Газови котли "Сибир": рецензии, спецификации, инструкции

Начало / Газови котли

Обратно към

Публикувано: 29.11.2019

Време за четене: 5 мин

0

1486

Газовият котел Сибир заема едно от водещите места сред популярните и конкурентни местни котли. Всички модификации имат добра ефективност - 90%, отличават се с нисък специфичен показател за разход на гориво, имат прост, издръжлив и ефективен дизайн.

Производителят произвежда модели със стомана или чугун, вградени топлообменници. Многофункционалните подови и компактни котли за стена имат средна пазарна цена, която започва от 19 хиляди рубли.


Външен вид на подовия котел

 • 1 Кой е производителят
 • 2 Дизайн и принцип на действие
 • 3 Най-надеждните модели
 • 4 Основни неизправности в Сибир
 • 5 Отзиви на собственика
 • 6 Официален уебсайт на котли с каталог
 • 7 Съображения за инсталиране и свързване

За компанията

Собственикът на марката Сибир е ЗАО „Ростовгазоапарат“. Това е голяма компания, която произвежда газово оборудване. Заводът е основан през 1888 г. Местоположение - Ростов на Дон. Първият в СССР - през 1959 г., започва да произвежда газови котли - AOGV-80. Днес предприятието е пример за автоматизация и роботизация на производствените процеси. Продуктите, произведени от завода, служат за 20 или повече години.

Официално лого на Сибир

Доставка на топла вода

В случаите, когато се планира не само отопление на помещенията с помощта на подов котел, но и получаване на топла вода за битови нужди, трябва да разгледате по-отблизо моделите с маркировка "К". Такива модели имат два отоплителни кръга, което означава, че те могат едновременно да отопляват помещението и да му осигуряват топла вода.

Когато избирате правилния подов газов котел Сибир (прегледите за качеството на водоснабдяването на които зависят от правилно извършените изчисления), отново трябва да се обърнете към показателите за мощност на котела.

Трябва да се отбележи, че за тричленно семейство котелът трябва да може да произвежда топла вода в обем от 4 литра в минута. Сред моделите на Сибир това изискване отговаря на котела 11K.

Подови газови котли Сибир - спецификации и ревюта 4

Устройство

• Материал на топлообменника - въглеродна структурна стомана.

• Автоматичен блок SIT, състоящ се от електромагнитен вентил, модулиращ термостат за включване / изключване и термоелектрическо устройство за управление на пламъка. Има повторно запалване и стабилизатор на налягането на горивото, пиезо запалване и газов филтър.

• Атмосферна горелка. Материал - топлоустойчива стомана. Може да работи при намалено налягане на горивото.

• Корпус с прахово покритие.

• Фолио топлоизолатор - за намаляване на преноса на топлина и повишаване на ефективността.

• Капилярен термометър.

Подов газов котел Сибир

Сериали от Сибир

Производителят предлага три серии:

 • Премиум Topline-24. Премиум модели се правят за малки сгради. Двуконтурно - можете да затопляте вода за битови нужди. Характеристика на серията е електронното запалване. Има йонизационен контрол на огъня и отпадъчните газове. Има функция за отстраняване на котления камък. Ефективност 90%.
 • Комфорт Сибир. Модификации 23, 29, 35, 40, 50 (топлинна мощност, kW). Предлага се всяка опция - едно верига или двойна верига. Предназначен за големи стаи.
 • Икономика Сибир. Произвежда се от 2005г. Четири модела, различаващи се по брой вериги и мощност - 11,6 kW и 17,6 kW. Буквата "К" в маркировката означава - два контура. Възможно е да преминете към втечнен газ - можете да се застраховате в случай на авария в газопровода. Калъфите са покрити с емайл, който предпазва от механични повреди.

Линии на газови котли Сибир

Най-добрите и известни модели: характеристики и цени

Класически подови стоящи котли Сибир

Класически, евтини и най-популярни котли със стоманен топлообменник. Те се отличават с компактни размери, дебелина на топлообменника от 4 мм, надеждност и приятна цена. Ефективността е 90%, разходът на газ при модела от 11,6 kW е само 1,18 м3 / ч. Предлага се във версии 11, 17, 23, 29 и 35 kW. Съществуват и двуконтурни модели, те идват с префикс "К" (например Сибир 11К) и струват само 5-15% повече от едноконтурните модели.

Що се отнася до останалото, за повече от 12 години експлоатационен опит практически няма сериозни оплаквания от обслужване, моделът се счита за най-успешния и най-надежден от домашните газови котли. Почти всички недостатъци, описани по-рано, са присъщи на него - чувствителност към запушване, шумно запалване. Моля, обърнете внимание, че максимално допустимото работно налягане е само 1 bar, поради което не се препоръчва използването на модела в затворени системи, където работното налягане обикновено е 1,5-2 bar.

Цена: 19 800-26 000 рубли

Серия KCHGO

Един от най-добрите газови котли в Сибир за отопление на частна къща. Това е по-голям и тежък модел с траен чугунен топлообменник. Чугунът практически не е обект на корозия, поради което такива топлообменници служат 30 години или повече, въпреки че са много по-скъпи. За разлика от предишния модел, допустимото работно налягане сега е 3 бара, което позволява котелът да се използва във всякакви битови затворени отоплителни системи с принудителна циркулация на охлаждащата течност. Предлага се във версии 16, 25, 40, 50 kW.

Горелката и автоматизацията на котела са еднакви - известните италиански EuroSit и Polidoro, така че разходът на газ остава на същото ниво - 1,7 м3 / ч за модела от 16 kW. Иначе всичко е същото като при класическите стоманени подови стойки. Съществен недостатък е липсата на версии с двойна верига. Цените за чугунени модели, макар и доста високи, са много по-ниски от чуждестранните аналози и едни от най-ниските сред местните

Цена: 33 900 рубли - 62 000 рубли

Серия Top Line

Шарнирен модел, в случай на който вече има всички необходими модули на отоплителната система (разширителен резервоар, циркулационна помпа, група за безопасност и др.). Отличава се с наличието на непрекъснато модулираща се горелка, което се отразява в максималния разход на газ - 2,65 м3 / ч при мощност от 24 kW. Меден топлообменник - по-устойчив на корозия от стоманата и по-топлопроводим. Но при двуконтурните модели е битермално (двойно), което означава почти нулев резултат при измиването му и уязвимост от натрупване на мащаб. Ето защо е наложително да използвате мека пречистена вода като охлаждаща течност и да я сменяте възможно най-рядко.

Наред с други неща, има защита срещу прегряване и замръзване, възможност за свързване на външен термостат. Моделът е доста нов и е в експлоатация само от няколко години, като през това време няма сериозни оплаквания от сервиз. Значителен недостатък е трудността при придобиването му, тъй като все още рядко се среща в обхвата на онлайн магазините. На първо място, това се дължи на липсата на версии с друга мощност: налични са само Top Line 24 kW (едноконтурна) и Top Line 24C (двойна верига).

Цена: 21 500-26 000 рубли

Технически характеристики на дизайна

Топлообменник с висока якост. При производството му са използвани практични материали - стомана или чугун и автоматично заваряване. Срок на експлоатация - 25 години.

 • Уреди с два кръга загряват вода в меден проточен радиатор.
 • Изолационен слой предпазва потребителите от изгаряния.
 • Те се използват във всякакви водоснабдителни системи - подходяща е както принудителната, така и естествената циркулация на водата.
 • Енергийна независимост. Не се свързвайте към електрически мрежи.

Предимства на газовите котли в Сибир

Резервоарът за топлообменник е изработен от висококачествени материали с автоматично заваряване, поради което се отличава със своята надеждност и висока якост.

Предимствата на газовите котли "Сибир" могат да бъдат подчертани:

 1. Ефективността е до 90%.
 2. Лесно управление на режима на отопление.
 3. Двуконтурните котли имат меден контур за нагряване на вода.
 4. Оборудването има добра топлоизолация, така че не представлява опасност по време на работа.
 5. Малък размер, интересен дизайн и тиха работа. Благодарение на тези характеристики, котелът може да бъде инсталиран във всяка стая.
 6. Ако котелът е оборудван с чугунен топлообменник, експлоатационният живот може да бъде до 25 години.
 7. Ефективното нагряване на топлоносителя се осигурява от стоманен топлообменник.
 8. Оборудването може да се използва в система с принудителна и естествена циркулация на водата.

Но въпреки многото предимства, има някои недостатъци:

 • Оборудването може да се инсталира само близо до стена;
 • За инсталирането на газова уредба трябва да получите всички разрешителни;
 • Необходимо е да се монтира комин, за да работи котелът;
 • Газовият агрегат има висока опасност от пожар;
 • Няма кондензиращи устройства.

Вградената автоматизация има следните характеристики:

 1. Автоматиката има пиезоелектрично запалване.
 2. Много е лесно да управлявате блока за автоматизация, тъй като те са удобно разположени в устройството.
 3. Не е необходимо да се контролира и регулира работата на комбинирания клапан, тъй като всичко се случва в автоматичен режим.
 4. Устройството поддържа точна температура.
 5. Автоматиката е оборудвана със сензор за тяга и контрол на пламъка.
 6. Оптималният разход на газ се определя автоматично след избор на режим на работа на горелката.

Основното предимство на работата на газови котли "Сибир" е енергийната независимост. Този фактор е много важен в райони, където прекъсванията на електрозахранването са чести.

Горелката за газов котел Сибир има следните характеристики:

 1. Горелката е изработена от неръждаема стомана, така че няма да изгори при ниско налягане.
 2. Горелката с италианско производство е екологично устройство и не включва вредни вещества в отработените газове.
 3. Чрез смяна на горелката и основната част на горелката, котелът ще може да работи на втечнен газ.

За правилната работа на горелката не е необходимо да имате някакви специални познания, а по-скоро следвайте инструкциите за нормална работа на цялата система. Поддръжката на отоплителната система трябва да се извършва ежегодно:

 • Проверете тягата на комина, работата на устройствата, които отговарят за безопасността и плътността на системата;
 • Извършете почистване на газови филтри;
 • Промийте пилотната и основната горелки.

Такава работа се извършва от специализирани служби.

Характеристики на модификации на стени

Те са много търсени - функционални, практични, компактни. Ползи:

 • Меден битермален радиатор Gianoni.
 • Polidoro - горелка от легирана стомана.
 • Honeywell - Автоматична модулация на пламъка.
 • Функция против замръзване.
 • LCD дисплей с актуална информация и кодове за грешки, които възникват в случай на повреда.

Чрез свързване на стаен термостат, разходът на гориво може да бъде намален.

Модел за стена на газов котел Сибир

Съставът

Няколко линии са представени от производителя:

• AKGV и AOGV. Съответно, дву верига и едно верига. Поставени на пода. Капацитет на отопление 11-35 kW. Материалът на топлообменниците, най-често въглеродна стомана. Отопляеми площи от 125-400 квадратни метра. Консумация на вода - 4-8 л / мин при 35 ° C.

• KCHGO. Мощни машини 16-50 kW. Те отопляват големи сгради, складове, производствени халета. Радиаторът е чугунен.

• Горна линия. Закачете се на стената. 24 000 вата. Медни топлообменници. Проектиран за едновременна поддръжка на няколко точки на приемане на вода. Проектиран за къщи до 200 кв. М.

• Аква. 18 000-23 000 вата. Това е по-скоро бойлер, отколкото отоплителен котел. Запалване - пиезо / електронно.

Подови котли Сибир

Прегледи на газови котли Сибир модели 11, 17, 23, 29, 35, цени, характеристики

Заводът за газово оборудване в Ростов е местен производител на устройства за отопление и водоснабдяване.Днес съставът на предприятието е представен от следните редове: AOGV, RGA и Сибир. Всяко устройство е произведено от качествени материали. Ето защо прегледите на газовите отоплителни котли в Сибир говорят за надеждността и издръжливостта на блоковете на относително ниска цена.

Линията на Сибир включва подово оборудване (включително това с чугунен топлообменник), монтирани на стената уреди и проточни бойлери. Всеки от тях се характеризира с високо ниво на качество, постигнато чрез тясно сътрудничество с водещи чуждестранни производители на ключови компоненти: Viadrus, Gianoni - топлообменници, Polidoro - горелки, SIT, Honeywell - блок за автоматизация, Grundfos - помпи и Zilmet - разширителни резервоари.

Подобна конфигурация позволява не само да се увеличи трайността и ефективността на оборудването, но и да се поддържа неговата достъпна цена. Например, отоплението на вода с газова колона в Сибир с 18 kW ще струва дори на етапа на работа по-евтино от същия Electrolux до разхода на газ, който е почти по-висок в този котел с 20%, отколкото в местния аналог. Потребителите отдавна оценяват качеството на изработката, материалите и сглобяването на устройства, поради което са търсени на нашия пазар.

Оценки на клиенти в Сибир

„Дълго време с жена ми избрахме бойлер, фокусиран върху 20-25 kW. В резултат на това бяхме подкупени от цената на двуконтурен котел в Сибир, сравнявайки го с устройства на чуждестранни компании, подобни по качество на сглобяване - газовият Сибир се оказва много по-изгоден и ако добавим и адаптиране към условията на ОНД (декларирана от производителя), тогава тя няма равна тук като цяло. Като цяло го инсталирахме - всичко беше без проблеми. Използваме го за втори сезон - все още няма оплаквания. "

Александър Петровски, Санкт Петербург.

„Избрах котел с мощност около 10 kW, който може да работи при липса на електричество и с подходяща автоматизация в случай на внезапно спиране. Цената на газовите енергонезависими котли Siberia 11 ми се стори приемлива, но в интернет прочетох, че те поддържат втечнен газ и в магазина казаха, че е необходимо да се купуват специални дюзи отделно. Но за мен това не изигра основна роля. Инсталиран, работил 2 години. Както се очакваше, имаше прекъсвания, котелът продължи да функционира без прекъсване. "

Георги Казанцев, Владикавказ.

„Съпругата ми ме убеди да купя газов едноконтурен подов котел Siberia 17, бях склонен към модела с мощност 23 kW, а къщата ни е 190 квадратни метра, въпреки че е добре изолирана, по-добре е да имаме запас. Независимо от това, мощността се оказа достатъчна дори за 18-градусови студове, при които къщата все още държеше 20 градуса топлина. По време на монтажа имаше леки затруднения с връзката, оказа се, че захранването към водогрейната част не съвпада по диаметър, затова препоръчвам да изясните всичко предварително. "

Яков Цегелски, Елиста.

„След като прочетох потребителските отзиви за стенните котли TopLine 24 с две вериги, реших да опитам да разчитам на местни продукти. Противно на предупрежденията на приятели, все още не е имало ситуация, в която да съжалявам за избора си. Сглобката е с високо качество, включено е необходимото за свързване, автоматизацията работи без повреди, а капацитетът на батерията дори на моя скромен UPS беше напълно достатъчен за газовия котел в Сибир да продължи да се отоплява 2 часа без електричество (консумира 85 W). "

Анатолий Петров, Краснодар.

„Характеристиките на отоплителния газов котел на Siberia AOGV 11 ми се сториха убедителни. Днес той вече е на повече от 3 години, през това време всичко, което направи, беше да извика майстора за рутинно почистване, което е предвидено в инструкциите. Имам впечатлението, че той само разглобяваше и сглобяваше устройството (не видях никакви опити за сериозно почистване), което говори в полза на избраното устройство. "

Денис Мурманцев, Майкоп.

„Според моето скромно мнение битовият котел на марката Siberia 23 за частна къща е газов уред с най-доброто съотношение цена-качество на пазара. Преди да купя, преминах през много опции (сглобени предимно в Китай), все още не намерих бойлер, който да вдъхне доверие и беше в същия ценови диапазон. Днес устройството работи в моята къща вече една година, разбирам, че периодът е кратък, но през това време имаше само положителни впечатления. В края на краищата те могат да го правят с нас, когато пожелаят. "

Владимир Семин, Домодедово.

„Миналата година, през лятото, инсталирах Сибир 17 на 133 кв. М. Тренирах зимата с гръм и трясък, автоматиката функционира перфектно. Мисля да купя 11 модела за гаража. "

Валентин Алябьев, Санкт Петербург.

Предимства и недостатъци

Помислете за основните предимства и недостатъци на устройствата, за да определите кой газов котел да изберете за отопление на частна къща и на какво трябва да обърнете внимание.

Предимствата включват:

 • Ниско ниво на шум.
 • Система за автоматично управление и безопасност.
 • Широка гама котли в Сибир.
 • Неизискващ към качеството на водата и газа.
 • Възможност за ниско налягане.
 • Надеждност на използваните метални сплави.
 • Италиански разработки в критични звена.
 • Енергийна независимост.

Сред недостатъците на котлите в Сибир си струва да се отбележи:

 • Необходимостта от получаване на разрешение за монтаж от газовата служба.
 • Повишена опасност от пожар на оборудването.
 • Липса на кондензиращи агрегати в обхвата.
 • Необходимо е разположение в близост до външна стена.
 • Изисква подреждане на комин.

Сибир цена и кратко описание

На пазара има голямо разнообразие от устройства за Сибир, ще разгледаме моделната гама руски газови нагреватели на основната линия на този производител.

Газов котел модел Сибирмощност, kWtРазход на природен газ, м3 / чОтоплителна площ, кв. МЦена, търкайте
1111,61,1812516 500
1717,41,7620017 700
2323,22,325020 600
29292,9430025 300
35353,7540029 100

Трябва да се отбележи, че устройствата в Сибир, маркирани с буквата "К", се различават само по наличието на верига за захранване с топла вода, всички останали характеристики са еднакви.

Съвети за купувача

Преди да изберете колона Сибир за отопление на дома, предлагаме да се запознаете с препоръките:

 • Котлите могат да бъдат преобразувани за LPG чрез подмяна на пилотните дюзи и основната горелка.
 • Ако бюджетът не е ограничен от твърда рамка, по-добре е да изберете котел с чугунен топлообменник, според прегледите, Сибир от този материал има ресурс за използване 2,5 пъти по-висок.
 • Дори когато купувате модел, без да осигурявате захранване с топла вода, той допълнително се организира с помощта на бойлер от индиректен тип.
 • За бързо определяне на необходимата мощност на котела се използва приблизителна зависимост: 1 kW на 10 квадратни метра от помещението. Но не трябва да забравяме за степента на изолация на сградата. Например за лошо изолирани сгради съотношението може да бъде 1 до 7, а за къщи с добър топлинен слой - 1 до 13-15.

Описанието на енергонезависимите отоплителни котли в Сибир показва необходимостта от поддръжка поне веднъж годишно, през което:

 • Почистване на газовия филтър.
 • Промиване на пилотната и основната горелки.
 • Проверка на плътността на системите на устройствата; автоматизация на безопасността; тяга на комина на котела.

Всички изброени работи трябва да се извършват от специалист по газови услуги.

termogurus.ru

Критерии по избор

• Мощност - колкото повече е, толкова по-голяма е отопляемата площ. Предписано в етикета.

• Размери на стаята. Изчисляването на необходимата отоплителна мощност се извършва, като се вземе предвид зависимостта: за 10 кв. М. - 1000 вата. Не се препоръчва да използвате устройството максимално - това увеличава износването на неговите елементи. Стойността трябва да се увеличи чрез добавяне на 30%.

• Климат.

• Изолация на сгради.

• БГВ (захранване с топла вода).

• Тип котел. В апартамент е по-удобно да се използва шарнирната версия, в частна къща е на пода.

Избор на газов котел "Сибир"

Преди да купите газов котел, трябва да изчислите мощността на оборудването. Например, за отопление 10 кв.м. ще е необходима приблизително 1 kW мощност на котела. Но това изчисление е приблизително. Ако къщата има лоша топлоизолация, тогава съотношението ще бъде 1: 7, а ако къщата е добре изолирана, тогава ще бъде 1:13.

Преди да изберете газов котел, трябва да имате предвид някои точки:

 1. Котелът може да бъде преобразуван за работа на втечнен газ.
 2. Ако е възможно, трябва да закупите котел с чугунен топлообменник, тъй като той има дълъг експлоатационен живот и е устойчив на корозия.
 3. Когато купувате едноконтурен котел, можете да закупите допълнителен вграден индиректен бойлер за отопление на вода.
 4. Височината и дълбочината на всички модели са еднакви, но ширината е различна.
 5. При избора на котел за отопление и водоснабдяване е по-добре да изберете оборудване с буквата "К". Например 11K ще загрее 3,8 литра гореща вода за 1 минута. Това представяне е достатъчно за 4-членно семейство. Ако има повече потребители, тогава мощността на котела трябва да е по-висока.

Цената на газовите котли "Сибир" зависи от капацитета. Колкото по-висока е, толкова по-висока е цената.

Инсталация

Комплектът включва паспорт и инструкции. Последното е необходимо, за да се запознаете с устройството, принципа на работа и правилата за използване на котела. След като прочете инструкциите, потребителят ще може да се научи как да включи устройството. Препоръчително е да поверите инсталацията на специалисти. Инсталационни характеристики:

• Регистрация на разрешение за монтаж - от газови работници.

• Монтажът се извършва от специалисти с лиценз за съответната работа.

• Комплектът не включва разширителен резервоар и циркулационна помпа - те ще трябва да бъдат закупени допълнително.

• Устройството е поставено до стена, така че е задължително да оставите празнина от поне три сантиметра.

• За повърхностен монтаж уредът се нуждае от фундамент. Обикновено е направен от тухла. Моделите, монтирани на стена, са здраво закрепени.

• При свързване не трябва да има и най-малко изтичане на газ. Връзките трябва да бъдат внимателно изолирани.

• Ако стартирате устройството за първи път, на топлообменника ще се събере конденз, който ще изчезне, когато системата се загрее.

Газови котли Сибир с окабеляване

Котли в Сибир - описание и характеристики

Газови енергонезависими отоплителни конструкции Сибир са оборудвани с надеждна италианска система за автоматизация EUROSIT, адаптирана към руските експлоатационни условия. Системата е проектирана по такъв начин, че устройството да може да работи дори в случай на ниско налягане на газ или вода.

Линията Сибир е представена от подово оборудване, монтирани на стената агрегати и нагреватели на потока, които имат много положителни характеристики.

Пълен комплект газови котли Сибир:

 • разширителни резервоари Zilmet;
 • Помпи Grundfos;
 • Единица за автоматизация на SIT, Honeywell;
 • горелки Polidoro;
 • топлообменници Джанони.

Благодарение на тази конфигурация устройствата работят ефективно, имат дълъг експлоатационен живот и достъпна цена.

Как да използвам оборудването?

Без да нарушавате правилата за експлоатация, можете значително да удължите експлоатационния живот на газовите уреди:

• Не включвайте котел със счупена горелка или запушен комин.

• Шасито трябва да е заземено.

• Когато използвате антифриз като топлоносител - вместо вода, трябва да закупите само сертифициран продукт. Съдържанието на етилен гликол е забранено.

• Водата не трябва да се загрява над 95 градуса.

• Когато инсталирате устройството близо до стена, покрита с пожароопасен материал, трябва да се направи стоманено или азбестово уплътнение.

• Включването на устройството е разрешено само след зареждане на системата с вода / антифриз.

• Почиствайте комина и филтрите ежегодно. Уверете се, че всички връзки са здраво.

Уред за автоматизация на газов котел Сибир

Ефективност

Всички подови котли работят на природен газ. Въпреки това, за моделите Siberia 11 (K) и 17 (K) е предвидена възможността за възстановяване на работата от цилиндри, просто трябва да смените горелката. Това е удобно, ако втечнен газ се използва като алтернативно гориво.


Размерите ви позволяват да поставяте котли в Сибир дори в ограничено пространство

Потреблението на природен газ зависи от капацитета и е в диапазона от 1,18 - 3,75 м3 / ч. За втечнен газ дебитът варира от 1 до 1,21 m3 / h. В допълнение, газовият апарат "Сибир" не се проваля дори когато налягането в главната линия падне.

Поради конструктивните характеристики, подовият Сибир има ефективност от 90 - 91%.

Преглед на модела

Сибир 17K

Външен монтаж. Проста конструкция. Минимум функции. След като научиха колко струва модификацията 17 K, както и техническите параметри, потребителите охотно я купуват. Два контура. Капацитет на отопление 17,4 kW. Затопля площ до 200 кв. М. Ефективност 90%. Отворена горивна камера. Разход на гориво - съответно 1, 21 kg / h и 1,76 m3 / h - втечнен и природен газ. Механичен тип управление. Защита - контрол на газа. Тежи 59 кг. Ширина 28 см. Височината и дълбочината са стандартни за Сибир - съответно 85 и 56 см.

Подов модел Сибир 17K

Сибир KCHGO-25

Едноконтурен подов конвекционен тип котел. Отоплителна площ до 270 кв. м. Приблизителната цена е 37 700 рубли. 25 000 W - топлинна мощност. Чугунен топлообменник. 2,45 куб. М / ч природен газ. Управлява се механично. Контрол на газа. 115 кг - тегло.

Конвекционен етаж модел Сибир KCHGO-25

AOGV-17.4

Външен монтаж. Не реагира на спада на налягането в газовите тръби. Нелетливи. Топлоизолатор с базалтови влакна. Автоматично управление. Стоманен радиатор. Затопля до 180 кв. м. SIT. Оборудван с магнитен клапан, който устоява на мръсотия. Пиезо запалване.

Нелетлив модел Сибир AOGV-17.4

TopLine 24

Изпълнение на стена. Меден топлообменник. Производителността е 12 l / min при 25 ° C - тя намалява с повишаване на температурата. В зависимост от мощността на устройството е възможно да се затопли площ от 30-200 квадратни метра.

Стенно монтиран модел TopLine 24 с меден топлообменник

AOGV 11.6

Модификация на бюджета. Приблизителна цена - 10 000 рубли. Една верига. 11,6 kW - топлинна мощност. Ефективността е 87%. Външен монтаж. Няма автоматично запалване. Отворена камера. Той е нелетлив, както всички газови устройства в Сибир.

Бюджетен модел Сибир AOGV 11.6

Изпълнение и размери

Всички котли от тази моделна гама са на пода

... Следователно те трябва да бъдат монтирани в отделно помещение, но котелното помещение може да бъде доста скромно по размер, тъй като размерите на устройствата са малки. Всички котли имат еднаква височина и дълбочина (съответно 850 и 560 мм). Но има разлики в ширината: за модели Siberia 11 (K) и 17 (K) тя е 280 mm, а за продукти с капацитет 23 (K), 29 (K) и 35 - 380 mm. По принцип такъв котел няма да заема много място.


Основните възли на газовия котел "Сибир"

Теглото на устройствата е малко - от 52 кг за модели от 11 kW до 90 кг за най-мощния котел с мощност от 35 kW в диапазона.

Lemax или Сибир - кое е по-добре?

Избирайки домашен евтин котел, потребителят трябва да го сравнява не само с европейските колеги, които го надминават по цена, но и с продуктите, произведени в Русия. Сибир и Lemax са продукти на местни предприятия. Lemax е търговска марка на растението в Таганрог. Това е младо производствено съоръжение, което доставя своите продукти във всички региони на Руската федерация от 2002 г. И двете марки имат ефективност от 90%. Сибир печели над конкурентите на Taganrog в класацията на търсенето - потребителите на продуктите на ЗАО Rostovgazoapparat са привлечени от ефективност, топлообмен, външен вид и лекота на управление. И двете централи произвеждат енергонезависими модели със стоманени и чугунени топлообменници. Отзивите за продуктите на Lemax са неутрални - не са "първокласни", но са доста надеждни и непретенциозни за тяхната цена - стоманено устройство с мощност 10 000 W струва 13 000 рубли, чугунено 19 000 W - 30 000 рубли.

Сибир или Lemax: което е по-добре

Подовите газови котли имат подобен, малко по-сложен дизайн, но подобна автоматизация и горелки. Ефективността на почти цялата гама модели Lemax също е 90%, но разходът на газ е по-висок средно с 10%. Например Lemax Premium-16 kW има максимален разход на газ от 1,9 м3 / ч. Котлите Lemax са по-тихи и дори моделите от стомана са проектирани да работят в схема с налягане до 3 бара. Цената им обаче е с 10-20% по-скъпа.

Сибир е по-безопасен, по-икономичен, по-прост и по-евтин.Но той е лишен от гореописаните предимства, присъщи на състава на Lemax. Като цяло и двамата производители са достойни за внимание и не напразно лидерите в продажбите сред местните производители на газови котли.

Преглед на газовите котли Lemax Най-известните и често срещани сред домашните модели

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни