Защо отоплението кипи в частна къща. Котелът работи и батериите са студени

Когато проектирате дома си, трябва да се погрижите за бъдещата отоплителна система. В крайна сметка, комфортът, както и здравето на всички жители на къщата, зависи от висококачественото отопление. За да може отоплителната система да работи ефективно, трябва да изберете подходящ отоплителен котел и да го инсталирате в системата при спазване на всички правила и технологии. Ако котелът е инсталиран неправилно, в бъдеще могат да възникнат различни видове неизправности. Най-популярният проблем е честото включване и изключване на отоплителния котел. Но не всеки знае възможните причини за този проблем. Ето защо в нашата статия ще разгледаме причините за честото включване и изключване на газовия котел, както и начините за тяхното отстраняване.

Газов котел

Възможни причини

Има моменти, когато сте закупили нов котел, инсталирали сте го и сте започнали да го използвате. Но започва да се включва и изключва произволно. Разбира се, той трябва сам да регулира работата си, но не трябва да има чести изключвания. В този случай трябва да разберете причината. В крайна сметка това показва наличието на някакви проблеми. Ако устройството често се изключва и включва, тогава експлоатационният му живот значително се намалява поради износването на работните части. И следователно котелът ще се провали.

Има няколко причини за честото спиране на отоплителния котел. Но ако не разбирате газови котли, по-добре е да се консултирате със специалист.

Нека разгледаме възможните причини:

 1. Изходът на котела е проектиран за по-голяма площ, отколкото е налична в стаята.
 2. Циркулационната помпа е инсталирана неправилно.
 3. Котелът е избран неправилно.
 4. В стаята няма термостат. Котелът се управлява според температурата на топлоносителя.
 5. Температурният диапазон е неправилен.

Проблемът е прост, но понякога изисква подмяна на газовия котел.

Защо батериите не се затоплят добре в частна къща

Точно както при високата сграда, може да има няколко причини за лошото представяне на отоплителните батерии в частна къща.

Причина 1: проблеми в хидравликата на отоплителната система

Най-честата причина батериите да останат студени се дължи на хидравликата в отоплителната система. В този случай един от отоплителните клонове работи правилно, а другият е с прекъсвания. Това е типично за нова отоплителна система или при добавяне на радиатори към съществуваща. Ако хидравликата е неправилно изчислена, и по-специално диаметрите и дължините на тръбите, някои от батериите може просто да не се нагреят. Хидравликата може да се регулира с помощта на специални кранове.

Причина 2: еднотръбна отоплителна система

Много частни къщи имат еднотръбни отоплителни системи. В такава система батериите, които често са отдалечени от котела, се загряват много по-зле от тези в близост до тях. Това не означава, че има проблеми, това е характеристика на работата на еднотръбна система. Единственото решение тук може да бъде само за смяна на системата с двутръбна.

Причина 3: неизправност на котела

Батериите може да не се затоплят поради неизправности в работата на котли с вградена автоматика, помпи и сензори, което е типичен проблем за автономните отоплителни системи. В този случай е необходимо да се свържете директно със специалист, работещ с такова оборудване.

Преодоляване

В никакъв случай не трябва да се монтира котел с по-голяма мощност, отколкото се изисква за определено помещение. Необходимата мощност трябва да бъде изчислена точно. В крайна сметка липсата или прекомерното захранване може да повлияе неблагоприятно на работата на оборудването.Ето защо, ако не сте успели сами да изчислите необходимата мощност, можете да се свържете със специалистите, които правилно ще направят всички изчисления.

Но за да се определи мощността, не е достатъчно да се знае площта на отопляемото помещение. Следните фактори влияят върху стойността на мощността:

Но в Интернет има много ресурси, където можете да намерите онлайн изчисления на мощността. За грубо изчисление можете да ги използвате.

Но ако сте закупили отоплителен котел и сте забелязали, че мощността е много по-висока от необходимата, тогава трябва да разрешите този проблем. Първо трябва да разберете колко често котелът може да се включва по време на нормална работа. За да се осигури нормална работа на котел с увеличена мощност, е необходимо да се монтира четирипосочен смесителен клапан в хидравличната система. Тази опция ще покаже отлични резултати. Но ще трябва да похарчите и значителна част от средствата си.

Ако вашият уред има многостепенна горелка, тогава можете да опитате метода за понижаване на горелката.

Друг начин е да свържете котела към котела. При тази опция, в допълнение към намаляването на мощността на газовия отоплителен котел, ще бъде възможно да се осигури на къщата захранване с топла вода. За да се определи мощността на едноконтурния и двуконтурния отоплителен котел, е необходимо да се използват различни схеми. По-добре е да изберете котли с минимална мощност, необходима за отопление на вашия дом.

За да се коригира проблемът с честите стартирания на котела и също така да се намали разхода на гориво, вместо смесителен клапан може да се използва термохидравличен разпределител. Разходите му, разбира се, са много по-високи, но резултатът е много по-ефективен.

Местни причини за неработоспособност на отоплителната система

Последната батерия е твърде дълга.

Защо едната батерия е гореща, а другата студена. Експертите посочват следните причини за тази ситуация:

 • проветряване на системата;
 • ниско качество на охлаждащата течност;
 • лошо качество на нагревателния елемент.

В повечето случаи горните проблеми се решават самостоятелно от собствениците на жилища. Помощта на специалист обаче никога не е излишна.

Проветряване на системата

... Въздухът може да се натрупва в отделни елементи на отоплителната система. Това явление се нарича контурно проветряване.

Въздухът може да влезе в окабеляването:

 • от;
 • ако като топлоносител се използва обикновена чешмяна вода. Съдържа определен процент разтворен въздух;
 • агресивната среда на охлаждащата течност окислява стените. В резултат на това се освобождава кислород. Той се натрупва вътре, образувайки запушалка.

Лесно е да се определи дали в отоплителното оборудване има въздушна ключалка. За да направите това, изключете едновременно крановете на захранващата тръба и се върнете и след това ги отворете в пълна тишина. Ако в момента на отваряне на крана вътре в устройството има чужди шумове и буболене, има въздушна брава. Именно тя е основната причина едната батерия да е студена, а останалите да са горещи.

Как да премахнете въздушните задръствания, видеото ще ви помогне:

Отломки и ръжда в отоплителния кръг също могат да обяснят защо последният радиатор е студен. Чужди предмети блокират потока на топла вода, като по този начин намаляват ефективността на отоплението на къщата.

Термостат устройство

Друга често срещана причина за честото изключване и включване на отоплителния котел е липсата на термостат. Това означава, че устройството се контролира само от температурата на топлоносителя. Когато водата се загрее до желаната температура, котелът се изключва. И след като водата започна да се охлажда, котелът отново се включва. Но проблемът е, че въздухът в стаята се охлажда по-дълго от охлаждащата течност. С този метод за управление на устройството разходът на гориво се увеличава значително.И стаята ще има повишена температура на въздуха и ще бъде неудобно да бъде в нея. Следователно е необходимо да се инсталира термостат. С негова помощ газовият отоплителен котел ще се управлява автоматично. След инсталирането на стаен термостат, разходът на гориво ще намалее и отоплението ще стане по-удобно и ефективно.

След като температурата на въздуха в помещението стане по-ниска от комфортната, газовият котел ще се включи. Така въздухът в стаята винаги ще бъде удобен и горивото няма да се изразходва повече, отколкото би трябвало.

Термостат

На пазара има много опции за термостат, които имат различни разходи и функции. Механичните стайни термостати биха били бюджетни опции. Но те са надеждни и не изискват специална поддръжка по време на работа. Съвременните програмисти имат по-сложна структура. Те могат да получат различни опции, да задават различни температури.

За да може отоплителната система да функционира правилно и да не консумира излишно гориво, е необходимо да я инсталирате правилно. Ако котелът се управлява от стаен термостат, тогава не е необходимо да наблюдавате включването и изключването на устройството. По този начин ще спестите от разхода на гориво и газовият котел ще продължи по-дълго.

Какво да направите, ако долната част на батерията е по-студена от горната

Ако батерията е гореща отгоре и студена отдолу, тя не функционира правилно. В този случай диагностиката се изисква не само от самата батерия, но и от цялата отоплителна система. Причината за проблема може да се крие в скорошна работа по отоплителната система и смяна на радиатора. По правило проблемът "горещ връх - студено дъно" се появява поради възникването на въздушна ключалка (99% от случаите), запушване на радиаторния клапан (следствие от неправилно стартиране на системата).

Този проблем се решава по два начина. Можете да премахнете въздушното заключване с помощта на кран на Маевски или спускателен механизъм. На първо място, изключете подаването на охлаждаща течност към радиатора и оставете обратния поток отворен. Отворете канализацията, изчакайте да излезе въздух, затворете канализацията и отворете подаването на охлаждащата течност. Това обикновено е достатъчно.

В случай, че този метод не работи и говорим за жилищна сграда, по-добре е да се обадите на специалист. Има и друга опция за частни къщи. Първо трябва да изключите отоплението, да отворите канализацията в най-високата точка на системата и да изцедите целия въздух с обратно налягане.

Всяка отоплителна система може да има свои собствени характеристики и следователно вероятността от нетипични проблеми е голяма. Те включват неправилно избрани диаметри на тръбите, неправилно разпределение на охлаждащата течност, лош капацитет на потока, липса на налягане, неизправности в циркулационната помпа или разширителния резервоар. Във всеки случай само специалист може напълно да разбере всички нюанси, поради което в случай на затруднения при решаването на проблем е по-добре да потърсите помощ.

Ефективната работа на отоплителната система определя колко комфортна ще бъде температурата през студения сезон в къщата. Понякога възникват ситуации, когато към системата се подава топла вода, а батериите остават студени.

Важно е да се намери причината и да се отстрани. За да разрешите проблема, трябва да знаете дизайна на отоплителната система и причините за връщането на студа по време на подаване на топло

Защо батериите не се загряват?

Забелязали сте, че последната батерия в отоплителния кръг на къщата е студена. Какво да правя? Експертите съветват първо да се определи естеството на повредата. Тя може да бъде както глобална, така и локална. В първия случай трябва да обърнете внимание на правилната инсталация на байпаса и самия нагревателен елемент. Разбивката може да бъде елиминирана само чрез преправяне на отоплителните кабели в къщата.

Локалните повреди включват въздушни брави и примеси вътре в нагревателния елемент.Те са основната причина средната или последната батерия в отоплителната система да е студена. Тези проблеми могат да бъдат отстранени от човек без професионални умения. Но помощта на специалисти тук няма да навреди.

Отоплителният радиатор може да не функционира правилно и това не е необичайно. Казано по-просто, той не загрява и не загрява, но не е достатъчно. Като начало трябва да определите причината и въз основа на нея „да предпише лечение“. Причините са малко, но всяка от тях може да бъде решена по няколко начина.

Проблеми с отоплителния кръг

Помпата трябва да бъде съобразена с изискванията на отоплителния кръг.

Неизправностите в работния режим на отоплителния кръг не винаги са свързани с неизправност на основния нагревателен елемент. Ако котелът работи, но не загрява батериите, причината трябва да се търси в самата окабеляване.

Списък на основните неизправности на отоплителния кръг:

 • филтърът на връщащата линия или игленият клапан (клапан на Маевски) е запушен;
 • недостатъчна мощност на циркулационната помпа;
 • не са спазени правилата за инсталиране на отоплителния кръг с естествена циркулация.

Всеки от горните проблеми трябва да бъде разрешен преди началото на отоплителния сезон. В противен случай помещението може да остане без топлина в продължение на няколко дни, тъй като ремонтът предвижда пълно източване на охлаждащата течност.

И така, защо котелът не загрява батериите, ако всичко е работило нормално през предходните години? Причината е запушалка, която се е образувала на филтъра на отоплителния кръг и напълно блокира потока на охлаждащата течност. Решава се просто - водата се източва от тръбите или с помощта на байпаси циркулацията й се спира, филтърът се почиства. За да се предотврати повторение на подобна ситуация, е необходимо напълно да се замени охлаждащата течност с паралелна.

В гравитационната система наклонът на тръбите е от ключово значение.

Втората причина, поради която котелът работи, а батериите са студени, е недостатъчната мощност на циркулационната помпа. Ефективността на устройството не е достатъчна, за да се изпомпва навреме и ефективно целият обем на охлаждащата течност. Или в къщата отоплителната система има клонове, които са на значително разстояние от помпата. В резултат на това циркулационната помпа прегрява, отоплителното оборудване работи с прекомерна консумация на енергоносителя, а радиаторите остават студени. Решението е да замените устройството за изпомпване на охлаждащата течност с по-мощно.

Ако къщата има двутръбен отоплителен кръг с естествена циркулация на водата и по време на отоплителния сезон често се забелязва, че котелът е включен и батериите са студени, тогава причината се крие в неспазването на наклона на линия. Според нормативните документи само наклон на тръбата от 10 мм за всеки работен метър в отоплителна система с естествена циркулация ще осигури нормалното движение на охлаждащата течност. В резултат на това батериите се затоплят равномерно в цялата къща. Ако няма наклон, охлаждащата течност застоява, което влияе отрицателно на температурата на радиаторите. Можете да разрешите проблема, като преработите напълно окабеляването.

Защо батериите са студени, когато котелът работи?

Ниската ефективност на отоплителната система може да бъде резултат от неизправности, както на самата верига, така и на основния нагревателен елемент. В случай на нагревател трябва да се обърне внимание на трипътния вентил, функционалността на помпата и техническото състояние на топлообменника. Типични проблеми за отоплителното окабеляване са запушване на филтъра, недостатъчна мощност на циркулационната помпа и липса на наклон в тръбите на веригата с естествена циркулация на водата.

Водата в отоплителния котел може да заври поради факта, че скоростта на неговото отопление в котела надвишава скоростта на топлопреминаване в отоплителната система на къщата. Това може да се случи по няколко причини:

 • недостатъчна скорост на циркулация на охлаждащата течност или липсата му;
 • недостатъчно количество охлаждаща течност (вода) в системата - най-често това се случва в отворени системи с разширителен резервоар;
 • превишаване на мощността на отоплителния котел в сравнение с общата мощност (пренос на топлина) на отоплителните радиатори на къщата, като се вземат предвид загубите - при липса на система за управление на тягата на котела (мощност);
 • неправилен монтаж на отоплителната система.

Сега нека разгледаме тези причини по-подробно.

Кога недостатъчна скорост на циркулация

на топлоносителя, загрятата вода няма време да прехвърли получената в котела топлина в системата и може да се нагрее в котела до точката на кипене. Това може да се случи в отоплителни системи с естествена циркулация на охлаждащата течност, ако не се спазват правилните наклони на монтажа на тръбите или по-рядко, ако диаметърът им е недостатъчен. При система за принудителна циркулация това може да се случи, ако циркулационната помпа не е избрана правилно, е повредена, не работи или към нея няма подаване на електрически ток.

Също така водата в котела може да ври, ако в системата по някаква причина няма достатъчно вода (топлоносител)

и въздухът влезе в него. Ако отоплителната система е с естествена циркулация и с конвенционален разширителен резервоар, това понякога се случва и в този случай просто трябва да долеете водата. В зависимост от конструкцията на отоплителната система, понякога се изисква изпускане на въздух от системата или част от нея (при липса на автоматичен клапан).

За да увеличите циркулацията на водата в отоплителната система, е необходимо да ремонтирате отоплителната система или най-добре да инсталирате циркулационна помпа. Дори наклоните на тръбите да не са съвсем правилни или при липсата им, циркулационната помпа ще осигури необходимата циркулация.

Водата в отоплителната система също може да заври, ако е инсталирана котелът по отношение на мощността е много по-висок от капацитета за пренос на топлина на цялата система

, особено при липса или неизправност на системата за автоматично управление (сцепление) на подаването на въздух. В този случай е необходимо да инсталирате полу- или автоматична система за управление на тягата, да смените котела (ако е самоделен без система за управление на тягата) или да увеличите броя или мощността на радиаторите. Също така, като опция, можете да инсталирате непряко

Причината за кипенето на котела е, че водата в отоплителната система няма достатъчно време да се охлади достатъчно. Движението на охлаждащата течност (вода) трябва да бъде изчислено по такъв начин, че да има време да се охлади напълно по пътя си през всички радиатори и да се върне към вече охладения котел. Ако това не се случи, прегрятата вода на входа на котела има време да заври, докато се движи по него.

Има редица фактори, които водят до прегряване на водата в котела. Всеки от тях се основава или на неправилно изчисление на отоплителната система, или на повреда на отделните й елементи. По-точното определяне на източниците на отказ на стабилната работа на отоплителната система изисква подробен анализ на конкретна верига.

Котлите с твърдо гориво с дълго изгаряне са най-податливи на този проблем. При анализ на произхода на неизправността, на първо място, е необходимо да се установи на кой етап от устройството за отопление е бил открит процесът на кипене на вода. Възможностите са две:

 1. Охлаждащата течност в котела започна да кипи веднага след приключване на монтажа на тръбите и първото пускане в експлоатация.
 2. Кипенето на вода се е случило в система, която преди това е работила правилно в продължение на няколко месеца или години.

В първия случай първо трябва внимателно да проучите работата на всяко от устройствата. Причината за неизправност може да бъде както неправилно свързване на едно или повече устройства, така и грешки, допуснати по време на процеса на полагане на тръбите.

Врящата вода, която се е появила във вече работеща отоплителна система, е по-рядко срещана. Това обикновено се дължи на повреда на циркулационната помпа и навлизане на въздух в системата.Ако помпата е изправна, тогава има възможност за запушване на тръбопровода. Образуването на варовик от вътрешната страна на клапаните или тръбите ги кара да се стесняват и забавя скоростта на движение на охлаждащата течност.

Бавно движение на водата в котела

Ако функциите на всеки елемент от отоплителната система са нормални, тогава може би една или повече тръби не са достатъчно големи. Дори един къс участък от тръбопровод с по-малко от оптимални канали може да бъде източник на проблеми. Факт е, че охлаждащата течност няма да се движи достатъчно бързо по тесни канали. Това води до задържане на вода в системата и следователно в котела.

Когато водата е в отопляем котел твърде дълго, тя повишава температурата, по-висока от необходимата. В резултат течността кипи с всички произтичащи от това последствия. Повечето отоплителни системи имат защита специално за такива случаи, понякога дори две или три нива. Защитното пътуване обаче е знак, че нещо се е объркало.

Също така е важно да се вземе предвид диаметърът на крановете (клапаните) в точките на свързване на тръбите към радиаторите. Често тези места умишлено се правят твърде тесни, за да се удължи времето на престой на водата в батерията и да се даде възможност на радиаторните секции да се затоплят добре. Тази техника в крайна сметка също инхибира потока на водата през тръбите.

Особено важно е да се произвежда тръбопровод с правилно изчислен диаметър (най-малко 25 mm) в естествени циркулационни системи. Тоест, ако циркулационната помпа не е включена във веригата. В такава отоплителна система движението на водата се осигурява от естествените закони на хидравликата и гравитационните сили.

С правилното разположение на всички елементи, охлаждащата течност започва да се движи независимо по време на процеса на отопление. По-горещата вода има по-ниска плътност и тегло, докато по-студената вода е по-тежка и плътна.

Корекция на дебита на водата е достъпна само чрез намаляване или увеличаване на хлабината на контролните клапани. И тук винаги има ограничение: когато всички клапани са напълно отворени, няма да е възможно да се ускори движението на охлаждащата течност.

Ролята на циркулационната помпа

Циркулационната помпа е устройство, което е инсталирано в отоплителна система, за да създаде принудително движение на водата в нея. Той е инсталиран, като правило, върху обратната верига на охлаждащата течност, така че помпата да работи с вече охладена вода.

Отоплителна система с циркулационна помпа се нарича принудителна циркулационна отоплителна система. Ако преди това водата се е движила през тръбопровода по естествен начин, тогава проблемът с кипенето на котела може да бъде решен чрез инсталиране на такава помпа. Той ще ускори движението на охлаждащата течност и ще избегне прекомерното задържане на течност в котела, което доведе до неговото кипене.

В същото време такова решение е само временна мярка. При първия случай на прекъсване на електрозахранването помпата ще спре да работи и водата в котела веднага ще започне да кипи. През този период ще бъде невъзможно да се използва отопление, дори ако има системи за защита от кипене. Всички мерки за предотвратяване на кипене на вода в система със спряна помпа имат авариен характер. Те са насочени само към запазване целостта на котела и тръбите за кратък период, докато котелът се охлади.

Ако водата в котела кипи и помпата в системата работи правилно, тогава циркулационната помпа трябва да бъде калибрирана. Може да бъде конфигуриран както за недостатъчно силна глава, така и за създаване на прекомерно високо налягане. И в двата случая възниква явлението на така наречената кавитация, което води до появата на въздушни мехурчета във водата.

Ситуацията може да бъде коригирана чрез следните методи. Първо, помпата трябва да бъде настроена на най-бавния режим на работа. Ако кипенето е спряло, това означава, че апаратът е създавал прекомерен натиск.Решението е да се постави байпас с балансиращ клапан между входа и изхода на водата.

За контурните помпи има входно и изходно налягане. Този индикатор в точката на влизане на вода е 0,8 бара, а на изхода - 1 бара. Отклонението от стандартните стойности неизбежно води до кавитация. Кавитацията е вредна, тъй като води до образуването на въздушни мехурчета във водата, които увреждат всички елементи на системата. Именно заради тях, освен всичко друго, охлаждащата течност в котела кипи.

Друг случай, който води до появата на кавитация, е инсталирането на помпа в котела и контурна помпа в обратен поток. Когато схемата изисква поставяне на две помпи, тогава по време на монтажа на всяко устройство има възможност за тяхното поставяне в обратен поток. Ако след проверка на системата бъде открита тази грешка при инсталирането, тя трябва да бъде коригирана.

Прекалено висока мощност на котела

Новоинсталираната отоплителна система с кипящ котел е най-често неправилно избрана мощност на отоплителното тяло. Има среден показател за необходимата мощност за отопление на 10 м² от площта на жилищна сграда. Тази цифра е 1 kW, при условие че къщата не е била изолирана с помощта на подобрени технологии за предпазване от топлина.

По този начин можем да кажем, че за малка къща с площ до 100 кв. m е достатъчно за котел с мощност 10 kW. Разбира се, инсталирането на агрегат с малък запас до 12-13 kW също е възможно, но включването на котел с мощност 20 kW или повече в такава схема е неприемливо.

Охладителната течност просто няма време да се охлади в радиаторите и ще се върне в котела още гореща. Допълнителното нагряване на не напълно охладена вода рано или късно ще доведе до кипене.

Котелът кипи. Какво да правя?

Врящата вода в котел е необичайна ситуация. Дизайнът предвижда възможност за кипене на охлаждащата течност, но тя няма да може да работи дълго време в този режим. Следователно първото нещо, което трябва да направите, е да настроите термостата на нула и да изчакате, докато процесът на горене в горивната камера спре.

Внимание! Ако вашият котел за твърдо гориво не предвижда мерки за защита срещу кипене и отоплителната система е запечатана, тогава кипенето на охлаждащата течност може да причини авария. Има дори случаи, когато котлите с продължително горене експлодират под налягането на парата, образувана вътре.

При затворени отоплителни системи без автоматични защитни канали за освобождаване на налягането е задължително да се отвори въздушният клапан на радиатора, ако има такъв. Това ще предотврати възможността за повреда на тръбните връзки или други елементи от вътрешното налягане в системата.

По-нататъшната работа на отоплението, където кипенето на вода в котела е регистрирано веднъж, е допустимо само след отстраняване на възможни неизправности. Това се прави на практика по един от начините, описани по-долу:

 • Инсталиране на топлинен акумулатор (TA)
 • Ускоряване на движението на водата чрез инсталиране на циркулационна помпа или премахване на зони с лоша пропускливост на охлаждащата течност
 • Правилна настройка на помпата, с изключение на появата на кавитация
 • Инсталиране на допълнителни секции към съществуващи радиатори или поставяне на нови батерии в помещения с недостатъчно комфортна температура
 • Елиминиране на възможните източници на проникване на въздух в отоплителната система

Котли с полуавтоматично запалване.

Отоплителното оборудване, оборудвано с автоматизация Eurosit 630, или подобно, е полуавтоматично, тъй като основните горелки се запалват от фитилния пламък, който гори през цялата работа на котела.

Причини и методи за премахване на кипенето на вода в котли с полуавтоматично запалване.

Неизправност на сензорите за температура на охлаждащата течност.

Температурата на водата в отоплителния кръг се следи от сензори (термистори), които са разположени в поточните и връщащите линии на котела.Работен сензор, когато температурата на охлаждащата течност се промени, променя съпротивлението си. Например при 25 ° C това ще бъде приблизително равно на 10 kΩ, а при 45 ° C ще бъде 4.913 kΩ. По типа на конструкцията сензорът може да бъде отгоре (взема параметри през медната стена на тръбата) или потопяем (контактува с охлаждащата течност без посредник). Ако сондите не бъдат инспектирани навреме, на контактната повърхност ще се образува неметално покритие, което ще наруши преноса на топлина и ще доведе до тяхното увреждане.

За да се изследва състоянието на термистора, към контактите на сензора в положение на омметъра е свързан тестер. Ако се ангажира:

 • съпротивление в диапазона 1 - 30 kOhm, което означава, че сензорът е изправен;
 • 1 или 0, сондата трябва да бъде заменена.

Процедура за смяна на температурния сензор:

 1. В зависимост от вида на сондата тя може да бъде развита или извадена от тръбата.
 2. Преди да инсталирате нов сензор, за горни термистори, върху подготвена основа, от която се отстраняват замърсяванията, оксидите, мазнините, нанася се термопаста, например MX 4. За потапящи сонди седалката се почиства и се разбърква навита на монтажната резба.

Ако сондата се повреди в автоматични котли, на нейното табло ще се покаже код за неизправност. Също така охлаждащата течност може да прегрее поради неизправност на помпата и замърсяване на филтъра. Методите за идентифициране и коригиране на такива проблеми са описани по-горе.

Добър ден! Вчера инсталирахме 2 допълнителни радиатора (бял алуминий) в отоплителната система в частна къща, монтирахме ги, отворихме клапаните, пуснахме вода и, както радиаторът беше напълнен с вода, както обикновено, те изпускат въздуха през дренажния отвор . След извършената работа налягането в системата намалява и както обикновено се добавя вода от централната водоснабдителна система (къщата ни е свързана с водопровода, който минава до къщата и ние добавяме вода към отоплителната система от централната водоснабдителна система всичко е свързано така, че клапанът да е отворен - водата отиде). След всичко това котелът започна да се нагрява и кипи много бързо (в нашата къща има 3 вериги в отоплителната система, през които се отопляват първият и вторият етаж на къщата, подава се помпа (3 бр.) всяка верига и една помпа се подават към обратното. тук всички помпи работят, въздухът във всички радиатори е обезвъздушен и котелът продължава да се загрява много бързо, буквално от едно хвърлено дърва за огрев. Моля ви да помогнете , какво можеш, аз страдам от 2 дни, не разбирам каква е причината.

За съжаление, не знаейки практически нищо за отоплителната система на вашия дом, не можем да помогнем с конкретни съвети. Това е като в медицината: за да постави диагноза, лекарят трябва да получи резултатите от теста и да прегледа пациента. И ние дори не сме наясно с „анатомия“, не сте прикачили диаграма към въпроса. Трябва да знаете не само общото местоположение на отоплителните устройства, но и структурата на котелното помещение, местоположението на въздухоотводните отвори и т.н. Но дори да знаем тези параметри, опитът да се определи естеството на проблема задочно е до голяма степен да се гадае за утайката от кафе. Локалните причини за неизправността на системата могат да бъдат много, ще представим правилния, според нас, алгоритъм за тяхното намиране и отстраняване:

На всеки радиатор трябва да бъде инсталиран ръчен отвор за въздух (кран на Маевски)

Лошата циркулация може да бъде причинена и от общо замърсяване на системата, на първо място, батериите са запушени. Нагревателят може да бъде свален и издухван със сгъстен въздух или изплакнат с мощна водна струя.

Диаграмата показва, че вентилационните отвори, автоматични на гребени (5, 11) и кранове на Маевски (13), са разположени на всички отоплителни устройства без изключение. Това беше направено по причина, но за да се премахнат ситуации като вашата

Котките не спят на студени батерии.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни