Ние правим горелка за тестване със собствените си ръце


Много майстори в своята практика са изправени пред необходимостта от нови устройства, като горелка за отработено масло. За собствениците на работилници и гаражи това ще замени печка за отопление на помещението, особено ако има прилични запаси от отработено масло и други горива. Горелките, ако разбирате принципа на тяхното действие, могат да бъдат пригодени за смесено гориво.

Горелка за отработено масло може да се използва за отопление на технически помещения

Разновидности на руски горелки за отработени масла

През студения сезон не само жилищни, но и помощни помещения се нуждаят от отопление. В момента устройствата за отопление се използват на различни видове горива, включително отпадъци или използвано техническо масло. На руския пазар можете да намерите устройства, които обработват различни основи за гориво, както и да имат тясна специализация. По вид изгорено гориво такива устройства са:

По отношение на функционалността, горелките за тестване са не само отопление, но и заваряване и осветление

По отношение на функционалността, горелките за тестване са не само отопление, но и заваряване и осветление

 • газ;
 • на течно гориво;
 • комбинирани.

Най-простото и икономично устройство за отопление на помещение се счита за работеща горелка. По отношение на функционалността горелките са разделени на 3 подвида:

 • заваряване;
 • осветление;
 • отопление.

Принципът на работа на тези устройства е заимстван от примитивния керосинов газ още през 50-те години. Доста бързо най-простите горелки станаха популярни, те започнаха да се купуват за отопление на селски къщи и гаражи. По онова време всяко гориво е евтино, но с течение на времето ревностните собственици, изобретатели и новатори започват да търсят заместител на бензин, дизелово гориво и керосин. Използвани са мазут и отработено масло, което сега се използва като пълноценно гориво. Днес устройството е все още актуално, освен това е отличен начин за опазване на околната среда.

Важно! В помещението, където ще се използва апарат с течно гориво, било то домашно приготвена бензинова горелка, апарат за изпитване или горелка на дизелово гориво със собствените си ръце, трябва да има пожарогасител!

Горелките за изработка са от типа, предлаган на течно гориво, газ и комбинирани

Горелките за изработка са от типа, предлаган на течно гориво, газ и комбинирани

Разликата между горелка Babington и горелка

Изпарителна горелка при отработване

Доста често горелките, които работят на принципа на продухване, се сравняват с горелката. Техните устройства имат някои прилики. Докато принципът на действие е различен. В горелката, горивото, а именно бензинът, е в затворен контейнер. Изложен е на високо въздушно налягане, което се осигурява чрез използването на ръчна помпа. Въздухът не се смесва с гориво, последното се изтласква нагоре. По пътя бензинът се затопля, постепенно се изпарява в тръбата. След това се изпомпва в отвора на дюзата. След като го напусне, бензинът се смесва с въздуха, изгаря и образува достатъчно мощна горелка. Самостоятелна горелка за добив работи на противоположния принцип. През дюзата се издухва въздух, а не масло. В този случай горивото не се изпарява, а се загрява до температура от 70 градуса, но не повече.

Течността не се възпламенява напълно, някакъв обем отива в картера. Домашно направена горелка за отработване не може да бъде направена от горелка, тъй като е много трудно да се изпари и подаде масло през дюзата в зоната на горене. Струва си да се помисли, преди да се направи такъв дизайн, че зареждането на описания агрегат с бензин е неефективно и доста опасно.

Изграждане на готова горелка за отработени масла

Когато купуват газови горелки и подобно оборудване, хората често се интересуват от един или друг елемент и неговата цел в цялостния дизайн. Например те искат да знаят откъде трябва да тече маслото и откъде, как се запалва и т.н. Когато мислят как да направят горелка у дома, търсейки проба за изграждане на домашен аналог, възникват още повече въпроси. Най-често те се интересуват от подмяна на дюзите и резервоарите за масло с нещо подходящо от наличните инструменти.

Разполагайки със снимки, схеми и чертежи на горелка за отработени масла, не всеки майстор веднага ще се захване с бизнеса. Основната причина е големият брой конкретни детайли.

Забележка! Няма значение от какво е построено устройството - принципът на действие на всички горелки е приблизително еднакъв: филтрираното и загрято масло се подава от основния резервоар и се изгаря в горивната камера.

Многокомпонентният процес се състои от няколко етапа и успехът на неговата работа ще зависи от качеството на съставните части на капковата горелка върху отработеното масло със собствените си ръце:

Принцип на работа на горелката за отработено масло

Принцип на работа на горелката за отработено масло

 • събиране и филтриране на добив;
 • изпомпване и нагряване на пречистено масло;
 • горивен процес за получаване на топлина.

Филтрацията като начало на работата на горелката по време на разработката

Предприятията, които произвеждат готови устройства, работещи на течно гориво или добив, са оборудвани с допълнителни опции, които пречистват маслото. Това са така наречените всмукателни поплавъци, които отнемат най-чистата част от веществото от повърхността за нагряване. Този принцип на вземане на проби в момента е присъщ на преобладаващото мнозинство от произведените продукти, принадлежащи към тази категория.

Освен това, чрез маркуч, направен от материал, който е устойчив на агресивна среда, отработеното масло се подава на части. Тръбата обикновено е потопена приблизително до средата на основния контейнер, така че твърдата суспензия остава на дъното, а за нагряване и обработка се използва по-чист слой. На този етап е възможно, без допълнителни усилия, да се филтрира горивото с доста високо качество. На дъното остават мръсни примеси, пясък и други неразтворими компоненти.

Важно! Продължителността на работата на горелката за горелката за отработено масло със собствените си ръце до голяма степен зависи от чистотата на горивото. Ето защо си струва да се погрижите поне за грубо почистване на маслената фракция, подавана в пещта.

За да работи горелката дълго време, е необходимо да се погрижите за почистването на горивото.

За да работи горелката дълго време, е необходимо да се погрижите за почистването на горивото.

Както знаете, филтрите са единични и за многократна употреба. Пресяването на груби частици може да се извърши през няколко слоя или филтриращи елементи, като в готови нагревателни подложки от Smart Burner. Традиционната конфигурация на различните продукти е приблизително една и съща: готовите устройства рядко се произвеждат без филтър или елементи, които го заменят.

Малката трансферна помпа е стандартен компонент за плавното протичане на маслото. Ако организирате захранването за стационарен блок според принципа на комуникационните съдове, тогава в домашно направена горелка тя може да тече към дюзата чрез гравитация.

Затопляне на отработеното масло, преди да го изгорите

Също толкова важен етап при подготовката на устройството за работа е загряването на отработеното масло преди пълно изгаряне за генериране на топлина. При нагряване маслото става по-течно и пластмасово, в резултат на което оптималната консистенция е отлично изгорена.

Необходим е резервоар за предварително нагряване или нагревателна намотка за всяка горелка за отработено масло, направена самостоятелно - чертежите показват междинно местоположение. Обикновено това е отделна камера или малка обемна капсула, скрита в средата на тялото. Цел - да загрее горивото възможно най-ефективно преди процеса на горене.Готовите продукти най-често имат температурен превключвател, който следи нивото на отопление. Като правило те работят в работен диапазон от 0-150 ° C.

Някои модели горелки са оборудвани с електрически нагревателен елемент за отопление на масло

Някои модели горелки са оборудвани с електрически нагревателен елемент за отопление на масло

Внимание! Горелките, пригодени за комбинирани каши, обикновено имат нагревателен съд. Не е необходимо дизеловото гориво да се загрява в самоделни дизелови горелки.

Производителите решават по различен начин как да организират този етап. Горелката Gnome на отработено масло (и други подобни модели) има малък електрически нагревателен елемент вътре в резервоара, който е отговорен за загряване на добива до желаното ниво. По същия начин, както и в този случай, всеки производител решава по свой начин и въпроса за доставката на масло. Често плаващите превключватели и помпи са отговорни за дебита. Системата се самоизключва, когато резервоарът за предварително загряване е пълен.

Доставка на сгъстен въздух за изхвърляне на отработено масло

За подготовка на маслената смес за горене чрез напръскване е необходим сгъстен въздух. Този транспорт е насочен към дюзата, която се извършва под налягане. Поради подаването през отделен канал, кислородът осигурява процеса на горене във всяко устройство, включително горелка Babington върху отработено масло със собствените си ръце. Въпреки че устройството първоначално беше патентовано като работещо на дизелово гориво, то беше адаптирано и за индустриално масло.

За успешна доставка на въздух е необходим мини компресор, вграден в готови маслени тела. Може да се транспортира и по други начини, например според пневматичния принцип. При липса на сгъстен въздух дюзата може да не работи правилно.

За подготовка на маслото за горене е необходим сгъстен въздух в горелката

За подготовка на маслото за горене е необходим сгъстен въздух в горелката

Полезен съвет! Работното налягане се следи от малък манометър, като по този начин се поддържат параметрите, необходими за пълната работа на целия апарат.

Регулирането на въздушния поток се осигурява от специален соленоиден клапан на тялото. Скъпото оборудване включва и въздушни филтри за пречистване на въздуха. Те ще бъдат полезни в прашни мини работилници, котелни или други помещения, където въздухът, взет за процеса на горене, има много примеси. За да управлявате дюзата на горелката за отработено масло със собствените си ръце, се нуждаете от регулируемо подаване на вторичен въздух. Следните части на горелката са отговорни за синхронната работа на всички блокове:

 • дюза (дюза);
 • отделение за гориво;
 • отоплителен резервоар;
 • клапан за подаване на въздух;
 • регулатор на подаване на масло;
 • манометър (може да не е там);
 • вентилатор (вентилатор).

В готовите апарати запалването се осигурява от електроди. Сгъстеният въздух се подава през въздуховода, оттам навлиза в дюзата. Отработеното масло също отива там след нагряване. Ако дюзата е чиста, тя произвежда висококачествено запалване на горивото, което предполага появата на равномерен пламък.

Всяка минна горелка трябва да бъде снабдена с клапан за подаване на въздух

Всяка минна горелка трябва да бъде снабдена с клапан за подаване на въздух

Какво е известното изобретение на Бабингтън

Всяко изобретение има свой автор, дори ако името му е незаслужено забравено от потомците. Например британският изобретател Робърт Бабингтън получи патент през 1969 г. за печка с дизелово гориво, която приличаше на керосинов лек керосинов газ. Дизайнът на Робърт Бабингтън първоначално е проектиран за керосин, след това е адаптиран за дизелово гориво. Когато броят на колите се увеличава непропорционално, отработеното масло трябва да се изхвърли по някакъв начин. Затова новаторите търсеха устройства, подходящи за тези цели.

Първо, въз основа на патентованото изобретение на R.Появява се собствената дизелова горелка на Babington, след което тя е пригодена за изгаряне на нефт и други горива. Устройството, функциониращо в разработка, се появи много по-късно от дизеловия дизайн, но по отношение на популярност и безопасност надмина предшественика си.

След известно време подобно устройство беше предложено отново, тъй като първият патент изтече и пещта на течно гориво не загуби своята значимост. Подобни устройства се повтаряха в различни версии, докато не само самоуки майстори, но и дизайнерски бюра на реномирани предприятия се опитваха да сглобят горелката Babington със собствените си ръце.

Горелката, според нейното конструктивно решение, принадлежи към прости устройства, поради което тя се произвежда успешно у дома. Отличава се с доста висока ефективност по отношение на генерирането на топлина, необходима за отопление:

Диаграма на горелката по принципа на Бабингтън, където 1 е сензор за нагряване; 2 - корпус; 3 - топлообменник; 4 - пулверизатор на гориво; 5 - подгревна свещ; 6 - компресор; 7 - горивна помпа; 8 - фрикционен съединител; 9 - електрически мотор; 10 - лост за превключване на режимите на работа; 11 - вентилатор; 12 - скелет; 13 - тръба за гориво; 14 - горивна камера

Диаграма на горелката по принципа на Бабингтън, където 1 е сензор за нагряване; 2 - корпус; 3 - топлообменник; 4 - пулверизатор на гориво; 5 - подгревна свещ; 6 - компресор; 7 - горивна помпа; 8 - фрикционен съединител; 9 - електрически мотор; 10 - лост за превключване на режимите на работа; 11 - вентилатор; 12 - скелет; 13 - тръба за гориво; 14 - горивна камера

 • технологични инсталации;
 • малки работилници;
 • работилници;
 • гаражи;
 • складови и битови помещения.

Полезен съвет! Не трябва да приспособявате домашна горелка със собствените си ръце за отопление на дома ви, тъй като изгореното масло има специфична миризма.

Блиц съвети

Направи си сам горелка за тестване

 1. Ако регулирате правилно подаването на гориво, тогава горелката Babington е много икономична и консумира само 0,5-1 литра на час. А разходът на въздух ще бъде само няколко литра на час.
 2. Ако допълнително добавите комин към схемата, горивна камера с водна риза, тогава такава горелка може да се използва като пълноправен котел за отопление на частна къща.
 3. Като устройство за издухване на въздух можете да използвате компресор от стар хладилник.
 4. Такава система работи стабилно дори при смес от различни отработени масла, съдържащи бензин., дизелово гориво, различни добавки и дори антифриз, което несъмнено му дава предимство пред фабричните аналози.
 5. Топлината от такава горелка е много силна., а мощността, в зависимост от конфигурацията, е повече от 10 kW.

Направи си сам горелка за тестване

Още преди няколко десетилетия, в летните вили и в помощните помещения, беше възможно да се намерят горелки, работещи на отработено масло.

Причините за популярността на агрегатите са разбираеми - те са работили не само върху „отпадъчно“ гориво, но дори са помагали при изхвърлянето на натрупаните отпадъци.

Неговата конструкция е разработена от майстори на базата на керосинов газ. И в наше време устройството не е загубило своята актуалност. Нека да разберем как горелката е направена за тестване със собствените ни ръце.

Направи си сам горелка за отработка: принципът на работа

Ако погледнете снимки, картини и рисунки, става очевидно, че вторичното масло образува тънък филм върху извита повърхност. Газ или въздух се подават в контейнера през жлеба под ниско налягане. След нагряване маслото се напръсква с този въздушен поток, осигурявайки висококачествено запалване.

Именно този метод на запалване стана основата за изобретения, които станаха широко разпространени в домашно приготвените апарати и капковите горелки върху отработеното масло, произведени в завода. Отработеното масло всъщност е безплатно гориво, отработено окачване. Следователно се счита за по-изгодно на фона на други източници на топлина:

Горелка за отработено масло може да се направи на ръка

Горелка за отработено масло може да се направи на ръка

 • твърдо гориво и брикети за самоделна горелка за пелети;
 • бензин и дизелово гориво;
 • електричество;
 • природен газ;
 • керосин;
 • мазут.

Полезен съвет! Въпреки че добивът остава най-евтината основа за генериране на топлина по време на оползотворяване чрез изгаряне, все пак се препоръчва да се приготви масло, замърсено с примеси - за да се гарантира утаяването и филтрирането на водата от тежката суспензия.

Първите устройства на керосин, дизелово гориво и масло димяха силно и издаваха неприятна миризма. По-късно те предложиха бензинова горелка със собствените си ръце и устройства на други горими суровини, но беше проведено активно търсене на бюджетно гориво. Маслото се оказа подходящ източник на топлина, но димът и миризмата отменят всички предимства.Следователно всички усилия на изобретателите бяха изразходвани за отстраняване на посочените недостатъци на горелката за котли за отработено масло. Това би трябвало да бъде улеснено от пълното изгаряне, нагряване и филтриране на замърсено гориво.

Как да изградите свой собствен апарат на принципа на горелка Babington: чертежи

Принципът на работа на домашно направена горелка, направен въз основа на идеята на Робърт Бабингтън, е ясен от чертежите, където се виждат компонентите на устройството:

Чертеж на горелка за отработено масло според Babington
Чертеж на горелка за отработено масло според Babington

 • резервоар за отработено масло;
 • палет за отработка;
 • тръба за подаване на гориво;
 • малка горивна помпа за подаване на порции масло;
 • пръскане на полукълбо с малка дупка;
 • нагревателна камера с нагревателен елемент (може да не е на разположение).

Забележка! Дюзата за отработване за организиране на процеса на равномерно горене не е задължителен елемент. Той ще бъде успешно заменен от дюза - малък отвор за подаване на въздушна струя и гориво. За да не се запуши, трябва да следите неговата изправност.

Използваното масло се изпарява и тече по полукълбата. Тези маслени пари се смесват с въздушната маса, за да образуват горивна смес. Останалото масло, което не е имало време да бъде изхвърлено, се влива в картера, а оттам - през тръба обратно към резервоара за гориво.

Тази единица, базирана на патента на Babington за изгаряне на течни горива, е съвсем проста. Следователно, той е достъпен за възпроизвеждане от скрап части в домашна работилница. Успехът зависи от точното съответствие на детайлите с тяхното предназначение и от добре координираната работа на всички звена. Ето защо, преди да направите горелка със собствените си ръце, трябва внимателно да изчислите всички параметри.

Дизайнът на горелката е доста прост, така че може да бъде направен от импровизирани средства
Дизайнът на горелката е доста прост, така че може да бъде направен от импровизирани средства

Полезен съвет! Ако вземем за основа някой вариант, например горелката Gnome, използвайки готови чертежи и препоръки на майсторите, е трудно да се допусне грешка в размера и функционалността на частите.

Горелка на Diy Babington

Друг вид факелна горелка, предлагана за домашно производство, е сферичната горелка Babington.

Нейното устройство включва:

 • тройник с диаметър два инча;
 • метална тръба за подаване на гориво;
 • приспособяване към размера на резбата на използвания тройник;
 • куха стоманена топка;
 • компресор за въздух;
 • метални ъгли;
 • дебел проводник.

Направи си сам горелка за тестване

Горелка на Diy Babington

Диаграма на конструкцията

Тройникът е сърцето на уреда.

 1. В него се завива чистачка по протежение на резбата с отвор, пробит отстрани на 15 - 20 мм (за запалване) - получаваме горелка с дюза.
 2. Върху буквата „Т“, образувана от тройника, се пробива отвор за свързване на тръбата, доставяща течно гориво. Навива се под формата на спирала около дюза, загрята от пламък. Това е необходимо за постигане на необходимата температура и вискозитет на маслото.
 3. И под изхода на захранващата тръба, вътре в тройника, е фиксирана топка или полусфера, с калибриран отвор от 0,27 mm ± 0,02 mm, ориентиран строго в центъра на дюзата. Можете да използвате струя с посочения размер, за да опростите задачата.
 4. Въздухът се подава от компресора с тръба, свързана към гърба на топката.
 5. Излишното масло се източва през долния клон на тройника.
 6. Контейнерът за подаване на масло е фиксиран по-далеч от горелката (и над нея), за да осигури необходимото налягане.
 7. Целият апарат е монтиран на крака, които могат да бъдат направени от дебела тел. Трябва да е много стабилна!

Устройството работи така. Маслото се подава към сферичната повърхност чрез гравитация или с помощта на помпа. От вътрешната страна на топката, течаща в масло, изпомпваният от компресора въздух излиза под налягане.

Той пръска масло и образува горелка, която е насочена в дюзата. Този дизайн е монтиран вътре в тройника. Излишното количество масло и примеси се събират в картер, разположен отдолу. За да се избегне пожар, той трябва да бъде разположен възможно най-далеч от факела.

Предимства и недостатъци на „направи си сам“ горелка

Всяко техническо устройство има редица полезни качества и недостатъци. Очевидно има повече плюсове, отколкото минуси на това устройство. Основното предимство е използването на отпадъчни материали с най-голяма полза. Други предимства на оборудването за изхвърляне на масла и течни горива:

 • изгарянето на добив допринася за опазването на околната среда;
 • лекота на използване и висока енергийна ефективност;
 • производството на устройството се предлага в обикновени домакински условия;
 • получаване на топлина при минимални разходи за суровини;
 • проста схема за производство на конструкция, разбираеми чертежи;
 • домашно устройство може да се направи от импровизирани средства;
 • използване в работилници и в предприятия, където се натрупват много преработени суровини, които изискват обезвреждане;
 • малките размери на горелката позволяват при необходимост тя да бъде преместена;
 • добивът и петролът с най-нисък клас отиват в пещта;
 • функционалност на устройството;
 • относителна пожарна безопасност;
 • повторна употреба на отработено масло.

Основният плюс на горелката е използването на отработено масло с полза.
Основният плюс на горелката е използването на отработено масло с полза.

Недостатъци:

 • не се препоръчва за вили и жилищни помещения поради изгаряне и мирис;
 • необходимостта от оборудване на помещенията с пожарогасител;
 • наложително е да се спазват всички препоръки за производството на горелката;
 • дюзата или дюзата трябва периодично да се проверяват (дали отворите са запушени с твърди частици);
 • чувствителност на дюзата или дюзата към мръсотия;
 • допълнително захранване на компонентите на апарата (помпа, компресор).
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни