Как да направите акумулатор на топлина за отопление със собствените си ръце - дизайн, характеристики на устройството


Начало / Автоматизация на котела

Обратно към

Публикувано: 20.06.2019

Време за четене: 5 мин

0

991

За да работи автономната отоплителна система правилно и икономично, е необходимо да се монтира топлинен акумулатор за котли. Това ви позволява значително да намалите разходите не само за гориво, но също така става по-изгодно да поддържате къща.

Преди да изберете необходимия топлинен акумулатор за вашата отоплителна система, трябва да проучите принципа на работа, къде може да се монтира и кой топлинен акумулатор е подходящ, тъй като те са от различен тип.

Снимка: stovesonline.co.uk

 • 1 Какво е топлинен акумулатор
 • 2 Принцип на действие
 • 3 Разновидности на натрупващи се модели
 • 4 Когато имате нужда от съхранение на топлина
 • 5 Къде да инсталирате в отоплителната система
 • 6 Възможно ли е да го направите сами
 • 7 Топ 5 най-добри акумулатори на топлина
 • 8 Правила за безопасна експлоатация

Какво е топлинен акумулатор

Топлинният акумулатор е буферно устройство, което акумулира излишния ресурс, снабдено с дюзи за свързване на вериги за генериране на топлина. Тогава спестеното от него се използва в отоплителната система по време на интервала от планираните основни зареждания с гориво.

Ако правилно сте избрали и свързали устройството, това позволява значително да намалите разходите за закупуване на гориво (до 50 процента), така че можете да превключите вместо 2 изтегляния на ден на 1.

Буферното устройство, освен че има функция за акумулиране на топлина, също така предпазва чугунения котел от възможни пукнатини, когато температурата спадне във водоснабдителната система.

Тънкости при сглобяването на топлинен акумулатор

За да опростите задачата за сглобяване на топлинен акумулатор със собствените си ръце и да намалите цената на този процес, трябва да използвате следните препоръки:

 • Вместо фабрична намотка е напълно възможно да се използва гъвкава метална гофрирана тръба;
 • Металният контейнер, при желание, може да бъде заменен с огнеупорен пластмасов - но за да се запази формата му, такава конструкция ще трябва да се монтира в решетъчна рамка;
 • Малките топлинни акумулатори се вписват добре в системата за подово отопление;
 • Ако трябва да отоплявате голяма стая, ще е по-добре да използвате фабричен акумулатор на топлина, параметрите на който са изчислени и тествани от специалисти на професионално оборудване.

направете си сам акумулатор на топлина за отоплителни котли

Когато избирате топлинен акумулатор за отоплителна система, е задължително да проверите дали той има достатъчен брой дюзи, за да може да бъде свързан. Това е много важен фактор - липсата на изходи няма да позволи комбинирането на резервоара с водоснабдяване с топла вода или подово отопление, да не говорим за алтернативно отоплително оборудване, като слънчеви колектори.

Принцип на действие

Топлинният акумулатор за котли има проста схема на работа. От агрегата на всякакъв вид гориво се подава тръба към горната част на устройството, през която горещата вода навлиза в резервоара за съхранение.

Когато водата се охлади, тя се спуска към пръстеновидната помпа, която я подава обратно в главната тръба и водата се връща в отоплителното устройство за следващия цикъл.

Ако инсталирате топлинен акумулатор, това ще предотврати прегряване на водата, когато уредът работи с максимална мощност, ще осигури топлообмен и икономичен разход на гориво. Следователно натоварването на отоплителната система намалява и нейният експлоатационен живот се увеличава.

Котелът с всякакъв вид гориво има поетапна работа, от време на време се включва и изключва, достигайки необходимата температура. Работата спира, като топлоносителят, намиращ се в резервоара, се заменя с гореща течност.

Той не е изстинал, тъй като има топлинен акумулатор за отоплителния котел. Ако се случи, че котелът се изключи и стане неактивен до следващото зареждане с гориво, тогава радиаторите все още ще са горещи за известно време и водата в крана също ще бъде топла.

Устройство и принцип на действие

Топлоакумулаторът е буферен резервоар, който е направен под формата на цилиндър, изработен от неръждаема или черна стомана.

Устройство за буферен резервоар

Устройство за съхранение на топлина

Като правило се различават два цикъла при работа на котел на твърдо гориво с топлинен акумулатор:

 1. В първия цикъл се правят две зареждания с гориво, след което те се изгарят в режим на максимална мощност. В този процес цялата излишна топлина се натрупва в батерията и не излиза в тръбата.
 2. Няма нужда от отопление на котела, тъй като се поддържа оптималният температурен режим поради преноса на топлина от резервоара.

В зависимост от дизайна се различават следните видове буферни резервоари:

 • празен (без топлообменник);
 • с един или два топлообменника;
 • с наличието на вградени котли с по-малък диаметър, които се използват за осигуряване на автономна работа на системата за водоснабдяване с топла вода.

В стоманеното тяло на резервоара има няколко отвора с резба, благодарение на които акумулаторът на топлина е свързан към котела.

Разновидности на натрупващи се модели

Устройствата за съхранение функционират по същия начин, но се различават по своя дизайн, поради което се различават следните видове устройства за съхранение:

 • куха (няма вътрешен топлообменник);
 • с 1 или 2 топлообменници (осигурява правилна работа на уреда);
 • с вграден котел с малък диаметър.

Кухите топлинни акумулатори са най-простите и имат ниска цена. Те могат да бъдат свързани към една или повече единици. Също така е възможно да се инсталира допълнителен нагревателен елемент, който работи на електричество. Топлоакумулаторът гарантира добро отопление на жилищното пространство, намалява вероятността от прегряване на топлоносителя и осигурява безопасна работа на системата. Блокът за съхранение на топлина с една или две намотки е усъвършенстван тип устройства с широк спектър от приложения. Топлообменникът, който е разположен отгоре, събира топлинна енергия. Този отдолу интензивно загрява буферния резервоар.

Термобуферният блок е много по-скъп от кухия, но това е напълно оправдано. Устройството значително увеличава функционалността и ефективността на системата. Акумулатор с вграден резервоар акумулира излишната генерирана топлина и доставя топла вода.

Ползи от използването на топлинни акумулатори

Инсталирането на топлинен акумулатор е насочено към постигане на следните цели:

 • Котелът може да се отоплява по всяко удобно време;
 • Полагането на всяка следваща партида гориво може да бъде отложено за известно време;
 • Количеството гориво, използвано за отопление на сградата, ще бъде намалено.

Вграденият в котела буферен резервоар (акумулатор на топлина) позволява поддържане на комфортен микроклимат в къщата и същевременно намаляване на разхода на гориво за отопление. Ако такава система бъде допълнена със сензори и термостати, тогава спестяванията ще бъдат максимални - когато се достигне определена температура, подаването на топлина към отоплителния кръг просто спира.

направи си сам буферен резервоар за котел на твърдо гориво

Енергията, генерирана от котела, ще се съхранява в акумулатора на топлина, докато не е необходима. Веднага щом това се случи, топлината ще започне да тече директно в отоплението, заобикаляйки котела. Увеличаването на капацитета на батерията ще разшири автономната работа на отоплителната система.

Когато имате нужда от съхранение на топлина

Топлоакумулаторът е приложим за различни видове котли.По принцип се използва в слънчевата система, с котли на твърдо гориво и електрически котли. Системата с колектори ви позволява да използвате слънчевата енергия всеки ден в ежедневието. Ако не използвате топлинен акумулатор, тогава комплексът няма да работи напълно, тъй като енергията от слънцето се доставя неравномерно.


Снимка: termocom-spb.ru

Акумулаторите се използват в отоплителни системи с котли на твърдо гориво. Буферното устройство ви позволява да осигурявате топлина в момента, в който устройството преминава в пасивен режим. Резервоарът трябва да е голям, за да съхранява значително количество топлина и след това да го използва рационално.

При работа с електрическо оборудване резервоарът трябва да бъде поставен в непосредствена близост до котела. Струва си да се отбележи, че тази опция за отопление заема много място, изисква отделна стая и е много скъпа - може да се изплати само за 2-5 години.

Значителните енергийни разходи могат да бъдат намалени, ако буферният резервоар има добър капацитет, използвайки оборудването през нощта или през почивните дни.

Начини за свързване на топлинния акумулатор

Свързването на топлинния акумулатор зависи от това как охлаждащата течност циркулира в отоплителния кръг:

 1. Ако водата в системата се движи под въздействието на гравитационните сили, тогава акумулаторът на топлина трябва да бъде разположен възможно най-близо до отоплителния котел.
 2. Ако има циркулационна помпа, местоположението на буферния резервоар е без значение.

направете си сам акумулатор на топлина за котел на твърдо гориво

Температурата в помещението, където ще бъде монтиран топлинният акумулатор, трябва да надвишава 10 градуса. Самостоятелно направен буферен резервоар за котел на твърдо гориво трябва да бъде разположен под неговото ниво или ниво, но не по-високо. Освен това, когато инсталирате устройството, трябва да се внимава да се осигури свободен достъп до него, което позволява ремонт или поддръжка.

Мога ли да го направя сам

Можете да сглобите топлинен акумулатор за отоплителни котли със собствените си ръце. За да направите това, трябва да вземете стоманен резервоар или да закупите листове от неръждаема стомана с дебелина повече от 2 мм, да заварявате контейнер под формата на цилиндър (вертикален резервоар).


Чертеж на батерията

Необходима е медна тръба с диаметър 2-3 см и дължина 8-15 м. Тя трябва да бъде огъната под формата на спирала и поставена вътре в резервоара. Тук батерията е горната част на контейнера. В резервоара са монтирани връзки за изходяща топла вода и входяща студена вода.


Снимка: builditsolar.com

За отворена отоплителна система е подходящ стоманен резервоар с форма на куб.

Наложително е да проверите херметичността на контейнера, като го напълните с вода или смажете заварените шевове с керосин. Ако всичко е наред, тогава е необходимо да се изолира домашно приготвеното устройство, което ще позволи на течността в контейнера да бъде гореща възможно най-дълго.

Уредът е изолиран, както следва:

 1. Външната повърхност на контейнера трябва да бъде добре почистена и обезмаслена, покрита с антикорозионни агенти.
 2. Осигурете топлоизолация. Можете да увиете контейнера във фолио.
 3. Осигурете отвори за разклонителни тръби и свържете контейнера.
 4. На буферния резервоар трябва да се монтират термометър, манометър и експлозивен клапан.

По-добре е да не използвате полистирол за изолация. В студено време в тях стартират мишки, които търсят място за зимуване.

Имате ли нужда от буферен резервоар за котли Stropuva?

Добре обмисленото регулиране на подаването на въздух към пещта осигурява висока ефективност и максимална дългосрочна работа на котела при едно зареждане с гориво. Благодарение на иновативния принцип за горно горене и конструктивните характеристики на котлите на твърдо гориво Stropuva, ​​те не генерират излишна топлина, в резултат на което няма нужда да се използва топлинен акумулатор.Това е огромно предимство на котлите Stropuva, ​​тъй като разходите за оборудване на отоплителна система с тяхна помощ са много по-малко от разходите за организиране на отопление на частна къща с помощта на топлинни генератори от други производители.

Топ 5 най-добри акумулатори на топлина

______________________________________________________________________________________

МоделХарактеристикаПолзи
S-TANK АТ ПРЕСТИЖ - 500
(Беларус)
Тегло - 105 кг.
Диаметър - 78см.

Височина - 157 см.

Обемът на резервоара е 500 литра.

· Лесна поддръжка и лесен монтаж;
· Водата бързо се загрява;

· Защитени от прегряване;

· Многофункционалност;

· Съвместим с различни източници на топлоснабдяване.

HAJDU PT 300
(Унгария)
Височина - 1595 мм.
Тегло - 87 кг.

Обемът на резервоара е 300 литра.

· Работи в затворена система, с помпи, топлина и слънчеви панели;
· Можете да инсталирате нагревателни елементи;

· Лесен монтаж, изграждане и поддръжка;

· Добра топлоизолация.

HAJDU AQ PT 1000
(Унгария)
Обемът на резервоара е 750 литра.
Тегло - 93 кг.

Диаметър - 79см.

Височина - 191 см.

· Ергономичност;
· Наличието на топлоизолация;

· Подвижна изолация и корпус;

· Съвместимост с различни котли;

· Дългосрочна експлоатация.

S-TANK АТ AT-1000
(Беларус)
Тегло - 131 кг.
Височина - 2035 мм.

Диаметър - 92см.

Обемът на резервоара е 1000 литра.

· Устройството е топлоизолирано отгоре (70 мм);
· За удобно свързване разклонителните тръби са завъртени под ъгъл от 90 ° и са разположени на различна височина;

· Има 4 отвора от 0,5 инча за манометри и сензори за контрол на температурата.

S-Tank AT 300
(Беларус)
Тегло - 65 кг.
Височина - 1545 мм.

Диаметър - 500 мм.

Обемът на резервоара е 300 литра.

· Съчетава се добре с всякакъв вид котли;
· Изолацията има висока огнеустойчивост;

Резервоарът е защитен отвън с корпус (пластмаса или плат,

· Горната част на резервоара е боядисана с топлоустойчива боя.

______________________________________________________________________________________ Топлоакумулатори за отоплителни котли от руско производство са се доказали добре на пазара. Те не отстъпват на чуждестранни аналози, те също имат високо качество и дълъг експлоатационен живот, а цената е много по-ниска. Известни модели защитни устройства се произвеждат от марки: "Prometey", "Vodosystem", "BTS", "Gorynya", LLC "RVS-engineering", "Teplodar".

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни