Работа и характеристики на поточна отоплителна система: котли, нагреватели и помпи

Отоплението в къщата може да бъде преобразувано в електричество. Този преход е оправдан преди всичко от наличието на електричество, високо ниво на автоматизация и редица опростявания, които ще повлияят на дизайна на отоплителната система. В сравнение с опциите за газ или твърдо гориво, електрически отоплителен котел с помпа значително улеснява работата. Апартаментът премахва непостоянството на централизираното отопление и не изисква разрешителни. Не подлежи на забрани. За частен дом това е възможност за увеличаване на комфорта без излишни караници.

Електрическият котел е поразително различен от своите колеги, които работят на газ, дърва, въглища или дори разточително дизелово гориво, но принципът на работа остава същият. Има резервоар, в който охлаждащата течност се нагрява посредством електрически нагревателни елементи, от един до три. Водата навлиза в отоплителната система през тръби и циркулира под въздействието на помпа.

Елементи на електрически отоплителен котел:

 • резервоар за вода;
 • електрически нагревателни елементи;
 • циркулационна помпа;
 • стартово реле, термично реле;
 • датчик за дебит;
 • предпазен клапан за въздушно налягане;
 • предпазен клапан за налягане на водата;
 • разширителен резервоар (по избор);
 • контролен контролер (по избор);

Схема на устройството

Нагревателните елементи могат да бъдат:

 • електрически нагревателни елементи;
 • индукционни нагреватели.

Между тях на практика няма разлики за потребителя. Индукционните нагреватели, според производителя, имат по-дълъг експлоатационен живот и не намаляват ефективността с течение на времето. На практика обаче в по-голяма степен трайността на котела се дължи на подготовката на охлаждащата течност. Контрол на неговия състав, за да се избегне заилване или поява на натрупване на сол по стените на отоплителния резервоар.

Най-често индукционните нагреватели се използват в поточни системи, котли с минимален обем охлаждаща течност във вътрешния резервоар.

Котлите се доставят с един или повече нагревателни елементи. Управлението задейства отделно всеки нагревателен елемент или всички заедно, което прави възможно регулирането на работата на котела и в същото време удължава живота на нагревателните елементи, като ги активира един по един.

Котлите с нагревателни елементи са допълнително разделени на:

 • с капацитет за съхранение;
 • течаща.

Наличието на обемен резервоар ви позволява да увеличите топлинния капацитет на отоплителната система. Те обаче са значително по-тежки и се произвеждат в подов дизайн. Пропускащите конструкции са компактни и често се монтират на стената.

Основните разлики между електрически котел:

 • Малкият обем на резервоара за отопление на охлаждащата течност, за котел 3-5 kW, е само 1,5-3 литра. Намаляване на общия обем на отоплителната среда при отопление.
 • Точната стойност на мощността в съответствие с използваното захранване (еднофазно или трифазно) и мощността на нагревателните елементи.
 • Плавно регулиране на температурата на охлаждащата течност без скокове.
 • Котелът не изисква инсталиране на комин или задължително подреждане на отделно помещение, необходима е само удобна точка на свързване към отоплителните тръби и захранването на захранващата мрежа.

Единственото задължително изискване е наличието на мощен електрически вход към апартамента или къщата.

Котлите до 12 kW могат да се захранват от една фаза (220V). За по-мощни модели и някои котли от 6 kW ще е необходимо трифазно захранване (380V). В апартаментите, особено в старите сгради, входа е твърде слаб дори за котел със средна мощност от 4,5-6 kW и преди инсталирането ще трябва да обърнете внимание на този проблем.

Минималният набор от автоматика е стартово реле и термичен сензор, който определя температурата на охлаждащата течност. Чрез регулиране на температурния сензор и задаване на нивото на реакцията му се контролира максимално допустимата температура на водата в системата.

Устройства с няколко сензора, които измерват температурата на водата на входа и изхода на котела, както и с контролер за управление, програмист, способен да запомни зададения режим на работа на котела със седмичен график, позволяват да се регулира режима на работа повече точно.

Циркулационна помпа

Наличието на циркулационна помпа и разширителен резервоар в котела е цялостно решение за подаване на топлина. Помпата постоянно и равномерно изпомпва охлаждащата течност през тръбите към радиаторите и обратно към котела. За разлика от старата конфигурация с естествена циркулация, са решени три основни проблема:

 • Не е необходимо да се увеличава напречното сечение на тръбите и обемът на системата, за да се намали хидродинамичното съпротивление, диаметърът на тръбите е избран само за изпомпване на необходимия обем на охлаждащата течност без никакви проблеми.
 • Излишно е да се разделят захранващите тръби строго отгоре, а връщащите тръби отдолу. Използва се оптималният вариант на двутръбна или еднотръбна долна окабеляване. Става възможно да скриете тръби в замазка или да ги зашиете в стени.
 • Времето за достигане на отоплението до режим на работа е намалено. Радиаторите се затоплят по-бързо, както и въздухът в помещенията.

Най-добрият вариант е помпа без уплътнение. В него роторът е разположен директно в канала за циркулация на течността. Това решава проблема с разсейването на топлината, генерирано от двигателя на помпата.

Помпата е включена в котли, предназначени за отопление на апартаменти, вили и малки къщи с мощност до 12 kW. Проектиран предимно за еднотръбна връзка или двутръбна връзка с малък брой разклонения.

Ако планирате да използвате колекторна група, за предпочитане е да използвате отделни циркулационни помпи за всяка от веригите поотделно.

Схема на работа

Принципът на работа на електрически котел е прост. Електричеството се превръща в топлина в нагревателни елементи с високо омично съпротивление. Охлаждащата течност се загрява от тях или индукционни елементи и се изпомпва през системата с помощта на помпа. Чрез постоянна циркулация водата се загрява равномерно и бързо.

За пускане на вода в системата се използва специален вход с възвратен клапан и защита от налягане. Оптималното налягане за електрически котли и автономни отоплителни системи е зададено на 3 бара. Той се следи от сензор за налягане и показва манометър. Той регулира налягането на разширителния съд, който може да побере излишния обем течност, образувана по време на термичното разширение.

Веднага след като температурата на водата достигне необходимата стойност, термостатът се задейства и захранването на нагревателните елементи се изключва. Веднага щом стойността на температурата спадне с няколко градуса, релето се задейства отново, включвайки нагревателните елементи.

За отстраняване на въздух и газове се използва специален въздушен клапан, по-често разположен до помпата. Сензорът за водно налягане трябва да предотвратява критично повишаване на налягането, което може да навреди на нагревателните елементи. При прекомерно повишаване на налягането, с което разширителният резервоар не може да се справи, течността се изпуска през клапана в канализацията.

Популярни производители на електрически котли


ТОП производителите на най-добрите модели електрически котли включват:

 • Bosch - експлоатационен живот 15 години;
 • Vaillant eloBlock - работи без прекъсване в продължение на 10 години;
 • Protherm - експлоатационен живот 10 години;
 • Tenko Premium - 10 години;
 • Леберг - на 10 години;
 • Hi-Therm - на 10 години;
 • Коспел е на 15 години.

Оценката се основава на цялостен анализ на функциите и оборудването на устройствата. Взема се предвид и възможността за работа в каскада с други отоплителни системи, както и възможността за свързване на функцията "топъл под".При някои модели основното оборудване не предвижда наличието на циркулационна помпа, разширителен резервоар и група за безопасност. Тези устройства ще трябва да бъдат закупени отделно, което ще повлияе на крайната цена на оборудването.

Колко консумира електричество

Що се отнася до електрическите отоплителни котли за частна къща, отговорът на този въпрос е прост. Ефективността е висока и достига 96-98%. Топлината не отива в тръбата, не се разделя между околния въздух и резервоара за охлаждаща течност, котелът се намира директно в отопляемото помещение и следователно евентуалното отделяне на топлина все още не се губи.

Единствената значителна загуба на електроенергия е работата на помпата и управляващата верига, но в сравнение с общото потребление на нагревателни елементи тези разходи са 0,5-1%. Останалите загуби са свързани с разходите за разширяване на течността, преодоляване на хидравличното съпротивление и загубите в захранващите проводници.

Изводът е прост - консумацията на електрически котел е приблизително равна на консумацията на енергия. За конструкция на потока от три горива за 6 kW, консумацията може да бъде 2, 4, 6 kW, в зависимост от това колко нагревателни елемента са включени в момента. В резултат на това цялата мощност ще отиде за отоплителните радиатори за отопление на помещението.

Има разлики в индукционните бойлери и проточните котли. Там консумацията на енергия се различава от изходната с 5-10%, ефективността им е по-ниска от тази на нагревателните елементи. Това се дължи на физиката на процеса. Нагряването става под въздействието на електромагнитно поле и част от него просто се разпръсква в пространството.

Избор на котел за различни цели


Котелът се избира в зависимост от мястото и целите на експлоатацията.

Електрическото оборудване за отопление на малки помещения - гаражи, сауни, летни кухни - може бързо да се инсталира и свърже. Това е предимството, тъй като не е необходимо да се обръщате към властите и да търсите разрешение за газов котел.

В зависимост от площта на помещението и материала на производство (дърво, тухла, сипанели) се избира електрически котел с необходимата мощност, както и броя на веригите и начина на свързване, подходящ за други изисквания.

Електрически бойлер за баня

За сауна, изградена от дърво и изолирана със синтетични материали, не е необходим мощен котел. Достатъчно е да се изчисли по формулата 1kW / 10 квадратни метра. Ако трябва бързо да затоплите помещението, изберете електрод или индукционен котел. Ако банята се намира до къщата, нагревателният елемент може да се включи предварително, тъй като отнема повече време за загряване.

Тъй като помощните помещения се използват рядко, единицата на местния производител е напълно подходяща за баня, на която можете да спестите пари.

Електрически котел за частна къща

За частна къща спестяването на отопление е неподходящо, тъй като устройството може да се повреди в най-неподходящия момент. Известно е, че агрегатите от чуждестранно производство имат по-дълъг експлоатационен живот от местните, така че работят без повреди, но с превантивна поддръжка и промиване на системата на всеки 2 години.

От нагревателните елементи можете да изберете бойлер Evan. От битови - електрическият котел Proterm Skat, който може да бъде свързан към еднофазна мрежа без допълнителни модификации. Електрическият котел Evan има различна модификация с възможност за свързване към различна електрическа мрежа.

Инсталация

Основният критерий за инсталиране на електрически отоплителен котел е наличието на мощен вход в апартамент или къща. В зависимост от вида на котела, захранването му може да бъде еднофазно или трифазно. Инструкциите за котела показват каква консумация на енергия, ток и какво напречно сечение трябва да бъдат захранващите проводници.

Напречното сечение на кабела се изчислява в зависимост от текущата якост, докато окончателният избор се прави от редица стандартни стойности, винаги закръглени нагоре.Входът естествено трябва да бъде още по-мощен за захранване на цялото друго оборудване в къщата.

Захранващият кабел е положен в жлеб или в кутия в защитна гофрировка, с отделен клон директно от разпределителното табло. Съответно са инсталирани отделни автоматични устройства за захранване на котела.

По-добре е да инсталирате окачен котел по-близо до водопроводи и канализация. Тоалетна, баня или кухня са по-подходящи за това, отколкото коридор или друга стая. Ще е необходимо допълнително да се свържат изходите на аварийните клапани за вода с канализационния канал и клапана за допълване на охлаждащата течност с водопровода.

По-добре е да закачите котела на здрава носеща стена. За монтаж на преграда, той трябва да бъде допълнително подсилен. Теглото на конструкцията е доста голямо, особено при наличието на разширителен резервоар.

Освен това производителите определят минимални разстояния от всички страни на котела от заграждащи конструкции и други препятствия. Това е необходимо за достъп до функционални части и захранващи линии.

За свързване на тръбите се използват подписани и маркирани разклонителни тръби с обозначението на входа и изхода. За модели, предназначени за монтаж в апартаменти и къщи, диаметърът е най-често ¾ инча. Тръбите се доставят в долната част на котела. Някои модели имат способността да регулират посоката на изводите, за да оптимизират маршрутите за маршрутизиране.

Като пълноценна алтернатива на отоплението с газ, днес много потребители избират електрически отоплителни котли с помпа, отговорна за принудителната циркулация на охлаждащата течност в системата. Тези устройства имат редица доста осезаеми експлоатационни предимства и следователно има постоянно нарастващо търсене на този тип продукти на пазара.

В нашата статия ще опишем подробно дизайна на електрическите нагреватели с циркулационна помпа, както и ще анализираме плюсовете и минусите на тяхното инсталиране.

Спецификации

Техническите характеристики на електрическо устройство включват мощност, брой вериги, ефективност, метод на свързване, материал за производство на части и корпус, както и вида на автоматизацията и размерите на устройството.

Единична мощност


Мощността, необходима за отопление на помещение, е приблизително изчислена: 1 kW на 10 квадратни метра. Но при избора на мощност се вземат предвид и други характеристики: дебелина на стената, височина на тавана, топлинни загуби поради неизолиран таван или стари дървени прозорци, брой камери в прозорци с двоен стъклопакет на металопластикови прозорци, обща площ на прозорци в къща или апартамент. Също така трябва да вземете предвид особеностите на климата в определен регион.

Няма точна формула, която да изчисли колко електроенергия се консумира, когато котелът работи. Тук трябва да разберете, че електрическото оборудване консумира толкова енергия, колкото напуска помещението през студения сезон.

Изгодно е да закупите оборудването, което има представителство в региона, за да извършите висококачествени ремонти, ако е необходимо. Битовите електрически котли се произвеждат с високо качество и са по-евтини, но в определен регион може да няма майстор, запознат с дизайна на моделите.

При котлите видът на регулирането на мощността може да се различава - плавно или стъпково. Ако уредът има допълнителен капацитет за отопление, видът на регулиране ще бъде поетапно. Обикновено основният елемент осигурява половината от общата мощност, другите два - по 25%. Ако е необходимо, можете да деактивирате допълнителни елементи.

Ефективност на електрическите котли

Излишно е да се избира електрически котел за ефективност, тъй като всички модели имат висока скорост - от 96 до 98%. Преобразуването на енергия, а не нейното генериране, е принципът на всички отоплителни съоръжения от този тип.

Брой контури


Ако котелът има една верига, той ще работи само за отопление на помещението. В този случай се препоръчва да се погрижите за начина на нагряване на водата.Двуконтурното оборудване може да превключва от отопление на помещението към отопление на водата за потребителите.

Метод на свързване

Можете да изберете еднофазен или трифазен котел - съответно 220 и 380V. Зависи от какъв тип електрически кабели има в къщата. Мощността на еднофазната единица ще бъде по-малка, повече от трифазната.

Материали (редактиране)

Важно е за експлоатационния живот на какви материали са направени вътрешните части и тялото. Металната рамка може да издържи на ударно натоварване, така че е по-изгодно да я купите. По принцип всички производители произвеждат котли в метален корпус.

Тип автоматизация


В електрическите котли е инсталиран един от двата вида автоматика за контрол на температурата на въздуха в помещение: електронна или механична. В първия случай веригата се отваря, когато температурата достигне желаното ниво. Вторият има дистанционен сензор, който контролира температурата. Когато се достигне, устройството предава сигнал на управляващото устройство, което изключва устройството.

Когато температурата падне до определено ниво, оборудването се включва отново без човешка намеса. Ако зададете долния и горния праг на температурата в минималния диапазон, котелът ще се включва и изключва по-често. Това се отразява на периода на неговата работа в случай на котел с нагревателен елемент.

Оборудване

Има основен пълен комплект електрически котли и допълнителни опции. Вторият вариант е по-скъп, но може да се окаже, че последващото инсталиране на опции ще доведе до увеличаване на цената на устройството няколко пъти, включително работата на съветника. Допълнителните опции включват:

 • оттичане на вода в автоматичен режим, ако оборудването не се използва при ниски температури;
 • контрол на налягането в системата;
 • центробежна помпа за подобряване на циркулацията на течността през тръбите;
 • филтър за пречистване на вода;
 • дистанционен сензор за контрол на температурата в отдалечени помещения.

Понякога е необходимо да използвате разширителен резервоар, така че той се купува отделно, тъй като не е включен в основния пакет на устройството.

Електрически котел с циркулационна помпа

Дизайнерски характеристики

Дизайнът на устройства от този тип не е сложен.

Като цяло, единствената им характеристика е наличието на помпена единица.

 • Основата на дизайна е топлообменник, състоящ се от контейнер, вътре в който е разположено отоплително устройство.
 • Нагревателен елемент (тръбен електрически нагревател) най-често действа като нагревателен елемент, но напоследък нагревателите от електроден тип също са оборудвани с помпи, за да осигурят непрекъснатото движение на нагрятата вода през тръбите.
 • В допълнение към тези части, комплектът включва (отговарящ за временното съхранение на охлаждащата течност преди пускането й в тръбопроводната система), клапан, който предпазва от обратното движение на водата, както и филтър, който отговаря за пречистването на водата .
 • Този дизайн работи под контрола на електронен блок, който регулира температурния режим на работа на нагревателя, както и включване и изключване на устройството.
 • Неразделна част от цялата система е циркулационната помпа за отоплителния котел. Основната функция на това устройство е да поддържа постоянна скорост на движение на водата през тръбите, като същевременно осигурява най-ефективния топлообмен и отопление на помещението.

Всички компоненти са монтирани вътре в корпуса с топлоизолация, която надеждно предпазва котела от ненужни топлинни загуби. Поради това енергийната ефективност на отоплителната система се увеличава значително и консумацията на енергийни носители се намалява.

Критерии за подбор

По какви критерии ще изберем устройство за монтаж в отоплителната система?

За електрически котли с помпа тези критерии са:

 • Мощност
  ... Той се осигурява поради работата на нагревателни елементи, монтирани в топлообменника.Този параметър е посочен в kW и когато говорим за мощността на котела, имаме предвид точно характеристиките на нагревателните елементи. Като правило на пазара има модели с мощност от 2-3 до 60-70 kW.

Забележка! Устройствата с ниска мощност най-често се използват за отопление на малки частни къщи или летни вили. Модели с мощност от 50 kW или повече са предназначени за промишлена употреба.

 • Обем на резервоара за топлина
  ... Използването на този елемент ви позволява значително да увеличите ефективността на котела, следователно не трябва да пренебрегвате неговата инсталация. Колкото по-голям е обемът на този контейнер, толкова по-ефективно е разпределението на охлаждащата течност през тръбите. Експертите препоръчват да се избере акумулатор на топлина в размер най-малко 20 литра на 1 kW мощност на нагревателния елемент.
 • Волтаж
  ... За еднофазни мрежи с напрежение 220 волта е позволено да се монтират котли с мощност не по-голяма от 12 kW. Ако е необходимо да се инсталира устройство с по-висока производителност, задължително изискване ще бъде наличието на трифазна мрежа (380 волта) в сградата.
 • Напречно сечение на кабела за връзка
  ... Колкото по-мощен е отоплителният уред, толкова по-дебел трябва да бъде електрическият кабел, използван за захранване на системата. Така че за котли до 4 kW ще бъде достатъчен кабел с площ на напречното сечение 4 mm 2, а за котел 12 kW с еднофазна връзка ще е необходим кабел 16 mm 2. Таблица, показваща зависимостта на минималното напречно сечение от мощността, е дадена по-долу.

Изчисляване на мощността

Както отбелязахме по-горе, най-важният параметър за е неговата мощност. Той трябва да осигури компенсация за всички топлинни загуби на отоплителната система, както и да гарантира непрекъснато подаване на топла вода към сградата.

Като правило при избора на инсталация за отопление на къща се извършва цялостно изчисление на топлотехника, което отчита не само площта на отопляваните помещения, но и състоянието на стените, пода и тавана, качеството на изолация, монтирани конструкции на прозорци и врати и др.

Но ако планирате да отоплявате частна къща, тогава можете да изчислите производителността по опростена схема. По-долу има инструкция, след която можем самостоятелно да открием минимално необходимите параметри на устройството.

Формулата за изчисление е следната:

W = S x W удара / 10m 2, където:

 • W е необходимата отоплителна мощност (kW).
 • S е общата площ на всички отопляеми помещения (m 2).
 • W ритми - специфична мощност на 10 квадратни метра.

W ud е различен за различните региони на нашата страна. В студените райони този показател варира от 1,2 до 2, в централна Русия W ударите се приемат за 1, а за южната част се използват стойности от 0,7 - 0,8.

Монтаж на котел

В повечето случаи инсталирането на отоплителни системи се извършва с участието на професионални майстори със специални разрешителни.

Въпреки това, все пак си струва да се проучи последователността на монтажните работи - поне за да може да се контролира качеството на изпълнението на всеки етап.

 • Основната трудност при свързването на електрическа отоплителна инсталация е да й се осигури необходимата мощност. Ако вашата вътрешна мрежа осигурява това захранване, е добре, но ако не, ще трябва да се свържете с електрическата мрежа за свързване на допълнителна линия.
 • Когато този проблем бъде разрешен, е необходимо да се монтират измервателен уред, електрическо табло и устройство за остатъчен ток (най-малко 25 A).
 • Инсталираме самия котел или го закачаме на стената (по правило в комплекта се предлагат крепежни елементи), след което изтегляме кабел от съответната секция от измервателния уред към него.
 • Отделно ние доставяме проводници от температурни сензори към котела, които автоматично регулират включването и изключването на нагревателните елементи.
 • Ако планирате да използвате резервоар за съхранение на топлина, ние ги инсталираме в отделни санитарни шкафове.
 • Ако циркулационната помпа не е включена в корпуса на самото устройство, тогава помпите за отоплителни котли са свързани отделно. В този случай трябва да се осигури проводник, който да захранва двигателя на помпата.

Всички елементи са свързани помежду си с помощта на тръби (метал или метал-пластмаса). След пробно пускане на системата никъде не трябва да има подбиване на охлаждащата течност.

Както можете да видите, работата ще бъде доста трудна, така че все пак трябва внимателно да проучите видео инструкциите и документацията за вашата помпа. Времето, което отделяте за придобиване на нови знания, определено ще се изплати по време на инсталацията!

Избор и монтаж

Когато купувате електрически котел с помпа, трябва да изберете подходящите параметри на устройството:

 • Мощност - този параметър описва мощността на нагревателните елементи в топлообменника, може да варира от 2 до 70 kW. В промишленото производство се използват котли с мощност над 50 kW.
 • Обем - капацитетът на резервоара за съхранение на топлина, най-оптималната опция: от 20 литра на 1 kW мощност на нагревателния елемент.

Формулата за изчисляване на мощността на електрически котел
W = S * Wy / 10 m²

W - мощност на отопление (kW). S - площ на всички отопляеми помещения (м2). Wy - плътност на мощността на 10 m².

По този начин, като изберете най-добрия вариант и го инсталирате правилно, във вашата къща ще бъде осигурено висококачествено отопление.

Не е трудно да инсталирате и свържете електрически котел с помпа със собствените си ръце. Основното правило е спазването на всички изисквания, предписани от инструкциите.

Ако това е монтирано на стената устройство, първо трябва да фиксирате скобите на стената и след това да закачите котела върху тях. Следващата стъпка е свързването на отоплителните кръгове. На входните и изходните тръби трябва да се монтират прекъсващи клапани, те ще са необходими в случай на ремонт или подмяна на котела. След всички извършени манипулации уредът е свързан към електрическата мрежа.

Електрическите котли са нагревателни елементи, електрод и индукция.

Предимства и недостатъци

Предимства на работещите котли с циркулационна помпа

Нарастващата популярност на това оборудване се дължи на съвсем очевидните предимства, предоставени от използването на електрически отоплителни системи при отопление на частни къщи:

 • Широка гама от модели по отношение на мощността ви позволява да изберете точно марката, която отговаря на вашите условия. Независимо от това, което ви е необходимо за отопление - селска къща или индустриална работилница - винаги имате възможност да закупите инсталация с подходящи параметри.
 • Икономическият ефект от използването на електрически отоплителни системи също е съвсем очевиден. Енергийната ефективност на съвременните модели е много висока (ефективността е 97-99%), поради което инсталирането на такъв котел отваря възможности за много значителни икономии.
 • Използването на циркулационна помпа, интегрирана в самия дизайн, също допринася за повишена ефективност. Притежавайки доста нисък разход на енергия, помпата допринася за възможно най-бързото преминаване на охлаждащата течност по всички вериги, осигурявайки бързо нагряване на въздуха в помещенията.
 • Тъй като по време на експлоатацията на такава отоплителна система не се образуват продукти от горенето, това може да се счита за абсолютно екологично. Допълнителен плюс е, че не е необходимо да се харчат пари за изграждането на комин, както и да се осигури засилен въздушен поток.

Забележка! Въпреки липсата на продукти от горенето по време на работа на котела, все още е необходима висококачествена вентилация на помещението, в което е монтиран!

 • Управлението на такива устройства е оптимизирано, доколкото е възможно. Благодарение на това дори неспециалистът може да контролира температурния режим на помещението.Освен това за повечето модели на пазара контролното устройство включва компоненти, които автоматизират работата на нагревателния елемент, така че регулирането е изключително рядко.

В допълнение към тези предимства, трябва също да се спомене, че котелът от този дизайн може да се използва като източник на топла вода. В същото време, за да оптимизирате водоснабдителната система, е необходимо да инсталирате разширителен котел с резервоар с капацитет най-малко 80 литра.

Недостатъци и характеристики, изискващи специално внимание

Въпреки впечатляващия списък с предимства, които електрическият котел с вградена помпа предоставя на своя собственик, този дизайн има и доста очевидни недостатъци:

 • Първо, цената за експлоатация на такава централа пряко зависи от цената на електроенергията. Поради тази причина в повечето страни електрическите отоплителни системи са признати за по-малко ефективни от котлите на газ или твърдо гориво.

Съвет! За да се намалят финансовите разходи, експертите препоръчват да се инсталират резервоари за съхранение на топлина. Това ви позволява да намалите топлинните загуби и да намалите консумацията на енергия за отопление на водата.

 • На второ място, работата на самия котел и вградената в него циркулационна помпа зависят от наличието на напрежение в мрежата. Ето защо трябва да вземете предвид особеностите на вашия регион: ако прекъсванията на тока са често срещани за вас, тогава е по-добре да изберете различен дизайн на отоплителната система.
 • Също така, изход от ситуацията може да бъде инсталирането на алтернативен източник на топлина в случай на "аварийна" ситуация, например печка на твърдо гориво или камина. Разбира се, те няма да осигурят пълно отопление, но в случай на повреда на основната система, те ще предпазят къщата от охлаждане.
 • Също така трябва да се има предвид, че ефективната работа на системата "нагревател + помпа" е невъзможна без висококачествена електрическа инсталация. Ето защо, когато инсталирате такова отопление със собствените си ръце, може да се наложи да смените напълно всички проводници. Това също може да доведе до допълнителни разходи.

Що се отнася до такъв параметър като цената на самото устройство, тук общата сума до голяма степен зависи от избрания от вас модел (и като цяло - от мощността, необходима за отопление на дома ви). Можете да намерите доста евтини котли, но наистина мощно устройство по дефиниция не може да бъде евтино.

Електрическите отоплителни системи с интегрирани циркулационни помпи, показани на снимката в нашата статия, ще осигурят ефективно отопление във вашия дом. И въпреки че тези устройства не са без недостатъци, но въпреки това в редица случаи изборът на такива котли ще бъде не само оправдан, но и единствено правилен!

Електрическите котли с помпа се използват като ефективен, екологичен източник на топлина и са подходящи за отопление на всякакви помещения: от жилищни сгради и апартаменти до обществени институции и промишлени предприятия. Устройствата са оборудвани с помпа, която изпълнява функцията на регулиране и принудителна циркулация на средата в системата.

Как да изберем правилния отоплителен котел?

Препоръчително е, след определяне на отоплителната система в страната, да изберете правилния отоплителен котел. Това е важен момент, тъй като точно комфортът в страната ще зависи от параметрите на отоплителното оборудване в студено време ефективността на елементите на системата, връщането на избраната схема на калорична енергия (ефективност).

Независимо от избраното отоплително оборудване, според вида на използваното гориво, експертите препоръчват да се вземе предвид следното, за да се получи топлинна енергия:

 1. Каква е номиналната мощност, необходима за отопление на всички помещения на вилата. Този параметър може да се изчисли въз основа на данните: общата отопляема площ на всички помещения или на обема на охлаждащата течност, необходима за затопляне на помещенията.
 2. Експертите препоръчват да се вземе мощността на котела от съотношение 1 kW за загряване на 15 литра охлаждаща течност. Важно е да се вземат предвид топлоизолационните свойства на носещите стени на вилата.
 3. Наличието на втора верига, която се използва за захранване на дачата с топла вода и създаване на комфортен престой.
 4. Общи параметри на отоплителния котел, какви специални изисквания има за помещението, в което ще бъде монтиран (твърдо гориво, газов котел). Отоплителни котли с твърдо гориво изискват отделна стая (котелно помещение), и вземете предвид нормите на DBN V.2.5-20-200. Ако дачата е малка, тогава в кухнята можете да инсталирате газов или електрически котел с мощност до 200 kW.
 5. Наличието на външни системи за контрол на налягането и температурата позволява автоматично регулиране на отоплението на водата. В този случай енергийният носител се изразходва оптимално, отчитат се климатичната зона и температурата на улицата.
 6. Препоръчително е да изберете модел с поточна помпа в корпуса на нагревателя.

Въпреки голямата наситеност на предложенията, производителите на отоплително оборудване в Русия произвеждат забележителни видове моментални отоплителни котли: Evan и Romstar.

Предимства на електрическите котли с помпа

  Ефективност. Електрическите отоплителни котли с помпа са с висока енергийна ефективност. Ефективността на електрическите котли е до 97-99%. Помпата увеличава скоростта на движение на охлаждащата течност по контурите на системата и осигурява възможно най-бързото затопляне на помещението.
  Запазване. Котлите с помпа се характеризират с ниска консумация на енергия, което може значително да спести пари, изразходвани за отопление.
  Удобно управление. Дизайнът на продуктите е оптимизиран доколкото е възможно, така че всеки може да се справи с контрола. Автоматизирани елементи и термостати, включени в структурата на блока за управление на котела, ще осигурят най-удобното управление на устройството.
  Екологичност. Когато се използват електрически котли за отопление с помпа, не се образуват вредни продукти от горенето, поради което устройството е екологично за здравето на човека. В същото време няма нужда от комин или допълнителни инсталации за увеличаване на въздушния поток.

Видове отоплителни потоци

Една от най-важните стъпки при избора на отоплителна схема е нейният тип. Движението на охлаждащата течност може да се извърши чрез гравитация (гравитационно) или с помощта на помпено оборудване (принудително). Това се отразява на експлоатационните и качествени характеристики на отоплителната система на къща или апартамент. Нека разгледаме характеристиките на всяка от тези схеми.

Гравитационно отопление


Отоплителна система с гравитачен поток

Най-простата поточна система е направена гравитационна. За неговата организация са необходими проточни отоплителни котли, разширителен резервоар от отворен тип или мембранен. Транспортната линия за охлаждащата течност е тръбопровод, който доставя вода към радиаторите и котела за претопляне.

Основният елемент е проточен котел за отопление. Той трябва да осигурява оптимално ниво на температурни условия. От него скоростта на циркулация на водата в тръбите ще зависи от нея в бъдеще. Когато охлаждащата течност се нагрява, тя се разширява, в резултат на което започва да се движи по магистралата. Когато преминава през тръбите на радиатора, температурата на водата започва да спада. Охладената течност тече през връщащото устройство към котела за претопляне.

Характеристиките на гравитационната поточна отоплителна система включват следното:

 • Късата дължина на тръбопровода - до 30 м. Това се дължи на ниското циркулационно налягане;
 • Проточен електрически котел за отопление рядко се използва за тази схема. Най-често се предпочитат модели на твърдо гориво;
 • Висока степен на инертност.Скоростта на преминаване на топла вода през тръбите директно зависи от параметрите на котела, наличието на въртящи се възли и разклонения във веригата. Следователно отоплението на радиаторите в помещения по-далеч от котела ще бъде относително бавно.

Най-често схемата за отопление с гравитационен поток се използва за малки къщи или апартаменти. Положителните качества включват относително ниската му цена, както и възможността за инсталиране на малък нагревател на потока за отопление на къща.

За да се създаде циркулация на водата след напускане на котела, е инсталиран вертикален щранг, чиято височина не трябва да надвишава 5 метра. Нагрятата течност създава необходимото налягане за по-нататъшното движение на охлаждащата течност.

Отопление с помпи с принудителна циркулация


Проточна принудителна отоплителна система

За подобряване на производителността към поточната отоплителна система се добавя циркулационна помпа. Това допринася за най-бързата скорост на движение на водата, което намалява индикатора за инертност. Най-често в линията се създава повишено налягане до 3 атм. В резултат на това точката на кипене на водата се повишава и вероятността от въздушни джобове намалява.

Ако в къщата или апартамента няма основен газ, най-често се инсталира проточен електрически отоплителен котел. Тяхното предимство се крие във възможността за избор както на едноконтурни модели (само за отопление), така и на двуконтурни (отопление и водоснабдяване).


Проектирането на газов проточен отоплителен котел

Тъй като системата за принудителна циркулация в повечето случаи е направена от затворен тип, е необходимо да се предвиди инсталирането на допълнително оборудване. Основният е запечатан разширителен резервоар, монтиран на връщащата тръба пред отоплителния котел. Също така са монтирани манометри и термометри. В същото време проточният отоплителен котел също трябва да има подобни устройства. Резултатът е ефективна система за поддържане на комфортна температура в къщата със следните отличителни характеристики:

 • Ниска степен на инерция;
 • В зависимост от инсталационната технология и избора на компоненти, се осигурява дълъг експлоатационен живот без поддръжка;
 • Възможността за създаване на температурен режим на максимално ниво - 95/60 градуса;
 • Не е необходимо да инсталирате бустерния щранг, необходим за гравитационно отопление.

Недостатъците на отоплението с принудителна циркулация включват повишени изисквания към тръбите и радиаторите. Те трябва да издържат на максимално допустимото налягане и определената работна температура. Тази схема е приложима за къщи с голяма площ до три етажа.

Когато създавате схема с принудителна циркулация, се препоръчва да закупите двуконтурни електрически проточни отоплителни котли. Дори ако къщата има система за БГВ, можете да използвате допълнителна като резервна. Разликата в цената между едноконтурните и двуконтурните модели е малка - около 10-15%.

Как да изберем електрически отоплителен котел с помпа

В онлайн магазина TeploExpert са представени различни опции за електрически котли с помпа. Когато избирате продукт, трябва да вземете предвид основните критерии, които включват:

  Мощност. Индикаторът на мощността на нагревателните елементи се измерва в kW и е посочен в техническия лист за всеки продукт. За големи промишлени помещения са подходящи котли с мощност над 50 kW.
  Контуриране. Каталогът съдържа едноконтурни и двуконтурни електрически котли с помпа. Устройствата с една верига са подходящи само за отопление на помещения. Двуконтурният котел допълнително изпълнява функцията за подаване на топла вода.
  Захранващо напрежение. За инсталиране на котел с капацитет не по-голям от 12 kW в помещения с еднофазна електрическа мрежа е подходящо стандартно напрежение 220 V.Продуктите с по-висока енергийна ефективност изискват 380V трифазна мрежа.

В нашето време на високи технологии в областта на отоплителното оборудване непрекъснато се въвеждат нови технически решения, насочени към подобряване на ефективността на работата, безопасността и комфорта по време на работа на оборудването. Резултатът от едно от тези изпълнения е електрически котел с помпа, вграден разширителен резервоар и схема за осигуряване на топла вода. Всъщност цяла микрокотелна е сглобена в рамките на един високотехнологичен продукт.

Приложение на отоплителни котли с отворена камера


Процесът на експлоатация на котли, които имат отворена горивна камера, непременно включва използването на въздух, който се намира в помещението, където е инсталирано оборудването.

Такива стенни агрегати за отопление на водата имат някои структурни характеристики, което определя особеността на тяхната работа. Това е наличието на елементи като:

• Горивната камера. • Разширителен резервоар. • Помпа. • Система, която е предназначена за отстраняване на основните продукти от горенето. • Система за автоматизация и сигурност.

За какво служи вградената помпа?

Електрическо отоплително котелно устройство с циркулационна помпа

В електрическите котли няма размерни или масивни елементи, които са неразделна част от дизайна на други източници на топлина. Следователно отоплителните електрически инсталации се правят, като правило, в стенен вариант. В същото време те са максимално окомплектовани с допълнителни елементи, за да се улесни монтажа и тръбопроводите на котела на място. Един от най-важните тръбни елементи, вградени в конструкцията на нагревателя, е циркулационната помпа. Неговото присъствие в електрически котел е повече от подходящо, особено ако последният осигурява вторичен кръг за захранване с топла вода. Циркулационните помпи за котли решават два проблема:

 1. Принуждавайки охлаждащата течност да тече през тръбопроводите на отоплителната система с определена скорост.
 2. В двуконтурните електрически инсталации те задвижват охлаждащата течност през проточен топлообменник, за да подготвят вода за подаване на топла вода.

В едноконтурните котли помпата решава само проблема с принудителната циркулация на водата в цялата отоплителна система. Тук възниква един нюанс: производителят доставя своя продукт с помпа, параметрите на която приблизително съответстват на мощността на електрическата инсталация - взема се средната стойност на хидравличното съпротивление, което системата на дадена топлинна мощност трябва да има.

Циркулационна помпа Wilo за отоплителни системи

Но има безкраен брой опции за отоплителни схеми, някои от тях имат по-голямо хидравлично съпротивление, отколкото стандартното помпено устройство на топлинен генератор може да преодолее. Тогава електрически котел с помпа няма да може да подава охлаждащата течност към всички клонове на системата.

Един прост пример: стандартна помпена единица WILO-STAR-RS е в състояние да осигури капацитет от 6 m3 / h отоплителна среда, развивайки налягане от 0,8 бара или 8 m wc. Ако източникът на топлина се намира в мазето на триетажна вила, тогава само за преодоляване на височината на повдигане ще е необходимо налягане от около 0,6 бара. И също така трябва да доставите охлаждащата течност по хоризонталните разклонения, чието съпротивление се взема в съвкупност според това съотношение: 10 m от дължината на хоризонталната тръба се счита за 1 m от щранга. И в резултат на изчислението се оказва, че електрически котел с вградена циркулационна помпа няма да се справи със задачата си, веригата няма да функционира.

Съвети.

Ако говорим за отопление на сгради с разклонена система, дълги клони или големи разлики във височината, тогава е по-добре да извършим увеличено изчисление и да проверим резултата му с параметрите на помпеното устройство, след консултация с търговски представител на производителя на топлинни генератори. Това ще ви спести от закупуване на ненужно оборудване по-късно.

Възможна е ситуация, когато електрически котел с циркулационна помпа вече е закупен, монтиран и след това се оказа, че налягането на стандартния вентилатор не е достатъчно. В този случай допълнителните разходи са неизбежни и проблемът може да бъде решен, както следва:

 1. Направете разширено изчисление на хидравличното съпротивление на системата самостоятелно или със съдействието на специалист.
 2. Според резултатите от изчислението закупете отделна циркулационна помпа.
 3. Въведете хидравличен сепаратор (хидравлична стрелка) във веригата, тогава вентилаторът на нагревателя ще работи в малка верига.
 4. Инсталирайте отделна помпа на голям отоплителен кръг, както е показано на схемата:

Отоплителна система с хедър с ниски загуби

Правила за експлоатация на водогрейни котли


За монтаж на отоплителни системи се използват стенни и подови котли.

Последните могат да работят на всякакъв вид гориво. Преди да използвате устройството, е необходимо да го инсталирате стриктно върху повърхността на пода, по-добре е да се отдели отделна стая за това. Трябва да се спазват и инструкциите за експлоатация на котлите за гореща вода.

Оборудването е оборудвано с цялата необходима автоматизация, поради което процесът на работа е лесен. По време на работа на устройството може да се изисква присъствието на човек само за извършване на определени температурни промени, както и ако е необходимо да се изключи оборудването в случай на извънредна ситуация.

Паровият котел MZK е проектиран да произвежда наситена пара с температура 175 ° C и работно налягане 0,8 MPa, използвани за технологични и отоплителни нужди.

Можете да разберете какво представлява парен котел KP тук.

На повърхността на стената са монтирани съвременни устройства, монтирани на стена. Такова оборудване има компактни размери, лесно се използва и не изисква отделно помещение.

Без изключение всички котли за топла вода, закупени от доверен производител, имат доста дълъг експлоатационен живот, относително проста и лесна поддръжка, икономични и много бързо инсталирани.

Циркулация в двуконтурни котли за топла вода

Работата на двуконтурните електрически котли с помпа се усложнява от необходимостта периодично да се подава топлообменник с охлаждаща течност, която загрява вода за подаване на топла вода. Тук вентилаторът работи последователно в отоплителните и водоснабдителните вериги, превключването се извършва от двупосочен клапан с електрическо задвижване по команда на контролера. Това се случва в момента, в който кранът за топла вода се отвори в къщата, този факт се записва от датчика за дебита и предава сигнал на контролера. След превключване на потоците циркулационната помпа изпомпва охлаждащата течност в поточния топлообменник, докато кранът в къщата се затвори и двупосочният клапан насочи потока към тръбопровода за подаване на отопление. Устройството на двуконтурен котел с циркулационна помпа е показано на фигурата.

Схема за инсталиране

1 - колба с нагревателни елементи и автоматичен отвор за въздух; 2 - корпус на единица с отвори за закрепване; 3 - контролер; 4 - мембранен разширителен резервоар; 5 - помпена група с двупосочен вентил и проточен топлообменник

.

Проточният нагревател има доста тесни канали; съответно, вентилаторът е избран по такъв начин, че да се преодолее хидравличното съпротивление на топлообменника, като се вземе предвид увеличаването му, когато се появи скала.

За справка:

автоматизацията на повечето електрически инсталации е програмирана периодично да включва циркулационната помпа през лятото, така че роторът й да не се забива по време на празен ход.

Инсталиране и свързване


Инсталация на електрически котел

Няма специални правила за инсталиране на електрически котел, но има общи точки, които трябва да се спазват:

 • По-добре е да поставите устройството в отделна стая, където по-малките членове на семейството не могат да достигнат.
 • Прокарайте захранващия кабел така, че по него да не попадне вода. За това се използват пластмасови или метални кутии.По същата причина кабелът не трябва да се полага под водопроводи.
 • Тръбите са фиксирани към стената, така че теглото им да не повреди тялото и частите на котела.
 • Напречното сечение на проводника трябва да съответства на текущата якост, а корпусът на модула трябва да бъде свързан към заземително устройство.

Като начало тялото е прикрепено към стената със специални навеси. Височината над нивото на пода за котела с нагревателен елемент е най-малко 1,5 м. Други модели могат да бъдат монтирани по-ниско. Обикновено в долната част на котела има вход за студена или охладена течност, а отгоре - изход с гореща вода. Тръбите са свързани към разклонителните тръби с помощта на американски кранове.

Разширителен резервоар и картер за събиране на отломки или парчета скала са монтирани към връщащата тръба. Наблизо трябва да има кран за почистване на картера.

За индукционните котли инсталацията е по-сложна, тъй като е необходимо да се включи циркулационна помпа в линията, както и група за безопасност: манометър, предпазен клапан и устройство за изпускане на въздух от системата. На връщащата линия са монтирани и колектор за кал и разширителен резервоар.

Особено внимание се обръща на избора на кабелната секция и инсталирането на контролния блок за аварийно изключване на устройството. Работата се извършва по схемата, посочена в техническия паспорт на котела.

Повече за избора на котела и неговата инсталация

Мощността на съвременните електрически котли варира в широк диапазон. В продажба можете да намерите както компактни модели, чиято мощност не надвишава 6 kW, така и истински "чудовища", чиято мощност е близо 100 kW. Ясно е, че такива устройства се използват за отопление на големи площи - те не се използват в частното строителство.

Характеристики на котлите WARMOS

Избор на мощност на котела

В общия случай изборът на мощност на всеки котел се извършва въз основа на топлинните загуби на апартамент (или къща), климатичните особености на района, вида на изолацията и т.н., също се вземат предвид в изчислението.структурите бяха балансирани от потока топлинна енергия от отоплителни радиатори.

С достатъчна степен на точност необходимата мощност на котела може да се определи чрез приблизителна зависимост. Като се има предвид, че всички съвременни котли са оборудвани с термостати, евентуалното леко надценяване на мощността не е критично. И цената няма да се промени много, ако се застраховате и вземете котел малко по-мощен, отколкото сте получили по изчисление.

Необходимата мощност се определя, като се използва такава зависимост във формулата W_k = (S ∙ W_sp) / 10,

приемат се следните обозначения:

 • Wк = мощност на котела, kW;
 • S е общата отопляема площ, м2;
 • Wsp е специфичната мощност, за топлите региони може да се приеме равна на 1,0, за централните региони - 1,1 - 1,15, за северните региони - поне 1,2 долара
 • 10 - коефициент на преобразуване.

Ако използвате предложената формула, тогава за отопление на частна къща с площ, например, 160 м2, разположена в централната част на Руската федерация, ще ви е необходим котел с капацитет W_k = (160 ∙ 1,1) / 10 = 17,6≈18 kW.

Резултатът е доста близък до стойностите, препоръчани от самите производители. Така че, за площ от 150 м2 се препоръчва котел от 19 киловата, изчислението дава почти същата стойност.

Препоръчителни стойности на мощността в зависимост от отопляемата площ

Даден е най-простият пример - той е подходящ за изчисляване на мощността на едноконтурен котел. За да изберете двуконтурно устройство, е необходимо също така да се вземе предвид консумацията на енергия за отопление на водата за нуждите на топлоснабдяването (захранване с топла вода).

Изисквания за окабеляване

Доста сериозна пречка за инсталирането на котел със собствените си ръце може да бъде фактът, че трябва да имате поне минимални познания по електротехника. По-специално, трябва да разберете, че не всеки котел може да бъде свързан към обикновена електрическа мрежа.

Забележка! Най-добрият вариант може да се счита за полагане на индивидуална захранваща линия за котела.Ако технически не е възможно да се направи това, тогава е по-добре да се играе на сигурно място и да не се свързват устройства с мощност по-висока от 6-7 kW към обикновена мрежа.

Като цяло работното напрежение на електрически котел 220V се среща само при устройства с относително ниска мощност. Ако се проектира отоплителна система за частна къща, тогава най-вероятно ще се използва котел с мощност около 16-20 kW или дори повече. Това означава, че трябва да го захранвате отделно.

Забележка! Котлите с мощност над 6 kW са оборудвани с многостепенна система за контрол на мощността. По време на преходни периоди (есен-зима, зима-пролет) това ви позволява да намалите в пъти разходите за електричество за отопление.

Пренебрегването на избора на напречното сечение на окабеляването ще доведе до нагряване на кабела. В резултат на това изолацията може да се стопи и възможните последици от подобно развитие на събитията не могат да бъдат точно наречени положителни.

Инструкциите за избор на диаметър на проводника са доста прости. Можете да използвате приблизителна зависимост, според която ток от 1 А ще изисква напречно сечение на проводник с площ от 1 mm2.

Приблизително съотношение между мощността и площта на проводника на кабела

Например, трябва да определите минималните размери на проводника за свързване на котел с мощност 6 kW, връзката се извършва към обикновена 220 V. Като се вземе предвид посочената зависимост, изчислението ще се извърши по формулата S = W_k / (U ∙ I),

във формулата се приемат обозначенията:

 • S = площ на напречното сечение на проводника, mm2;
 • U, I - съответно напрежение и ток.

В разглеждания пример площта на напречното сечение на проводника трябва да бъде S = 6000 / (8 ∙ 220) = 3,41 〖mm〗 ^ 2.

Този подход се счита за доста приблизителен. В допълнение не се взема предвид такъв фактор като например материала на проводника и това също влияе на максимално допустимото токово натоварване. За да изберете кабел за по-мощен котел, все пак е препоръчително да се извърши по-точно изчисление.

В този случай инструкциите за изчисляване ще станат малко по-сложни:

 • първо трябва да определите текущата сила за всяка фаза. Изчислението се извършва по формулата I = W_k / (U_l ∙ √3),

където Ul - напрежение в мрежата, 380 V в нашия случай;

 • съгласно GOST 16442-80 се избира напречното сечение на сърцевината. В този случай е необходимо да се вземе предвид кой метал се използва - алуминий или мед, както и начинът на полагане на кабела - над или под земята.

Стойностите на максималните токове в зависимост от площта на напречното сечение на проводника

Нека разгледаме пример за изчисление за 3-фазен котел с мощност 22 kW, връзката ще бъде направена с помощта на 3-жилен кабел.

Изчислението се извършва съгласно предложения метод:

 • определяме силата на тока I = 22000 / (380 ∙ √3) = 33.43 A.
 • съгласно GOST 16442-80 е избрано напречното сечение на проводника, възможни са 2 опции. Ако се използва мед, тогава проводник с напречно сечение от 4 mm2 е напълно подходящ, за него допустимото токово натоварване ще бъде 37 A, така че ще има и малък резерв. За алуминиеви проводници напречното сечение на проводника ще трябва да бъде увеличено до 6 mm2 - допустимото токово натоварване в този случай също ще бъде 37 А.

Последното нещо, което трябва да направите, е да изберете предпазител с правилната оценка. Можете просто да използвате съответните таблици, в които площта на напречното сечение на сърцевината и мощността на автоматичния предпазител са посочени за всяка стойност на мощността на котела. За нашия пример е подходяща машина от 35А.

Данни за избор на предпазител в зависимост от мощността на котела

Изисквания за безопасност

Електрическите отоплителни котли с помпа изискват специално внимание по време на фазата на захранването.

Помислете за следното:

 • мощността на автоматичния предпазител трябва леко да надвишава максималния ток по време на работа на котела;
 • заземяването е задължително при свързване. Извършва се заземяване на 3-то или 5-то ядро ​​в кабела;
 • проводник N (нулев работен) е свързан към клемния блок на екрана (нулева шина);
 • заземяване (PE проводник на диаграмата) е свързан към съответната шина (маркировка "Ground").

Забележка! Често срещана грешка при свързването е, че хората бъркат N и PE проводници. Така че в този момент трябва да обърнете специално внимание.

Снимката показва правилното свързване на проводниците

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни