Кой електрически котел за подово отопление е по-добре да изберете

За нова частна къща, за вила или лятна вила оборудването на отоплителната система "топъл под" ще се превърне в успешен и ефективен начин за отопление. Наличната днес информация предполага, че по отношение на своята ефективност подобна отоплителна система за жилищни помещения е доста ефективна. Водното подово отопление днес става все по-популярно в частните домакинства, предвид големия избор от технически средства, материали и устройства, необходими за инсталирането на такава система. Качеството на отоплението във всеки случай зависи от източника на топлина. Ако няма специални въпроси с газови и електрически котли по време на монтажа на топъл под, тогава пакет от котел на твърдо гориво и подово отопление ще ви накарат да се повозите.

Основната причина се крие в липсата на ясен и ефективен механизъм за регулиране на температурата на нагряване на охлаждащата течност. Температурата на водата в котела, която се разминава по подовия отоплителен кръг, не трябва да надвишава допустимите параметри. Най-малката неизправност на отоплителното устройство и на вашия етаж, точно в стаята, можете да готвите храна. Нека разгледаме проблема от различни ъгли.

Подово отопление - неговата ефективност и съвместимост с котли на твърдо гориво

Основното предимство, което има топъл под в сравнение с други методи за отопление, е равномерната площ на отопление на вътрешното пространство. В стая, оборудвана с топъл под, на практика няма топли или студени зони. Подовите настилки излъчват топлина. Потоците на топлия въздух се издигат равномерно нагоре, измествайки по-хладния въздух. Поради естествената конвекция в отопляемото помещение се получава редовен обмен на въздух.

Важно! По отношение на своята ефективност, подовото отопление, задвижвано от нагревател на твърдо гориво, е само малко по-ниско от подобни системи, задвижвани от газови котли.

Поради факта, че температурата на охлаждащата течност в отоплителния кръг за водно отопляем под е по-ниска, отколкото при конвекционно отопление, се постига значително спестяване на горивния ресурс. При котлите на твърдо гориво този факт е важен. Нагрятата замазка е вид топлинен акумулатор, който е способен да освобождава натрупаната топлинна енергия във вътрешното пространство за дълго време. Дори когато котелът е спрян, подовото отопление остава доста дълго време топло.

Предложеното видео описва подробно и показва основните технически тънкости и нюанси, които възникват по време на инсталирането на тази схема за отопление.

За тези, които избират домашна отоплителна система с топъл под от котел на твърдо гориво, трябва да вземете предвид цяла гама нюанси и технически аспекти. Компетентният избор на отоплително устройство за отоплителната система, правилните тръбопроводи и свързване ще ви позволят да получите най-очаквания резултат от работата на отоплителното оборудване. Котлите на твърдо гориво, поради голямата си инерция, представляват топъл под за отоплителната система, „нож с две остриета“. От една страна е добре, когато котелът се охлади за дълго време и гореща охлаждаща течност продължава да тече в тръбопровода за известно време. Това ще позволи за известно време да се избегне бърз спад на температурата в жилищните помещения.

От друга страна, не е възможно бързо да се намали температурата на отопление по време на работа на котлите на твърдо гориво. Системата е трудна за настройка.Необходимо е да се инсталират допълнителни защитни устройства, за да се компенсира липсата на технологична гъвкавост на отоплителното оборудване, работещо на дърва или въглища.

Списъкът с недостатъците, свързани с котелно оборудване, работещо на дърва или въглища, може да бъде продължен:

 • необходимостта от редовно зареждане на следващата партида гориво (поне поне веднъж на ден);
 • почистването и почистването на котела се извършва ръчно, което също ще отнеме много време;
 • необходимостта от съхраняване на определен запас от въглища или дърва за огрев в непосредствена близост до горивната единица;
 • редовна проверка на работата на комина и състоянието на вентилация в къщата;
 • рязък спад в ефективността на отоплителната система поради намаляване на мощността на котела.

На бележка: Последната точка за подово отопление не е толкова уместна, припомняйки способността на бетонна замазка да играе ролята на топлинен акумулатор.

Въпреки очевидните трудности, водният под в селска къща, задвижван от агрегат за твърдо гориво, има своите положителни страни. Първото място тук е - автономия. За селска къща такъв плюс в отоплителната система е, ако не най-важният, то ключът. Икономичността и ефективността на отоплителните тела, работещи на дърва, дървесни отпадъци, въглища или брикети от гориво също са важни аспекти, на които трябва да се обърне внимание.

Какви котли могат да се комбинират с топъл под

Най-добрият котел за подово отопление е електрически котел. Освен това, независимо дали е нагревателен елемент, индукция или електрод. Той има оптимална ефективност дори при ниски нива на мощност. В малка къща такова оборудване може да бъде свързано директно към системата за подово отопление. В големите стаи е по-добре да се свържете с помощта на специален разпределителен и смесителен блок.

Котелът работи автоматично и практически не се нуждае от човешки контрол. Той е лесен за инсталиране и лесен за поддръжка.

Електрически котел за подово отопление: избор, свържете си сам към електрически котел

Автономна циркулационна група Isoterm Watts 44.02.070

Можете също така да използвате кондензатни газови котли, които могат да работят ефективно с малко нагряване на охлаждащата течност. Но конвенционалните газови агрегати изискват инсталирането на смесителна единица, в която ще бъдат осигурени контролни елементи. Това е чудесна възможност за комбиниране на радиаторно отопление и системи за подово отопление.

Котлите за твърдо гориво и течно гориво не са най-добрият вариант, въпреки че могат да се използват и за организиране на система за подово отопление. Те изискват инсталиране на смесител с термометри, контролери и друго допълнително оборудване. Да, и е много трудно да се отстрани желаната температура с тяхна помощ - или те дават твърде гореща охлаждаща течност, след това твърде студена.

Електрически котел за подово отопление: избор, свържете си сам към електрически котел

Принципи на технологията за свързване на топъл под към отоплителната система

Методи за свързване на котел на твърдо гориво към система за подово отопление

Решаване на основния проблем

Основният проблем е, че по-голямата част от устройствата за отопление на твърдо гориво, използвани в частни къщи, нямат автоматизацията, с която сме свикнали при работа с газови или електрически блокове. При повечето модели котелът се спира в полуавтоматичен режим, вентилаторът се затваря, котелът се гаси. Подходящ ли е този принцип на работа на отоплителен котел за подово отопление, за да работи ефективно в къщата?

От технологична гледна точка, топъл под е оборудването, за което има основно ограничение на температурата на отопление. Прегряването на пода ще доведе до факта, че за известно време ще трябва да забравите за комфорта в къщата. Работещ котел произвежда с порядък повече топлинна енергия, отколкото е необходимо за захранване на отоплителния кръг.Проблемът може да бъде частично решен чрез инсталиране на смесителен клапан или електрическа помпа в системата, която ще циркулира горещата охлаждаща течност през тръбите. В този случай обаче се губи основното предимство на устройствата с твърдо гориво, тяхната автономност.

За справка: препоръчителната температура на подовата повърхност в жилищни помещения не трябва да надвишава 29-30 0 С. Максималният праг от 33 градуса е разрешен в баните, в тоалетните, където подовата настилка обикновено е от керемидени или керамични плочки.

Ситуациите през зимата не са необичайни, когато при лошо време се прекъсне електрозахранването на жилищните сгради. В такава ситуация спирането на циркулационната помпа заплашва не само прегряване на отоплителното устройство, но и разрушаване на основните компоненти и елементи на отоплителната система. Възстановяването на захранването ще доведе до факта, че прегрятата охлаждаща течност отново ще започне да тече в отоплителния кръг, който не е в състояние да издържа на такива температури. В резултат на това пробив и провал на цялата отоплителна система. С какво е изпълнено това, можете да си представите!

За да се предпазите от подобни проблеми, по-добре е да оборудвате автономна отоплителна система с допълнителни устройства за отстраняване на излишната топлинна енергия. Няма да е възможно да се изгаси котелът веднага и няма да бъде възможно веднага да се намали температурата на отопление, особено през нощта. Допълнителни устройства могат да свършат тази работа вместо вас.

Метод първи. Свързване на отоплителни радиатори

Важно! Без да инсталирате трипътен клапан (обикновено 3-8 броя според броя на веригите), работата на вашата отоплителна система постоянно ще бъде изложена на риск. Смесителният блок, оборудван с трипътни клапани, ще може да реши проблема с охлаждането на нагрятата охлаждаща течност в точното време.

На разположение на дървен отоплителен котел за подово отопление е достатъчно да инсталирате допълнителни отоплителни радиатори в къщата. Основната задача, която им се възлага, е да компенсират излишната топлина, идваща от работещо отоплително устройство. Горещата охлаждаща течност ще циркулира свободно през батериите, отделяйки излишната топлинна енергия. Обикновено за тази цел се инсталират 1-2 радиатора, в помещения, които периодично се посещават от жителите на къщата (коридор, мазе, гардеробни).

Как да изберем котел?

Собствениците обикновено избират отоплителна единица за частна къща, за да използват какъвто и да е енергиен носител от наличните. Този подход е правилен и трябва да се спазва при избора на котел за подово отопление (TP). Тоест при избора на подходящ нагревател трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • кой енергоносител е най-печеливш;
 • каква топлинна мощност се изисква;
 • как се доставя електричество в района на пребиваване, има ли чести прекъсвания;
 • комфорт по време на работа, включително лекота на поддръжка;
 • колко лесно бъдещият източник на топлина се вписва в подовите отоплителни кръгове.

Стенен котел за подови отоплителни кръгове

В контекста на тази статия последната точка е от особен интерес. Факт е, че нито един производител не произвежда специални котли за подово отопление. В някои модели газови топлинни генератори можете да намерите само функцията за работа с водно отопляеми подове и нищо повече.

Основната разлика между отоплителната система на радиатора и подовите отоплителни кръгове е температурата на охлаждащата течност. За захранване към радиатори водата се загрява до максимум 85 ° С, докато в тръбите с водни подове не трябва да надвишава 55 ° С.

Графикът за оптимална температура за подово отопление е 35–45 ° C в подаването и 25–35 ° C в обратния режим. Ако топъл под и радиатори, снабдени с отопляема вода от един котел, участват в отоплението на къщата, това не влияе върху избора на топлинния генератор.Друг е въпросът, когато не са осигурени батерии и котелната централа трябва да обслужва само система за подово отопление с ниска температура.

Панти за топъл воден под - оформление на тръбите

Не всеки източник на топлина е в състояние да поддържа температура на охлаждащата течност от 30-40 ° C. Въпросът е решен с помощта на различни методи за тръбопроводи на отоплителното тяло. Сложността на присъединяването зависи от вида на котела, използван за топъл воден под:

 • газова стена или под;
 • електрически;
 • твърдо гориво;
 • автоматични пелети или въглища.

Доколко тези котли са съвместими с подово отопление и как да ги свържете правилно, ще разгледаме отделно за всеки от сортовете.

Избор на котел на твърдо гориво за топъл под

След като сте решили за себе си да създадете максимален комфорт и уют в къщата с помощта на котел на твърдо гориво и отоплителна система "топъл под", не трябва да си изграждате специални илюзии. Тази схема е толкова чувствителна и нежна за работа, така че се нуждаете от постоянно внимание и контрол върху работното оборудване.

За да улесните поне някак си задачата си в бъдеще, трябва стриктно да се отнасяте към избора на агрегат за твърдо гориво.

Възможно е да се използва традиционен агрегат за изгаряне на дърва, само тогава ще трябва да отделите повече време за поддръжката му. Ситуацията изглежда по-добре с котелно оборудване, оборудвано с автоматизиран механизъм за подаване на гориво. Апаратите за пелети с твърдо гориво са добри в това отношение. Като инсталирате бункер за пелети до отоплителното тяло, можете да освободите много време за себе си.

Например: зареждането на бункера, средно 1-2 м3 с гориво под формата на пелети, ще позволи на котел от 50 kW да работи без прекъсване почти една седмица. Отоплителната система е практически защитена от размразяване по време на продължителното ви отсъствие.

За да се балансират недостатъците, характерни за традиционните агрегати за твърдо гориво, котлите от пиролизен тип ще позволят.

Дори и при ръчно зареждане, трябва само да заредите напълно камината на камината 1-2 пъти. Продължителността на изгарянето на горивото в пещта, наличието на топлинен акумулатор в системата, физическите свойства на бетонната замазка в комплекса ще осигурят необходимата и комфортна температура в жилищните помещения.

Котли на твърдо гориво на дърва

Котелът има електрическа въздушна духалка, която се управлява електронно от термостат. В резултат на промяна в количеството въздух, мощността на котела по време на горенето се променя в зависимост от температурата на охлаждащата течност.

Електронната система показва различни индикатори за наблюдение на режима на работа на котела. Котелът има индикатор за минималното количество гориво в пещта и дава сигнал на собственика. Дизайнът на котела предвижда възможност за допълнително зареждане с гориво без спиране на процеса на горене.

Производителите на оборудване произвеждат универсални комбинирани котли

, които могат да изгарят гориво в два режима - с подаване на въздух отдолу или отгоре. Цената на такива котли е естествено по-висока.

Дизайн и принцип на действие

Котелът за пелети се състои от бункер за гориво, автоматика и горелка. Пелетите се доставят през външен винт към предварителната пещ, а от него през вътрешен винт се подават към дюзата на горелката. След като гранулите ударят дюзата, има автоматично запалване и доставените пелети се изгарят напълно.

По отношение на калоричността изгарянето на 1 кг пелети е сравнима с половин литър дизелово гориво и възлиза на 5 kW / h. В сравнение с дървата за огрев, поради голямата плътност на пелетите, тяхното изгаряне е много по-ефективни и продуктивни, с изключение на възможността от самозапалване. Освен това почистването на пепел може да се извършва много по-рядко, намалявайки този процес до веднъж седмично. Чрез използването на пелети като гориво се намаляват емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, което води до намаляване на парниковия ефект.

Инсталирането на пелетен котел изисква спазване някои правила благодарение на което ще бъде възможно да се избегнат евентуални промени по време на неговото функциониране:

 • по-целесъобразно е да инсталирате котела в отделно помещение, например, мазе или пристройка;
 • подовата настилка в котелното трябва да бъде от керамични плочки или бетон;
 • в помещението трябва да има достатъчно свободно пространство, което ще се използва като котелно помещение, за да може да се ремонтира и поддържа котел;
 • помещението трябва да е сухо, добре проветриво, с постоянна температура в рамките на +10 0 С.

Важен показател за всеки тип котелно оборудване е неговият Ефективност... За да разберем по-ясно ефективността на пелетен котел, нека го сравним с друго оборудване, използвано за отопление на къща. Така ефективността на дървесината е в рамките на 35%, природния газ - 87,1%, електрическата енергия е 97%, а изгорелите пелети в диапазона от 86% до 93%, в зависимост от модела на пелетния котел.

Автоматични котли на твърдо гориво

Продават се автоматични котли на твърдо гориво. По-правилно е да ги наричаме полуавтоматични, тъй като котелът все още изисква периодично определени действия от човек, макар и не всеки ден.

Можете да се запознаете с устройството и принципа на действие на автоматичен котел на твърдо гориво, ако гледате това видео:

Горивото за автоматичния котел може да бъде гранулиран въглен с фракция 5 - 25 mm. или дървесни пелети - пелети, както и пелети от други горими материали - торф и отпадъци от растителен и животински произход.

Необходимостта да се използва само гранулирано гориво

за изгаряне в автоматични котли, причинява определени трудности за собствениците на къщата. Цената на такова гориво на пазара е значително по-висока от тази на конвенционалните нарязани дърва или въглища.

В автоматичните котли производителите често предвиждат възможността за смяна на горелката за гранулирано гориво с друга горелка за газ или течно гориво. Вместо горелката могат да се монтират гризли. В тази версия котелът се превръща в обикновен котел на дърва.

Гранулираните горива обикновено се продават в торби. Горивото се зарежда лесно и без прах в бункера на котела. Едно зареждане на бункера е достатъчно за 3 - 10 дни работа на котела.

След изстрелване в началото на отоплителния сезон, горенето в автоматичен котел се извършва непрекъснато

... Автоматичният котел може да работи в два режима:

 • Активен режим на горене
  , при което мощността на котела може да бъде в диапазона 10 - 100% от номиналната.
 • Режим на поддържане на горенето,
  когато мощността на котела е избрана така, че да осигури температурата на отоплителната среда в котелната верига от около 55 градуса С. Автоматичният контролер превключва котела в поддържащ режим, когато няма извличане на топлина от отоплителния кръг. Този режим е необходим за защита на котела от нискотемпературна корозия (вижте по-долу за подробности), а също така осигурява постоянната готовност на котела да възобнови активното горене.

По време на работата на котела е необходимо:

 • Следете пълненето на бункера и зареждайте гориво в бункера веднъж на всеки 3 до 7 дни.
 • Отстранявайте пепелта от подвижното чекмедже на пепел на всеки 2 до 4 дни.
 • Веднъж седмично почиствайте вътрешните повърхности на котела от отлагания със специален инструмент.
 • Всяка година, преди началото на отоплителния сезон, почиствайте и проверявайте димоотвода на котела.

Режим на автоматично управление

Пелетните гранули се съхраняват в свободно стоящ бункеркойто е свързан с горивната камера. Автоматизацията ви позволява да зададете седмична програма за подаване на пелети в котела.Освен това, съгласно установената програма, автоматиката ще включва или изключва горелката, което спестява разхода на гориво и поддържа посочения температурен режим в зависимост от времето на деня. Управлението може да се извърши или с дистанционното управление, или с помощта на бутоните на дисплея.

Бункерът с обем от 200 до 300 литра осигурява непрекъсната работа на котела в продължение на три дни. За непрекъсната работа на средната мощност на котела в диапазона от 25 kW, дневната норма е 5 кг. Възможно е да инсталирате външен бункер, който значително ще увеличи обема на зареждане на пелети, като по този начин ще увеличи времето за работа на котела без ваша намеса. Отговаря за работата на горелката контролна система, пелетите се подават в горивната камера на малки порции, което изключва възможността от прегряване. Ако трябва да изключите котела, след натискане на функционалния бутон работата му автоматично ще спре след 5-10 минути, което е необходимо за пълното изгаряне на заредената партида пелети.

Връзка на твърдо гориво

Решихте ли да отоплявате дома си с дърва, като използвате подово отопление, без да свързвате радиатори? Пригответе се за значителна инвестиция в тръбопроводите на котел на твърдо гориво, тъй като в тази ситуация не можете да направите без буферен резервоар. Причината е, че нагревателите, работещи на дърва, някъде трябва да отделят топлина, в противен случай водната риза на уреда може да заври.

Подово отопление от два бойлера

Освен това топлинният генератор на твърдо гориво не е в състояние да загрее охлаждащата течност само до 40 ° C, минималната му работна температура е 55 ° C. Ако е по-ниска, в горивната камера се образува конденз, който влияе неблагоприятно върху металните стени. Дори в неагресивен чугунен котел, кондензът образува слой отлагания, който възпрепятства ефективното горене.

За да може котелът на твърдо гориво да работи с максимална ефективност и вие изгаряте дърва с най-голяма полза, трябва да поддържате температурата на охлаждащата течност на 80-90 ° C, което е абсолютно несъвместимо с топлите подове. Това означава, че е необходим буферен резервоар - акумулатор на топлина.

По време на максималното изгаряне на дърва за огрев, излишната топлина ще се натрупва в акумулатора на топлина и системата за подово отопление постепенно ще избере необходимото количество с помощта на смесителния блок, както е показано на схемата:

Свързване на ТТ котела към гребена за подово отопление
Прекъсващите клапани за топлинния акумулатор обикновено не са показани на диаграмата.

Според предложената схема можете да свържете всеки котел на твърдо гориво или газ, това е най-добрият от съществуващите варианти, макар и не най-евтиният. Препоръчва се свързването на автоматизирани топлинни генератори за пелети и въглища по същия начин. Изчисляването и изборът на обема на използвания акумулатор на топлина е отделна тема, обсъдена тук.

Безопасност на околната среда

Благодарение на специален дизайн на пелетни котли, нищо не застрашава екологията на вашите помещения. В тях веригата, през която се подава въздух за пълно изгаряне на горивото, се намира отделно от веригата, през която се отоплява помещението. Поради този дизайн няма "изгоря»Кислород и затова винаги ще се чувствате комфортно. Някои потребители допълнително поемат въздух от котелното помещение, като по този начин го изсушават и проветряват. В допълнение към предимства пелетен котел включва следните фактори:

 • енергоспестяващ и нискошумен вентилатор, е в състояние да осигури равномерна ефективна циркулация на топъл въздух;
 • ниска консумация на енергия, в рамките на 60 вата, за работа на автоматизация и вентилатор;
 • малък обем пепел и сажди, в сравнение с котлите на твърдо гориво;
 • барабанът на котела не се загряваследователно е абсолютно безопасно за животни и малки деца;
 • изпълнение автоматично зареждане с гориво от бункера;
 • интелигентна система за управление, управление на таймера и термостата и осигуряват непрекъсната работа на котела, в зависимост от зададената програма.

Защита на котел на твърдо гориво от прегряване

В котел на твърдо гориво, изгарящото гориво и самият котел имат доста голяма маса. Следователно процесът на отделяне на топлина в котела има голяма инерция. Изгарянето на горивото и нагряването на вода в котел на твърдо гориво не могат да бъдат незабавно спрени чрез спиране на подаването на гориво, както се прави в газов котел.

Котлите на твърдо гориво, повече от други, са склонни към прегряване на охлаждащата течност

- вряща вода, ако изтичането на топлина се загуби, например, когато циркулацията на водата в отоплителната система внезапно спре или в котела се отдели повече топлина, отколкото се изразходва.

Врящата вода в котела води до повишаване на температурата и налягането в отоплителната система с всички сериозни последици - разрушаване на оборудването на отоплителната система, нараняване на хора, повреда на имуществото.

Съвременните затворени отоплителни системи с котел на твърдо гориво са особено склонни към прегряване, тъй като съдържат сравнително малък обем охлаждаща течност.

В отоплителните системи обикновено се използват полимерни тръби, блокове за управление и разпределение, различни кранове, клапани и други фитинги. Повечето елементи на отоплителната система са много чувствителни към прегряване на охлаждащата течност и скокове на налягането, причинени от кипенето на вода в системата.

Котелът на твърдо гориво в отоплителната система трябва да бъде защитен срещу прегряване на охлаждащата течност.

За предпазване на котела за твърдо гориво от прегряване в затворена отоплителна система, която няма връзка с атмосферата, трябва да се направят две стъпки:

 1. Изключете подаването на въздух за горене към пещта на котела, така че възможно най-скоро намалете интензивността на изгарянето на горивото.
 2. Осигурете охлаждане на охлаждащата течност
  на изхода на котела и предотвратявайте повишаването на температурата на водата до кипене. Охлаждането трябва да се извършва, докато отделянето на топлина се намали до ниво, при което кипенето на вода става невъзможно.

Нека разгледаме как да предпазим котела от прегряване, като използваме примера на отоплителния кръг, който е показан по-долу.

Схема на свързване на котел на твърдо гориво към затворена отоплителна система

Схема на затворена отоплителна система с котел на твърдо гориво.

1 - група за безопасност на котела (предпазен клапан, автоматичен обезвъздушител, манометър); 2 - резервоар с водопровод за охлаждане на охлаждащата течност при прегряване на котела; 3 - поплавък спирателен вентил; 4 - термичен клапан; 5 - свързваща група на разширителния мембранен резервоар; 6 - блок за циркулация на охлаждащата течност и защита на котела срещу нискотемпературна корозия (с помпа и трипътен клапан); 7 - топлообменник за защита от прегряване.

Защитата от прегряване на котела работи по следния начин.

Когато температурата на охлаждащата течност се повиши над 95 градуса, термостатът на котела затваря клапата за подаване на въздух към горивната камера на котела.

Термалният клапан, поз.4, отваря подаването на студена вода от резервоара, поз.2, към топлообменника, поз.7. Студената вода, протичаща през топлообменника, охлажда отоплителната среда, напускайки котела, предотвратявайки кипенето.

Доставянето на вода в резервоара (поз. 2) е необходимо в случай на липса на вода във водоснабдителната система, например по време на прекъсване на електрозахранването. Често във водоснабдителната система у дома се инсталира общ резервоар за съхранение. След това водата за охлаждане на котела се взема от този резервоар.

Топлообменник за защита на котела от прегряване и охлаждане на охлаждащата течност, позиция 7 и термичен клапан, точка 4, обикновено са вградени в барабана на котела от производителите на котли. Това се превърна в стандартното оборудване за котли, проектирани за затворени отоплителни системи.

В отоплителни системи с котел на твърдо гориво (с изключение на системи с) термостатичните клапани не трябва да се монтират на отоплителни устройства (радиатори)

и други автоматични устройства, които намаляват извличането на топлина.Автоматизацията може да намали консумацията на топлина по време на интензивно изгаряне на гориво в котела и това може да предизвика защита от прегряване.

ОТОПЛЕН ПОД: МОНТАЖ И ПРЕДИМСТВА

.

Когато се строи частна къща или се ремонтира апартамент, все по-често се използват подови отоплителни системи, а не класически радиатори. Той е удобен и приятен, стаята се затопля по-равномерно. Всичко това е външната страна на въпроса. Нашата статия ще говори за поле с топла вода и как правилно да го монтирате, какви са инсталационните характеристики и предимствата на експлоатацията.

Водното подово отопление е един от видовете полево отопление, заедно с електрическото подово отопление, се използва в къщи и апартаменти.

Подът с водно отопление е малко по-скъп в инсталацията и разходите в сравнение с електрическото отопление, но не подлежи на прегряване, ако върху него има мебели и дава възможност да се използват източници на топлина.

Така че сега за инсталирането на бетонна система за топъл воден под.

Етап първи.

Помещението трябва да бъде подготвено по подходящ начин - трябва да е напълно безплатно, ако е частна къща, тогава трябва да има груба замазка. Необходимо е да се премахне старото покритие в апартамента, а замазката - топлият под се излива с дебелина най-малко 4-5 см, плюс дебелината на топлоизолатора.

Етап втори.

Разделянето на помещението на зони до 40 квадратни метра е необходимо, за да не се напука подът от термично разширение. След като помещението е разделено на зони, можете да започнете да полагате топлоизолатора - най-често се използва експандиран полистирол или пяна с общо предназначение с дебелина 20-150 мм. в зависимост от нуждата. Можете обаче да използвате и специални постелки за пода; те осигуряват облекчение за полагане на тръбата и нейните крепежни елементи.

По периметъра на зоните се полага амортисьорна лента (лента) - лента от разпенен полиетилен с дебелина най-малко 5 mm. И ширина 12-20 см - необходима е за компенсиране на топлинното разширение на замазката при нагряване. В случай на помещения с голяма дължина и малка ширина се препоръчва да се използват амортисьорни пролуки на всеки 10-15 квадратни метра.

Трети етап.

Необходимо е да се положат металопластикови тръби. В случай на конвенционална изолация можете да използвате армираща мрежа - тя служи като рамка за фиксиране на тръбите и в същото време укрепва замазката.

Тръбите се полагат с двоен охлюв от центъра на помещението с стъпка 15-18 см между тях. Ако разстоянието се увеличи, тогава може да възникне зебра ефект, в който се усещат зони с по-малко и повече топлина. Дължината на тръбите на 1 квадратен метър топло поле е около 5 метра работещи тръби.

Трябва да се отбележи, че не трябва много често да полагате тръби - ще избегнете зебра ефекта, но в същото време количеството материали и хидравличното съпротивление на системата рязко ще се увеличат, а това от своя страна ще намали ефективност на отоплението.

Трябва да се помни, че в идеалния случай не трябва да има връзки в замазката, но ако възникне такава необходимост, тогава за връзката се използват фитинги за компресия или опън.

Етап четвърти.

На четвъртия етап всички зони са свързани към разпределителни колектори и термомеханични контролни устройства.

Системата се пълни с вода и се извършват хидравлични тестове.

Налягането, при което се тества системата, трябва да бъде 2-3 пъти по-високо от работното налягане (4-6 бара). Ако се открият течове, системата се източва, течът се отстранява и тестът се повтаря.

След успешно завършване на тестовете можете да преминете към следващия етап.

Пети етап.

Попълнете. Доста прост етап, но много важен - важно е да не повредите тръбната система и да запълните пода възможно най-равномерно.

За да постигнете максимална устойчивост на пукнатини и твърдост, можете да добавите специални добавки към разтвора - фибростъкло, пластмасови съединения, ....

Дебелината на замазката над горния ръб на тръбата трябва да бъде най-малко 3-4 см. Оптималното е 5-7 см. Това постига твърдост и висок ефект на топлинно разпределение.

В някои случаи, предвидени в проекта, дебелината на замазката може да достигне 10-15 см - това е необходимо за изграждане на системи с ефект на топлинен акумулатор. В този случай обаче не само дебелината на изливането, но и диаметрите на тръбите и техните дължини се променят.

Втвърдяването на цимента и увеличаването на якостта настъпва в рамките на 28 дни от момента на наливането. Ако не бяха използвани ускорители на този процес.

Първото стартиране на системата се извършва при минимална температура и постепенно, в рамките на един или два дни, се довежда до номиналната.

Етап шести.

Полагане на подовата настилка. Тук всичко е просто - ако се използва плочка или друг материал с висок коефициент на топлопреминаване, тогава няма нужда да се притеснявате за ефективността на системата.

Ако се използват паркетна дъска или ламинат или килими, те трябва да бъдат маркирани със съответната маркировка, позволяваща им да се използват за системи за подово отопление.

След като инсталацията приключи, бих искал да кажа за предимствата и ефективността на този вид отоплителни системи - подовото отопление се отнася до ефективни отоплителни системи с ниска температура. Какво означава това и какви са предимствата на подово отопление? Всичко е просто - например, ако източникът на топлина е газов котел, тогава кондензационните котли са много ефективни при подреждане с топли подове - при температура ефективността на този тип котли достига 94-97%. В случай на котли на твърдо гориво, котлите с дълго изгаряне и котлите на пелети, които са сходни по природа с тях, са най-добре комбинирани със системата за подово отопление.

Заключение - водният топлоизолиран под е една от най-ефективните отоплителни системи, позволява ви да използвате всякакви източници на топлина (газ, електричество, твърдо гориво) и да ги експлоатирате с максимална ефективност.

Подробна консултация по телефона;

P.S. ЗАПОМНЕТЕ - РАЗОЧАРЕНИЕТО ОТ ЛОШОТО КАЧЕСТВО ПОДЪЛЖАВА МНОГО ПО-ДЪЛГО ОТ Удоволствието от ниска цена.

Тръбопроводите на котела се състоят от всички устройства и елементи, които са свързани към източник на топлина и които заедно образуват една отоплителна система. Схемата на тръбите за котел на твърдо гориво винаги се състои от:

 1. Спирателни и контролни клапани.
 2. Устройства за управление и автоматизация.
 3. Тръбопроводи.
 4. Уреди за отопление (радиатори, топъл под, подложки за отопление на кърпи).

Недостатъци на котлите на пелети

Говорейки за предимствата на този тип котли на твърдо гориво, струва си да споменем и техните недостатъци.

 • въпреки факта, че пелетите са направени от дървесни отпадъци, единицата топлина се отделя ще струва повече в сравнение с котелно оборудване на дърва;
 • съхранение на пелети е необходимо в суха стая, тъй като под въздействието на влагата те започват да се подуват и разпадат, което води до запушване на шнековете
 • да работи офлайн в отдалечени крайградски райони ще трябва да закупите генератор и допълнително оборудване, какво може да направи закупуването на пелетен котел скъпо удоволствие;
 • консумацията на пелети на месец може да бъде около 1 тон... Знаейки цената на пелетите във вашия регион, не е трудно да изчислите колко ще ви струва да отоплявате селска къща през зимата. Както показва практиката, вашите разходи ще бъдат сравними с използването на електрически котли и ще надвишат разходите, ако използвате природен газ като гориво.

Електрически котел за подово отопление

Електрическият котел е устройство, което загрява охлаждаща течност с помощта на електричество. Работата на такива звена е продуктивна и ефективна. Ефективността може да достигне 99%.

Схема на работа на електрически котел

Но въпреки високата ефективност и производителност на електрическите котли, тяхното използване включва високи разходи, тъй като електричеството е скъпо гориво.

Електрически отоплителен котел е изграден от резервоар, в който са разположени охлаждащата течност и нагревателните елементи. В допълнение, уредът е оборудван с група за безопасност, състояща се от сензор за налягане и предпазен клапан. Котелът има помпа, която циркулира охлаждащата течност, отдушник и разширителен резервоар.

Принципът на отоплението на водата за топъл воден под се основава на следното: водата влиза в котела и започва да се затопля. Когато се достигне необходимата температура, охлаждащата течност се придвижва към топлия воден под.

Принципът на работа на електрическите котли с дизайн на пода и стената е идентичен.

Предимства и недостатъци

Нека отбележим основните предимства и недостатъци на използването на електрически котли за подово отопление:

 • висока ефективност;
 • надеждност;
 • липса на продукти от горенето;
 • автономност на работата, не се предполага присъствието на човек;
 • затруднения с инсталирането и по-нататъшната употреба обикновено не възникват.

При свързването на котела към мрежата могат да възникнат редица трудности, тъй като той ще трябва да бъде свързан отделно.

Недостатъци:

 • летливост;
 • висока цена на електричеството.

Електрически блок за топъл воден под е по-подходящ за помещения, които не са много големи по размер и с добра топлоизолация, тогава тяхната работа ще бъде възможно най-икономична.

Инсталиране и избор

Подово отопление и електрически бойлер са лесни за свързване. Работната температура за много модели започва от 25 °, така че каишката не предполага големи разходи. Ще бъде необходимо само да се придобие колектор, а след това, само в ситуация, когато няколко вериги ще бъдат свързани към един котел. Както вече беше отбелязано, в работата на такива агрегати няма продукти от горенето, така че можете да инсталирате електрически котел навсякъде в дома си.

Когато избирате електрически котел за топъл воден под, трябва да се ръководите от такива критерии като:

 • мощност: производителност на отоплителното устройство (изчислено според размера на отопляемото помещение);
 • защита от влажност на въздуха;
 • степента на автоматизация на котела;
 • връзка към мрежа от 220 V или 380 V;
 • дизайн;
 • производител.

Схема на свързване на котела и топъл воден под

Ето някои производители на електрически котли.

Отзиви за котли на пелети

Преди година инсталирах котел KST-25 с инсталирана горелка 14/40 kW. Решението да преминем към пелетен котел дойде, след като получихме сметки за ток за октомври в размер на 15 000 рубли. Тъй като в нашия регион имаме проблеми с закупуването на пелети от стърготини или дървесен чипс, а доставката на едро се извършва само с поръчка от 20 тона, започнах да търся алтернативни варианти.

Намерих алтернативен вариант под формата на слънчогледова люспа, която ми струваше 1500 рубли на тон. През зимата похарчих 14 хиляди рубли, за да поддържам оптималната температура в моя салон за красота, от което бях много доволна.

След като изчислих икономическата полза, реших да инсталирам пелетен котел у дома, но с увеличен обем на пепелника, за да се намали времето за неговата поддръжка. Сега у дома има газов котел и използването му струва 29 хиляди рубли със същия квадрат като в козметичен салон. Ако инсталирам пелетен котел, ще намаля разходите си с 15-16 хиляди рубли през зимата.

Вече почти година използвам пелетния котел Faci. Радва икономичен разход на гориво, използване на екологична безопасност, тиха работа, отличен дизайн. Покупката се оправда икономически, така че сега препоръчвам на моите приятели да инсталират пелетен котел от тази марка. Правя почистването два пъти седмично и не отнема много време, всичко останало се извършва от автоматична техника.

Единствените предимства на пелетния котел Biomaster са неговата екологичност и ниска цена.Той работи повече от две години, но през това време трябваше да бъде ремонтиран няколко пъти. Разбивките са незначителни, но елиминирането им също изисква прекарване на свободно време и допълнителни разходи. Няма да изоставя напълно използването на пелетен котел, тъй като е икономически изгодно, може просто да потърся по-надежден и подобрен модел, който няма да се разпада толкова често.

Газов котел за подово отопление

Газовият котел е устройство, което загрява охлаждаща течност чрез изгаряне на газ. Тъй като газът е налично гориво и евтино, отоплителната система "топъл воден под", свързана към газов котел, е много печеливша и ефективна.

В газовите котли може да се инсталира отворена горивна камера или затворена. В блокове със затворена горивна камера, принудителна вентилация и тази опция има доста сложна структура.

Пример за устройство за газов котел Protherm Panther KTV

Те се различават и по наличието на топлообменник. Ако възнамерявате да използвате котел за отопление на вода, тогава топлообменник трябва да бъде вграден в него.

Ако устройството не е оборудвано с топлообменник, тогава водата се загрява от същата камера като топлоносителя за подово отопление. Помислете за принципа на действие на такова устройство:

 1. По долната дясна тръба тече студена вода, а има и група за сигурност.
 2. След това се поставя циркулационна помпа, пред нея е тръбата на разширителния резервоар.
 3. На тръбата има температурен сензор.
 4. След това охлаждащата течност се придвижва към нагревателния елемент и навлиза в отоплителната система на пода с топла вода.

В центъра на котела има газов клапан със собствен предпазен блок, който контролира пламъка, налягането на газа, димните газове.

Предимства и недостатъци

Отоплителната система, подобно на топъл воден под от газов котел, има предимства:

 • евтино гориво;
 • висока ефективност;
 • автоматизирана система за управление;
 • екологичност.

За нормалното функциониране на традиционен газов котел температурата трябва да бъде най-малко 60 °, докато за кондензен газов котел - не по-висока от 40 °.

 • необходимо е да се оборудва системата за отвеждане на продуктите от горенето извън помещенията;
 • самото оборудване е скъпо;
 • котелът трябва да бъде оборудван с помощни елементи: газови анализатори, датчици за налягане на газа;
 • опасност от пожар.

Инсталиране и избор

Монтажът на газов котел за подово отопление е съвсем прост:

 1. Между захранващия и връщащия тръбопровод трябва да се монтира хидравлична стрела.
 2. Ако циркулацията се извършва с ниска скорост, тогава водата ще се разслои при температура и няма да е трудно да се вземе захранването за топъл под от студената част, а топлата вода от своя страна ще влезе в котела.
 3. След като извършихме инсталирането на проста верига за термично управление, ще бъде лесно да открием произволната температура на охлаждащата течност, която практически не е свързана с обратния поток в котела.

Ако във вашата къща решите да използвате газов котел за топъл под, тогава като изберете такава единица, трябва да обърнете внимание на следните показатели:

 • тип горивна камера: отворена / затворена;
 • тип монтаж: стена / под;
 • мощност;
 • ниво на автоматизация;
 • дизайн;
 • производител.

Лидерът сред производителите на газови котли за водни подове е Viessman. Продуктите на тази компания се характеризират със здравина, издръжливост и високо качество. Също така оборудването на компанията Buderus има положителни отзиви.

Видове отоплителни системи

Днес на масовия пазар могат да бъдат закупени голямо разнообразие от котли. Всички те, при определени условия, а понякога и със специални мерки, могат да се използват за топъл воден под.

По отношение на функционалността има едноконтурни котли, които имат линейна и разбираема механика на работа, двуконтурни, при които отоплителната конструкция на отоплителната среда е отделена от веригата за подготовка на топла вода за битови нужди.В контекста на приложената отоплителна технология устройствата са разделени на:

 • ТЕН котли, които прехвърлят енергия към вода чрез топлообменници;
 • електродни инсталации, използващи технологията на рязко повишаване на температурата на течността при преминаване между разрядните плочи;
 • индукционни системи, при които водата отвежда топлината от металните топлообменници, нагрявани от електромагнитна енергия, токове на Фуко.

Последният тип електрически котли е най-атрактивен за системата за подово отопление. Но има едно условие - охлаждащата течност трябва да има постоянни характеристики, за да се осигури стабилна работа на индукционния котел и извличане на енергия от електрическата мрежа.

Модели на електрически бойлер за воден под

На съвременния пазар на потребителите се предлага широка гама от отоплителни тела. Не всяко такова устройство е подходящо за свързване към системата "топъл под". Най-популярните продукти са от такива производители:

 • RusNIT (Русия);
 • Dacon (Чехия);
 • Viesmann (Германия);
 • "Eleko" (Словакия).

Котлите от руски компании имат мощност до 100 киловата. От горепосочените производители, най-достъпните единици са единици от RusNIT. Тези устройства са работили добре в суровите руски зими.

топъл под от електрически котел със собствените си ръце

Чешките и словашки котли са с около 25% по-скъпи от руските продукти. Но те се продават в голяма моделна линия и имат широка функционалност. Пълният набор от чуждестранни продукти включва водоснабдяване и температурни сензори, помпено оборудване. Предлага се и с резервоар за вода. Капацитетът им е 2 пъти по-малък от този на вътрешните.

Изисквания за монтиране на топъл под с електрически бойлер

Инсталирането на подово отопление с електрически котел е много по-лесно и по-малко време, отколкото свързването на подово отопление от газов котел. Сред основните разлики са следните:

 • по време на монтажа не е необходимо да се оборудва специално място за котела. Поради компактните си размери, той ще се побере навсякъде. Освен това, широка гама от дизайнерски решения ще ви позволи да изберете опция, която няма да се откроява от общата картина на интериора. Ако желаете, можете лесно да скриете котела в отделна ниша или окачен пиедестал;
 • електрическите котли не произвеждат никакви опасни за здравето отпадъци, като газ. В тази връзка не се изисква комин или специални вентилационни системи;
 • професионалист ще инсталира това устройство много по-бързо от газов аналог;
 • инсталирането на електрически котел не изисква подходящи разрешения от надзора на котела. Няма да бъдете редовно проверявани за спазване на правилата за сигурност, което ще избегне възможни конфликти и неудобни ситуации.

За оптимална работа на устройството ще трябва да свържете резервоар за съхранение на топлина. Неговата работа е да затопля допълнителни обеми вода през нощта, когато цената на електричеството е много по-ниска. Тъй като охлаждащата течност в основния резервоар губи температура, циркулационната помпа ще подава нагрята течност от допълнителния резервоар, като по този начин поддържа зададената температура в помещението.

В зависимост от размера, такъв контейнер може самостоятелно да отоплява помещението от 3-4 часа до 2 дни. Наличието на това устройство е особено важно, ако има чести прекъсвания на тока.

Освен това резервоарът за съхранение на топлина има списък на вторичните предимства:

 • действа като свързващо звено в система от няколко котли;
 • намалява отпадъците от електричество;
 • предпазва котела от прегряване;
 • се справя със задачата за отопление в случай на аварийно прекъсване на електрозахранването.

Въпреки факта, че инсталирането на топъл под от електрически котел е прост процес, той изисква повишено внимание и точност.Ако собственикът на помещението е запознат с електротехник на слабо ниво, тогава е необходимо да се обърнете към професионалисти.

Те ще инсталират оборудването в най-кратки срокове и ще изпълнят основните изисквания:

 • Пълнене на антифриз... Използването на течност против замръзване в топлите подове може да намали разходите за електричество с 5-10%. Понякога дестилирана вода със сол се използва като антифриз.
 • Свързване на котела към електрическата мрежа. Връзката между котела и мрежата трябва да бъде свързана към разпределителното табло.
 • Монтаж на допълнително оборудване. В допълнение към гореописания резервоар за съхранение на топлина, ще трябва да инсталирате и устройства за остатъчен ток (RCD). Те предпазват системата от изгаряне в случай на силни пренапрежения.
 • Трифазна мрежа. За котли с увеличен капацитет е необходима трифазна мрежа. Свързването с него е разрешено само от електротехник със съответното разрешение за извършване на такава работа.
 • Монтаж на термични сензори. Това устройство е необходимо, така че котелът да не работи загубено, когато стайната температура достигне необходимата. Наличието на термостат намалява консумацията на енергия с 5-15%.

Основните параметри за избор на единица

Когато избирате електрически котел за създаване на топъл под, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете не само цената, но и качеството на изпълнение. Ето защо е важно да се обърне внимание на следните точки:

 1. Резервоарът вътре в котела трябва да бъде направен от неръждаема стомана.
 2. Важно е нагревателният елемент да има антикорозионно покритие.
 3. Изолационно съпротивление.
 4. Защита срещу необичайни ситуации (например работа без течност).
 5. Регулиране на мощността на отопление.

Освен това определено трябва да погледнете производителя. Чуждестранните инсталации най-често имат висококачествени вътрешни компоненти и добър монтаж. Домашните котли имат по-просто устройство и достъпна цена.
В повечето случаи устройствата се състоят от:

 • Нагревателни елементи;
 • термостат;
 • терморегулатор;
 • манометър;
 • предястия.

Внесените единици в повечето случаи имат по-сложен дизайн. Най-често те предвиждат и такива аспекти като:

 • плавен старт;
 • свързване на програмиста;
 • ЛСД дисплей.

Познавайки всички функции, които електрическите котли имат за отопление на частна къща или апартамент, наистина можете да изберете правилната опция. В този случай е необходимо от самото начало да се определи каква роля ще играе водният под в отоплението на дома. Ако се използва като резервно, уредът не трябва да има помпа. По-добре да инсталирате такъв за цялата система.

Ако планирате да свържете електрически котел в непосредствена близост до всекидневна, препоръчително е да обърнете внимание на внесени устройства. Те се управляват от микропроцесор за тиха работа. Освен това към тях е възможно да свържете програмист и термостат.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни