Почистване на картера и филтъра в отоплителната система. Как да измиете отоплителната система в частна къща със собствените си ръце? Колко често да обслужвате отоплителната система у дома - инструкции

Всяко жилищно пространство, било то частна къща или апартамент, е оборудвано с отоплителни системи. Без това е невъзможно да живеем в нашите сурови климатични условия.


Отопление на къщата

Във всеки апартамент или селска къща е инсталирана отоплителна система. Но без филтри, които осигуряват чистотата на охлаждащата течност, системата бързо ще се провали. Филтрацията на водата удължава живота на отоплителната система.

Характеристики на филтрите за отоплителни системи в дома

Друго име на този филтър е "картер". Състои се от блок, при който посоката на потока на охлаждащата течност през филтъра се променя.


Филтър

Устройството е снабдено с мрежа, която предотвратява разпространението на отломки през тръбите. Мръсотията се утаява върху филтърния елемент. Необходимо е да има безпрепятствен подход към устройството за неговата поддръжка.

Откъде идва мръсотията в системата?

Водата съдържа много метали и варови съединения, които образуват отлагания под формата на котлен камък по стените на тръбите. И ако тръбопроводът е бил използван дълго време и в същото време никога не е бил подложен на поддръжка, тогава слоевете се увеличават, стеснявайки канала за преминаване на охлаждащата течност.

Но това не е единствената причина за липсата на движение в тръбите. Запушването може да бъде причинено от други отломки. Това могат да бъдат парчета конец, метални частици или зърна, които са се отделили от вътрешността на тръбопровода.

Най-неприятната изненада може да се случи, ако метални тръби са инсталирани в частна къща за дълго време и все още се използват. Желязото корозира дори след периодично почистване.

Малки частици се отделят заедно с потока на охлаждащата течност, насочват се към изхода на системата и влизат в котелния филтър на отоплителната система, където се утаяват.

Препоръка! В случай на влошаване на работата на отоплителната система, както и при недостатъчна циркулация на течността, филтърът на котела трябва да бъде проверен.

Монтаж на картер за отоплителната система

За да монтирате магнитен филтър за отопление или филтър от всякакъв друг тип, трябва да се запознаете със следните препоръки, които могат да опростят целия процес на работа:

 1. Още преди да започнете инсталацията, е необходимо внимателно да подготвите тръбите на системата, като ги почистите от ръжда и други вредни частици.
 2. Когато решавате кой дизайн на картер за кал да използвате за определен отоплителен кръг, трябва да се ръководите изключително от неговите експлоатационни характеристики, по-специално условията, при които ще се използва оборудването - работно налягане, температурни индикатори и т.н.
 3. По-добре е да изберете мястото на монтаж на колектора за кал, където достъпът до устройството ще бъде възможно най-удобен, като същевременно се вземе предвид, че филтърът трябва да бъде монтиран в зоната пред циркулационната помпа.
 4. Една от предпоставките за монтаж е, че напречното сечение на отвора за филтър трябва да бъде идентично с напречното сечение на тръбата. Тази мярка ще осигури здравината на връзката и няма да позволи на механизма впоследствие да премине встрани.

Типове филтри

Филтрите се различават по вида на почистването.

Супер филтър

Устройството има ъглова форма с филтърна мрежа вътре. Дизайнът предвижда страничен изход, където отпадъците се утаяват.С помощта на такова устройство охлаждащата течност се пречиства от частици с големи и средни фракции.


Грубо почистване

Дизайн на устройството

Филтрите за газови котли, монтирани на вода, са разделени по тип дизайн:

 1. Връзката към отоплителната тръба се осъществява с помощта на фланец, резбован или заварен към тръбата.
 2. Има два вида разположение на устройството: вертикално и хоризонтално.


Вертикално подреждане
Нагревателното устройство може да бъде произведено:

 1. Месинг. Способни да издържат на високи температури.
 2. От стомана. Краткотраен, бързо се износва.
 3. Изработена от пластмаса. Адаптиран за индикатори за ниска температура в рамките на +90 ⁰С.

Има по-усъвършенстван дизайн на филтъра за отоплителната система. Той има колба с картер, разположен в долната част на устройството, а решетка е фиксирана над колбата. Когато потоците на охлаждащата течност донасят отломки, тя се утаява върху мрежата и пада под влиянието на гравитацията. Основното натрупване на мръсотия се задържа в долната част на филтъра - колбата.

Също така, устройството е оборудвано с отделящ елемент. Основната му задача е да се отърве от натрупания въздух в системата. Когато това се случи, дренажният клапан на устройството (отгоре) се отваря. По този начин системата се отървава от задръстванията на въздуха.

Принцип на действие

Устройството е снабдено с мрежест елемент, който е поставен във вътрешната част. Мрежата блокира свободното преминаване на потока на охлаждащата течност. Поради това всички големи и средни частици се утаяват върху мрежестия елемент, почиствайки охлаждащата течност. Течността влиза в радиаторите без примеси.

Инсталацията почиства охлаждащата течност от мръсотия, увеличавайки експлоатационния живот на отоплителните устройства.

Ползи

Предимства на подобрения дизайн:

 1. Устройството е снабдено с колба, така че устройството не може да се разглобява за почистване от отломки.
 2. В долната част на устройството има дренажен клапан за отстраняване на вода с частици мръсотия.
 3. Въздушните тапи се отстраняват през клапана. В този случай водата циркулира нормално и системата не се обраства с чужди частици.

Място и характеристики на инсталацията

В зависимост от вида на отоплителната система се определя мястото на инсталиране на устройството. Инсталирането в автономни вериги се извършва пред газов котел, на байпас или в разклонителни точки.

Висококачествената инсталация гарантира коректната работа на устройството. Преди инсталирането е необходимо да почистите охлаждащата течност от отломки.

В случай на грешки при монтажа, устройството бързо се проваля и отоплителната система се износва.

Неправилното поставяне на филтъра или пълният отказ от използването му може да провокира повреда на помпата, която изпомпва вода в отоплителната система. Отломките ще се утаят върху остриетата, увреждайки цялото устройство.

Фин филтър

Филтърният елемент за циркулационната помпа е монтиран като допълнителен елемент, който почиства охлаждащата течност от отломки с по-малка фракция.


Фино почистване

Структура на устройството

Типове филтри:

 1. Вътре в устройството е поставена метална мрежа. Размер на клетката до 5 микрона.
 2. Касета от плат, която е сгъната няколко пъти.
 3. Касетата съдържа полимерен порест пълнител.
 4. Минерален сорбентен пълнеж.

Принцип на действие

Монтажът се извършва след голям картер за отпадъци. Елементът, който филтрира малки отпадъци, не може да бъде инсталиран като основна връзка в системата за почистване, тъй като много бързо се запушва от частици с голяма фракция.

Касетата филтрира малки частици отломки и охлаждащата течност циркулира през тръбите в почистено състояние.

Ползи

Чрез премахване на мръсотията от течността се удължава експлоатационният живот на цялата отоплителна система.Намалява риска от корозионни отлагания по вътрешните стени на тръбите и радиаторите. Това е основното предимство на устройството за фино почистване.

Къде е монтиран

Финият филтър е проектиран по такъв начин, че местоположението му може да бъде само хоризонтално. По време на монтажа е необходимо да инсталирате кран отзад и отпред на устройството, един по един, така че в случай на повреда на устройството да може да бъде демонтиран, без да се източва водата от цялата система.

Ако тръбопроводът е пълен с антифриз, тогава не е необходимо инсталирането на фин филтър, тъй като антифризът не преминава през него.

Инсталирането на колектор за кал се извършва по протежение на потока на охлаждащата течност, намалявайки повредата на отоплителната система.

Магнитни модели на колектори за кал

Какво е магнитен филтър? Това е устройство, състоящо се от два магнита паралелно с различни полярности. Основната му задача е да почисти охлаждащата течност от метални примеси.


Магнитни

Видове устройства

Филтърът може да бъде от следните типове:

 1. Подвижен дизайн. Устройството има две плочи, които са монтирани една срещу друга. Фиксирането се извършва върху тръбата. Сред предимствата е бързата подмяна на цялото устройство.
 2. Несменяемо устройство. По форма това е тръба, направена от феромагнитни сплави.

Принцип на действие

Плочите на устройството са разположени по такъв начин, че металните частици в охлаждащата течност да се привличат към една от страните. Това предотвратява запушването на отоплителната система и предотвратява преждевременното ръждясване.

Ползи

Положителни страни:

 1. Частиците метал се съдържат в малки количества, така че устройството много рядко се почиства.
 2. Почистването на системата от метал намалява образуването на котлен камък и натрупване на ръжда от вътрешната страна на тръбите.
 3. Чистата охлаждаща течност увеличава експлоатационния живот на отоплителните устройства с няколко години.

Правила за инсталиране

Устройството е инсталирано строго пред входа на циркулационната помпа. За инсталиране е желателно да се намери място, където напречните сечения на тръбата и филтриращото устройство ще бъдат идентични. Ако размерите се различават, можете да използвате адаптери.

Когато се инсталира, устройството се поставя вертикално и се закрепва със скоби.

Пневмохидроимпулсно почистване на отоплителната система

Това е най-добрият начин да почистите системата, без да прекъсвате нейната работа, ако е необходимо. Компактният пневматичен пистолет на водна основа е способен да почиства тръбопровод с напречно сечение до петнадесет сантиметра. Освен това ще ви трябват свързващ маркуч, "американски" и адаптери.
Има два най-често срещани метода за почистване:

 1. Промиване на котлите с химически реагенти, предварително загряти до определена температура. Разтворът се подава в системата с помощта на помпа и, като реагира с мащаба и го унищожава, отива по-нататък заедно с отлаганията навън (около

Места за монтаж на филтърни елементи

Филтър за мръсотия премахва големи отломки от охлаждащата течност. Устройството се поставя на входа на системата или пред помпата. В голяма къща е необходимо да се инсталират няколко "кални капани" в отоплителната система.

Задачата на устройството за фино почистване е да пресява по-малки отломки, поради което се монтира след картер, който улавя големи частици.

Функцията на магнитния филтър е по-скромна в сравнение с предишните примери: той филтрира метални частици от водата. Инсталирането на такова устройство се извършва преди влизане в системата пред нагревателя.

Химическо почистване на отоплителната система

Според експертите последният вид почистване е именно защото е толкова популярен и търсен, че в сравнение с други методи, той премахва почти всички отлагания най-бързо и ефективно.

Като почистващи средства се използват водни разтвори на органични и минерални киселини, разтворители и основи. Когато използвате този вид агент за почистване на отоплителни системи, трябва да бъдете изключително внимателни и внимателни, да използвате предпазни средства за очите и кожата при работата си, тъй като всяко от изброените по-горе решения е токсично.
За системи, оборудвани с алуминиеви радиатори, те не са подходящи, тъй като могат да нарушат плътността на компонентите.

За извършване на работата е необходимо специално оборудване:

 • Помпи
 • Маркучи
 • Капацитет
 • Препарати за прах и течности

Извършването на почистване по този метод в подготовка за отоплителния сезон ще изисква няколко дни (по-подробно: ""). В резултат капацитетът ще бъде напълно възстановен, като се избегнат големи ремонти в случай на повреда на системата.

Поддръжка на филтри за кал

Всеки тип филтър изисква периодична поддръжка, тъй като остатъците постоянно се натрупват вътре в устройството.


ДО колектори за кал

Как се почиства устройството:

 1. Крановете, разположени отстрани на устройството, се припокриват, в този случай не е необходимо да се източва охлаждащата течност от системата.
 2. Преди разглобяването трябва да инсталирате контейнер за оттичане на останалата вода.
 3. На филтъра има щепсел, който трябва да бъде отстранен.
 4. Мрежата се измива и преинсталира.
 5. Монтиран е ауспух.
 6. Съединителите са усукани.
 7. Крановете се отварят.

Периодичното почистване на филтъра удължава експлоатационния живот на цялата система.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни