Видове газови отоплителни котли за дома, техните характеристики и правила за избор

Видове газови котли

На пазара с еднаква вероятност можете да намерите газови котли както от местно, така и от чуждестранно производство. Цената на двата варианта може да варира в доста широк диапазон - крайната цена се влияе от страната на произход, техническите характеристики на даден модел и набор от допълнителни функции. Изборът на подходящата опция винаги трябва да се основава на тези параметри.

Един от параметрите за класификация е методът на монтаж, в зависимост от това кои са два основни типа газови котли:

 1. Подови стойки... Тази категория котли първоначално е проектирана за подов монтаж. Като правило подовите битови газови котли са доста големи, така че трябва да изберете отделно място за тях. Поради своите характеристики, такива устройства могат да осигурят цяла сграда с топлина и топла вода. Монтажът на подови котли е съвсем прост, така че няма проблеми в процеса на тази работа.
 2. Монтиран на стена... Такива устройства имат доста компактни размери, висока мощност и показатели за производителност. Стенните котли са много популярни - те могат да бъдат намерени в повечето частни къщи. Благодарение на добрите си експлоатационни характеристики, такива устройства ефективно снабдяват къщата с топлинна енергия и топла вода, а добрите визуални данни позволяват хармонично да интегрират монтиран на стената газов котел във вътрешността на помещението.

подови газови котли

В допълнение към метода на монтаж, газовите котли също се класифицират според броя на веригите, в зависимост от това кои две категории устройства се разграничават:

 1. Едноконтурни газови котли... Отличителна черта на едноконтурните котли е способността да отопляват сградата и липсата на други възможности. Както подсказва името, такива устройства имат един отоплителен кръг, предназначен да нагрява охлаждащата течност и да я подава към отоплителни устройства.
 2. Двуконтурни газови котли... Тази категория устройства е универсално решение, което ви позволява да осигурите къща не само с топлина, но и с топла вода. Универсалността се постига благодарение на наличието на две независими вериги, едната от които е предназначена за загряване на охлаждащата течност, която по-късно се прехвърля към батериите, а втората - за отопление на водата, използвана в ежедневието.

Едно- и двуконтурните битови газови котли са доста надеждни и ефективни, така че трябва да изберете най-подходящия тип, като вземете предвид индивидуалните нужди. Заслужава само да се отбележи, че и двата вида котли се търсят добре и могат да имат много различни параметри.

Подови и стенни котли. Разлики

За да изберете метода за инсталиране на котела, трябва да се запознаете с общите изисквания за поставяне на отоплителната система. Така че, котелното помещение трябва да бъде отделно помещение с площ, предвидена от стандартите за пожарна безопасност, чиито стени трябва да бъдат направени от огнеупорни материали. Системата за отвеждане на отработените газове е задължителна и възможността за тяхното натрупване в помещението също трябва да бъде напълно изключена. Въз основа на тези изисквания купувачът трябва да осигури подходяща стая или да изгради пристройка извън жилищната сграда. За отопление на малка сграда би било оптимално да закупите монтиран на стената котел, който е по-лесен за инсталиране и изискванията за него не са толкова значителни. Височината на поставяне е не по-малка от 80 сантиметра от пода, а пространството наоколо трябва да е напълно свободно.Ако монтажна инсталация по стена е изключена по някаква причина или необходимата мощност за отопление просто не е възможна, като се вземат предвид размерите на монтираните на стена котли, тогава се предполага метод на подова инсталация на топлоизточник. В този случай котелът трябва да бъде поставен върху бетонна или метална плоча, която създава страни около котела от поне 50 сантиметра.

Характеристики на окачени на стена котли

стенен котел

Стенните котли са готова отоплителна система, която е лесна за инсталиране, заема минимум пространство и е много по-лесна за поддръжка на пода. В съвременните модели се предполага, че се управлява с помощта на дистанционно управление за задаване на температури, контрол на допълнителни функции (например защита срещу замръзване на топлообменници по време на периода на изключване на котела). Това е най-добрият избор за отопление на апартамент или малка къща, а производителите вземат предвид местоположението им в жилищното пространство и се опитват да им придадат атрактивен дизайн. Но трябва да се има предвид, че такива отоплителни системи са много податливи на колебания в доставката на електричество. Това води до пълното им изключване или преминаване към минималния режим на отопление, което води до повреда на топлообменниците (например образуване на конденз поради рязка промяна в температурата). Така че, в случай на нестабилност на електропроводи в сградата, струва си да се погрижите за непрекъсваемо захранване.

Основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание при закупуване на стенен газов котел:

 1. Мощност. Тук можете да вземете без наличност. Ако топлинните загуби на къщата са 20 kW, тогава котелът може да бъде избран със същата мощност. Ако купите котел с по-голяма мощност, тогава също не е страшно.
 2. Функции. Стенните котли по същество са всички плюс или минус еднакви. Те се различават само леко във вътрешността. Следователно може да ви заинтригуват определени характеристики на определени марки.
 3. Рентабилност. Тук всички котли имат една и съща икономия плюс или минус.
 4. Шум. Ако инсталирате котела в жилищен район, обърнете внимание на нивото на шум на котела.
 5. Тип топлообменник. По принцип всички имат медни топлообменници. Но някои хора използват алуминиеви. Те са малко по-лоши в изпълнението.
 6. От какво са направени вътрешните части. Бюджетните модели са изработени от пластмаса, по-скъпите са от месинг. Пластмасата се произвежда сама от позицията на намаляване на разходите, но в същото време мащабът не се образува върху нея.

Характеристики на подовите котли

снимка на пода на газов котел

В случай на отопление на голяма сграда (повече от 300 квадратни метра), вече няма да е възможно да се премине с монтиран на стена котел, а закупуването на подов котел става необходимост. Монтажът му е сложен и доста скъп, а неправилният монтаж може да доведе до проблеми под формата на влага и недостатъчно отопление поради загуба на ефективност. Но такива котли имат значителни предимства, да не говорим за по-големия капацитет за отопление. Това е значителна гъвкавост на дизайна - купувачът може самостоятелно да проектира отоплителната система въз основа на оформлението на сградата и различни нужди. Независимостта от стабилността на електропроводите също ще бъде осезаемо предимство. Не би било излишно да се спомене трайността на такива отоплителни системи и възможността за безплатна подмяна на повредени компоненти, което значително удължава общия експлоатационен живот (например топлообменниците с добро качество могат да издържат няколко десетилетия).

Основните характеристики на подовите котли, на които трябва да обърнете внимание при покупка:

 1. Размери. Подовите производители имат доста големи вариации в размера. Изберете това, което ви подхожда.
 2. Изисквания към комина. Някои модели котли могат да имат високи изисквания към комина.
 3. Ефективност. Ако ефективността на монтираната на стена е подобна, тогава разпространението е малко по-голямо. Но рядък производител пише честна ефективност за своя котел. Обърнете внимание на препоръките на тези, които вече използват същия котел.
 4. Тип топлообменник. Чугун или стомана.
 5. Летливост. Усъвършенстваните подови котли имат усъвършенствана автоматизация, захранвана от електричество.
 6. Мощност... Тук обикновено се поставя марж, тъй като мощността в студа на котлите намалява.

Горелки за газови котли

Газовите котли, независимо от техния тип, могат да бъдат оборудвани с различни опции за горелка. Цената на целия котел в крайна сметка зависи от качеството на горелката и нейните характеристики. При избора на котел е задължително да се обърне внимание на вида на горелката и нейното качество. По-добре е да платите малко, но така, че горелката за котела да е надеждна и издръжлива.

котел за отопление на природен газ

Има два основни типа газови горелки, използвани в битовите котли:

 1. Атмосферна... Тази категория горелки се отличава с изключителната си простота на дизайна и в резултат на това много ниска цена. Освен това си струва да се отбележи минималното ниво на шум на такива устройства - по време на работа атмосферната горелка е почти нечуваема. Основната характеристика на горелките от атмосферен тип също заслужава внимание - ако е необходимо, можете бързо да ги смените със собствените си ръце, за да прехвърлите котела на друго гориво.
 2. Надуваеми... Надуваемите горелки се различават от предишните предимно по мощност, което се дължи на факта, че определен обем газ се подава под налягане. Най-често такива горелки се използват за отопление на къщи с голяма площ, различни индустриални сгради и т.н.

Основните недостатъци на подовите газови инсталации

Газов котел за подово отопление, едноконтурен и двуконтурен, има следните недостатъци:

 • необходимостта от монтаж в отделна стая;
 • по-сложен монтаж в сравнение с монтираната на стена версия;
 • липса на декоративни елементи в пакета;
 • висока цена на автоматизация, която е оборудвана с инсталацията;
 • нестабилност (ако електричеството се подава периодично, автоматиката на котела е нестабилна).

Важно е да запомните: въпреки факта, че подовите газови котли за отопление се считат за безопасни високотехнологични инсталации, тяхната работа трябва да се наблюдава, тъй като дори незначителни прекъсвания могат да нарушат нормалния му производствен цикъл.

размери на подовия котел
Подовите газови котли са много големи

Видове топлообменници

Друг параметър, на който определено трябва да обърнете внимание, е материалът за направата на топлообменника. Този параметър пряко влияе върху ефективността и издръжливостта на битов газов котел.

Предлагат се следните опции за топлообменник:

 • Излято желязо... Чугунът е традиционен материал, който се използва в топлообменниците от доста време. По едно време чугунът беше единственият материал поради липсата на конкуренция, но днес той не се използва много често.

газови битови двуконтурни котли

 • Стомана... Топлообменниците, изработени от стомана, са много здрави и надеждни. Такива устройства се транспортират лесно и безопасно, инсталират се без проблеми и работят доста ефективно. Черната стомана е податлива на корозия, но по време на производството на топлообменника материалът е покрит с хром, което му осигурява надеждна защита срещу влага и въздух.

битов газов котел за отопление

 • Алуминий... Ключовото предимство на алуминиевите топлообменници е много висок топлообмен, поради което нагряването на охлаждащата течност се увеличава и ефективността на отоплителната система се увеличава. Сам по себе си алуминият е достатъчно здрав, следователно продуктите, направени от него, лесно се транспортират, монтират и не се деформират под физическо въздействие. Днес алуминиевите топлообменници се считат за най-добрият вариант за газови котли.

Какво означава котел с една или две вериги?


Висящи двуконтурни котли
При избора на газов котел за отопление, собственикът на жилището трябва първо да реши защо се нуждае от такова устройство - да отоплява къщата през зимата или също да има топла вода.

За система за отопление на вода е напълно подходящо устройство с една верига. Можете, разбира се, да свържете самостоятелен котел, в който ще се нагрява вода за битови нужди. Но това ще отнеме допълнително пространство и ще увеличи разходите за инсталиране на оборудване.

Домашните газови котли за отопление с два кръга ще се справят по-добре със задачата да отопляват къща и едновременно да загряват вода. Освен това такива устройства ще заемат много по-малко място в стаята и в крайна сметка цената на оборудването ще бъде по-ниска, като се има предвид, че няма нужда да се купува котел и да се инсталира.

Устройство с два кръга може да работи в режим на моментно нагряване на водата или да има вграден котел вътре. Моментното отопление е от полза, когато търсенето на топла вода е ниско. Котлите с вграден бойлер са за предпочитане за голямо семейство, когато потреблението на вода се увеличава според броя на хората, живеещи в къщата.

Отстраняване на продукти от горенето

Последният параметър, на който трябва да обърнете внимание при избора на отоплителен газов битов котел, е методът за отстраняване на продуктите от горенето. В подови и стенни котли се използват подобни конструкции, които се различават само в някои детайли.

газови битови двуконтурни котли

Има две основни решения за отстраняване на продуктите от горенето:

 1. Комин с естествена тяга... В този случай отработените газове навлизат в комина по естествен начин. Тази технология се основава на физическите закони - продуктите от горенето имат по-ниско специфично тегло в сравнение с въздуха, така че те се изтеглят в атмосферата. За да се осъществи естествената тяга, трябва да се подреди вертикален комин, който осигурява отвеждане на газовете.
 2. Комин с принудителна тяга... Дизайнът при изпълнението на такава схема за отстраняване на продуктите от горенето се отличава с наличието на вентилационни блокове, които осигуряват отстраняването на отработените газове в атмосферата. Тази система е много по-ефективна от предишния аналог, но за разлика от нея е летлива - вентилаторът изисква електричество, за да работи. Ефективността и безопасността на експлоатацията на газовото оборудване обаче си заслужават.

Firebox

Един от основните компоненти на всяка отоплителна единица е горивната камера. В зависимост от дизайна, той може да бъде отворен или затворен.

Газов котел, инсталиран в къщата

Отворете горивната камера

Ако камерата е отворена, тогава всмукването на въздух, необходимо за процесите на горене, се извършва от помещението, а отстраняването на продуктите от горенето се извършва през комина, изведен на покрива.

Съвет! Предимството на модела с отворена камера е неговият прост дизайн. В допълнение, такива газови котли за отопление могат да бъдат нелетливи. Недостатъкът е необходимостта от инсталиране на уреда в изолирано помещение, в което е необходимо да се оборудва система за захранваща и изпускателна вентилация. Ето защо, изучавайки потребителски отзиви и рейтинг на популярността на моделите, можем да заключим, че съвременните собственици на жилища са по-склонни да избират единици със затворена горивна камера.

Затворена горивна камера

Хубавото на моделите със затворена горивна камера е, че те не използват въздух в помещенията. Следователно, такъв газов котел е позволено да се инсталира в кухнята или в друг подходящ нежилищен район.

Въздухът се подава към горелката на устройството със затворена камера директно от улицата. За да се осигури подаването на кислород, газовите котли от този тип са монтирани в комплект с коаксиален комин.

Пример за монтиран на стена газов котел

Това е устройство, което изпълнява едновременно две важни функции - осигурява подаване на въздух към горелката, която е снабдена с горивна камера, а също така осигурява отстраняване на дима.

Трябва да се отбележи, че агрегат със затворена горивна камера винаги е летлив модел. Такъв газов котел е оборудван с вентилатор, благодарение на неговата работа, въздухът се изпомпва в пещта, както и отстраняването на продуктите от горенето.

Значително предимство на коаксиалния комин е, че не е необходимо тръбата да се повдига на голяма височина, коминът трябва да бъде врязан във външната стена, която има газов котел за отопление. Благодарение на това модели с затворена горивна камера могат да бъдат инсталирани не само в частни къщи, но и в апартаменти.

В допълнение към изброените предимства отоплителните тела със затворена камина са по-ефективни. Факт е, че при модели с отворена камера не само продуктите от горенето влизат в тръбата на комина, но и част от топлинната енергия.

Красив стенен газов котел

При модели със затворена горивна камера загубите на топлина са сведени до минимум. Тъй като в блокове със затворена горивна камера се използва специално проектирана система за задържане на водни пари и тяхната кондензация. В процеса на кондензация се отделя допълнителна енергия, която се използва за нагряване на охлаждащата течност.

Съвет! Ефективността на моделите със затворена горивна камера е с около 10% по-висока от тази на конвенционалните агрегати. Но цената на такива единици също е по-висока.

Предимствата на битовите газови котли

Инсталирането на газов котел е едно от най-простите, удобни и евтини решения за отопление на къща. За да бъде системата изключително гъвкава и ефективна, струва си да изберете двуконтурен котел за отопление с природен газ, който не само може да отоплява къщата, но и да осигурява на жителите си топла вода.

котел за отопление на природен газ

Независимо от индивидуалните характеристики и оборудване, всички битови газови котли имат следния брой предимства:

 • Лесна работа... Когато се използва основен газ, системата може да работи самостоятелно - не се изисква постоянно наблюдение на подаването на гориво, процеса на горене и други експлоатационни процеси. Някои нюанси възникват само при използване на втечнен бутилиран газ.
 • Рентабилност... Все още бензинът е най-евтиното гориво - той превъзхожда всяко течно или твърдо гориво по отношение на цената. В допълнение, газовите котли консумират минимум гориво, което показва високата ефективност на такива устройства. Дори при непрекъснатото нарастване на разходите за енергия, отоплението с газ все още е най-изгодната опция.

подови газови котли

 • Висока ефективност... Газът, въпреки ниската си цена, е един от най-консумиращите топлина енергийни ресурси, който освен това е подходящ за отопление на всякакви помещения. При правилен подбор на котела цялата къща ще бъде добре затоплена и снабдена с топла вода, а разходите за ресурси ще бъдат минимални.
 • Наличност на оборудване... В съвременния пазар на отоплително оборудване газовите котли се представят в голям асортимент, така че няма да е трудно да се избере най-добрият вариант за конкретни условия на работа. Също така, човек не може да не отбележи най-широкия диапазон от цени, което ви позволява да намерите котел, който може да се побере във всеки бюджет.

Парапетни котли


Газов парапетен котел Colvi
Тези устройства се наричат ​​бездимни котли и те са средната връзка между монтираните на стената и пода. Те не се нуждаят от устройство за комин, тъй като продуктите от горенето се отстраняват с помощта на коаксиален комин, разположен директно във външната стена.

Парапетните котли могат да бъдат поставени навсякъде в стаята - дори под прозореца. Те се използват главно за отопление на малки къщи и апартаменти в многоетажни сгради, където не е възможно да се организира вертикален комин.Тяхната мощност варира в рамките на 7-15 kW, но въпреки толкова малка цифра, заедно с отоплението на помещенията, те успешно произвеждат топла вода за битови нужди.

Забележка! Предимствата на такива устройства включват факта, че когато газовата горелка работи, кислородът не се взима от жилището, което е от полза само за обитателите.

Топлообменникът на парапетния котел е направен от 3 мм стомана.

Уникалността на тези конструкции се крие във факта, че отоплението и водоснабдяването могат да бъдат свързани към газопровода и тръбопроводите от двете страни. Такъв дизайн на парапетния топлообменник на котела позволява да се инсталира в малки кухни, където органично се вписва в пространството.

Монтаж на агрегати

Няма специални трудности в технологията за инсталиране на газови котли и повечето от етапите на тази работа могат да се извършват независимо. За да разберете по-добре как да инсталирате газов котел, струва си да прочетете съответната статия, която ще опише всички най-малки нюанси и подробности.

битови газови котли за отопление

Накратко, инсталирането на котелно оборудване винаги се предшества от редица подготвителни работи. На първо място, трябва да направите дизайна - и това е изчисляването на отоплителната система като цяло и определянето на необходимата мощност на котела, както и избора на място за неговото инсталиране и редица други въпроси. Инсталирането на оборудването в известен смисъл е по-просто от всички тези операции - обикновено инструкциите за монтаж са прикрепени към котела и винаги можете да следвате инструкциите му.

битови газови котли

Въпреки това, въпреки възможността за самостоятелно инсталиране на газови котли, все пак е най-добре да поверите тази работа на професионалисти, които имат съответната квалификация, необходимия опит и необходимите инструменти. За да бъде пуснато газовото оборудване в експлоатация, при всички случаи ще е необходимо да поканите специалисти от газовата служба - само те могат да потвърдят коректността на инсталацията и да издадат разрешителни. Идеалното решение би било да поканите лицензирани специалисти, които могат едновременно да инсталират оборудването и да го пуснат в експлоатация - това е много по-удобно и по-просто.

Газов котел - основният елемент на автономна отоплителна система

Автономната битова система за отопление на вода, базирана на газов котел, се състои от следните основни части:

 • отоплителен котел с помпа;
 • система за автоматизация;
 • вентилационна система;
 • тръбопроводи за охлаждаща течност;
 • радиатори.

Основният елемент на отоплителната система е газовият котел, който осигурява отопление и циркулация на охлаждащата течност. Нека разгледаме тази единица по-подробно.

Предназначение и функции на газовите котли за отопление на вода

Основната задача на газовите котли е да отопляват интериора и да осигуряват БГВ (системи за водоснабдяване с топла вода). Домакинските автономни котли, газовите топлинни генератори използват природен газ като гориво, подавано към автономната отоплителна система на жилищата от централната магистрала. Използването на газови отоплителни котли за битова отоплителна система и SGW се дължи на следните характеристики:

 • компактност;
 • степенуване на производителност (мощност);
 • относителна лекота на инсталиране;
 • рентабилност;
 • ефективност;
 • лекота на използване поради висока степен на автоматизация.

Идентичното промишлено оборудване се различава от битовото оборудване по мощност, размери и техническо оборудване, поради което работата на индустриалните газови котли изисква професионализъм от обслужващия персонал и постоянен мониторинг на работата на блока.

Използването на газови котли в ежедневието трябва да бъде безопасно, следователно контролът и поддръжката на тези устройства трябва да бъдат лесни и да не изискват специални умения от потребителя.Съвременните модели газови котли, поради използването на специални технологии при тяхното производство, напълно отговарят на изискванията.

Съвременните отоплителни котли, за разлика от остарелите модели, имат ефективност, близка до 90%. В допълнение към отоплението на вътрешните помещения, модерното битово газово отоплително оборудване е в състояние автоматично да осигури работата на системата за топло водоснабдяване на жилища.

Съвременните котли са оптимално автоматизирани, степента на автоматизация зависи от предназначението на блока и класа на производителност. Потребителският пазар за бойлери е представен от домакински уреди от различни видове и видове. Купувачите имат на разположение голямо разнообразие от модели, от мощни битови котли от подов тип за отопление на големи частни къщи до компактни стенни модули за градски апартаменти. За всеки тип корпус и експлоатационни условия можете да изберете котел от подходящ тип - едноконтурен или двуконтурен газов котел, агрегат с отворена горивна камера или със затворена горивна камера, котли с чугунена или биметална топлина обменници.

Важно! Високата степен на автоматизация на газовите котли е намалила дела на човешкото участие в тяхната експлоатация, но не е намалила ролята му - изпълнението на всички изисквания за безопасно използване на газово отоплително оборудване, посочени в инструкциите за експлоатация, е строго задължително.

Ремонт и сервиз

Въпреки високите показатели за надеждност и издръжливост, газовите котли все още трябва редовно да се обслужват и понякога дори да се ремонтират. Основното правило за ремонт звучи така - тъй като газовото оборудване е опасно, в никакъв случай не трябва да се опитвате да го ремонтирате сами. В допълнение към опасността от изтичане на газ има и по-тривиални, но неприятни моменти - например можете случайно да направите грешка по време на ремонта и да провокирате редица допълнителни проблеми.

Ако възникнат проблеми в работата на газовото отоплително оборудване, най-добре е незабавно да се свържете с професионалистите - на вътрешния пазар не липсват добри специалисти, които могат да се справят с всякакви проблеми. Опитните професионалисти ще отстранят проблема възможно най-скоро и доста евтино.

битови газови котли за отопление

Така че, когато ремонтирате газов котел, няма допълнителни проблеми, трябва предварително да помислите добре за неговото местоположение. Едно от условията за компетентен избор на място за котел е възможността за свободен достъп до всички негови елементи. Само ако това условие е изпълнено, ремонтните дейности могат да се извършват бързо и безопасно.

За работа по редовна поддръжка и мониторинг на работата на оборудването това изискване също е от значение - ако дори не е възможно да се приближи нормално към котела, тогава мястото за него не е избрано правилно. Този момент трябва да бъде обмислен предварително и правилно инсталиран котелът, като го доведе до всички необходими комуникации.

Други аспекти на избора

Едноконтурен или двуконтурен газов котел трябва да бъде избран не само за изброените показатели. Също така е важно да се разгледа възможността за регулиране на мощността на устройството. Според този параметър котлите са разделени на видове:

 • Едноетапен;
 • Двустепенна;
 • С възможност за плавно регулиране.

Концепцията за „едностепенна“ означава оборудване с едно ниво на мощност, но ако едноконтурните газови котли имат двустепенна характеристика, това означава, че те имат две нива на мощност. Плавното регулиране позволява рационална консумация на газ в зависимост от външните промени в температурата и влажността. Важно! Газовият котел работи с пълен капацитет за около два месеца в годината. През останалото време изразходването на пълното количество енергия е неразумно. Препоръчително е да се вземе предвид този факт при избора на оборудване за частна къща.

регулиране на мощността на котела
Гладкото управление на мощността позволява икономичен разход на газ по време на работа на котела

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни