Коминната облицовка: как да се реконструира стар тухлен комин?

Характеристики и дизайн на комина

Дизайнът на тухлен комин, идващ от камина, печка, котел на твърдо гориво и газ е шахта, която образува прав канал или с завои. Горната част на конструкцията е показана над покрива, а отгоре е поставена защитна капачка.

Принцип на действие

Когато котелът е включен, температурата в дъното на канала е по-висока от тази на изхода. Поради диференциала се формира разлика в налягането. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добра е тягата. Продуктите от горенето се изхвърлят свободно на улицата и кислородът навлиза в пещта, за да поддържа горенето.

Димовой

В случай, че конструкцията на комина не отговаря на изискванията за пожарна безопасност (коминът трябва да бъде ремонтиран или при изграждането на нова къща коминът е изграден с отклонения от строителните норми), понякога е възможно да се реконструира „старият“ комин - това е вмъкването на нов комин в канала на комина (втулката на комина) ... Втулката на комина се използва при възстановяване на работата на комина, когато не е възможно да се възстанови целият канал на комина.

При обшиване на комина в стария тухлен канал на комина е монтирана вложка - нова уплътнена тръба от неръждаема стомана (втулка) или гъвкава синтетична тръба. Оптималният диаметър и форма на новата тръба се избира, като се вземат предвид характеристиките на комина и характеристиките на отоплителното устройство.

Втулката на канала за димните газове (втулка, втулка, вложка, облицовка) в повечето случаи се извършва в прав вертикален комин от тухли. Когато коминният канал има завои и счупвания, облицовката на комина със стоманени тръби може да се извърши само с частично разрушаване на преградите и стария комин.

Необходимостта от втулка за комин

Модерният комин е инженерно-техническа конструкция, където пожарната безопасност на къщата зависи от качеството на тръбния материал и от херметичността на канала. Неквалифицираните строители с небрежност на бригадирите използват кухи или силикатни тухли върху циментова замазка за полагане на комина, превръзка с пукнатини, замразен разтвор виси на вътрешните стени, армировка и изпъкнали подови плочи в канала, стеснен участък, за някои причина на върха на главата някакви "къщички" С плочки.

Небрежното отношение на строителите към „новия“ комин или експлоатацията на „стария“ комин без превантивна поддръжка води до необходимостта от закрепване на комина.

Обшивка на димоотвода с модулна стоманена коминна система

Димоотводът се запушва чрез инсталиране на твърда конструкция от модулни тръби в съществуващия прав комин. Неръждаемата стомана ви позволява да направите вложка с определена форма (правоъгълник, овал) или да изберете комин от готови модулни елементи, като изберете втулка с оптимален диаметър и дебелина (0,8 и 1 мм).

Когато каналът за димни газове е обвит със стоманени тръби, е възможно да се предвидят в проекта всички необходими коминни възли (ревизии и почистване, кондензатор, капак) в съответствие със строителните норми и правилата за пожарна безопасност. Модулният дизайн ще създаде херметичност, кръглото напречно сечение на канала ще подобри сцеплението, гладката повърхност ще намали образуването на сажди, а устойчивата на киселини неръждаема стомана (а именно стомана, а не поцинкована) ще устои на агресивните ефекти на конденза

Втулка за комин със система FuranFlex

Полимерна вложка FuranFlex се използва за облицовка на комини от газови котли и котли на течно гориво с температура на димните газове под 250 ° C.Гъвкава тръба от синтетична смола, подсилена с фибростъкло, се вкарва в димния канал (не само прав).

Под въздействието на висока температура еластичната тръба FuranFlex приема формата на коминния канал и след втвърдяване полимерният състав създава твърд запечатан канал с дебелина до 2 мм без фуги. Системата е проектирана повече за борба с кондензацията, отколкото с топлинното разширение, поради което FuranFlex не е подходящ за комини.

Комин втулка с гъвкава неръждаема тръба

Обшиването на димоотвода с гъвкава неръждаема тръба не е най-доброто решение. Гъвкавата тръба има някои недостатъци: гофрираната структура насърчава натрупването на сажди и конденз, има по-малка дебелина на стената и кратък експлоатационен живот.

Облицовка на вътрешната повърхност на канала

Облицовката (измазване) на вътрешната повърхност на димния канал с огнеустойчива смес позволява запълване на всички пукнатини с топлоустойчива маса и изравняване на повърхността на тухления комин отвътре, практически без намаляване на напречното сечение на канала. При облицовката на вътрешната повърхност на тръбата във високи вертикални комини се създава технологичен отвор в долната част на димния канал, който се запечатва в края на облицовъчната работа. Цената на облицовката е по-ниска от цената на коминната облицовка, но не гарантира плътността на димоотвода.

Подготвителна работа преди обшивка

Преди обшиването на димния канал е необходимо да се направят следните операции: проверка на комина, проверка на напречното сечение, определяне на степента на замърсяване и почистване, проверка на работоспособността и херметичността. Напречното сечение на тухления канал за дим, в повечето случаи, е правоъгълник от 140x270 mm, поради което преди монтажните работи е необходимо да се определи дизайнът на щепсела, необходимият размер и форма на облицовката.

Необходимо е внимателно да се изчисли съответствието на диаметъра на изхода на пещта с площта на напречното сечение на втулката, тъй като вложката стеснява канала на комина. По-добре е да инсталирате облицовка в тухлен комин на етапа на изграждане на къща: да инсталирате всеки модулен елемент на облицовката и постепенно да я тухлите или да оставите ниша за бъдеща стоманена вложка.

Позлата - модернизация на тухлен комин

Обшивката (запушването) на димния канал е алтернативен вариант за реконструкция на тухлен комин. Към всяка опция за модернизиране на комина трябва да се подхожда индивидуално и да се намери най-добрият вариант за обшиване на комина, за да се възстанови ефективната и безопасна работа на печката или камината.

Изисквания към изпускателния канал

Доброто сцепление се поддържа от херметичността на конструкцията, както и от състоянието на ниско натрупване на сажди и образуване на конденз. Тези параметри са основното изискване за всички комини. Важно е правилно да се изчисли напречното сечение, така че да няма дим вътре в стаята.

Същността на ръкава и неговите предимства

Преди да се втурнете да реконструирате комина, трябва да разберете какво е ръкав и също така да разберете предимствата на процеса.

Повечето комини имат правоъгълен канал. За зидария се използват обикновени червени или декоративни тухли. С течение на времето вътре в каналите се появяват големи натрупвания на сажди, ефективността намалява и сцеплението напълно изчезва. Проблемът се крие точно във формата на сечението, както и в грапавата повърхност на тухлата.

В кръгли и овални канали вътрешните стени са гладки. Саждите не се залепват по стените.

За да не построят нов комин, те измислиха ръкав. Процедурата включва поставяне на тръбата вътре в канала, без да се разрушава тухлената зидария. Втулката от неръждаема стомана се счита за най-добрият вариант, но може да се използва керамика, азбест или полимер.

Предимства на втулката на канала на комина:

 • сцеплението се подобрява поради гладката повърхност на облицовката;
 • загубата на топлина намалява, ефективността се увеличава;
 • вътре в кръговия канал не възниква турбуленция;
 • трайността на каналите се увеличава поради устойчивостта на облицовката към кондензация;
 • плътността на комина се подобрява.

Вложката от втулката образува нов канал за отстраняване на продуктите от горенето, а тухлената зидария действа като обвивка.

Какво представлява втулката на комина?

Натрупването на сажди по стените на димния канал и образуването на конденз са основните причини за намаляването на течността в комина. За да подобрите работата на отоплителното оборудване, можете да преместите нов вал или да възстановите функционалността с помощта на втулка. Изграждането на нов тухлен комин изисква значителни финанси и време, поради което най-често старият комин се реконструира по метода на облицовката.

Коминната втулка е инсталирането на нова линия вътре в канала, без да се разрушава тухлената зидария. Образуването на вложката за отстраняване на продуктите от горенето дава много положителни моменти:

 • гладката вътрешна повърхност на облицовката осигурява повишено сцепление, рискът от запушване на сажди е намален до минимум,
 • степента на плътност на линията се увеличава,
 • функционалните характеристики на коминната система се подобряват поради устойчивостта на облицовката към кондензация.

Втулката има положителен ефект върху ефективността на топлинния генератор и условията на висококачественото обслужване на комина.

Има ли нужда от ръкав?

По-добре е да монтирате втулката по време на фазата на строителство на сградата. Вложката е тухлена, тъй като мината е поставена от тухли. Ако първоначално не сте направили това, с течение на времето ще трябва да се върнете към процеса. Обстрелът на завършена къща е по-труден. Ще трябва частично да разрушим зидарията, да счупим декоративната облицовка и да възстановим всичко отново.

Спешната необходимост от втулване на тухлени комини е причинена от следните причини:

 • първоначално системата за отстраняване на продуктите от горенето е проектирана и изградена с грешки;
 • приема се постоянно използване на камина или печка, свързани с тухлен комин;
 • дълга дължина на канала;
 • ако според проекта мината трябва да бъде запечатана, но това не е направено;
 • мината преминава през студено таванско помещение и се образува конденз поради температурната разлика;
 • коминът е облицован с тухли във външната стена на сградата;
 • капки кондензат се появяват от шевовете на тухлената зидария на мината;
 • разхерметизиране на димния канал;
 • мината бързо се запушва със сажди и изисква често почистване;
 • проходите за евакуация на дим бяха положени не от професионални печки, а от неопитни зидари.

Във всички останали случаи собственикът изпълнява ръкава както желае.

Предимства на ръкава

В резултат на работата по запушване на димния канал:

 • значително подобрено сцепление поради по-гладки лъскави стени в сравнение с тухлени или азбестови тръби... Известно е, че огледалната повърхност осигурява най-малкия коефициент на триене на дима по стените на тръбите;
 • по-малко топлинни загуби поради образуването на въздушна междина между стените на неръждаемата тръба и тухления канал;
 • възможността за образуване на ненужна въздушна турбуленция се елиминира поради използването на кръгли тръби с гладки стени;
 • увеличава устойчивостта на канала за димни газове към образуването на кондензат и агресивни киселинни веществакоито са част от дима. Кондензът, превръщайки се в лед, значително намалява сцеплението.

Три често използвани метода за втулки и използвани материали

Основната същност на облицовката е вмъкването на облицовката в тухлената шахта. Облицовките се различават по материал на производство, размер, форма. Основният принцип на инсталацията е един и същ, но има нюанси.

Неръждаема стомана

Облицовките се характеризират с дълъг експлоатационен живот, устойчивост на високи температури и конденз. Неръждаемите тръби са подходящи за шахти с всякаква дължина и форма.

Вложките от неръждаема стомана се различават по изпълнение:

 • Кръглите тръби се произвеждат с напречно сечение от 6 до 100 см. Дебелината на стената зависи от използвания метал и е 0,5–1,5 мм.
 • Правоъгълните тръби се използват по-рядко. При поискване се използват вложки с размер на стената 14 × 27 см.

 • Овалните тръби са изработени от неръждаема стомана с дебелина 0,5-0,6 мм. Работните размери са 20 × 10 и 24 × 12 см. Сечението съответства приблизително на кръгла тръба с диаметър 15 и 20 см.
 • Вълнообразните ръкави са изработени от два слоя от различни класове неръждаема стомана. Напречното сечение варира от 8 до 35 см. По време на монтажа на гъвкав комин от неръждаема стомана, гофрирането не трябва да се огъва с радиус по-малък от два диаметъра на тръбата.

От всички опции, гофрираният ръкав се счита за най-ненадежден. Двуслойната неръждаема стомана изгаря за четири години от излагане на високи температури и по оребрените стени остават сажди.

Полимерен ръкав

Втулката е изработена от мрежа от фибростъкло, импрегнирана с полимерна смола. Маркучът от една част се вкарва в вала без използване на свързващи сегменти. Ако е необходимо, използвайте фитинги. Максимална дължина на ръкава - 60 м. Дебелина - от 8 до 50 см. Експлоатационен живот - до 30 години. За високотемпературни и нискотемпературни котли се използват втулки с различен състав.

Полимерните системи FuranFlex за газови котли, камини и печки са популярни в Русия.

Облицовките FiTFiRE се използват за котли с ниска температура. FiTFiRE HT 1000 е подходящ за камини и печки.

Втулката на ръкава ви позволява да получите канал от едно парче, без да разглобявате тухлената зидария на мината. Облицовката е устойчива на кондензация и е способна да се огъне под ъгъл от 300. Сред недостатъците са високата цена, както и невъзможността за независима инсталация на канала за димни газове без умения и наличието на специално оборудване.

Керамика

Керамичните облицовки се считат за надеждни и издръжливи. За обкова те се използват по-често при възстановяване на разрушени мини. Предлагат се елементи в кръгла и правоъгълна форма. Връзката се осъществява в гнездо или брава с шипове. Диаметърът на втулките е от 12 до 45 см. Правите парчета тръби се произвеждат с дължини от 33, 66 и 133 см. Дебелината на стената варира от 4 до 20 мм.

Керамиката не се страхува от запалване на сажди. Недостатъкът е високата цена и теглото. Монтажът не е завършен без демонтиране на комина на шахтата.

Основни грешки в корпуса

Основните грешки са:

 1. Частична втулка (не по цялата дължина на вала).
 2. Използване на коляно вместо специална опора.
 3. Намачкани ръбове на тръбите (ако говорим за неръждаема стомана) по време на транспортиране, свързване (сегменти помежду си) или спускане в мината.
 4. Дръпване на кабела при спускане на втулката.
 5. Стесняване на диаметъра.
 6. Твърде остри завои (ако говорим за полимерна облицовка).
 7. Използването на насипна топлоизолация (между втулката и тухлената шахта).
 8. Липса на U-образно водно уплътнение - ако кондензатът се изхвърля директно през маркуч към канализацията.

Моля, обърнете внимание: всяка грешка е достатъчно сериозна. Ако те са разрешени, можете да усложните задачата си в бъдеще (ако трябва да смените облицовката) или да влошите работата на котела.

  Подобни публикации
 • Рационализираме отоплението: как да използваме топлообменник на комин и как е полезно?
 • Как да почистите комина от сажди с картофени обелки?

Характеристики на монтажните облицовки, изработени от различни материали

В съвременното строителство за реконструкция на комин се използват неръждаема стомана, керамика или полимерна втулка. Керамичната облицовка и полимерът са трудни за монтиране. Най-често, когато обшиват комини със собствените си ръце, те използват неръждаема стомана.

Подготвителна работа

Независимо от избрания тип облицовка, преди стартирането на облицовката се извършват редица подготвителни мерки:

 • С помощта на мощно фенерче те оглеждат димната шахта отвътре. Определете степента на унищожаване, замърсяване със сажди, наличие на отпаднали парчета хоросан, тухли, птичи гнезда.
 • Почистват комина с метални стъргалки, четки и други устройства. Тухлите, стърчащи от зидарията, ще попречат на вмъкването на вложката. Те се опитват да съборят всички изпъкналости с чук или лост.
 • Измерете дължината, както и диаметъра на комина. Размерите се прехвърлят в диаграмата, като се посочват всички завъртания и градуси на ъглите.
 • Частта от комина, съседна на котела или печката, се разглобява. От този момент ще започне инсталирането на оформения елемент.
 • Дъното на димната шахта се почиства от отломки и при необходимост се изравнява.

След предприемане на подготвителните мерки се купуват необходимите за облицовката облицовки.

Монтаж на вложка от неръждаема стомана с кръгло, правоъгълно или овално сечение

Втулката от неръждаема стомана на малка мина без завои се изпълнява по следния принцип:

 • Всички елементи на втулката са сглобени в една структура. Фугите се обработват с топлоустойчив уплътнител, а отгоре се увиват с лепяща лента върху алуминиева основа.
 • Два ремъка, кабели или здраво въже са фиксирани към дъното на тръбата със скоба.
 • Втулката е внимателно спусната по протежение на вала, докато спре до дъното. Ако дължината на комина е малка, лека тръба от неръждаема стомана се потапя на ръка, без да се използват кабели.
 • Вложката отдолу е свързана към входа на котела или пещта и е монтиран кондензатен колектор. От улицата ръкавът се изважда над тухлената зидария на комина, а отгоре се поставя защитна капачка.

Втулката от неръждаема стомана на дълъг комин с завои се извършва по различен начин:

 • Димоотводът е разглобен на входа на котела, както и всички зони, където ще бъдат монтирани оформените съединители.
 • Първо, долната част на втулката е сглобена от плоските участъци на тръбата до първия оформен съединител. Облицовката е спусната до дъното на шахтата, свързана с входа на котела или пещта и отдолу е монтиран кондензатен колектор.
 • На втория свободен край на стоманената втулка е монтиран оформен съединител. Към него е свързан плосък участък от неръждаема стомана до следващия завой на мината. Процедурата се повтаря, докато втулката бъде отстранена от вала.

Секцията за присъединяване на тръбите е подсилена по подобен начин с топлоустойчив уплътнител и обвита с алуминиева лента. Отгоре е монтирана глава.

Монтаж на гофрирани маркучи от неръждаема стомана

Обшивката с гофрирана неръждаема стомана гладка и с завои на комина се извършва по подобен начин. Разликата е в подреждането на долния и горния изход от мината. След инсталирането на гъвкавия маркуч вътре в димния канал, отдолу е прикрепен твърд преход от неръждаема тръба. Този раздел свързва втулката с входа на котела или пещта. Отдолу е монтиран кондензатен колектор.

На горния изход от димния канал гофрирането се извежда над зидарията на около 30 см. За надеждността на закрепването на главата изходът може да бъде направен чрез изграждане на твърд участък от неръждаема тръба. В края на ръкава тухлената зидария на комина е възстановена.

Монтаж на керамичната вложка

Покриването с керамични облицовки е по-трудно. Процесът се състои от следните стъпки:

 • Ролковият механизъм е фиксиран към отворите на кондензатния колектор. Елементът в втулката е носеща конструкция, а първият се спуска в комина на дълбочина 30 см. Керамиката е тежка. За безопасно спускане е оптимално да използвате лебедка.
 • Горният край на кондензатния колектор се обработва с уплътнител. С помощта на гнездо или брава с шип е фиксиран плосък участък на тръбата.
 • За свързване на котела с помощта на универсален фитинг се изрязва отвор върху плоска керамична втулка. Част от облицовката се спуска в шахтата с лебедка. Следващият елемент е фиксиран към края на първата тръба по подобен начин.По време на спускането се уверете, че втулката не се завърта в другата посока по отношение на входа на котела с отвора за фитинга.

Когато кондензатният колектор достигне дъното на шахтата, се извършва скачване с входа на котела. От горе керамичната тръба се извежда над тухлената зидария. Издатъкът е направен равен на височината на покривната плоча.

Монтаж на полимерна втулка

За обшиване на комини с полимерна втулка е необходимо специално оборудване. Първоначално облицовката наподобява навит маркуч. Втулката се повдига към покрива на сградата, въвежда се през канала до дъното на мината, свързва се с компресор и се подава въздух. Под натиск меките стени на чорапа ще се разширят.

Когато втулката придобие вътрешната форма на канала, вместо сгъстен въздух се подава пара. Полимерът първо омеква и след това се втвърдява. Кондензаторът се инсталира отдолу. На изхода от мината се отрязва допълнително парче втулка, а отгоре се монтира глава.

Устройство за глава

За да се монтира главата, върху повърхността на комина е изградена твърда втулка и около нея е монтирана покривна плоча. В близост до тръбата е прикрепена яка, за да се предотврати навлизането на кондензат в тухлената шахта. Частта на ръкава, стърчаща над покрива на къщата, е изолирана с изолация. Във височина тръбата трябва да излиза извън нивото на билото.

Чести грешки

Когато се използва какъвто и да е вид облицовка, е невъзможно да се позволи стесняване на секциите, да се използва оформен завой за ограничителя, а също така да се излее хлабава изолация в пролуките между облицовката и стените на шахтата.

Не е разрешено оттичането на кондензат в канализацията през маркуч без подреждането на U-образно водно уплътнение.

Ще бъде безполезно да се работи с частична втулка на мината, както и наличието на стръмни ъгли.

Ползи от обновяването

Процесът на саниране на комина има неоспорими предимства:

 • гладката вътрешна повърхност на комина слабо задържа сажди;
 • топлопроводимостта на мината намалява, поради което се поддържа разликата в налягането;
 • облицовъчните стени, направени от всякакъв материал, не абсорбират кондензат;
 • добавен е компенсатор за сглобяване и източване на кондензат от канала.

Неуспешната облицовка винаги е по-лесна за подмяна, отколкото да се постави отново тухлена шахта.

Основни предимства

Запушването на тухлен комин ще осигури:

 • Намаляване отделянето на кондензат и източването му в специален контейнер или канализационна система.
 • Оптимално ниво на сцепление, защита от дим в помещението.
 • Безплатен достъп за почистване от остатъци от продукти от горенето.
 • Херметичност на изпускателния канал.
 • Защита срещу загуба на топлина.
 • Дълъг експлоатационен живот, тъй като предпазва вътрешната повърхност от влага, натрупване на сажди, сажди, корозираща тухла.

Методи на ръкава: плюсовете и минусите на всеки

Тухлен комин ръкав може да се направи по един от следните начини:


За такава работа можете да използвате тръба от неръждаема стомана.


Често се работи с полимерни продукти Furan Flex.

 • Монтаж на втулки от неръждаема стомана вътре в комина. Този метод може да се нарече универсален, подходящ за всяка отоплителна система. Недостатъкът е, че тръбата от неръждаема стомана има тънки стени, които бързо изгарят под въздействието на високи температури.
 • FuranFlex е система, изработена от полимерни материали. Този метод се препоръчва при използване на газови отоплителни котли, характеризиращи се с ниска температура на изхода на продуктите от горенето. Полимерите са предназначени за температури не по-високи от 250 °. Недостатъци на метода: невъзможността да направите инсталацията със собствените си ръце, това изисква определени знания и умения, цената на строителните материали е висока.

Очаквани разходи за работа

Цената на обновяването зависи от материалите и дизайна на бъдещия комин. За инсталирането на вложка с дължина 1 м, ще трябва да платите около 2,5 хиляди рубли. След като измерите дължината на мината и умножите резултатите по цената на избраната облицовка, можете приблизително да изчислите разходите за обновяване.

Надяваме се, че предоставената информация ще ви помогне да изберете подходящия метод на ръкава и да свършите цялата работа сами. Предлагаме да се абонирате за други полезни статии. Споделяйте информация в социалните мрежи. Може би човек търси по подобен начин начини за решаване на подобен проблем.

(
1 оценки, средно: 5,00 от 5)

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни