Устройство, принцип на работа, хидравлична и електрическа схема на котела Navien

Частната отоплителна система в частна къща е много за предпочитане пред свързването към централна отоплителна система.

Зависимостта от доставчиците, нарастващите тарифи, износените мрежи и други проблеми изчезват.

Инсталирането на собствен котел изисква определена първоначална инвестиция, която впоследствие се изплаща със забележими икономии при отопление на къщата.

Има висококачествени и относително евтини газови устройства, които осигуряват отопление и топла вода за битови нужди.

Един от тези агрегати е котелът Navien Ace, който трябва да се разгледа по-отблизо.

Серия газови котли Navien Ace

Котлите Navien от серията Ice (Ase) са семейство газови байпасни агрегати, произведени от южнокорейската компания KyungDong NAVIEN.

Те осигуряват отопление на жилището и паралелно го захранват с топла вода. Характеристика на оборудването Navien е специализацията в руски условия, климатични и технологични.

Възможно е да се работи при ниско налягане на газ и вода, устойчивост на капки и внезапни скокове на налягането.

Освен това има защитна система, която компенсира спада на напрежението в захранващата мрежа до 30%.

Освен това ценовата политика на компанията е такава, че цената на котлите Navien е около 2 пъти по-ниска от европейското оборудване със съответния капацитет. Подобни предимства са високо оценени от потребителите, търсенето на устройства Navien е стабилно и постепенно нараства..

ВАЖНО!

Неправилната работа или трудните условия на работа могат да повредят котела за кратко време. Това не е резултат от лошо качество на изработката, а резултат от недостатъчно внимание и отказ от подходящи мерки за създаване на оптимални условия на труд.

Как работи Navien Ace TURBO?

Например, помислете за описанието на работата на нагревател с турбокомпресор. Такова устройство не се страхува от ниско налягане на горивото или скокове на мощност. Той ще отоплява всяка област. По пътя загрява водата - има втора верига. Топлообменникът за БГВ е направен от стомана. Той е много по-евтин от медните си колеги. Липса на мощност - поради недостатъчна топлопроводимост на стоманата е възможно да се компенсира - турбокомпресорът на горелката помага. Такива устройства лесно се конкурират с аналози с медни топлообменници.

Турбонагревателят следи температурата на охлаждащата течност - ако тя падне под плюс 10 градуса, циркулационната помпа се включва. Той задвижва водата, предотвратявайки образуването на ледени кристали. Когато температурата падне под плюс 6 градуса, горелката ще светне - тя ще нагрее охлаждащата течност до +21 градуса.

Турбокомпресорите се произвеждат в две модификации, втората с коаксиален комин "Navien Ice Turbo Coaxial". Изгодно е да го инсталирате в помещения, където е невъзможно да се осигури нормално снабдяване с кислород. Коаксиалният комин изтегля въздух от улицата.

Какви модели и какъв капацитет съществуват

Серията Ace се състои от следните модели:

 • Ace Atmo
 • Ace турбо
 • Ace Turbo коаксиален

Моделите Atmo имаха отворена (атмосферна) горивна камера и се нуждаеха от ефективна система за отвеждане на дим.

Ефективността им беше забележимо по-ниска, но това беше успешно компенсирано чрез инсталиране на меден топлообменник, който има по-висока производителност в сравнение с неръждаемите сглобки..

Гамата Turbo включва затворена горивна камера и турбокомпресор - специален вентилатор, подаващ свеж въздух, повишаващ ефективността на горенето и увеличаващ теч в системата за изпускане на дим.

За евакуиране на газовете е използван корейски или европейски (коаксиален) модел на комина.

Първият вариант са две отделни тръби - едната за подаване на въздух, другата е комин.

Коаксиалният комин е система от тръби в тръби, където коминът е монтиран вътре, а тръбопроводът за подаване на въздух отвън.

Мощността на всички модели беше 10, 13, 16, 20, 24, 30 kW и т.н. Най-популярните модели са 16k и 24k, които са оптимални за обслужване на частна къща..

Преглед на модела

Много потребители първоначално дадоха отрицателни отзиви за корейските котли. Причините са течове в връзките. Те трябваше да бъдат елиминирани чрез подмяна на уплътненията - трябва да закупите доста скъп комплект. Вторият недостатък е свързан със забавеното стартиране на горелката - охлаждащата течност е имала време да се охлади повече от необходимото. Но компанията коригира недостатъците, днес практически няма такива обвинения срещу Navien. Марката произвежда висящи нагреватели от три вида:

 • атмосферни;
 • кондензиране;
 • турбокомпресор.

Потребителят може да закупи газов котел:

 • Едно верига или двойна верига.
 • Монтирани на стена или на пода. Последните са по-обемисти и изискват отделно помещение.
 • С отворена или затворена горивна камера.

Най-широкият асортимент е в линията монтирани модели. Именно тези устройства са най-търсени сред руските потребители.

Владетели на газови котли Navien

Navien Atmo 24AN и други

Атмосферният стенен апарат Navien Atmo замени по-малко успешната модификация на Ace. Може да работи при изключително ниско налягане на горивото - 8 mbar и вода - 0,6 bar. В серията има 4 модела с различна мощност - 13, 16, 20, 24 kW. Топлообменникът за отопление е изработен от мед. За захранване с топла вода - от неръждаема стомана. Автоматично управление. Има дистанционно управление. Има защита от замръзване. Спецификации:

 • 24 kW.
 • Вода за отопление в отоплителната система - 80 ° C.
 • Контурно налягане (максимално) - 3 бара.
 • Ефективността е 86%.
 • Максималната температура на водата в подаването на топла вода е 60 ° C.
 • Тегло - 27 кг.
 • Приблизителна цена 26-27 000 рубли.
 • Отоплителна площ - 240 м².

Важно! Системата може да се пълни само с вода - антифризът е забранен.

Стенна гама котли Navien Ace

Deluxe 24K и други модификации с турбокомпресор

Линията модификации с турбокомпресор е представена наведнъж от три серии Deluxe (13-40 kW), Prime и Smart TOK (13-35 kW). "Navien Ice Turbo" е остарял модел, заменен е от устройства Deluxe и Prime. Принудителните нагреватели имат затворена горивна камера и въздухът се вкарва в нея от вентилатор. Работата на вентилатора се регулира от контролера. За да влезе въздух в камерата, се организира коаксиален комин. Поради принудителното впръскване модификациите с турбокомпресор се отличават с повишена ефективност.

Няма повече разлики между турбокомпресорната и атмосферната версия. Пълният комплект е напълно подобен - разширителен резервоар, помпа, допълнителен топлообменник.

Серията Prime, подобно на Deluxe Coaxial, има затворена камина и всички обичайни елементи на модела с турбокомпресор. Но Prime има допълнителен модул - автоматизация, зависима от времето. Характеристики на Deluxe 24K 2-контурен стенен котел:

 • Ефективността е 90,5%.
 • 24kW.

автоматично запалване.

 • Максималната отоплителна площ е 20 m².
 • Разход на природен газ - 2,58 м3 / ч.
 • Размери (ШxВxД) - 440x695x265 мм.
 • Тегло - 28 кг.

Газов котел Navien от линията Deluxe

NCN 40KN и други кондензиращи модели

Принципът на действие на кондензационния нагревател се основава на използването както на директна, така и на латентна топлина, генерирана по време на горенето на газ. Това позволява да се постигнат високи стойности на ефективност - повече от 100%. Кондензационни нагреватели се предлагат в моделите Navien NCN и NCB. Техните топлообменници са изработени от неръждаема стомана. Оборудването е подобно на версиите с турбокомпресор. Разликата е, че функциите на контролера са разширени. Например, той може да програмира работа за следващите седем дни. NCN е представен от 4 бойлера 21-40 kW, NCB също от 4 модела 24-40 kW. Въздухът се подава принудително - през коаксиален или отделен комин. Например характеристиките на NCN 40KN:

 • 40,5 kW.
 • Два контура. Монтаж на стена.
 • Затворена горивна камера.
 • Автоматично запалване.
 • Тежи 38 кг.
 • Ефективността е 107,4%.
 • Максималното нагряване на топла вода е 65 ° C.

Кондензиращ модел Navien NCN 40KN

LST 30 KG и други подови модели

Марката представя линия на подови котли от четири серии - LST, LFA, GA, GST с мощност съответно 13-60, 13-40, 11-35 и 35-60 kW. Всяка от представените проби е универсално подово устройство, което може да работи както с природен газ, така и с дизелово гориво. Версиите на пода, не по-малко от монтираните на стена, са наситени с автоматизация. Например характеристиките на LST 30 KG:

 • 90% ефективност.
 • Тегло - 45 кг.
 • 30 kW.
 • Отопляема площ - 300 м².
 • Автоматично запалване.
 • Летлив.

Подов котел Navien модел LST 30 KG

Спецификации

Техническите характеристики на почти всички модели (с изключение на серията Atmo) са сходни и се различават само по мощността на агрегата.

Съответства на отопляемата площ - котлите с мощност 13 kW могат да обслужват 130 m2, 24 kW - 240 m2 и т.н.

За по-лесно разглеждане основните параметри на котлите от серия Ace трябва да бъдат обобщени в таблицата:

ПараметърАсоAce коаксиаленAce deluxeAce ATMO
Тип котелДвойна верига на газовата стена
Тип горивна камераЗатвореноОтворете
Ефективност91,2 %86 %
Топлинна мощност на котела по отношение на RH9-16 kW
Първичен материал за топлообменникНеръждаема стоманаМед
Температура на отоплителната среда в отоплителната система40°-80°
Температура на БГВ30°-60°
Тип контролЕлектронна
Захранващо напрежениеЕднофазни, 230 V, 50 Hz
Теглото28 кг26 кг
Размери на корпуса440x695x265 мм430x720x340 мм

Разликата в производителността се дължи единствено на типа горивна камера и всички свързани с това конструктивни характеристики.

Трябва да се отбележи, че моделите от 16 kW са пълен аналог на пробите от 24 kW с намалени софтуерни възможности, което осигурява голям запас на безопасност за блоковете.

Допълнителни функции

Известният проблем, свързан с спада на напрежението в мрежата, е решен в устройствата на Navien, благодарение на съвременните технологични решения - SMPS чипа.

В повечето случаи те са вредни за отоплителното оборудване. Въпреки това, поради използването на уникален SMPS чип, този проблем не е същият за оборудването на Navien.

Микропроцесорът на котела, сдвоен с чип Switched Mode Power Suppl, ви позволява да изравните напрежението, ако спадът му се случи в рамките на 30% от номиналното. Това важи за котли Navien Ace 24k (инструкциите за настройка на този чип са подробно описани в придружаващата документация на оборудването), Navien Ace 16k и някои други модели.

Какво мислят собствениците на оборудване за тази технология?

Декларираните технически характеристики по отношение на защита срещу високо или ниско напрежение са един от аргументите в полза на избора на това оборудване, но на практика собствениците на оборудване Navien все още използват стабилизатори на напрежение на трети страни.

Трябва да кажа, че описаната технология регулира не само напрежението в мрежата, но и налягането в газопровода. Котелът Navien Ace 24k, чиято инструкция определя нормалното налягане на водата за отопление от 0,6 - 3,0 бара, и налягането на БГВ от 0,3 - 8,0 бара, също е оборудван със система за защита срещу спада на налягането в газопровода. По този начин управлението на налягането на газа в това устройство се контролира на две нива.

Що се отнася до котела Navien Ace 16k, чиято инструкция изисква спазване на подобни стандарти за налягането в газопроводната мрежа, той е оборудван с абсолютно същите системи за сигурност като по-големия си брат.

Предимства и недостатъци

Обичайно е да се говори за предимствата на котлите Navien Ace:

 • Оптималната комбинация от цена и качество.
 • Екологичен процес.
 • Простота и удобство за настройка и настройка на режимите на работа.
 • Адаптиране към руските условия, възможност за работа с нестабилни показатели за налягане на газа, вода, напрежение на захранването.
 • Едновременно осигуряване на отопление и водоснабдяване.
 • Дълъг експлоатационен живот без сервизни проверки.

Недостатъците на котлите Navien Ace са:

 • Зависимост от наличието на електричество, газ и вода.
 • Високо ниво на шум.
 • За ремонт са подходящи само оригинални резервни части.
 • Нестабилност на конструкцията спрямо въздействието на твърда вода.

Повечето недостатъци не са резултат от грешки или дефекти в сглобката, а по-скоро са свързани с конструктивните характеристики.

Те са присъщи на почти всички газови котли, независимо от производителя.... Трябва да се използват електромагнитни омекотители или друго подходящо оборудване, за да се избегне образуването на варови отлагания, причинени от прекомерна твърдост на водата.

Как да увеличите времето между стартиране и изключване на газов котел?

Ако има проблем с честото включване / изключване ("часовник") на газовия котел, можете да промените разликата между стартиране и спиране на уреда. Това е възможно с помощта на инженерното меню на Navien:

 1. Изключете дистанционното управление и задръжте едновременно два бутона "+" и "-".
 2. Дисплеят показва число от 2 до 20. Обикновено 8 или 10.
 3. Използвайте клавишите "+" и "-", за да увеличите делта стойността между старта и пътуването.
 4. След 5 секунди дистанционното управление изгасва.
 5. Котелът е изключен и след това отново включен.

Сега бензиновият агрегат ще работи в нов режим.

Когато настъпи студено време, къщата трябва да се затопли. Отоплението обаче е скъпо. Следователно собственикът се интересува от намирането на начини да спести пари. Една от опциите е възможността за изключване на отоплението, докато не е необходимо. За да извършите правилно тази процедура, трябва да знаете нейните характеристики, които са описани по-подробно в тази статия.

Къде се използва

Газови двуконтурни котли Navien от серията Ace са предназначени да организират отопление и водоснабдяване на жилищни помещения или офиси от съответната зона.

Това ограничава обхвата на използване на тези устройства, въпреки че те могат да бъдат инсталирани във всякакви помещения. Основната задача е да се съобрази обслужваната площ с възможностите на оборудването и наличието на всички необходими ресурси - газ, електричество и вода (топлоносител).

ЗАБЕЛЕЖКА!

В допълнение към площта е необходимо да се вземе предвид и обемът на помещението, който може да е твърде голям за този модел котел Navien. Продуктовият паспорт посочва максималния възможен обем за нормалното функциониране на системата.

Продукти на Navien

Отоплителното оборудване Navien е надеждно и трайно оборудване, чиито технически характеристики са подходящи за отопление и водоснабдяване на частна къща или градски апартамент.

Стенен котел Navien в кухнята

Стенни котли

Всички стенни котли на navien са с компактни размери и са с двуконтурен дизайн.

Navien ATMO серия

Той има относително ниска мощност от 9 до 24 kW. Този капацитет обаче е напълно достатъчен за отопление и водоснабдяване на частна къща с площ до 240 м2. Ето някои технически характеристики, които има всеки двуконтурен котел от тази серия:

 • Медният топлообменник позволява бърз и ефективен пренос на топлина от отворена горелка към отоплителната среда.
 • Електронната модулация на пламъка в автоматичен режим е в състояние да регулира необходимото ниво на пламъка.
 • Интелигентната система против замръзване ще предотврати замръзването на системата. Такава система се включва автоматично.

Съвет! Котелът се доставя с дистанционен русифициран контролен панел, който ви позволява дистанционно да стартирате отоплението. Тази функция получи положителни отзиви от потребителите.

Navien DELUXE серия

Серията разполага с гама от двуконтурни стенни модули с мощност от 9 до 40 kW. Това ви позволява да отоплявате площ до 400 м2. Основните технически характеристики, които инструкцията за оборудването съдържа, имат следните показатели:

 • Специалният топлообменник от неръждаема стомана е по-малко податлив на корозия и образуване на котлен камък.
 • Иновативната турбокомпресорна система гарантира, че въздушната / газовата смес, влизаща в горелката, е пропорционална.
 • Тази функция увеличава ефективността на котела до 92%.

Navien PRIME серия

Основната характеристика на тази серия котли е вградената автоматизация, зависима от времето. Такава автоматизация се активира, когато на улицата е разположен дистанционен сензор, който дава сигнал за стартиране на горелката, в зависимост от метеорологичните условия.

Navien SMART TOK серия

Двуконтурните котли Navien от тази серия са оборудвани с иновативна автоматизация, инструкциите за която ви позволяват да контролирате работата на оборудването с помощта на смартфон. Чрез синхронизирането на вашия смартфон с автоматизацията на котела ще можете:

 • Стартирайте устройството, когато се връщате у дома от работа.
 • Регулирайте температурата на отоплителната мощност, докато сте далеч от дома.
 • Дистанционно задайте режима на работа или изключете отоплението.

Това нововъведение по време на работа беше оценено от потребители, които инсталираха модерно оборудване, оставяйки многобройни отзиви на уебсайта на производителя.

Съвет! Също така монтираните на стена котли са представени от кондензиращи модели, които имат ефективност от около 100%. Такова отоплително оборудване е високоефективно и екологично.

Подови котли

Мощните подови газови котли Navien са представени от следните серии оборудване:

 1. Серия Navien GST: подовият котел има максимална мощност от 60 kW, което ви позволява да отоплявате площта на частна къща до 600 m2. В котлите от тази серия е монтиран стоманен топлообменник, който намалява разходите и теглото на отоплителния блок.
 2. Navien GA серия. Двуконтурният подов котел от тази серия се отличава със своята надеждност и компактни размери. Малките размери позволяват да инсталирате и стартирате това оборудване със собствените си ръце.


Също така, компанията Navien произвежда дизелови агрегати. Такъв подов котел е оборудван с модерна горелка, която осигурява ниско ниво на шум и високоефективна работа на отоплителното оборудване.

Какво има в кутията

Уредът включва следните елементи:

 • Топлообменници (първични и вторични, първични могат да бъдат изработени от мед или неръждаема стомана, вторични - само от неръждаема стомана).
 • Дистанционен контролен панел.
 • Циркулационна помпа.
 • Разширителен резервоар.
 • Трипътен клапан.
 • Предпазен клапан.
 • Сензор за сцепление.
 • Автоматичен обезвъздушител.
 • Свързващи тръбопроводи, други конструктивни елементи.

В допълнение към основните елементи котлите са оборудвани с монтажни скоби и други допълнителни части.

Технически спецификации

Какви други технически параметри се характеризират с корейското отоплително оборудване е посочено накратко по-долу.

 • Работата на котлите може да се контролира дистанционно с помощта на дистанционен контролен панел.
 • Наличието на топлинен сензор за внедряване на системата за контрол на климата.

Основните се определят от следните стойности:

 • Температура на плавно регулиране за веригата за отработен въздух +40 +80 ° C;
 • Температура на непрекъснато регулиране за веригата за БГВ +30 +60 ° C.
 • Размери на котела - 722x440x220 мм.
 • Нивото на шума, излъчено по време на работа, е 40 dB.

Съвременните корейски газови котли Navien, отзивите като цяло са положителни, но някои потребители са много объркани от високия шум на устройствата по време на пускането.

Някой обвинява за това качеството на изработка, други - за неуспешния дизайн на изхода за газ, като същевременно отбелязва, че с лека модификация на газовата тръба шумът изчезва.

Повече по тази тема на нашия уебсайт:

 1. Компанията за производство на газови котли Kyung Dong Navien пусна в експлоатация монтиран на стена двуконтурен котел - Navien 24. Котелът е много ...
 2. Вътрешният производител на газови котли "Lemax" се счита за един от най-големите в страната. Компанията датира от 1992 година. Оригиналната организация ...
 3. Двуконтурните газови котли Navien Ace, които се произвеждат от корейската компания Kyung Dong (KD) Navien Co, бяха пуснати в широка продажба в Русия ...
 4. Пелетна горелка APG-25, произведена от Новосибирск, се произвежда от 2011 година. След това малка партида от тези горелки беше пусната в серия за ...

Инструкцията за използване на газовия котел Navien описва колоритно последователността на изпълнение на команди за управление на това устройство, което може да работи при такива условия, когато оборудването от конкурентите просто спре.

Това се подкрепя както от напълно електронната система за управление, така и от ключовите принципи, прилагани за регулиране на работата на котела. Navien, продукт от корейски производител, е надежден, стабилен, способен да се справи с откровено аварийни условия на работа.

Устройство

Основният структурен елемент на котлите Navien Ace е първичен тръбен топлообменник, свързан с горивната камера.

В горната част има комин, свързан или комбиниран с въздухопровода. От лявата страна на корпуса има 8-литров разширителен резервоар, под който са монтирани трипътен клапан и циркулационна помпа.

Той осигурява движение на топлоносителя и топлата вода през системата... Преминавайки през топлообменника, охлаждащата течност получава висока температура.

След това студеният поток се смесва с помощта на трипътен клапан, за да се постигне желаната температура на системата. След това потокът се отстранява от котела и се изпраща към отоплителни устройства - радиатори, конвектори и т.н..

Устройство и дизайн

Дизайнът на котлите Navien има редица характеристики:

 • циркулационна помпа;
 • универсален топлообменник от отделен тип;
 • резервоар;
 • автоматизирана система за управление;
 • възможността за използване на течен или природен газ като гориво;
 • лекота на настройка на режима на отопление - можете да изберете необходимата температура, която е най-удобна за вашия дом;
 • има възможност за настройка на таймера - можете да зададете времето, след което котелът ще спре да работи; котелът може да работи 30 минути за определено време с последващо изключване;
 • използвайки само една функция, можете лесно да спестите гориво и в същото време да поддържате желаната температура по време на вашето отсъствие.

Инструкции за свързване

Монтажът на котела не е труден - необходимо е да се монтират анкерните болтове и да се закачи уредът на стената.

Препоръчва се да се монтират шумопоглъщащи еластични дистанционни елементи между шкафа и стената. Не монтирайте оборудването върху крехки или слаби конструкции - прегради от гипсокартон или други подобни повърхности.

Нуждаете се от здрава тухлена или бетонна стена, способна да издържи теглото на котела (около 30 кг).

Комуникациите трябва да бъдат свързани към съответните разклонителни тръби. Необходимо е внимателно да се следи съответствието и плътността на връзките.

Основното внимание трябва да се обърне на свързването на газовите тръби. Проверете всички връзки за течове със сапунен разтвор.

При наличието на общ комин се използва отделно свързване на тръбопроводи - въздуховодът се извежда на улицата през стената, а димоходният канал е свързан с общия комин на къщата.

Коаксиалните комини се извеждат през стената, което е много по-лесно и по-удобно за монтаж.

Инструкция за изтегляне

Можете да изтеглите инструкцията тук.

Какво е особеното за ACE 24k коаксиален

Котелът от тази серия е двустепенно стенно устройство, което може лесно да се инсталира във абсолютно всяка стая, било то апартамент, жилищна сграда, селска вила или административно съоръжение. Устройството има затворена горивна камера, поради което няма нужда да се оборудва отделно котелно помещение за неговото инсталиране. Можете дори да инсталирате NAVIEN Coaxial в санитарен възел.

Оборудването е добре приспособено за работа в далеч от най-простите руски условия. Тя е напълно способна да функционира напълно при отрицателни температури извън прозореца.Освен това тя не се страхува от ниското качество на охлаждащата течност и недостатъчно стабилното подаване на газ. Това важи и за спада на напрежението. И предвид факта, че в Русия всяко второ семейство се сблъсква с подобни проблеми, може да се заключи, че NAVIEN ACE 24k е подходящ за местни купувачи във всички отношения.

Ръководство на потребителя NAVIEN Ace COAXIAL 13K

Много производители твърдят, че именно тяхната единица има най-доброто съотношение цена-качество. Моделът NAVIEN ACE 24k Turbo обаче е този, който се отличава най-добре по този параметър. Цената му е наистина демократична, а експлоатационните характеристики са изненадващи. Оборудването консумира много малко гориво по време на работа, което ще има положителен ефект върху семейния бюджет, особено през студения сезон. И ако се открие и най-малката неизправност, тя може да бъде отстранена за относително малко пари в някой от сервизните центрове.

Основни грешки и решения

Неизправностите на котлите Navien обикновено се диагностицират независимо и се показват на дисплея със съответния код. Сигнал от един или друг сензор включва съобщение за проблема.

Разглеждат се най-често срещаните грешки:

 • 02. Липса / недостатъчно количество вода в системата. Проблемът се решава чрез захранване на системата или подмяна на датчика за дебита.
 • 03. Липса на пламък в горивната камера. Показва проблеми със запалителната система или липса на газ.
 • 05-06. Отворено или късо съединение на RH сензора.
 • 07-08. Отворено или късо съединение на сензора за БГВ.
 • 09. Неизправност на вентилатора.
 • 10. Неизправност на системата за отвеждане на дим.
 • 15. Проблеми с контролната платка.
 • 16. Прегряване на котела.

Решението на повечето проблеми е да се подменят съответните сензори или възли, а също така да се почистят и отстранят отлаганията в свързващите тръби.

ВАЖНО!

Не се препоръчва да предприемате ремонти сами. Тази процедура трябва да бъде поверена на специалисти от сервизния център или друга специализирана организация.

Чести грешки и неизправности Navien Ace

Уредите за отопление на газ от Navien са оборудвани с електронна система за управление, която също е известна със своята надеждност. Всички неизправности в работата на нагревателя се показват на дисплея с течни кристали под формата на цифров код. Всеки код съответства на неизправност на един или друг елемент на отоплителното тяло или отклонение на каквито и да било експлоатационни параметри. Общо има 13 цифрови кода за грешка.

Грешка E01

Тази грешка може да възникне в газовия котел Navien Ace, ако котелът се прегрее по някаква причина. В повечето случаи това се дължи на повреда на центробежната помпа, която циркулира охлаждащата течност в отоплителния кръг. Помпата може да не се върти, ако:

 • роторът е задръстен (вкиснат);
 • електрониката, която управлява помпата, не работи;
 • изгорени намотки на статора.

Последната причина за повреда на помпата включва подмяна на този котелен елемент. Също така проверете монтажа на възвратния клапан. Може би е бил поставен от грешната страна.

Грешка E02

Тази грешка най-често се появява поради ниско налягане в отоплителния кръг. Налягането може да падне поради изтичане. Ако не бъде открит теч, тогава е достатъчно системата да се захрани с вода и тази грешка ще бъде премахната. В някои случаи тази грешка може да бъде свързана и с неправилна работа на циркулационната помпа. За да сте сигурни, че помпата работи правилно, трябва да развиете щепсела на гърба на помпата с къдрава отвертка и визуално да определите дали валът се върти или не.

Също така грешката E02 k може да възникне, когато по някаква причина крановете на отоплителния кръг са затворени или когато в отоплителната система има въздух. Въздухът се отстранява от системата с помощта на специални клапани.

Това отклонение в работата на газовия котел Navien Ace може да възникне и поради неизправност на датчика на потока. Работата на този сензор се проверява с помощта на мултицет.Ако възникне грешка E02, струва си да проверите и уловителя за мръсотия, който традиционно се монтира пред котела.

Грешка E03

Тази грешка показва, че по някаква причина в горелката на котела Navien Ace няма пламък. Тази неизправност може да възникне поради изключване или изключително ниско налягане на газа. Освен това трябва визуално да се уверите, че наистина няма пламък на повърхността на горелката. Възможно е да не се подава газ, дори ако газовият клапан се повреди.

Пламъкът може да липсва и поради факта, че запалването не работи - не се подава искра. Липсата на искра може да се определи по ухо, тъй като щраканията в момента на искряне се чуват ясно. Искрата се управлява от запалителния трансформатор и може да не работи. Също така, липсата на искра може да бъде причинена от повреда на изолацията на електрода, с помощта на която газът се запалва. Наличието на искра от електрода се определя визуално.

Липсата на пламък може да бъде причинена и от недостатъчно заземяване на нагревателя. Този проблем може лесно да бъде отстранен с тежка габаритна тел или медна шина.

Грешка E04

Тази грешка може да се появи, когато сензорът на пламъка не работи правилно. Фалшивото задействане на този сензор може да бъде причинено от неправилно подравнен електрод, който удря сензора с искра. Също така тази грешка може да се появи, ако налягането в газопровода е твърде високо.

Грешка E05

Проблем с този код означава, че сензорът за температурата на охлаждащата течност не работи. Случва се също така, че самият сензор работи, но комутацията му с контролната платка е нарушена. Това може да бъде причинено от конденз или попадане на вода в съединителите на сензора, което може да причини окисляване и загуба на контакт.

Грешка E06

Тази грешка се свързва и с неправилната работа на сензора за температура на водата в отоплителния кръг. Но това вече не е свързано със загубата на контакт със сензора или изхода на неговата история, а с късо съединение в самия температурен сензор. Ако се получи късо съединение, тогава електрониката на котела възприема това събитие като екстремно нагряване, поради което се задейства защитата и се появява тази грешка. Работата на температурния сензор се определя с помощта на мултицет. Съпротивлението на този сензор при стайна температура не трябва да надвишава 10,3 kΩ.

Грешка E07

Тази грешка също е свързана с температурния сензор на котела Navien Ace, но не в отоплителния кръг, а в кръга за подаване на топла вода. Неизправностите на този сензор са подобни на описаните в предишния раздел. Параметрите на съпротивлението също са еднакви, което трябва да се вземе предвид при проверка на сензора за температура на БГВ.

Грешка E08

Тази неизправност показва късо съединение в сензора за гореща вода. Ако тази грешка е налице, температурният сензор се проверява с мултиметър.

Грешка E09

Тази грешка се появява в газовия котел Navien Ace, когато турбината не работи правилно. Това може да бъде причинено от окисляване на съединителите на турбината, което води до загуба на напрежение или никакво напрежение. Също така самата турбина може да откаже - да се върти бавно или дори да се задръсти.

Грешка E10

Неизправност с такъв код сигнализира, че отстраняването на продуктите от горенето е трудно или невъзможно. Това може да бъде причинено от образуването на лед върху комина, което предотвратява отстраняването на продуктите от горенето.

Грешка E13

Тази грешка възниква, когато сензорът за дебита не работи правилно. Това се наблюдава главно при късо съединение на този сензор.

Грешка E15

Неизправност с такъв код се наблюдава, когато напрежението или неговата честота са много различни от максимално допустимите стойности. Също така тази грешка може да се появи при липса на заземяване.

Грешка E16

Тази грешка сигнализира за прегряване на нагревателя. Това може да бъде причинено от недостатъчна циркулация на отоплителната среда.

Грешка E027

Този код показва, че APS сензорът не работи правилно или не работи.

Ценови диапазон

Цените на газовите двуконтурни котли Navien Ace варират от 26 хиляди рубли. (Navien Ace 13K Atmo), до 32 хиляди рубли. (Navien Ace-24K Turbo). Трябва да се отбележи, че тези суми са само разходите за самия котел, без доставка, монтаж, споразумение за гаранция и други допълнителни разходи.

Магазините извършват само продажби, а гаранционните ремонти и поддръжка се извършват от сервизни центрове, договор с които се сключва и заплаща отделно. Много купувачи вярват, че гаранцията е автоматична при покупка, но това е погрешно схващане..

ЗАБЕЛЕЖКА!

Серията Ace е прекратена. Все още е възможно да се закупят такива единици, тъй като много от тях са донесени в регионите на Русия. Но възможността за гаранционно обслужване трябва да бъде изяснена незабавно, в противен случай може да попаднете в неприятна ситуация.

Основната разлика

Що се отнася до основните разлики спрямо другите световни марки, трябва да се отбележи, че инженерите на Navien не се страхуват да експериментират, снабдявайки своите устройства с нови или подобрени технологични решения. И така, най-новите модели на този корейски производител използват:

 • Разширена симулирана турбокомпресорна система.

Тази технология се основава на идеята за намаляване на топлинните загуби. Това се реализира с помощта на сензора за въздушно налягане на системата за въздушно налягане. Турбокомпресорната система предвижда монтиране на вентилатор непосредствено под горивната камера на газа.

Работата на вентилатора се контролира от APS сензор.

Благодарение на тази технология въздухът се подава в камерата в определено съотношение, което значително намалява количеството консумиран газ. Благодарение на тази технология топлообменниците от неръждаема стомана имат по-висока ефективност, която е по-добра от другите медни топлообменници.

Ако говорим за реалната ефективност на горното, тогава за котела Navien Ace 16k инструкцията определя ефективността от 91,2%, което е доста висок показател за газови котли с меден топлообменник.

Що се отнася до съседния модел, който има по-висока мощност, за котела Navien Ace 24k, инструкцията регулира ефективността на ниво от 90,5% с топлинна мощност от 9-24 kW.

Предоставя ли тази технология реални ползи за потребителите? Корейските газови котли Navien, отзиви за които се публикуват на почти всеки форум и специализирани сайтове за продажба, показват, че разходът на газ на тези котли е наистина нисък, котлите отговарят на собствениците по отношение на производителността.

Много потребители обаче отбелязват забележимо увеличение на потреблението на електроенергия, което е необходимо за внедряване на турбокомпресорна система.

Какво да търсите по време на инсталацията

Ръководство на потребителя NAVIEN Ace COAXIAL 13K

Стоманен газов котел Navien Ace

Тъй като инструкциите са приложени към оборудването, няма проблеми с инсталирането и свързването на устройството. Да го направите сами не е проблем. Дори неспециалистът може да разбере инструкциите. Освен това е написано на руски.

Единственото нещо, на което специалистите искат да обърнат внимание, е начин за отстраняване на газовете от въглероден окис. Те могат да бъдат изхвърлени през конвенционален атмосферен комин, свързани към коминната система на къщата или инсталирани като отделна конструкция.

Но ако не сте доволни от нито една от опциите, можете да направите коаксиален комин. Инсталирането му е няколко пъти по-лесно. Но имайте предвид, че коаксиалните конструкции се използват само когато отопляемата площ на къщата не надвишава 110 m². Те могат да бъдат инсталирани с котли с мощност не по-голяма от 11 kW.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни