Как да предпазим бойлер от котлен камък. Как да премахнете котлен камък от бойлер?

Известен факт е, че качеството на водата в битовите водоснабдителни системи е лошо. Следователно електрическите домакински уреди в контакт с твърда вода страдат от отлагания на магнезиеви, калциеви и варови соли. Този проблем е присъщ на всички бойлери. Как да премахнем котлен камък от нагревателен елемент?

Варовикът е варовикова сол върху нагревателния елемент, вътрешните стени на резервоара на котела. Образува се в процеса на продължително, интензивно използване на устройството. Твърдият варовиков слой има ниска топлопроводимост. Поради тази причина се увеличава консумацията на енергия и времето за загряване на водата. Ефективността на бойлера е намалена. Поради постоянното прегряване той не успява.

Компетентно почиствайки нагревателния елемент на котела, можете значително да удължите експлоатационния му живот.

Водонагревателят се нуждае от почистване на нагревателния елемент след 1-2 години от датата на започване на експлоатацията, за профилактика. Ако водата се нагрява бавно, консумацията на енергия се увеличава, котелът е шумен, тогава очевидната причина за всичко е варовикът. С течение на времето плаката се трансформира в дебела кора върху елемента, която спира преноса на топлина. Защитното реле се задейства, котелът е изключен.

Как да почистите бойлер със собствените си ръце, без да прибягвате до услугите на сервизи? Това е възможно с помощта на механични и химични методи. Те са подходящи за повечето модели на различни марки - "Ariston", "Termex", "Titan" и други.

Как правилно да източите водата и да подготвите устройството?

Преди да започнете почистването, котелът трябва да се изпразни от вода. Най-лесният начин да направите това е, ако устройството е разположено над ваната или под него може да се постави контейнер за насипни товари. Е, когато нагревателният елемент се завинтва директно в резервоара, той може да бъде изваден едновременно с изтичането на течността. При някои модели, за да премахнете елемента, трябва да развиете множество гайки, след което предварително изпразваме котела.

Алгоритъмът за източване на вода винаги изглежда така:

 1. Изключете устройството от мрежата и затворете крана за подаване на вода (на тръбата).
 2. Затваряме крана, който е отговорен за подаването на студена вода, разположен близо до нагревателя. След това пускаме водата на най-близкия миксер, така че чашата да е гореща.
 3. Прикрепваме тръба към отводнителния фитинг, насочваме го към канализацията, източваме водата, като отваряме крана.

При липса на кранове и фитинги, цялата течност може да се източи през предпазния клапан. Основното е да действате внимателно и последователно, за да не се изгорите и да не провокирате инцидент.

Необходими инструменти и инструменти


Котел със сух нагревателен елемент

Котелът с "сух" нагревателен елемент е по-лесен за почистване - ще бъде достатъчно за почистване на резервоара, тъй като самият нагревателен елемент е изолиран от директен контакт с вода. Конструкциите с конвенционален нагревателен елемент по принцип се почистват за същото време, но понякога е по-добре да разглобите котела и да извадите нагревателния елемент, за да го почистите по-добре.

У дома е по-лесно да действате по метод, който не изисква разглобяване на бойлера. За това се препоръчва използването на слаба киселина (лимонена или оцетна киселина). Процесът на почистване се извършва на няколко етапа:

 1. Свържете маркуча към разклоняващия блок и го затегнете със скоба за плътно прилягане. В този случай вентилът за гореща вода не трябва да се затваря.
 2. Източете част от водата от резервоара, като затворите клапата, през който водата се подава към резервоара. В котли с голям обем (100 литра или повече) се източва 30% от течността.
 3. Направете разтвор на лимонена киселина в гореща вода в размер на 250 g на 1 литър.
 4. Изсипете разтвора в резервоара през маркуча. За това е удобно да използвате лейка или фуния. За да може водата лесно да прелее от лейката в резервоара, тя трябва да бъде разположена над нивото на водата в резервоара (съгласно принципа на комуникиращите съдове). Крановете за отводняване на водата трябва да бъдат затворени.
 5. След това отворете клапана за студена вода, за да напълните резервоара и свържете котела към електрическата мрежа.
 6. Котелът започва да работи. След като загрее водата до зададената температура, той трябва да се остави за няколко часа, така че течността да разтвори скалата.
 7. След това е необходимо резервоарът да се изпразни и да се напълни отново, след което да се изпразни отново. Повторете тази процедура 2-3 пъти.

Ако след кратък период от време котелът започне да работи както преди почистването, може да се наложи да замените магнезиевия анод. Факт е, че той е проектиран да сведе до минимум появата на ръжда и котлен камък, тъй като привлича катиони върху себе си, така че нагревателните елементи и стените на резервоара да не се влошават дълго време. Но с течение на времето, разбира се, самият той става неизползваем и престава да изпълнява непосредствената си функция. След като го смените, устройството отново ще работи нормално.

Ако не е възможно да почистите структурата сами, препоръчително е да се обадите на специалист.

По-добре е да почиствате проточния бойлер химически. Не се изисква разглобяване. За да направите това, трябва да го изключите от мрежата и да излеете същия разтвор през тръбата, както в котела. Като се има предвид факта, че плаката се утаява в тръбите по-бавно, нейният слой ще бъде по-малък и тръбите ще се почистват по-бързо. Резервоарът на самата поточна структура също е по-малък, така че ще бъде достатъчно, за да се прекъсне работата му само за 2-3 часа. След това се препоръчва да се източи колкото е възможно повече вода, така че всички разтворени утайки да изтичат от тръбите.

Кога да почистите бойлера

Прекъсванията в работата на бойлера започват 2-3 години след началото на работата му. Нагревателният елемент, разположен в акумулаторния котел, е покрит със слой вар, който се увеличава дебелината от ден на ден.

Следните признаци също показват необходимостта от почистване:

 • увеличено време за отопление и съответно консумация на енергия;
 • устройството издава нехарактерни странични звуци, най-често съскащи с различна сила на звука;
 • водата е придобила жълтеникав оттенък;
 • от водата излъчва характерна миризма на сероводород;
 • във водата се виждат жълтеникави люспи - парчета люспи;
 • външните стени на резервоара започнаха да прегряват.

Ако водата в апартамента има твърдост над 350 mg / l, препоръчително е да почиствате нагревателя ежегодно. В някои райони водата е толкова твърда, че скалата се натрупва върху нагревателния елемент за 5–6 месеца и тя трябва да бъде почистена.

Отстраняване на фланеца

Нагревателният елемент е прикрепен по различни начини, в зависимост от производителя. В котлите Ariston развийте крепежната гайка с ключ 13 и отстранете малък метален ъгъл. Капакът с нагревателния елемент първо трябва да се постави вътре в резервоара. Ако това не може да се направи лесно, трябва да почукате и разхлабите капака. Нагревателният елемент вътре в котела се обръща и изважда настрани, тъй като е огънат.

Препоръчваме: Възможно ли е да измиете месомелачка в съдомиялна машина, как да възстановите блясъка му

При някои модели бойлери Ariston нагревателният елемент се отвива обратно на часовниковата стрелка (как да разглобите бойлер Ariston, за да смените нагревателния елемент, прочетете тази статия). Това се показва от ключовите ръбове на месинговата част на фланеца. При Termex и Atlantik трябва да развиете гайките по обиколката и да премахнете закрепващата шайба. След това фланецът се изтегля надолу.

Важно е внимателно да издърпате фланеца, тъй като намотката може да е твърде увеличена. Нагревателният елемент се отстранява внимателно и бавно с разклащащи се движения.

Изтичане на вода от котела

Преди да започнете да почиствате устройството, трябва да източите цялата вода от него. Това е най-важното правило, което трябва да се спазва безспорно преди започване на ремонтни и почистващи работи.

Ако котелът е разположен над вана или мивка, тогава това положение на устройството значително улеснява оттичането на водата. Не е нужно да избирате подходящ контейнер, инсталирайте го. И спреят ще бъде няколко пъти по-малко. Не всички устройства обаче улесняват източването на вода, дори при горните условия.

Ако нагревателният елемент е завинтен в резервоара, тогава източването ще бъде лесно. Но има някои модели, при които, преди да стигнете до етапа на източване на течността, ще трябва да развиете няколко гайки.

При правилната инсталация и свързване на котела, не трябва да има проблеми веднага след покупката. Трябва да действате по определен начин.

 • Изключете захранването от устройството, затворете основния кран за водоснабдяване. Направете същото с крана, разположен до бойлера.
 • Отворете гореща вода на близкия миксер и изчакайте, докато тя се източи напълно.
 • Поставете маркуч върху изпускателния нипел и го насочете към дренажния отвор, за да изтече водата.

Ако няма дренажи и кранове, водата се източва през предпазния клапан. Но това е много дълъг процес. Затова първо трябва да изчакате течността да се охлади напълно.

Липсата на фитинг се дължи на необходимостта от източване чрез демонтиране на горещата тръба и пълното й изключване от бойлера. След като развиете предпазния клапан, въздухът ще влезе в котела, изтласквайки водата навън.

Този метод ще реши проблема с бързото източване на вода от устройството.

Резултат

Както можете да видите от горното, е доста лесно самостоятелно да се отървете от котлен камък вътре в бойлера. Лесното разглобяване с минимум инструменти и евтини професионални почистващи продукти са достъпни за всички. За да свършите цялата работа, можете да се обадите на приятел или съсед.

Самият котел тежи малко без течност, но с мокри ръце е доста трудно да се задържи обемната структура. Всяка повреда на колбата, дори и малка повреда, впоследствие ще се превърне в теч. Основното правило, което трябва да се спазва безспорно, е да не се използват отвертки, ножове или микронизирана шкурка за премахване на котлен камък.

Нещо повече, редовното почистване ще премахне неприятната миризма от крана, която се увеличава с повишаване на температурата на водата. Подобна проява е свързана не само с натрупването на мръсотия вътре в запечатаното пространство, но и с развитието на бактерии, които могат да навредят на възрастни и деца.

Рейтинг на статия

Сглобяване на нагревателя

Сглобяването трябва да се извърши в обратен ред, за да се постигне работоспособност, в случай че вашето устройство е загубило функционалност, тогава сте направили сглобката неправилно. Помислете за гумената част; върху нея не трябва да има пукнатини, плака или други повреди, ако има такива, наложително е да се замени. Останалите гумени части трябва да бъдат покрити с уплътнител, за да се предпази котелът от течове. След това фиксираме електрическия нагревателен елемент на първоначалното му място, не забравяйте да завиете заземяването и да свържете всички контакти обратно.

Напълнете резервоара, като първо отворите крана за гореща вода и след това студена вода. След като котелът се напълни, проверете плътността му, дали някъде има теч на вода. Ако всичко е наред, завършете сглобяването - свържете термостата, свържете панела, завийте капака. Процедурата за почистване е завършена, можете да включите захранването. Котелът е готов за употреба.

Как да източвате вода от котел: инструкции

Кранове за водоснабдяване на котела

Разглобяването и почистването на електрическия резервоар не е трудна работа, но самото устройство е тежко.Ето защо е по-добре да го премахнете с друг човек, който ще помага и поддържа устройството по време на демонтирането. Ето инструкции как да източите водата от котела:

 • Изключете устройството от електрическата мрежа, извадете щепсела от контакта.
 • Изключете маркуча за студена вода от водопровода и го спуснете във всеки съд (леген, баня и т.н.). Тръбата за топла вода не трябва да се пипа.
 • Поставете маркуча, който сте свалили, върху предпазния клапан. Потопете свободната част на маркуча в контейнер.
 • Отворете крановете на устройството и освободете предпазителя на възвратния клапан.
 • Отворете крановете за топла вода в банята и кухнята. Първо ще чуете звук, сякаш резервоарът изсмуква въздух и след това течността, която е била в устройството, ще бъде изхвърлена. За това беше необходимо да се спуснат маркучите в контейнера.
 • След изтичане на цялата течност издухайте маркуча за студена вода с въздух. Ако няма буболене, можете да продължите.

Препоръчително: Избор на дъска за гладене за парогенератор

Сега развийте маркуча, който подава гореща вода към миксера. Извадете котела от мястото му и го поставете на пода с крановете нагоре. Преминете към следващата стъпка от демонтирането.

Как да почистите бойлер

Има две рецепти за премахване на котлен камък от бойлер. Тези методи са принципно различни по своя принцип на действие. Мащабът във бойлера се отстранява:

- чрез механично действие (почистване на резервоара за бойлер от котлен камък с твърд предмет);

- с помощта на химикали, добавени към водата в резервоара.

Всеки от тези методи има предимства и недостатъци. Първият е много трудоемък, тъй като отстраняването на котлен камък на бойлера се извършва в ръчен режим и повърхността на резервоара е твърда. Освен това, преди да почистите бойлера от котлен камък, ще трябва да работите усилено, почти напълно разглобявайки конструкцията. Всяко невнимателно движение може да повреди повърхността на резервоара. Що се отнася до използването на устройството за комерсиални цели, тогава по време на престоя, необходим за отстраняване на котлен камък, се губят повече, отколкото дори разходите за почистване.

По-малко ресурсно интензивен процес на химическо чистене. Предимство на метода е липсата на необходимост от пълно разглобяване на устройството преди почистване на бойлера от котлен камък. Рискът е, че прекомерното излагане може да повреди материала на резервоара и нагревателя с реагенти, а недостатъчно продължителното излагане няма да доведе до желания резултат, тъй като няма да е възможно напълно да се премахне котлен камък в бойлера.

Този метод се състои във факта, че във водата се добавят водоразтворими реагенти, които под въздействието на температурата реагират със солите на утайката и образуват нови съединения, които лесно се разтварят във вода и се екскретират по естествен път. Тъй като няма нужда да разглобявате оборудването, е много по-лесно да изплакнете бойлера от котлен камък.

Как да промиете проточен бойлер:

 • оцетна киселина;
 • лимонена киселина;
 • адипинова киселина (най-често се използва в производството и в битови продукти за борба с котлен камък в бойлер).

Механичен метод

Решението на проблема (как да почистите котела механично) условно се състои от следните стъпки:

 • изключване на устройството от напрежение;
 • отстраняване на вода от резервоара. Изключете общия клапан за подаване на вода и клапана, подаващ вода към резервоара. Поставете маркуч на връзката за източване, източете водата в мивката, тоалетната.
 • Почистване на нагревателния елемент. След отстраняване на водата демонтирайте тана на резервоара, като развиете закрепващите винтове. Премахваме контролната платка, като освобождаваме проводниците. Изваждаме тена от резервоара. В зависимост от модела на бойлера се регулира последователността на действията. По-добре е да правите стъпка по стъпка снимки на разглобяване, за да може след това да сглобите устройството в правилната последователност.Ние извършваме механично почистване на нагревателния елемент незабавно, докато варовата кора е мокра, с помощта на метална четка, нож и дървена шпатула. Завършете почистването с шкурка. Трябва да се помни, че степента на неговия топлопренос зависи от качеството на почистване на нагревателния елемент.
 • Почистване на вътрешните стени на котела. За да премахнете котлен камък от вътрешната страна на котела, просто трябва внимателно да изтриете стените с влажна кърпа. Неприемливо е да се използват абразивни продукти, за да се избегне повреда на вътрешното покритие на емайла. Всъщност този въпрос е противоречив. Професионалистите твърдят, че варо-соленият слой по стените на резервоара предпазва метала от корозия, служейки като допълнителна топлоизолация за горещата вода в резервоара.
 • Сглобяване и свързване. Сглобете отново устройството в обратен ред. Всички електрически кабели трябва да са сухи. Наложително е да проверите резервоара за течове - напълнете го частично с вода, наблюдавайте го един ден. Ако течовете не са отстранени, можете да напълните бойлера напълно с вода, да го свържете към мрежата.

Поетапни методи за почистване на бойлер ‌‌‍‍

Напълно възможно е да премахнете котлите сами. На пръв поглед това е доста труден процес, който изисква основни умения за разглобяване и сглобяване на оборудване. Ще опишем стъпка по стъпка какво трябва да направите с най-високо качество, точно, така че дори и при липса на опит, те да могат да свършат работата по-добре от професионалистите.

Преди да започнете работа, трябва да се уверите, че разполагате с всички необходими инструменти за по-нататъшна работа:

 • отвертки с различни форми;
 • гаечен ключ; ‌‌‍
 • шкурка;
 • необходими дезинфектанти, почистващи препарати.

Не забравяйте да изключите бойлера от мрежата. Устройството е изключено от контакта, ние продължаваме да работим тихо. Препоръчително е да използвате цялата гореща вода в съда преди почистване. Ще бъде удобно, когато устройството е разположено непосредствено над ваната, тогава не е необходим допълнителен шум при източване на водата. В друга ситуация си струва да изпълните няколко прости стъпки:

 • изключете подаването на студена вода с помощта на входящия кран;
 • студеният клапан, разположен до бойлера, е усукан;
 • горещият клапан на смесителя се отваря, част от водата изтича сама; ‌‌‍‍
 • В дренажната връзка останалата вода се изпраща в канализацията.

оттичане на вода от котела през предпазния клапан
Ако механизмът няма тръба за източване на течност, е необходимо водата да се източи през допълнителен клапан. Трябва да поставите кофа под устройството, можете да имате друга дълбочина, след което да източите водата. Внимателно завъртете клапана, изчакайте момента да изтече водата. Едновременно отворете крана, изчакайте, докато излезе останалата топла вода. Въздухът ще бъде засмукан от отвора на тройника, това ще помогне за напълно източване на водата. Много бавен процес, който изисква много време и търпение. Също така е възможно да се свърже дренажен клапан за удобство, скорост на извършената работа.
След това, след като източите цялата вода, затворете смесителя, дренажния клапан. Развийте, бавно свалете пластмасовия корпус от дъното на бойлера. Изключете индикаторната лампа за отопление от терморегулацията. Също така незабавно изключваме електрическите проводници и проводниците за заземяване. Изваждаме термостата, издърпваме го надолу от щепселите. Развиваме петте гайки на болтовете на фланеца на нагревателния елемент. Внимателно огънете повърхността, получете достъп до гумения маншет, който бавно затягаме, постепенно издърпайте нагревателния елемент надолу. ‌‌‍‍ ‌‌‍‍

След отстраняване на нагревателя, част от камъка остава вътре в резервоара на устройството, част от него се натрупва в самия нагревателен елемент. Почистваме внимателно вътрешността на котела, по време на манипулацията, без да докосваме пружината с върха, който се намира във вътрешността на отворената конструкция. Отваряме малко налягането на водата, почистваме добре резервоара отвътре. Процесът е достатъчно бърз. Почистваме нагревателния елемент от камъка по два известни начина - химически и механичен. ‌‌‍‍

отстраняване на вода от котела

Механични

Нагревателният елемент е във вашите ръце, има още една възможност да оцените качеството на водната течност на вашите тръби. Няма нужда да чакате камъкът да изсъхне. По-добре е бързо да се отървете от котлен камък в бойлера с импровизирани средства. Можете да използвате твърда четка за зъби, за да отстраните внимателно мократа люспа от устройството. Ако нямате подходящата четка под ръка, можете да използвате обикновена дървена пръчка, нож, шпатула. В края на почистването използвайте шкурка, за да я направите по-чиста, по-нататъшното качество на устройството, количеството на използваната енергия, ще зависи от това.

Химически

Химичният метод е по-ефективен и по-малко енергоемък. Вземете контейнер малко по-дълбоко от самия нагревател (има възможност да използвате изрязана пластмасова бутилка) и всякакви средства за отстраняване на котлен камък. Не е необходимо да купувате нещо нарочно, струва си да използвате същите инструменти, използвани за почистване на чайника, всяко друго устройство. Също така добавяме оцетна киселина към нагрятата вода, след което поставяме нагревателя там. Работата трябва да се извършва внимателно, без да се уврежда гумената част на вътрешната конструкция. Дали да премахнете котлен камък от другата част на котела зависи от вас. Основната задача е да се почисти нагревателният елемент, който е сърцевината на цялата конструкция. ‌‌‍‍

Когато работата приключи, ще е необходимо старателно да изсушите всички части, преди да ги сглобите отново, за да сте сигурни, че са на оригиналните си места. Важен фактор, като факта, че един ден след времето за почистване, котелът не трябва да се оставя без подходящо внимание. Необходимо е внимателно да наблюдавате работата му, да се уверите, че не се докосват или повреждат важни части, устройството работи безпроблемно.

Не забравяйте, че отстраняването на котлен камък е един от най-важните моменти в работата на бойлера. Нито един, дори и най-скъпият котел няма да издържи дълго при липса на подходяща грижа. Ето защо дезинфекцирайте цялото оборудване своевременно, внимателно наблюдавайте неговата работа, качеството на входящата вода.

Съвети за разглобяване на конструкцията и почистване на мокрия нагревателен елемент

Преди да започне почистването на котела, устройството трябва да бъде разглобено чрез издърпване на нагревателния елемент. За да направите това, първо премахнете декоративната плоча, която покрива контактите и мястото, където е прикрепен елементът. Може да се завинтва или да се фиксира. След достигане на вътрешните елементи се препоръчва да ги снимате, така че да няма проблеми с последващото възстановяване на системата.

Прекъсваме всички контакти, след което изваждаме нагревателния елемент. Ако устройството не е почиствало от котлен камък дълго време, продължете много внимателно. Натрупаната мръсотия може да попречи на лесното отстраняване на нагревателния елемент. Не е нужно да го дърпате, по-добре е да се опитате внимателно да почистите отлаганията.

Съвет: След достигане на вътрешността на конструкцията се препоръчва да се оцени състоянието на магнезиевия анод. Ако е силно изтънен, тогава той трябва да бъде заменен, без да се чака елементът да се провали.

В повечето случаи слоевете от котлен камък се събират върху тръбната част и в резервоара няма много от тях. Достатъчно е да включите водата, за да измиете всичко ненужно от самия котел. Ако не можете да почистите котела по този начин, ще трябва да работите с ръце. Основното нещо е да не се опитвате да улесните процеса, като използвате агресивни абразиви. Трябва да използвате само доказани безопасни средства.

За да почистите самия нагревателен елемент от мащабния слой, е необходимо да извършите следните манипулации:

 1. Почистваме основната част от мръсотията механично с помощта на нож или нещо подобно.
 2. След това разредете лимонената киселина във висока чаша, направена от пластмасова бутилка (просто отрежете врата). За 2 стандартни сашета прах, около 2 литра топла вода.
 3. Поставяме нагревателния елемент в тази структура за поне един ден. Това време ще бъде достатъчно, за да се отдели цялата мръсотия и нагревателният елемент се върне в първоначалната си форма.

Препоръчваме: Как да премахнете котлен камък от овлажнител

След извършване на тези манипулации можете да сглобите котела, да го тествате и да го подложите на по-нататъшна работа.

Откъде идва скалата във бойлера?

Преди да ви разкажем как да премахнете котлен камък от бойлер, нека изясним, че това явление е неизбежно при устройства с резервоар. И следователно, спестяването на своевременно почистване на бойлера от котлен камък не си струва.

Твърди отлагания в контейнери се образуват на всички метални повърхности по време на нагряването на чешмяна вода, която по правило е пълна с разнообразни примеси от сол. Именно те се разпадат на газ и твърди неразтворими утайки, които покриват цялата повърхност на резервоара.

Почистващи препарати

Възможно е да се премахне котлен камък от нагревателния елемент на бойлера с помощта на импровизирани и професионални химикали.

Народни

Някои вещества, които всяка домакиня има под ръка, могат да разтворят котлен камък и да възстановят работата на котела:

 • Оцет. 5 супени лъжици оцет (9%!) Или 2 чаени лъжички от есенцията се разреждат в литър вода.
 • Лимонена киселина - 50 грама на литър вода.

Професионален

Всички продукти съдържат киселинни и алкални компоненти, които могат напълно да премахнат котлен камък, ръжда и други замърсители от нагревателния елемент.

Следните препарати са най-популярни за почистване на котела:

 • Filtero;
 • Topperr 3031;
 • Баги Кумкумит;
 • Пъпеш ZhS17;
 • Силит;
 • Eon Bio;
 • Баги Шуманит;
 • Солита;
 • Бойлер майстор.

Избраният химикал трябва да се използва стриктно в съответствие с инструкциите. Преди употреба от тях се приготвя воден разтвор. Нарушаването на концентрацията на силно киселинния разтвор и времето на неговото излагане ще доведе до повреда на котела.

Пример за почистване на бойлер

За по-голяма яснота ще опиша как почистих моя бойлер Electrolux EWH 50 AXIOmatic Slim. Още с първото почистване го затегнах и го направих едва след година и половина. От това почистване се стигна до заключението, че в моя случай котелът трябва да се почиства ежегодно.

Пример за почистване

Тъй като моят бойлер се намира в тоалетната, нереалистично е да го разглобявате и изплаквате на мястото на инсталацията. Затова го свалих и направих разглобяването на пода.

В обърнато положение свалих капака и снимах връзката. След това премахна електрическото оборудване и нагревателния елемент. Оказа се, че самият елемент е покрит с дебел слой котлен камък, а вътре в резервоара е събрана каша от котлен камък. Нямаше ръжда и мръсотия. Очевидно механичният филтър, монтиран пред котела, помогна.

Най-трудното беше да държите котела над ваната, докато изплаквате. Това изискваше втори човек да изплакне резервоара от душа.

Почистих нагревателния елемент и анода, както е описано по-горе. Не купих нов, тъй като старият почти никога не беше изразходван. Моят котел използва анод с резба М6 с дължина 10 мм.

Благодарение на снимките сглобих котела успешно, въпреки че никога преди не го бях разглобявал и сглобявал. Нищо не изтече и всичко заработи за първи път. Затова мога да кажа, че всеки може да направи почистването на котела.

Освен времето, прекарано за нагряване на нагревателния елемент в лимонена киселина, ми отне няколко часа, за да завърша тази работа. Много време беше прекарано в търсене на информация, как да направите почистването правилно и снимки за статията. Следващият път очаквам да го направя след няколко часа.

Отцеждане

Изтичането на вода се извършва на няколко основни етапа:

 1. Затваряме клапана за подаване на вода в апартамента.
 2. Най-лесният начин е да източите водата от бойлера през възвратен клапан. За да направите това, свържете маркуч към него, насочете другия край към банята или тоалетната и отворете клапана. Можете просто да замените кофа отдолу и да изливате вода от нея от време на време.
  Недостатъкът на този метод е дългото време за отводняване.Изтичането на 100 литра вода от котела през клапана може да отнеме до 4 часа.
 3. Можете да източите водата по-бързо, като развиете изхода за вода от котела и свалите клапана. След това към изхода от бойлера се свързва маркуч и разклонителната тръба постепенно се отвива от входа към котела. По този начин въздухът може да влезе в резервоара и водата ще изтече след няколко минути.

Варовикът, който се намира в дъното на резервоара, може да попречи на оттичането на водата. В този случай трябва да го преместите настрани, като пъхнете отвертка в отвора, от който се излива вода.

Сглобяване на котел

Нагревателният елемент, почистен от котлен камък, се избутва обратно в резервоара и се фиксира. Свързани са водопроводни тръби, възвратен клапан и електрически проводници. Важно е да се уверите, че резервоарът е напълнен с вода, преди да включите бойлера. В противен случай нагревателният елемент може да изгори много бързо.

За да се натрупа водата, ние включваме клапаните за вход и изход на вода от котела и кран за топла вода. Първо, въздухът ще излезе от него и течността ще тече с течение на времето. Връзките на котела и тръбите се проверяват за течове (как да се отстрани теч в котела, прочетете тази статия) и след това се поставя защитното покритие.

Кога трябва да почиствате?

Преди да започнете да почиствате водогреен агрегат от всякаква марка - "Atlantic", "Oasis" или друга - струва си да анализирате работата на продукта, да слушате шума и да проверите качеството на отоплението на водата.

Основните "звънци", сигнализиращи, че е време да почистите продукта са следните фактори:

 • водата се загрява много дълго време;
 • температурата й се е променила - стана твърде горещо, или обратно;
 • количеството електроенергия, консумирана от котела, се е увеличило и измервателният уред започва да се навива многократно по-бързо след стартиране на устройството;
 • прегряване на резервоара за съхранение;
 • при често включване и изключване на устройството;
 • ако от котела се чува съскащ звук, докато се загрява водата.

Избор на средства

Почистването на котела, например, Ariston, ще бъде много по-ефективно при наличието на специално оборудване. Посетете магазин за битова химия, където определено ще намерите продукт за почистване. Само не забравяйте да разберете дали този инструмент е подходящ за вас, защото някои химически реагенти може да не са подходящи, например, за гумено уплътнение, те могат да го разрушат.

Както бе споменато по-рано, добър почистващ резултат се получава при използване на наситен разтвор на лимонена киселина (продава се в сашета). За да го използвате, вземете половин килограм от веществото и го разтворете в 2 литра вода (загрейте го, така че киселината да се разтвори напълно).

Механично почистване на бойлера на устройството с демонтаж

Ако е силно замърсен, отстраняването на котлен камък може да се извърши само механично. Бойлерът ще трябва да бъде разглобен. Правят това внимателно, за да не повредят електронния блок и нагревателния елемент, в противен случай има опасност от късо съединение. Процесът се състои от два етапа: почистване на нагревателния елемент и резервоара за съхранение на бойлера.

За да почистите устройството от котлен камък механично, ще трябва да демонтирате бойлера. След като изключите устройството от мрежата, преминете към разглобяване:

 • първо затворете крана за подаване на студена вода, след което разкачете тръбопровода от фитинга на котела;
 • чрез смесител или допълнителен дренажен клапан изпразнете резервоара за съхранение;
 • изключете тръбопровода за БГВ от фитинга на котела;
 • свалете долната декоративна капачка, като развиете всички винтове;
 • ако дръжката на механичния термостат изпъкне, той също се отстранява;
 • използвайте отвертка, за да развиете контактите, затягащи захранващия проводник;
 • котелът се отстранява от стената и се поставя с главата надолу във ваната;
 • фланецът с нагревателен елемент и термостатът се развиват, изваждат се от резервоара и след това се пристъпва към механично почистване.

Процедурата за разглобяване на котли на всички фирми е практически еднаква. Някои детайли на закрепването на фланеца и декоративната капачка могат да се различават.

Почистващи продукти и инструменти

За да почистите бойлера от котлен камък, ще ви трябват инструменти:

 • регулируем и комплект ключове;
 • права и къдрава отвертка;
 • клещи;
 • нож, шкурка.

Средства за премахване на котлен камък се купуват в магазина. Разтворът се приготвя независимо от лимонена киселина чрез разтваряне на 500 g кристали в 2 литра вода. Вместо лимонена киселина, можете да разредете 40 мл оцет в същото количество вода.

Търговските почистващи продукти могат да унищожат гумените уплътнения на котела. Преди да използвате разтвора, трябва внимателно да проучите инструкциите на опаковката.

Почистване на нагревателния елемент

При първото разглобяване човек не знае как да почисти нагревателния елемент на бойлера, за да не го повреди. В работата ще трябва да внимавате. Трябва да знаете, че нагревателният елемент на бойлер е от мокър и сух тип и те се почистват по два начина.

Мокър нагревателен елемент

Можете механично да премахнете котлен камък от нагревателя, като го изстържете с нож. Дебелите израстъци се смачкват с клещи, а остатъците се търкат с шкурка. Не можете да прекалявате, за да не счупите медната обвивка на нагревателния елемент.

Ако не се чувствате сигурни, поставете нагревателя в отрязана пластмасова бутилка, пълна с разтвор на лимонена киселина от вода. Приблизително 5–6 часа след пълното разтваряне на котления камък, нагревателният елемент се отстранява и се измива с чиста вода.

Сух нагревателен елемент

С сухите нагревателни елементи се работи внимателно. Невъзможно е да се остъргват, чупят и търкат твърди натрупвания с шкурка. Сухите нагревателни елементи се почистват само по химичен метод, потопени в разтвор на лимонена киселина или фабрично произведен почистващ агент.

Докато почиствате нагревателя, огледайте магнезиевия анод. Ако се е износил и е изтънял, тогава се извършва подмяна.

Почистване на резервоара за съхранение

За да отстраните замърсяванията или котления камък от стените на резервоара за съхранение на бойлера, не използвайте груби действия. Шкурка или стъргалки ще повредят защитното покритие. Слузта просто се измива с мека гъба, изпомпвайки вода под налягане от душа.

Ако по стените на резервоара има дебел слой варовик, използвайте фабрично направен почистващ разтвор. Лимонена киселина или оцет, разреден с вода, ще свърши работа. Резервоарът за бойлер се пълни с разтвор и се оставя за една нощ. На сутринта течността с отпадналата плака се източва. Резервоарът се изплаква с чиста вода.

Повторно сглобяване на котела след почистване

В края на почистващото разглобяване бойлерът се сглобява отново. Всички действия се извършват в обратен ред:

 • термостатът с нагревателен елемент се поставя на мястото му и фланецът се завинтва;
 • котелът е окачен на стената;
 • тръбите за подаване на студена вода и топла вода са свързани към разклонителните тръби;
 • резервоарът за съхранение се пълни с вода и се тества под налягане за течове;
 • ако тестът е успешен, свържете електрическия кабел, поставете декоративната капачка на място и след това опитайте да загреете водата.

Когато сглобявате отново бойлера, е важно внимателно да проверите гумените уплътнения. Те са добре почистени от мръсотия, но е по-добре да си купите нови. За да се избегнат течове, уплътненията се смазват с уплътнител.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни