Бойлер "Termeks" (80 литра): инструкции за употреба. Схема


Упътване

Преди да използвате бойлера, се изучава обща информация за такива устройства: как са свързани, къде е по-добре да се установи какви свойства имат. След това трябва да прочетете инструкциите за употреба:

 1. След инсталирането на котела е необходимо да се отстрани въздухът от резервоара, за който се отварят смесителните кранове. След известно време от тях ще потече вода.
 2. За да зададете необходимата стойност на температурата, използвайте копчето на термостата. Той се намира в предната част на резервоара - на контролния панел.
 3. Автоматичното изключване на оборудването се случва, когато течността вътре се нагрява до предварително определена стойност на температурата (+ 74 ... + 93 ° С). Тъй като температурата се охлажда, термостатът записва всички промени в параметрите на водата, той задейства включването на бойлера, когато течността се охлади.
 4. За да спестите пари, е непрактично да изключвате устройството от мрежата, ако то непрекъснато работи.

Правила за безопасност по време на работа

Трябва да се спазват следните правила, които са описани в инструкциите за експлоатация.

Забранен:

 • Свържете устройството към електрическата мрежа, ако в резервоара няма течност.
 • Опитайте се да премахнете капака, докато устройството е включено в контакта.
 • Използвайте EVN, когато не е заземен.
 • Използвайте устройството, когато налягането на водата в тръбопровода е повече от 0,6 MPa.

Група за безопасност на котела с индикатор за налягане

 • Използвайте водата, преминала през EVN за готвене.
 • Използвайте резервни части, които не отговарят на препоръчаните спецификации.
 • Използвайте вода, съдържаща пясък или други частици.
 • Променете дизайна на закрепване.
 • За да удължите експлоатационния живот, силно се препоръчва почистване на резервоара, последвано от смяна на защитния анод веднъж годишно. И ако имате много твърда вода и устройството работи постоянно, е необходимо да го извършвате на всеки шест месеца.
 • Приемане на водни процедури:

 • Включете устройството
 • Задайте комфортна температура. В зависимост от устройството, което използвате, механично или електронно, има два начина за регулиране на температурата на водата.


  Контрол на температурата на нагряване
  Например в линията на термостекла с термостепенна температура, температурата се контролира чрез завъртане на механично реле, докато в термоксите от неръждаема g.5, за да зададете температурата, трябва да натиснете стрелката нагоре на дисплея и да я задържите, докато достигне желаната стойност.

  Оптималната температура на нагряване е 45-55 градуса, този диапазон ще спаси нагревателния елемент от образуването на плака. Също така в този модел е възможно да се използва икономичен режим, като се използва един нагревателен елемент.

 • Изчакайте водата да се загрее.

Инсталиране и свързване

Монтажът и първото пускане в експлоатация трябва да се извършват от квалифицирани хора.

Ако въпреки това решите да го направите сами, научете се как да инсталирате и свържете EVN. Моля, имайте предвид, че самоинсталирането може да анулира фабричната гаранция.

Препоръчително е да инсталирате инсталацията възможно най-близо до мястото на употреба, за да избегнете загуба на топлина. Стената трябва да бъде избрана, като се вземе предвид общото тегло на заредения електрически бойлер. Ако стената е слаба, трябва да се укрепи. За крепежни елементи се използват стандартни крепежни елементи. Подът в помещението, където е монтиран нагревателят, трябва да бъде хидроизолиран с отводняване на водата. В краен случай можете да инсталирате палет под уреда с канализация в канализацията. Дренажният клапан EVN също трябва да има дренаж за вода.

Схема на свързване на бойлера Termeks към водоснабдителната система.

Свързването с водопровода се извършва чрез филтър, степента на пречистване е не повече от 200 микрона. Всички фуги са запечатани с лен или FUM лента. След като напълните котела с вода, за това отворете крана за гореща вода на миксера, след това входящия клапан. За да предотвратите образуването на повишено налягане в резервоара, периодично отваряйте крана на смесителя за гореща вода. След като водата изтече от крана на миксера, тя се затваря (резервоарът е пълен).

Свързването към електрическата мрежа се извършва с помощта на стандартен кабел с щепсел. Гнездото трябва да осигурява заземяване, към него е свързан трижилен кабел ("фаза", "нула", "земя"), напречното сечение на медни проводници с нагревателен елемент ≤8 kW трябва да бъде най-малко 4 mm2 , с по-голяма мощност - най-малко 6 mm2.

Типични неизправности на нагревателя "Termeks"

Широката гама на Thermex ви позволява да изберете бойлер за 100 литра за голямо семейство, за 10-15 литра за използване в малка кухня и т.н. Устройството е метален нагревателен резервоар с нагревателен елемент вътре. Нагревателят се управлява от реле и термостат. Магнезиевият анод помага за омекотяването на чешмяната вода.

Трябва да се отбележи, че модерните бойлери са оборудвани с блок за управление, който има функция за самодиагностика. Системата идентифицира дефектната единица и показва код за грешка. След като дешифрирате значението, можете да разберете къде да търсите повреда и как да я поправите сами.

Индикация за грешка на контролния панел

Таблица с грешки за бойлери "Термекс"

Кодове за грешкиКакво правиКак да го поправите сами
E1 (вакуум)Недостатъчно пълнене на резервоара с вода. Преждевременно включване.Това може да доведе до изгаряне на нагревателния елемент. За да коригирате ситуацията, изключете устройството и изчакайте нормалното пълнене. След това свържете отново.
E2 (сензор)Има проблеми с термодатчика.Опитайте се да изключите котела от електрическата мрежа, като извършите рестартиране. Ако след това кодът се подчертае отново, позвънете на сензора с мултиметър и в случай на неизправност го заменете.
E3 (прегряване)Тази грешка показва, че водата се е нагряла до критична температура (95 градуса).Термостатът може да е счупен. Замени го.

Видеото ще ви помогне да се справите с грешката E1:

Други проблеми възникват при електрическия бойлер:

 • Уредът не загрява водата или го прави твърде дълго.
 • По време на работа се чува шум.
 • Работи само за кратко.
 • Не работи, не се включва.
 • Резервоарът капе.
 • Неприятна миризма и цвят на водата.

Ако забележите един от знаците, продължете да проверявате и ремонтирате.

Потърсете причината за повредата

Преди да започнете ремонт, трябва да разберете каква е причината за проблема.
Това може да се разбере предварително, без да се разглобява самото устройство.

Основните неизправности на електрическите бойлери са:

 • устройството не се включва;
 • задейства се защита от късо съединение (RCD);
 • бойлерът не загрява водата или не отговаря на скоростта на нагряване;
 • котелът изтече.

Ако се появи теч, е необходимо да се установи къде тече. Ако уплътнението на нагревателния елемент е изтекло, тогава такъв дефект може лесно да бъде отстранен. Просто трябва да го замените с нов, особено след като струват стотинка.

Трябва да се отбележи: ако водата капе от самото тяло на бойлера, тогава вероятно ще бъде по-лесно да си купите ново устройство, тъй като такъв дефект е практически непоправим.

При бойлерите, на първо място, водните нагревателни елементи - нагревателни елементи - се провалят, тъй като те са основният работен елемент на конструкцията.

Можете да разберете как да направите правилния избор на бойлер и да не се заблудите тук:

Възможно е предварително да се разбере, че нагревателният елемент е отказал от следните косвени признаци:

 • задейства се защитна автоматика;
 • избива машината на плота;
 • водата не се загрява или устройството се загрява слабо;
 • съскането на бойлера и отделянето на вода с мътна консистенция с неприятна миризма.

При такива симптоми най-вероятно е повредата на нагревателния елемент. Това може да се определи от външния вид на самия нагревателен елемент - черупката е повредена.

Понякога нагревателните елементи изгарят без видими повреди на черупката, тогава това може да се определи с помощта на тестер.

Ако омметърът показва безкрайност на клемите, тогава нихромовата спирала е счупена.

Ако е нула, значи някъде има късо съединение. Във всеки случай такъв елемент се нуждае от подмяна.

В някои случаи нагревателният елемент се повреди поради следните причини:

 • Нагревателният елемент е изпълнил своя срок;
 • устройството е включено без вода;
 • бойлерът беше изключен за дълго време, но водата не беше източена;
 • внезапно спадане на напрежението в мрежата.

Във всеки случай нагревателният елемент трябва да бъде сменен. Разбира се, най-лесният начин е да използвате услугите на майстор, но е напълно възможно да смените нагревателния елемент сами. Необходимо е да се предупреди, че ремонтите трябва да се извършват в определена последователност, така че да няма объркване. Това е важна предпоставка за успешен ремонт.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни