Група за безопасност за отопление с диаграма на разширителния резервоар


Група за безопасност на котела - набор от предпазни елементи, предназначени да предпазват отоплителните системи от превишаване на максимално допустимото работно налягане и изпускане на въздух от тях.

Това е компактно устройство, състоящо се от стоманена конзола, върху която са поставени: манометър, автоматичен отвор за въздух и предпазен клапан.

Манометърът ви позволява да наблюдавате работното налягане в системата, вентилационният отвор премахва въздушните запушалки, предпазният клапан освобождава охлаждащата течност в случай на свръхналягане.

Принцип на действие

Ако в системата за котелно оборудване е инсталиран отворен разширителен резервоар, тогава не се изисква инсталиране на група за безопасност - налягането в тръбите е равно на атмосферно и прекомерно количество въздух напуска системата през резервоара.

Групата за безопасност за отоплителния котел работи по много проста схема, когато всеки блок е отговорен за поддържането на нормите на дадените показатели:

 1. Основната работа на въздушния отвор е да освобождава въздух, който влиза в тръбите по време на работа.
 2. Предпазният клапан предотвратява значително отчитане на налягането в топлинния генератор.
 3. Благодарение на манометъра собственикът на частна къща ще може да регулира нивото на налягане, докато пълни тръбопровода с охлаждаща течност, както и по-късно по време на работата на котела.

Всички модули представляват една връзка и се намират в специален калъф - колектор.

Техника за безопасност

Важно е да следвате прости предпазни мерки при инсталиране и експлоатация на уреда. Те не само ще помогнат за поддържане на здравето, но и ще намалят риска от наранявания с различна тежест.

Сред основните правила трябва да се подчертае следното:

 1. Необходимо е да инсталирате системата за сигурност на такова място, за да можете свободно да се доближите до нея и да премахнете незначителни повреди.
 2. Компонентите на предпазния блок не трябва да пречат на работата на отоплителната система. В противен случай има голяма вероятност от повреди.
 3. Структурните части могат да се нагреят много по време на работа. Поради това трябва да бъдете изключително внимателни, за да не докосвате горещи елементи. Ако пренебрегнете това правило, можете да получите доста тежко изгаряне.
 4. В случай на спешност устройството трябва незабавно да се изключи. Това ще го предпази от още повече щети и ще помогне за намаляване на риска от нараняване.
 5. Всички ремонтни дейности могат да се извършват само с изключено и охладено оборудване.

Инсталирането на предпазен блок за отоплителна система е доста сложно начинание, което изисква значителни времеви и финансови разходи. С правилния подход към бизнеса и следвайки всички препоръки на професионалистите, можете да опростите работата и да я завършите възможно най-скоро.

През последните няколко години затворената отоплителна система става все по-популярна. Отоплителното оборудване става все по-скъпо и ние искаме да продължи по-дълго. В системите от затворен тип практически е изключена възможността за попадане на свободен кислород вътре, което удължава живота на оборудването.

Сортове

Нека разгледаме видовете групи за сигурност. Те се различават:

Външен вид: класически - на снимката по-горе, компактен - на снимката по-долу:

Компактна група за безопасност на котела

Наличието на топлоизолация: има модели с и без изолация:

Група за безопасност на котела без топлоизолация

Метод на инсталиране: към тръбопровода (всички горепосочени модели) или към стената:

Какво представлява групата за безопасност на котела?
Група за безопасност на котлите WATTS GAG / KAV със стенна конзола.Между другото, в лявата страна на тази група за безопасност на котела са предварително инсталирани фитинги за свързване на разширителен резервоар (модели до 33 литра са добре пригодени)

Максимална мощност на котела: най-често се намират следните размери до 50 kW, до 100 kW, до 200 kW:

Какво представлява групата за безопасност на котела?
Група за безопасност на котлите WATTS KSG 30 / 25M-ISO изолирана за котли до 200 kW

Устройство на устройството

Като правило основанията за нарушаване на нормалното функциониране на котел от затворен тип са повишаване на налягането или значително преливане на тръбопровода с топлоносител, т.е. вода.

Топлообменникът е първата секция в котела, която реагира на тези отклонения и поради това бързо се проваля.

За да се избегнат тези неизправности в отоплителната система, се използва група за безопасност на котлите.

Група за безопасност на котела

С помощта на този блок се постига необходимото налягане на охлаждащата течност в тръбите и радиаторните батерии.

По време на отчитане на прекомерно налягане, излишната загрята вода се изхвърля.

Различни възникващи необичайни ситуации, например прекомерно нагряване на отоплителния котел, увеличават налягането в тръбопровода.

По време на силно нагряване водата започва да се разширява, затворената система за отопление на водата не е предназначена за това - тук няма допълнителен резерв.

Резултатът от повишеното налягане е повреда на котелното оборудване или скъсване на тръбопровода. За да регулирате налягането и по време на потенциална заплаха да го намалите до необходимата стойност, ще е необходимо да инсталирате група за безопасност на котела.

Дизайнът се състои от следните елементи: предпазен клапан, манометър и автоматичен обезвъздушител. Всички тези устройства се намират в метален корпус с резбови връзки.

Отдушник за въздух

Отдушник за въздух

Най-често автоматичният вентилационен отвор за системите за безопасност на котела е направен от месинг.

Въздушните мехурчета в отоплителната система се образуват по следните причини:

 • некачествени пломби или повреда на стари;
 • първоначално запълване на отоплителната линия с вода с въздушни мехурчета;
 • неправилен монтаж или неправилно пускане в експлоатация на отоплителната система;
 • грим за вода;
 • запушване или отлагания по тръбите.

Водата, влизаща в отоплителния кръг, съдържа голямо количество въздух, който при нагряване се разширява и създава тапи.

Поради образуването им налягането се увеличава и скоростта на движение на топлоносителя намалява.

Поради това е препоръчително да се инсталира автоматичен клапан за освобождаване на въздуха, който се характеризира с лекота на използване - не изисква човешко участие в настройката.

Принципът на действие на това устройство напълно ще зависи от неговия дизайн.

Обикновено автоматичният клапан включва клапан и канал. Първият елемент контролира изхвърлянето на прекомерен въздух. Ако в тръбите няма значителна течна глава, поплавъкът е в повдигнато положение, а клапанът е в затворено положение.

По време на образуването на запушалка, поплавъкът се спуска, а клавишното колело отваря изпускателния клапан - по този начин се отделя въздух от отоплителните тръби. След изпускането на излишния въздух поплавъкът се връща в първоначалното си положение и клапанът се затваря.

Отдушник за въздух

Неговата функция е да изхвърля въздух от тръбите. Вентилационният отвор е снабден с кофа с поплавък.

Ако в съда се натрупа достатъчно въздух, тогава той отваря клапана и освобождава излишния въздух. Също така, при прегряване, част от парата се изпуска през него.

Поради конструктивните характеристики на отдушника, целият предпазен блок е монтиран отгоре на котела. Това е необходимо, за да може въздухът да се натрупва в него и когато въздухът се освободи, освобождаването на охлаждащата течност не е разрешено.


 • Нагревателен кабел за тръби - съвети за избор, нюанси на приложение и характеристики на работа (140 снимки)

 • Воден пистолет за отопление - какво е това, принципът на действие и характеристиките на устройството (110 снимки и видеоклипа)

 • Топлинен акумулатор за отопление - описание на системата и характеристики на нейното използване в частна къща (120 снимки)

Как да изберем?

Група за безопасност на котела

Изборът на правилния модел не е труден, трябва да погледнете:

 1. Максимално допустима мощност на системата (kW), за които е проектиран възелът. Обикновено е 44, 50 или 55 kW. Ако системата има по-малко мощност - чудесно, ако повече - трябва да потърсите по-траен вариант.
 2. Клапан за освобождаване на налягането. По правило клапаните с фиксирана стойност - 1,5 бара, 3 бара, 4 или 6 бара - се монтират в готови възли. Реакционното налягане трябва да съответства на максимално допустимото работно налягане на най-уязвимия елемент на отоплителните системи - обикновено стоманен топлообменник на котел, проектиран за 2 или 3 бара. Предпазните клапани за 2 бара, въпреки достатъчното търсене, са трудни за намиране в продажба, изход от ситуацията е да сглобите уреда със собствените си ръце, като закупите предпазен клапан и други елементи отделно (вижте по-долу за повече информация за това).
 3. Работна температура - това е допустимата температура на охлаждащата течност, при почти всички съвременни модели тя е в диапазона от -10 ° C - 110 ° C, което е повече от достатъчно.
 4. Съвместимост на охлаждащата течност - ако се използва антифриз като топлоносител вместо вода.
 5. Диаметър на резбовата връзка - може да бъде с диаметър 1 ″, 1/2 ″ или 1,4 ″. Можете да вземете възел, който не съответства на диаметъра на резбата, но тогава трябва да се погрижите за избора на адаптера, което не винаги е лесно.

Важно е да се обърне внимание на материала на производство, поцинкована стомана или неръждаема стомана е добър, но не най-добрият вариант.

Месинговите продукти са по-скъпи, но по-трайни, устойчиви на износване и дори по-устойчиви на корозия.

Материалът на производство не винаги е посочен в характеристиките, освен това колекторът може да бъде направен от стомана, а останалите елементи - от месинг.

Месингът може да се различи по характерния му монохроматичен, матов цвят (бронзово-златен или сребърен, в зависимост от сплавта).

Най-известните производители и модели: характеристики и цени

TIM JH-1024-1.5

Един от най-евтините, но доказани модели. Въпреки ниската цена, той има месингов колектор. Максимална мощност на CO - 50 kW, праг на реакция на предпазния клапан - 1,5 бара, диаметър на връзката - 1 ″ BP. Страна на произход - Китай.

Цена: 990-1200 рубли

VALTEC VT.460.0

Една от най-добрите готови групи за безопасност на котела и отоплителната система на известния италиански производител VALTEC. Сглобката е изцяло изработена от никелиран месинг, с допълнителен извод за резба за свързване на разширителен резервоар. Отличава се с висока надеждност и качество на всички връзки и технически елементи. Допустимата мощност на CO е до 44 kW, прагът на реакция е 3 бара, диаметърът на връзката към мрежата е 1 В.

Цена: 1650-1 800 рубли

Watts KSG 30

Групата за сигурност е друга известна немска компания с производство в Италия. На пазара има цяла гама модели, където има модели, предназначени за мощност до 100 и дори до 200 kW. Тялото на колектора е направено от поцинкована стомана, което, като се има предвид цената, е недостатък. Техническите елементи обаче са месинг, има топлоизолационен корпус. Максимална CO мощност - 50 kW, налягане на реакция - 3 бара, диаметър на връзката - 1 ″ (вътрешна резба).

Цена: 2 600-3 400 рубли

Калефи 302631

Друг надежден и висококачествен (по отношение на материали и монтаж) модел на италианско производство, изцяло изработен от месинг, с включен полистиролов топлоизолационен корпус.Максималната мощност на CO е 50 kW, налягането на реакцията е 3 бара, диаметърът на резбовата връзка е 1 ″ BP.

Цена: 4500-4 750 рубли

Самостоятелно сглобяване

Правилно сглобената група за безопасност трябва да бъде във формата на тризъбец, така че отдушникът да е в средата, точно над разклонителната тръба за групата за безопасност.

Така въздухът ще тече в него гарантирано, без никакви препятствия.

Екипът за домашна сигурност включва следните елементи:

 • манометър, автоматичен обезвъздушител и предпазен клапан;
 • 2 стоманени или месингови колена при 90 ° с външни и вътрешни резби (диаметърът е съобразен с диаметъра на резбата на модулите и кръста);
 • 1 стоманена или месингова напречна греда;
 • 1 съединител / нипел за свързване на сглобката на готовия възел с тройника на отоплителната система;
 • теглич или силикон за уплътняване на фуги (FUM лента не се препоръчва, тъй като се деформира при температури над 70-80 ° C).

Свързваме елементите в съответствие със снимката по-долу, свързваме се към отоплителната система и проверяваме работоспособността:

Група за безопасност на котела

Заключения и полезно видео по темата

Видео №1. Как да съберем група за безопасност за отопление със собствените си ръце:

Видео №2. Правила за инсталиране на защитния модул:

Видео №3. Свързване на предпазния възел към тръба за подаване на полипропилен:

Мнозина са сигурни, че защитният възел принадлежи на обикновените устройства и инсталирането му не е задължително. Въпреки това, небрежното отношение към този въпрос няма да може да предпази отоплителния блок и самата отоплителна система от разкъсване в резултат на рязък скок на налягането, което е доста често в затворена верига.

Моля, пишете коментари, задавайте въпроси, публикувайте снимка по темата на статията в блока по-долу. Разкажете ни как сте оборудвали отоплителния кръг с група за безопасност. споделяйте полезна информация, която може да бъде полезна за посетителите на сайта.

Източник: sovet-ingenera.com

Връзка към отоплителната система

Целият процес на свързване на групата за безопасност към отоплителната система се състои в резбова връзка към предварително разпределената за нея вертикална разклонителна тръба (диаметър на резбата на разклонителната тръба = диаметър на резбата на групата за безопасност) и в проверка на работоспособността от неговите модули.

Пример за инсталиране на група за безопасност е показан на диаграмата по-долу:

Свързване на групата за безопасност на котела

След плътната връзка трябва да проверите работата на отвора за въздух чрез насилствено отваряне: завъртане на дръжката на клапана (горната капачка), докато щракне. Оставяме отвора за въздух отворен.

За периода на зареждане на системата с охлаждаща течност е по-добре да затворите автоматичния отвор за въздух. На предпазния клапан трябва да се постави дренажна тръба, водеща или към пода (в подготвен контейнер), или към канализацията.

В първия случай последиците от инцидента ще бъдат видими; когато се оттичате в канализацията, може да не знаете за случилото се.

Схема на свързване

В подовия котел, за разлика от монтирания на стена, няма вградена кръгова помпа, екпансомат и група за безопасност. Всичко това трябва да бъде инсталирано извън него. Захранващата тръба е свързана към горната част на котела и там е монтирана групата за безопасност.

Не трябва да има спирателни кранове, филтри или други елементи между котела и групата за безопасност. Например, ако кранът е затворен, ще се случи авария.

Групата за сигурност може да бъде представена под собствена форма. Основният елемент в него е авариен клапан, който облекчава налягането. В някои случаи е възможно да се монтира само един предпазен клапан върху тройника вместо цялата група за безопасност.

Много често група за безопасност се поставя непосредствено над котела и в момента, в който налягането се освобождава от клапана, течността попада в котела, което е неприемливо, ако е електрическо. Следователно, ако групата за безопасност е инсталирана над котела, тогава към аварийния клапан е свързана тръба и тя се отвежда отстрани. Под него се поставя съд за течност.


Схема на свързване на група за безопасност в отоплителна система с разширителен резервоар

Диаграмата на възвратния поток се извършва по следния начин (в посока от котела) - спирателен вентил, циркулационна помпа, филтър за кал, втори спирателен вентил, тройник с клапан за свързване на експанзомат и клапан за запълване на мрежата. Системите с такъв прост дизайн не изискват инсталирането на възвратен клапан. Калният филтър е монтиран с наклонен изход надолу. Роторът на помпата трябва да е хоризонтален, а клемната кутия в горното положение.

Експансоматът компенсира колебанията на налягането в отоплителната система. С нагряването на водата тя се разширява. За да се предотврати освобождаването на налягане през аварийния клапан, разширителният резервоар го понижава. Обемът на експансомата трябва да бъде поне 1/10 от цялата система.

Например, ако обемът на котела е 80 литра, а отоплителната система е 140 литра, тогава общият обем е 220 литра. Следователно за стабилна работа е необходим разширителен резервоар от 22 L. Експертите препоръчват да се вземе по-голям експансомат - 1 / 7-1 / 8 от обема на цялата система.


Разширителен съд в затворена отоплителна система

Препоръчително е да използвате лента FUM, лен, пасти или други уплътняващи агенти като уплътнение за резбови връзки, което ще осигури плътно свързване на всички елементи дори при големи натоварвания.

Поддръжка

 1. Препоръчително е да проверявате състоянието на всички модули на групата за сигурност на всеки 2-3 месеца.
 2. Предпазният клапан трябва да се почиства на всеки 6 месеца, за да се предотврати течове и замърсяване. За целта го отворете, като завъртите капачката на клапана по посока на стрелката.
 3. След 5-7 операции се препоръчва подмяна на предпазния клапан поради износване на пружината, което може да доведе до изтичане и работа при по-ниски стойности на налягането в системата.

Инсталационни характеристики

Много фабрични модели отоплителни котли вече са оборудвани с предпазен блок. Като правило това са монтирани на стена котли. Но що се отнася до стоящите на пода котли, защитният механизъм не е предвиден в тях. Следователно трябва да го инсталирате допълнително.

Монтажът на защитния механизъм може да се извърши отделно.

В този случай предпазният клапан трябва да бъде поставен над котела. Въпреки че най-често групата за безопасност на отоплението е монтирана на едно място: тя е по-удобна, по-надеждна и по-евтина като цена. Трябва да се отбележи, че групата за безопасност за отопление, чиято цена зависи от производителя и модела, се определя съвсем просто. Основното нещо е да се спазват редица правила.

Преди да инсталирате системата за сигурност, трябва да помислите как ще бъде ремонтирана и проверена, което трябва да се извършва редовно. Препоръчително е да създадете възможност за изключване на всеки от елементите на отоплителната система по време на инсталацията, така че да не се налага да нулирате цялата отоплителна система в бъдеще. Най-добре е да извършите инсталацията на захранващата тръба, на разстояние около 1,5 метра от отоплителния котел. Сферичните кранове трябва да бъдат вградени зад предпазния блок. Това ще осигури дългосрочна, висококачествена и надеждна работа.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни