Ръководство за експлоатация на котел Beretta. Инструкции за работа на газови котли beretta. Проблеми с централното отопление

Газовите котли, които осигуряват източник на топлинна енергия за автономна отоплителна система, са най-удобният и ефективен вариант.

Те могат да работят в автоматичен режим, не изискват постоянно човешко участие и са икономични и ефективни.

Поразителният представител на групата газови отоплителни котли са италианските агрегати Beretta, които демонстрират отлично представяне в комбинация с достъпни цени.

Котлите Beretta са надеждни и стабилни в експлоатация, те постоянно се наблюдават от собствената си система за самоконтрол на състоянието на частите и възлите.

Помислете за най-честите неизправности на тези устройства и как да разрешите проблемите, които възникват във връзка с тях.

Основните неизправности на газовите котли Beretta

Дизайнът на котлите Beretta е надеждно и трайно инженерно решение, което отчита всички натоварвания и ефекти върху частите и възлите на агрегата.

Най-вероятните неизправности възникват в най-критичните единици, изпитващи максимална температура или динамични натоварвания.

Според експерти най-често срещаните неизправности включват:

 • Липса на пламък на горелката, което води до блокиране на котела. Този проблем възниква най-често, тъй като може да бъде причинен от различни причини, от запушване на дюзите на горелката, до спиране на подаването на газ към главната мрежа.
 • Неизправност на контролната платка - изгаряне на части или повреда поради проникване на конденз. Това е един от най-разочароващите проблеми за потребителя, тъй като подмяната на контролната платка е много скъпа процедура.
 • Изключване на котела поради превишаване на допустимото налягане на димните газове. Тук причините могат да бъдат както запушване със сажди или поява на лед на изхода от комина, така и увеличаване на вятъра, което създава прекомерен натиск в комина.
 • Неизправност на датчик за самодиагностика. Системата за управление на котела разпознава такива ситуации като еднаква грешка и незабавно предприема подходящи действия.
 • Ниско налягане на водата в захранващата тръба на отоплителния кръг. Ако гримът не помага за решаването на проблема, тогава е възможно изтичане или повреда на разширителния резервоар.

ВАЖНО!

Изброените проблеми са сред най-често срещаните, но това не означава, че те са задължителни - по време на работа са възможни всякакви аварии, а описаните ситуации може да не се появят изобщо.

Как да стартирате самопроверка

Системата за самодиагностика представлява мрежа от сензори, разположени на всички важни и критични части и възли на котела..

Не е необходимо да се стартират, тъй като работят в непрекъснат режим, от момента на включване до спиране на работата на уреда.

Следователно стартирането на самодиагностиката на газовия котел като отделна функция не е възможно.... Освен това, ако на някой му хрумне да спре работата на системата, тогава никакъв резултат няма да работи - невъзможно е да се спре процесът по стандартни методи, а изключването на сензорите се разглежда от контролната платка като същата грешка, причиняваща котел за блокиране.

Системата за самодиагностика е неразделна част от процеса на работа на газовия котел, която гарантира безопасността на оборудването и уведомява собственика или сервиза за локализацията на дефектния блок.

Проблеми с централното отопление

Решението може да бъде едноконтурен или двуконтурен котел. Първият тип е в състояние да осигури процес на отопление.С помощта на двуконтурно устройство е възможно да се осигури не само отопление на помещението, но и нагряване на охлаждащата течност за решаване на битови проблеми. Ако решите да закупите двуконтурен газов котел Beretta, струва си да запомните, че инсталирането му ще бъде доста обезпокоителен и отнемащ време процес.

газов котел beretta

Кодове за грешки и тяхното декодиране

Помислете за основните кодове за грешки (снимки) на котлите Beretta:

КодътДекодиране
A01Изключване на котела поради липса на пламък на горелката
A02Котелът е блокиран от сигнала на термостата (прегряване)
A03Превишаване на допустимото налягане на димните газове
A04Ниско налягане на нагревателния агент в отоплителния кръг
A05Неизправност на сензора за температурата на БГВ
A06Неизправност на сензора за температурата на отоплителния кръг
A07Термичното реле не се отваря
A11Паразитен пламък (пламък се открива, когато горелката е изключена)
A24Неизправност на вентилатора
ПРИЛОЖЕНИЕНеобходима е настройка на горната и долната граница на мощността на котела.
Е33Неправилна фаза и неутрално свързване на захранването
Е35Неизправност на превключвателя за налягане
Е37Фалшив пламък, проблеми с комина
Е38Късо съединение на датчика за дим
Е39Счупени контакти на датчика за дим
Е40Нестабилно захранващо напрежение
Е42Късо съединение на сензора за налягане на директната линия на отоплителния кръг
Е43-44Отваряне на контакти или късо съединение на датчика за налягане на връщащата линия на отоплителния кръг
Е46Прегряване на охлаждащата течност
Е48Вентилаторът се разхожда

ЗАБЕЛЕЖКА!

Грешките от тип "А" изискват рестартиране на котела, а грешките от група "Е" изчезват след отстраняване на причината, без да е необходимо рестартиране.

Популярни разбивки и тяхното отстраняване

Колкото по-нисък е серийният номер на грешката, толкова по-често се появява по време на работа на котела Beretta.

Нека разгледаме най-често срещаните грешки и възможните начини за тяхното отстраняване.:

 • A01. Блокиране поради липса на пламък. Има няколко възможни причини - проблеми с подаването на газ в основната линия, вентилът за подаване на газ към котела е затворен, дюзите на горелката са силно запушени. Разберете дали има газ в линията, почистете горелката и дюзите.
 • A02. Прегряването на топлообменника показва липса на вода. Проверете работата на циркулационната помпа и налягането на отработения въздух, добавете течности към системата.
 • A03. Високото налягане в комина показва запушване на изхода с лед, замръзване, натрупване на сажди. Възможни са метеорологични фактори - силен поривист вятър.
 • A 04. Спадът в налягането на охлаждащата течност може да бъде причинен от липса на течност. Проверете системата за течове, ако бъде намерена, поправете.
 • A05. Неизправностите на линейния термистор за БГВ се отстраняват чрез подмяна на сензора.
 • A06. Дефектен термистор на отоплителния кръг трябва незабавно да бъде заменен.
 • Е33. Необходимо е да смените електродите в щепсела. Котлите Beretta са фазово зависими, не работят, ако фазният проводник е неправилно свързан.
 • Е46. Превишаването на допустимата температура на охлаждащата течност показва проблеми в циркулацията на течността. ПРОВЕРЕТЕ режима на работа на циркулационната помпа.
 • Символът на звънеца (звънец, p) мига. Това е сигнал от датчика за налягане в комина, показващ, че има пречка за излизане на дим, образуване на лед или замръзване на изхода на комина.

ВАЖНО!

Грешката на котела Beretta се нулира чрез натискане на бутона за изключване и рестартиране на котела след 5-6 секунди.

Отзиви за правилата за декориране на котелното помещение

При закупуване на стенни газови котли "Beretta" те трябва да бъдат инсталирани в помещения, към които се налагат определени изисквания. Когато инсталирате котел в частна еднофамилна къща, котелното помещение или пещта могат да бъдат разположени на всеки етаж, включително мазето, покрива, тавана или мазето. Ограничението се отнася само за жилищни помещения, както и за баня и баня, където котелът е забранен.Потребителите подчертават, че е важно да се определи обемът на котелното, като се вземат предвид топлинната мощност на оборудването, капацитетът на бойлерите, както и резервоарите за потока.

газов котел beretta отзиви

Упътване

Експлоатацията на котлите Beretta се извършва в автоматичен режим, който не изисква постоянно човешко участие.

От потребителя се изисква само да регулира режима на отопление според собствените си чувства, да прехвърли котела в зимен или летен режим (изключване или стартиране на отоплителния кръг), да поддържа чистотата на корпуса и периодичната поддръжка (от обслужващия персонал).

Всички сериозни проблеми се решават само чрез извикване на съветника - премахване на постоянно възникващи грешки или неразбираеми явления, които се случват с котела в работен режим.

Освен това потребителят самостоятелно напълва системата с вода (или грим, ако е необходимо).

Процесът се състои в подаване на течност през компенсационния клапан и пълнене на системата, докато налягането на водата достигне 1-1,5 бара. Това е под работното налягане, но при нагряване водата ще се разшири и поради увеличаването на обема налягането ще достигне желаната стойност.

Инструкция за изтегляне

Изтеглете инструкции за газови котли Beretta.

Котелът се стартира автоматично, когато е зададена необходимата температура на охлаждащата течност в системата.

Не изливайте вода в горещ котел поради риск от разрушаване на топлообменника... Изчакайте, докато котелът се охлади и едва след това налейте вода.

Преглед на газовия стенен котел Beretta Ciao CSI

Beretta Ciao 24 CSI са монтирани на стена газови котли с принудително отвеждане на дим и всмукване на въздух, предназначени за отопление и производство на битова гореща вода.

Основните компоненти и функционалност на стенния котел Beretta Ciao 24:

Микропроцесорна платка, която контролира входове, изходи и аларми.

Електронната модулация осигурява плавен контрол на мощността в режим БГВ и режим на отопление.

Електронно запалване с контрол на пламъка от йонизационен тип.

Плавно автоматично запалване.

Вграден стабилизатор на налягането на газа.

Устройство за предварително задаване на минималната температура на водата в отоплителния кръг.

Превключвател OFF-RESET за рестартиране след спиране чрез аларма, избор на летен режим, избор на зимен режим, регулатор на температурата на отоплителния кръг.

Регулатор на температурата на БГВ.

NTC сензор за наблюдение на температурата в отоплителния кръг.

NTC сензор за наблюдение на температурата във веригата за БГВ.

Циркулационна помпа с автоматичен въздушен клапан.

Автоматичен байпас на отоплителния кръг.

Коаксиален топлообменник за отопление на отоплителната вода и БГВ.

Разширителен резервоар 7 L (24 CSI), 8 L (28 CSI).

Допълнителен кран на отоплителната система.

Манометър за наблюдение на налягането на водата в отоплителната система.

Място за 24 V стаен термостат.

Котелът Beretta Chao е подготвен за свързване на следните аксесоари: сензор за външна температура, който позволява функцията на регулиране в зависимост от времето, дистанционно управление.

Функция против заглушаване на циркулационната помпа, която се активира автоматично на всеки 24 часа след последния цикъл на помпата.

Затворена горивна камера.

Устройство за управление на пламъка, тип йонизация, в случай на отказ на пламъка, той спира подаването на газ и дава светлинен сигнал.

Хидравличен превключвател за налягане, който контролира налягането на водата в отоплителния кръг.

Ограничете термостата, който контролира прегряването на котела.

Превключвателят за налягане на отработените дими, който следи работата на вентилатора и системата за изпускане на дим.

Предпазен предпазен клапан 3 бара, монтиран в отоплителния кръг.

Защита от замръзване.

Фиг. 1.Монтажни части за стенни котли Beretta Ciao 24 CSI

1 - Клапан за пълнене на котела, 2 - Предпазен клапан, 3 - Изпускателен клапан на системата, 4 - Циркулационна помпа, 5 - Автоматичен обезвъздушител, 6 - Запалителен трансформатор, 7 - Горелка, 8 - Електрод за откриване на пламък на запалване, 9 - Термостат за ограничаване, 10 - Топлообменник, 11 - NTC сензор на веригата за БГВ, 12 - Вентилатор, 13 - Тръба за измерване на вакуум, 14 - Фланец на димните газове, 15 - Реле за налягане на димните газове, 16 - Разширителен резервоар, 17 - NTC сензор на отоплението верига, 18 - Газов клапан, 19 - Хидравличен превключвател за налягане, 20 - Датчик за дебита

Фиг. 2. Хидравлична схема на газовия котел Beretta Ciao 24

1 - вход за вода от водоснабдителната система, 2 - изход за вода към веригата за БГВ, 3 - тръбопровод за директна отоплителна система, 4 - връщащ тръбопровод на отоплителната система, 5 - дренажен клапан, 6 - предпазен клапан, 7 - циркулационна помпа, 8 - Автоматичен обезвъздушител, 9 - Разширителен резервоар, 10 - Нагревателен кръг NTC сензор, 11 - Топлообменник, 12 - Горелка, 13 - NTC сензор за БГВ, 14 - Хидравличен превключвател за налягане, 15 - Байпас, 16 - Ограничител на потока, 17 - Поток сензор, 18 - филтър, 19 - доливен клапан

Монтаж на газови котли Beretta Ciao 24 CSI

Котлите Beretta Chao не използват въздух от помещението, в което са инсталирани по време на работа. Следователно няма допълнителни изисквания за вентилация за тези помещения. За този тип котел са възможни различни конфигурации на отвеждане на димните газове и всмукване на въздух.

За правилната инсталация на стенния котел Beretta Ciao 24 трябва да се има предвид, че:

Не трябва да се монтира над печка или друго готварско оборудване;

Не може да се инсталира в жилищни райони;

Забранено е съхраняването на запалими вещества в помещението, където е монтиран котелът;

Ако стената е чувствителна към топлина (например дървена стена), тя трябва да бъде защитена с подходяща топлоизолация.

За да имате достъп до вътрешността на устройството за рутинна поддръжка, по време на монтажа е необходимо да оставите минимално разстояние до стени и предмети.

Устройството се доставя стандартно с монтажна скоба.

За да инсталирате котел Beretta Ciao 24 CSI, следвайте стъпките по-долу:

Закрепете скобата към стената и проверете с нивелир, че е в идеално хоризонтално положение.

Маркирайте горните отвори (диаметър 6 mm), които са необходими за закрепване на скобата.

Уверете се, че всички размери са точни, след това използвайте тренировка с бормашина, чийто диаметър е посочен по-горе, направете дупки в стената.

Прикрепете скобата към стената с помощта на тапи за стена.

Електрическо свързване на котли Beretta Ciao 24 CSI

Връзката към електрическата мрежа трябва да се осъществява чрез отделен прекъсвач с контактна междина най-малко 3 mm. Котелът се захранва от 230V 50Hz променлив ток.

Консумираната електрическа мощност на котела е:

100 W (Ciao 24 CSI) - 120 W (Ciao 28 CSI)

За достъп до терминалния блок изпълнете следните стъпки:

- Завъртете главния превключвател в изключено положение.

- Развийте винтовете, които държат облицовката.

- Плъзнете основата за облицовка напред и нагоре, за да я отделите от рамката на котела Beretta Ciao 24.

- Развийте винта, закрепващ арматурното табло.

- Завъртете арматурното табло към себе си.

- Свалете капака, който покрива клемния блок.

- Прекарайте захранващия кабел и стайния термостат, който искате да свържете.

Стайният термостат има защитен вход за ниско напрежение (24 V DC). Заземяващият проводник трябва да е с няколко сантиметра по-дълъг от останалите. Забранено е използването на газопроводи и / или водопроводи като заземяване за електрически уреди.

Производителят не може да носи отговорност за евентуални щети, които могат да бъдат причинени от липса на заземяване на котела. Ако трябва да смените захранващия проводник, използвайте HAR тип H05V2V2-F, 3 x 0,75 mm2, максимален външен диаметър 7 mm.

Газова връзка към стенния котел Beretta Ciao 24 CSI

Преди да свържете котела Beretta Chao към газовата мрежа, уверете се, че:

Спазени са приложимите стандарти;

Видът на газа съответства на този, за който е проектирано устройството;

Газопроводът се почиства от мръсотия.

За да се избегнат ненужни загуби на налягане, газовата връзка трябва да се извършва с твърда връзка с диаметър най-малко ¾ '. Преди газът да попадне в котела, трябва да се монтира спирателен вентил (не е включен в обхвата на доставката).

Препоръчваме да инсталирате филтър с подходящ размер на газопровода, ако газопроводът съдържа чужди частици. След като завършите инсталацията, проверете плътността на връзките в съответствие с настоящите стандарти за монтаж.

Пълнене на отоплителната система

След завършване на хидравличните връзки можете да пристъпите към пълнене на отоплителната система. Тази операция трябва да се извърши с охладена система.

За да запълните системата, изпълнете следната последователност от действия:

Развийте капака на отвора за въздух на два или три завъртания.

Уверете се, че входният клапан за студена вода е отворен.

Отворете пълнителния клапан и го дръжте отворен, докато налягането върху манометъра достигне стойност между 1 и 1,5 бара.

Когато системата приключи с пълненето, затворете доливния клапан.

На котел Beretta Ciao 24 е инсталиран автоматичен въздухоотделител, така че не са необходими допълнителни операции за изпускане на въздух от системата.

Горелката ще се запали само ако фазата на обезвъздушаване е завършена.

Отстраняване на димните газове и всмукване на въздух

Котелът Beretta Chao трябва да бъде свързан към коаксиални или отделни комини и въздуховоди, които трябва да се извеждат през покрива или външната стена.

Ефективна и безопасна работа е гарантирана само ако се използват оригинални димоотводи и въздуховоди, предназначени за агрегати със затворена горивна камера.

Това оборудване не е включено в стандартния пакет и се доставя по отделна поръчка. Когато инсталирате комини и въздуховоди, уверете се, че всички връзки са направени правилно, в съответствие с приложените инструкции.

Позволено е да се свържат няколко котли към един колективен комин, при условие че всички те имат запечатана горивна камера.

Запалване на газовия котел Beretta Ciao 24 CSI

За да запалите котела Beretta Ciao 24, трябва да изпълните следните операции:

Включете захранването на уреда.

Отворете газовия кран пред устройството.

Задайте превключвателя за режим в необходимото положение:

Летен режим: котелът ще бъде в режим на готовност, докато се появи заявка за отопление на водата в контура за БГВ.

Зимен режим: настройте превключвателя вътре в зоната, разделен на сегменти, в този случай котелът ще започне да работи в режим на отопление и, когато се появи сигнал, автоматично превключва в режим на отоплителна вода за веригата за БГВ.

Настройте стайния термостат на желаната стойност (приблизително 20 ° C).

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________
РАБОТА И РЕМОНТ НА ​​КОТЛОВЕ
Отдавна ли сте се сблъсквали с проблеми с централното отопление или водоснабдяването? Тези въпроси могат да бъдат решени чрез инсталиране на газов котел.

Не стартира (не светва) - причини и решение

Неизправността на котела при стартиране може да бъде причинена от различни причини, които могат да бъдат определени или чрез съответния код за грешка, или чрез независима проверка на състоянието на котела. Най-простият вариант е липсата на газ в основната линия.

Този проблем е външен, той може да бъде разрешен само като се свържете с газовата служба.... Вентилът за подаване на газ на самия уред може да бъде затворен. Има още една причина за повреда в запалването - обръщане на полярността на захранващите проводници. На дисплея се показва като код E33.

Решението на проблема е да свържете отново проводниците... Такава ситуация може да възникне дори след определен период на нормална работа на котела, ако е извършена някаква работа на захранващия панел и фазата и нулата са обърнати по грешка.

Ако не можете да намерите причината за неуспеха на запалването на котела, трябва да се свържете със сервиз.

За справка

Ако решите да инсталирате газов котел "Beretta", тогава имайте предвид, че когато го инсталирате, е важно да вземете предвид някои фактори. Така че, ако устройството има затворена горивна камера, тогава обемът на котелното не е стандартизиран. Не е необходимо да имате прозорец. За отстраняването и подаването на кислород е важно да се осигури притокът на въздух в необходимия обем.

стенни газови котли beretta

По този начин, ако сте инсталирали котел с мощност 23,3 киловата, тогава газът ще изгаря в обем от 2,5 кубически метра на час. За да се осигури пълно изгаряне на даден обем, са необходими 30 кубически метра въздух на час. Ако не гарантирате достатъчен приток на въздух, тогава газът няма да изгори напълно, в резултат на което вредното вещество ще започне да се концентрира, вдишването му може да повлияе отрицателно на човешкото здраве. Ако въглеродният окис се вдишва само за 15 минути, може да настъпи смърт. Кислородът трябва да прониква не само отвън, но и от други части на къщата. Това може да се гарантира от наличието на междина, която ще бъде разположена между вратата и подовата повърхност. Също така се препоръчва да инсталирате скара в долната част на вратата.

Как да проверите сензорите

Всички сензори на котела Beretta са част от системата за самодиагностика. Те не само изпълняват контролни функции, но самите те са обекти на наблюдение.

Това означава, че в случай на повреда, късо съединение или счупване на проводник на който и да е сензор, съответният код за грешка веднага ще се появи на дисплея на контролния панел на котела. Системата анкетира сензорите автоматично в момента на включване, не се изискват специални действия от потребителя.

Повечето от тях са термистори, които реагират на промени в температурния режим или индикаторите надхвърлят границите, определени от режима на работа. Дизайнът на елементите е прост, подмяната, ако е необходимо, не е трудна и не отнема много време.

Не се препоръчва да сменяте сами елементите на котела, трябва да се обадите на съветника от сервизния център.

На какво друго трябва да обърнете внимание

Не забравяйте да осигурите газов анализатор, който да се намира в котелното. С това устройство можете да предотвратите изтичане на газ. Устройството трябва да е оборудвано с електрически клапан. Последният е предназначен да спира подаването на газ, ако е необходимо.

, газов котел, от който можете да закупите на специализирани точки за продажба, показва възможността за поставяне на оборудването в мазето на изключително еднофамилна къща. По отношение на многоетажните сгради инсталирането на устройството в мазето е забранено.

Как да ремонтираме газовия бойлер Beretta, ако не гори и не се нагрява? В тази статия събрахме основните причини за повреди, дадохме съвети как да ги отстраним.

Компанията Beretta произвежда отоплително оборудване от 60 години. Проточните нагреватели са икономичен начин за получаване на топла вода, но оборудването се разпада при продължителна работа.

Помпата не работи - какво да правя

Ако се забележи неизправност на циркулационната помпа, е необходимо да спрете работата на системата и да се обадите на съветника.

Причините за повреда могат да бъдат няколко, от проблеми с електрозахранването до механични проблеми.... Първата причина се определя чрез тестване и проверка на състоянието на двигателя на помпата.

Втората причина може да бъде открита чрез проверка на състоянието на движещите се части на помпата, липсата на затруднения при въртене или движещи се части на механизма, повреди или износване на зъбни колела и други елементи.

Решението за ремонт или подмяна на помпата се взема въз основа на резултата от проверка на характеристиките и състоянието на частите на агрегата.... Ако прогнозата за ремонтни дейности е благоприятна, помпата се възстановява, в противен случай се изисква пълна подмяна.

Как се промива топлообменника

Котлите Beretta са оборудвани с отделни или битермални (комбинирани) топлообменници. В първия случай промиването дава по-голям ефект, вторият тип топлообменници е трудно да се промие поради конструктивните характеристики.

Има два начина за промиване:

 • Механични... Изисква изключване на топлообменника от котела. Резултатите от това изплакване не са особено успешни, тъй като е изключително трудно механично почистване на вътрешните повърхности.
 • Химически... Не се изисква демонтиране на топлообменника, но се извършва с помощта на специално устройство. Той има доста висока ефективност, може да премахне котлен камък и да удължи експлоатационния живот на уреда.

За промиване се използват специални реагенти, които разтварят котлен камък и го отстраняват от вътрешната кухина на тръбите на топлообменника. Процедурата трябва да се извършва на всеки 2-3 години, в зависимост от качеството на водата. За да извършите работата, трябва да поканите специалист от сервизния център.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни