Най-добрите италиански газови котли за частна къща


Автоматични блокове на подови котли

По-голямата част от подовите газови котли са оборудвани с автоматика за безопасност, която работи без външен източник на енергия (енергонезависима). Съгласно изискванията на нормативните документи, оборудването за автоматизация трябва да спира подаването на газ към горелката и запалителя в три аварийни случая:

 1. Затихване на пламъка на основната горелка поради издухване или по други причини.
 2. Когато липсва естествена тяга или драстично намалява в комина.
 3. Спадът на налягането на природния газ в главния тръбопровод е под критичното ниво.

Управление на котела

За справка. Изпълнението на изброените функции е задължително за всички видове газови котли. Много производители добавят четвърта стъпка за безопасност - защита от прегряване. Когато температурата на охлаждащата течност достигне 90 ° C, клапанът спира да подава газ към основната горелка по сигнал от сензора.

В различни модели газови подови котли от различни производители се използва енергонезависима автоматизация от следните типове (марки):

 • Италиански блокове EuroSIT (Eurosit) от серията 630, 710 и 820 NOVA (отоплителни тела "Lemax", "Zhytomyr 3", Aton и много други);
 • Полски устройства "KARE" (топлинни генератори "Danko", "Rivneterm");
 • Американски устройства за автоматично управление Honeywell (нагреватели Жуковски);
 • местни продукти, "Арбат".

Газоснабдяване в нагреватели AOGV
Система за подаване на гориво в най-простите устройства AOGV, оборудвани с ZhMZ клапани. Горелката е скрита в долната част на тялото.
Изброихме най-често срещаните марки автоматизация, които често се инсталират на котли за топла вода от една компания. Например заводът в Жуковски оборудва бюджетни версии на устройствата AOGV със собствени устройства за безопасност ZhMZ, топлинни генератори от средната ценова категория с устройства EuroSIT и мощни модели с автоматични клапани Honeywell. Нека разгледаме всяка група поотделно.

Газови кранове с марка SIT Group

От всички видове автоматизация, открити в котелните инсталации, предпазните устройства EuroSIT са най-популярните и надеждни в експлоатация. Те се препоръчват от компании - доставчици на естествено гориво, включително за подмяна на старо газово оборудване за котли KChM, AGV и т.н. Те работят безпроблемно в състава на микропламъчни горелки Polidoro, Iskra, Vakula, Thermo и други.

Точните имена на трите използвани модела са както следва:

 • 630 SIT;
 • 710 MiniSIT;
 • 820 NOVA.

630SIT дизайн на контролния блок
Връзките за термодвойка, основна и пилотна горелки са разположени в долната част на клапана

За справка. SIT Group прекрати производството на сериите 630 и 710, като ги смята за остарели. Той беше заменен от нова автоматизация на безопасността за отоплителни котли - газови клапани 820 NOVA, 822 NOVA, 840 SIGMA и 880 Proflame (захранвани от батерии). Но старите продукти не е трудно да се намерят в продажба.

За да не ви отегчаваме с подробностите за дизайна на автоматичните устройства EuroSIT, ние ще обясним накратко принципа на работа, като използваме примера на най-простия блок от серията 630:

 1. Чрез завъртане на копчето в положение „запалване“ и натискане отгоре, принудително отваряте соленоидния клапан, който позволява на газа да премине към пилотната горелка (запалител). Щракнете върху бутона на пиезоелектричния елемент, който генерира искра, която запалва фитила.

  Пилотна фаза на запалване на фитил

 2. Задържайки главния бутон за 30 секунди, вие оставяте термодвойката да се нагрее с пилотния пламък. Термичният балон генерира напрежение (EMF) от 20-50 миливолта, което фиксира електромагнита в отворено състояние. Дръжката вече може да бъде освободена.
 3. Поставете главната дръжка в желаната позиция и по този начин подайте газ към основната горелка.Последният се запалва и започва да загрява топлообменника с вода в отоплителната система, както е показано на диаграмата.

  Фаза на запалване на основната горелка

 4. Когато водата достигне определена температура, се задейства капилярен сензор, който постепенно затваря втория клапан - термостатичен. Подаването на гориво към горелката спира, докато сензорът се охлади и клапанната плоча отвори пътя за газа. Запалвачът продължава да гори в режим на готовност.

Забележка. По-старите модификации на автоматиката не бяха оборудвани с температурни сензори и запалителни устройства, поради което бяха необходими съвпадения за стартиране на топлинния генератор.

Устройство за подаване на газ в устройства Lemax
Схема на свързване на блока за автоматизация към устройството на газовата горелка
Мембранният клапан, който играе ролята на регулатор на налягането, е отговорен за нормалното подаване на газ в устройството. Когато падне под зададената стойност, горивният канал се затваря и котелът се изключва. Други ситуации също водят до неуспех:

 1. Горелката и фитилът за отопление на термодвойката изгасват. Генерирането на напрежение е спряно, соленоидният клапан затваря горивния канал.
 2. Ако течът в комина изведнъж изчезне, поставеният в този канал сензор прегрява и прекъсва захранващата верига на електромагнита. Резултатът е същият - подаването на гориво е блокирано.
 3. В нагреватели, оборудвани със сензори за прегряване, електрическата верига се прекъсва, след като водата достигне температура от 90–95 ° C.

Когато автоматиката на газта задейства аварийно изключване, рестартирането на котела от потребителя се блокира за 1 минута, преди подаването на гориво да не се възобнови. Работата на системата е ясно отразена в обучителното видео:

Разлики между 710 MiniSIT и 820 NOVA

Според принципа на действие тези агрегати не се различават от своя предшественик - 630-та серия. Промените в автоматизацията 710 MiniSIT са чисто конструктивни:

 • 2 бутона "Старт" и "Стоп" се изваждат отделно заедно с електромагнитния клапан;
 • главната ръкохватка само върти стеблото на термостата и регулира температурата на охлаждащата течност;
 • запалващ блок с пиезо бутон за запалване е вграден в корпуса на продукта;
 • основният комплект на устройството включва температурен сензор тип духало с капилярна тръба;
 • добавен стабилизатор на налягането на газа.

Схема за монтаж на газовия клапан на котел Атон
В модула 710 MiniSIT дръжката действа като регулатор на температурата и превключва нагревателя в режим на готовност със запален запалител

За справка. В първите версии на 710-то семейство не е предвиден запалител на искра.

Най-новата продуктова линия 820 NOVA е актуализирана за подобряване на стабилността, надеждността и производителността. Искаме да подчертаем 2 подобрения, които са важни от гледна точка на потребителя:

 1. Продуктът е снабден с конектор за стаен термостат и автоматизация с компенсация на времето. Сега отоплителното тяло е в състояние да поддържа температурата на въздуха в апартамента.

  Връзка на термостата според летливата верига
  Схема на свързване на дистанционен термостат с външно захранване

 2. Появи се модификация със собствен източник на енергия - термогенератор, монтиран на пръчка до пилотната горелка, както е показано на диаграмата. Принципът на действие е подобен на термодвойка, но големината на генерираната ЕМП е много по-голяма.

Схема на свързване на термостат към автоматика
Схема на нестабилно свързване на стаен термостат
В този раздел има смисъл да споменем автоматичните газови клапани на Honeywell, работещи по подобен начин. Основната им разлика е увеличената производителност, която позволява агрегатите да се използват в котли с висока мощност (30-70 kW).

Полска автоматика "Каре"

Инсталирането на полски системи за сигурност на газови котли се практикува от няколко производители. Причината е проста: по отношение на надеждността продуктът губи от продукти от Италия, САЩ и Германия, но на цена, по-скъпа от домашната автоматизация на котела.

Нарекохме продукта „система“, защото се състои от няколко блока, въпреки че общият принцип на действие остава непроменен:

 • газов филтър;
 • клапан - регулатор на налягането на газа;
 • има отделен термостат с регулираща дръжка;
 • мембранен термостатичен клапан;
 • бутон за пиезоелектрически запалител.

Схемата на работа на полския блок за управление
Схема на полската система "Каре"
Възлите и сензорите са свързани помежду си с капилярни тръби. Всъщност това е същото устройство SIT или Honeywell, само че е разбито на отделни части. Това е плюс: по-удобно и по-евтино е да сменяте части.

Продукти на местни фирми

Както разбирате, автоматизацията на котлите, направена в постсъветското пространство, не съдържа никакви революционни решения и технологични пробиви. За изпълнението на трите функции за безопасност се използват същите принципи - включването на електромагнит от напрежението (EMF) на термодвойка, мембранен газов клапан и сензор за тяга, който прекъсва веригата.

Контролен блок на завода Жуковски
Диаграма на предпазния клапан ZHMZ

Няма смисъл да се говори подробно за дизайна на блокове от марките SABK, Orion и ZhMZ (завод Жуковски). Изброените продукти се отличават с най-простото устройство, ниска цена и ниска надеждност. Термодвойките изгарят почти всяка година, а термостатът се изключва и стартира горелката твърде рязко, което причинява силен пукане, понякога наподобяващо микро експлозия.

Устройствата работят нормално през първите години на експлоатация, след това трябва да бъдат наблюдавани и обслужвани своевременно, за щастие резервните части са в продажба и са евтини. За пример за отстраняване на типична неизправност на автоматизацията ZhMZ вижте видеото:

Помислете за някои от характеристиките

Няколко важни функции и характеристики заслужават внимание:

 • Запалителят се запалва с помощта на пиезоелектричен елемент.
 • Способността да регулира температурата на водата от четиридесет до деветдесет градуса по Целзий.

Можете също така да персонализирате модула за автоматизация, за да постигнете следните параметри:

 • Минимално и максимално захранване на системата с газ.
 • Регулиране на газовия поток към пилота.

Моля обърнете внимание! Конструкцията на горелката от неръждаема стомана ще осигури пълно изгаряне на газа.

Емисиите на въглероден окис в околната среда също ще бъдат намалени, в резултат на което ще се изисква много по-малко поддръжка на комина.

Заключение по темата

Тези функции и характеристики характеризират надеждността на цялата система. С тях срокът на непрекъсната и надеждна работа ще се увеличи.

Не забравяйте да се консултирате с експерти, те ще ви разкажат за много нюанси, които ще бъдат приложими конкретно във вашето котелно помещение. Успех във вашето строителство и ремонт!

Американската компания Honeywell е основана от Алберт Бътс веднага след изобретяването му на най-простия регулатор за управление на пещ на въглища. Днес автоматиката на предприятието може да се намери както в местни, така и в чужди котли.

Уникалността на продуктите на Honeywell е възможността за избор на високопрецизно контролно оборудване за почти всякакви цели.

Автоматизацията на газов котел Honeywell може да има просто устройство, оборудвано с механичен регулатор. Може да се произвежда и като високочувствителен блок с възможност за автоматично регулиране на режима на работа в зависимост от отоплението на помещенията и околната температура.

Електроника на стенен модул

Характеристика на тези топлинни генератори е електронното управление на процесите на запалване, горене и поддържане на температурата на охлаждащата течност. Тоест, монтираните на стена газови котли (и някои на пода) са оборудвани с летлива автоматизация, захранвана от електричество.

Важен момент. Въпреки многото „камбани“, въведени в дизайна на мини-котелни помещения, функциите за безопасност все още са натоварени с механиката. Изброените по-горе три вида аварийни ситуации ще бъдат обработвани от оборудването, независимо от наличието на напрежение в електрическата мрежа.

Автоматичният газов котел е проектиран за максимално удобство на собствениците на апартаменти и частни къщи. За да стартирате нагревателя, просто натиснете бутона 1 и задайте желаната температура.Нека опишем накратко алгоритъма на работа на устройството и елементите, участващи в него:

 1. След посочените действия за пускане, контролерът на топлинния генератор събира показанията на датчиците: температурата на охлаждащата течност и въздуха, налягането на газ и вода в системата, проверява наличието на тяга в комина.
 2. Ако всичко е наред, електронната платка подава напрежение към соленоидния газов клапан и в същото време - разряд към запалителните електроди. Фитилът липсва.
 3. Главната горелка се запалва и дава пълна мощност, за да се нагрее охлаждащата течност възможно най-скоро. Работата му се следи от специален сензор за пламък. Контролерът включва вградената циркулационна помпа.
 4. Когато температурата на охлаждащата течност достигне зададения праг, който е фиксиран от сензора за пластир, интензивността на горенето ще намалее. Стъпковите горелки превключват в режим на ниска мощност, а модулиращите горелки плавно намаляват подаването на гориво.
 5. След като достигне прага на нагряване, електрониката ще прекъсне газа. Когато сензорът открие охлаждането на водата в системата, автоматичното запалване и нагряване ще се повторят.

Ferroli стенно котелно устройство

Забележка. В котлите с турбокомпресор със затворена горивна камера контролерът също стартира и спира вентилатора.

Инструкциите за монтиран на стена газов котел показват, че устройството е проектирано да работи в затворена отоплителна система, поради което автоматиката следи налягането на водата. Ако падне под допустимата граница (0,8-1 бара), горелката ще изгасне и няма да се запали, докато проблемът не бъде отстранен.

Много вносни котли работят по летливата схема, например Buderus Logano, Viessmann и така нататък. Как се извършва инсталирането на електронно газово оборудване, капитанът ще разкаже на достъпен език във видео:

Какво е Honeywell Automation

С прости думи, автоматизацията на газовите котли от Honeywell е контролен блок за работа на отоплителното оборудване. В зависимост от модификацията, основните функции и задачи могат да се променят, но като цяло основният контрол се осъществява върху следните системи: Ако вземем предвид петте основни процеса, контролирани от автоматиката за газови котли от Honeywell, ролята и Целта на този уред за работа на оборудване за топла вода става ясна.
Основната цел на компанията е да осигури надеждност и безопасност, благодарение на работата на контролера на котела. Както в бюджетната серия, така и в модификацията от премиум клас, се използват само висококачествени възли, които се подлагат на задължителни тестове в завода.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни