Направи си сам газова фурна - проектиране, производство и монтаж

Къде можете да използвате газова фурна

Газовата отоплителна система е универсална, използва се:

 • за отопление на бани и сауни;
 • като отоплителни котли при полагане на топлинни комуникации в помещение;
 • като част от котелните конструкции за осигуряване на апартаменти с топла вода през лятото;
 • ако разгледаме битови газови печки, тогава те са много популярни сред домакините. Благодарение на открития огън, ястията се приготвят на такава структура много по-бързо.

Видове и характеристики на газовите фурни

Преди да изградите газова фурна за баня със собствените си ръце, трябва да разберете основните дизайнерски характеристики на тези конструкции и техните видове.

Всички газови конструкции са класифицирани:

 • отопление;
 • домакинство;
 • отопление.

Ако разгледаме печка за баня или сауна, тогава си струва да се спрем на отоплителна газова конструкция.

Отоплителните печки се използват в автономни отоплителни системи и топлоснабдяване на частни сгради. Трябва да се има предвид, че при висока влажност на въздуха тези конструкции са практически безполезни, тъй като не могат да поддържат висока температура.

Газовите домакински конструкции са фурни за готвене, които често се инсталират в летните вили. Те са непретенциозни в грижите и лесни за използване, освен това са доста икономични.

Газовите фурни имат различни квалификации за:

 • вида на горелката, която е инсталирана в котела;
 • методът за нагряване на охлаждащата течност;
 • материалът за производство на рамката на пещта;
 • вида на използваното гориво.

Има много видове газови пещи, има и друг тип квалификация - според вида газова горелка:

 • атмосферни;
 • компресор.

Най-достъпните горелки на пазара са атмосферните горелки. Монтират се лесно - няма нужда да доставяте електричество и да инсталирате специална автоматизация. В този случай се включва инжектиране, под въздействието на което въздухът влиза в зоналната камера или специална тръба, инсталирана по аналогия с домашно приготвените конструкции.

Трябва да се разбере, че това е причината ефективността на пещта да зависи от подаването на кислород. Ако продухването е слабо, тогава ефективността на пещта също ще намалее значително - изгарянето на газа ще бъде бавно.

Най-сложният и скъп дизайн са надуваемите горелки, които пряко зависят от електричеството. Дизайнерската характеристика на този агрегат е специален вентилатор, който издухва въздуха в горивната камера. Ефективността на конструкциите е голяма, използването й е универсално, тъй като те могат да бъдат инсталирани в пещи от комбиниран тип. Атмосферните единици могат да бъдат инсталирани само в газови фурни.

Материалът на тялото може да бъде различен:

 • камък;
 • тухла;
 • метал.

Всеки материал има както положителни характеристики, така и недостатъци.

Правила за инсталиране

Може да се монтира самостоятелна газова печка за баня, но трябва да се спазват някои правила за инсталиране на такава конструкция:

 • Вътрешният газопровод трябва да бъде направен от мед и стомана.
 • Ако за връзката се използват гъвкави връзки, те трябва да са устойчиви на налягане и температура.
 • Монтажът на гъвкави маркучи трябва да се извършва в съответствие с приложимите стандарти. Ако се произвеждат в други страни, трябва да вземете сертификат за продукт.
 • Гъвкавите връзки, използвани за газови връзки, трябва да бъдат маркирани за и притежават диаметър 10 мм... Ръкавите не трябва да имат шевове, тоест да бъдат едно парче.
 • Газовата тръба трябва да бъде защитена от повреда.
 • Ако за банята не е предвидено централизирано газоснабдяване, трябва да се монтира изходът на горими продукти в атмосферата.

Само ако се спазват горните условия, газова фурна за баня може да бъде инсталирана със собствените си ръце.

Тухлени и каменни пещи

Тези дизайни се различават по продължителността на загряването. Ако има желание да вземете парна баня през деня, тогава ще трябва да започнете да загрявате банята през нощта или рано сутринта. Разбира се, такава печка се охлажда много по-дълго, например, добре нагрята баня, дори и през зимата, задържа топлината в продължение на 2 дни, ако в нея има тухлена конструкция.

Тухлените конструкции трябва да бъдат инсталирани върху основата, тъй като те имат прилично специфично тегло, малко се различават от класическата версия на печките за сауна. Единствената разлика е, че вратата няма да отвори достъп до камината, а до нагревателя, който се намира в самата печка.

Струва си да се отбележи, че цената на тухлена фурна ще бъде доста скъпа, тъй като за нейното инсталиране е необходим много материал.

Що се отнася до металните газови печки, те са много по-популярни сред обикновените хора, техните предимства:

 1. Лесен за инсталиране.
 2. Способността да изграждате сами, без помощта на професионален зидар.
 3. Дизайнът има ниско специфично тегло.
 4. Нагрява се бързо, поради което отнема много по-малко време за отопление на стаята.
 5. Рентабилност, особено ако сглобявате структурата сами.

Печките за баня са разделени на видове според вида гориво:

 • изключително на газ;
 • комбинирани.

Ако всичко е ясно с първите, тогава вторите трябва да бъдат разгледани по-подробно, тъй като те се отопляват както на газ, така и на дърва. Тази гъвкавост има значителни недостатъци:

 • обемност на структурата;
 • наложително е да инсталирате горелка за вентилатор;
 • сложността на изпълнението;
 • зависимост от електричество;
 • традиционните печки на дърва са много по-безопасни.

Що се отнася до газовите печки, те могат да бъдат оборудвани, без да има газопровод наблизо, тъй като те перфектно функционират върху пропан, който е свободно достъпен и се продава в метални бутилки.

Освен това пропанът се сравнява благоприятно с природния газ, топлинната енергия по време на изгарянето му е много по-ефективна. Този газ е икономичен при отопление на малка стая в баня; често не се налага да пълните бутилките.

Но има и съществен недостатък - необходимостта от оборудване на специално помещение за инсталиране на газови бутилки, което трябва да бъде на достатъчно разстояние от сградата, извън нея. Препоръчително е да се подготви стоманен контейнер, вкопан в земята.

Избор на горелка

Горелките са:

 1. Атмосферна.
 2. Надуваеми.

За домашна конструкция могат да се използват само горелки под налягане. Те са по-трудни от атмосферните, но много по-безопасни.

Устройствата са оборудвани с автоматични клапани, които изключват газа, ако пламъкът изгасне или печката се прегрее, както и ако възникне теч. Има модели с автоматично запалване.

Трябва да закупите горелка предварително, преди да запасите всички материали. Факт е, че горелките се предлагат в различни размери и форми - въз основа на това ще бъдат разработени чертежи и диаграми.

Когато купувате газова фурна за отопление на селска къща, лятна вила, баня, гараж, трябва да обърнете внимание на следното:

 • размерът на устройството, неговото съответствие с параметрите на конструкцията, която ще трябва да нагрее;
 • наличието на автоматична система за прекъсване на подаването на гориво, термостат и газов предпазител (последните два ще изискват малко надплащане, но по време на работа на газова пещ те ще спестят пари);
 • способността да се управлява газова горелка на основен и втечнен газ;
 • сертифициране на оборудване.

Как работят газовите фурни

За да имате представа за устройството на газова фурна, помислете за основните структурни елементи:

 • корпус, изработен от метал или друг материал, който предпазва вътрешното съдържание;
 • предпазител, който се монтира в случай, че има затихване в пещта - газът се спира незабавно и автоматично;
 • термостат, отговорен за температурата;
 • запечатана камера. Именно на този уред трябва да обърнете специално внимание, когато избирате дизайн в магазин или сами правите газова фурна. Безопасността на хората, живеещи в къщата, зависи от целостта и надеждността на камерата;
 • коминът служи за отстраняване на продуктите от горенето от банята.

Що се отнася до принципа на действие, той е съвсем прост. Газовата горелка, към която се подава газът, се намира вътре в корпуса. На тялото има нагревател и комин. Веднага след като горелката се задейства, процесът на горене започва в работната камера, от която тялото на пещта и камъните се нагряват и отпадъчните продукти излизат през комина.

Не трябва да забравяме за резервоара с вода, в който той ще се нагрява от изгаряне във фурната. Може да се монтира над печката и да се прикрепи към тръба, която при нагряване ще отделя топлина на течността. Но някои майстори изграждат резервоар, прикрепен към една от стените на пещта.

В допълнение към всичко по-горе, за газови печки за баня, трябва да изградите защитен калъф, който е изграден отгоре на основния, на места, където печката е близо до стените на банята.

Предимства и недостатъци

Днес газовото гориво се избира от много жители, ако има такава възможност в региона, тъй като се счита за най-икономичното гориво. Трябва също да се отбележи, че фурните на газ имат много предимства:

 1. Дизайнът е прост в сравнение с печките на твърдо гориво, например в газовите печки за баня, няма огромни пещи и тигани за пепел - те не са необходими.
 2. Лесна работа на газовия агрегат. Печката на дърва трябва непрекъснато да се следи и при изгаряне да се добавя гориво. Що се отнася до газовия котел, достатъчно е да зададете основните параметри: скоростта на потока на горивото, температурния режим, налягането и автоматиката ще наблюдават всичко това. Веднага трябва да се отбележи, че когато сами изграждате конструкция, не трябва да спестявате от автоматизация - газът изисква отговорно отношение.
 3. Няма нужда от постоянно почистване на газовата структура - няма остатъци от пепел и твърди отпадъци.

Газовите фурни имат недостатъци, но са малко от тях:

 • регистрация на документи и разрешения за инсталиране на газово оборудване - еднократно, но има известни трудности;
 • понякога има трудности през зимата с висок разход на гориво;
 • в някои области налягането в системата може да намалее, но това бързо се елиминира.

Производители

Руските газови фурни (Teplodar, Rus, Troika, Termofor) имат добри отзиви. Те са с високо качество и се представят на вътрешния пазар в широк диапазон. Те имат приятен дизайн, стоманена камина, врата от метал или топлоустойчиво стъкло. Такива устройства се отличават с висока производителност, простота и непретенциозност при използване. Някои модели са оборудвани със специални клапани за регулиране на температурата.

Газова печка за отопление на лятна вила, частна къща е печеливша и практична опция. Ако желаете, можете да го сглобите сами, но в случай на пропуск, такова устройство може да доведе до изтичане на горивен материал и експлозия. Ето защо е много важно да се спазват мерките за безопасност.

Как да направите газова фурна със собствените си ръце

Ако решите да създадете газова фурна със собствените си ръце, тогава няма да е трудно. Основното е да се определи последователността на работата и да се знаят основните нюанси, които ще разгледаме по-нататък,

Не трябва да се страхувате от сложни схеми, които често могат да бъдат намерени в интернет, ако разбирате как да се справите с чертеж, тогава няма да има проблеми.

Обучение

На първо място, ние създаваме проект на хартия. На него ще бъде маркиран тръбопроводът, който ще отиде до банята. Не трябва да правите това сами, тъй като е много вероятно да направите грешки. Свържете се със специална служба, в която има специалисти - те не само ще направят подробен проект, но и ще положат комуникации до мястото на инсталиране на пещта.

Освен това ще трябва да преминете през процедурата за одобрение с ръководството на газовата служба и да получите разрешение от пожарната служба.

Но тези действия трябва да се извършват само ако пещта ще работи от газопровод. На оборудването за втечнен нефтен газ трябва да се инсталират напълно различни резервни части, тъй като горивото ще идва от цилиндрите.

Когато съставяте проект, трябва да разработите добра вентилационна система, която прилича на комин. Тази работа също трябва да бъде поверена на професионалисти, тъй като при лоша вентилация на помещението има вероятност от отравяне с въглероден окис, ако възникне повреда в отоплението. Преди да поканите специалисти, струва си да подготвите цялата разрешителна документация - служителите имат право да откажат инсталирането, ако няма съгласие.

Инсталиране на газова фурна

Преди да започнете инсталирането на пещно оборудване, трябва да подготвите надеждна и защитена от топлина основа:

 • на пода е поставен азбестов лист, където трябва да се монтира конструкцията;
 • след това се покрива с парче ламарина и се завинтва плътно към дъските. Ако подът в банята е направен от бетон, тогава не е необходимо да се извършват тези манипулации;
 • освен това, близките стени са защитени, които също са обвити с азбест и желязо. Дори ако оборудването е инсталирано на значително разстояние, струва си да се уверите - топлината влияе отрицателно върху материала на стените;
 • сега в продажба има специални екрани, които могат да осигурят допълнителна защита не само на стените. Експертите съветват да ги монтирате около печката отстрани на парната баня - те ще попречат на присъстващите във ваната да докоснат горещата повърхност.

Освен това инсталацията се извършва в съответствие със системата за подаване на газ и наличието на завеси в банята. В случай на инсталиране на пещ, която ще работи от газопровод, струва си да закупите специален метален маркуч, свързан към входната тръба. Разстоянието се изчислява предварително - важно е да няма силно напрежение при полагането му до мястото за монтаж на пещното оборудване. В стените и преградите са подредени пасажи, които впоследствие трябва да бъдат добре изолирани, за да не удавят улицата през зимата.

Важно! Нежелателно е да се използва гумен маркуч за връзката, тъй като той не е безопасен и трае за кратко. По-добре е да не пестите пари и да купите елемент, изработен от топлоустойчив и влагоустойчив материал. Освен това модерните маркучи за свързване на газово оборудване са лесни за използване и надеждни.

Ако решите да инсталирате балонно оборудване с втечнен газ, тогава си струва да подготвите специално помещение, което ще бъде разположено на прилично разстояние от конструкцията на банята, защитено от пряка слънчева светлина и лятна топлина. Можете да отидете по два начина - изградете специален навес, чиито стени ще бъдат допълнително изолирани с пяна или минерална вата.

Изкопайте яма, чиито стени могат да бъдат тапицирани с дъска, така че да не се ронят, излейте бетон. След като монтират цилиндрите в тази вдлъбнатина, те конструират изолиран капак, който впоследствие може да бъде поръсен със земя.

Следва сглобяването и свързването на газовата фурна. Монтажът на конструкцията трябва да се извършва стриктно в съответствие с инструкциите, тъй като различните производители имат свои специфични нюанси по време на сглобяването - различни крепежни елементи и метод на монтаж.Но има правила, които се прилагат за всички модели без изключение:

 • минималното разстояние между стената и печката е 30 см. Ако стените са подготвени и защитени с огнеупорен материал - 15 см;
 • коминът се извежда през монтажа на тавана и покрива;
 • забийте лист метал на пода пред камината - от него могат да изхвърчат искри.

Ако моделът на газовата печка предвижда инсталирането на резервоар за вода върху тръба, тогава можете да я регулирате по височина, така че да е удобно за всички членове на семейството да я използват.

Веднага след като пещта е инсталирана на постоянно място, те започват да сглобяват системата за управление, ако тя не е вградена в конструкцията. В този случай е досадно стриктно да следвате ръководството, което обикновено се доставя с фурната.

Днес има много модели, в които се осигурява самозапалване, той не работи без електричество, поради което преди сглобяването на конструкцията в банята се изтегля отделен кабел, който го предпазва със специална гофрировка от високи температури.

Ако няма вграден вентилатор, тогава преди всяко запалване е необходимо да се провери тягата в конструкцията - за това се запалва кибрит и се довежда до прозореца на пещта.

Ако във ваната има газова печка, тогава стаята ще бъде напълно затоплена през зимата до желаната температура след 8 часа. Това не е точен показател, всичко ще зависи от мощността на конструкцията, качеството на изолацията на стените, тавана и пода.

Ако са инсталирани външни температурни датчици, фурната ще се изключи автоматично.

Изисквания за гаражни фурни

Важно е да запомните, че гаражът, макар и вторична конструкция, обикновено от тухли или блокове, все още е опасен от пожар. Ето защо тук преди всичко трябва да се вземат предвид правилата за пожарна безопасност.

На какво точно трябва да обърнете внимание?

 • Огнеупорна основа;
 • Монтаж на рефлектор;
 • Максималното разстояние от пещта до мястото, където се съхраняват горивата и смазочните материали;
 • Правилен избор и монтаж на комина.

Това са само основните изисквания. Има още много малки неща, на които пожарният инспектор може да обърне голямо внимание. Те ще трябва да бъдат коригирани по време на работа на газовия уред.

газова печка в гаража

Сега нека поговорим за това върху какво ще работи гаражната фурна. Тъй като говорим за ръчно изработени устройства, струва си да използвате и енергиен носител, който няма да „победи“ много финансовото ви състояние. Разбира се, идеално е, когато към гаража се води газова тръба. Но в град, който е малко вероятно. Но в частна къща тази опция е много добра.

 1. Първо, газта е бюджетна.
 2. На второ място, по отношение на експлоатацията, газовата печка за гараж е много удобна.
 3. Трето, газта намалява рисковете от пожарна безопасност. По този начин, като инсталирате предпазно устройство на устройството, такава фурна може безопасно да се използва.

Изработване на печка за баня със собствените си ръце: инструкции

Необходими материали:

 • газова горелка, атмосферна;
 • газова бутилка, която вече е изработена;
 • метална врата за горивната камера;
 • използван спирачен диск от голяма кола - за нагревател;
 • газова тръба с напречно сечение 50 mm - за подаване на газ;
 • тръба 100 мм - за комина.

Производство:

 1. Отрежете газовия цилиндър с мелница според чертежа.
 2. Пробийте 2 отвора за подаване на газ и въздух с малко.
 3. Оформете кръгли части за преградите, които разделят цилиндъра на работни зони.
 4. Заварете конструкцията, като вмъкнете заготовките на местата, където ще се намира: камина, вентилатор и нагревател.

Важно! Ако контейнерът за вода е отгоре, тогава си струва да заварявате тръбата, за да отстраните дима.

Издухване трябва да се извърши от тръба със сечение от 50 mm За да направите това, направете няколко отвора с напречно сечение от 5 мм, заварете парче тръба към основния цилиндър - на мястото, където ще бъде разположен вентилаторът.

След това, по подобен начин, монтирайте тръбата за подаване на газ, която трябва да бъде срещу камината, където ще стои горелката.

На този етап производството на газова печка може да се счита за завършено, остава само да се инсталира вътрешното оборудване.

Отопление на гаража с газ

Ако въпреки това решите да направите автономно отопление на газ в гаража, тогава можете да използвате както стационарно, така и мобилно оборудване:

Стационарно оборудване

Този тип включва различни газови печки и котли, за инсталирането на които в гаража е необходимо разрешение от съответните служби. Основното изискване е възможността за изграждане на специално котелно помещение, където ще бъде разположен самият газов котел, предназначен за отопление на гаража. Забранено е поставянето на газово оборудване на едно и също място с кола.

При закупуване и инсталиране ще са необходими определени разходи, но те са по-високи в сравнение с електрическо отоплително оборудване или, още повече, отопление на печки. В бъдеще всички разходи за газова печка в гаража ще бъдат напълно оправдани и цялата система на такова отопление ще струва много по-изгодно от другите видове отопление.

Мобилно газово оборудване

Ако не планирате цяла газова печка за гаража или не е необходимо постоянно отопление на гаража, тогава може да избегнете закупуването и инсталирането на скъпи газови уреди и полагане на тръби. Тогава е напълно възможно да се използват газови бутилки и други отоплителни тела, които могат да бъдат свързани към тях. Отоплението на гаража с бутилиран газ е чудесен вариант, освен ако разбира се не искате да отворите постоянен цех или производство. Възможно е да се изчисли разхода на газ, като се знае кое отоплително устройство ще се използва. Също така, като се вземе предвид режимът на работа и мощността на устройствата, е възможно да се изчисли най-подходящият обем на газовите бутилки.

По-добре е да съхранявате газовите бутилки в метален шкаф, допълнително изолиращ срещу замръзване, и е желателно шкафът да е над нивото на пода. Тъй като газът в бутилките е по-тежък от въздуха и ако изтече, ще бъде по-лесно да се намери проблемът.

Отоплението с газово оръдие е най-ефективният метод за бързо загряване на въздуха в гараж. Мощните уреди могат да повишат температурата в помещението за минути. По-малко мощните се използват за локално отопление на отделна част от помещението или в зоната за ремонт. За същите цели се използват и газови конвектори за отопление на гаража. Те работят с втечнен бутилиран газ и се различават по положителната си топлинна мощност.

Мощността се изчислява приблизително по тази формула - разделяме площта на помещението на десет: S / 10. Също така си струва да се вземе предвид фактът, че колкото по-голяма е полезната мощност, толкова по-голяма ще бъде консумацията на газ. Повечето газови конвектори имат допълнителни вентилатори (захранвани от мрежата), които помагат за по-бързото циркулиране на въздуха.

За отопление на гаража може да се използва и газова горелка. В него обикновено се предвижда използването на мини-газови бутилки, тъй като това устройство служи повече за готвене, отколкото за отопление. Газовите горелки "направи си сам" могат да бъдат свързани чрез редуктор към стандартни бутилки, но това трябва да се прави с повишено внимание. Всяка домашно приготвена газова горелка предполага получаване на топлина от открит огън, което само по себе си не е много безопасно. Самата горелка може да бъде директно част от по-мощно отоплително устройство.

Индустриални модели

Въпреки факта, че обикновена тухлена печка на дърва може да се преобразува, за да използва газ, по-добре е да се даде предпочитание на готовите модели. Изборът на такива единици е огромен. Устройствата се различават по своите характеристики, технически характеристики. Това, което ги обединява, може би е само едно несъмнено предимство - лекота на използване.

Няма желание за преоборудване на комина за газово оборудване? Винаги можете да направите избор в полза на печки с коаксиален комин. Такива отоплителни устройства могат да бъдат инсталирани дори в градски апартамент, без да се притеснявате за отстраняването на продуктите от горенето. Такива модели са по-скъпи, но са много по-ефективни и по-лесни за работа.

Можете да изберете модел с интензивно нагряване или без нагряване. За лятна вила, в която собствениците идват от време на време през зимата, топлоемката печка ще бъде най-добрият избор. Той е в състояние да акумулира топлина, подобно на обикновената дърва. Времето за охлаждане зависи от конкретния модел и е 4 - 12 часа. Всъщност не-интензивните печки са газови печки. За да се поддържа топлината, е необходимо да се осигури нейното постоянно изгаряне.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни