Истинско ли е - направи си сам пелетна горелка. Пелетна горелка с пълно почистване и автоматично запалване

Въпросът за отоплението в къщата винаги е бил доста остър. Търсенето на най-добрите опции продължава и до днес. Някои избират отопление с твърдо гориво, а други спират на газ. Един добър вариант е пелетна горелка.

В тази статия ще разгледаме какъв е този дизайн, какъв е принципът на неговото действие, характеристики, предимства и недостатъци. Въпреки че механизмът на пещта е доста сложен, ще разгледаме технологията за неговото производство, тъй като пещта е скъпа.

Защо да използвате горелка за пелети

Пелетите са материалът за горивната камера. Не говорим за обикновени палети за транспортиране. Пелетите за горелки са пресовано дърво под формата на малки цилиндри. Диаметърът им достига 25 мм. Те успешно са проникнали на пазара и не спират да го завладяват. Хората, които са използвали такова гориво, отбелязват високото му качество и го използват само.

Ако обаче пелетите са същата дървесина, която е заредена в камината, защо да харчите пари и усилия за създаване на допълнителен механизъм? Въпреки че това е логично, но в този случай материалът от твърдо гориво ще изгори с 80 или дори 40%. Остатъците просто се изхвърлят. В резултат на това ефективността на такава пещ е значително намалена. Ако се използва горелка, изгарянето на материала ще бъде 98%. Разликата е значителна.


Забележка! Пелетите не са подходящи за котли за пиролиза. По време на работа те му навредят и оборудването трябва да се обслужва по-често.

Също така е важно температурата вътре в горелката да достигне 1000 градуса по Целзий, докато пелетите са изгорени! Ето защо си струва да помислите дали е възможно да поставите пелетна горелка за вашия котел. Това е съвсем рационално, ако разбирате принципа на действие на пелетна горелка по време на сглобяването, както и следвате инструкциите. Тогава горелката ще бъде отлично допълнение към котела, подобрявайки неговата ефективност. Видеото показва горелка за пелети и как работи.

Основната задача на горелката е да организира мощна горелка, която да загрява котела. За същото се използва горелка за пелети и се състои от малка горивна камера под формата на аеродинамичен тунел. Пелети се подават в него от бункера. От въздушния поток се генерира насочен пламък. Горивната камера е направена правоъгълна или кръгла. Външната част се състои от винтов транспортьор. Горивото от бункера се подава през входящата тръба. Следващият незаменим елемент е вентилаторът. Той ще подава въздух към дъното на камерата.

Принципът на действие е следният: пелетите влизат в камерата, където се запалват. Вентилаторът се включва, подавайки минимално количество въздух. Когато пламъкът се запали, вентилаторът се върти по-бързо, издухвайки повече въздух. Резултатът е равномерна и мощна факла. Фабричните горелки са напълно автоматизирани. Контролерът на горелката за пелети ви позволява да регулирате подаването на пелети, въздух и др.

Характеристики на произведението

Устройството на пелетна горелка предполага наличието на дори мощна горелка, която е необходима за загряване на водната риза. Интензивността на пламъка може да се регулира. За да се осигури подаването на люспи и гранули, трябва да се използва винтов транспортьор, докато горивото ще тече в него от зареждащия бункер. Обемът на последното трябва да се определя от това колко дълго ще бъде работата на устройството.Важно е да се оборудва конструкцията с вентилатор, който да издухва въздуха в зоната на горене. Чертежите на горелката за пелети можете да направите сами. Важно е да се вземат предвид прогнозните размери. Например горивната камера може да има както кръгло, така и правоъгълно напречно сечение. Първият вариант е малко по-често срещан, тъй като производството в този случай е по-просто. В кръглата камера е монтиран плосък тиган за гориво, докато самата камера е фиксирана към фланцовата плоча. Последният трябва да се придържа към външната страна на устройството.

Пелетната горелка е едно от най-икономичните устройства, съчетаващи:

  • сигурност;
  • евтино гориво, умерен разход и високо ниво на ефективност;
  • едно от предимствата на този тип горелка е възможността за автоматизиране на работата на котелното помещение.

Устройство от твърдо гориво в различни модификации се произвежда главно от чуждестранни производители. Цената им не винаги е достъпна. Ако обаче имате определени технически умения, правенето на горелки е допустимо със собствените си ръце у дома.

Защо пелети

За онези региони, където не е наличен газ, такива биогорива са спасение. Той е изключително ефективен и рентабилен. За сравнение: изгорели 1 кг пелети отделят топлинна енергия, равна на 0,5 литра дизелово гориво. Те са в състояние да доставят 5 kWh. За да отоплявате едноетажна къща в район с мека зима, са ви необходими 50 кг пелети на ден. Предимството на горивото е, че може да се зарежда веднъж в продължение на няколко дни. Всичко зависи от модела на котела. Пелетите се зареждат в бункера и след това се подават в самата горелка. Горелката за пелети „направи си сам“ трябва да се обслужва два пъти на всеки 7 дни.

Ако говорим за недостатъците на това твърдо гориво и горелки, тогава това е вероятността за обратна тяга. В този случай огънят ще избухне в бункера. В резултат на това къщата гори. Втората точка се отнася до количеството и интензивността на подаването на въздух. Пелетите са леки, което означава, че въздушният поток понякога ги издухва от устройството. Тогава те няма да изгорят. И когато подаването на въздух е малко, горивото не е напълно изгорено. За да функционират горелката и фурната правилно, е важно да се придържате към последователността.

Трябва да запалите горивото с керамична запалка. Той не само дава директен огън на суровините, но загрява над 1000 градуса. Това се прави така, че по време на запалването пламъкът да не влиза в бункера с други палети. Освен това въздухът се подава навътре, така че горелката да остане стабилна и равномерна. След това настъпва изход към работния режим, тъй като вътре се подава голямо количество въздух. Процесът може да бъде спрян чрез спиране на подаването на въздух към горелката.

Неизправности и тяхното отстраняване

Направи си сам или закупи индустриална горелка за пелети може да има неизправности, причинени от:

  • съдържанието на чужди включвания в пелетите. Диагностицира се от наличието на мръсна зеленикава шлака в спряла горелка. Елиминиран чрез почистване на бункера или увеличаване на консумацията на енергия и въздух;
  • използване на гранули с различен диаметър или размер, надвишаващи необходимия дизайн. Води до повреда на механичните елементи за подаване на гориво, които могат да бъдат възстановени само чрез пълна подмяна на части;
  • преход към нов размер на пелети. Възможно спиране на котела в този случай може да бъде предотвратено чрез увеличаване на скоростта на подаване на дървесни пелети;
  • използване на торфени пелети, което причинява замърсяване на оптичния сензор и води до индикация за грешка. Решението на проблема е да го замените с дървено гориво или постоянен визуален контрол;

Оборудването на котелни помещения с икономични и автоматизирани горелки на твърдо гориво значително опростява живота на жителите на къщата.Всяко техническо устройство обаче изисква навременна диагностика и превантивна поддръжка. Почистете отпадъчните отпадъци и отделете време за периодична проверка на техническото състояние на всички елементи на котелното помещение. Такива прости стъпки ще ви позволят да получите максимална безопасност и комфорт.

Какво представляват горелките за пелети

Продуктите са разделени на няколко разновидности. След като ги прегледаме, можем да изберем опцията, която най-добре отговаря на различни условия. Например, за да функционира горелка за пелети, е необходимо електричество за задвижване на механизма. Но какво, ако електричеството в района често се губи? Това ще разберем, като разгледаме следните видове горелки:

  • горелка за пелети с принудителен прием;
  • гравитационна горелка за пелети.

Пелетна горелка с принудителен прием

Това устройство е едно от най-добрите по отношение на пожарната безопасност в къщата. Представител е пелетната горелка Teplodar. Недостатъкът е високата цена на горелките, достигаща 3000 долара. Горелката има няколко механизма за подаване на пелети вътре. Единият механизъм задейства шнека, а другият - пневматичната система. Безопасността на продукта се крие във факта, че каналът минава отдолу нагоре (пелетите се движат по него). Пламъкът ще се движи в обратна посока, така че няма да влезе в бункера.

Забележка! Горивото се подава на части и не остава в канала, през който се движи.

Друго предимство е, че пневматичните конструкции са оборудвани с големи кошчета. Те могат да бъдат изтеглени веднъж месечно.

Що се отнася до шнековите хранилки, те имат два основни блока. Първият е шнекът. Той взема гранулите от бункера, като ги изсипва в друг механизъм. Друг шнек ги вдига директно в горелката. Въпреки това е възможен пожар, тъй като горивото остава по цялата дължина на шнека. За защита инженерите създават друг монтаж, който съответства на материала към горелката. Топи се и самозагасва. Това е един вид прекъсване на пожара.

Недостатъкът на тези механизми е, че те зависят от електричеството. Без него доставката на пелети спира и още по-лошо може да пострада отоплителната система. Трябва да захранвате два електрически двигателя. В случай, че електричеството е стабилно и не изчезва, тогава можете да си купите издухване на въздух. С него изгарянето на пелети ще бъде по-добро, както и ефективността.

Гравитационни горелки за пелети

Такива конструкции са по-лесни за използване. Голямото им предимство е тяхното представяне дори без захранване. Принципът на работа на устройството е да излива палети в камината под собствено тегло. Пелетна горелка Behemoth и пелетна горелка pelletron са най-ярките представители на гравитационните продукти. Те могат да бъдат пуснати в експлоатация чрез регулиране на демпфера на потока и регулатора на тягата на комина. Минус дизайн - пелетите в бункера могат да се запалят.

За да се реши проблемът с опасността от пожар, производителите инсталират термогасители на горелки от този тип. Когато пламъкът се извади от огнището и той се придвижи към бункера, влиза в действие специален шлюз. Той се активира от топлината. Въздушният шлюз служи като противопожарна преграда. Друга възможност за защита е двойна решетка. Това е прост механизъм от две части. Горният отива към пелетите и отнема определено количество от тях. По-нататъшната част се премества към пламъка. Втората част започва да изхвърля пепел в приемника.

Съвет! За двойна решетка също се препоръчва да се монтира противопожарна брава. Механизмът може да се задръсти и огънят ще проникне до пелетите, заредени в бункера.

Направи си сам горелка

Как да си направя горелка за пелети? Горивната камера е направена от стоманена тръба. Дебелина на стената - 4 мм, не по-малко. Стоманата е топлоустойчива и ще издържа на високи температури.Закрепването към тялото на котелната централа се извършва с помощта на фланцова плоча. За производството се изисква стомана 3 мм. По-добре е да закупите конвейер за подаване на пелети или да използвате шнек.

За да завъртите механизма, се нуждаете от лагери, нискоскоростен мотор (електрически) и скоростна кутия. Вентилаторът може да бъде закупен в магазина. Той е фиксиран върху пластмасата, в която мястото вече е подготвено. Плочата е направена въз основа на чертежа. Конфигурацията зависи от самата врата на котела. Чертеж на горелката може да се види на тази снимка.

Задължителна стъпка е регулиране на количеството входящи пелети и въздух. Без това устройството ще бъде нестабилно или постоянно с пълна мощност. За да промените интензитета на вентилатора и шнека, можете да настроите ръчен регулатор. В този случай ще трябва постоянно да наблюдавате и регулирате горелката, като вземете предвид температурата на охлаждащата течност и въздуха.

Важно е за различните работни процеси горивото и въздухът да бъдат правилно подбрани. Само тогава факелът ще бъде равномерен и стабилен. Това изисква автоматизирано устройство. Ще ви трябва контролен блок. Контролерът за горелката има свободни контролни контакти, към които е свързан електродвигателят от шнека и вентилатора.

За да автоматизирате запалването на пелети и да контролирате пламъка, не можете да направите без фотосензор и елемент с електрическа нишка. Фотосензорът следи появата на стабилен пламък и уведомява контролера. Той ще изключи нажежаемия елемент. Но нажежаемият елемент е необходим за запалване на пелетите. Доставната тръба е снабдена със сензор за пълнене. Спира подаването на пелетите, когато шнекът и горната дюза са пълни.

Подготвителна работа

Горелка за пелети „направи си сам“ не може да бъде направена без едноименния основен компонент, който се препоръчва да бъде закупен в магазина. Това се дължи на факта, че самата горелка има доста сложен дизайн и въпреки че е възможно да я направите сами, подобни манипулации са трудни за изпълнение. Горелката е елемент, при който горивото се запалва, но също така регулира интензивността на пламъка. Освен всичко друго, дизайнът ще включва сензори и програмисти, които позволяват по-икономичен разход на гориво. С помощта на тези елементи ще бъде възможно да се постигне комфортна вътрешна температура. Пелетната горелка трябва да има корпус, който се препоръчва да се постави хоризонтално. Това ще позволи най-ефективното използване на топлината, възстановена от изгарянето на горивото. Стоманената ламарина може да действа като материал за оформяне на тялото, но понякога експертите съветват да се използва чугун или тухла. Можете да изберете материала, който според вас е в състояние да запази топлината по-дълго. Корпусът трябва да осигурява висококачествен топлопренос към следващия елемент на устройството, т.е. топлообменника.

Пелетната горелка трябва да има топлообменник, който се намира вътре в тялото. Прилича на няколко тръби, които понякога се заменят с намотка. Те са свързани към отоплителната система на сградата. Освен всичко друго трябва да се осигури вход за изливане на студена вода. Когато се прави горивна камера, в нея трябва да се осигури отвор, чийто диаметър трябва да бъде еквивалентен на параметрите на закупената горелка. 100-милиметровият шнек и електродвигателят ще работят в тандем. Последният трябва да бъде свързан към блока за управление на устройството.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни