Печка за баня "варвар": преглед на модели, ревюта || Характеристики на печката на варварски сауни


Асортиментът на тези печки за сауна

Тъй като той се декларира да произвежда стомана за вани след задълбочен анализ на плюсовете и минусите на местните модели - и следователно тук се вземат предвид всички плюсове и минуси на конкурентите.

Всеки модел на "Barbara" за създаване на комфортна температура и добра пара във ваната. И има три основни сериала "Варварин":

Пещ с отоплителен кръг и резервоар, който е разположен отгоре и има капацитет от 120 литра.

Тези печки са предназначени за тези бани, където има водоснабдителна система или помпена станция с подадена вода. Тук резервоарът по същество е проход през тавана. Парата от такава пещ се извежда навън през изход за пара. А самият отоплителен кръг е направен от неръждаема стомана с дебелина 1,5 мм, където циркулира топла вода. Такава печка ще се справи дори с парна баня до 30 м3. Между другото, ако не е необходим такъв голям резервоар, той може да бъде заменен със стандартни 60 л.

Фурна със странично монтиран резервоар - 50 литра.

Този модел е идеален за бани, в които няма начин за свързване или организиране на водоснабдяване. Но такава фурна е рекордно бърза и лесна за инсталиране, лесна за поддръжка и служи дълго време и без проблеми поради своята простота.

Фурна без резервоар - със и без верига.

Пещите с верига са предназначени за нагряване на вода с помощта на електрически и газови бойлери. Но "Barbara" без верига се използва по-скоро като котел на твърдо гориво, който е свързан с батериите на банята и така се нагрява.

Печката за баня Varvara отзиви, има ли някакви недостатъци, преглед на моделната гама и цени

Мини-печка за баня "Varvara" и обща гама от модели

Пещите за сауна "Varvara" са популярни поради своята простота и лекота на използване. Те също имат дебели, здрави стени (не по-малко от 6 мм), което прави възможно работата на печката за дълго време.

Модели на сауни печки "Варвара":

 1. Паленица (Паляница, Woodpile) е много популярна печка. Той се различава от другите модели по наличието на конвекционни отвори отстрани на устройството. Цената на такава печка е една от най-достъпните, докато мощността й достига 12 kW. Може да се продава без верига или със странично монтиран 55 l резервоар.
 2. История - стилен и ефективен модел, който ви позволява много бързо да затоплите желаната стая. Поддържа добре топло, не се нуждае от облицовка и се вписва идеално във всеки интериор. Има панорамна врата от топлоустойчиво стъкло.
 3. Терма-Приказка - този модел има затворен нагревател и се загрява до по-висока температура. Облицовката на печката изглажда топлината от метала и създава мека, приятна пара в сауната.
 4. Мини - малка, компактна печка с двойна конвенция за сауни с малка площ. Може да има и шарнирен страничен резервоар за течност. Освен това можете да поръчате увеличена горивна камера, връзка към водната верига. Резервоарът за отопление на вода е с работен обем от 41 литра. Всички мини-модели са проектирани да отопляват помещение не повече от 12 кубически метра. м.
 5. Каменка - има външна мрежа за облицовка с камъни, която може да се полага до 180-190 кг, което прави възможно да се затопли дълго време, въпреки скромните размери на печката.
 6. Терма-Каменка - има мрежест корпус и затворен нагревател. Идеален за истинска руска баня. Заема малко място, обикновено отнема час и половина, за да се загрее парна баня.
 7. Класически Е най-простият модел. Използва се само за отопление на нагревателя и отопление на въздуха в парната баня. Той няма допълнителни функции.

Мини фурната за баня Varvara има отличен външен вид, поради което е в състояние да подобри естетическите качества на банята
Мини фурната за баня Varvara има отличен външен вид, поради което е в състояние да подобри естетическите качества на банята

В допълнение към модификациите, изброени по-горе, популярни са и моделите за изгаряне на дърва "Комфорт" и "Брауни". Те са евтини, много лесни за използване и перфектно отопляват стаята.Можете дори да готвите храна върху тях. Но това не е съвсем вариант за сауна. Инструкциите за инсталиране на такива устройства са свободно достъпни в обширната мрежа.

Предимства и недостатъци на Barbara

Едно от важните предимства на печките за сауна "Варвара" е, че те изобщо не тежат: самата печка е 100 кг и освен това към нея има тръба. Абсолютно всеки под в банята ще издърпа такава тежест и следователно не е необходима особено мощна основа за печката - понякога можете да направите само с добра изолация.

И това, което е просто прекрасно е, че печката за сауна “Varvara” има кръгла дупка с тапа на задната стена - особено за почистване. А мястото, което трябва да се почисти близо до тази печка, може лесно да се види с просто око: поглеждаме вътре в горивната камера и виждаме в горната й част заварен метален лист (нарича се още „димен зъб“) - това е където се натрупват всички утаени сажди. Да, печката Varvara изисква поддръжка - два пъти годишно за почистване на тръбата и дожигателната камера. Това са всички проблеми!

Печката за баня Varvara отзиви, има ли някакви недостатъци, преглед на моделната гама и цени

Понякога тези печки не са предпочитани поради факта, че водата в резервоара се загрява по-дълго, отколкото в конвенционалните печки. Но решението на този проблем е просто: ние инсталираме допълнителен топлообменник на комина и след час водата ще бъде около 70 ° C, което е напълно достатъчно. Вярно е, че след три часа може да започне да кипи - ще трябва да наблюдавате това.

Друг често срещан проблем, с който собствениците на печката за сауна Varvara често се сблъскват, е кондензат, който тече по тръбата. Това се случва, ако коминът е бил сглобен "от дим". Работата е там, че "Varvara" е пещ с доизгаряне и работи главно в режим на бавно горене. Следователно температурата на изхода на комина се оказва малка и кондензатът се образува доста щедро и дори с примеси

Ето защо е толкова важно да инсталирате Varvara според правилната схема - можете да го видите на снимката стъпка по стъпка по-долу. А самата тръба не трябва да се прави на 1,2 метра, а да преминава през целия резервоар - по-дълъг с цели половин метър

Така кондензатът ще се отцеди чист и няма да влезе в контакт с дима на печката.

Също така е нежелателно да се затопля тази печка с бреза - имаше случаи, когато шевовете на печката просто се разминават.

Популярна печка за сауна "Varvara": отзиви на собствениците

Когато избирате какъвто и да е продукт, трябва не само внимателно да проучите неговите характеристики, но и да прочетете отзивите на собствениците му. Същото се отнася и за фурните Varvara.

И така, какво казват потребителите:

 1. Ирина. Закупихме печка „Varvara” без верига, за да я използваме за банята си. И знаете ли, много се радвам! Първо, това е много икономично устройство, и второ, то е напълно неизискващо за гориво (хвърлихме всяко дърво в пещта, дори само сухи клони). Бях доволен от наличието на защитен екран пред камината, който прави използването на устройството безопасно.
 2. Игор. Купих си печка “Varvara-mini” за моята парна баня, която идеално се вписва в нашия интериор. Малък, икономичен, лесен за използване. Страничен резервоар от 35 литра е достатъчен за 3-ма души на пара. Между другото, те го купиха доста евтино.
 3. Егор. Купих печката за сауна Паленица преди много години. Първоначално имаше много конденз, но след това докарах комина и проблемът беше решен. Не открих други недостатъци.
 4. Антон. Купих си Каменка. Доволен съм от покупката. Банята се загрява за един час, дървата за огрев са много икономични, много пара. Но често се налага да почиствате комина и камерата, защото тягата намалява.

Сравнете цените за Камини и печки Varvara

Фурна Varvara Brownie мнения

Иля Яковлев ★ Предимства:
добър външен вид.
Недостатъци:
не печка, а ужас. Доверих се на управителя, че конвекцията ще отделя топлина с минимум дърва за огрев. всъщност отворът за аспиратора не е направен в края на печката, както обикновено, за да има добро сцепление, но на вратата и докато целият гараж не се разтопи в дима на топлината от него до нула. Искам да преправя дупката за качулката. сготви повече от дузина фурни, беше мързелив и реши да си купи фабрична, за която плати.Александра. ★
Предимства:
Компактен
Недостатъци:
Печката не гори без промяна, беше необходимо да се направи дупка в искрогасителя за сцепление.
Коментар:
Еднократна вещ. вяра г. ★★★★★
Предимства:
Честна стомана 4 ка, чугунена решетка. Стандартен размер на комина. Бързо загрява гаража
Недостатъци:
Печката е по-евтина от комина) Купете с отстъпка

Минуси фурни "Варвара"

Процесът на дългосрочна употреба помогна да се идентифицират някои недостатъци на такива инсталации:

 1. Времето за нагряване на голям резервоар за вода е по-дълго, отколкото при подобни типове пещи от други производители. Като обосновка трябва да се спомене съществуването на контейнери, чиито намалени размери намаляват времето за нагряване. Друг начин за справяне с проблема е инсталирането на допълнителен контур за топлообмен на тръбата. Проблемът се решава, но става необходимо постоянно да се контролира температурата на течността, която всъщност може да заври.
 2. Използваният принцип на бавно изгаряне и наличието на допълнителна камера за пълното разпадане на всички газове, заедно с неправилен монтаж на тръбата, води до натрупване и оттичане на кондензирани капки вода по нея. За да функционира фурната правилно, тръбата трябва да е дълга и да излиза извън горната част на резервоара.

Дизайн на пещ

Простотата на устройството "Barbara" - основата на неговата привлекателност. Структурно тя е представена от набор от възлови елементи:

 1. Горивна печка. Тук се изгарят дърва за огрев. Освободената енергия се прехвърля към основната структура под формата на топлина.
 2. До горивната камера има камера, в която се извършва окончателното разлагане на образуваните газове (димни газове).
 3. Системата от пепелника и чугунените решетки ви позволява да регулирате процеса на изгаряне на горивото (неговата интензивност), създавайки въздушен поток в пещта. Друга функция на устройството е да събира твърди продукти от горенето (пепел и въглища).
 4. Изискан дизайн на комина.
 5. Кожух, който прехвърля собствената си топлина към околните въздушни маси и загрява печката.

Значителна разлика между пещите е използването на специален отвор в задната част на основния корпус, за да се почисти зоната на горене от сажди.

За модели, оборудвани с отоплителен кръг, се използва резервоар, за производството на който се използва неръждаема сплав, чиято дебелина на листа е най-малко 1,5 mm.

Устройство

Има цяла гама печки Varvara. За да разглобим устройството на продуктите с марка Dero и K възможно най-точно, нека се спрем на най-простите от тях. Тази печка за сауна не е икономическо или технологично чудо.

Структурата му е доста типична и проста:

 • Горивната камера е мястото, където горивото се изгаря. Тъй като печката е на дърва, всички дървени трупи ще свършат работа.
 • Система за доизгаряне - тук димните газове, които са се образували в горивната камера, се разпадат.
 • Решетката и тавата за пепел са полезни при събирането на дървесни остатъци.
 • Изисканата коминна система работи възможно най-ефективно, когато е правилно инсталирана.
 • Защитното покритие осигурява пренос на топлина към помещението.

Важен компонент на фурната Varvara е нейната система за почистване - дупка с тапа на гърба на печката, която лесно може да се почисти от сажди с обикновена четка. Но такава дупка се появи само години по-късно в най-новите модели. Професионалистите предполагат, че можете да си направите място за почистване в остарели печки. Изрезът трябва да е в горната трета на задната стена и да попада директно в димоотвода.

Основното нещо е да бъдете внимателни и да създадете максимална плътност на това конкретно място, тоест да направите и плътно запушалка.

Допълнителни елементи

Същият доставчик има редица добавки, които могат да бъдат допълнително поръчани и инсталирани в банята.

 • Външна горивна камера. Случва се стената между парната и стаята за почивка да не позволява внасянето на камината в съседна стая. Следователно те се правят веднага с различни размери пещи: съкратени, стандартни и удължени.
 • Резервоар с панти. Това е класически резервоар за вода, който е прикрепен отляво или отдясно в специално обособена вдлъбнатина - джоб. Резервоарът е направен изцяло от неръждаема стомана с дебелина не повече от един милиметър.

 • Панорамна врата е по-скоро декоративен елемент, отколкото практичен и функционален.
 • Резервоар за вода, разположен на коминната тръба, ви позволява да използвате душ, ако ваната е снабдена с водопровод.
 • Топлообменник. Допълнителен елемент за нагряване на вода в резервоар, разположен на отдалечено разстояние от печката. Много е важно да се следи пълненето на топлообменника. Ако не е завършен, това може да доведе до неговото понижаване на налягането.

Тази печка за сауна е добра с това, че може хармонично да се впише във вътрешността на всяка баня в оригиналната си форма или може да служи ефективно и ефективно, облицована с тухли. В същото време тя привлича не само руския дух и естетическа стойност в стаята. Благодарение на тази инсталация се появява допълнителна мощност, която ускорява отоплението на парната баня.

Така печката "Varvara" придобива имиджа на домашен дизайнер на печки, който много лесно ще се адаптира не само към предпочитанията и допълнителните искания на своя собственик, но и ще се впише във вътрешността на всяка малка или голяма руска баня.

"Варвара" с тухлена зидария

Обичайният случай на представители на тази серия има много привлекателен външен вид, но за любителите на руския дух на банята се предлага да се използва методът за създаване на допълнителен тухлен екран.

Предимствата на този подобрен дизайн са:

 • увеличен топлинен капацитет конструкции. Тухлата ще натрупа получената енергия и ще я отдаде постепенно, докато се охлажда;
 • специален, различен от аналозите дизайн (особено ако вместо тухлена зидария се използва естествен камък);
 • заедно с външния вид се появява и друго запълване на пространството суха жега, характерни само за парните бани на руските бани.

Разглежда се основният недостатък на този метод на инсталиране голяма тухлена маса, което, насложено върху теглото на пещта, води до необходимостта от инсталиране на нова основа на пещта.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни