Какво представлява термодвойката за газов отоплителен котел и защо е необходима?

Снимка 1

В много домове централният елемент на отоплителната система е газов котел. Въпреки това, за да се поддържа устройството в добро състояние, е необходимо да се вземат предвид особеностите на функционирането на оборудването.

Например, по време на работа на котелната централа в горивната камера температура на въздуха се издига, затова е важно да контролирам този параметър.

Специално за това се използва термодвойка - термоелектрическо устройство, което на практика е единственото устройство за точно измерване на повишени температури. Днес се използва оборудване, което функционира заедно с автоматични клапани.

Однокласници

Характеристики на контрол на температурата в газови котли с термодвойка

Снимка 2

Широкото използване на оборудването се дължи на факта, че това устройство се счита за основния начин за измерване на температурата на въздуха, както и контролирайте нивото на пламъка.

В края на краищата устройството не е изложено на повишени температури и работи на специален принцип, който ви позволява да получавате точни показания и бързо да реагирате дори на незначителни промени.

За какво е

Термодвойка е устройство, което е инсталирано в отоплително оборудване и е предназначено за преобразуване топлинна енергия в електрически ток за електромагнитни намотки и служи като основен компонент на защитата за контрол на газа. Устройството работи съвместно с специален спирателен газов клапан, блокиране на потока на гориво.

Принцип на действие

За производството на устройството се използва метална сплав... Издържа на излагане на високи температури. Ако обаче възникне повреда в оборудването, работата на газовия котел ще бъде спряна.

Снимка 3

Снимка 1. Термодвойка за газов котел с автоматично оборудване 345-1000 мм, Русия.

В края на краищата този термоелемент функционира съвместно със специален електромагнитен прекъсващ вентил, който регулира потока на газ в горивния път, който се затваря веднага след разпадането на термодвойката.

Принципът на работа на устройството се основава на следното физическо явление: два метала се съединяват и при нагряване в точките на закрепване (работната зона, която е поставена в пламъка) се появява в студените краища волтаж... Това се нарича ефект на Seebeck.

Внимание! Много модели електромагнитни клапани са чувствителни, така че остават отворени до напрежението на входа няма да спадне до 20 mV.

Спецификации

Термодвойката има следните технически параметри:

 • широк обхват температури;
 • висока точност измервания;
 • повишена устойчивост на корозия;
 • електронни контролен механизъм.

Характеристики на подмяна на термодвойките

Този елемент най-често се проваля, така че много потребители се интересуват от въпроса как да проверят термодвойка за газов котел? Това може да се направи у дома с минимални усилия. Ще са необходими следните дейности:

 • 1. Развийте свободния край на термодвойката от соленоидния клапан.
 • 2. Извадете термодвойката от котела и започнете да загрявате края, който се намираше над горелката. Най-добре е да използвате свещ или газова горелка за тази цел.
 • 3. След това трябва да вземете миливолметър и да измерите показанията на изходния контакт. Работещо устройство ще даде 17-25 миливолта за по-малко от минута нагряване. В противен случай можете да прецените за повредата на термодвойката.

Устройството е склонно да се счупи поради вредни условия на работа. За щастие изобщо не е скъпо, така че проверката, поправката и подмяната на термодвойката ще струват разумна сума.Освен това всички тези операции могат да се извършват независимо, без да се извиква съветникът. Това ще спести и разходи за поддръжка.

Подмяна на термодвойката

На пазара има и термодвойки с електронни елементи, които могат да подобрят надеждността и точността на измерванията. В този случай диагностиката и поддръжката ще струват малко повече и ще отнемат повече време.

Когато купувате елемент, трябва да изясните необходимите параметри за конкретен котел и след това да ги проверите с избрания продукт.Техническите характеристики трябва да съвпадат, тъй като в противен случай термодвойката няма да може да изпълнява 100% от своите функции или ще бъде напълно неизползваем.

Сортове

Термодвойката се характеризира с проста структура. С подходящите умения това устройство може дори да бъде направено със собствените си ръце у дома. По-добре е обаче да закупите индустриален уред, преди да сте проучили спецификации, както и характеристики на всички видове устройства.

Специализирани компании произвеждат термодвойки от три вида:

 1. Тип Е - две плочи се използват за производство: константан и хромел. Това устройство се характеризира с повишена производителност. Освен това той контролира процеса, протичащ в температурния диапазон от -5 ° С до 74 ° С.
 2. Тип J - вместо хромел в устройството е монтирана желязна плоча, която ни най-малко не влошава техническите характеристики на устройството. Има повишена чувствителност към промени и температурния диапазон - от -4 ° С до 74 ° С.
 3. Снимка 5

  Тип К - такива термодвойки са най-популярни. Те са оборудвани с плочи, изработени от алуминий и хромел.

  Работният обхват варира в рамките от -20 ° С до 135 ° С, и производителите успяха да увеличат самата чувствителност с няколко позиции.

  Продължителността на живота на това устройство се определя от среда на използване: така, при въглеродния диоксид хромелната плоча става ръждясала под формата на зелено гниене, сплавта бързо се влошава и устройството губи немагнитните си свойства.

Има и други видове термодвойки, но те не са подходящи за използване в газови котли по причини:

 • сплави съдържат скъпи металиследователно те имат висока цена;
 • такива модели са нищо не по-добре от типове K, E или J.

Как работи устройството

Принципът на работа на термодвойка за газов котел се основава на връзката между температурата и напрежението за различните метали. По време на отоплението между елементите възниква потенциална разлика, която ви позволява да измервате нивото на температурата. Трябва да се има предвид при избора, че различните термодвойки са проектирани за различни температурни диапазони. Също така е необходимо да се обърне внимание на устойчивостта на корозия и възможността за работа в различни среди.

Термодвойка за газови котли

Общото напрежение се генерира на кръстовището на различни проводници и между тях има температурен градиент. Точността на измерванията ще зависи пряко от качеството на връзката, така че трябва внимателно да наблюдавате тази точка. Също така, за да се подобри точността и да се намалят грешките, се изисква ултра прецизен мултиметър.

Работата на котела без термодвойка е невъзможна поради факта, че няма какво да контролира работната му температура. Важно е да се осигури не максималното натоварване на пещта, а оптималното ниво на изгаряне на горивото, така че то да изгаря напълно и да отделя възможно най-много енергия за отопление на помещението.

Инсталиране на термодвойка

Ако хвърлите твърде много гориво в горивната камера, тогава водата просто ще заври, ще бъде много горещо в стаите и няма да можете да постигнете комфортен микроклимат.И ако има контролни устройства, ще бъде възможно лесно да се следи състоянието на работната среда и да се вземе решение относно необходимостта от добавяне на гориво или липсата му. Така че важността на елемента, въпреки неговата доста проста структура, не трябва да се подценява.

Как да проверите дали дадено устройство работи правилно с мултиметър

Ако има съмнение за повреда, диагностицирайте здравето на термостата. Извършва се по следните начини:

 1. Единият край на уреда свързва се с мултицет, а обратното се нагрява от газова горелка или запалка. Ако устройството работи правилно, тогава напрежението под 50 mV.
 2. Трябва внимателно да проверите състоянието проводници за замърсяване или окислени зони. Те също така показват повреда.

Термодвойки за газови котли

Работната връзка на термодвойката в газовия котел се нагрява от пилотния пламък, а другият край е свързан към соленоидния клапан. За да симулирате работното състояние на конструкцията, можете да вземете обикновена свещ... Това се прави по следния начин:

 • запалете свещ и потопете работещ кръстовище в пламъка му. Не забравяйте, че защитната тръба на термодвойката е много гореща, има вероятност да се изгори;
 • едната тестерна сонда е свързана към тялото на термодвойката, а другата към изходния контакт. В този случай тестерът трябва да бъде включен за миливолта;
 • ако показанията на тестера не се покачат над 18 миливолта, тогава такава термодвойка за газова печка се счита за условно работеща. Идеалната стойност е 20-25 миливолта.

Ако крайната част на устройството изгори и a дълбока вдлъбнатина в черно, трябва да се промени без никакви тестове.

Как да изберем правилния

Снимка 6

За да работи устройството правилно и да не доведе до отказ на цялата система, е необходимо внимателно да изберете устройството. За това се вземат предвид следните характеристики:

 1. Техническите параметри на термодвойката трябва да отговарят напълно към характеристиките на газовия котел.
 2. Устройството не трябва да има видими повреди (микропукнатини, чипове, ожулвания).
 3. Маркировки трябва да се вижда.
 4. Предпочитание се дава само на продукти проверени компаниикоито са отговорни за качеството на продуктите.

Дефектна термодвойка Икономия Как да тествам термодвойка?

Каталог / Инструкции за ремонт на газови котли AOGV Жуковски

Най-честата неизправност на енергонезависимия газов котел е свързана с работата на термодвойка.

Тази статия ще се съсредоточи върху работата на газовите котли AOGV Жуковски. Ако имате инсталиран газов котел с инсталирана енергонезависима автоматика Eurosit 630 или NOVA 820, тогава четенето на тази статия също ще ви помогне да разберете основната причина, поради която соленоидният клапан на автоматиката не „остава отворен“. Данни за термодвойки SIT и тестове за тяхното представяне тук. Данни и нашите тестове за работата на термогенераторите можете да намерите тук. Защо бутонът на магнитната кутия трябва да бъде завързан с лента или подпрян с нещо, за да го държите натиснат? И през цялото това време този бутон в натиснато положение е фиксиран с електрическа лента. И всички съседи имат същото. Има три причини за неизправността. Ние покриваме първите две, поради третата причина подготвяме материали. Причина първа : дефектен в 80% от случаите термодвойка за управление на газ... При работеща термодвойка на работещ котел бутонът винаги трябва да остане в натиснато положение и да не изскача.

Как да тествам термодвойка? Конкретен списък с действия.

1. Термодвойката има два края. Единият се нагрява от пламъка на запалителя, а другият, термодвойка с гайка, е фиксиран към резбата на соленоидния клапан.

2. Отделете термодвойката от котела. Ние осигуряваме стабилен пламък. Можете също да използвате газова горелка на печката. Спокойният пламък на свещ е според нас най-подходящ за условията на работа на термодвойка в котел.

3. Потопете върха на термодвойката в пламъка. Поставяме свещите над пламъка на около височина около 1 cm.

4. Внимание! При продължително нагряване топлината достига почти половината от тялото на термодвойката. Можете да се изгорите. Не хващайте термодвойката в средата!

пет.Включваме тестера за mV миливолта. Едната сонда за тялото на термодвойката, втората сонда за изходния контакт.

6. Приблизително 30-40 секунди след началото на нагряването, работеща термодвойка ще даде ЕМП от 17 до 25 mV. Ако отговорът е „да“, тогава той е признат за подходящ и точката тук вече не е в термодвойката, а в лошия електрически контакт на термодвойката със соленоидния клапан. Може да бъде втора причина бутон за отскачащ клапан.

Ако термодвойката показва първоначално не повече от 18 mV, това не означава, че е дефектна. Тя трябва да бъде преместена в пламъка и да види дали има промяна. Соленоидният клапан „задържа“ в идеалния случай, когато доставя ЕМП от порядъка на 20-25 mV. Според практиката 18 mV също "задържат" клапана. Но ако EMF е по-малко от 16 mV, бутонът вече няма да се задържа. Сега така. Ако визуално виждате от време на време изгаряне в края на термодвойката (дълбока черна вдлъбнатина), тогава определено - термодвойка за подмяна. Имаше случаи, когато пилотната дупка беше специално „набодена“ до такава степен, че термодвойката издаваше 30 mV, но обслужваше много по-малко. Между другото, термодвойките на всички котли в света с времето „изгарят“ и в това няма нищо особено.

Списъкът на термодвойките, инсталирани на газови котли AOGV Жуковски с икономичен газов клапан (резба M12): Термодвойка 336006 за котли AOGV-11.6 и AKGV-11.6 Икономична версия до май 2004 г. Доставя се без извивки. Дължина 62 см Термодвойка 390005 за котли AOGV и AKGV-11.6 Икономична версия от 05.2004. Дължина от гайката до най-ниския завой 47 cm Термодвойка 301059 за котли AOGV и AKGV -17.23.29 Икономично освобождаване от 01.06.1996 до 02.2002. Дължина от гайката до най-ниския завой 57 см Термодвойка 301002 за котли AOGV и AKGV-17.23 Икономично освобождаване до 01.07.1996. Дължина от гайката до най-ниския завой 62 cm Термодвойка 364018 за котли AKGV и AOGV-17,23,29 Икономично освобождаване от 01.02.2003 до 05.2004. Дължина от гайката до най-ниския завой 61 cm Термодвойка 364022 за котли AOGV и AKGV-17,23,29 Икономично освобождаване от 05.2004. Дължина от гайката до най-ниския завой 61 см Термодвойка 378003 за котли KOV SG 43, KOV SG 50 от серията Economy от 2002 г. насам. Дължина от гайка до най-нисък завой 53 и 64 cm

ВНИМАНИЕ! Ако бутонът на клапана е затегнат чисто механично, не забравяйте, че в случай на внезапно издухване от запалителя или горелката на котела, къщата ще започне да се пълни с газ. Натиснатият бутон изключва работата на защитата, когато газът е изключен или котелът е изгаснал. Държите входа за газ в къщата широко отворен. Сменете термодвойката навреме. Премахнете проблема.

 • Електромагнитен клапан AOGV Products] АД "Жуковски машиностроителен завод" (Русия) [/ котва]

Научете повече за продукта
Цена: 2200 рубли

В боклука

Подмяна, ако не може да се поправи на ръка

Устройството се срива по различни причини. Можете да замените счупено устройство с ново. сам... За да направите това, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

 1. Първо се отвива с ключ специална гайка, която термодвойката е прикрепена към дюзата.
 2. Развива се компенсационен винтзакрепване на приспособлението на място (разположено директно под монтажната скоба).
 3. Снимка 7
  Внимателно оттеглено старо устройство.

 4. В освободената дупка се вмъква ново устройство.
 5. Всичко е оправено компенсационен винт, и тогава ядка.
 6. Изпълнена проверете за херметичност. Ако е необходимо, се използва уплътнител - полимер или керамика.

При извършване на процедурата трябва да се помни, че недостатъчно затегнатата, както и прекалено затегнатата резбова връзка ще бъдат опасни за изправността на системата.

Инсталация

Независимо кой тип термоелемент е избран, методът на монтаж остава същият. Ако желаете, можете сами да инсталирате устройството. Алгоритъм на работа:

 • за да демонтирате стария елемент, е необходимо да развиете медната (по-рядко оловна) гайка, с която устройството е прикрепено към резбовата разклонителна тръба;

Монтаж на термодвойка на газов котел

 • след това трябва да развиете винта, който държи устройството; има винт под монтажната скоба;
 • сега трябва внимателно да премахнете неуспешната термодвойка и да поставите ново устройство на нейно място;
 • закрепването се извършва в обратен ред, първо се затяга винтът, след това гайката;
 • уверете се, че връзката е плътна, ако не, трябва да се използва полимерно уплътнение.

Термодвойката е важен елемент от нагревателното тяло, който предпазва оборудването от прегряване. Устройството е с опростен дизайн, така че е надеждно и непретенциозно. Ако е необходимо, можете сами да замените термодвойката, като преди това сте изключили подаването на газ и захранването на котела.

Нюанси на връзката и проверка

Термоелектричният преобразувател е свързан към измервателното устройство с помощта на компенсационен кабел. За да се сведе до минимум грешката при измерване, доколкото е възможно, жилата на този проводник са направени от същия материал като самия сензор.

Проверете функционалността на термодвойката, както следва:

 • единият край на устройството е свързан към мултицет;
 • другият край се нагрява ръчно с запалка или газова горелка.

Термодвойка на газов котел
За да се тества функционалността на термодвойката - единият край на устройството е свързан към мултицет
Ако устройството е в добро състояние, това се показва от наличието на напрежение в областта от 50 mV.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни