Какъв трябва да бъде диаметърът на коминната тръба

Технически изисквания

Устройството за комин във ваната се планира преди началото на строителството. На схемата печката в парната баня е разположена така, че тръбата, водеща до покрива, да е поставена възможно най-близо до билото или до външната стена. Каналите с хоризонтални участъци над 1 м не осигуряват добро сцепление. Леките пещи са оборудвани с натъпкани тръби, а големите с свободно стоящи масивни тръби за корени.

Основните изисквания за размера на комина са както следва:

 1. Диаметър на канала. Те се избират в зависимост от топлинната мощност на пещта. Минималният размер е 150 mm и ако фурната е тухлена, дебитът на тръбата трябва да бъде поне площта на 1 тухла (25x12 cm). Площта на напречното сечение на канала за електрически пещи е от 8 cm² на 1 kW. Ако каналът е твърде голям, надигащият се дим бързо ще се охлади и ще доведе до образуване на конденз и тесният канал няма да може да генерира необходимата тяга.
 2. Височината на вътрешния комин за добра тяга трябва да бъде най-малко 5 м (от огнището на печката до горния ръб) и да бъде разположена на покрива по-близо до билото. Ако това разстояние е по-малко от 1,5 м, тръбата трябва да е с 50 см по-висока от билото. За плоски покриви оптималната височина на тръбата е 1,2 м. Конструкцията над 1,5 м трябва да бъде допълнително закрепена със скоби.
 3. Дебелина. Стените трябва да позволяват на комина да се охлажда бавно. За вътрешна конструкция дебелината им трябва да бъде най-малко 12 см, а за външна - 38-40 см.

Каналите, изработени от керамика или тухла, поддържат топлина за дълго време. По-малко от други, сандвичът е покрит със струя, която представлява структура от две тръби, вложени една в друга с топлоизолация между тях. За баня, нейният слой от експандирана глина или базалтова вълна трябва да бъде най-малко 50 mm.

Важно е вътрешната повърхност на канала да е гладка, а не пореста. Това осигурява сцепление и предотвратява натрупването на големи количества сажди по стените. Нередностите затрудняват движението на дим, така че е по-добре вътрешната част да има кръгло напречно сечение.

Как сами да изчислите височината на тръбата

След това ще бъде дадена методология за самоизчисляване - върху нея е фокусирано SNiP 41-01-2003 "Отопление, вентилация и климатизация"... Според този документ разполагаме със следната информация:

 • минималната височина на комина, която се счита от главата до решетката, е 5 m;
 • оптималната височина трябва да бъде 6 m.

Кръгъл тръбен проход през покрива

Тези данни обаче абсолютно не казват нищо за това кой параметър да изберете в конкретен случай, за конкретно оборудване. Затова експертите използват следната формула.

Формула за изчисляване на височината на тръбата

Въз основа на представената формула ще изведем основните параметри, които са необходими за точни изчисления.

 1. НО - метеорологични условия на околността. Това се отнася до определен коефициент, който вече е изчислен от професионалисти и е представен в описателни документи. Например за северните региони този параметър е зададен на 160.
 2. Ми Е масата на веществата, преминаващи през комина за определена единица време. Този параметър може да бъде намерен в документацията, доставена с нагревателя.
 3. F - скоростта на утаяване на частиците, които се образуват при изгарянето на горивото. Този показател може да бъде намерен в нормативните документи за вида на използваното гориво. Да вземем за пример дърво и електрически нагревател. В първия случай изчислената стойност е 25 единици, а във втория - 1.
 4. (Spdki и Sphi) - концентрацията на различни вещества в газа, който трябва да се отстрани.И двата индикатора също са взети от инструкциите, доставени с отоплителното оборудване.
 5. V - обема на евакуирания газ.
 6. T - температурна разлика между входящия въздух и газ на изхода на тръбата.

Изчисляване на височината на комина

Височината на комина над покрива също е много важен параметър. Определя се въз основа на формата на покрива - всички данни също са взети от горния SNiP.

Плосък покрив на сградата

Ако покривът на сградата е плосък, тогава височината на тръбата се определя, както следва.

Таблица. Височина на тръбата с плосък покрив.

УсловияИнсталирана височина над покрива
Покривът няма парапети или други инсталирани устройства.120 см.
На покрива има защитни бордюри и друго оборудване.1 m се добавя към максималната височина на инсталираното оборудване.
На покрива е монтирана вентилационна тръба.Височината на комина трябва да бъде с 50 см по-висока от височината на вентилационната тръба. В този случай разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 5 m.

Височина на комина на плосък покрив

Ако покривът ви е скатен, тогава височината на комина ще се влияе от местоположението му спрямо билото на покрива - имаме предвид разстоянието (разстоянието между тях).

Таблица. Височината на скатната покривна тръба.

УсловияИнсталирана височина над покрива
Разстоянието от билото до комина е 1,5 m или по-малко.Минималната височина е 50 cm.
Разстоянието е 1,5-3 m.Височината на комина е настроена на най-високата точка на покрива.
Разстояние повече от 3 m.В този случай е необходимо да се измери ъгълът между хоризонталната линия, изтеглена по нивото на билото, и горната точка на комина - той трябва да бъде точно 10 градуса.

Минималната височина на комина винаги трябва да бъде 5 m

Също така, височината на комина над билото може да бъде повлияна от фактори на трети страни, като сгради, разположени в непосредствена близост и високи дървета. Наличието на такива препятствия образува зона за подкрепа на вятъра. В тази зона е почти невъзможно да се оборудва добра тяга, която ще бъде достатъчна за нормалната работа на нагревателя. За да излезете от тази вятърна зона, височината на комина трябва да бъде увеличена поне с 50 cm.

За да се осигури стабилно сцепление, е важно главата на тръбата на покрива да има достатъчна височина спрямо билото и да не попада в зоната на вятърната опора.

Подобна ситуация ще бъде, ако отоплителното оборудване се намира в ниско помощно помещение, прикрепено към къщата или разположено в непосредствена близост. И двете опции са показани на диаграмата по-горе.

Цени за различни видове покривни кънки

Бил на покрива

Калкулатор за височина на кънките

Отидете на изчисления

Билото е важна част от системата на гредите

Материал

Печките за баня са направени от следните материали:

 • изгорена тухла (силикатът не е подходящ) - има добър топлообмен с околната среда, огнеупорен е, за такъв комин е необходима солидна опора;
 • керамика - устойчиви на високи температури, физични и химични влияния, керамичните блокове са направени специално за комини.
 • черен метал - за да го предпази от корозия, той е покрит с емайл, издържа на температури до 500 ° C, но не е подходящ за интензивно работещи бани;
 • неръждаема стомана - тя е издръжлива и лека, тръба от нея може да се монтира на пещ с дебелина на стената половин тухла, най-добрата марка е AISI 321 (с примес на молибден), материалът трябва да бъде закупен от доверен производител.

Азбестоциментът е твърде порест материал, лесно абсорбира кондензат, който, когато се комбинира със сажди, разрушава тръбата, може да се спука. За да се избегне това, той трябва да бъде изолиран и покрит с тухлена зидария. Комините с поцинкована външна обвивка не се използват в парната баня. този материал отделя вредни вещества при нагряване.

Дървените части на покрива и покривите от горими материали имат висока опасност от пожар. Тръбата се поставя от тях на разстояние съответно 15 и 30 см, а тези конструктивни елементи са изолирани с покривна стомана, гъвкав листов азбест.

Функции на комини

Фактори като зависят от материала и височината на комина:

 • Добро образуване на тяга, пряко зависима от височината на тръбата.
 • Качеството на горивото.
 • Време за загряване на стените на комина. Ако стените на комина се затоплят за кратък период от време, това води до елиминиране на конденза, който не може да се образува при добро ниво на тяга.

Използваният материал също зависи от качеството на сцеплението. При инсталиране на тухлени комини вътрешната му част трябва да бъде направена възможно най-гладка, за да се избегне утаяването на сажди и сажди върху тръбата. Не препоръчваме да използвате глинен разтвор за довършване на тръбата отвътре, тъй като той не провежда добре топлината, което води до намаляване на течението и образуване на конденз.

Вътрешна повърхност на тухлен комин

Следователно можем да заключим, че в процеса на инсталиране на комини всичко е много тясно свързано, но основният фактор за добрата функционалност на отоплителните котли, печки и камини все още е височината на комина.

Инсталиране на тръба във вана

Коминът може да се монтира по следния начин:

 • вътре в банята с достъп през покрива;
 • изнесени през стената към външната страна на сградата.

С вътрешен дизайн, тръбата допълнително отоплява стаята. Но инсталирането му се счита за трудно поради необходимостта от премахване на пролуки в покрива, така че да няма течове и да предпазва покрива от пожар.

По-лесно е да направите комин във вана през стената със собствените си ръце. За да направите това, е необходимо да поставите пещта близо до външната стена и да изключите контакта на газовите или електрическите мрежи със секции на конструкцията.

Инсталирането на комина за сауна започва отдолу - всяка секция се вмъква в предишната. Всички фуги са затегнати със скоби и обработени с уплътнител. Вертикалната част е инсталирана сглобена. В зависимост от конструкцията и изхода на тръбата, каналът може да има 1-2, максимум 3 завъртания. Препоръките за инсталиране са както следва:

 1. Част от комина е свързана към тръбата на пещта с помощта на адаптер. След това се поставя и запечатва парче тръба с затворен вентил (затвор).
 2. Хоризонталният разрез се изтегля през отвор в стената с диаметър най-малко 450 mm, в края му е монтиран тройник с крепежни елементи за вертикалната част.
 3. На изхода на тръбата се прави тухлена зидария върху циментов разтвор или огнеупорна кутия от ламарина или азбестоцимент. Негорим топлоизолационен материал се поставя между стените на кутията и тръбата.
 4. Вертикалната част на комина е прикрепена към стената със специални скоби на разстояние 1 m.
 5. Долният изход е блокиран от щепсел, който се отстранява при почистване от сажди.
 6. Вътре в стаята зоната за полагане на канали е обшита с метални листове, които ще предпазят повърхностите на стените от прегряване и пожар.

Благоприятно използване на двойни тръби

Правилният подход и компетентното проучване на основните нюанси ще ви помогнат сами да инсталирате сандвича с комина.

Поради тази характеристика не е необходима отделна основа за фурната.

 • Компактност, която в комбинация с лекота ви позволява лесно да транспортирате продукти до местоназначението им.
 • Лесен ремонт, благодарение на който специалистите могат лесно да сменят една от частите му в комина.
 • Разнообразие от фитинги, които ще ви помогнат да инсталирате устройството с изход през покрив или стена.
 • Наличието на топлоизолационен слой между тръбите, което позволява да се намали температурата отвън.

Това предимство е насочено към подобряване на пожарната безопасност на конструкцията.

 • Липса на стагнация и възможност за ефективно отстраняване на дим, тъй като вътрешната повърхност на тръбата има плоска цилиндрична форма.

Ето защо в тръбите на комина, изработени от сандвич от неръждаема стомана, се образува толкова малко сажди.

 • Антикорозионните материали, от които са произведени продуктите, следователно кондензат и химични съединения с разрушителен ефект не се натрупват по стените на последните.
 • Лесна работа. Редовните превантивни инспекции на комини са, разбира се, необходими, но дизайнерските нюанси на такива продукти позволяват да се извършват не толкова често.
 • Атрактивен външен вид. Сандвич тръбите не се нуждаят от допълнително довършване и изглеждат чудесно както на открито, така и на закрито.

Как да изчислим диаметъра на комина

Когато проектирате комин, трябва да изберете материала, който да използвате. И материалът до голяма степен зависи от това какъв вид гориво ще се използва за отопление. В края на краищата коминът е проектиран да отстранява остатъците от горенето на едно гориво и няма да работи с друго. Например, тухлен комин работи чудесно с дърво, но не е подходящ за газови нагреватели.

Освен това се изисква правилно изчисляване на диаметъра на комина. Ако вентилационният отвор за димни газове се използва за единичен нагревател, проблемът може да бъде решен чрез преглед на техническите документи, предоставени от производителя на уреда. И ако няколко различни системи са свързани към една тръба, тогава за да изчислите комина, се нуждаете от познания за законите на термодинамиката, професионално изчисление, особено диаметъра на тръбата. Неправилно е да се предполага, че е необходим по-голям диаметър.

Шведски метод

Сред различните методи за изчисляване на диаметъра е важна оптимално подходяща схема, особено ако устройствата са с ниска температура и продължително горене.

За определяне на височината се взема предвид съотношението на площта на напречното сечение на комина към камерата за вътрешно горене. Височината на тръбата се определя според графика:

Където f е площта на комина, а F е площта на пещта.

Да предположим например, че площта на напречното сечение на пещта F е 70 * 45 = 3150 кв. см, а участъкът на комина f е 26 * 15 = 390. Съотношението между горните параметри е (390/3150) * 100% = 12,3%. След като сравнихме получения резултат с графиката, виждаме, че височината на комина е приблизително 5 m.

Важно! Този метод на изчисление е по-подходящ за камини, тъй като обемът на въздуха вътре в горивната камера не се взема предвид тук.

Важно! В случай на инсталиране на комин за сложни отоплителни системи е важно да се изчислят параметрите на комина.

Точно изчисление

За да изчислите необходимия участък на комина, не забравяйте да вземете предвид всички негови характеристики. Например можете да извършите стандартно изчисление на размерите на комин, свързан с печка на дърва. Те вземат следните данни за изчисления:

 • температурата на горивните отпадъци в тръбата е равна на t = 150 ° С;
 • скоростта на преминаване през тръбопровода за отпадъци е 2 m / s;
 • скоростта на изгаряне на дървесина B е 10 kg / h.

Ако следвате тези показатели, можете да направите изчисленията. За тази цел количеството на изходящите продукти от горенето се изчислява по формулата:

Тук V е равно на количеството въздух, което е необходимо за изгаряне на горивото със скорост v = 10 kg / h. Тя е равна на 10 m³ / kg.

След това се изчислява необходимия диаметър:

Начини за плащане

Точен метод + формула

Изчислете комина за печката, а не за начинаещи. По-добре е да поверите такава работа на професионалисти. Но ако решите сами да изчислите този параметър, ще ви трябват познания за основни данни и няколко формули:

 1. За да се определи обемът на димните газове, е важно да се знае мощността на отоплителното тяло. За изчисления използваме формулата :, където:
 • B - коефициент на изгаряне на твърдо гориво. Тази стойност се определя въз основа на данните от таблица № 10 на GOST 2127;
 • V е нивото на обема на изгореното гориво. Тази стойност е посочена на етикета на промишленото устройство;
 • T е нивото на нагряване на отработените газове на изхода от комина. За печки на дърва - 1500.
 1. Общата площ на комина. Изчислява се въз основа на съотношението на обемите газове, тази стойност се обозначава като "Vr" и скоростта на тяхното движение в тръбопровода.За домакинска печка на дърва този брой е - 2 m / s.
 2. Диаметърът на кръгла тръба се изчислява по формулата - d² = (4 * Vr) / (π * W), където W е скоростта на напредване на газа. По-добре е да извършите всички изчисления на калкулатор и внимателно да въведете всички стойности.

Изчисляваме оптималното количество тяга

Тази операция се извършва за контрол на изчисленията на оптималната височина и сечение на комина. Това изчисление може да се извърши с помощта на 2 формули. Основната, но сложна, ще дадем в тази глава, а основната, проста формула ще бъде дадена при извършване на пробно изчисление на данните:

 • C е постоянен коефициент, равен на 0,034 за печките на дърва;
 • буква "а" - стойността на атмосферното налягане. Стойността на естественото налягане в комина е 4 Pa;
 • височината на комина е обозначена с буквата "h".
 • T0 е средното ниво на атмосферните температури;
 • Ti е количеството нагряване на отработените газове при излизането им от тръбата.

Пример за изчисляване на напречното сечение на комин

Вземаме за основа:

 • котлонът работи на твърдо гориво;
 • в рамките на 60 минути в пещта се изгарят до 10 кг дърва за огрев от широколистно дърво;
 • ниво на влага в горивото - до 25%.

Ето още веднъж основната формула:

Изчислението се извършва на няколко етапа:

 1. Изпълняваме действието в скоби - 1 + 150/273. След изчисления получаваме числото 1,55.
 2. Определете обема на изходящите газове - Vr = (10 * 10 * 1,55) / 3600. След изчисления получаваме обем, равен на 0,043 m 3 / sec.
 3. Площ на комина - (4 * 0,043) / 3,14 * 2. Изчислението дава стойност от - 0,027 m 2.
 4. Вземаме квадратния корен от зоната на комина и изчисляваме неговия диаметър. Тя е равна на 165 мм.

Сега определяме размера на тягата, използвайки проста формула:

 1. Използвайки формулата за изчисляване на мощността, изчисляваме тази стойност - 10 * 3300 * 1,16. тази стойност е равна на - 32,28 kW.
 2. Изчисляваме нивото на топлинните загуби за всеки метър от тръбата. 0,34 * 0,196 = 1,73 0.
 3. Ниво на отопление на газ в изходната секция на тръбата. 150- (1,73 * 3) = 144,8 0.
 4. Атмосферно налягане на газа в комина. 3 * (1.2932-0.8452) = 1.34 m / s.

Шведски метод на изчисление

Размерът на комина за печката може да бъде направен по този метод, но основната цел на шведския метод е да се изчислят комините на камините с отворена камина.

При този метод размерът на горивната камера и обемът на въздуха в нея не се използват за изчисляване. За да се определи правилността на изчислението, се използва графика:

Тук е важно да се съобрази съотношението на площта на горивната камера ("F") и отвора на димоотвода ("f"). Например:

 • размери на камината 770/350 мм. Изчисляваме площта на отделението - 7,7 * 3,5 = 26,95 см 2;
 • размер на комина 260/130 мм, площ на тръбата - 2,6 * 1,3 = 3,38 м 2;
 • изчислете съотношението. (338/2695) * 100 = 12,5%.
 • поглеждаме стойността 12,5 в долната част на таблицата и виждаме, че изчисляването на дължината и диаметъра е правилно. За нашата печка е необходимо да се изгради комин с височина 5 m.

Нека разгледаме друг пример за изчисление:

 • камина 800/500 мм, нейната площ е 40 см 2;
 • секцията на комина е 200/200 mm, площта е 4 cm 2;
 • изчисляваме съотношението (400/4000) * 100 = 10%.
 • според таблицата определяме дължината на комина. В нашия случай за кръгла сандвич тръба трябва да е 7 m.

Таблица с диаметър на комина

В днешно време таблиците с диаметри, съставени за различни комини, са от значение, тъй като много хора предпочитат да инсталират готови тръбни елементи от различни материали. За да се разберат лесно тези различни материали и да се научи как да се избират правилните параметри, са разработени документи с регулаторни данни, въведени в специални таблици. Съответните параметри са изброени тук. За да изчислите необходимите размери, можете да използвате тези таблици.

Внимание! Трябва да се помни, че напречното сечение на димоотвода трябва да бъде по-голямо или равно на напречното сечение на вътрешния канал на нагревателя.

Точните таблици на изчислените диаметри на димоотводната тръба за нейната правилна работа се изчисляват в съответствие с техническите параметри на всички елементи, в съответствие с препоръките на специалистите, материалите на димоотвода, или с помощта на таблиците с диаметър - мощност.

Диаметър на комина.

Инсталиране на комина, много е важно да се изчисли правилно диаметър на комина, на този въпрос трябва да се обърне специално внимание при проектирането на автономна отоплителна система. Често коминът се избира въз основа на приблизителни параметри.Много обикновени хора вярват, че би било по-добре да се направи диаметърът на секцията на комина по-голям, но това съвсем не е така. За да може отоплителната система да функционира оптимално, е необходимо точно изчисляване на диаметъра на комина.

Основните нюанси на дизайна

Проектът за комина е разработен заедно с проекта за цялата къща и отоплителната система. Мястото на неговото инсталиране се избира въз основа на оформлението на интериора и самата сграда, дизайнерските характеристики на къщата и покрива.

Обикновено коминът се монтира в кухнята, понякога в помощните помещения и в коридора, ако тези помещения имат обща стена с кухнята. Това правило важи за комина за печката. В частните къщи обаче в допълнение към него често се инсталират камини и отоплителни котли. В този случай няколко тръби трябва да бъдат изведени към покрива.

Но не трябва веднага да разработвате проект с изтеглянето на отделни тръби от всяка отоплителна система. Има технология, която ви позволява да комбинирате няколко тръби в един коминен канал.


Този факт също трябва да се вземе предвид при изготвянето на проект за сграда и проектирането на комини. В този случай е необходимо да се вземе предвид обемът на всички отработени газове от всички източници на тяхното образуване и в зависимост от това да се изчисли вътрешният размер на коминната тръба.

При проектирането на комин, освен височината му, е необходимо да се вземат предвид и вътрешното сечение, конфигурацията, материалът на производство и видът на отоплителното устройство - камина, котел или печка. Освен това си струва да се вземе предвид видът на използваното гориво - газообразно, твърдо или течно. Неправилно проектиран проект за монтаж на комин води до ниско ниво на ефективност на отоплителните устройства, което ще увеличи разхода на гориво и съответно разходите ви за него.

Изчисляване на първоначалните параметри на комина.

За да изчислите комина, можете да използвате коминния калкулатор.

Характеристиките на бъдещия комин са пряко повлияни от определени параметри, от които най-важните са:

1. Тип нагревател. Организацията на газоразрядната система в повечето случаи е необходима за котли и пещи на твърдо гориво. Изчислението отчита обема на горивната камера, както и площта на отвора на камерата за всмукване на въздух в пещта - пепелника. Често изчислението се прави за домашно приготвени котли, работещи на дизелово гориво или газ.

2. Общата дължина на комина и неговата конфигурация. Най-оптималният дизайн се счита за дълъг 5 метра и с права линия. Допълнителни вихрови зони, които оказват неблагоприятно влияние върху тягата, се създават от всеки ъгъл на завъртане.

3. Геометрията на коминната секция. Идеалният вариант е цилиндричният дизайн на комина. Но тази форма е много трудно да се постигне за тухлена зидария. По-малко ефективен е правоъгълният (квадратният) участък на комина, но също така ще изисква по-малко труд.

Приблизително и точно изчисляване на диаметъра на комина.

Точните изчисления се основават на сложна математическа платформа. Да се изчислете диаметъра на комина, трябва да знаете основните му характеристики, както и характеристиките на горивото и отоплителното устройство. Например можете да вземете изчислението на стандартна тръба с кръгло напречно сечение без въртящи се възли, свързана с печка и работеща на дърва. Вземат се следните входни параметри на изчислението:

 • температура на газовете на входа на тръбата t– 150 ° С;
 • средна скорост на преминаване на газове по цялата дължина - 2 m / s;
 • скорост на изгаряне на дърва за огрев (гориво) с един раздел B = 10 kg / h.

Следвайки тези данни, можете да преминете директно към изчисленията. Първо, трябва да разберете какъв е обемът на отработените газове, той се определя по формулата:

Където V е обемът на въздуха, необходим за поддържане на горивния процес със скорост 10 kg / h. Тя е равна на 10 m³ / kg.

Замествайки тази стойност, получаваме резултата:

След това заместваме тази стойност във формулата, с която изчислява се диаметърът на комина:

За да направите такова изчисление, трябва да знаете точно всички параметри в бъдещата система за отстраняване на газ. Тази схема се използва много рядко на практика, особено в случай на организиране на автономна отоплителна система на домакинството. Определете диаметъра на комина възможно е и по други начини.

Например, въз основа на размерите на горивната камера. Тъй като количеството изгорено гориво зависи от неговия размер, то и обемът на входящите газове зависи от него. Ако има отворена горивна камера и комин с кръгло напречно сечение, тогава съотношението се взема 1:10. Тоест, когато размерът на горивната камера е 50 * 40 cm, тогава оптималният диаметър на комина ще бъде 18 cm.

Когато се издига тухлена конструкция на комин, съотношението е 1: 1,5. Диаметър на комина в този случай тя трябва да е по-голяма от размера на вентилатора. Квадратното сечение ще бъде най-малко 140 * 140 mm (това се дължи на вихрите, създадени в тухлената тръба).

Височина и размери

Изчисляването на височината на комина зависи от нивото на котата на самата стая и вида на покривния материал. Височината на тръбата, която ще бъде на покрива на банята, е много важна.

Колко високо трябва да се вдигне комина, за да функционира правилно?

Правилата са много прости, запомнете ги. Ако тръбата е на 0,5 м над билото, тогава разстоянието ще бъде до 1,5 м от билото. Тръбата е изравнена или дори малко по-висока от билото; тя се монтира, ако е на 1,5–3 m от билото.

Тази техника на изчисление се е доказала добре и се използва от много майстори.

Не забравяйте да гледате видеоклипа с подробно обяснение на технологията за изчисление.

Шведски метод за изчисляване на диаметъра на комина.

В горните примери не се взема предвид височината на димоотводната система. За него се използва съотношението на площта на горивната камера към напречното сечение на тръбата, като се вземе предвид нейната височина. Стойността на тръбата се определя съгласно графиката:

Където f е площта на комина, а F е площта на пещта.

Този метод обаче е по-приложим за камини, тъй като обемът на въздуха за камината не се взема предвид.

Можете да избирате измежду различни методи за изчисляване на диаметъра на комина, но при инсталиране на сложни отоплителни системи е важно оптимално точното оформление, особено това се отнася за нискотемпературни отоплителни уреди с продължително горене.

Методи за изчисляване на височината на комина

За изграждането на който и да е комин са необходими определени изчисления. Отличното местоположение се счита за най-близкият подход към билото на покрива. По този начин тръбите са снабдени с необходимата дължина и минималните разходи за изграждането му. Но има и случаи, които са или невъзможни, или просто нецелесъобразни. По-долу има два метода за изчисляване на височината на комина, ако той е отстранен на определено разстояние от билото.

 1. Разликата между тръбата и билото е по-малка или равна на 150 сантиметра, тогава трябва да направите това:
 • На схематичния план на покрива (мащабът може да бъде всеки), на мястото, където тръбата излиза, нарисувайте права линия, успоредна на хоризонта.
 • Освен това, в същата диаграма, на мястото, където тръбата и покривът се пресичат, измерете 50 сантиметра и нарисувайте контур хоризонтално през тази точка. Точно в този момент трябва да започне външната част на комина.


Влияние на разстоянието между билото и тръбата върху сцеплението

 1. Ако разликата е повече от 150, но по-малко от 300 сантиметра, тогава изчислението е съвсем просто. На чертежа на покрива нарисувайте хоризонтална линия до върха на билото. Той ще показва най-малката дължина на външната секция за комина.
 2. За да се изчисли височината на комина, ако той е разположен на интервал от повече от 300 сантиметра, тогава можете да използвате графичен или математически метод за изчисление.

Направи си сам комин във ваната

Снимка от сайта Tuning-house.ru

Частната баня е знак за успех и незаменим атрибут на всеки богат собственик на частна къща.Ако планирате да изградите такава структура сами, ще трябва внимателно да подходите към изчисленията. За да инсталирате правилно комина, трябва да проучите какви са опциите и как да ги инсталирате правилно. Правилно избраният изход за дим не само ще позволи на вашата парна баня да функционира равномерно, но и да остане безопасно място.

Днес в статията ще ви разкажем как правилно да направите, инсталирате и донесете комина във ваната през стената със собствените си ръце, както и коя от опциите е най-подходяща за вашата структура.

Графичен метод за изчисление


Графичен метод за изчисление
За проектите комините могат да бъдат изчислени и изобразени, като се вземат предвид следните изчисления. Редът при този метод е следният:

 1. Вземете празен лист хартия с удобни размери и нарисувайте върху него схема на дома си. Комините с чертежи ще бъдат разположени по-нататък.
 2. След това нарисувайте една линия върху него, която се намира на билото на покрива, а втората - там, където възнамерявате да поставите комина.
 3. Сега свържете двата контура в горната част на билото и след новата хоризонтална линия, която току-що сте получили с гониометъра, задайте ъгъл от десет градуса към дъното на къщата. След това трябва да свържете ъгъла с основния прав комин.
 4. Имате точка на кръстовището, която ви показва най-ниската възможна височина.
 5. Сега се обръщаме към трансформацията на получените изчисления. Сега трябва да проверите получените параметри с изискванията за SNiPs.
 6. Ако се изисква корекция, мястото, от което трябва да излезе коминът, се коригира чрез преместване на оста на комина. Но само в хоризонтална посока.

За да бъде идеалният дизайн на отоплителна система за частна къща, трябва да се вземе предвид фактът, че изчисляването на височината на комина въз основа на билото на покрива няма да даде пълен резултат. Тук трябва да вземете предвид допълнителни фактори, които влияят върху изчислението:

 1. Колко етажа има в къщата, какви строителни и довършителни материали са били използвани в строителството, както и оформлението на къщата като цяло.
 2. Какъв тип е коминът.
 3. Колко лесно е да се изгради и поддържа.
 4. Колко отоплителни устройства са свързани към комина.

Как да инсталирате тръба във вана: какви устройства има

Монтажът на комин в парна баня може да се извърши по няколко начина, в зависимост от мястото на печката. Видовете за отстраняване на дим се разпределят според следните показатели:

 • Използвани суровини. Тук има два варианта - метален комин или конструкция от огнеупорни тухли. Вторият начин е класически. Отдавна се използва от повечето строители. През последните години обаче много хора предпочитат метални конструкции при изграждането на комин. Основната причина за това е, че такива тръби са лесни за инсталиране сами и това ще отнеме много по-малко време.
 • Метод на инсталиране. Има два метода - вътрешен и външен комин. Възниква логичен въпрос: как да изведем тръбата от банята през стената? За това се пробива специален отвор и цялата система излиза навън. Този тип се нарича още северноамерикански. Този метод за изграждане на димна вентилация няма основния недостатък на общоприетия метод за монтаж - инсталиране на тръба през тавана. Това означава, че не е нужно да извършвате сложни манипулации, за да изтеглите завоя. Достатъчно е да пробиете дупка в стената и да поставите тръбата отвън. Инсталирането на комин във вана през тавана изисква повече разходи за монтаж, затова препоръчваме да използвате доказан метод.

Ако се съмнявате и не знаете кой тип комин да изберете, имайте предвид, че металната версия е много по-евтина и по-лесна за инсталиране. След това ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки тип тръби.

Неръждаема стомана: дизайнерски нюанси

Има много видове коминни материали за частни домове.Тръбите се разделят в зависимост от предназначението и функционалността.

Изолираните двуслойни тръби позволяват на вътрешната част да се нагрее възможно най-бързо и допринасят за ефективното отстраняване на дима от центъра на горенето. Те се инсталират извън сградата в случаите, когато не е възможно да се извърши вътрешното окабеляване на комина.

Инсталирането на сандвич за комин може да бъде поръчано от специализирани строители, но ако разбирате всички тънкости на технологията, можете сами да инсталирате димния канал.

Този материал е доста устойчив на екстремни температури и има отлични антикорозионни свойства. Вътрешните продукти от неръждаема стомана могат да издържат на температури от 850̊C и дори да падат до 1200̊C.

Диаметри на коминните тръби

При производството на сандвич тръби най-често се търсят два вида стомана: 310S и 316 Ti. Температурите на работната среда за тези материали са доста високи, максималният праг достига 1000 ° С. Тези два вида неръждаема стомана са особено предпочитани в коминните конструкции за бани и котли на твърдо гориво, където трябва да се издържат на много високи температури. Такива коминни продукти ще продължат много дълго.

Ако търсите конструкция с висока якост, тогава идеалният вариант би бил да се произвеждат вътрешната и външната обвивка на тръбата от същата неръждаема стомана.

Дебелината на изолационния слой влияе върху размерите на тръбната секция. В допълнение, диаметърът на сандвич тръбата на комина зависи от местоположението на устройството. Вътрешните тръби се избират в зависимост от мощността на нагревателя. Колкото по-голям е той, толкова по-голямо трябва да бъде и напречното сечение на продукта.

Ето основните показатели за зависимостта на диаметъра на тръбата и капацитета на конструкцията на пещта:

 • напречно сечение на продукта 50-600 mm - за газотурбинни инсталации и пещи на дърва;
 • диаметър 50-700 мм - за котли на твърдо гориво;
 • 50-500 мм - за дизелови генератори и газови бутални устройства;
 • 50-300 mm - за микротурбинни устройства;
 • до 200 мм - за газови или дизелови котли.

Не трябва да забравяме, че не се препоръчва използването на фибростъкло като топлоизолационен слой, тъй като запазва експлоатационните си характеристики само при температура не по-висока от 350̊ С. А в конструкциите за бани този показател достига 600̊ С.

Как да поставите правилно тръба във вана: предимствата на тухлените устройства

В сравнение с металния аналог, този метод се използва много по-дълго. Преди това в производството не е имало метали, които да издържат на изключително високи температури. Изработването на тухлен комин е много старателна задача и изисква професионално обучение, опит и перфектно проверени изчисления. Силно не препоръчваме сами да създавате такова устройство, ако не сте професионалист. За разлика от металните тръби, методът на тухлена зидария има следните предимства:

 • Топло и топлоизолация. Старият и доказан метод ще ви позволи да запазите топлина във ваната за дълго време. Подобрена е и циркулацията на парите.
 • Устойчивост. Огъването, направено от огнеупорни тухли, трае много по-дълго от желязото си. Конструкцията, изградена според правилните чертежи и изработена от висококачествен материал, ще радва собственика в продължение на много години и системата няма да се налага да се подменя.
 • Висока пожароустойчивост. Банята е място с повишен риск от пожари, поради което безопасността и пожароустойчивостта се превръщат в един от основните показатели при избора на материали. Тухлената конструкция ще предотврати разпространението на пламъците, като по този начин ще защити както имота, така и самия собственик.

Важна характеристика на поддръжката на тухлен комин е необходимостта от периодично почистване. Повърхността на материала има тенденция да събира прах, пепел и други елементи върху себе си, като по този начин нарушава производителността и сцеплението на тръбата. Процесът на почистване не е сложен и ще ви помогне да поддържате сауната си чиста и безопасна.

Тухлена тръба за комин във вана: как и как да почистите комина

За да извършите тази процедура, не е необходимо да се обадите на специалист, технологията за почистване е проста и по силите на всеки човек. За да направите това, ще ви трябват четки и химикали, за да премахнете мръсотията.

Най-лесният метод е да работите с найлонова четка. Третирайте го в разтвора и започнете да почиствате.

Предимства на метален комин

Ако планирате да инсталирате тръба във ваната със собствените си ръце, най-удобното решение е комин от желязна тръба. Във всеки строителен супермаркет или пазар ще намерите много готови единици. Предимствата на такива системи включват:

 • Достъпни цени. Цената на такова решение е няколко пъти по-ниска от тази на тухлените комини.
 • Лесна инсталация. Целият процес на инсталиране може да се извърши независимо и без да се прибягва до скъпи услуги на съветника.
 • Лесно използване. За разлика от тухлата, повърхността на метала е гладка, което означава, че по стените няма да се натрупват сажди и други замърсявания. По този начин ще спестите собствените си усилия и време, тъй като няма нужда да почиствате комина.

Металните конструкции също имат своите недостатъци. Най-важното от тях е лошата топлоизолация. През зимата елементът, изнесен навън, ще натрупа конденз върху себе си. За да се реши този проблем, са създадени сандвич тръби. Те се състоят от два слоя метал с топлоизолационен материал между тях.

След това ще ви кажем как правилно да инсталирате тръбата във ваната.

Инсталация на комин „направи си сам“ във вана: ръководство стъпка по стъпка

На първо място, за да започнете инсталацията, трябва да съставите правилната схема за вашия комин. Съветваме ви да се свържете със специалист. Той ще организира подробен план за това как да се направи комина във ваната и да се монтира изходът през тавана и покрива. Изборът трябва преди всичко да се основава на фурната, инсталирана във ваната. Всяка единица има свои собствени изисквания и тръбата трябва да бъде избрана въз основа на тези показатели.

След това трябва да изберете материала на завоя. Ако планирате да извършите инсталацията сами, ви съветваме да разгледате по-отблизо металните опции.

Сега нека да разгледаме инструкциите стъпка по стъпка за инсталиране и преминаване на тръбата във ваната през тавана.

 • Стъпка 1. Изолирайте прохода в тавана за комина във ваната. Важно е да оставите празнина от десет сантиметра между завоя и повърхността. Препоръчваме да използвате стъклена вата за фехтовка.
 • Стъпка 2. Инсталирайте разтоварващия възел. Именно тази част от комина поема всички товари и намалява страничните вибрации.
 • Стъпка 3. Сглобете стартов сандвич. Важен момент - тази част трябва да приляга плътно към основната тръба, в противен случай можете да позволите на помещението да пуши.
 • Стъпка 4. Поставете скоби или крепежни елементи върху всички тръбни връзки. Това ще поддържа херметичността вътре в системата.
 • Стъпка 5. Затворете прохода на комина през тавана във ваната. За да предотвратите изтичането на топъл въздух, използвайте минерална вата, за да блокирате дупката.
 • Стъпка 6. Преминаване на тавана и покрива за тръбата във ваната. След като изолирате дупката в тавана, пробийте дупка в покрива. Изходът на комина трябва да е на половин метър над нивото на покрива.
 • Стъпка 7. Как да поправим коминната тръба на покрива? Инсталирайте аксесоара и го фиксирайте плътно. Това ще бъде достатъчно, за да може елементът да се държи здраво.

Комин за баня: схема на монтаж

Днес разгледахме как да поставим и монтираме тръба в баня на покрива, говорихме за видовете комини и дадохме полезни съвети. Ако следвате предложените правила, инсталирането на комина ще бъде лесна задача за вас.

Рейтинг на статия:

Как да изчислим диаметъра на комина за връзка за баня към основната публикация

Подобни публикации

 • Мек покривен вентилационен аератор

Изчислени данни за местоположението на комина на покрива

Изчисляването на височината на тръбата и нейното местоположение са описани в SNiP. Те казват:

 • Височината на коминната тръба, броейки от решетката до върха, не трябва да бъде по-малка от пет метра. Най-подходящата височина на комина е 6 метра или малко повече.
 • Ако коминът излиза на плосък покрив без висок парапет, височината на комина трябва да бъде поне половин метър над равнината на покрива.
 • Ако коминът е разположен на разстояние по-малко от един и половина метра от висок парапет или билото на покрива, тогава горната му част трябва да бъде на половин метър над нивото на тези конструкции.
 • Коминът, разположен на разстояние 1,5-3 метра от заграждащия парапет или билото на покрива, трябва да е на едно ниво с тях.
 • Изчисляването на височината на коминната тръба, при условие че конструкцията е разположена на разстояние повече от 3 метра от парапета или билото на покрива, се извършва по този метод - височината на горната част на комина трябва да бъде разположен така, че хоризонталната линия, изтеглена от съседната конструкция и линията, съчетаваща билото и върха на тръбата, да формира ъгъл от 10 градуса.

В допълнение към изчисляването на височината на комина спрямо парапета или билото, струва си да се обърне внимание на това как неговият размер и сечение влияят върху работата на отоплителните устройства. Заоблената форма на коминната тръба се счита за оптимална, тъй като в нея изпускането на продуктите от горенето се извършва равномерно, без турбуленция. Важно условие за високо ниво на тяга е напречното сечение на коминната тръба, еднакво по цялата дължина.

Ако конструкцията е направена от тухла или друг правоъгълен или квадратен материал, тогава пропорцията на правоъгълния участък трябва да бъде 1: 1,5. Силно се препоръчва да направите ъглите заоблени.

При правоъгълен комин площта на напречното му сечение не трябва да бъде по-малка от 10 квадратни сантиметра. Кръгъл комин в диаметър не трябва да бъде по-малък от 15 сантиметра, а в ситуация с камина - не по-малък от 18 сантиметра.

Що се отнася до височината на комина за отоплителен котел, тя трябва да е значителна. С височина на конструкцията повече от шест метра, тя трябва да бъде допълнително подсилена с проводници, чиито краища са здраво закрепени на известно разстояние от сградата.

Ако не можете самостоятелно да изчислите височината на коминната тръба при изграждането на вашата сграда, тогава можете да се обърнете към професионалисти или да използвате специални услуги в Интернет, които са онлайн калкулатори. След въвеждане на стойностите автоматично ще получите необходимия резултат в тях.

Трябва да знаете, че височината на комина над покрива трябва да се изчислява, като се вземат предвид изискванията за пожарна безопасност. Забранено е поставянето на комина до врати, прозорци, капандури, тъй като искрите, излитащи от него, могат да доведат до пожар.

Минималната височина на комина може да бъде постигната чрез позиционирането му до билото на покрива. Тази опция е по-подходяща, тъй като багажникът на системата ще премине през пространството на тавана и ще бъде по-малко охладен, поради което вероятността от образуване на конденз и влошаване на тягата е значително намалена.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни