Галан. Електродни отоплителни котли. Ръководство за експлоатация на двуканален електронен индикатор за регулиране на температурата "NAVIGATOR" (стр. 1)

Главна информация

Принципът на работа на електродните котли се различава от традиционните електрически. Нагряването в тях се извършва не от нагревателни елементи (нагревателни елементи), а чрез преминаване на електрически ток през охлаждащата течност.

По-точно, топлинната енергия възниква в резултат на хаотичното движение на йони от анода към катода, т.е. молекулите на охлаждащата течност се разделят на положително и отрицателно заредени частици. Всъщност това е същият принцип, който домашните ценители често използват за бързо нагряване на водата, когато две остриета, свързани към електричеството, се спускат във водата.

Трябва да се отбележи, че тази отоплителна система не е нова. Дори по съветско време той е бил използван на атомни подводници и кораби. През 1992 г. руският, въз основа на стандартите за военно оборудване и разработки за преобразуване, започва да произвежда битови котли с електроден тип.

Схема на структурно устройство

През 1994 г. в продажба се появява първият производствен модел, чиято експлоатация показва перспективите на избраната посока. По-долу ще разгледаме по-отблизо привлекателността на отоплителната система Galan.

Забележка! Фирма Galant произвежда не само електродни отоплителни котли, но и конвенционални нагревателни елементи. Освен това последните са се доказали добре като трайни и надеждни устройства.

Електроден котел в отоплителната система

За компанията

Продуктите на JSC "Galan" имат дълга история. Първоначално индустриалното предприятие имаше чисто военно направление и се занимаваше с разработването и производството на електродни устройства, които се използваха за отопление на кораби и подводници. От 1992 г. компанията е разработила електрически котли Galan за използване при отопление на помещения.

Първите отоплителни котли с електрод Galan излизат от поточната линия през 1994 г. През целия период на работа разработчиците на предприятието многократно са подобрявали собствените си разработки и днес техните продукти се гордеят с широка гама котли, работещи в мрежи с една или три фази, а мощността им варира от 2 до 25 kW.

Характеристики на електродното отопление Galan

На първо място, трябва да се каже, че отоплителната система Galant е затворена конструкция, т.е. охлаждащата течност циркулира в затворен кръг. С други думи, електродните котли не могат да се използват в системи, при които охлаждащата течност идва директно от кладенец или друг източник.

Що се отнася до радиаторите, които могат да се използват, практически няма ограничения, те могат да бъдат:

 • Стомана;
 • Биметални;
 • Алуминий.

Единственото нещо, не се препоръчва да се използва с такива котли:

 • Големи радиатори;
 • Чугунени радиатори за отопление на дома;
 • Тръби с голям диаметър.

Също така няма специални изисквания за електрическата връзка. Единственото нещо е да се използват кабели с подходящо напречно сечение и трябва да се спазва схемата на свързване, която съдържа инструкциите за оборудването.

Електроден котел Очаг-3

Достойнство

Отоплителната система Galan има много предимства, сред които могат да бъдат подчертани следните точки:

 • Енергийна ефективност, което производителят успя да постигне благодарение на нова технология за преобразуване на електрическия ток в топлинна енергия.
 • Пестене на енергия - електродните котли, работещи съвместно с цифрови електронни блокове за управление, консумират 30-40 процента по-малко електроенергия в сравнение с традиционните нагревателни елементи.
 • Благодарение на използването на съвременни технологии и висококачествени материали, както и на използването на автоматични устройства, тези устройства са напълно енергийно и пожаробезопасни..
 • Отоплителните системи Galan работят напълно автоматично... Благодарение на това не се изисква човешко участие, за да се осигури стабилен и комфортен температурен режим, независимо от метеорологичните условия. Автоматизацията на Galan е способна да поддържа температурния фон с висока точност (± 0,2 градуса). Оборудването може да бъде оборудвано със система за контрол на климата за седмично програмиране на режима на работа. Освен това, когато се използват незамръзващи топлоносители, като "Поток", няма нужда да се източват от радиаторите, дори в случай на продължително време на празен ход на котела.

Електронни блокове за управление

 • Отоплителната система Galant е отлична възможност за тези населени места, където има нестабилно напрежение в мрежата.... Дори ако напрежението падне до 180V, котелът ще продължи да работи.
 • Електродните котли не изискват разрешение за монтаж.
 • В случай на теч в системата, устройството незабавно се изключва, тъй като електрическият ток не може да бъде затворен във веригата..
 • Течната отоплителна камера има малък обем и по време на йонизацията охлаждащата течност в нея се нагрява рязко, в резултат на което налягането се повишава до две атмосфери... По този начин котелът служи не само като нагревател, но и като циркулационна помпа за отопление. Това ви позволява да намалите разходите за закупуване на оборудване, както и разходите за експлоатация на отоплителната система.
 • Ниска цена.

Съвет! Използването на антифриз Galan ще направи системата да работи по-ефективно и също така ще увеличи нейната надеждност.

По този начин популярността на тези устройства е добре обоснована.

Сменяеми електроди за котли Galan

недостатъци

Както всяко друго отоплително оборудване, електродните котли също имат някои от своите недостатъци, които са изброени по-долу:

 • Взискателен към водата - факт е, че далеч от всякаква вода може да се използва в системата, но с определени характеристики. Когато стартирате отоплението, е необходимо да подготвите охлаждащата течност съгласно препоръките на производителя. Като правило, за това, няколко чаени лъжички сода и сол се добавят към литър вода. Можете също да използвате специални течности.

Топлоносител Галан

 • Електрическият ток циркулира във водата, следователно е възможно да получите силен токов удар, ако докоснете отоплителния радиатор. За да се предотврати подобна ситуация, е необходимо да се извърши заземяване в съответствие с PUE и GOST 12.1.030-81.
 • От време на време е необходимо системата да се почиства и да се сменят електродите, които с времето стават по-тънки, в резултат на което ефективността на отоплението намалява. По този начин, по отношение на издръжливостта, електродните котли нямат предимства пред традиционните нагревателни елементи.

Както виждаме, недостатъците не са критични, но въпреки това трябва да се помнят.

На снимката - електродни котли Гейзер-9

Модели на електронен котел Galan

Днес компанията Galan произвежда няколко моделни линии на тези устройства:

 • Огнище;
 • Гейзер;
 • Вулкан.

Всички устройства се различават по технически характеристики. По-долу за сравнение представяме основните параметри на някои модели:

Огнище-3Гейзер-15Вулкан-25
Номинална консумация на енергия, kW31525
Максимална площ на отопляемото помещение120550850
Среден разход на енергия (ако уредът се използва в достатъчно изолирана стая), kW / h0,7546,6
Тегло на котела0,95,35,7

Термостат BeeRT

Трябва да се отбележи, че котлите могат да бъдат оборудвани с различна електроника:

 • BeeRT - тази конфигурация е най-евтината, но има редица ограничения: не можете да използвате обикновена дестилирана вода като топлоносител, тъй като първо трябва да се доведе до необходимата плътност;
 • забранено е използването на отоплителни радиатори от нискокачествен алуминий;
 • когато е свързан към съществуваща отоплителна система, първо трябва да се промие с инхибитори.
 • CROS - пълният комплект с тази автоматизация е универсален и лишен от недостатъците на BeeRT. По-специално, такова отопление Galant позволява използването на всякакви радиатори и свързване към старата отоплителна система без предварително промиване с инхибитори.
 • Автоматизация Крос-25

  Освен това в системата могат да се използват допълнителни електроника и устройства, които ще направят системата по-функционална.

  Забележка! В случай на използване на автоматиката, която не се препоръчва от производителя или, напротив, ако не се използват устройствата, препоръчани от производителя, гаранцията ще бъде анулирана.

  Съставът

  В групата на електродните котли има три линии:

  Външно котлите са много сходни. Основната разлика е размерът и мощността. В реда "Огнище

  »Произвеждат се най-малките котли (както по размер, така и по мощност). Мощността на тези отоплителни тела е от 2 kW до 6 kW. Тегло - от 0,9 кг до 1,1 кг, размери - диаметър 35 мм, дължина в зависимост от модела:

  • 275mm "Galan Ochag 3";
  • 320мм "Galan Ochag 5";
  • 335mm "Galan Hearth 6".

  Следващата група отоплителни устройства "Гейзер

  "По-силен. В тази линия има само два бойлера: Galan Geyser 9 за 9 kW и Galan Geyser 15 за 15 kW. Тук теглото и размерите са по-големи: 5,0 кг и 5,3 кг, а дължината е 360 мм и 410 мм с диаметър 130 мм.

  Трети ред "Вулкан

  »Предназначен е за доста солидни помещения. Има само два бойлера: "Galan Volcano 25 и 50" с мощност съответно 25 kW и 50 kW. Тегло: 5,7 кг и 11,5 кг; дължина 460мм и 570мм с диаметър 180мм.

  Както можете да видите, дори мощните котли Galan са много малки по размер и тегло. Цената също е ниска (най-бюджетните модели струват около $ 60). Но оборудването трябва да работи под контрола на автоматизацията - това е единственият начин да се постигнат икономии на електроенергия - чрез оптимизиране на топлинния режим. И разходите за автоматизация трябва да се добавят към котела. Ще ви трябват и стайни сензори - за поддържане на комфортна температура и за същите спестявания, а това също са пари. Не най-големият, но все пак.

  Инсталационни характеристики

  За да инсталирате електроден котел със собствените си ръце, ще ви е необходима двутръбна отоплителна система, както вече беше споменато по-горе, от затворен тип. Котелът е инсталиран в строго вертикално положение.

  Тръбопроводите трябва да се извършват с тръби с диаметър 32 mm или един и четвърт инч. За паралелни модулни системи диаметърът на щранга трябва да се изчислява индивидуално, тъй като зависи от броя на котлите в системата.

  Забележка! За да бъде ефективно нагряването на електродите ефективно, при избора на радиатори е необходимо да се вземе предвид мощността на котела - мощността на секциите на конструкцията не трябва да надвишава мощността на нагревателя.

  Галанска схема за отопление с подово отопление

  За да работи системата икономично и правилно, климатикът трябва да бъде инсталиран на точно определено място, предвидено в инструкциите за монтаж. Освен това трябва да се придържате към определен обем вода или друга охлаждаща течност в системата, която се взема в размер на 12 литра на един киловат консумирана мощност. Още по-добре е, ако обемът достигне средно 8-10 литра на киловат.

  Разбира се, в този случай е необходимо да завършите проект за отопление и да използвате котел с необходимата мощност.

  В противен случай процесът на инсталиране на отопление не се различава от устройството на система с традиционни видове котли. Освен това отоплението може да означава не само радиатори на батерията, но и топъл под.

  Това всъщност са всички основни характеристики на нагряването на електрода Galant.

  Свързване и експлоатация

  Котлите Galan за отопление са свързани в един от четирите вида, включително:

  1. Стандартна електрическа схема.
  2. Модулна връзка.
  3. Схема за паралелно свързване.
  4. Котелна инсталация за подово отопление.

  Най-често срещаните методи за тръбопроводи на котела се считат за първи и трети. За да извършите инсталацията на блока към общата отоплителна система, е необходимо да вземете решение за мястото на инсталиране (ниша). След това, като използвате гребен, трябва да свържете тръбите на топлообменника с тръбопровода, през който ще циркулира охлаждащата течност.

  Съвременното оборудване е оборудвано със системи за наблюдение и изхвърляне на излишния въздух, което ще позволи нормална работа и ще премахне вероятността от повреди. Моля, обърнете внимание, че отоплителните котли Galan принадлежат към вида оборудване, което се нуждае от електрическо захранване, поради което за неговата непрекъсната работа е препоръчително да свържете UPS (инвертор).

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни