Направи си сам ремонт на газов бойлер Oasis

Тук ще разберете:

 • Характеристики на използването на устройството
 • Кодове за грешки на газовия бойлер "Оазис"
 • Основните причини за неизправността и тяхното отстраняване
 • Как да предотвратим повреда на газовия бойлер Oasis

Преди да пристъпите към търсене на неизправности на газовата колона Oasis и да изберете начин за тяхното отстраняване, трябва ясно да разберете към какъв тип устройство принадлежи устройството, да познавате устройството, принципа на неговата работа.

Оформлението на газовите колони на Oasis е типично за повечето модели поточни колони, произведени в Китай

По-горе на схемата се разглежда устройството на типичен газов бойлер, което също е характерно за колоните Oasis. Нека разгледаме по-нататък как работи най-често срещаният тип проточен модел на комина на марката с автоматично запалване.

Когато кранът се отвори, водата се подава през входящата тръба към водогазовия агрегат, който включва запалването и подаването на газ. Веднага щом се запали, от сензора на пламъка до електронния блок се изпраща сигнал за спиране на искренето.

Освен това водата преминава през намотка, здраво закрепена към топлообменника, която се нагрява от изгарящия газ. Намотката предава топлина към изходящата течаща вода.

Когато кранът се затвори, водогазовият агрегат прекъсва подаването на газ. Изгарянето спира и колоната преминава в режим на готовност за отваряне на крана за вода.

Важно условие за нормалната и безопасна работа на колоната е отстраняването на продуктите от горенето през вентилационния комин. Ако абсорбаторът отсъства или е недостатъчен, сензорът за тяга се задейства и колоната се изключва.


Сензорът за прегряване е отговорен за навременното изключване на колоната при достигане на максималната температура. Това е съществен елемент на колоната за осигуряване на защита от прегряване.

Поддържането на необходимия температурен режим е също толкова важно условие за пожарна безопасност и дълъг експлоатационен живот на колоната. Прегряването влияе негативно на състоянието на всички елементи, особено на топлообменника, което води до преждевременното им повреждане.

Характеристики на използването на устройството

И така, за да може газовата бойлер Oasis, чието ръководство с инструкции е приложена към продукта, да работи ефективно, трябва да следвате определени правила за използване на устройството:

 • Използвайте само вида газ, посочен в техническите препоръки;
 • Необходимо е да се следи зарядът на батериите, на които работи устройството;
 • Ако искате да изключите устройството, първо трябва да изключите водата;
 • Ако ще използвате оборудването за първи път, трябва да вземете предвид, че въздухът може да присъства в тръбите за подаване на газ, така че устройството може да не се запали веднага;
 • Настройката на степента на нагряване на водата трябва да се извърши чрез завъртане на дръжката на крана или газовия регулатор върху корпуса на устройството;
 • Ако ще изключите устройството за дълго време, първо трябва да изключите крана за топла вода, спирателния вентил за газ.

Сега нека помислим какво не трябва да се прави, докато се използва оборудване като газов бойлер "Oasis":

 1. Не можете да включите устройството, ако в комина няма течение.
 2. Не оставяйте устройството без надзор за дълго време.
 3. Няма нужда да купувате и инсталирате повредени или дефектни модели.
 4. Не трябва неразрешено да разглобявате устройството и да го ремонтирате, както и да го докосвате по време на работа.

Проблеми със захранването

За нормална работа на повечето компоненти вътре в уреда е необходимо стабилно захранване.Следователно, ако неизправности на газовата колона се появят под формата на повреди, които се характеризират с факта, че пламъкът не се възпламенява или не изгасва по време на работа на устройството, тогава възможна причина за такава неизправност може да бъде липсата на текущо захранване от батериите.

Това не се отнася за устройства без електронни компоненти в дизайна. Например няма да го намерите в устройството Neva 3208, което искате да ремонтирате, или когато ремонтирате стар модел газов бойлер Astra.

Често, когато ремонтират газовия бойлер Oasis, както и газовия бойлер Junkers, потребителите често се подвеждат от факта, че LCD дисплеят свети и изглежда няма проблем с електрозахранването. Но трябва да се има предвид, че за запалването е необходим достатъчен заряд, за да се образува искра в подгревната свещ. В допълнение, електронното устройство също се нуждае от захранване, за да го предаде на соленоидния клапан, за да го поддържа в "отворено" състояние. Следователно, ако батериите вече са изтощени, може да няма достатъчно мощност, за да се осигури работата на тези модули.

В инструкциите за бойлера производителят посочва времето за работа на един комплект батерии. Както се досещате, тази стойност е приблизителна и зависи от качеството на използваните батерии. Когато купувате батерии, трябва да обърнете внимание на маркировката, нанесена върху тях. За продължителна работа на газовия бойлер се препоръчва да изберете батерии с маркировка LR20. Това означава, че те са алкални, тоест алкални.

По-евтините с етикет R20 се провалят много бързо и не могат да се справят с постоянно натоварване. Литиевите батерии CR20 са идеални. Основната им разлика от алкалните е високият им капацитет, стабилно генериран ток, продължителна работа, която е няколко пъти по-дълга от експлоатационния живот на батериите LR20. Единственият недостатък на батериите CR20 е тяхната висока цена. Така че закупуването на алкални батерии LR20 ще бъде правилният избор от гледна точка на икономичност и ефективност на разходите.

Трябва да се помни: никога не купувайте батерии в уличните павилиони и още повече на пазара от тави. Тази препоръка се отнася особено за зимния период, тъй като батериите губят заряда си от студа.

Кодове за грешки на газовия бойлер "Оазис"

 1. Грешка E1: Запалването е дефектно. Причини: няма подаване на газ или налягането на газа е твърде силно. Дефектен електрод за управление на запалването.
 2. Грешка E2: Превключвателят за въздушно налягане не се затваря. Причини: запушване на комина.
 3. Грешка E6: Няма пламък. Причини: въздухът се е натрупал в системата.
 4. Грешка E7: Ниско налягане. Причини: в системата за подаване на топла вода има малко течност.
 5. Грешка E9: Сигнализира, че помпата се е повредила и че системата има недопустимо ниско налягане.

Основните причини за неизправността и тяхното отстраняване

Дизайнът на всички газови бойлери е подобен един на друг. Защо да не обобщим всички проблеми и да не опишем възможностите за тяхното решаване? Защото всяка марка има свои слаби места. След това има неизправности, характерни за конкретни марки. Анализирахме потребителски отзиви, за да съберем надеждна информация за вас.

При бойлерите Oasis фабричните дефекти са изключително редки.

Външни и вътрешни фактори могат да причинят повреда:

 • Неправилна инсталация и свързване.
 • Неправилна работа.
 • Комини и вентилационни запушвания.
 • Проблеми с вътрешните компоненти: мащаб, корозия.

По-долу сме описали начините за отстраняване на тези проблеми.

Колоната не свети

Причините могат да бъдат много, ние ще ви помогнем да разберете. Основното нещо е правилно да се определи местоположението на повредата.

Ако устройството изобщо не се запали, не се генерира искра, тогава:

 • Батериите са изтощени. Устройствата за автоматично запалване работят с батерии. За подмяна вземете качествени елементи с добър заряд.Ако установите теч на мястото, където са инсталирани, почистете всички контакти и инсталирайте нови батерии.
 • Проблеми с тягата. За нормалната работа на оборудването е необходимо да има тяга в комина. Ако не, проверете вентилационния отвор за запушване. Това може да е чужд предмет, сажди или отломки от улицата. Почистете дупката, ако е възможно. Уверете се, че външната страна на изхода на комина не е блокирана.

Как да разберете дали има апетит? Запалете шипа, занесете го до прозореца за гледане на колоната. Пламъкът се отклонява - има тяга, гори равномерно - не. Можете също така да подпрете лист хартия на вентилацията. При наличие на сцепление листът ще се притисне към терминала, в противен случай ще падне.

 • Регулаторът на налягането на водата е настроен на минимално ниво. В системата се създава малко налягане за активиране на мембраната и отваряне на газовия клапан. Задайте копчето на максималната стойност.
 • Ниско налягане в тръбата. Тече ли струйка, когато отворите крана? Свържете се с водопровода и изчакайте захранването да бъде възстановено. Ако това се случва често, препоръчително е да инсталирате циркулационна помпа.
 • Цедката е запушена. Частта е разположена на входа на водната единица, задържа малки отломки, които влизат с потока вода. Необходимо е да разглобите уреда, да изплакнете филтъра под течаща вода.
 • Мембраната е опъната. Елементът се използва за стартиране на газовия клапан. При налягане в линията диафрагмата се разширява, избутва стеблото и отваря клапана. С времето се износва, така че се нуждае от подмяна. Можете да прочетете за това тук: "Воден стълб на газовата колона".
 • Счупен микропревключвател. Не може да се поправи, затова е необходима подмяна.
 • Проблеми с окабеляването. Отстранете капака, огледайте всички проводници, водещи до контролната кутия. Ако изолацията е счупена, сменете контура.
 • Дефектен соленоиден клапан в газовия агрегат. Трябва да проверите, проверите и инсталирате нова част.

Пламъкът е запален и загасен

Това се случва, когато електронното устройство не получава сигнал за запалване, спира запалването и спира газта. Причината може да е неизправност на сензора на пламъка или образуването на въглеродни отлагания върху сензора.

Отстраняване: Почистете леко сензора с фин шмиргел (нулев клас). В този случай човек не трябва да бъде прекалено ревностен, за да не повреди металното покритие. Ако тази процедура се провали, сензорът на пламъка трябва да бъде заменен.

Колоната тече

Течът е сериозна неизправност, но можете да се справите сами.

Кутията за пълнене изтича през стъблото. За да проверите това, отстранете капака и проверете откъде идва водата.

Как да направите самостоятелен ремонт:

 • Отстранете копчетата за настройка, като ги дръпнете към себе си.
 • Развийте четирите винта, закрепващи корпуса.
 • Изключете кабелите на дисплея.
 • Извадете батериите от устройството и го разглобете, като развиете болта отдолу.
 • Разкачете маркучите за вода.
 • Развийте болтовете на водния клапан, извадете го.
 • Стигнахте до пълнежа и стъблото му. Когато демонтирате старото стъбло, уплътнението може да остане вътре - това не е голяма работа. Просто извадете уплътнението от новата част и инсталирайте.
 • Сглобяването се извършва с главата надолу.

По-сериозен проблем е изтичането на радиатора. Новият топлообменник струва почти колкото новия модел Oasis Turbo. Как да спестите пари? Затворете фистулите чрез запояване. Прочетете повече в статията "Как да запоявате газов бойлер".

Най-лесният начин за отстраняване на теч е, ако от външната страна на тръбата се е образувал отвор. След това можете да използвате студено заваряване. Вътрешната корозия изисква използването на поялник или горелка с температура 170 градуса. Като смола е подходяща таблетка колофон или аспирин.

Преди да започнете работа, подгответе радиатора:

 • Отводнете тръбите.
 • Суха.
 • Шлайфайте запоеното място с фина шкурка.
 • Избършете с обезмаслител.

Можете да започнете да ремонтирате. За да се предотврати появата на фистула, дебелината на спойката трябва да бъде 2-3 мм. Огледайте възела за зелени петна - това са бъдещи фистули. По-добре да се погрижите за тях веднага.

Колоната изгасва след няколко минути

Подобна неизправност често се свързва с лошо сцепление или прегряване.

Отстраняване: почистете комина, намалете температурата на водата чрез регулиране на пламъка и налягането, не разреждайте гореща вода със смесител.

Запушен топлообменник

Как да разберем, че радиаторът е запушен:

 • Дългосрочно нагряване на вода.
 • Потокът не е горещ, а топъл.
 • Парчета мащаб излизат заедно с вода.

Това са косвени признаци, така че е по-добре да проверите устройството. Скала върху плочите на топлообменника и намотката се появява от некачествена вода и високи температури на отопление. Препоръчително е да зададете 55 ° С и да не смесвате потоци на смесителя.

Има два начина да се отървете от запушването.

 1. Без премахване на възела от колоната. Ще ви трябва специална помпа с тръби. В него се излива реагент, който може да се купи в магазин или да се направи на основата на солна киселина. Свържете маркучите към намотката и започнете да кървите, докато цялата скала излезе от отворите.
 2. С демонтаж. Това е по-бюджетен вариант. Дълбок съд се пълни с вода, в него се спуска топлообменник. Разтвор на лимонена киселина (150 g / 750 ml) се излива в намотката през лейка. Контейнерът се поставя на котлона и се вари 15 минути. След това радиаторът се изплаква под течаща вода, изсушава се и се монтира на място.

Намалено налягане и слабо нагряване на водата

Признаци за образуване на котлен камък в топлообменника са намаляване на потока вода на изхода на колоната и нейното слабо нагряване. В този случай колоната може да не се запали добре и радиаторът да прегрее поради лош топлообмен с вода. Това задейства сензора за термична защита и изключва колоната.

Запушените перки на радиатора също водят до прегряване. Когато те се запушат с отломки, котлен камък, става трудно за продуктите от горенето да излязат в комина, което може да доведе до изгаряне на полата на топлообменника.

Твърдостта на водата е основната причина за влошаването на капацитета на тръбопровода. Наличието на калций, магнезий и други примеси допринася за образуването на котлен камък и намалява преноса на топлина. Нагряването значително подобрява този процес.


Скалата намалява ефективността, увеличава разхода на газ за постигане на желаната температура. Ако не вземете мерки за отстраняването му, отлаганията ще растат още по-бързо, до пълното блокиране на водния поток.

Невъзможно е да се използва колона с тръби на топлообменника, запушени с котлен камък. Това ще доведе до локално прегряване, пукнатини в намотката и необходимост от подмяната й.

Отстраняване: промийте топлообменника със специален разтвор. Предлага се голямо разнообразие от реактиви за професионална употреба. Те се справят най-добре при отстраняване на котления камък, без да повредят тръбите.

Повечето химикали съдържат разтвори на различни киселини. Концентрацията и съставът им са подбрани по такъв начин, че ефективно да разтварят солевите отлагания, но да действат възможно най-внимателно върху вътрешната повърхност на тръбопровода. Изборът на подходящ реагент трябва да се основава на материала на топлообменника.

Например реагентите, предназначени за медни радиатори, не могат да се използват за тръбопроводи от поцинкована и неръждаема стомана и обратно.

Изплакването с най-високо качество се извършва със специално оборудване (бустери). Ефектът се постига чрез многократна циркулация на реагента, неговото нагряване, обратно и използването на специални формулировки. Цената на такова оборудване, както и услугите, е доста висока. Закупуването на бустери е по-оправдано за професионална употреба.

Добрите резултати могат да бъдат постигнати по по-евтини начини, като се използват налични инструменти и реактиви.


Най-популярните и доказани измивания на топлообменници са лимонена киселина, оцет, декалцификатор и други киселинни почистващи препарати.Важно е да се спазва дозировката - превишаването на концентрацията на активното вещество може да повреди тръбопровода

За отстраняване на котлен камък обикновено се използват 10 - 20% разтвори. За 1 литър вода се взимат 100 g - 200 g антикален или лимонена киселина или 9% оцет. Най-голям ефект се постига, когато разтворът се нагрява до 80 - 100 градуса.

Промиването може да се извърши по два начина:

 • без демонтаж на радиатора;
 • с отстраняване на топлообменника.

За да се промие радиаторът, без да се отстранява, трябва да се извършат няколко стъпки. Първо, изключете водата, като замените контейнер за източване. Изключете изходната тръба, отворете крана. След това развийте гайката, свързваща намотката към водния блок. Свържете фунията от нарязаната пластмасова бутилка към входа на бобината с гъвкав маркуч.

След това фиксирайте фунията над топлообменника. Изсипете работния разтвор във фунията на малки порции, докато в другия край на намотката се появи пяна. Процедурата ще трябва да се извършва в продължение на 4-6 часа - до края на химическата реакция, фокусиране върху отделената пяна или използване на показатели за киселинност.

С демонтирането на топлообменника, промиването се извършва, както следва: първо, разглобявате колоната, отстранявате радиатора, горелката. След това плочата се почиства от сажди и сажди. След това радиаторът се поставя в голям метален съд с вода, реагентът се излива в тръбопровода и контейнерът се нагрява. Накрая топлообменникът трябва да се изплакне със студена вода и 10% разтвор на сода.

Миризма на газ при включване

Това е сериозен и опасен проблем. Изключете незабавно подаването на газ! Свържете се с газовата служба.

Масленото уплътнение вероятно е износено. Смяната в случай на изтичане на газ трябва да се извърши от специалист. Как да разглобим газово-водния агрегат и да стигнем до уплътнението, описахме по-горе.

Когато започнете да работите с оборудването, прочетете инструкциите. Препоръчва се да се извършва рутинна проверка на всички блокове на бойлера веднъж годишно. Сега знаете какво да правите. И ако сте объркани, прекъснете подаването на гориво и се свържете със сервизния център.

Неизправност на водния агрегат

Най-често газовите бойлери се ремонтират поради неизправност на водния блок. Работата му се състои в това, че под въздействието на налягането на течността мембраната вътре в нея, огъвайки се, прехвърля движението към пръта и тя вече движи тласкача на газовия агрегат. В резултат на това пружинният клапан се отваря и захранването към блока за управление е включено. Следователно, ако водният агрегат е повреден, устройството няма да се стартира.

Разбиването на водния блок може да се определи по външни признаци.

 1. Ако сте отворили водопровода и пръчката, притискаща плочата на превключвателя, е останала неподвижна (показана на фигурата със синя стрелка), това означава, че мембраната, разположена вътре в основния компонент на водната единица - „жабата“ - е повредена.

  Воден блок

 2. Засядането на стъблото може да се дължи на залепване.
 3. Възможно изтичане на мястото, където е свързан агрегатът за газ и вода, или изтичане на течност под контролния клапан (показано с червени стрелки).

Ако забележите поне един знак, възелът ще трябва да бъде премахнат и поправен. Водната единица може да се отстрани само заедно с газовия модул, тъй като те представляват единична конструкция. Това може да стане по следния начин:

 • след като сте се уверили, че газовият клапан на тръбата е превърнат в затворено състояние, можете да разкачите захранващия маркуч (а);
 • по същия начин, при изключено водоснабдяване, гайката на тръбата на водния блок (b) се отвива;
 • след това, с помощта на гаечен ключ, е необходимо да развиете гайката, която свързва водния блок с топлообменника (c);
 • изключете съединителния блок (d) на проводниците, свързващи соленоидния клапан към управляващия модул;
 • по същия начин проводниците (d), преминаващи към превключвателя, се разединяват;
 • с помощта на отвертка развийте 2-те винта (e), закрепващи разклонителната тръба към блока вода-газ, през който горивото се подава към колектора на горелката;
 • след развиване на крепежните елементи, целият блок може лесно да бъде изваден от устройството.

Воден възел

След това трябва да разглобите самия модул газ-вода.

 1. След отстраняване на устройството е необходимо да отделите водния блок. За да направите това, развийте 2-те винта (обозначени със стрелки). Не е необходимо да ги развивате напълно. С помощта на скоба те фиксират „жабата“ в газовия агрегат. Прикрепването на „жабата“ към последната може да се различава при различните модели, например в газовия бойлер Neva 3208.

  Отделяне на водната единица

 2. Ето как изглежда газовият модул при изключен воден модул.

  Газов модул

 3. След това ще трябва да разглобите самата "жаба", като развиете 6 винта. Те могат да залепнат и да се завъртят здраво или дори да се „оближат“ с отвертка, ако полагате много усилия. За да предотвратите това, първо можете да пуснете върху тях специална течност WD-40, след което те лесно могат да се развият и никой от тях няма да се счупи.

  Демонтаж

 4. След успешно развиване на винтовете, модулът се отваря на две половини и ще видите гумена мембрана.

  Гумена мембрана в

 5. Мембраната трябва да бъде внимателно инспектирана и ако се установи, че е много опъната или има пориви, тя трябва да бъде заменена с нова.

  Гумена мембрана в

 6. За да стигнете до пружинната плоча, диафрагмата трябва да бъде премахната. Ако е непокътнат, трябва да се направи внимателно, за да не се повреди пръстенът, с който е поставен върху разклонителната тръба (обозначен с червената стрелка на фигурата по-горе).
 7. След отстраняване на мембраната ще видите пружинна плоча.

  Пролетна чиния

 8. За да не разглобявате уреда за пореден път, огледайте уплътнението. За да направите това, внимателно отстранете плочата със стъблото.

  Проверка на пълнежа

 9. Извадете пружината и ще видите отрязаната тапа на отвертката. Отдолу има О-пръстен. Щепселът трябва да се отвива от време на време, за да се смаже и замени гумената втулка.

  Изрязан щепсел за отвертка

 10. След като преди това сте закупили комплект за ремонт на "жабата", сменете повреденото уплътнение и мембраната. Когато монтирате обратно уплътнението, не забравяйте да го смажете със силиконова грес и също така да смажете местоположението му.

  Ремонтен комплект

 11. Сглобяването на водния блок на газовата колона се извършва в обратен ред. Щепселът трябва да бъде затегнат, така че стеблото да минава през него без много усилия. Когато сте сглобили напълно „жабата”, ремонтът на водния блок може да се счита за завършен.

Ремонтът на газовия бойлер Neva 3208 по отношение на неизправността „жаба“ е подобен и интуитивен, въпреки че вътрешният изглед на устройството е малко по-различен. Газовият бойлер Neva 4511 също може да бъде разглобен, ремонтът му със собствените си ръце е напълно осъществим.

'

Когато се ремонтира китайски газов бойлер, размерът на водната единица винаги е изненадващ. Той е доста малък по размер и за да разглобите „жабата“, ще трябва да развиете само 4 винта.

'

Как да предотвратим повреда на газовия бойлер Oasis

За да се предотврати ситуация, когато е необходимо да се ремонтира газовата колона Oasis, е необходимо да се грижите правилно за газовото оборудване и да го използвате правилно. Именно тези препоръки могат да бъдат прочетени в инструкциите за газови бойлери. Ето няколко съвета за използване:

 • Необходимо е да се следи зарядът на батериите.
 • Когато изключвате устройството, първо трябва да изключите водата.
 • Ако устройството е изключено за дълго време, тогава е необходимо да се изключи подаването на горчива вода.
 • Периодично отстранявайте накипа от колоната.
 • Използвайте само газа, препоръчан от производителя.
 • Не включвайте колоната, ако няма сцепление.
 • Не поправяйте сами.

Характеристики на използване на батерии

От всички части батериите изискват най-честата смяна. За газови бойлери трябва да избирате само алкални батерии, направени съгласно технологията за алкална мощност със стандартен размер "D" и първата буква "L" в обозначението - LR20. Техният капацитет и експлоатационен живот са пет пъти по-дълги от тези на солените: от 1 до 1,5 години.


По-добре е да не купувате предмети, които са твърде евтини, може да се окажат фалшиви.Възможно е да инсталирате NiMH или Li-Ion батерии, но цената им със зарядно устройство е по-висока

Качествените батерии започват от $ 1,2. Има радикален начин за намаляване на разходите за подмяна на батерии - преобразуване на високоговорителя в захранване от електрическата мрежа.

За да направите това, можете да закупите специален захранващ блок за 3 V или да използвате зарядно устройство за мобилен телефон, за 5 V, с допълнителен стабилизатор. Основното изискване е мощността му да е достатъчна за запалване, което се случва при захранващо напрежение 3 V и ток 350 mA.

В случай на прекъсване на електрозахранването, винаги можете да държите батериите на склад, за щастие алкалните батерии имат срок на годност от 5 години и повече.

Качество на топлообменника в колона

Когато избирате колона, трябва да обърнете специално внимание на качеството на топлообменника. Видът метал и неговото качество оказват голямо влияние върху живота на радиатора. Изработени са от поцинкована стомана, неръждаема стомана, мед.

Най-издръжливата неръждаема стомана, но отстъпва по топлопроводимост на медта. Съответно те са по-малко икономични и имат по-ниска ефективност. Медните са най-ефективни по отношение на преноса на топлина, но и най-скъпи.


Когато сменяте топлообменника с нов, обърнете внимание на дебелината на метала и теглото на радиатора. Качеството не трябва да е прекалено леко

Факторът на високата цена на медта води до факта, че производителите спестяват възможно най-много дебелината на стената на топлообменника, като я намаляват до 0,5 мм, което значително намалява експлоатационния живот. По същата причина към медта се добавят и други метали. Така получената сплав може да има непредсказуеми свойства. В резултат на това такъв топлообменник не може дори да бъде запоен.

Качество на водата в системата

Ако водата в системата е подложена на често хлориране, това ще се отрази неблагоприятно на състоянието на медния топлообменник. В комбинация с по-тънки стени на тръбите това може бързо да доведе до корозия и образуване на фистула.

Повишената твърдост на водата в комбинация с отопление е не по-малко проблематична. Натрупаните отлагания изискват периодично промиване.

Можете да подобрите качеството на водата с аквафилтри и магнитни омекотители.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни