Вместо батерии в газов бойлер, 3-волтово захранване


Тук ще разберете:

 • Принципът на действие на колоната върху батерии
 • Какви батерии се използват в високоговорителите
 • Как да изберем захранвания
 • Защо седят бързо
 • Как да сменя батериите в колоната
 • Възможно ли е да прехвърлите колоната на захранване

Батерията в газовата колона се използва единствено с цел запалване на газа поради искрата. Въпреки ниското напрежение и мощност на батериите, зад електрическата система се образува искра, при която напрежението се увеличава до такива стойности, че въздухът се пробива с разряд.

Като се има предвид относително високата консумация на енергия по време на запалването, само продукти с определени параметри могат да се използват за монтаж в гейзери с гореща вода.

Принципът на действие на колоната върху батерии

Всички бойлери работят по един и същи начин - за кратко време те трябва да затоплят течащата вода в топлообменника до зададената температура. Разликите се появяват в системите за запалване и защита.

В колоните, захранвани с батерии, автоматично се създава искра при отваряне на клапана за гореща вода. Искрата се захранва от две D батерии.

Фитилът в газовия бойлер не гори непрекъснато - той изгасва веднага след включване на основната горелка. Колоната има сензор за воден поток. Когато клапанът се отвори, той работи и затваря електрическата верига, подавайки напрежение към задвижващите механизми.

В резултат на това вентилът за подаване на газ към основната горелка се отваря, образува се искра. Газът започва да гори и да загрява течащата вода. Когато кранът е затворен, водният поток спира. Сензорът за водния поток спира подаването на газ.

Всички високоговорители трябва да бъдат оборудвани със следните сензори:

 • определяне на тяга на комина;
 • контрол на налягането в захранващата тръба;
 • наличие на пламък.

Освен това могат да се монтират сензор за максимална температура на течащата вода и предпазен клапан за свръхналягане.

Колко време са батериите и причините за честа смяна

Срокът на експлоатация на химически източник на енергия зависи от честотата на включване на колоната и правилността на настройката на оборудването. При спазване на посочените условия батериите имат срок на годност 6-8 месеца. Преждевременната повреда на елементите е свързана с проблеми с работата на електронния блок, който генерира искра.

Допълнителна причина за преждевременното разреждане на източника на захранване е лошото качество на устройството (типично за батерии, произведени от малки или малко известни китайски производители).

Признаци за намаляване на напрежението в контактите на източника на ток:

 • спад в мощността на искрата, когато кранът се отвори, горелката не се запалва;
 • затъмнява или изключва информационния дисплей.

Повишаването на влажността в помещението, където се намира нагревателят, се отразява негативно на живота на батерията... Ако контролните клапани са запушени или сензорите са счупени, се прилага втора искра, която води до разреждане на захранването. Попадането на водна пара върху контактните накладки води до образуване на проводими пътища, причинявайки късо съединение и ускорено разграждане на батерията.

Какви батерии се използват в високоговорителите

За пълната работа на газовата колона са необходими захранвания с общо напрежение 3 волта. Ето защо батериите за бойлер се открояват на фона на по-познатите модификации на пръстите и мини-пръстите. Това са по-дебели "бъчви" от клас D, всеки от които доставя 1,5V.

На пазара има два вида батерии: D-LR20 и D-R20.Те се различават помежду си по цена и "пълнене": вътре в батерията може да има сол или алкали.

Физиологичните батерии D-R20 уверено отстъпват позициите си, което е повече плюс, отколкото минус. По-евтините захранвания са известни с изключително бързи темпове на разреждане. Следователно, дори ниската атрактивна цена не прави покупката на D-R20 полезна.

Алкалните алкални батерии D-LR20 са по-скъпи, но не изискват толкова честа подмяна, като работят правилно до шест месеца. Захранването със сол ще продължи най-много няколко седмици.

За да спестите възможно най-много пари за рутинни подмяна на батерии, струва си да закупите акумулаторни батерии. Не изхвърляйте използваните батерии и акумулатори с битови отпадъци, тъй като източниците на захранване изискват специално изхвърляне.


Сравнение на външния вид на батерии от различни класове. Батериите от клас D изглеждат наистина впечатляващо в сравнение с други категории захранвания
За газови бойлери най-подходящи са никел-металхидридните версии на батериите - NiMH D / HR20. Преди да инсталирате обаче, струва си да се уверите, че напрежението във всяка батерия е 1,5 V.

При спазване на експлоатационните стандарти такива батерии ще издържат 5-6 години, като постепенно губят капацитета си в обем. Но си струва да запомните, че зарядното устройство за батерии ще трябва да бъде закупено отделно.

Какво е доброто в захранването на газовия бойлер вместо батерии

Газовият бойлер при много дами замени централизираното водоснабдяване. Работата е там, че комуналните услуги, когато използват индивидуално отопление на водата, излизат много по-евтино, отколкото ако плащате за топла вода отделно. Друго предимство на инсталирането на такова устройство е, че не зависи от водата и можете да получавате вода по всяко време, удобно за вас, например, не се страхувате да изключите топлата вода през лятото.

Преди това газовите бойлери бяха доста опасни и неудобни за използване на продукти. Те биха могли да експлодират, ако бъдат злоупотребявани и запалени от кибритени клечки.


Захранването на газовия бойлер се характеризира с добра компактност и дълъг експлоатационен живот.

Съвременните газови бойлери имат в дизайна си много предпазители и сензори, които в случай на повреда ще изключат устройството и ще ви информират за неизправността. Също така голям плюс е функцията за автоматично запалване. Такова електронно устройство е в състояние да запали горелка с газова колона с натискане на бутон.

За съжаление повечето газови бойлери не работят от електрическата мрежа, а от батерии. От една страна, това е плюс, тъй като работата на устройството за отопление на водата не зависи от наличието на електричество в къщата, така че ако те "вземат светлината" от вас, все още можете да използвате топла вода. Въпреки това, средно добрите батерии издържат само 1-1,5 години, а по-евтините опции са дори по-кратки. Следователно собствениците на такива устройства имат още един, не най-евтиният елемент в списъка с разходи.

Ако искате да се насладите на такава благословия на цивилизацията като електронно запалване, но в същото време не искате да купувате скъпи батерии всяка година, тогава можете да ги замените с захранващ блок от мрежата. Разбира се, в този случай функционирането на газовия бойлер ще зависи от електричеството, но можете да спестите много от времето и парите си.

Как да изберем захранвания

Най-сигурният вариант да не сгрешите при избора на продукт е да отидете в магазина със стари батерии и да купите батерии с подобни параметри.


Когато избирате, не забравяйте да вземете предвид препоръките на производителя и да обръщате внимание на външния вид на продукта, когато го купувате. Въпреки това дори този подход може да не ви спести от закупуване на нискокачествени единици.

Освен това трябва да обърнете внимание на следните нюанси:

 • спазване на срока на годност;
 • целостта на опаковката;
 • липса на ожулвания и механични повреди по корпуса;
 • правилността на формата на източника на захранване.

Изобилието от фалшификати на пазара и съхранението на продукти в неподходящи условия без спазване на правилния температурен режим значително влияе върху експлоатационния живот на батериите и акумулаторите.

Електрозахранванията, закупени при следващия преход, едва ли ще бъдат сертифицирани и надеждни стоки. Затова купувайте батерии от официални офлайн и онлайн магазини. В крайна сметка използването на повредена батерия е изпълнено с пожари и повреда на оборудването.

Как да смените батерията

В проточното отоплително оборудване захранването с постоянен ток се помещава в отделен пластмасов корпус. Капакът е разположен на долния ръб на нагревателя, няма нужда да изключвате водата или газа, за да замените батерията. За да свършите работата, имате нужда от отвертка Phillips, пластмасова шпатула и парче шкурка (използвана за премахване на окисляването от контактните подложки).

Алгоритъм за инсталиране на нови батерии в газова отоплителна колона:

 1. Изключете захранването с топла вода и не забравяйте да изключите подаването на газ.
 2. Развийте винта или разкопчайте резето, придържащо капака на отделението. Отстранете защитния капак, като извадите щифтовете от отворите.
 3. Извадете разредените батерии с пластмасова шпатула.
 4. Огледайте контактните подложки, разположени вътре в кутията. Ако върху метални части се открие зелена плака, тогава повърхността се почиства с шкурка. Не използвайте сила при почистване, тъй като частите могат да се деформират или счупят. Полученият прах се отстранява с четка или суха гъба.
 5. Инсталирайте нови батерии. Полярността се наблюдава по време на монтажа, има обяснителни пиктограми на капака или вътре в нишата на батерията.
 6. Затворете отделението с капак, затегнете фиксиращите винтове.
 7. Извършете пробно пускане на газовата колона.

Има нагреватели, в които захранващият блок е разположен под основния метален корпус.

За да инсталирате нови батерии, ще трябва да демонтирате екрана, който е закрепен с винтове и пружинни ключалки. След отстраняване на капака на блока, износените елементи се отстраняват. На някои от високоговорителите захранващите устройства се държат на място чрез пластмасови щипки, които могат да се извадят отстрани с пръсти или помощен инструмент.

Защо седят бързо

Ако говорим за това защо батериите в газовия бойлер бързо се изразходват, основната причина обикновено не са много качествени батерии. В колоните, произведени в наше време, обикновено се инсталират две батерии тип D, които имат напрежение от един и половина волта. Ако там се инсталират евтини батерии, произведени в Китай, те могат да издържат максимум две или три седмици.

Принципът на работа на батериите в случай на използване на такова оборудване е прост и се състои в това, че когато устройството е включено, батериите се задействат и токът се изпраща към контролния блок. И вече той дава сигнал на свещта, която генерира искра в запалителния блок. Под налягане клапанът се отваря и газът започва да тече в горелката. По подобен начин се извършва запалване.

Ако батериите се изтощят, тогава искрата ще започне да се генерира нестабилно или колоната ще спре да се включва. В редица модели това може да се разбере чрез мигане на специален светодиод, който е проектиран специално за това.

Но може да има няколко причини за бързото разреждане на батериите:

 • висока влажност;
 • неправилна работа на йонизационния сензор;
 • изместване на електрода, отговорен за запалването;
 • проблеми с контролния блок;
 • некачествени батерии.

Сега нека поговорим за всяка причина възможно най-подробно. Повишена влажност може да се наблюдава при инсталиране на колоната в банята.Влагата и парата просто започват да се утаяват върху резервните части, които не позволяват нормално запалване. Започва окисляването на контактите и на частите се появява корозия. Трябва да почиствате и проветрявате района по-често и да инсталирате добра вентилационна система.

Ако говорим за неправилната работа на йонизационния сензор, тогава такъв сензор е отговорен за наличието на пламък в горелката. Ако тя се е изместила твърде много встрани, тогава искрата ще се генерира дълго време и енергията на заряда просто няма да се изразходва никъде. В този случай трябва да видите къде се намира сензорът и да коригирате местоположението му, ако е необходимо. Той може просто да се задръсти поради сажди. Когато газът навлезе, искрата трябва незабавно да се запали и да се превърне в огън. Ако това не се случи, говорим за изместване на запалителния електрод, тогава можете да опитате да преместите електрода по-близо до горелката.

Говорейки за проблеми с контролния панел, ние отбелязваме, че батериите са отговорни за стабилната работа на електронния модул. Ако има някакви проблеми в него, тогава ще отнеме повече енергия, за да работи от обикновено. Ако това е проблемът, трябва да свалите капака и да огледате устройството. След това изключваме проводниците, водещи към него, отваряме го и проверяваме всички части за изгаряния. Ако няма визуални проблеми, трябва да се обадите на съветника.

За батериите с ниско качество вече писахме по-горе. Ако говорим за това какви батерии са необходими, тогава е по-добре да следвате препоръките, дадени от производителя в инструкциите за газовия бойлер. Най-добре е да използвате алкалната версия на LR20 от производители като Energizer и Duracell.

Какви са батериите за газовия бойлер?

Батерията в газовата колона се използва единствено с цел запалване на газа поради искрата. Въпреки ниското напрежение и мощност на батериите, зад електрическата система се образува искра, при която напрежението се увеличава до такива стойности, че въздухът се пробива с разряд.

Като се има предвид относително високата консумация на енергия по време на запалването, само продукти с определени параметри могат да се използват за монтаж в гейзери с гореща вода.

Как да сменя батериите в колоната

В проточните газови котли е предвидено специално място за батериите. Обикновено това е пластмасов контейнер, разположен в долната част на кутията. Има шарнирен капак с ключалка. Поставете батериите в колоната, след като я изключите. За тази цел:

 • отворете капака;
 • внимателно издърпайте цевите, леко огъвайки пластмасовите скоби;
 • инсталирайте нови батерии, като спазвате полярността +/-;
 • затворете капака и направете тест.

За да удължите живота на батериите, ако не планирате да използвате колоната, можете да я изключите с помощта на специален превключвател в долната част на корпуса. Бутонът изключва запалителния блок от батериите.

Какво да търсите при избора на батерия

Покупката на фалшиви продукти или продукти, които са били подложени на механични повреди или повишено излагане на температура по време на съхранение и транспортиране, може да отмени всички усилия за възстановяване на работоспособността на газовото оборудване.

Такава батерия може да издържи само няколко дни и ще трябва да се върне в магазина за нова батерия.

За да сведете до минимум вероятността от закупуване на продукти с ниско качество, трябва:

 1. Уверете се, че колоната поддържа това напрежение.
 2. Колкото по-голям е контейнерът, толкова по-дълго ще работи.
 3. Батерията трябва да бъде внимателно проверена за ожулвания, драскотини и вдлъбнатини.
 4. Определете срока на годност на продукта, който може да бъде посочен върху корпуса на продукта и върху опаковката.
 5. Не купувайте продукти от съмнителни търговски обекти.

Възможно ли е да прехвърлите колоната на захранване

За да преработите колона, захранвана от батерии, трябва:

 • Закупете захранващ блок с параметри 220V / 3V / 500 mA.
 • Купете два конектора от типа "мама-татко".
 • Направете двата проводника, разположени вътре в отделението за кутията за батерии, надолу от корпуса на устройството. На тях ще видите майките половинки и маркировки.
 • Ако проводниците не са маркирани с различен цвят, маркирайте кой е „+“ и кой „-“.
 • Прекъснете щепсела от захранването, отделете проводниците и запойте половинките на "таткото" към всяка.
 • Свържете половинките на съединителите по отношение на полярността.
 • Включете устройството в електрически контакт.

Какво да търсите при избора на батерия

Покупката на фалшиви продукти или продукти, които са били подложени на механични повреди или повишено излагане на температура по време на съхранение и транспортиране, може да отмени всички усилия за възстановяване на работоспособността на газовото оборудване.

Такава батерия може да издържи само няколко дни и ще трябва да се върне в магазина за нова батерия.

За да сведете до минимум вероятността от закупуване на продукти с ниско качество, трябва:

 1. Уверете се, че колоната поддържа това напрежение.
 2. Колкото по-голям е контейнерът, толкова по-дълго ще работи.
 3. Батерията трябва да бъде внимателно проверена за ожулвания, драскотини и вдлъбнатини.
 4. Определете срока на годност на продукта, който може да бъде посочен върху корпуса на продукта и върху опаковката.
 5. Не купувайте продукти от съмнителни търговски обекти.

Ако по време на проверката възникнат и най-малки съмнения, тогава покупката трябва да бъде изоставена.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни