Химично почистване на топлообменници с помощта на реагенти

Предимства и недостатъци

Използването на химия за почистване на топлообменници има несъмнено положителни и условно отрицателни страни. Една страна,

 • не е необходимо вече споменатото разглобяване на блоковете, което значително намалява разходите за труд - ако е необходимо, за топлообменници с черупки и тръби можете да се ограничите до демонтиране на разпределителната (ите) камера (и), за да улесните достъпа до всяка тръба на тръбата пакет отделно; не се изисква извличане на снопа от кожуха;
 • разходите за труд за извършване на химическото почистване на самия топлообменник са несъизмерими с разходите за труд за механично почистване: за химическо почистване е достатъчно да се въведе активното вещество в системата на топлообменника и да се изчака препоръчаното време; механичното почистване изисква внимателна обработка на всеки участък от конструкцията;
 • просто е невъзможно да се почистят механично някои повърхности - например повърхността на "вътрешните" тръби на тръбен сноп на топлообменник с черупки или тънки и крехки части на плоча; в същото време химичното решение ще достигне до тези "проблемни" области без затруднения.

От друга страна,

 • химикалите за промиване имат известна цена и повторната им употреба обикновено е неефективна (обаче механичното почистване също консумира своите "консумативи");
 • качеството на почистването на „проблемните“ зони може да бъде трудно да се оцени визуално (използването на технически ендоскоп обаче може частично да помогне; резултатите от термични и хидравлични тестове след измиване също дават представа за неговата ефективност);
 • в случай на грешен избор на химия за промиване на топлообменници, температурни условия или надвишаване на препоръчаното време, са възможни отрицателни корозионни процеси (обаче, ако се спазват всички стандарти, тяхната вероятност е доста малка).

В някои случаи химическото и механичното почистване могат да се използват заедно за постигане на оптимални резултати; основният въпрос тук е въпросът за обосновката на разходите.

Течности и реактиви

При избора на реагенти потребителят трябва да вземе предвид няколко характеристики. На първо място, това ще бъде - степента на замърсяване, съставът на плаката върху повърхностите и материалът, от който са направени повърхностите на оборудването. Когато зачервявате, трябва да разберете разликата между течности и реактиви. Течностите са готови за употреба промивни материали, разредени съгласно инструкциите. Реагентите често се продават неразредени. Следователно, в никакъв случай не трябва да се извършва промиване, без да се прочетат препоръките.

Реагентите са киселинни или алкални вещества, които не са разредени. За висококачествено измиване, първо, трябва да определите състава на плаката и нейната дебелина. Най-често, особено в ежедневието, трябва да се промивате чрез проби и грешки.

Също така, когато избирате оборудване за топлообменници за промиване на плочи, трябва да запомните от какъв материал е направен самият топлообменник и как оборудването се побира под топлообменника, какво е разстоянието между плочите, възможно ли е да разглобите устройството и почистете чиниите по-старателно. Колко подходящо е закупеното оборудване за корозивни киселинни почистващи течности. Пазарът предлага на потребителя разнообразни възможности. Но когато купувате концентрати, винаги трябва да се консултирате поне с професионалисти.

Течност от серията SP-OM

Средствата от серията SP-OM имат широка гама от промишлени приложения и са се доказали успешно в металургични заводи и металообработващи предприятия. Характеристика на тези течности е достатъчна ефективност (ниска концентрация при разреждане), което им позволява да се използват при промиване на големи топлообменници, както и безопасност в съответствие с изискванията на SanPiN (може да се използва и в системи за водоснабдяване с питейна вода).

Марката SP-OM-84 е предназначена за плочи топлообменници. Има модификации и на двата елемента на топлообменника, изработени от месинг, мед, черна и неръждаема стомана, както и от черна и неръждаема стомана.

Можете да разберете къде да закупите този инструмент и да получите съвет на връзката.

Антиржавин

Антиржавин реагент

Големият проблем с водата е, че тя е варовита; проблемът е, че всеки метал, когато работи с вода, започва да корозира. Ръждата започва да се натрупва по повърхности и особено по ставите. Поне по някакъв начин инхибиторът на корозията ще помогне да се забави този процес. Тоест вещество, което е в състояние да забави тази корозия. И точно на това принадлежи Антиржавин.

Уникалността на този състав е, че работи чудесно с отлаганията, води ги в разтворимо състояние. В допълнение към разтварянето на минерали, течността помага за справяне с корозивни процеси. В процеса на измиване помага за образуването на пасивиращ слой върху повърхностите, който за известно време инхибира развитието на корозия на повърхностите.

Този състав помага за почистване на сложни конструкции, без да ги разглобява. Освен това почистването може да се извърши за 8 часа и при ниски температури. Това е голям плюс на това вещество, защото понякога е необходимо спешно да почистите оборудването, без да го разглобявате.

N-Faza

N-Faza течност за промиване

Този продукт е специално разработен за плочи топлообменници и уреди от неръждаема стомана. Поради минималната си корозивност, този агент е отличен за плочи топлообменници и тънки листове нагревателни повърхности. Съставът не съдържа солна киселина и хлор. За да измиете газовия бойлер от котлен камък, не можете да го разглобявате, времето за промиване е максимум 10-12 часа. Един от най-удобните инструменти за промиване на споявани плочи топлообменници, тъй като не изисква разглобяване на оборудването и има нежно нежно действие.

Изплакването трябва да се извършва в защитно облекло, ръкавици, респиратор. Разтваря добре сложните неорганични вещества. Той се разтваря в големи количества с обикновена вода.

Честота на почистване

Няма строги изисквания за правилата за честотата на промиване на топлообменниците - има само препоръки, посочени в Ръководството за експлоатация, приложено към всяко устройство. Препоръките трябва да се коригират в съответствие със спецификата на употреба - химичните свойства на топлоносителите, тяхното физическо замърсяване и др. По-специално е показано да се извършва почистване, ако по време на рутинна инспекция на повърхностите за топлообмен се открият замърсяващи отлагания от всякакво естество с дебелина над 0,3 mm.

На практика наличието на такива отлагания може да бъде индикирано от прекомерно намаляване на топлинните характеристики на апарата, регистрирано от външни измервателни уреди. Някои производители произвеждат модерни топлообменници с определен "марж", тоест с очакването за термична устойчивост на замърсяване. За тях се допуска наличие на отлагания над 0,3 mm - ако параметрите на топлопреминаване са в рамките на нормалното.

Избор на химически почистващ агент за топлообменник

Основното правило при избора на течност за промиване на топлообменници: химическите компоненти в разтвора трябва агресивно да влияят на котлен камък, но да бъдат неутрални по отношение на плочи, еластични уплътнения и други части на устройството.Това ще се отърве от мръсотията и няма да повреди елементите на устройството.

Критерии за избор на почистващ агент за плоча топлообменна структура:

 • материал за направа на плочи и уплътнения;
 • количеството и дебелината на плаката по вътрешните стени на оборудването;
 • химичен състав на замърсяването.

промиване на топлообменника
Ето как изглежда готова за употреба инсталация за промиване на плоча топлообменник и котел Източник teplo-ekb.ru
За да се сведе до минимум рискът от повреда на вътрешните части на устройството, се препоръчва да се анализира утайката, за да се идентифицира химическият й състав. Това ще ви позволи да изберете най-ефективния и безопасен продукт за почистване на топлообменника.

Реактиви

За химическо измиване на топлообменниците се използват два вида активни реагенти - кисели и алкални.

 1. Противно на общоприетото схващане, алкалите се справят много по-добре с органичните отлагания: киселината може само да карбонизира сериозно замърсяване отвън, след което действието му става неефективно. Алкалният разяжда напълно органичните вещества. Алкалният реагент може да бъде закупен като готова за употреба смес или можете да го направите сами. За умерено замърсени повърхности се препоръчва следният състав: Въз основа на 100 литра гореща (80 - 90 ° C) вода, следното се разтваря:
  • сода каустик (NaOH) - 0,2 кг;
  • тринатриев фосфат (Na3PO4 x 12H2O) - 0,4 kg;

 2. натриев нитрит (NaNO2) - 0,25 кг.
 3. За силно замърсяване за същите 100 литра:

 • сода каустик - 0,4 кг;
 • калцинирана сода (Na2CO3) - 0,2 кг;
 • натриев нитрит - 0,25 кг.
 • Използвайте за почистване на топлообменника от варовик (минерални отлагания)
  • 1,5% воден разтвор на азотна киселина - за умерени отлагания;
  • 5 - 10% разтвор на азотна киселина - за трудно разтворими устойчиви отлагания.

 • Използването на солна или сярна киселина обикновено не е разрешено. Използването на горните алкални разтвори не е разрешено, ако в топлообменника има елементи от алуминий.

  Действието на киселината се неутрализира със слаб (1 - 1,5%) разтвор на натриев хидроксид или разяждащ поташ (известен още като калиев хидроксид, КОН). Алкалното действие съответно се неутрализира от слаб киселинен разтвор. Неразтворимите соли, образувани по време на реакцията на неутрализация, се утаяват - препоръчително е да ги измиете със силна струя чиста вода.

  Контейнерите за приготвяне на реагенти трябва да са химически устойчиви на техния ефект. Спазването на най-строгите мерки за безопасност е задължително, тъй като тези вещества могат да бъдат опасни за хората както в суха форма, така и под формата на слаби разтвори.

  Как да разберете дали трябва да почистите топлообменниците?

  Основният симптом е намаляване на производителността в отоплителната система или системата за топла вода. Котелът не се нагрява добре, няма достатъчно мощност. При натрупване на котлен камък разходът на гориво се увеличава и може да се появи нехарактерен шум.

  Техническият паспорт на отоплителното оборудване показва препоръчителните параметри за поддръжка, включително времето за почистване. Статусът на работа трябва да се оценява редовно. Големите производители съветват да се прави CIP почистване ежегодно. Процедурата е най-удобна за провеждане по време на периода на планирана поддръжка или по време на аварийни ремонти.

  Натоварването на вторичния топлообменник е по-високо от това на първичния. Течащата вода постоянно е в контакт със стените - отлагането на плаки е неизбежно. В този случай е необходимо почистване от котлен камък на топлообменното оборудване на всеки шест месеца.

  Процедура

  Има две възможности за химическо почистване:

  • без използване на допълнително оборудване;
  • с помощта на специална помпа за промиване на топлообменниците.
  1. Първи вариант. За да извършите химическо почистване на топлообменника:
   • изключете топлообменника от системата за подаване и отвеждане на отоплителния агент и, ако е необходимо, източете останалата течност в него;
   • запечатайте изходните тръби с тапи;

  2. напълнете целия топлообменник през входящите тръби (в случай на черупково-топлообменник, както пространството в тръбите на снопа на тръбата, така и пръстеновидното пространство) с химически реагент, нагрят до температура 80 - 90 градуса по Целзий.
  3. изчакайте 30 - 40 минути;
  4. извадете запушалките и внимателно източете активния разтвор;
  5. промийте кухината на топлообменника с неутрализиращ разтвор или, в краен случай, с голямо количество чиста вода;
  6. ако е възможно, продухнете топлообменника с горещ въздух, докато той изсъхне напълно.
  7. Ако се установи непълно отстраняване на отлаганията преди етапите на изплакване и сушене, процедурата за почистване може да се повтори със свеж активен разтвор.

  8. Вторият вариант включва използването на помпа за промиване на топлообменници, комбиниране на самата помпа, изработена от химически устойчиви полимери, контейнер за реагент и термоелектрически нагревател за поддържане на желаната температура на реагента. В съвременните модели помпата е оборудвана с два маркуча, свързани към входа и изхода на топлообменника. Чрез първия маркуч реагентът се изпомпва под налягане в топлообменника, извежда се през втория маркуч обратно в резервоара и се подава отново. Между маркуча за "източване" и контейнера може да се монтира филтър за филтриране на неразтворени частици мръсотия.

  Естествено, топлообменникът се промива и изсушава след използване на помпата.

  Как правилно да се промие топлообменника на двуконтурен котел

  Михаил, Екатеринбург задава въпроса:

  Добър ден! Преди 3 години се снабдихме с двуконтурен котел. Това е много удобно устройство, тъй като сега е топло в апартамента и винаги има топла вода. По време на покупката ми казаха в магазина, че е необходимо котелът да се почиства веднъж годишно, ако водата в крана е много твърда. За да направите почистването, трябва да се обадите на специалисти, но това струва много пари. В интерес на истината, затова не почиствахме инсталацията толкова дълго. Кажете ми на какви интервали трябва да почиствате? И как да изплакнете топлообменника на двуконтурен котел от варови отлагания? Благодаря ви много предварително за вашата помощ!

  Измиване на плоча топлообменник, методи за изпълнение и значение на процеса

  Здравейте! Не трябва да се притеснявате прекалено много, тъй като съвременните модели двуконтурни котли изобщо не се влошават, ако се почистват на всеки 3 години (дори водата да е много твърда). Основното с # 8211 е да не стартирате процеса до 5 години употреба. Фактът, че магазинът ви е казал да правите почистването веднъж годишно, е само частично верен. Но това няма смисъл, тъй като ще губите пари само още веднъж. Идеалният вариант # 8211 е да се извършва такава работа на всеки 3 години, при условие че котелът се използва постоянно.

  Необходимо е да се разбере как правилно да се промие топлообменника под двуконтурен котел. Има няколко метода за почистване. За най-ефективно се счита стандартното промиване със специална течност, която е способна да отлепи варовика от вътрешните стени на тази инсталация.

  Преди да започнете работа, трябва да изключите всичко. Първо отворете крана в долната част на котела, който осигурява притока на студена вода в него. След това трябва да освободите налягането до нула. Ако няма такъв клапан за нулиране, пропуснете тази стъпка. Сега, безуспешно, изключете котела от газ и електричество. Това трябва да се направи, за да се гарантира вашата безопасност. Ако е възможно, веднага източете котела.

  Сега трябва да премахнете корпуса от котела. За да направите това, трябва да развиете четири гайки отдолу. Моля, имайте предвид, че водата може да тече отдолу. Поради това се препоръчва да направите това върху голям басейн или дори да изнесете котела на улицата, като преди това го извадите от капсите на стената. Развийте топлообменника бавно, за да не повредите частите.

  След това топлообменниците се измиват.Това може да стане с обикновена течаща вода. Сами ще се убедите, когато водата стане по-чиста след изплакване. Пълната прозрачност ще покаже, че по-голямата част от измиването е било успешно. Сега можете да изплакнете всичко с преварена студена вода.

  Сега е време да използвате почистващия препарат. Предварително се закупува специална течност за промиване на веригите, която премахва отлаганията върху частите. Такава течност се излива в два басейна, след което в тях се поставят контури, така че цялата им повърхност да е покрита с продукта. Оставете всичко да действа 15-20 минути. Но преди това прочетете внимателно инструкциите. Всъщност някои средства може да изискват повече или, обратно, по-малко време за извличане.

  След това контурите се изтеглят от контейнерите. Сега вместо течност е необходимо да излеете вряща вода в тиганите с разреден в нея прах за пране. Количеството прах трябва да е достатъчно. Поставете топлообменници в този разтвор за 3-5 минути.

  Сега просто трябва да изплакнете контурите няколко пъти, така че да няма следи от концентрат и прах.

  Изплакването на двуконтурния котел може да се счита за завършено. Сега просто трябва да инсталирате топлообменника на място. За да направите това, първо трябва да инсталирате нови гумени подложки, дори старите все още да са доста подходящи.

  След това всичко трябва да се върне на мястото си, като се опита да затегне гайките възможно най-плътно. Добре е да използвате гаечен ключ за това. Когато всичко е сглобено, закачете котела обратно на куките. Тогава уредът може да бъде свързан към газ, електричество и вода. Видяхте, че не е толкова трудно да разберете всичко. И ако възникнат трудности по време на сглобяването или разглобяването на веригите, трябва да се обърнете към инструкциите. Има схема, където всичко е показано в детайли, така че е почти невъзможно да се объркате.

  Допълнителна информация

  Тъй като замърсяването (по-специално, котлен камък) може да играе ролята на своеобразни "петна" в топлообменника, запечатващи възможни пукнатини или увреждащи целостта на фугите, след процедурата за химическо и / или механично почистване е задължително за извършване на хидравлични тестове на топлообменника. Ако се установи повреда, изглежда разумно да се вземе решение относно икономическата целесъобразност на ремонта или по-нататъшната експлоатация на апарата - в някои случаи (особено когато се приближава експлоатационният живот), може да е по-изгодно да се замени повреденият блоков елемент или целият монтаж на топлообменник с по-модерен и ефективен.

  АД "TSEEVT" произвежда топлообменници със стандартни и подобрени характеристики, с различен дизайн и предназначение, с широк спектър от приложения. Възможно е да се използват устройства, произведени от АД "CEEVT", както като част от нови системи, така и като заместител на изтощени топлообменници. Във всеки случай изчислението на топлообменника се извършва индивидуално, за конкретни задачи и технически характеристики, посочени от клиента.

  За изясняване на всякакви технически или практически моменти е достатъчно да се свържете с представителството на компанията по някакъв удобен начин от посочените в раздела „Контакти“ на този сайт или да попълните заявление, като попълните електронен формуляр.

  Какво се случва, ако пренебрегнете почистването на топлообменниците?

  Скалата пречи на пълната работа на устройството и води до следните последствия.

  • Отпадъчни ресурси. Солевите отлагания по стените на тръбите са по-устойчиви на пренос на топлина, отколкото металните покрития. Отнема повече енергия и време за загряване.
  • Топлообменникът се прегрява. Охлаждането на елементите на системата се осигурява от топлоносителя, но мащабният слой затруднява процеса.
  • Прекратяване на работа, скъпи ремонти. Когато депозитите се натрупват, натоварването върху елементите на системата се увеличава. Силата на работата пада. При дебел слой мащаб системата не се справя и може да се провали.В този случай ще са необходими сериозни ремонти.

  Колко често трябва да се почиства топлообменника

  Много интернет източници по тази тема посочват много противоречива информация относно честотата на почистване на топлообменника. Някои от тях съветват да се придържат към инструкциите на производителя, други разчитат на мненията на експерти.
  Може да са добре, но най-реалистичният вариант би бил този топлообменникът трябва да се промие, когато започнат да се появяват следните симптоми:

  • горелката в газовия котел е включена през цялото време;
  • циркулационната помпа работи с характерно бръмчене, което показва претоварване;
  • отоплителни радиатори отоплението отнема много повече време от обикновено;
  • разходът на газ се е увеличил значително при същата работа на котелния блок;
  • слабо налягане на гореща вода в крана (тази функция е приложима за двуконтурни котли).

  Всички тези точки категорично показват, че са се появили проблеми във функционирането на топлообменника, а това от своя страна означава, че е необходимо да се започне промиването.

  Бележка на специалиста: нередовното почистване на уреда ще намали ефективността на газовия котел.

  Бустерна работа

  Неразглобяем топлообменник се измива на бустер. Устройството се състои от помпа, резервоар и отоплителна система. Почистващият разтвор се излива в резервоара под налягане. Съставът се загрява и подава към топлообменник. Помпата създава налягане - течността циркулира между елементите на топлообменника и отмива отлаганията. Времето за почистване на топлообменното оборудване се задава индивидуално - на големи системи; с дебел слой котлен камък или сложно замърсяване отнема няколко часа. След завършване на почистването се активира обратният режим: замърсеният разтвор се източва. След това през помпата тече чиста вода за последния етап - промиване на системата. Задачата е да се отстранят остатъците от реагенти от системата: агресивните химикали, при продължителен контакт, могат да повредят елементите и да нарушат работата на котела.

  Кога се изисква CIP за топлообменник?

  • Ако е невъзможно да се разглоби оборудването за топлообмен. (За споени и полузаварени възли.)
  • При относително ниско ниво на замърсяване е рационално да се използва CIP метод за почистване на топлообменници.

  Обхват на работа по промиване (почистване) на вътрешните кухини на топлообменното оборудване:

  • Предварителна диагностика на водни кръгове на топлообменното оборудване по хидравличен метод с излишно налягане. (за херметичността на веригите)
  • Химическо CIP промиване на топлообменното оборудване, с проследяване на хода на реакцията чрез измерване на нивото на pH през цялото промиване.
  • Неутрализиране на разтвора за промиване, многократно промиване с неутрализатор.
  • Хидравлични изпитвания (изпитване под налягане) на топлообменници.

  Хидродинамично почистване

  Елементите на системата се разглобяват и измиват под мощен воден натиск. Методът ви позволява да почистите до 98 процента от депозитите. Хидродинамичното почистване е подходящо и за тръбни конструкции, които не могат да бъдат разглобявани. В този случай водата се пропуска в топлообменника през маркучи с дюзи. Течността постъпва под високо налягане, разпределя се през отворите на дюзите във всички посоки и премахва дори дебел слой мръсотия. Изгодната разлика между хидродинамичното почистване е екологичността. Не се използват опасни химикали. Цената е висока, защото се използва скъпо оборудване и се консумира много вода.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни