Газови отоплителни котли Житомир - комбинация от надеждност и производителност


Спецификации

Газовите котли Zhitomir се произвеждат в Zhitomir (Украйна).

Те се произвеждат в две версии:

 • Подови стойки - инсталирани на пода или на специални стойки;
 • Монтирани на стена - поставени на стената с помощта на специални закачалки и скоби.

И двата вида котли, според тяхното предназначение и дизайн, могат да бъдат:

 • едноконтурна, предназначена само за отопление на помещения;
 • двуконтурен, работещ за отопление и водоснабдяване у дома.

Таблицата показва основните характеристики на едноконтурните котли "Житомир" на пода.

Индикатори Числени стойности

Топлинна мощност на отоплителната система, kW7…80
Отопляема площ на сградата, кв. м70…800
Максимална стойност на температурата на охлаждащата течност, ° С90
Ефективност на топлообменника на котела0,92
Минимална стойност на налягането на газа, Pa635
Вътрешен обем на котела, l14…70
Максимално допустимо налягане на нагревателния агент в отоплителната система, барине повече от 2
Среден почасов разход на природен газ, м3 / ч0,76…8,72
Само за двуконтурни котли
Производителност на топла вода, l / h175…1400
Максимален интервал на нагряване на водата, ° С35
Ефективност на контура за отопление на водата0,87
Възможна допълнителна опцияциркулационна помпа

принципът на действие на котела Житомир
Принципът на действие на подовия газов блок Житомир

Окачените на стена котли имат набор от показатели, показани в таблицата.

Индикатори Числени стойности

Топлинна мощност на отоплителната система, kW5…15
Отопляема площ на сградата, кв. м50…150
Максимална стойност на температурата на охлаждащата течност, ° С90
Ефективност на топлообменника на котела0,90
Минимална стойност на налягането на газа, Pa635
Вътрешен обем на котела, l5…17,5
Максимално допустимо налягане на нагревателния агент в отоплителната система, барине повече от 0,7
Среден почасов разход на природен газ, м3 / ч0,56…1,67
Само за двуконтурни котли
Производителност на топла вода, l / h160…345
Максимален интервал на нагряване на водата, ° С35
Ефективност на контура за отопление на водата0,86
Възможна допълнителна опцияциркулационна помпа

Предоставената информация показва, че котлите в Житомир са проектирани за работа с газоснабдяване при ниско налягане. Това отличава тези устройства от останалите. Има и недостатък. Налягането на отоплителната среда в отоплителната система е ограничено до 2 бара за подовите котли и 0,7 бара за монтираните на стена котли.

Подобни внесени топлинни генератори могат да работят при налягане до 3 бара. Това им позволява да се използват за отопление на три и повече етажни сгради.

Съставът

Ценовият диапазон до голяма степен характеризира моделната гама газови котли в Житомир. Името на котлите съдържа буквено-цифрови обозначения. Буквите показват основните характеристики на котлите. Цифрите дават характеристика на топлинната мощност.

Подови котли

Подовите котли имат по-широка гама от модели. Тяхната цена зависи от мощността на котела. Така че, най-мощният котел ZHITOMIR-3 KS-G-080SN има топлинна мощност от 80 kW. Подовият газов котел е в състояние да отоплява сграда с отопляема площ до 800 кв.м.


Самостоятелен газов агрегат Житомир

Наличието на допълнителна буква "В" в името, например ZHITOMIR-3 KS-GV-080SN, показва двуконтурен газов котел "Atem Zhitomir-3", който може не само да отоплява помещението, но и да отоплява вода.

Количеството произведена топла вода е пропорционално на топлинната мощност на котела. Тази зависимост се дължи на наличието на медна намотка вътре в топлообменника. За котли с по-висока стойност на топлопреминаване, повърхността на намотките също е по-голяма. Това обяснява високата производителност за топла вода.

Стенни котли

Окачените на стена котли имат по-малък размер. По-рядко се поставят в частни къщи. Основното предназначение на стенни котли "ATEM ZHITOMIR" е отопление на апартаменти в многоетажни сгради. Окачените на стена котли са много по-леки по тегло. При тях площта на топлообменника е по-ниска. Максималната площ на такива устройства позволява отопление до 150 квадратни метра жилищна площ.


Стенен газов котел Житомир

Стенните котли имат особеност - те са свързани с коаксиални комини, които минават през стената.

Правила за зареждане на системата с вода преди включване на газовия котел

Преди да запалите газовия котел и да включите отоплителната система, първо той се пълни със студена охлаждаща течност, която след нагряване ще циркулира през тръби и радиатори. По време на първото изстрелване всичко се проверява внимателно, така че работата в бъдеще да бъде непрекъсната и оборудването да не изисква ремонт.

В корпуса на блока има специален клапан, разположен близо до разклонителната тръба, за подаване на охлаждащата течност към системата. По време на процеса на пълнене налягането в системата се следи, благодарение на наличието на сензори и манометри. Те вече са инсталирани в съвременните котли и не е необходимо да ги купувате допълнително. Когато уредът се напълни с вода, на сензора се издига знак. Когато достигне отметката от 1,5-2 атмосфери, подаването на вода се спира и по този начин пълненето е завършено.

как да стартирам газов котел

Тези параметри на налягането могат да се променят, тъй като те зависят от изискванията на производителя за работното налягане в отоплителната система. Но пълненето със студена вода накрая не свършва дотук, тъй като ще е необходимо презареждане след освобождаване на конструкцията от въздушни задръствания.

Отстраняване на въздушните джобове преди запалване на газовия котел

Преди да запалите газовия котел, трябва да напълните отоплителната конструкция със студен течен топлоносител. Но самото пълнене с вода не е достатъчно. Или няма да работи, или степента на отопление на стаята ще бъде недостатъчна. Пълноценното първо стартиране е невъзможно без обезвъздушаване на натрупания в системата въздух. Често съвременните газови котли имат специална система, която автоматично освобождава въздух при напълване. Но често ефективността му е недостатъчна: пак ще трябва да нулирате ръчно задръствания. Само тогава може да се извърши изстрелването.
Необходимо е да се отстранят въздушните тапи, преди да включите газовия котел не само от отоплителния блок, циркулационната помпа, но и от всички отоплителни радиатори. Процесът трябва да започне с батерии - за това, както бе споменато по-горе, те са оборудвани с кранове на Маевски. Те се отварят чрез заместване на контейнер отдолу. Първоначално ще има леко свистене, което показва, че въздухът постепенно излиза от системата. След отстраняване на щепселите водата започва да тече. След това крановете се затварят. Подобна процедура трябва да се направи с всеки от радиаторите.

Включване на котела

 1. Газовият котел е включен в контакт.
 2. Превключвателят трябва да бъде настроен на нула.
 3. Захранването с газ се включва (клапанът на газопровода се отваря).

По-нататъшните стъпки могат да се различават за различните модели газови котли.

бутони за захранване

Например, превключвателят за котли Aton или Danko трябва да бъде настроен на иконата "звездичка", натиснете целия превключвател и го задръжте за 5-10 секунди.

След това, без да освобождавате превключвателя, натиснете бутона, разположен до него.

Устройството ще отговори с характерно щракване и бръмчене. След това регулаторът се освобождава и се настройва необходимата мощност.

За да включите котела Baksi, трябва също да включите газта, да включите щепсела и да натиснете бутона "Старт". Ще се появи звук от работата. Устройството трябва да получи малко време и то автоматично ще запали пламъка. След това трябва отново да натиснете бутона за захранване и по този начин да свържете отоплителния кръг (съответната икона ще се появи на дисплея).В заключение, с помощта на бутоните се задава желаната температура.

Нагревателите Buderus се характеризират с висока надеждност. Газов котел Buderus - кратък преглед на популярните модели и тяхната цена.

Тук ще разгледаме видовете генератори за газови котли.

За да организирате пълноценна отоплителна система в частна къща, е необходимо да инсталирате котел. Статията https://microklimat.pro/otopitelnoe-oborudovanie/kotly/kak-vybrat-dlya-chastnogo-doma.html разглежда основните критерии за избор на отоплително оборудване.

Обратна връзка за работата на котлите

Както се досещате, преобладаващото мнозинство отзиви са положителни. При закупуване на източник на топлина от бюджетна ценова категория собствениците ясно разбират целта - да осигурят надеждно отопление на дома с минимална инвестиция. Ето редица изявления от реални потребители.

Азалия, Николаев Украйна

Преместихме се в частна къща преди 8 години и веднага започнахме да ремонтираме парното. Старият котел, останал от бившите собственици, е заменен с "Житомир-3". Това, което бих искал да отбележа: устройството функционира без прекъсвания, горелката не угасва при силен вятър. Всяка година правим промиване и почистване, няма проблеми при работа. Доволни сме от котела.

Бойлер и бойлер Житомир-10
Оформление на универсалния апарат "Житомир-10" с независимо нагряване на охлаждащата течност и водата

Александър, Краснодар, РФ

Използвам 25 кВт двуконтурен котел Atem, версия на пода. Гориво - основен газ. Автоматизацията и отоплението работят на твърда петорка, веригата за БГВ е безполезна. За да се измиете правилно, трябва да настроите регулатора на 6-7, батериите са непоносими за пържене.

Николай, Република Беларус

Тъй като отоплителната система на къщата е гравитационна, взех съответния 16 кВт котел Житомир-3, за да заместя стария Lemax. При стартиране срещнах проблем - неизолираният комин започна да "плаче" с кондензат, газовете на стария блок се затопляха повече и този ефект не настъпи. От инсталацията са изминали 6 отоплителни сезона, неизправността се е случила само веднъж - запалителят е изгаснал. Газоваджията ме посъветва по телефона да изтрия контактите на сензора за сцепление с алкохол, това беше краят на изданието.

Лариса, Перм, РФ

Котелът за топла вода Житомир работи в нашата къща за пета година, не са открити сериозни недостатъци. Уредът е прост, надежден и непретенциозен; няма нужда да го пускате в експлоатация в сервизна организация. Нямаме начин да инсталираме отворен разширителен резервоар, затова направихме затворена система. До изграждането на газопровода къщата от 80 квадрата се отоплява от пропанови бутилки. Вярно е, че е трябвало да наемат бригадир, който да превърне котела в втечнен газ.

Дизайнерски характеристики

Основните елементи на котела в Житомир са:

 • случаят, в който са инсталирани основните компоненти и оборудване;
 • блок за газова горелка, разположен в камината. Тук се получава изгарянето на газ и отделянето на топлинен поток;
 • рекуперативен топлообменник, при който топлообменът се осъществява между продуктите от горенето и охлаждащата течност;
 • система за димни газове, нейните задължения включват отстраняване на продуктите от горенето извън котела и изпускане в комина.

котелно устройство Житомир
Котелно устройство Житомир
За да се увеличи ефективността на топлообмена, газовият котел Atem Zhitomir 3 има следните конструктивни характеристики.

 1. Тръбите за топлообменник, изработени от топлоустойчива стомана, имат правоъгълно напречно сечение, такова устройство ви позволява да увеличите контактната площ на димните газове и охлаждащата течност.
 2. Организирано е противоположното движение на охлаждащите течности, това решение позволи да се увеличи ефективността на топлообменника до 92%;
 3. За да се увеличи площта на взаимодействие между продуктите от горенето и охлаждащата течност, както и да се предотврати натрупването на сажди на повърхността на стоманените тръби на топлообменника на котела ATEM, са инсталирани турбулатори. Саждите се натрупват от долната страна на турболизаторите, поддържайки стените на тръбите чисти.За да премахнете сажди, периодично отстранявайте турболаторите и ги почиствайте от сажди.
 4. Газовите двуконтурни котли с турбокомпресор в Житомир имат намотка от медни тръбопроводи около топлообменните отоплителни тръби.

двуконтурен котел Atem
Двуконтурна газова единица Zhytomyr Atem
Устройството за горелка POLIDORO се използва за организиране на стабилен процес на горене на газ. Неговата отличителна черта е едноетапна атмосферна горелка. Краищата на самите горелки са направени от топлоустойчива стомана, което позволява поддържане на режима на горене с различно подаване на газ в пещта. Дори при ниски скорости на газовия поток нагряването на краищата е достатъчно, за да се поддържа стабилно горене.

Режимът на подаване на газ се регулира от газов клапан EUROSIT. Това устройство автоматично превключва подаването на газ към горелките, в зависимост от температурата на охлаждащата течност. Потребителят самостоятелно задава температурата на охлаждащата течност, като се фокусира върху температурата на открито. С намаляване на околната температура температурата на охлаждащата течност се повишава.

Колко струва газов котел Житомир?

Ако погледнете отзивите за газовия котел Житомир, става очевидно, че много потребители са привлечени от оптималната комбинация от качество и цена. В момента цената на котела в Житомир е в диапазона от 12 000 до 45 000 рубли. И колкото по-висока е цената, толкова по-висока е производителността, което означава, че оборудването е в състояние да отоплява голяма площ. Продуктът на тази компания е идеален за отопление на частни многоетажни жилищни помещения. Ако трябва да отоплявате малка къща, тогава котелът ще бъде достатъчен, цената на който е до 20 000 рубли. По този начин цените на газовите котли в Житомир са доста разумни.

Сортове

Към днешна дата няколко вида се занимават с производството на житомирски котли - парапет (стена) и под. От своя страна продуктите за подове също имат подразделения за едно верига и двойна верига.

Подови стойки

Ако газов котел е необходим само за отопление, трябва да се обърне внимание на едноконтурни модели. Те са непретенциозни, практични и икономични. Оборудването на едноконтурен котел "Житомир" предполага предимно вносни компоненти. Благодарение на тях устройството може да се включва и изключва, ако е необходимо. И ако има нужда, в допълнение към отоплението, да имате и топла вода в директен достъп, ще трябва да изберете от опции с две вериги.

По отношение на търсенето на цени, двуконтурните котли са малко по-скъпи, но те също доставят двойно удоволствие на потребителя в работата им.

По отношение на техническите си характеристики подовите котли имат най-вече подобни прилики като:

 • максималната граница на температурата е +90 градуса;
 • ефективността е 92%;
 • налягане на газа - 635 Pa.

Но вече при избора на модел, който определено ви харесва, трябва да вземете предвид специфичните му характеристики и възможности.

Монтиран на стена

Същото разделяне, както при подовите котли, присъства и в монтираните на стена котли. Те могат да бъдат едноконтурни и двуконтурни. Ефективността е еднаква за всички устройства. Същото важи и за налягането на газа.

Но все пак си струва да се разгледат техните характеристики p>

 • мощността на парапетни котли трябва да бъде най-малко 5 kW и не повече от 20 kW;
 • охлаждащата течност в устройството е не повече от 17,5 литра;
 • в зависимост от избрания модел се разглежда консумацията на природен газ; според стандарта - 0,56-1,67 кубически метра на час;
 • рентабилност поради внесена автоматизация.

От своя страна производителят предлага широка гама от котли, от които да избирате, но все пак моделът "Житомир-3 KS-G-020 SN" е в голямо търсене. Това устройство се различава от своите колеги не само по отношение на достъпността по отношение на ценовия фактор, но също така има ясни технически данни.Дизайнът на устройството е проектиран в минималистичен стил; котелът изглежда като шкаф. Трябва да се поставя само на пода. В предната част на модела има малка врата, зад която има бутон за включване и регулиране на настройките на устройството. В същата част има контролен прозорец, с помощта на който е необходимо да се следят показателите за ефективност на котела.

Основната конфигурация включва корпус, който включва и елементи на топлообменника. Отвън е покрита с топлоизолационен материал и корпус от стомана. Горелките са представени в размер на две парчета: едната е основната, а втората е запалителната. Пакетът включва газов канал и автоматичен газов клапан, който е отговорен за безопасността по време на работа.

Ако температурата стане повече от +95 градуса, сензорът за изключване прекъсва веригата към клапана и самият клапан автоматично затваря подаването на газ.

Агрегати за твърдо гориво

През последните години заводът в Житомир усвои производството на котли на твърдо гориво. Купувачът може да избира от 2 линии топлинни генератори:

 1. Класически нагреватели от серията AOTV и AKTV, предназначени за изгаряне на въглища - антрацит и дърва за огрев.
 2. Чисти котли на дърва с продължително изгаряне "Житомир-D".

Първата линия включва 18 модела с топлинна мощност 12 ... 25 kW с топлообменник от стоманена пожарна тръба. Серията AKTV е оборудвана с чугунен плот, модификациите AOTV-V са оборудвани с медна намотка, която загрява вода за битови нужди.

Нагреватели на дърва в Житомир

Ние изброяваме характеристиките и работните параметри на традиционните котли на въглища:

 • изгарянето на гориво и емисиите на димни газове се случва поради естествената тяга в клоновия канал;
 • подаването на въздух и интензивността на горенето се регулират ръчно чрез специален винт на капака на пепелника или от автоматичен регулатор на тягата на верига (по избор);
 • вторична медна намотка за БГВ е разположена в резервоара на котела;
 • производителят декларира абсолютно реален показател за ефективност - 78%;
 • работно налягане на охлаждащата течност - 1,5 Bar, във варианти с кръгло тяло - 1 Bar;
 • теглото на апарата е от 88 до 208 кг, обемът на горивната камера е 44-69 литра, в зависимост от капацитета на определен модел;
 • време на горене от 1 товар антрацит - 8 часа, дърва за огрев - 6 часа;
 • най-високата допустима температура на охлаждащата течност при подаване е 90 ° C.

Параметри на нагреватели на дърва Atem

Забележка. Генераторът на топлина се доставя с покер и лъжичка за шлайфане и почистване на камерата за пепел.

В инструкциите за експлоатация производителят директно посочва: инсталациите за твърдо гориво са проектирани да работят в мрежи за топлоснабдяване с естествена циркулация на вода и отворен разширителен резервоар. Всъщност добавянето на циркулационна помпа е напълно приемливо, при условие че налягането на охлаждащата течност не се повишава над 1,5 бара.

Свързване на ТТ котел към гравитационно отопление
Циркулационната помпа в гравитационната система е поставена на байпаса

В затворени отоплителни системи ТТ котлите трябва да се използват с буферен резервоар (топлинен акумулатор). В противен случай, в случай на прегряване, налягането в тръбопроводната мрежа ще достигне 3 бара, което води до подуване и напукване на водната риза на блока. Предупреждението се отнася в еднаква степен за топлинни генератори с дълъг цикъл "Zhitomir-D", чиито характеристики са представени по-долу:

 • линията включва 3 отоплителни блока с мощност 12, 16 и 20 kW, основното гориво е дърво;
 • минималната продължителност на работа от 1 пълен маркер е 8 часа;
 • обемът на горивната камера се увеличава съответно до 140, 195 и 250 литра;
 • вместимост на резервоара на котела - 78 л;
 • единично тегло - 200, 250 и 290 кг;
 • други параметри са идентични с нагревателите от серията AOTV.

Важен момент. Производителят силно препоръчва да се експлоатират котли с продължително горене заедно с акумулиращ буферен резервоар, съдържащ 0,35-1 m³ топлоносител.

Характеристики на дълго изгарящата житомирска единица
Котелът с дълго изгаряне "Житомир-D" има увеличена пещ, което го прави висок

Положителни и отрицателни аспекти на експлоатацията

По отношение на лекотата на използване и надеждността котлите Atem TT се различават малко от другите топлинни генератори в бюджетния сегмент:

 • източникът на топлина функционира без електричество;
 • продължителността и ефективността на горенето силно зависят от качеството на горивото (дърва, въглища) и режима на работа;
 • почистването на горивната камера и пепелника е лесно, достъпът до пожарните тръби се отваря през входната врата;
 • при спазване на правилата за работа и липсата на прегряване, устройството ще продължи 10-15 години;
 • котлите от серията AKTV могат да готвят храна;
 • изгарянето на дърва за огрев е априори по-икономично от използването на други енергийни източници (с изключение на природния газ в Руската федерация).

Най-важното предимство на нагревателите Zhitomir-D е големият обем на горивната камера, който определя продължителността на горенето. Много е трудно да се намерят котли с подобен капацитет сред оборудването на други марки. Истински конкурент е литовската Stropuva от 20 kW с обем на камината от 260 литра, което е значително по-скъпо.

Схема на тръбопроводи на топлинен акумулатор и TT-котел в частна къща
За тръбопроводи на единица с голяма горивна камера производителят препоръчва класическата схема с буферен резервоар (топлинен акумулатор)

Няма смисъл да се изброяват недостатъците, общи за всички котли на дърва и въглища. Нека отбележим специфичните недостатъци на устройствата в Житомир:

 1. Ниският праг на максималното налягане на охлаждащата течност не позволява тиха работа на ТТ котела като част от затворена отоплителна система, където налягането на водата може да достигне 3 бара.
 2. Съгласно препоръките на производителя, температурата в тръбата за връщане не трябва да пада под 45 градуса, в противен случай в горивната камера ще се отдели конденз. При естествената циркулация е нереалистично да се приложи класическата тръбна схема с байпас и трипътен клапан, който предпазва от връщане на студа.
 3. Ръчното управление на подаването на въздух не позволява реализиране на оптималния режим на работа и поддържане на желаната температура. Проектът на регулатора само частично решава проблема. Пожелание за производителя: оборудвайте 2-3 модела с блок за автоматизация и турбокомпресор.

Видео: работа на житомирския ТТ-котел

Блокът за твърдо гориво в Житомир обаче може да бъде свързан със затворена система на едноетажна къща, където се поддържа ниско налягане на водата. В случай на прегряване, препоръчваме да инсталирате предпазен клапан за термично облекчение, както е направено на диаграмата по-долу. За повече информация относно предпазните клапани вижте съответната тема.

Монтиране на допълнителен предпазен клапан
Когато се нагрява до критична температура, допълнителен клапан започва да изхвърля охлаждащата течност от системата, независимо от налягането. Студената вода автоматично се влива в котела

Пресоване и изплакване

кримпване
Изпитването под налягане на системата не е най-необходимият подготвителен етап, но е желателно, тъй като ще покаже предварително дефекти и течове, ако има такива.
Изпитването под налягане не винаги се прави, поради липсата на специална помпа и нежеланието да се обадите на екип, но ако отоплението не успее в разгара на студено време, разходите могат да бъдат много по-големи!

Особено важно е да се провери новата система и тази, която, напротив, обслужва от няколко години.

Цената на кримпване в строителни компании от 3000 рубли. Освен това те могат да вземат такса за напускане на съоръжението (около 2 хиляди рубли). Между другото, помпата за ръчно изпитване под налягане ще струва 4,5-6 000 рубли.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни