Как да проверите вентилацията в кухнята, разликите във вентилацията и аспираторите


Проблем номер 1: притокът не работи. Как да проверите вентилацията?

Вентилацията е пропорционален обмен на въздух.

Входът действа върху капака, "изтласквайки" толкова въздух, колкото е получил.

Но често потокът в нашите апартаменти просто не е достатъчен. Причината е, че в опит да изолират домовете си, почти всички жители на жилищни сгради инсталират пластмасови прозорци с двоен стъклопакет.

Прозорците със запечатани рамки, за разлика от дървените, не позволяват преминаването на въздух. Те наистина позволяват да се намали шумът от улицата, да се предотврати течението и да изглеждат по-естетически. Но в същото време оставаме без вентилация.

Как мога да проверя това? Опитайте се да отворите прозорец и да прикрепите парче вестникарска хартия или салфетка към вентилационната решетка. Листото ще бъде привлечено. И ако затворите прозореца (т.е. премахнете притока), салфетката веднага ще падне на пода.

Тоест осигуряваме приток = стартираме качулката.

Поддържането на постоянно отворени прозорци или отвори обаче не е най-доброто решение, особено в уралския климат. Просто пускаме „парче от улицата“ в апартамента (с чист въздух, но в същото време със студ и в същото време с прах и шум на градските улици).

Качулки: съвети и трикове за избор

При избора на тръби за въздуховод повечето потребители се ръководят преди всичко от естетически съображения, което е напълно оправдано. Ето защо, преди да купите, се препоръчва да се определи как точно ще бъде монтирана кутията: отвън или зад мебелите, зад фалшива стена или над фалшив таван.

Лъскавата гофрирана тръба определено много разваля интериора на кухнята, така че ако говорим за открито място, тогава най-често те избират гладки пластмасови тръби, които могат да бъдат боядисани в цвят, който съответства на дизайна на тавана или стените. Правоъгълна или квадратна тръба за кухнята се вписва най-красиво в отворен интериор. Кръглата качулка е по-малко естетически приятна, но създава минимална устойчивост на въздушния поток, минимизирайки шума.

Ако говорим за скрит метод за полагане, тогава е по-добре да се даде предпочитание на гофрирана метална тръба. Монтирането е много по-лесно, тъй като не са необходими адаптери и ъгли. Ако е необходимо да се преодолее препятствие по пътя към вентилационния канал, достатъчно е просто да се огъне такава тръба. За маскиране на гофрирани продукти обаче ще са необходими допълнителни разходи. Освен това, ако се изисква достъп до канала, тогава цялата конспирация ще трябва да бъде демонтирана.

Форми и размери на вентилационните тръби: правила за избор

Диаметърът на кръглите вентилационни тръби трябва да съответства на участъка на изхода на кухненския аспиратор. Трябва да се помни, че именно кръглите канали създават минималното съпротивление на въздушния поток. Що се отнася до формата, правилната тръба е оптимална, но острите ъгли не са позволени при инсталиране на въздуховодите.

Кръглите пластмасови тръби могат да имат диаметър от 10-20 cm

Кръглите пластмасови тръби могат да имат диаметър от 10-20 cm

Идеалната дължина на канала трябва да бъде не повече от 3 м. Ако тази цифра е по-висока, тогава вентилаторът трябва да е с максимална мощност. Диаметрите на гофрирането, използвани за битова вентилация, са 10, 12,5 и 15 cm.

Стандартните размери на пластмасовите тръби за квадратна и правоъгълна вентилация са както следва: 8 × 8, 10 × 10, 12,5 × 12,5, 5,5 × 11, 5 × 12, 6 × 20,4 и 9 × 22 см. Диаметърът на пластмасовите тръби може да бъде 10 , 12,5, 15 и 20 cm.

Полезен съвет! Избирайки между пластмасови и метални изделия, по-добре е да се даде предпочитание на пластмасова качулка за кухнята. Такива тръби имат по-ниско съпротивление на въздушния поток, по-лесни за почистване и се вписват много по-органично в интериора. Ако се очаква инсталиране на скрит вентилационен канал или експлоатация при високи температури, тогава се препоръчва използването на гъвкави тръби.

Как да изчислим минималните размери на пластмасова тръба

Напречното сечение на квадратни и правоъгълни пластмасови вентилационни тръби трябва да бъде равно на площта на напречното сечение на кръглата изпускателна тръба. Ако диаметърът е стеснен, работата на системата ще се влоши, вентилаторът ще бъде претоварен и шумът ще се увеличи. В резултат на това ще възникнат вибрации и опорите ще отслабнат. Минималният размер на секцията е разрешен само когато в капака е монтиран мощен вентилатор, но в същото време той не се използва максимално.

Правилно избраният размер на тръбата влияе върху качеството на аспиратора

Правилно избраният размер на тръбата влияе върху качеството на аспиратора

Най-добре е да вземете тръба с напречно сечение, малко по-голямо от диаметъра на тръбата. Ако диаметърът на тръбата значително надвишава площта на напречното сечение на дюзата, това ще доведе до допълнителни разходи и проблеми с нейното маскиране.

Не е необходимо да се изчислява размерът на участъка на канала на аспиратора. Тя трябва да бъде равна на диаметъра на изхода. Ако аспираторът има определен резерв на мощност, но в същото време не се използва с пълен капацитет, тогава секцията може да бъде леко стеснена. Формулата ще помогне да се изчисли минималната му стойност:

Smin = Sр * (Qр * Qmax), където:

Smin е минималният индикатор на напречното сечение; Sр - сечение на разклонителната тръба, посочено в паспорта на продукта; Qр е обемът на въздуха, който трябва да се отстрани; Qmax - максималният индикатор за обема на въздуха, който трябва да се отстрани, е посочен в паспорта на аспиратора.

Qp се изчислява по друга формула: Qp = Vkitchen * 12 * 1,3 m³. Vkuhni е зоната на стаята. Според санитарните стандарти 12 е показател за обмен на въздух, тоест въздухът в кухнята трябва да се сменя 12 пъти на час. 1.3 е коефициентът на загуба на мощност в канала и вентилационната шахта.

Размерът на пластмасовата тръба може да бъде изчислен с помощта на специална формула

Размерът на пластмасовата тръба може да бъде изчислен с помощта на специална формула

Как да решим проблема и да пропуснем свеж въздух, без да отваряме прозорците?

Ако причината за неработещата вентилация е недостатъчно захранване, тогава някакво захранващо устройство ще помогне. Днес има много от тях. Най-простият и най-евтиният е клапанът KIV-125 или KPV-125. Те често се инсталират в модерни нови сгради.

Такава вентилация обаче не предотвратява загубата на топлина - макар и не толкова значителна, както при отворените прозорци, но част от нагрятия въздух през вентилационната шахта ще бъде „изхвърлена“ на улицата. Апартаментът ще стане по-хладен.

Друга възможност са вентилаторите (дишачи на Тион) - те също изпълняват притока, освен това добре почистват въздуха от мръсотия, прах, отработени газове и дори го загряват.

Но те имат и недостатък - значителна консумация на енергия (в режим на отопление) и ефективна работа само когато качулката работи.

Можете също да инсталирате климатични устройства. Те осигуряват на целия апартамент чист въздух. Оптимално за големи обекти. Основният им недостатък е, че се монтират преди приключване на работата и освен това могат да консумират много енергия.

Но не забравяйте, че всички тези устройства ще бъдат ефективни само ако аспираторът е в изправност!

Разновидности на кухненски аспиратори

По принципа на работа

Видове качулки, базирани на принципа на движение на въздуха

Всички качулки могат да бъдат разделени на два основни типа:

 1. Циркулиращи или филтриращи. Това са абсорбатори, работещи на принципа на рециркулация на въздуха. Обемът на засмукания газ се филтрира от различни (въглища, абсорбиращи мазнини) филтри и се връща в стаята.
 2. Евакуация или прибиране.Такива устройства извличат изцяло въздуха от кухнята. Обикновено те са свързани чрез специален канал с вентилационен отвор, който води към вентилационния канал на сградата. Възможна е и опция, при която се прави отделен отвор във външната стена на апартамента и въздуховодът се извежда директно на улицата.

Циркулационните качулки са по-малко ефективни. Освен това те изискват своевременна подмяна на филтъра. Ако филтрите не бъдат сменени, това може да доведе не само до намаляване на ефективността на устройството, но и до неговата повреда.

Тъй като филтърът е запушен, натоварването на двигателя на вентилатора се увеличава многократно, което в крайна сметка може да доведе до изгаряне на неговата намотка или други видове неизправности. Режимът на смяна на филтъра трябва да бъде посочен в инструкциите за аспиратора.

Капакът на филтъра е подходящ за отопление на храна или за случайно готвене.

Абсорбаторите на филтри са препоръчителни в онези кухни, където не се приготвя ежедневно храна, особено пържени храни, супи или месни закуски, а храната се затопля или готви само от полуфабрикати.

Следователно, по-нататък ще разгледаме качулки, които премахват въздуха извън кухнята.

Принципът на действие на качулката за евакуация.

Капаците за евакуация са по-ефективни. Но и тук има редица трудности:

 • Въздуховодите за аспиратора в кухнята трябва да съответстват на мощността на устройството и това се отнася не само за частта, която е инсталирана в апартамента, но и за целия вентилационен канал;
 • Когато работи мощна аспираторна качулка, е необходима адекватна вентилация, за да се осигури приток на чист въздух, еквивалентен на обема газ, евакуиран от кухнята;
 • Вентилационните канали в построените съветски къщи не отговарят на стандартите, за които се създават модерни кухненски абсорбатори;
 • Ако мощен аспиратор евакуира декларираните от производителя 600 - 1000 m³ / час от вашия апартамент, тогава при затворени прозорци и врати този обем ще бъде компенсиран от вентилацията на задния теч на баните и баните, запълвайки апартамента с не благородни миризми;
 • Пробиването на допълнителен вентилационен отвор във външната стена на къщата може да изисква разрешение от съответните органи, отговорни за правилната поддръжка на сградата.

Важно! Повечето от изброените трудности са подходящи за кухни на ресторанти или столове. Вероятно сте виждали метални тръби с голям диаметър, излизащи от стените или прозорците на такива кухни. За обикновена кухня, обслужваща нуждите на средностатистическо семейство, е достатъчен абсорбатор с ниска мощност, вентилационен канал в съветски стил, за който трябва да е достатъчно.

Проблем номер 2: абсорбаторът не работи.

Ако вентилационният канал не е запушен и изпускателната вентилация все още не се извършва (салфетката пада дори при отворени прозорци, без да бъде привлечена от вентилационната решетка), причините могат да бъдат:

- запушване на вентилационната шахта (за да го премахнете, трябва да се свържете с управляващата компания),

- повреда на вентилацията от някой от съседите, например по време на ремонт (това също се диагностицира от жилищните бюра),

- монтаж в апартамент на един етаж над или под оборудване, което осъществява принудително изпускане през естествен вентилационен канал. Например мощен вентилатор, аспиратор и др.

В този случай отработеният въздух от съседите се изтегля добре (с достатъчно количество приток). Но въздушният поток става толкова бърз, че създава въздушен амортисьор и предотвратява изпускането от други апартаменти.

Видове декоративно маскиране на вентилационни канали

Дизайнерски находки

Обикновено вентилационният канал, който се намира в ъгъла, запълва голяма площ от работното пространство. Този недостатък обаче може да се превърне в предимство - дизайнът може да има функционално предназначение.

Препоръчваме да инсталирате на това място:

 • рафтове за съхранение на различни подправки;
 • или скоба за поставяне на малък телевизор върху него.

Освен това, чрез компетентно разработване на кухненски дизайн с вентилационен надвес, можете да изградите интересен и стилен проект, който привлича вниманието на другите.

 • декоративна камина, инсталирана в зоната на вентилационния канал, ще изглежда удобна и красива;
 • друга грандиозна опция е да украсите кутията по такъв начин, че външният й вид да наподобява антична колона.

Вентилационните кутии трябва да имат функционално предназначение

Още видове декорация за вентилационни канали в кухнята

Много оригинални дизайнерски опции:

 • декорация на вентилационната кутия с многоцветни керамични мозайки;
 • поставяне на кутията с огледални плочки;
 • ако интериорът на кухнята е проектиран в стил "таванско помещение", изпъкналият структурен елемент може да бъде украсен с тухлени плочки от бетон.

При желание вентилационната кутия може да се комбинира с кухненска престилка, която е с плочки. В този случай на повърхността му ще е необходимо да се изгради лента от плочки на нивото на облицованата повърхност, която се намира между шкафовете на слушалките. И частта от конструкцията, разположена под престилката, за предпочитане трябва да бъде от същия нюанс като всички кухненски мебели.

Имитация на естествен камък и тухла

Когато имитирате естествен камък и тухла, препоръчваме да използвате гипсови плочки, прикрепени към течни нокти или лепило за плочки. В същото време не се изисква специална подготовка на повърхността на стената.

Материалът трябва да бъде изложен в масив, започвайки от тавана, завършвайки с пода или да им разпределите значителен фрагмент от перваза. Квадратите с контрастни нюанси, разпръснати хаотично по повърхността на кутията, изглеждат много впечатляващо. Тази опция за дизайн е идеална за кухня, направена в класически или английски стил.

Типичен кухненски дизайн с вентилационна шахта

Декорация в селски стил

Препоръчваме да декорирате вентилационни кутии в кухненски зони в селски стил:

На кутиите, разположени близо до мивката, ще бъде възможно да се изгради парапетна система и след това да се закачи на нея:

 • черпаци;
 • чаши;
 • поставки;
 • кърпи;
 • други кухненски прибори.

Вие трябва да знаете! Ако вентилационният канал е разположен в близост до газова печка, той не трябва да бъде украсен с пързалки или тапети.

Как да решим проблема и да осигурим изпускателна вентилация?

Помолете управляващата компания да провери работата на изпускателния канал, ако е необходимо, да го почисти. Ако тези мерки не помогнаха за постигане на желания ефект, можете да инсталирате вентилатор за изпускане или друго устройство във вентилационния канал.

Тук също е важно да се има предвид, че една качулка без входящ поток не е достатъчна.

Освен това количеството на подаващия и изходящия въздух трябва да бъде балансирано.

И накрая, важно е да навредите на съседите си, като блокирате вентилационния канал с аспиратора си! Инсталирането на устройство, което е твърде мощно или работи 24 часа в денонощието, е оправдано само на горните етажи.

Също така е важно да запомните, че колкото по-интензивно работи аспираторът, толкова по-бързо навлиза притокът и колкото по-студено става в апартамента. Въздухът може дори да няма време да се замърси - ще отлети толкова бързо.

Инсталиране на аспиратор с външна вентилационна кутия: работи добре


Реших, морално и финансово, да заменя кухнята. Нарисувах скица, преброих разреза, вече бях готов да го поръчам ... Но приятел, който имаше собствен магазин за производство на корпусни мебели, предложи: първо окачете капака, ако планирате да направите външен вентилационен канал, след това всичко друго. Практиката показва, че почти сигурно окончателният чертеж е не-не, но е малко коригиран.Гледайки напред, ще кажа, че моят случай не е изключение.
Но малко се отклонявам. Качулката е избрана с конусовидна форма и възможно най-мощна, така че на практика няма алтернатива. Не намерих подробни отзиви за него, затова го купих на свой риск и риск. От друга страна, цената му изобщо не "хапе", затова го поръчах.

Но докато течеше, стигнах до заключението: не искам да използвам класическата гофрирана вентилация, което означава, че инсталирането на външен вентилационен канал се превръща в „избор без избор“. Нещо повече, продавачът на елементите, за да го положи, се оказа не „чайник със свирка“, а компетентен собственик на съответния асортимент, който даде добри и подробни съвети. Всъщност целият този майсторски клас се базира единствено на неговите съвети и препоръки.

В моя случай вентилационната шахта в кухнята и мястото, където се намира печката, е на съседни, но все пак различни стени.

Следователно трябваше да купя: • три парчета кутия на метър: размер на секция 50 на 100 мм за печка с четири горелки е достатъчен за глава; • един адаптер кръг-правоъгълник от самата качулка до кутията; • 2 + 1 ъгли от 90 градуса, позволяващи огъване на кутията; • пет закрепващи скоби за кутията от същата пластмаса; • наслагване на стената; • 14 самонарезни винта и същия брой дюбели.

Плюс - два малки винта и уплътнител: за какво са - в самия край.

От инструментите, които използвах: • бормашина с победоносна бормашина; • отвертка с кръстосана глава за затягане - можете да направите с отвертка; • всеки ножовка, способна да реже пластмаса; и маскираща лента маркират права линия; • рулетка, ниво, молив и маркер за маркиране; • използвайте отвертка, за да затегнете винтовете и да забиете дюбелите с чук; • "течни нокти" залепват пластира и единия ъгъл: по принцип можете да използвате всяко друго лепило.

Това е всичко. Започваме директно със самата качулка. Монтажът е толкова лесен, колкото и обстрелването на крушите: два самонарезни винта.


Директно качулката е включена и включена. Сега да преминем към кутията: устройството от комплекта, което изобщо няма задна стена, предизвиква поне усмивка от такъв клас на спестяване = "aligncenter" width = "1000" height = "750" [/ img ] Рязането на пластмаса е невероятно лесно,


и първото парче тел беше готово след минута.


Само след като разбрах как ще отиде по-нататък, разбрах, че не трябва да минава под самия таван, трябва да отстъпите 3 см, така че наслагването на стената да се побере без изкривяване и да е по-лесно да се пробият дупки за него. Не по-рано казано от направено: минус три сантиметра.


Между другото, отворът за ъгъла, прикрепен към стената, е малко, но все пак трябваше да бъде финализиран: отворът в него е предназначен за кутията и ще вмъкна ъгъла, който е малко по-широк от него.


За закрепване използвах "течни пирони": така той ще запечата напълно всичко, дори и най-малките празнини,


и когато изсъхнат, и двете части ще станат едно.


Частта е готова, сега си струва да направите дупка под нея във вентилационната шахта.


Не използвах този, който вече съществува, а направих друг. Нещо повече, предвид напълно тънката стена, отне доста време.


Сега го прилагаме към стената и маркираме четирите монтажни отвора. Пробиваме бирки и поставяме дюбелите.


Закрепваме капака на вентилационната шахта.


Монтираме вентилационната шахта. Когато дължината на фрагмент е около половин метър, достатъчно е едно отворче,


и където има повече, по-добре е да използвате две.


Освен това, както предлага собственикът на магазина, от който съм закупил всички тези компоненти, по време на тяхното инсталиране трябва да се движите в обратна посока, от вентилационната шахта до аспиратора. За да изясня защо е така, не го направих, а просто следвайте препоръката.


Последната част на кутията е свързана, можете да вкарате абсорбатора в мрежата и да тествате резултата. Но първият тест на втория (този модел има три) показа, че вибрациите са луди. Нещо повече, самата качулка е закрепена много здраво към стената; дори не е необходимо да поставяте лента от ламарина, за да намалите вибрациите.И качулката дрънка тук:


Следователно най-простият вариант е да покриете фугата с уплътнител и да затегнете два малки винта. След такова просто усъвършенстване, вибрациите и шумът, излъчени по време на работа, са намалели значително.


Инсталирането на аспиратора и монтажа на вентилационния канал бяха успешни. И вече през нощта дойде друга ревизия: между вентилационната шахта, монтираната кутия, самата качулка има само един филтър: директно, в самата качулка. Съпругът, просто панически се страхува от хлебарки и други обитатели на скрити ъгли в къщата, поиска да направи нещо по въпроса.

Идеята се роди от само себе си: върху парче кутия се поставя мрежа (взех парче нетъкан текстил, същият, който се продава в шивашки магазин, въпреки че парче дамски чорапогащник е идеално за тази роля ),


и се поставя от вътрешната страна на кутията:


Но както разбрах по-късно, дори той не можеше да бъде премахнат, а пълзеше през стандартния отвор за вентилация. Както и да е, няколко пъти в годината свалям вентилационната решетка и или я измивам, или просто я сменя на нова.


Така че разходите за труд за текущата поддръжка на вентилацията, ако се добавят, изобщо не са значителни. Сега в моя случай си струва да коригирате скицата на кухнята и да поръчате подходящия разрез.

Как да решим и двата проблема (както недостатъчно подаване на въздух, така и лош отработен газ)?

Можете да направите без вентилационен канал и без вентилационни отвори. В този случай ще „заключим“ цялата топлина в апартамента. Проникването на чужди миризми е ограничено. И въздухът ще бъде обновен с помощта на специални устройства за захранване и изпускателна вентилация.

Те ще поддържат въздуха топъл през зимата или хладен през лятото. И в същото време те ще осигурят ефективен обмен на въздух във вашия дом. Опции за такива устройства:

1) които не изискват въздуховоди (децентрализирани) - например вентилационен клапан с рекуператор. Два клапана, работещи по двойки, осигуряват подаване и изпускане.

2) централизирани - вентилационни блокове с ротационен рекуператор. Те се извършват по един въздуховод - притока, от друга - изпускателната тръба. Те поемат отработен въздух от кухнята, банята, банята и подават чист и чист въздух в дневните.

Както тези, така и други устройства задържат топлината от аспиратора и след това я прехвърлят към притока, благодарение на плочите на топлообменника.

Има само един недостатък на този метод - ако има прекъсване на електрозахранването, можете да останете без вентилация. Изход - инсталирайте непрекъсваемо захранване.

С висококачествена вентилация с надеждни филтри въздухът в апартамента ще бъде толкова свеж и чист, сякаш живеете извън града или в гората. Вече не трябва да отваряте прозорци или отвори.

Можете да задавате вашите въпроси и да получите експертни съвети по телефона. Ние доставяме оборудване, проектираме и инсталираме вентилация в Екатеринбург и Челябинск (както и в региона). Предоставяме отстъпки. Подробна информация - в офисите на групата и по телефона.

Видео:

Групата от компании Terkont копира без връзка към https://terkont.ru е забранено

Разлики между вентилационната и изпускателната системи

Много хора бъркат вентилацията с аспиратор, наивно вярвайки, че това е едно и също нещо. Чрез инсталиране на изпускателен купол над печка без вентилатор и свързването му с въздуховод със стандартен канал на вентилационния блок, те ще получат две в едно - както вентилация, така и изпускателна система. Тази вентилация ще работи ли? Разбира се, че не.

Първо, основният отвор на вентилационния канал е блокиран с въздуховод. На второ място, качулката на аспиратора ще бъде разположена приблизително в средата на височината на кухнята, което значително намалява ефективността на естествената вентилация. На трето място, такава система без вентилатор е абсолютно безполезна и не може да се справи с изпарения, повечето от които, заедно с топъл въздух, заобикаляйки изпускателния купол, ще се издигнат до тавана.

Има две възможности за използване на вентилационната система и изпускателната система едновременно. Допълвайки се, те ще създадат комфортен микроклимат в кухнята:

 1. Използване на качулка с циркулационен тип.
 2. Монтаж на абсорбатор с обратен клапан.

Схема на принципа на действие на две опции за абсорбатора
Схема на принципа на действие на две опции за абсорбатора

Внимание. В старите многоетажни сгради на всички етажи е монтиран един вентилационен канал. Използването на такъв вентилационен модул за пропускащ аспиратор значително намалява неговите характеристики. В съвременните къщи се инсталират вентилационни блокове с отделен канал за всеки апартамент.

Качулка в кухнята, като важен елемент

В кухнята винаги има миризми, които не всеки намира за приятни, а високата влажност може постепенно да влоши здравето ви. Това е още едно доказателство за необходимостта от кухненски аспиратор през стената в частен дом, за да почистите вашето пространство. Затова, моля, прегледайте следните изисквания за тази добавка, преди да инсталирате.

 1. Същността на проветряването е да се смесват замърсителите в кухнята с чист въздух възможно най-скоро. След това те трябва да преминат през процедурата за изтегляне и напълно да напуснат стаята, използвайки качулката.
 2. За да функционира правилно аспираторът, трябва да знаете максимално наличния брой работещи горелки за газова печка. Ако площта на кухнята е повече от петнадесет квадратни метра (15 м), тогава четири горелки няма да попречат на аспиратора да си върши работата. За дванадесет квадратни метра (12 м) броят на горелките не трябва да бъде повече от три, за осем метра (8 м2) - само две горелки.
 3. Също така трябва да се съобразите с определени норми, които се регулират от специален документ. Пише за правилната скорост и качество на обмяната на въздух в кухнята. Това е около 140 кубика на час за газови печки и 110 кубика на час за електрически печки.

Преди да инсталирате абсорбатора, трябва внимателно да проучите документите
Тези три малки предпазни мерки ще ви помогнат да постигнете правилната и качествена вентилационна задача от вашия абсорбатор.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни