Рейтинг на гейзерите с принудително течение


Ако често срещате проблеми с доставката на топла вода, тогава можете да се възползвате от отличната възможност за преоборудване на системата за топла вода. За да направите това, трябва да закупите газов бойлер. Не всяка къща обаче има възможност да инсталира такова оборудване, тъй като колоната функционира чрез отстраняване на продуктите от горенето през комина.

В този случай моделът с турбокомпресор, който няма комин и е известен още като колона без изпускателни газове, може да помогне. Ако решите да закупите такова устройство, препоръчително е първо да се запознаете с плюсовете и минусите на такова оборудване. Тази препоръка се дължи на факта, че някои потребители отказват да закупят бездимни газови бойлери по няколко причини, сред които сложността на инсталацията трябва да бъде особено подчертана.

Основните предимства на бездимните газови колони

Коминните газови бойлери са добри по различни причини. Първо, те могат да бъдат инсталирани без допълване на комин в традиционния смисъл. На второ място, такова оборудване има доста висока ефективност. Това се дължи на принудителното впръскване на въздух. Трето, уредът има затворена горивна камера, което изключва повишаване на температурата в помещението, което е особено важно при експлоатация на оборудването през лятото.

Въпреки това бездимните газови бойлери се избират не само поради горепосочените причини. Те са добри и с това, че не изгарят кислород в къщата с работата си, тъй като поемат въздух за функциониране от улицата. Освен това корпусът на такива устройства е почти напълно затворен, което значително намалява риска от попадане на продукти от горенето вътре.

Избор на тръби за отработени газове, в зависимост от колоната

Разработването на технология за нагряване на вода с газ включва въвеждането на затворена горивна камера в устройството. За да се осигури отстраняването на продуктите от горенето от него, се използват коаксиални комини. Използването на такова оборудване е необходимо:

Разглобеният коаксиален комин се използва за отстраняване на продуктите от горенето

 • монтирайте тръби само в изправено положение;
 • използвайте негорими материали;
 • прави без промяна на напречните сечения на изхода за въздух;
 • за запечатване на шевовете със специални топлоустойчиви агенти;
 • използвайте не повече от 3 завоя на вентилационната тръба;
 • осигурете целостта на всички вентилационни елементи.

Абсорбаторът на газовата колона с принудителна функция е оборудван със специален вентилатор. Той започва своята работа, когато запалването е включено и принудително изтласква продуктите от горенето от вентилацията. Качулката с ниска тяга в частна къща е напълно съвместима с такова устройство. Предимството на колона с принудителна изпускателна система е пълното отсъствие на продукти от горенето в помещението, в кухнята или в котелното помещение.

Основните минуси

Преди да закупите оборудването, описано в статията, трябва да се запознаете с основните му недостатъци, сред които трябва да подчертаете:

 • летливост;
 • шум;
 • висока цена;
 • необходимостта от получаване на одобрение;
 • образуването на конденз вътре в изпускателната тръба.

Ако сте харесали газовите бойлери за комини, преди да закупите един от моделите, трябва да се запознаете с недостатъците на такова оборудване. Например, много потребители са отблъснати от енергийната зависимост, тъй като вентилаторът на конструкцията се захранва от електричество. Ако е изключен, тогава работата на колоната с турбокомпресор ще бъде невъзможна.

Може да ви смути и фактът, че вентилаторът на оборудването е доста шумен.Такива устройства струват повече от традиционните модели. Средно цената на турбокомпресор е приблизително 17 000 рубли. За да се извърши инсталирането на такава колона, ще е необходимо да се договори с организациите, които отговарят за доставката на природен газ. Не можете без разрешение на съседи, които живеят на горния етаж. Монтажът на колоната предвижда необходимостта от водене на тръбата до фасадата на сградата, което може да бъде забранено от службата за архитектурен контрол.

Положителни отзиви

Газовите бойлери без комини имат много предимства; сред допълнителните определено трябва да подчертаете възможността за монтаж във всяка стая. Последните могат да бъдат разположени в нова къща или в крайградска сграда, както и в селска къща, където няма специално оборудвани комини. Такова оборудване може да бъде разположено и в стая, разположена в сграда, построена по проект, който не предвижда наличието на газови уреди.

Ако го сравним с газов бойлер от традиционен тип, тогава турбокомпресорите не изсушават въздуха вътре в помещенията. Ефективността на бойлера се увеличава поради принудителното отстраняване на отработения въздух. Ако говорим за стандартна газова колона, тогава в нея продуктите от горенето преминават в обща тръба чрез гравитация. Горивната камера на устройството е напълно изолирана, така че в помещението не могат да се появят чужди миризми.

Как правилно да инсталирате аспиратора за газова колона

Инсталирането на газов бойлер помага да се реши все още често срещаният проблем с липсата или нередовното подаване на топла вода в апартаментите. А за собствениците на частни къщи това е най-удобният метод за получаването му, заедно с използването на двуконтурни газови котли.

Когато инсталирате газов бойлер, трябва да знаете, че пренебрегването на изискванията за такава работа е изпълнено не само с претенции от контролиращите организации, но също така може да причини инциденти. Гейзерът може да работи без качулка, но кажете ми къде ще отидат продуктите от горенето?

Статията ще ви разкаже защо имате нужда от качулка за газов бойлер в апартамент, какви са характеристиките на изчисляване на неговите параметри и съвети за извършване на работа.

Отрицателни отзиви

Не-коминните газови бойлери, прегледите на които трябва да се прочетат преди закупуването на такова оборудване, според потребителите също се различават по наличието на някои недостатъци. Сред недостатъците купувачите отбелязват по-сложна инсталация в сравнение с конвенционалните бойлери. Така че, трябва да се пробие дупка в стената и след това тя трябва да бъде внимателно ремонтирана, оставяйки специална дюза навън.

Според потребителите шумът ще се чува не само в помещенията, но и извън сградата. Тази функция не може да се нарече плюс. Според собствениците на описаното оборудване, повишеният шум по време на работа на газовото устройство може да не хареса съседите. В края на краищата те ще миришат на отработени газове, освен това ще чуят шум.

Изисквания към комина

Стандартите определят следните изисквания за инсталиране на въздуховоди за газови бойлери:

 • диаметърът на изпускателните тръби трябва да надвишава размера на изходящата тръба;
 • за избора на материал се приема, че максималната работна температура е + 200 ° С;
 • полагането на коминни канали в жилищни помещения е забранено;
 • максимално допустимият брой завъртания на тръбите е до три;
 • минималната дължина на участък без фуги е повече от 3 m (в нови сгради най-малко 6 m);
 • дължината на огъването на изхода на устройството трябва да бъде най-малко 0,5 m;
 • разстояние до стени от незапалим материал - повече от 50 mm, незапалим - 250 mm или 100 mm, ако е монтирана изолация;
 • наклон на тръбата от 0,01 отстрани на отоплителното устройство (най-малко 30 ° на линеен метър);
 • само един комин може да бъде свързан към уреда;
 • минималното разстояние между оборудването е избрано най-малко 0,75 m.

Основните причини, поради които колоната "Оазис" не свети

Понякога потребителите се питат защо газовият бойлер Oasis не се включва. Няколко фактора могат да бъдат причина за тази неизправност. На първо място е необходимо да проверите дали тръбите са свързани правилно. Бойлерът има специален дизайн, който няма да работи, ако връзката на изходящите и входящите тръби е направена неправилно.

Най-честата и честа причина за отказ на газовата колона от работа е липсата на сцепление. Ако има запушване с чужди предмети или прах, горелката просто ще изгасне. Системата за защита ще работи, което ще прекъсне подаването на гориво. Ако колоната въпреки това се запали, но след известно време тя изгасне, тогава причината за това може да е чувствително защитно реле. Когато прозорците са затворени, релето се прегрява, неговата защита се задейства. В този случай е необходимо да отворите прозореца или прозорците. Тази мярка е временна, тъй като релето в този случай трябва да бъде заменено.

Основните предимства на колоната Grandini JSQ24-С

Газовият комин Grandini JSQ24 C е оборудване, което е направено в най-добрите италиански традиции. Устройството може да нагрява вода за възможно най-кратко време, осигурявайки на потребителя необходимото количество. Конструкцията има модерен дизайн и компактни размери.

Инсталацията е съвсем проста. Водоснабдяването ще бъде осигурено в обем от 8 литра в минута. Този параметър е минимален. Когато температурата спадне, тя може да бъде увеличена до 12 литра в минута. Мощността на оборудването е 24 kW. Колоната работи в автоматичен режим, а запалването се извършва от батерии.

Основните предимства на колоната марка "Neva" 4505

Не-коминните газови бойлери "Neva" са сред най-популярните на пазара. Наред с други, трябва да се подчертае моделът, който беше споменат по-горе. Това е оборудване за моментно нагряване на вода. Устройството може да използва втечнен или природен газ в експлоатация. Забележително е, че уредът може да бъде свързан към бутилиран газ.

Както показва практиката, с помощта на тази газова колона могат да се получат 6 литра вода на минута. В същото време в помещението се хвърлят вредни вещества 1,5 пъти по-малко в сравнение с битова газова печка. Освен всичко друго, този модел е снабден с кислородни сензори и таймери, които отговарят за изключването на оборудването, ако нивото на отпадъците от горенето надвишава нормата. Мощността на оборудването е 9 kW. За това ще трябва да платите 4500 рубли.

Защо колоната не може да се включи заедно с качулката

Когато включите оборудването за нагряване на вода продуктите от горенето се отстраняват във вентилационния канал чрез естествена тяга.

ВАЖНО! Ако включите абсорбатора едновременно с колоната, тогава естественото движение на отпадъчни вещества ще бъде нарушено! Те ще започнат да се движат в обратна посока, запълвайки жилищното пространство с вредни елементи.

Мисълта за евентуално отстраняване на всички вредни компоненти в аспиратора е грешна.

! Тъй като негоримите частици непрекъснато ще запълват пространството и впоследствие се утаяват върху повърхностите на мебелите. Точно
подобни факти за едновременното включване на аспиратора и колоната често се превръщат в причина за злополуки с отравяне с въглероден окис.
Невъзможно е да се пренебрегнат правилата за свързване на газови уреди... Това може да доведе до трагични последици. Правилното свързване и спазването на последователността на включване на оборудването ще запази здравето на вас и вашите близки.

Плюсове на гейзера "Vector" JSD 11 N

Този газов бойлер без комин "Вектор" струва 4900 рубли. Електрическото запалване се осигурява от батерии. Производителността е малко по-ниска в сравнение с други устройства и възлиза на 5 литра вода в минута. Тялото е с компактни размери.

Минималното налягане на водата е 0,2 атмосфери.Сред допълнителните предимства може да се посочи наличието на меден топлообменник, който е обработен с антикорозионно покритие по време на производствения процес. В системата има контрол на газа и защита от прегряване. Защитата работи и когато няма достатъчно тяга в комина.

Инсталиране на абсорбатор на колона

Монтажът на аспиратори трябва да се подчинява на определени условия. И така, нормативните документи за безопасна експлоатация предвиждат:

 • Височината на правия участък над колоната е най-малко 500 mm (в някои случаи най-малко 250 mm);
 • Дължината на изискванията за свързване е не повече от 3 метра в новите сгради и не повече от 6 в останалите;
 • Броят на завоите на тръбите - не повече от три с радиус на огъване не по-малък от диаметъра на тръбата. Извивките с по-малък радиус изобщо не са разрешени.
 • Наличието на отклонение към колоната е не по-малко от 0,01.

Правилна инсталация на комина

Газовият бойлер е свързан към един комин само на определено разстояние от предишната връзка. Счита се, че всеки допълнителен метър от качулката, разположена хоризонтално, намалява производителността с 5-10%.

Използване на газови колони с принудително течение

Това устройство е предназначено за бързо загряване на водата, използвайки енергията на горивния газ. При такива модели често е възможно да се използват както природен, така и втечнен газ, необходимо е само да се инсталират струи с подходящ диаметър.

Колона с принудителна тяга се различава от конвенционалния комин - в технологията за отстраняване на газ и дим (продукти от горенето). Газът и димът се отстраняват посредством охладител през тънък комин (около 5 см в диаметър), който излиза в обикновен отвор в стената. Малък комин от този комин се използва за изхвърляне на продукти от горенето на улицата благодарение на вентилатора. За разлика от колоните със затворена горивна камера, моделите с качулки с принудителна тяга нямат коаксиални комини, тъй като тяхната горивна камера е отворена - атмосферна. Следователно въздухът за горене се взима от стаята. Друга много важна отличителна черта на тази колона е, че запалването и вентилаторът се захранват от мрежата 220V.

От предимствата на газовия бойлер с принудителна тяга могат да се подчертаят следните характеристики:

 • няма нужда от комин (това предполага, че такива колони могат да бъдат инсталирани в къщи, които не са проектирани за конвенционални газови бойлери);
 • принудителна тяга - увеличаване на ефективността на колоната;
 • изолирано горене - без неприятни миризми, замърсяване с газове и запрашеност на помещението.

Има няколко нюанса, които си струва да знаете:

 • инсталирането на тази колона е по-сложно;
 • колоната създава допълнителен шум поради работата на охладителя;
 • струва си да помислите за оформлението на къщата, преди да купите високоговорител, за да избегнете неприятни изненади.

Предназначение на аспиратора за колоната и нейните видове

Качулката може да не повлияе особено на работата на колоната, но нейното присъствие трябва да се извършва в съответствие с всички стандарти SNIP. Достатъчно е да имате малка тяга, която се предлага във вентилационната шахта, и обработените продукти ще напуснат горивната камера. Те се самоизхвърлят в необходимата посока. Газовият бойлер и аспираторът са безопасни в експлоатация, при условие че се спазват всички правила за употреба и изправността на частите на тези устройства. Правилно монтираният аспиратор е надеждно средство срещу проникването на големи количества газ и продуктите от неговото горене в помещението, където е инсталиран.

Когато избирате необходимата вентилация за колоната, трябва да знаете диаметъра на тръбата. Има система от стандарти. За газови бойлери диаметърът е 11 и 13 cm. Всичко по-малко е агент за премахване с ниска мощност. Такава тръба може да издържи не повече от 19 kW енергия.И с по-голям диаметър е подходящо използването на газови бойлери с висока мощност, с няколко точки на всмукване на вода.

За най-добрата работа на оборудването за отопление на водата е необходимо да се приложи такава система, която да осигури най-добрата тяга. Понякога, с някои строителни характеристики на къща или апартамент, изпускателните системи се инсталират с помощта на коляно на 90 градуса. Този метод е разрешен от SNIP, но може да намали течността на вредни газове от горивната камера. Газовият бойлер с принудителна тяга е идеален вариант за домакинско оборудване на котел.

Според материала на производство тръбите се използват от няколко вида. Те включват: емайлирана стомана, неръждаема стомана и алуминий.

Особено популярно е използването на гофрирани тръби.

Те изпълняват добре своите функции, леки са и са по-евтини от другите. Състои се от няколко слоя алуминиево фолио.

Гофрираната тръба е много популярна в употреба

По-рядко използвани видове тръби от емайл или неръждаема стомана. В допълнение към високата цена при използването им могат да възникнат някои проблеми, свързани с конденза, дължащи се на температурни разлики. Понякога използването на специални нагреватели за тръби е просто необходимо. Ето защо стоманените тръби се използват рядко.

Как да изберем газов бойлер с принудително течение

За да изберете правилния бойлер с принудителна тяга за себе си, трябва да обърнете внимание на редица фактори, за които ще говорим по-долу.

Един от най-важните критерии за водонагревателни гейзери е мощността. Работата на устройството зависи от мощността. Не се спирайте обаче на този индикатор, ако планирате да го използвате само за една точка на изтегляне. тогава ще ви подхожда модел за 20 kW - 10 l / min. За 2-3 водни точки трябва да закупите по-мощен модел - 24-26 kW, или 12 / 14l / min.

На свой ред производителността е отговорна за количеството вода, загрята за определен период от време. Колкото по-високо е, толкова повече вода се загрява (въз основа на този показател, потребителите избират своите колони). Също така си струва да обърнете внимание на това. че такива колони са оборудвани с хоризонтален комин с изход през стената. Коминът е телескопичен и се простира с около 1 метър.

Обобщавайки, струва си да се каже, че ако решите да станете собственик на газови бойлери с принудителна тяга, тогава трябва да вземете предвид някои характеристики. Тази колона трябва да бъде свързана към електрическата мрежа, тъй като запалването на горелката и работата на вентилатора директно зависят от подаването на електрически ток.

Струва си да се вземат предвид прегледите, че устройството може да бъде източник на шум, тъй като тишината и работата на електродвигателя са взаимно изключващи се понятия. В крайна сметка обаче, като инсталирате колона с принудителна тяга, винаги можете да сте сигурни, че вашите средства са се превърнали в разумна инвестиция, защото спестяването на време и пари по време на работа е много важен аргумент при избора на бойлер.

Купете газов бойлер с принудителна тяга в магазин за газови бойлери на изгодна цена!

klimatvspb.ru

Котли за отработени газове: устройство, характеристики

Газовите отоплителни котли с мощност до 30 kW обикновено се намират в кухня с площ от 15 кв. Изисквания за прозорец - площ от 0,3 квадратни метра, височина на тавана над 2,2 м. В този случай наличието на прозорец в стаята е задължително.

Оборудването с по-голяма мощност изисква специално котелно помещение. Във всеки случай, висококачественият аспиратор за газов котел е най-важното условие за неговата ефективна и безопасна работа.

Основните елементи на надежден аспиратор за газов котел:

 • проходна кутия;
 • клон на тръбопровода;
 • адаптер за фиксиране на разклонителната тръба на проходния и изходящия тръбопровод;
 • кримпващи скоби със скоби за закрепване към стени и тавани;
 • телескопични тръби;
 • тройник, оборудван с отвод за кондензат;
 • специални завои;
 • върха на конуса.

Изпускателни материали

Температурата на продуктите от горенето на газ е в рамките на 400 ... 450 градуса. Следователно аспираторите за газови котли и модерни дозатори са изработени от топлоустойчиви материали. Поради недостатъчна плътност и надеждност тухлена зидария, който преди беше широко използван за комини, сега се използва като елемент на декоративен дизайн за метални тръби.

Керамични изпускателните тръби, увити с изолация в експандирана глинена кутия, се използват сравнително рядко поради високата им цена. Ключовото предимство на керамичните пътеки е издръжливостта.

Основно използвани тръби метал дебелина около 0,6 мм. Лекият алуминий е лесен за инсталиране и намалява риска от конденз. Алуминиевото фолио е популярно и за абсорбатори, лесни за монтаж, устойчиви на кондензация гофрирани тръби. Здравите, надеждни стоманени тръби са изработени от неръждаема стомана или защитени с емайлово топлоустойчиво покритие.

Високоефективно решение е да се използва коаксиален тръби. Чрез вътрешната линия димните газове се извеждат навън и въздухът се засмуква между тръбите. Нагряването на въздуха подобрява ефективността и ефективността на оборудването и намалява разхода на газ.

Без грешка се използва коаксиална тръба за изпускане на газов котел, затворена колона.

Изисквания за изолация

За премахване на конденза трябва да се използва топлоизолация. Често аспираторите за газови бойлери са направени от двуконтурни комини с вътрешна неръждаема, външна поцинкована тръба и топлоизолация между тях.

Като топлоизолация се използват топлоустойчиви материали - обикновено минерални влакна. Поцинкованите тръби се използват само за външно покритие на топлоизолирани канали, тъй като прегряването на цинк над 419,5 градуса води до топенето му.

Как да изберем аспиратор за газови котли и бойлери?

Има няколко вида тръби за инсталиране на вентилационна система при инсталиране на газова колона.

Като общо правило е необходимо да закупите тръби с диаметър най-малко 11 mm. Интензивността на отстраняването на продуктите от горенето по време на работа на газов котел или поточна колона директно зависи от диаметъра на тръбопровода.

Най-добрият вариант би бил закупуването на тръби с диаметър 13 мм. По-широки комини се монтират, ако няколко точки за приемане на вода са снабдени с по-мощно газово оборудване.

Има установени изисквания за качеството на материалите за извличане на продуктите от горенето на газовата колона. Ефективната, надеждна и безопасна работа изисква:

 • Повишена гладкост на вътрешните стени на тръбопровода (еквивалентна грапавост не повече от 1 mm), така че не само газовете, но и саждите могат свободно да напускат комуникациите. Грапавостта, по-висока от разрешените параметри, създава благоприятни условия за задържане на пепел и сажди, което води до стесняване на лумена на тръбата и недостатъчна интензивност на отвеждане на газовете.
 • Устойчивост на тръбите на високи температури и агресивна атака на химически активни съединения на продуктите от горенето.

Окончателният избор на материал за тръби за абсорбатора остава на собственика. Тя се влияе не само от съображения за практичност, но и от материални възможности в момента.

Производителите предлагат тръби с различно качество, цена и експлоатационен живот:

 • Алуминий. Леките, достъпни тръби имат един недостатък - те бързо изгарят при работа при високи температури.
 • Абсорбаторът от поцинкована стомана е защитен от корозия, има разумна цена, но когато се експлоатира при условия на висока температура, могат да се отделят вредни вещества.
 • Емайлираните качулки от стомана са добър избор. Тези комуникации са силно устойчиви на температурни условия, безупречна гладкост на вътрешната стена, но не са евтини.
 • Експертите признават за най-добрия избор аспиратори за газова колона от неръждаема стомана. Те се характеризират с дълъг експлоатационен живот, отлична гладкост, температура и химическа устойчивост. Има различни конфигурации, но инсталирането на абсорбатор от неръждаема стомана е доста скъпо.

Броят на фитингите (и следователно връзките и потенциалните течове на въздух) пряко влияе върху херметичността на бъдещия аспиратор. Плътността на комина трябва да съответства на клас В и това е минимум изтичане на въздух отвън. Последният параметър за избор е конфигурацията на изпускателната тръба:

 1. конвенционални тръби с монтаж на фитинги,
 2. гофриран, гъвкав,
 3. коаксиален.

Коаксиалната тръба е сложна конструкция, при която една тръба се вкарва в друга с достатъчен просвет в диаметър. Продуктите от горенето се отстраняват през вътрешната тръба. Принудително издухване на чист въздух отвън в помещението през хлабината между външната и вътрешната тръби.

Коаксиалният абсорбатор от неръждаема стомана има не само увеличени разходи, но и редица практически предимства:

 • Изолацията на вътрешната тръба + подаване на студен въздух предотвратява нагряването на тръбата по време на работа. Няма нужда от допълнителна топлоизолация, а безопасността е повишена.
 • Съдържанието на кислород в помещението се попълва, което „отнема“ газовия бойлер по време на работа.

Алтернатива на скъпия стоманен коаксиален комин е евтиният двуканален пластмасов тръбопровод. Но експлоатационният му живот е много по-кратък.

Забележка! Повечето съвременни газови бойлери и котли имат затворена система за изгаряне на гориво. За тях е задължително инсталирането на коаксиален аспиратор.

Гофрираните тръби от неръждаема стомана могат да се нарекат идеални за инсталиране на битов абсорбатор за дома: те са лесни за сглобяване, имат минимален брой връзки, имат висока устойчивост на корозия и са лесни за скриване в шкафовете. Това са най-скъпите и издръжливи коминни тръби за газово оборудване.

Норми и правила за комбиниране на газови бойлери и аспиратори

Оборудване, предназначено за водонагревателни работи без принудително отстраняване на продуктите от горенето. Те се отстраняват от зоната на горене чрез естествена тяга, която трябва да се проверява ежегодно от работниците в комуналните услуги. Тази процедура е известна на собствениците на високоговорители.

ВАЖНО! Пренебрегването на такава проверка означава да застраши живота.

Въз основа на изискванията за инсталиране на газови бойлери, за тях е монтиран отделен вентилационен канал, който не може да се комбинира с кухня... Това се дължи на факта, че продуктите от горенето могат да влязат в хола. При липса на такъв комин, инсталирането на колона в стаята е забранено от "Правилата за използване на газ у дома".

РЕФЕРЕНЦИЯ! По съветско време къщите са проектирани със специален канал за газови бойлери!

Ето защо е много трудно и дори почти невъзможно да се получи официално разрешение за инсталиране на такова оборудване в къщи, оборудвани с централизирано водоснабдяване.

За да се избегне проникването на продукти от горенето в жилищното пространство, Правилата предвиждат инсталирането на кухненски аспиратор и свързването му към един вентилационен канал. А бойлерът - на друг. Комбинацията от тези тръбопроводи е строго забранена!

Дори ако технически обмислите и изчислите възможността за придвижване на отработените газове строго към въздуховода на вентилационния капак, тогава невъзможно е да се изчисли вероятността от по-нататъшно движение на въздушните маси по канала... По този начин, има вероятност вредните вещества да достигнат до съседите.

ВАЖНО! Не можете да свържете нито колоната към качулката, нито качулката към колоната. Това трябва да се разбира не защото Правилата го изискват, а във връзка с опасността от такава връзка за цял живот.

Ако бъде открита комбинирана връзка на абсорбатора и колоната, те съобщават за нарушението на съответните помощни програми!

Правила за изпитване на сцеплението

В съответствие с инструкциите за употреба на газови нагреватели, необходимо е да се проверява тягата на вентилационната тръба преди всяко стартиране. Всъщност потребителите на високоговорители забравят за това изискване още първия ден след свързването на оборудването. И този въпрос е много важен при отстраняване на продуктите от горенето. Вашият глад трябва да се проверява поне веднъж на няколко дни.

ВАЖНО! Ако в апартамента има газов нагревател, не се препоръчва плътно затваряне на прозорците, дори през зимата. Отворените отвори ще осигурят въздушния поток, необходим за създаване на нормален обмен на въздух!

Практически кодекс за монтаж на газов абсорбатор

Качулката за газов бойлер е приравнена в технически изисквания и стандарти на комини, тъй като е транспортна линия за отстраняване на продуктите от горенето.

Въз основа на това към него се налагат същите изисквания, както за комини:

 • проектната температура за избор на материал е 200 градуса;
 • диаметърът на изпускателната тръба трябва да е по-голям от изхода на газовата колона;
 • вертикалната тръба на изхода от оборудването трябва да е дълга най-малко 50 см (в някои случаи е позволено наполовина);
 • по време на монтажа не правете повече от 3 завъртания на тръбопровода;
 • изтеглянето на качулката през дневните е забранено;
 • участъци от плътна тръба в нови сгради най-малко 6 m, в стари - най-малко 3 m;
 • разликата между тръбата и стените на помещението зависи от материала на стените: огнеупорен - най-малко 5 см; трудно запалим, запалим - 25 см или 10 см (при допълнителна изолация).

Монтажът на тръбопровода за изпускане на газовата колона се извършва с наклон към газовото оборудване най-малко 0,01. Стените на стаята са предварително изолирани. Всички участъци от комина, преминаващи през хладилни помещения, също трябва да бъдат допълнително изолирани.

Забележка! Всяка единица газово оборудване изисква отделен аспиратор. Разрешен е общ аспиратор за 2 горивни устройства със средна и ниска мощност, които са разположени на един и същ етаж. Вкарването им в общия комин се извършва на различни нива.

Ако в помещението, където е монтиран газовият бойлер, няма комин, тогава е монтирана основна или подвижна тръба. Разрешено е временно свързване на газово оборудване към комина на печката, ако то има необходимите характеристики.

В същото време е забранено инсталирането на оборудване с принудителна евакуация на продуктите от горенето в помещения с отопление на печки, ако няма принудителен въздушен поток отвън. Тук изходът е коаксиален тръбопровод.

Характеристики на качулката за гейзера

За много апартаменти и къщи единственият начин за затопляне на чешмяна вода е газов бойлер. По своите характеристики това устройство не отстъпва на другите нагревателни елементи. Използването на газов бойлер в апартамент изисква необходимите мерки за безопасност. Те включват наличието на вентилационна система. Този важен елемент е предназначен за отстраняване на продуктите от горенето от самото устройство.

Абсорбаторът отстранява продуктите от горенето от газовия котел

Особености на монтажа на външните и вътрешните части на комина

За монтажа на вътрешната част на изпускателния отвор за димните газове слабо място е устройството за преминаване на тръбопровода през тавана и покривното покритие. Лошата инсталация води до изтичане, прегряване на подове, до попадане на въглероден окис и други продукти от горенето в жилищните помещения.

Преди да започне сглобяването на аспиратора, се извършва маркиране.

Отворите за тръбата се изрязват в покривната и таванната плоча с достатъчен запас от разстояние за висококачествена топлоизолация.

Сглобяването на конструкцията започва от котела. В процеса на работа е необходимо да се следи твърдостта и стабилността на комуникациите, за които след 2-3 метра едноцелна тръба се монтират крепежни елементи + допълнителни крепежни елементи на местата, където са монтирани фитингите. На дълги участъци трябва да се избягва провисването на тръбопровода.

Външният изход на аспиратора за газовия бойлер се извършва през стената. Тази версия на инсталацията на комина е проста и надеждна. Изходът през стената е по-удобен от гледна точка на работата, достъпността на изхода за ремонт и поддръжка. Той е устойчив на течове поради своята конфигурация.

Отворът в стената се изрязва с 25 см по-голям от диаметъра на тръбата, която трябва да се изведе. Разстоянието между стената и аспиратора е запушено с топлоизолация. Също така се извършва изолация на външната част на комина, фугите на самата тръба са допълнително покрити с топлоустойчив уплътнител.

Забележка! Коаксиалният тръбопровод е за предпочитане за източване на газова колона, независимо от това как тръбата е изведена навън.

В края на работата се извършва пробен пуск на газовото оборудване, проверява се херметичността на аспиратора и тяговата сила в комина.

Защитените чадъри или дефлектори не са монтирани на газовия аспиратор. Те провокират замръзване на главата, запушване от чужди предмети, които възпрепятстват свободното отстраняване на опасните продукти от горенето.

infotruby.ru

Газови колони BOSCH още
Газовите бойлери BOSCH с принудително отстраняване на дим се използват при липса на комин. Газовете се отстраняват с помощта на коаксиална тръба и вграден вентилатор. Електронен контрол на температурата, автоматично поддържане на зададената температура на водата. Газовата колона е снабдена с висококачествен меден топлообменник, атосферната горелка е изработена от неръждаема стомана и може да се регулира както на природен, така и на втечнен газ.
Гейзери ARISTON повече
Гейзери с принудително изпускане на дим ARISTON, се използват при липса на комин. Газовете се отстраняват с помощта на коаксиална тръба и вграден вентилатор. Икономичен разход на газ, ниско ниво на шум, удобен контрол, двустепенна защита от прегряване, поддържане на постоянна температура на нагрятата вода.Гейзери OASIS TURBO повече
Газовите бойлери Oasis с принудително отвеждане на дим се използват при липса на комин. Газовете се отстраняват с помощта на коаксиална тръба и вграден вентилатор. LCD дисплей за индикация на температурата на водата.

prof-gaz78.ru

Какво е необходимо за вентилация на газовата колона

Важно условие, което осигурява изпускателна качулка за газов бойлер в апартамент, е достатъчен поток от въздух. Обикновено работата на такова оборудване започва със задължителното отваряне на прозореца.

Добро решение е да инсталирате входящи клапани над батерията, за да затопляте подавания въздух през зимата.

По-често се използват изпускателни тръби с диаметър 110 или 130 милиметра за газови колони. Основното правило е, че тръбата трябва да съответства на точните размери на свързващите устройства.

Изпускателната връзка не трябва да блокира единствения вход на изпускателната шахта в помещението. Всяко свързано устройство трябва да има собствен вход към димоотводната шахта.

Броят на завоите на пистата трябва да бъде най-малък и не трябва да надвишава три единици. Всеки завой води до десет процента увеличение на съпротивлението на пистата. В идеалния случай трябва да инсталирате права тръба с изход на метър над котата на покрива, но тази опция за изпускателна тръба за газов бойлер в частна къща може да бъде приложена само на етапа на строителството.

Когато инсталирате чифт високоговорители на един изпускателен път, височините трябва да са на разстояние 0,75 метра. Обикновено се използва естествена тяга, но има и принудителна тяга за газова колона. Такива продукти са оборудвани с вентилатори, които са свързани в момента на активиране на запалването. Основното предимство на принудителната система е гарантираното изключване на проникването на продукти от горенето в помещенията.

BOSCH

Модел: Bosch Therm 4000 S WT 13 AM 1E

Гейзерите с принудителна тяга на този модел, всички имат затворен тип изгаряне, който е проектиран да захранва апартаменти и частни къщи с топла вода без никакви проблеми. Експертите съветват да инсталирате такъв модел, ако в къщата няма комин. Гейзер от този тип идва с функцията на необходимото отстраняване на дим, тоест в системата вече има вентилатор, който отстранява обработения газ. Всички газове излизат благодарение на коаксиалния комин. За работа е необходима връзка от 220 V. Тя може да работи дори при ниско налягане от 0,3 бара.

Предимства и предимства:

 • можете да контролирате температурата на нагряването на водата, започвайки от една степен;
 • дори водата в комплекта да се промени, нейната температура ще се поддържа автоматично;
 • газовият бойлер има топлообменник, който е изработен от висококачествена мед;
 • атмосферната горелка е изработена от неръждаема стомана и може лесно да работи както на природен газ, така и на втечнен газ;
 • има йонизационен сензор в системата, който наблюдава пламъка;
 • сензор за безопасност, който предпазва от прегряване;
 • дисплей, който показва както температурата, така и грешките, ако има такива;
 • гаранция за всякакви котли на тази компания - две години;
 • комплектът съдържа всички части за фиксиране на устройството;
 • производство Португалия.

Минуси:

-Необходимо е често почистване.

Оценка: 4, 5 от 5.

Модел: Bosch Therm 6000 S WT 24 AME

Колоната работи на затворена горивна система. Проектиран да доставя топла вода за всякакъв вид помещения, било то апартамент, къща или малък бизнес. Също така производителите съветват да инсталирате този модел, ако в стаята няма комин.

Това е така, защото в своята конфигурация такъв модел вече се предлага със система, която приема целия обработен газ с помощта на специално инсталиран вентилатор. Абсолютно всички остатъци от отпадъци се отстраняват от системата благодарение на коаксиален комин. Уникалността на този модел се крие във факта, че той разполага с висококачествен и здрав бойлер, който по същество е предназначен за търговска употреба. Може да се комбинира в голяма каскада от 12 парчета. Работа от мрежата.

Предимства и предимства:

 • работи при най-ниското налягане от 0,3 бара;
 • можете да контролирате температурата от два градуса;
 • ако по някаква причина налягането на водата и нейният поток се променят, колоната се опитва да поддържа температурата на водата;
 • предлага се топлообменник, който е изработен от мед от най-висок стандарт;
 • клапан, който постоянно следи съотношението на газ и въздух в системата;
 • колоната може да работи перфектно на природен газ и намален газ;
 • задължително присъствие на сензор за проследяване на пламъка;
 • има сензори за сцепление, затворен корпус и сензори, които измерват температурата както на топла, така и на студена вода;
 • LCD качествен дисплей за показване на температура и експлоатационни грешки;
 • гаранция - две години;
 • производство - Португалия.

Минуси:

- ако няма студена вода, значи изобщо няма вода в къщата; -необходимостта от периодично почистване.

Оценка: 5 от 5.

Модел: Bosch Therm 8000 S WT 27 AME

Гейзер с принудителна тяга от затворен тип горене. Страхотно за всякакъв тип сгради, особено ако няма комин. Уникалността на цялата линия на тези дозатори се крие във факта, че те вече имат задължителна функция за отстраняване на остатъците от обработения газ в системата. Всичко се случва с помощта на коаксиален комин. Кондензационният бойлер с голям капацитет е най-подходящ за търговска употреба, но е чудесен и за домашна употреба (ако площта е голяма).

Колоната може да бъде свързана в голяма каскада от 12 парчета. Висок процент на ефективност се крие в използването на кондензни технологии, които могат да достигнат ефективност от сто процента, генерирайки по-висок процент топлина. Работи при минимално водно налягане от 0,3 бара.

Предимства и предимства:

 • можете да контролирате температурата от два градуса;
 • ако по някаква причина налягането на водата и нейният поток се променят, колоната се опитва да поддържа температурата на водата;
 • предлага се топлообменник, който е изработен от мед от най-висок стандарт;
 • клапан, който постоянно следи съотношението на газ и въздух в системата;
 • колоната може да работи перфектно на природен газ и намален газ;
 • LCD - дисплей, който показва както температурата, така и грешките, ако има такива;
 • гаранция за всякакви котли на тази компания - две години;
 • комплектът съдържа всички части за фиксиране на устройството;
 • производство Португалия.

Минуси:

- големи размери; - периодично почистване.

Оценка: 4, 5 от 5.

Съвет: преди да купите устройството, от което се нуждаете, трябва добре да помислите какво точно искате да очаквате от него. За да изберете колона, трябва да започнете от: нейната мощност, безопасност, операционна система, какъв тип запалване, какви други допълнителни функции има и къде отива целият изгорен продукт.

таблица за сравнение

Газови горелки

За да се осигури процесът на горене, кислородът и газът трябва да се подават в специална горивна камера.
За да се увеличи ефективността на процеса, газът се подава равномерно през горелка, оборудвана със специални дюзи и електрическа система за запалване.

По метода на всмукване на въздух има:

 • атмосферни горелки с отворени горивни камери;
 • принудително или под налягане, оборудвано със затворена горивна камера.

Нека разгледаме принципа на действие на всеки тип:

 1. Функционирането на атмосферните газови горелки, според принципа на действие, прилича на функционирането на обикновена газова печка. През горелката се подава газ, който се смесва с въздух от помещението, след което се извършва запалването и изгарянето. Такива горелки имат прост дизайн, но показват ниска производителност и в резултат на тяхната работа въздухът в помещението се разтоварва много.
 2. Горелки с вентилатор или принудителна тяга поемат въздуха, необходим за работа, от улицата с помощта на аспиратор Такива устройства се характеризират с повишена стабилност при работа дори при условия на ниско налягане на газа. Също така, не е необходимо да оборудват вертикален комин. Всички необходими работи се извършват от комина от коаксиален тип. Недостатъкът на такива агрегати е повишеният шум и високата цена.

АРИСТОН

Модел: ARISTON MARCO POLO M2

Този модел работи на базата на тип открито горене и е най-подходящ за използване в апартаменти и частни къщи. Този модел на колоната също има система за принудително отстраняване на газ, използваща вграден вентилатор, който се намира в системата. Всички остатъци се отстраняват благодарение на коаксиалния комин. За работа е необходимо да сте свързани към мрежата, тя работи при минимално налягане от 0, 4 бара.

Предимства и недостатъци:

 • може да работи както на природен газ, така и без проблеми на втечнен газ;
 • много функции, които защитават надеждността и качеството на високоговорителя;
 • защита от прегряване на две нива;
 • практически нулево ниво на шум;
 • защита от обратна тяга;
 • нов LCD дисплей, който постоянно показва температура и грешки в кода;
 • управление с помощта на бутони (модерно);
 • гаранционен срок - две години;
 • комплектът включва части, към които можете да го прикрепите.

Комплектът не включва коаксиална тръба и комплект за преобразуване на LPG, закупени отделно. Страна на произход Италия, Китай.

Минуси:

- комплектът не включва самата коаксиална тръба, ще трябва да я закупите сами; -и комплект, благодарение на който можете да преконфигурирате колоната за втечнен газ.

Оценка: 4 от 5.

Съвет: необходимо е да се помни, че времето, през което колоната ще загрява определено количество вода, ще зависи от мощността на оборудването. Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-малко ще трябва да чакате като резултат.Мощността се определя от броя на хората, които ще използват топла вода. Има само 3 вида мощност на високоговорителите:

 1. 26-28 kW;
 2. 20-26kW;
 3. 17-20 kW.

Третата мощност е най-малката от целия списък, това устройство е напълно достатъчно за използване от един човек, който постоянно ще мие и мие чинии. Ако имате нужда от около 15 литра, за да преминете през колоната за една минута, тогава имате нужда от втора колона за захранване. Петнадесет литра е средният процент вода в минута от четиричленно семейство.

таблица за сравнение

Принцип на действие

Турбокомпресорният проточен бойлер работи на същия принцип като конвенционалния газов бойлер, само че има по-усъвършенствано устройство с високо ниво на автоматизация. Когато кранът за топла вода се отвори и в мрежата за БГВ възникне определен дебит, устройството включва основната горелка и вентилаторът, след затваряне на клапана, се изключва.

Но принципът на действие на модулационната горелка в тандем с компресор е фундаментално различен от горенето в отворена камера на традиционните агрегати. Там подаването на въздух не е ограничено от нищо, поради което ефективността на изгарянето на горивото страда. В турбокомпресор, разходът на въздух е ясно дозиран в зависимост от нуждите на горелката, което води до по-висока ефективност на нагревателя - до 92–94%.

След отваряне на крана за гореща вода, процесите вътре в газовата колона протичат в следния ред. Водната единица отваря подаването на газ към запалителя и затваря контактите на сензора. В резултат на това на свещта възниква искрене и фитилът се запалва. След това се отваря подаването на гориво към основната горелка, което се запалва от запалителя, който веднага изгасва. Уредът работи в основния режим и загрява водата, докато кранът се затвори или възникне една от аварийните ситуации:

 • задействане на сензора за тяга;
 • спад на налягането във водопроводната тръба;
 • затихване на основната горелка;
 • задействане на сензор за прегряване;
 • спад в налягането на газа;
 • прекъсване на тока.

ОАЗИС

Модел: OASIS TURBO 20S

Подходящ за всякакъв тип помещения, той работи благодарение на затворена горивна верига. Най-добре е да инсталирате такъв модел само в помещения, където няма комин.

Предимства и предимства:

 • работи при най-ниското налягане от 0,2 бара;
 • можете да контролирате температурата от два градуса;
 • ако по някаква причина налягането на водата и нейният поток се променят, колоната се опитва да поддържа температурата на водата;
 • предлага се топлообменник, който е изработен от мед от най-висок стандарт;
 • клапан, който постоянно следи съотношението на газ и въздух в системата;
 • управление с помощта на бутони (модерно);
 • гаранционен срок - две години;
 • комплектът включва части, към които можете да го прикрепите

Комплектът не включва коаксиална тръба и комплект за преобразуване на LPG, закупени отделно. Страна на произход Китай.

Минуси:

няма коаксиална тръба, ще трябва да я търсите сами; и не, преконфигуриране на втечнен газ.

Оценка: 4 от 5.

Модел: OASIS TURBO GLASS BG20

Този модел е идеален за всяка стая, има висока ефективност. Работи съгласно затворената схема на горене и най-добре е да инсталирате колоната, ако в къщата няма комин.

Производителите са осигурили изхода на пречистения газ и следователно са инсталирали специален вентилатор, който поема целия газ. След това те се отстраняват с помощта на коаксиална тръба. Захранва се от светлина и с малък воден поток от 0,2 бара.

Предимства и недостатъци:

 • може да работи с два вида газ, най-важното е да инсталирате преходната система веднага след инсталирането;
 • нов и интересен дисплей, който автоматично показва температурата и възможните повреди в системата;
 • срок на годност - две години;
 • сензор, който управлява отоплителната система;
 • прегряване на предпазители;
 • най-високи мерки за сигурност.

Минуси:

- производството и сглобяването се извършва в Китай. - в комплекта няма преходна система и тръби за отпадъци, те трябва да бъдат закупени отделно.

Оценка: 4 от 5.

Предимства и недостатъци

За апартаменти, в които не са предвидени коминни канали, за приготвянето на вода за нуждите на топлоснабдяването преди това имаше само едно решение - електрически бойлер за съхранение. С появата на нагреватели под налягане, жителите на такива апартаменти имат алтернатива. Това е едно от основните предимства на колони със затворена горивна камера. И тук са останалите:

 • няма нужда да се организира потокът от горивен въздух в къщата, обичайната приточна и изпускателна вентилация, изисквана в съответствие със стандартите, е достатъчна;
 • висока ефективност на работата, което означава - рентабилност;
 • газовите бойлери без комин са напълно автоматизирани и създават допълнителен комфорт по време на работа;
 • тандемен вентилатор - горелката успешно изглажда спада на температурата на водата при отваряне на няколко крана в рамките на наличната мощност;
 • попадането в стаята на различни продукти от горенето е практически изключено.

Както всеки друг бойлер, коминната колона от затворен тип има някои недостатъци. Един от тях е високата цена на продукта в сравнение с конвенционалните поточни агрегати. Причината е наличието на допълнителни скъпи елементи и части в дизайна. Но погледнете на проблема от различен ъгъл в такава ситуация: инсталирането на нагревателя се планира по време на фазата на строителство на къщата. И помислете какво ще бъде по-евтино: устройството на традиционен комин и закупуването на обикновена колона или инсталирането на коаксиална тръба и закупуването на турбокомпресор.

Нагревателят, който използва затворена горивна камера и вентилатор, генерира известен шум по време на работа. Освен това устройството зависи изцяло от наличието на електричество, така че не може да се използва в райони с чести прекъсвания. Или ще ви трябва алтернативен източник на електричество, като бензинов или дизелов генератор.

Поради сложността на дизайна е изключена поддръжката и почистването на бойлера сам. Ако решите да инсталирате колона с турбокомпресор, бъдете готови да се свържете със сервизния отдел за отстраняване на неизправности. Повече информация за продуктите можете да намерите, като гледате видеото:

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни