Предимствата на автоматизацията за котли на твърдо гориво


Начало / Котли на твърдо гориво

Обратно към

Публикувано: 24.05.2019

Време за четене: 7 минути

0

1065

При липса на възможност за свързване към централизираната система за газоснабдяване, собствениците на частни къщи и вили решават да инсталират автоматичен котел на твърдо гориво.

Дърва за огрев, въглища, торф или дървени стърготини (пелети) се използват като гориво в такива агрегати. Но тъй като ръчното зареждане на изброените суровини става трудно, много потребители предпочитат устройства с автоматизация на такъв процес.

 • 1 Принципът на работа на автоматичните котли с продължително горене
 • 2 Разлика от полуавтоматичните котли
 • 3 Вътрешна структура
 • 4 Видове автоматични котли
 • 5 Изисквания за инсталиране на автоматичен котел на твърдо гориво
 • 6 5 най-добри котли с автоматично подаване на гориво

Съдържание

 • Автоматизация за отоплителни котли на твърдо гориво
  • Процеси на автоматизация
 • Автоматизация за отоплителен котел (видове и устройство)
 • Ръчни котли с автоматизация
 • Котли с автоматично подаване на твърдо гориво
 • Котли на твърдо гориво за дълго изгаряне
 • Автоматизация за антрацитни котли
 • Принципи на работа на котли с елементи за автоматизация
 • Инсталиране на автоматика за котли на твърдо гориво
 • Резултат
 • Видео преглед на автоматизацията на котли на твърдо гориво:
 • И все пак, по-голямата част от населението е обезсърчено от поддръжката на котли на твърдо гориво, което трябва да се извършва на всеки 3-4 часа. Поради факта, че горивото бързо изгаря, е необходимо редовно да хвърляте въглища или дърва за огрев в пещта. Почистването на пепел също е трудоемък процес и не е най-приятният. И регулирането на температурата е цял проблем: за това собственикът трябва да коригира позицията на амортисьора, с помощта на който се контролира потокът от въздушни маси в пещта.

  Сега, благодарение на автоматизацията, всички тези процеси могат да се извършват по-рядко или дистанционно, като същевременно се спестяват пари за електричество и газ.

  Автоматизация за отоплителни котли на твърдо гориво

  Изобретението на автоматизацията, което прави поддръжката на блока по-лесна и удобна, направи възможно котлите на твърдо гориво да станат отново конкурентни. Освен това такова оборудване може да бъде инсталирано на почти всички модели котли за отопление.


  Автоматизация за котли на твърдо гориво може да се инсталира на почти всички модели

  Процеси на автоматизация

  • Тази функция ще се изпълнява автоматично.
  • Автоматизацията опростява регулирането на температурата на отоплителната система на твърдо гориво: процедурата се свежда до настройка на показателите за СН и БГВ. Освен това в котела с помощта на специално оборудване (помпа, вентилатор и т.н.) се стартира регулирането на подаването на въздух, което не изисква човешка намеса. Когато устройството за твърдо гориво се охлади с повече от 10 градуса, горенето се засилва и ако е необходимо да се намали температурата, въздухът просто се подава на по-малки порции. По този начин автоматиката ще помогне да се спести гориво и в същото време да се поддържа комфортна температура в помещението. Също така ви позволява да оставите устройството включено за минимум по време на отсъствието ви, така че стаята да не се охлади.
  • Друго предимство на автоматиката е системата за сигурност, която в случай на неизправност на котела изключва устройството и уведомява жителите за неизправността със звуков сигнал. Това ви позволява бързо да отстраните неизправности, възникнали при работата на уреда.
  • Тъй като автоматизацията прави котела на твърдо гориво зависим от електричеството, производителите са предвидили случаи на прекъсване на електрозахранването.Устройството ще може да работи автономно дори без захранване за определен период от време.
  • В съвременните модели автоматични котли дори е възможно зареждането на гориво без човешка намеса. За целта те са оборудвани със специален бункер, предназначен за съхранение на гориво, от който дърва за огрев или въглища автоматично се подават в пещта. Единственият недостатък е, че такава система изисква горивото да бъде от определен тип и размер. Функцията за почистване на пепелта може да се изпълнява и автоматично.
  • Автоматизацията ви позволява да управлявате отоплителната система с помощта на контролния панел, което ще намали посещенията ви в котелното до минимум.

  Какви инструменти да купите, за да заварявате отоплителни тръби като часовник? Ако изборът е паднал върху тръби от неръждаема стомана, прочетете за инсталацията тук.

  Най-точното изчисляване на диаметъра на отоплителната тръба на връзката: https://prootoplenie.com/otopitelnoe-oborudovanie/truby/diametr-trub.html

  Основни функции на автоматизацията за безопасност на котела

  Функционалната цел на автоматичните блокове, работещи в системата, се определя от възможността да се преконфигурират режимите на блока за промяна на параметрите. Основната цел на използването на газови клапани, контролирани от сензори, е да се спре подаването на гориво (газ) в работната зона.

  Автономното прекратяване на газовия поток се извършва в случаите, когато се случи следното:

  • неизправности в изпускателната система, придружени от влошаване на сцеплението и вероятност от проникване на вредни отработени газове в помещението;
  • внезапни спадове на налягането, регистрирани в захранването на магистралния газопровод, които се определят от регулатора на налягането на газа;
  • затихване на пламъка в пилотната горелка, което се фиксира от термостата.

  Ако възникнат тези причини, редовното подаване на газ се спира. Произвежда се на автономни газови котли посредством клапани, задействани от вградени сензори.

  Съгласно съществуващите експлоатационни стандарти, за отопление, извършвано от газови котли, всички съществуващи инсталации трябва да бъдат снабдени със системи за сигурност. Същите правила важат за производителите на котли, които са задължени да оборудват газови горелки, предназначени за отоплителни пещи, със съвременни системи за управление.

  Струва си да се вземе предвид, че често е по-евтино да се инсталира ново оборудване, отколкото да се организира преоборудването на автоматизацията на газови агрегати от стар стил, които не са подходящи за използване съгласно съществуващите стандарти. Причината за трудната подмяна са структурните разлики между устройството на сензорите от стар стил от технологията, произведена днес.

  Автоматизация за отоплителен котел (видове и устройство)

  Ръчни котли с автоматизация

  За работата на ръчен котел въглищата се поставят върху вече изгорен слой. Интензивността на топлопредаването се регулира чрез ръчно отваряне / затваряне на амортисьора.

  Този клас отоплителни тела има своите предимства: такива котли са лесни за производство и доста лесни за експлоатация, те са сравнително евтини и могат да консумират както различни видове въглища, така и дърва за огрев.

  Недостатъците включват нисък топлообмен при високи разходи за гориво, необходимостта често да се добавят дърва за огрев / въглища. На най-просто ниво, този тип котли могат да бъдат подобрени чрез появата на термостат, който контролира степента на повдигане на клапата, когато температурата се промени. По-сложните модели са оборудвани с вентилатор и термометър, които се управляват от обикновен регулатор.


  Ръчен котел с автоматизация

  Котли с автоматично подаване на твърдо гориво

  Този тип автоматизирани котли е представен от винтови агрегати, механизмът на които се състои от разположението на горивото - бункер (ями или просто помещение, където се съхраняват пелети или грахови въглища), винт (шнеков конвейер), който подава гориво към горелката, топлообменник и пещ. Този тип котли е представен от огромен брой разнообразни модели.

  Как ефективно и бързо да направите парниково отопление със собствените си ръце в дома си? Тук избираме най-добрия и надежден двуконтурен турбокомпресорен газов котел.

  Погрижете се за печките, направете отопление на печка в частна къща със собствените си ръце, инструкции на връзката:

  Значителен недостатък на този тип продукти е невъзможността за експлоатация на такива агрегати въз основа на изгарянето на антрацит и необходимостта от използване на въглища с дълъг пламък. От друга страна, плюсът на шнековите котли е, че пелетите (пелети от дървесен чипс и отпадъци) могат да действат като алтернатива на въглищата. Днес именно дървесните отпадъци се наричат ​​един от най-икономичните, енергоспестяващи и екологични видове горива.

  Има котли с пневматична система за подаване на гориво, която се основава на компресор за подаване на въздух в пневматични линии, наподобяващ прахосмукачка по тип. Интересното е, че такава конструкция е способна да прехвърля гориво на разстояния до 1000 см и до 250 см височина.


  Котел с автоматично подаване на твърдо гориво

  Котли на твърдо гориво за дълго изгаряне

  Котлите от този тип имат голямо предимство поради увеличения обем на пещта. Характеристика на такива устройства е инсталирането на топлоустойчиви части в горивната камера, които подобряват качеството на изгаряне на твърдо гориво. Обикновено този тип отоплително устройство е разделено на три подвида:

  • класически котли с увеличен обем на пещта;
  • котли за пиролиза с горно горене;
  • дънни котли за горене.

  Средно при едно натоварване такива устройства могат да работят до 26 часа. Водещи производители на котли на твърдо гориво са разработили модели, които могат да функционират до 5 дни без допълнително подаване на гориво, а ефективността на такива агрегати достига 90%. В пиролизните котли изгаря дървесен газ, чието отделяне е резултат от излагане на високи температури. Издухва се през дюзите и изгаря с безцветен пламък.

  Предимствата на пиролизните котли включват малко количество пепел, образувано в резултат на горенето и висока ефективност. Недостатъците са високата цена и необходимостта да се използват само много добре изсушени дърва за огрев.


  Дълго горещ котел на твърдо гориво

  Автоматизация за антрацитни котли

  Този тип инертни материали не е широко разпространен, тъй като антрацитът се среща главно на териториите на Русия, Украйна и Китай. Принципът на работа на това оборудване се основава на получаване на топлина при обработка на този вид въглища.

  Предимствата на такива котли включват сравнителната евтиност на горивото и широкото му разпространение у нас.


  Автоматизиран антрацитов котел

  Дизайн на устройството и описание на принципа на тяхното действие

  Устройствата, които коригират работата на системата, които гарантират безопасността на котлите, се създават или във вградена механична форма, или във външна електронна версия. Механичните системи най-често се използват в оборудването на бюджетната група на домакинските стоки, те включват ръчен контрол.

  И инсталирането на автоматика с електронни блокове се използва в съвременните газови котли, те са в състояние да извършват манипулации в независим режим, без допълнителна намеса.

  Механичните системи обаче се отличават със своята простота и надеждност, с изключение на неизправности, поради което продължават да бъдат популярни. За да се установи коя автоматизация е по-добра, е необходимо да се направи сравнителен анализ.

  Механични сензори

  Механичните блокове за управление са прости по дизайн. Поддръжката или ремонтът на тези системи за автоматизация на газа е ясен. Обикновеният инженер по отопление, който поддържа газови отоплителни котли в тази област, е в състояние да настрои тези системи.

  Освен това механичните елементи не зависят от допълнителни източници на енергия.Потребителят ги настройва към необходимите параметри, а управлението се извършва от сензори, благодарение на физическите свойства на работните елементи.

  Обикновено реактивният клапан на такъв сензор се състои от термодвойка, изградена от два метала - стомана от едната страна и никел от другата. Този дизайн дава възможност за промяна на формата на реагиращия елемент в зависимост от температурата. Тази система се използва за отваряне или затваряне на вентил, който подава газ към горелката.

  Същият принцип се прилага за работата на автономен регулатор на тягата, използван в котли със стандартна отворена горивна камера.

  Тук целта се осъществява от биметална плоча, която се огъва при достигане на максималната температура, отваряйки веригата.

  След като температурата на нагряване падне, плочата придобива първоначалната си форма, затваряйки повторно веригата, продължавайки да работи дълго време и елиминирайки възможността за счупване.

  Електронни устройства

  Системите за автоматизация на газа с електронно пълнене са подредени по различен начин, чиято работа не е свързана с физическото състояние на материалите, което се променя под въздействието на околната среда. Тук автоматизацията на инсталирания газов котел работи по различен принцип на предаване на сигнали, които ви позволяват да регулирате позицията на клапаните.

  Обикновено в такива случаи се инсталира електронен термостат, който се намира извън конструкцията на блока на територията на баня, котелно помещение или хол.

  Такива сензори могат да следят температурните промени в отопляемото помещение, като правят периодични изключвания на парния котел или котела за топла вода в зависимост от нагряването на въздуха.

  Когато границата е достигната, сензорът изпраща сигнал за спиране на нагряването. И след като температурата достигне по-ниската допустима стойност, нов сигнал възобновява работата на устройството, като извършва пълна автоматизация на процеса.

  Термостатите, инсталирани на всяко удобно място в стаята, са свързани към веригата на котела посредством кабел. Днес в асортимента на тези устройства можете да намерите сензори с различен дизайн, те се отличават както по технически характеристики или режими на настройка, така и по начина на инсталиране. Програмируемите устройства могат да осигурят оптимален температурен режим за помещение за определен период от време, без допълнителна проверка на автоматизацията за безопасност.

  Сред другите устройства има и безжични сензори, които контролират работата на отоплителното оборудване от разстояние. В зависимост от избрания модел обхватът може да бъде изчислен от 25 до 100 метра.

  Принципи на работа на котли с елементи за автоматизация

  Важна роля в работата на котел на твърдо гориво играе горивната камера, която служи като топлообменник. Тук се извършва изгарянето на гориво.

  Около този структурен елемент има водна риза, която се нагрява от горещите стени на горивото. Впоследствие тази вода навлиза в тръбите и радиаторите. В този случай течността циркулира гравитационно без специални помпи.

  Интензивността на изгаряне на котел на твърдо гориво може да се регулира ръчно, като се използва затвор или се използват механични амортисьори. Ако искате да увеличите температурата в помещението, тогава трябва да повдигнете амортисьора, което ще увеличи въздушния поток и ще ускори процеса на горене.

  Инсталиране на автоматика за котли на твърдо гориво

  Директното свързване на котела към затворена система е много опасно, поради което системите за централно отопление, оборудвани с такива блокове, задължително трябва да включват отворени разширителни резервоари, където водата да влиза в контакт с кислород. Това позволява H2O да се разширява при нагряване, запълвайки този контейнер.

  По време на монтажа от голямо значение е правилният избор на диаметъра на тръбите, който трябва да се монтира при стриктно спазване на инструкциите, предоставени от производителя.


  Характеристиките на инсталацията на автоматизацията зависят от модела на котела за твърдо гориво

  Какво е автоматизация за газов котел. Главна идея

  Автоматизацията, използвана за газови котли, е специално устройство, което контролира работата на отоплителното оборудване след неговото стартиране. Основната цел на устройствата за автоматично управление е да осигурят безопасна работа на отоплителните тела и да поддържат оптимален температурен режим в помещението.

  По отношение на функционалността автоматизацията е разделена на два основни типа:

  • летливи устройства;
  • енергонезависими контролни устройства.

  Първият тип е летлива автоматизация, използван в автономни отоплителни системи, има по-опростен дизайн и работи на остатъчен принцип. Сигналът от температурния сензор за температурни промени се изпраща към соленоидния вентил, който се затваря или отваря, като спира подаването на газ към газовия котел. Почти всички отоплителни котли са оборудвани с този тип контролно оборудване.


  Пример за енергонезависима единица на автоматична система за безопасност за газов котел

  Вторият тип автоматизация - енергонезависими устройства работят въз основа на физичните свойства на веществото в затворената верига на устройството. При нагряване веществото се разширява, създавайки повишено налягане вътре в устройството. Високото налягане задейства газовия клапан, който прекъсва подаването на газ в горивната камера. Котелът се включва в обратен ред. С намаляването на температурата обемът на веществото намалява, в резултат на което налягането в устройството намалява. Клапанът се връща в нормалното си положение, което позволява достъп на газ до горелката. Такива устройства за автоматизация са на оборудването на нелетливи газови котли. Моделите на блоковете на системата за автоматизация могат да се различават само в стандартния набор от функции.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни