Предотвратяване на системи за отопление на вода в частна къща. Как да източите водоснабдяването си преди зимата


Как да подготвим канализационната система за зимата в неотопляема вила

Едно от слабите места на неотопляемата лятна вила или по-скоро лятна вила, където никой не живее през зимата, е канализационната система, разбира се, ако има такава.
Факт е, че дори ако никой не използва канализацията през зимата и канализационните тръби са положени с правилния наклон, в сифоните и коленете все още има вода, така наречената водна тапа.

Задачата на тапата за вода е да не позволява миризми и газове от канализацията да излизат извън къщата. Това качество, което е много необходимо и полезно през лятото, може да се превърне в вредно през зимата. Тъй като водата, поради своите физични свойства, се разширява по време на замръзване и може да повреди сифони и колене.

За да може канализационната система да работи правилно през следващата година, през есента, преди да заминете за града през зимата, препоръчително е да направите няколко прости стъпки:

Мит 2. Колкото по-голям е обемът на акумулатора, толкова по-добре.

Толкова по-добре за какво? За самия акумулатор, за надеждността на системата, за помпата? Резервоарът с голям обем е по-скъп, заема повече място и разходите за подмяна на мембрана са по-високи. Някои минуси.

Но в изявлението има определена логика и тя се състои в следното: колкото по-голям е обемът на хидравличния резервоар, толкова по-рядко помпата ще се включва. И колкото по-рядко помпата е включена, толкова по-дълго ще работи, тъй като ресурсът ще бъде запазен (режимът на стартиране на електродвигателя е най-интензивен - скок в пусковия ток, висок стартов въртящ момент, увеличено натоварване части на помпата).

От друга страна обаче е логично да се приеме, че има определен лимит на обема на акумулатора, при който е необходимо да се спре. В крайна сметка на никой не му хрумва да купи хидравличен акумулатор за частна къща с обем от хиляди литри. Въпреки че при такъв резервоар помпата може да се включва само веднъж или два пъти на ден или изобщо да не се включва. Не забравяйте, че ефективният обем на акумулатора е около 30%.

Погрешното схващане е, че дори ако намалим броя на пусканията на помпата на час наполовина (чрез увеличаване на обема на акумулатора), помпата няма да продължи два пъти по-дълго. Дори да знаем броя стартирания на час, не можем да изчислим общото време на работа във всеки цикъл, което е много по-важно за ресурса. По същия начин, ако използвате помпата само в продължение на шест месеца, например през летния сезон, не е необходимо да очаквате, че помпата ще продължи два пъти по-дълго от тази на съсед, който използва помпата през цялата година.

Прочетете също Помпа за почистване на канализацията

Производителите на двигатели не дават конкретно ограничение за включване / изключване за целия експлоатационен живот, след което двигателят се повреди или изисква ремонт. Животът на двигателя се влияе от общото време на работа и термичните условия. Но в същото време е много важно броят на краткосрочните стартирания на помпата на час да не надвишава стойностите, посочени от производителя (тези данни са в техническата документация за помпата). Това е основният критерий, по който се избира обемът на акумулатора. И ако помпата е оборудвана с плавен стартер, тогава броят на същите стартирания може да бъде увеличен. Тези. обемът на хидравличния резервоар може да бъде намален.

Мит 3. Всички акумулатори са еднакви. Ако няма разлика, защо да плащате повече?

Ако обръщаме внимание само на външния аспект, тогава е трудно да не се съгласим с това твърдение. Ако говорим за стандартни хидравлични резервоари със сменяема мембрана, тогава външно те наистина си приличат като братя близнаци.

Но както често се случва, най-важното е вътре. Въпреки че акумулаторите имат наистина просто устройство, дори тук има място за нюанси.Ето защо въздухът излиза в някои хидравлични резервоари и мембраната се проваля за година-две, докато други задържат налягане и служат много по-дълго.

Мит 4. Акумулаторът трябва да инсталира вентилационен отвор.

Системата за водоснабдяване (да не се бърка с отоплителната система) може да се справи без вентилационен отвор без никакви проблеми. Въздушните мехурчета с правилно положени тръби се отстраняват през крана по време на изтеглянето. И при неправилно положени тръби (с възможност за образуване на въздушни джобове), отдушникът няма да спаси въпроса.

Имайте предвид, че превключвателите за налягане могат да работят и с въздух (например инсталирани на компресорно оборудване).

Възможно е да се инсталира отдушник за самодоволство, но това не дава реален ефект.

Мит 5. Всички акумулатори са сини.

Помагайки на купувача да се ориентира в разнообразието от разширителни резервоари, повечето производители всъщност произвеждат хидроакумулатори (разширителни резервоари за водоснабдителни системи) в синьо. Стандартната асоциация на цветовете работи и в това няма нищо лошо.

Акумулаторът обаче е боядисан само отвън, така че няма технологичен проблем за промяна на цвета.

Хидравличните акумулатори са неразделна част от много битови и промишлени помпени станции (те се доставят с тях). Производителите на помпено оборудване не произвеждат самостоятелно разширителни резервоари и ги закупуват от специализирани предприятия. За маркетингови цели тези резервоари могат да имат не само различна табелка с различно име от оригинала (което днес не е необичайно), но и различен цвят. По желание на клиента производителят на хидроакумулатори може да ги боядиса във всеки цвят в завода.

Например, Grundfos дълго време използваше зелени акумулатори, Pedrollo имаше червени резервоари, а DAB - бели. Освен това дори различни пратки със стоки могат да бъдат с различни цветове. Понякога изборът на цвета на акумулатора зависи от общата цветова схема на производителя на помпата.

Самият цвят по никакъв начин не засяга техническите характеристики на акумулатора и като цяло може да бъде всичко.

Следователно, ако, например, зелен хидравличен резервоар от станция на Grundfos не работи, няма смисъл да търсите резервоар със същия цвят.

Разбира се, синьото е най-често срещаният цвят на пазара на акумулатори, но не е единственият.

Мит 6. За зимата е необходимо не само да се източи цялата вода от акумулатора, но и да се освободи въздухът.

Всъщност, ако планирате да използвате вашия акумулатор и през следващата година, тогава е необходимо да източите водата от резервоара. Не е необходимо обаче да се изпуска въздух след източване на водата. Мембраната е силно компресирана под въздушно налягане и изцежда цялата вода.

Смята се, че мембраната е по-лесна в свободно състояние и е по-добре да я премахнете за зимата. Без да спорим или дори да вземаме предвид разходите за труд, ето само един важен контрааргумент. Всички акумулатори се продават с предварително фабрично впръскване на въздух, което значително деформира (компресира) мембраната, тъй като няма обратно налягане на водата, когато не е свързана. В тази форма нов резервоар може да се съхранява повече от един месец или дори една година, докато намери своя собственик. И в това няма нищо лошо. Инсталиран е акумулаторът, контролирано е налягането на въздуха, системата е стартирана и всичко работи чудесно.

Прочетете също Как правилно да съхранявате гроздови джолани до пролетта

Нашият опит в експлоатацията на битови водоснабдителни системи показва, че положителният ефект от пълното изпразване на въздушната кухина за зимния период няма практическо потвърждение.

Разбира се, можете да стигнете до крайност, да разглобите половината от водоснабдителната система за зимата и хидравличен резервоар в допълнение. Изплакнете, подсушете и сгънете всичко у дома на топло място. Но тази опция е по-добре да се остави за "експерти".Максимумът, който трябва да се направи, е да се източи цялата вода и да се прочисти системата с компресор.

Мит 7. По-добре е да не замествате мембраната, а да смените целия акумулатор наведнъж.

Ако мембраната не успее, е необходимо да решите дали да замените само една мембрана или да замените целия акумулатор.

Искате ли да удължите живота на вашата мембрана? Не забравяйте да контролирате въздушното налягане.

Логично е решението да се вземе на базата на сравнение на цената на новата мембрана и на целия комплект акумулатори. За някои скъпи европейски марки цената на мембраната е около 60% от общата цена на продукта. Разбира се, това не е реалната цена на мембраната, а наглата политика на производителя, който се опитва да печели пари за резервни части и сервиз, което е съвсем обичайно днес. Освен това далеч не винаги е възможно да се намери подобен заместител, тъй като производителите могат специално да произвеждат мембрани с нестандартна врата. Ето защо не е изненадващо, че купувачът взема решение да закупи ново оборудване.

За други производители цената на мембраните е на ниво 30-35% от цената на нов акумулатор. В този случай бихме ви посъветвали да оцените състоянието на тялото и фланеца и, ако те са в задоволително състояние, да направите избор в полза на подмяната на диафрагмата. Тази операция не е трудна.

Ако акумулаторът не винаги е във влажна среда, тялото и фланецът му могат да служат дълго време.

Подготовка на тоалетната.

Най-големият обем на водата по обем е в тоалетната и е разбираемо - най-голям е трафикът през тоалетната. Освен че е най-големият, този щепсел се намира в коляното на керамичната тоалетна чиния, която има много ниски деформационни свойства. Най-просто казано, когато водата в тоалетната чиния замръзне, долната част на коляното просто се отчупва. Понякога това се случва много хубаво и спретнато, за да може отделената част да бъде залепена на място, но е по-добре да не рискувате.

При запазване на лятната вила за зимата:

 • промийте тоалетното казанче няколко пъти,
 • изключете подаването на вода към тоалетното казанче и изплакнете водата от казанчето.
 • развийте капака на резервоара и се уверете, че в резервоара почти не е останала вода, ако желаете, можете да отстраните останалата вода с парцал или гъба (това не е необходимо, ако в резервоара не е останало много вода).
 • Извадете възможно най-много вода от тоалетната чиния. Най-добре е за това да използвате специална лъжичка, направена с нож за тапети от пластмасова бутилка, оформена като черпак. Можете обаче да извадите водата с всякакви подръчни средства.
 • Отстранете излишната вода от купата със стара кърпа или гъба.
 • За да предотвратите навлизането на миризми от канализационната мрежа през къщата през зимата, плътно запушете отвора в купата с парцал.
 • Все още можете да хвърляте парцали отгоре и дори да затваряте капака, въпреки че това не е необходимо:

Дача и Къща

Ако къщата ви в страната е проектирана за замразяване през студения сезон, тогава трябва да източвате цялата вода от водоснабдителната система и всички водосъдържащи устройства всеки път, преди да напуснете къщата. Концепцията за замразяване на къща през зимата има своите плюсове и минуси.

Недостатъците на постоянното отопление на сезонна резиденция включват енергия и следователно финансови разходи, риск от прекъсване на електрозахранването и замръзване на неизточена вода във водоснабдителната система, риск от запалване на електрически нагреватели. Недостатъците на концепцията за замразяване на къща включват повишено износване на конструктивните елементи на къщата и интериорна декорация с по-често пресичане на нулата, необходимостта от труд за източване на водата всеки път преди напускане. Предимствата на концепцията за замразяване включват икономия на разходи, намален риск от инциденти и пожари.

Като цяло оптималният режим на работа на къщата зависи от вашия начин на живот: ако идвате в селската къща всеки уикенд през зимата, по-препоръчително е да поддържате къщата отопляема: + 5C, като например електрическите подове, като един от най- икономични и безопасни отоплителни средства. Преди да пристигнете в дачата или при тежки студове, можете да включите допълнителни конвектори чрез SMS (с инсталирането на подходящ контролер), които ще повишат температурата в къщата. Ако през зимата не дойдете в дачата или дойдете няколко пъти за половин година, тогава няма смисъл да поддържате къщата отопляема.И за да не замръзват тръбите, водата от водопровода трябва да се източи.

Полезни връзки по темата: Инсталиране на електрически бойлер, Пералнята не източва вода

Изтичане на вода преди зимата

За да сведете до минимум трудоемкостта на източването на вода от водопровода преди зимата, трябва да помислите върху няколко важни подробности, преди да проектирате системата за водоснабдяване и канализация.

Какво трябва да осигурите за удобно редовно оттичане на вода:

1. Тройник и дренажен клапан пред възвратния клапан в тръбата, подаваща вода към къщата (в кладенеца или в кесона на кладенеца.

2. При аварийно замръзване, експлоатация през зимата, тръбите трябва да бъдат изработени от материал, който не се счупва по време на разширение - например полиетилен с ниско налягане, полипропилен и др.

3. Във всеки клон на тръбопровода в къщата инсталирайте кран в най-ниската точка за източване на водата.

4. Ако е невъзможно да се стигне до най-ниската точка на водопровода (тръбите са зашити в пода и няма мазе), осигурете тройници за свързване на адаптер към автомобилен компресор за прочистване на всеки клон на тръбопровода.

5. Когато свързвате бойлера, осигурете тройник и кран за оттичане на вода с дюза за маркуч преди възвратния клапан на тръбата, влизаща в бойлера. И същият тройник с кран на изходната тръба от бойлера за бързо подаване на въздух при източване на водата.

6. Ако обемът на нагряването на водата е повече от 50 литра, осигурете канализационен клон, който не отива към септичната яма, за да се предотврати смъртта на микрофлората на септичната яма при изхвърляне на голямо количество вряща вода. Или източете гореща вода през маркуч отвън, но не в септична яма.

7. Избор на миксери. Ако е възможно, използвайте традиционни керамични или гумено-уплътнени кранове, а не едно-лостови клапани, които са чувствителни към замръзване на остатъчна вода.

8. Разширителен мембранен резервоар. Количеството остатъчна вода в гумената крушка след източване на водата не трябва да причинява щети поради замръзване. Авторът провери това на резервоара си - резервоарът оцеля 5 зими, но на 6-ти трябваше да се смени гумената крушка.

9. Местоположение на пералнята. Не забравяйте да източвате вода от перални, съдомиялни машини и т.н. устройства. За съжаление, в този случай простото оттичане на вода не е достатъчно - ще са необходими манипулации чрез обръщане на пералната машина или продухване с компресор. Ето защо, когато избирате място за него, осигурете безплатен достъп до него.

По-долу е дадена илюстрация на начина за източване на вода от обикновен временен водопровод, специално неподготвен за източване на вода преди зимата.

За да може канализационната система да работи правилно през следващата година, през есента, преди да заминете за града през зимата, препоръчително е да направите няколко прости стъпки:

1. Подготовка на тоалетната.

Най-големият обем на водата по обем е в тоалетната и е разбираемо - най-голям е трафикът през тоалетната. Освен че е най-големият, този щепсел се намира в коляното на керамичната тоалетна чиния, която има много ниски деформационни свойства. Най-просто казано, когато водата в тоалетната чиния замръзне, долната част на коляното просто се отчупва. Понякога това се случва много хубаво и спретнато, за да може отделената част да бъде залепена на място, но е по-добре да не рискувате.

При запазване на лятната вила за зимата:

 • промийте тоалетното казанче няколко пъти,
 • изключете подаването на вода към тоалетното казанче и изплакнете водата от казанчето.
 • развийте капака на резервоара и се уверете, че в резервоара почти не е останала вода, ако желаете, можете да отстраните останалата вода с парцал или гъба (това не е необходимо, ако в резервоара не е останало много вода).
 • Извадете възможно най-много вода от тоалетната чиния. Най-добре е за това да използвате специална лъжичка, направена с нож за тапети от пластмасова бутилка, оформена като черпак. Можете обаче да извадите водата с всякакви подръчни средства.
 • Отстранете излишната вода от купата със стара кърпа или гъба.
 • За да предотвратите навлизането на миризми от канализационната мрежа през къщата през зимата, плътно запушете отвора в купата с парцал.
 • Все още можете да хвърляте парцали отгоре и дори да затваряте капака, въпреки че това не е необходимо:

2. Подготовка на сифони за мивки, мивки, мивки.

Ако имате пластмасова канализационна система и съответно пластмасови сифони, тогава теоретично те могат да бъдат силно подготвени за зимата и да не готвят. Водният щепсел в пластмасовите сифони е с малък обем, пластмасата има по-високи топлоизолационни свойства от метала или керамиката, освен това пластмасата може да се деформира малко, така че обикновено водата, която няма време да се изпари от сифона преди настъпването на замръзване замръзва малко по-бавно, отколкото в керамична купа или чугунено коляно и превръщайки се в ледени сифони не се разкъсва. Ако имате чугунени сифони, наложително е да премахнете водата от тях за зимата. Това може да се направи по няколко начина, например с квачем (бутало) изтласква водата от сифона по-нататък по тръбата. Ако няма бутало, можете да опитате да го издухате с велосипедна или автомобилна помпа или леко да поставите кърпа между канализационната решетка и да поемете постепенно цялата вода. След като извадите водата, запушете дренажния отвор със запушалка или парцал (препоръчително е да натиснете парцала отгоре с нещо тежко), така че миризмите от канализационната мрежа да не навлизат в къщата.

Първата стъпка е да се източи водата от захранващата линия. За това имаме тройник и кран пред възвратния клапан в кладенеца (1). Използвайте дълга пръчка (3), за да отворите крана (2). Чуваме мърморене и наблюдаваме въздушни мехурчета, които се издигат от чешмата: водата се източва.Втора стъпка: източване на бойлера. Добре е водата да се охлади предварително. При липса на специални дренажни клапани развийте предпазния клапан на захранващата тръба (вдясно) и свържете маркуча за източване на водата. След това освобождаваме гайката на изходната тръба - всмуква се въздух и водата от бойлера започва да се оттича в маркуча.
Ако няма специални кранове за източване на вода от водоснабдителната система, ние изключваме тръбната връзка в най-ниската точка и източваме водата от тръбопровода.Ако има специален кран за източване на вода, ние го използваме.
Изключете дренажа и захранващия маркуч на пералната машина. Отвеждаме водата от тях.Обръщаме пералнята с главата надолу. Това ще се отърве от останалата вода в долните точки на дренажната система. В това положение оставяме пералнята за зимата с дълго пътуване. (Аз не съм се шегувам!)
Изтичане на вода от пералнята. Останалата част от водата е скрита в гофрираната кабина, преминаваща от резервоара към помпата: стискаме тръбата като круша и издухваме останалата вода - те ще излязат през маркуча за източване.Прекъсваме захранващите тръби на гъвкавия маркуч на душ кабината. Изцеждаме от тях останалата вода.
Извадете и издухайте през дъждовния душ - водата винаги остава в нея. Поставяме лейката на място.Изтичане на вода от душ кабината. Започваме да прочистваме крановете за душ. Отстранете душовата глава, поставете трипосочния кран (1) в положение за ръчен душ. И последователно отворете крана за топла и студена вода (1), продухвайки тръбите през маркуча за душ (можете да използвате компресор, помпа за жаби, силата на белите дробове за издухване). След това сменяме последователно положението на кран 2, за да източим останалата вода в него.
Най-приятната част от работата е източването на тоалетната чиния: можете да използвате всяка домакинска помпа за това (велосипед, пулверизатор, клизма, спринцовка на Джанет). Изваждаме всичко чисто. Ако вашата канализационна система има тенденция да излъчва приятни аромати (моят септичен резервоар не мирише), тогава изсипете антифриз в тоалетната. През пролетта също ще трябва да се изпомпва, а не да се източва в септична яма. В допълнение към тоалетната, тя ще премахне водата от сифоните на мивките и канализацията на пода.Изтичане на вода от филтъра: Отстранете финия корпус на филтъра (той се отвива по посока на часовниковата стрелка) и грубия корпус на филтъра. Излейте водата и изхвърлете използваната касета.
Отводняване на вода от помпената станция: Отворете главния щепсел на корпуса на помпата на помпената станция и източете водата в предварително подготвен контейнер.Развиваме щепсела отстрани на корпуса на помпата и продухваме старателно помпата, като се освобождаваме от останалата вода. Ако използвате потопяема помпа в кладенец или кладенец, тогава не се притеснявайте, водата там няма да замръзне в условията на нормална зима.

dom.dacha-dom.ru

Подготовка на сифони за мивки, мивки, мивки.

Ако имате пластмасова канализационна система и съответно пластмасови сифони, тогава теоретично те могат да бъдат силно подготвени за зимата и да не готвят. Водният щепсел в пластмасовите сифони е с малък обем, пластмасата има по-високи топлоизолационни свойства от метала или керамиката, освен това пластмасата може да се деформира малко, така че обикновено водата, която няма време да се изпари от сифона преди настъпването на замръзване замръзва малко по-бавно, отколкото в керамична купа или чугунено коляно и превръщайки се в ледени сифони не се разкъсва. Ако имате чугунени сифони, наложително е да премахнете водата от тях за зимата. Това може да се направи по няколко начина, например с квачем (бутало) изтласква водата от сифона по-нататък по тръбата. Ако няма бутало, можете да опитате да го издухате с велосипедна или автомобилна помпа или леко да поставите кърпа между канализационната решетка и да поемете постепенно цялата вода. След като извадите водата, запушете дренажния отвор със запушалка или парцал (препоръчително е да натиснете парцала отгоре с нещо тежко), така че миризмите от канализационната мрежа да не навлизат в къщата.

Използвам тези технологии от 15 години и досега всичко е надеждно. И да, не забравяйте да източите резервоара. Един мой приятел направи всичко както трябва, но не източи водата от резервоара. Когато настъпиха студове, херметичността на уплътнението в резервоара беше нарушена, водата влезе в купата и там замръзна. В резултат трябваше да сменя тоалетната.

Надявам се, уважаеми читателю, информацията, представена в тази статия, ви помогна поне малко да разберете проблема, който имате. Надявам се също, че ще ми помогнете да се измъкна от трудната ситуация, в която попаднах наскоро. Дори 10 рубли помощ ще ми бъдат от голяма помощ сега. Не искам да ви натоварвам с подробности за проблемите си, още повече, че те ще са достатъчни за цял роман (във всеки случай ми се струва така и дори започнах да го пиша под работното заглавие "Tee", там е връзка към главната страница), но ако не се заблудих във вашите заключения, тогава романът ще бъде и може да се превърнете в един от неговите спонсори и евентуално герои.

След успешно завършване на прехвърлянето ще се отвори страница за благодарност с имейл адрес. Ако искате да зададете въпрос, моля, използвайте този адрес. благодаря

... Ако страницата не се отвори, най-вероятно сте направили превод от друг портфейл на Yandex, но във всеки случай не е нужно да се притеснявате. Основното нещо е да посочите вашия имейл точно при извършване на превод и определено ще се свържа с вас. Освен това винаги можете да добавите коментар. Повече подробности в статията „Уговорете среща с лекаря“

Номер на Yandex Wallet за терминали 410012390761783

За Украйна - номер на гривна (Privatbank) 5168 7422 0121 5641

Подготовка на дачата за зимуване

Всъщност няма значение дали ще дойдете в селската си къща през уикендите през зимата или изобщо няма да отидете в селската къща, докато на улицата има сняг, така или иначе, преди настъпването на студа, къщата и парцелът трябва бъдете готови за зимуване.

Да се ​​отървем от водата

Задължителна част от подготовката на лятна вила за зимуване е източването на всички течности, които могат да замръзнат. Важно е да не пропускате нито един контейнер, нито едно устройство или устройство, по един или друг начин свързани с вода.

За съжаление, водата понякога успява да се скрие от очите и на най-внимателните собственици на жилища.

За да не се натъкнем на имущество, развалено поради замръзналата вода в него през пролетта, нека видим къде може да замръзне водата в къща, която не се отоплява през зимата.

На първо място, необходимо е да се изключи водоснабдяването и да се източи водата от всички тръби, до източника на водоснабдяване (кладенец, кладенец, централно водоснабдяване).

Особено внимание трябва да се обърне на метални сферични кранове на водопровода, които трябва да бъдат оставени в полуотворено (45 градуса) положение, в противен случай те могат да бъдат разкъсани от водата, останала в специалната кухина на сферичната камера.

След това трябва да се уверите, че в къщата не са останали буркани и бутилки със замръзващи течности. Боите на водна основа, киселите краставички, виното, млякото също замръзват, макар и при температура по-ниска от чистата вода.

В летни вили, посещавани през зимата през уикендите, бира, супа в тенджера или мляко в консерва често се забравят в работещ хладилник. При нормални условия нищо няма да им се случи, защото благодарение на термодатчика хладилникът спира да се охлажда, достигайки температура от около два до четири градуса по Целзий.

Как да премахнете водата от тоалетната за зимата?

Всички устройства, свързани към канализационната система, имат непрекъснат запек. Тоест, в коляното на тоалетната чиния, сифоните на мивки, вани и душове. Но водата не може просто да се отстрани от тях, тъй като лошата миризма от канализацията ще влезе в стаята.

Типичните решения са да се замени водата в шлюзовете с концентриран разтвор на натриев хлорид или течност против замръзване, като стъкло против замръзване в автомобила.

Изненадващо, но около литър вода остава в пералните и съдомиялните машини, които също трябва да се източат чрез развиване на филтър или специална дренажна тръба.

Опасно е да забравите напълно да източите вода от бойлери, особено след като в редица модели за съхранение, дори след като водата спре да се излива от канализацията, могат да останат до няколко литра. В топлообменниците на проточни модели също може да има достатъчно вода, за да ги повреди.

Водата също остава във колбите на водния филтър. Оттам е възможно да се източи само след отделяне на колбите от филтъра.

Помпена станция също е изложена на риск. Изключете маркучите и обърнете станцията, за да източите останалата вода от помпата и мембранния резервоар.

Извън къщата не забравяйте да източите вода от абсолютно всички контейнери, включително бъчви за събиране на вода, маркучи, кофи, лейки и контейнери за летен душ.

При липса на вентилация в херметически затворена къща през зимата, влажността се повишава и се създават условия за конденз по стените, мебелите и битовите предмети. Тъй като пълноценна вентилационна система в къщата не може да бъде направена бързо, е необходимо, ако е възможно, да се улесни осъществяването на обмен на въздух в къщата.

Повечето къщи имат достатъчно течове и пукнатини за въздушния поток, а проблемът с организацията на вентилацията се свежда до организирането на ефективен отработен газ. В тази връзка, по-специално, комина клапан, оставен отворен, свободно затворен люк към тавана и, разбира се, вентилационен щранг в банята, може да помогне в това отношение.

В същото време е по-добре да оставите интериорните врати отворени, за да е по-лесно въздухът да се движи из къщата.

Предлагаме ви да се запознаете с Какво лук е по-добре да засадите преди зимата? Кога да засаждаме лук преди зимата?

В различни ситуации снегът може както да спаси много от растенията от замръзване, така и да предотврати дълбоко замръзване на земята, и след като се натрупа в големи обеми, да отчупи клони на дървета и да събори покривите на различни сгради.

Колкото и да е странно, но снегът предпазва земята доста добре от замръзване и когато лежи в достатъчен слой, земята ще замръзне само на няколко сантиметра. На места, където няма сняг, дълбочината на замръзване до края на зимата достига метър или повече.

За да се замразят леглата по-малко, както и за да се улесни оттичането на стопената вода през пролетта, изкопаната през есента земя не се изравнява. Това води до задържане на сняг в леглата и натрупването му в големи количества.

За тези цели сухата зеленина трябва да се използва с повишено внимание, тъй като вредителите могат да хибернират в нея.Снегът може да се използва и за предпазване на почвата от замръзване в затворени оранжерии, където обаче ще трябва да се премести ръчно.

Но снегът може да създаде проблеми. Ако оранжерията е затворена с подвижен филм, тя трябва да бъде премахната за зимата, тъй като филмът става крехък в студа и дори леко увисване на рамката на оранжерията ще доведе до голямо натрупване на сняг.

Натрупаният и размразеният сняг по време на размразяването има голямо тегло, за което не може да се изчисли нито рамката на оранжерията, нито самият филм. Модерни оранжерии, покрити с поликарбонат, могат да бъдат произведени в олекотен вариант, който не е проектиран за значително натоварване от сняг.

Освен това можете да направите вертикални опори за парниковия свод, което значително ще увеличи здравината му. Опорите трябва да се поставят върху здрава основа, така че да не потъват в земята.

Повечето дървета и храсти могат лесно да преживеят студове, без никаква помощ от хората.

Друго нещо е, че в допълнение към студа, дърветата може да се нуждаят от защита от зайци, които през зимата се осмеляват да се доближат до човешкото обитаване и особено обичат да гризат кората на ябълковите дървета и сливи в кръг, което води до смъртта на тези дървета.

Въпреки това, в особено гладни зими това може да не е достатъчно и ще трябва да прибегнете до механични видове защита. Особено ценни дървета могат да бъдат защитени с рамка от телена мрежа; по-бюджетна опция е обвиването на багажника с торбички от полипропиленова тъкан или дори найлонови чорапогащи.

Топлолюбивите видове градински дървета и храсти ще трябва да бъдат защитени от замръзване. Торф и мулч могат да се използват за защита на кореновата система директно в багажника. Цевта може да бъде увита в чул. Има смисъл да покриете храстовите рози със смърчови клони.

Също така, преди зимата се предполага да се режат сухи, болни, слаби и пречещи клони.

Основното нещо при подготовката на тревата за зимата е да я отрежете на височина около седем сантиметра. Необходимо е да косите тревата преди настъпването на слана, тъй като тревата трябва да има време да се възстанови.

Опалите листа също трябва да бъдат премахнати.

Съвременните косачки с натрупващи се контейнери за окосена трева ви позволяват да правите и двете операции едновременно, тъй като те засмукват падналите листа заедно с окосената трева.

Отстраняване на разтопена вода

Въпреки факта, че снегът ще започне да се топи обилно едва през пролетта, подготовката за отклоняването на топената вода от мястото трябва да се извърши през есента, тъй като през зимата всичко ще замръзне и ще бъде покрито със сняг. Тези дейности се свеждат до задълбочаване и почистване на дренажните канали от зеленина и други отломки, както и проверка за запушвания в дренажните тръби.

Градинското оборудване за зимата трябва да бъде почистено от всякакъв вид мръсотия; металните части са смазани.

За оборудване, оборудвано с двигатели с вътрешно горене, горивото трябва да се източва от резервоарите за газ, особено за двутактови двигатели, които използват смес от бензин и масло: то губи свойствата си с течение на времето. Препоръчително е да проверите състоянието на свещта, горивните и въздушните филтри, както и електрическата мрежа.

Гризачи

Не се препоръчва да оставяте нищо годно за консумация в къщата, тъй като храната, дори скрита в метални или стъклени съдове, все още привлича гризачите със своята миризма. Ако мишките нямат какво да ядат във вашата къща, едва ли ще останат в нея дълго време.

Не можете да оставяте капани за мишки или примамки с отрова в къща, която е затворена за цялата зима, тъй като миризмата дори на един мъртъв плъх ще насити цялата къща навсякъде.

Мъртвите мишки нямат почти никаква миризма, но малко хора ще бъдат съблазнени от перспективата да намерят труповете си през следващото лято на най-неочакваните места.

Заключение

Напускайки къщата си за цялата зима или поне за уикенда, по-добре е да изключите цялото електричество в къщата и да изключите бензина.Естествено, трябва да помислите за защита на дома си от крадци, но това е тема за отделна статия.

Третирайте мазето и избата от плесен

Краят на сезона на лятната вила е подходящ момент за обработка на избата и мазето, така че "царството на плесените" да не започне в тях през зимата. На първо място, при сухо време изнесете всички буркани навън и изсушете стаята и след това обработете стените и другите конструкции с антисептик (тази процедура трябва да се повтаря на всеки няколко години).

Като антисептик можете да използвате разтвор на меден сулфат (100 g на 1 литър вода).

Феновете да решават проблеми по радикален начин препоръчват използването на сярна димна бомба за третиране на мазето. Запечатайте всички вентилационни отвори в празно помещение, покрийте металните части (ако има такива) с полиетилен. Проверете дали в къщата няма никой (ще трябва да го оставите за един ден) и след това запалете фитила на пула, излезте и затворете плътно вратите. Когато се върнете, проветрете всички зони правилно.

Обменяйте контакти със съседи

Ако все още не сте запознати със съседите си във вашата лятна вила, поправете го незабавно. Това е необходимо не само за да се впише в рамката на социалния етикет, но и за взаимопомощ, „ако нещо се случи“. Обменяйте телефонни номера или друга информация за контакт със съседите си. Съгласете се да се свържете помежду си, ако подозирате, че нещо не е наред със съседния район.

В допълнение към всичко по-горе, не забравяйте и за цветната градина: изкопайте и съхранявайте многогодишни растения, които го изискват, покрийте рози и други цветя. Прочетете какво още трябва да се направи в градината в нашия материал:

Подготовка на тоалетната.

Най-големият обем на водата по обем е в тоалетната и е разбираемо - най-голям е трафикът през тоалетната. Освен че е най-големият, този щепсел се намира в коляното на керамичната тоалетна чиния, която има много ниски деформационни свойства. Най-просто казано, когато водата в тоалетната чиния замръзне, долната част на коляното просто се отчупва. Понякога това се случва много хубаво и спретнато, за да може отделената част да бъде залепена на място, но е по-добре да не рискувате.

При запазване на лятната вила за зимата:

 • промийте тоалетното казанче няколко пъти,
 • изключете подаването на вода към тоалетното казанче и изплакнете водата от казанчето.
 • развийте капака на резервоара и се уверете, че в резервоара почти не е останала вода, ако желаете, можете да отстраните останалата вода с парцал или гъба (това не е необходимо, ако в резервоара не е останало много вода).
 • Извадете възможно най-много вода от тоалетната чиния. Най-добре е за това да използвате специална лъжичка, направена с нож за тапети от пластмасова бутилка, оформена като черпак. Можете обаче да извадите водата с всякакви подръчни средства.
 • Отстранете излишната вода от купата със стара кърпа или гъба.
 • За да предотвратите навлизането на миризми от канализационната мрежа през къщата през зимата, плътно запушете отвора в купата с парцал.
 • Все още можете да хвърляте парцали отгоре и дори да затваряте капака, въпреки че това не е необходимо:

Как да източим тоалетната за зимата

Може да се наложи да инсталирате или смените тоалетна чиния при различни обстоятелства: преместване, ремонт или неочаквана повреда. Ако няма време да чакате водопроводчик или искате да спестите пари, тогава е напълно възможно да го направите сами.

Подготовка на лятна вила за зимата - 15 важни неща, за които можете да забравите

За да не се окажете в „счупено корито“ с началото на следващия сезон, трябва правилно да затворите текущия сезон. Време е да се извърши работа, която ще помогне да се запази крайградската зона до пролетта. И така, ето как да подготвите лятна вила за зимата.

Със сигурност вече сте започнали да изпълнявате основната част от работата. Не се съмняваме във вашето преживяване през лятната вила и въпреки това предлагаме да проверим - изведнъж нещо „ми излетя от главата“?

Основните причини за източване на вода от системата за подово отопление

Може да има немалко причини, поради които се налага да източвате сами водата от тръбопроводите на отоплителната система - от предстоящото продължително отсъствие на жители в къщата до подмяната на водата в системата с антифриз. За да направим всичко правилно и да не повредим отоплителната система, ще разберем по-подробно как да източваме вода от топъл под себе си.

Честа причина за необходимостта от източване на охлаждащата течност е запазването на отоплителната система през зимата, когато се използва в обикновения воден кръг. Преди настъпването на студеното време това събитие се провежда предимно в дачи и в селски къщи, които не се използват през зимата. За опростяване и ускоряване на процеса на източване се използва специално оборудване.

Как сами да източвате вода от хидравличен акумулатор
Преносими въздушни компресори (моторни)

Друга също толкова важна мярка при работата на подово отопление е превантивната работа по отоплителната система. Котелната вода съдържа много примеси, които при нагряване се утаяват или образуват слоеве по стените на тръбопровода

Поради намаляване на вътрешния просвет на топлинните тръби, циркулацията на охлаждащата течност в системата се нарушава и топлообменът се намалява. Поради тази причина, когато се използва вода, охлаждащата течност трябва да се източва веднъж или два пъти годишно.

Водната верига, пълна с антифриз, не страда от този проблем. В този случай подмяната на охлаждащата течност се извършва на всеки 3-5 години - при условие, че котелът работи без прегряване (за подово отопление максимално допустимият праг за температурата на отопление на отоплителния агент е 45-55 0 С).

Как сами да източвате вода от хидравличен акумулатор
Един от видовете антифриз за запълване на контурите на системата за подово отопление

Друга причина за необходимостта от източване на охлаждащата течност може да бъде загубата на нейните физически свойства от течността. Промяна в характеристиките на антифриза настъпва след прегряване - разтворът започва да се пени, запълвайки отделни участъци от топлинните тръби с пяна, което нарушава циркулацията на охлаждащата течност в системата и намалява преноса на топлина.

Неспазването на технологията за инсталиране на топъл под, използването на материали, които не са предназначени за контакт с химикали, причинява появата на корозивни процеси в отоплителната система, в резултат на което циркулацията на охлаждащата течност също се нарушава, и възникват течове на водната верига.

Естествено, ще трябва да източите водата от тръбопровода за подово отопление, когато я замените с антифриз - модернизация.

Това са основните причини за необходимостта от изпразване на системата за подово отопление и, независимо от основата, водата трябва да се източва в съответствие с всички правила, с прилагането на мерките за безопасност и спазването на технологичната последователност на съставните операции .

Подгответе тревата за зимуване

Първата стъпка е да почистите тревата от отломки. Слоят от мъртви листа или клонки ще попречи на фотосинтезата и също така може да бъде отличен дом за патогени и вредители. Също така, тревата трябва да се мулчира, за да се запази засетата трева и да се намали изпарението на влагата. Не забравяйте за косене на тревата - тази процедура в средната лента може да се извърши до края на октомври. Освен това височината на косене трябва да бъде с 1-2 см по-висока от обикновено (т.е. ако през сезона отрежете тревата до 4 см, сега височината на тревата трябва да бъде 5-6 см).

През първата половина на октомври не забравяйте да подхраните тревата с фосфорно-калиев или специален есенен тор за тревни площи (според инструкциите). Ако по корицата са се образували ями и плешиви петна, те трябва да бъдат „закърпени“, като се добави пръст и сеят семена.

Общества Блог за момчета и момичета Как да предпазите тоалетната си от размразяване, без да я източвате

Коментари 163

от някакъв форум за дачи, очевидно откраднат) Имам село в моята дача. като цяло ништяк, дори не мирише много

Ние източваме водата от резервоара, изключваме захранването, изтласкваме водата от сифона с бутало. Дори капка да остане, тя просто ще замръзне и това е. Това проблем ли е?

пълна глупост за изграждане на удобна тоалетна на улицата

дори при + 5 няма шум в тоалетната, студът не сяда

Толкова умен съвет, шокиран съм. Купете пакет сол, разтворете го в топла вода и го изсипете в тоалетната и всички сифони в умивалниците. Евтино и весело!

Преди имаше удобства на улицата) Сега завършвам изграждането на вилата там, всичко е вътре, всичко е удобно и обмислено)))

Все пак нашата армия на чист въздух е по-хубава))

да през лятото, може би през зимата? при -25?)))))

Там не се случва отрицателно)

Елементарно. Както и колата. Изсипете антифриз в резервоара.

Е, ако е пукнатина, тогава я сменете недвусмислено, но ако е само отвътре, тогава я поправете, не е трудно.

Трудно ли е да се промени? Просто е нелепо да се обсъжда.

и ако вече не е издаден?

Сваляш механизма и отиваш в магазина

Чух историята за това как много отдавна в тоалетната във фабриката някой е мислил да излее кофа с разтворител в тоалетната ... тогава влезе човек, седна, запали кибрит и хвърли кибрит в тоалетната без подозирайки изненада ... казват, че той извади вратата на кабината, която свършва)))) Прекарах дълго време, представяйки си снимка)

Чух такава басня))

Чух историята за това как много отдавна в тоалетната във фабриката някой е мислил да излее кофа с разтворител в тоалетната ... тогава влезе човек, седна, запали кибрит и хвърли кибрит в тоалетната без подозирайки изненада ... казват, че той извади вратата на кабината, която свършва)))) Прекарах дълго време, представяйки си снимка)

защото нямате куирт на очилата ...

Но безплатна епилация)

на задника тогава? изобщо трябва ли ви?

Като опция, антифризът dlch smstm отопление, той не замръзва в лед.

Проверете кладенеца

Кладенецът не изисква специална подготовка за зимата. Но ако водата е придобила неприятна миризма на сероводород (миризмата на изгнили яйца) или мътна утайка, трябва да вземете мерки за почистване и дезинфекция. Вероятно ще се справите сами с малък кладенец (2-3 пръстена). Използвайте дренажна помпа или помпа за изпомпване на вода, слезте в кладенеца, почистете стените от мръсотия. След това дезинфекцирайте кладенеца.

За да дезинфекцирате кладенеца, можете да използвате таблетки, предназначени за пречистване на водата в басейна. Те се разтварят в кофа с вода (1 таблетка на 1 пръстен на кладенче), след което сместа се изсипва в кладенче, напълнено с вода, и се оставя за 6-8 часа. След това водата отново се изпомпва.

Ако почиствате кладенеца през есента, няма да е необходимо да правите това през пролетта - обикновена дезинфекция е достатъчна.

Инсталиране на нова акумулаторна мембрана

Ако във въздушното отделение се открие вода, се вземат спешни мерки за подмяна на мембраната. Той служи като предпазител между двата основни блока на устройството, акумулаторната камера и въздушната камера. За да стигнете до мембраната, развийте фланеца с връзката за водоснабдяване. Мембраната се отстранява. Резервоарът се изсушава и се инсталира нова част.

По време на монтажа се използват херметични средства. Те се използват за покриване на контактната точка на фланеца с мембраната. Това ви позволява да организирате правилната работа на водоснабдителната система, предпазвайки резервоара от загуба на въздушно налягане през незащитената връзка. След извършване на цялата работа, акумулаторът е свързан към водопроводите и дренажните тръби. Ако мембраната бъде заменена не преди зимния период, устройството е пуснато в експлоатация.

«>

Подгответе водопровод

Водоснабдителната система в страната през зимата е особено уязвима, така че трябва предварително да се погрижите за нейната безопасност. Ако не планирате да го използвате през зимата, тогава водата ще трябва да се източи от тръбите. За да направите това, трябва да изключите водоснабдяването и да отворите отводнителните кранове в най-ниските точки, така че водата да изтече от гравитацията. Ако няма дренажни клапани, използвайте автокомпресор. За да духате през тръбите в страната за зимата, затворете всички клапани на колектора и прикрепете компресор към тръбата. След това трябва да създадете налягане от 3-4 атмосфери и да отворите един от колекторните кранове - под налягане на въздуха водата ще излезе от тръбата. Повторете процедурата с всеки ред.

За безопасност на тръбопровода на открито и в неотопляеми помещения, оставете клапаните леко отворени и демонтирайте смесителите.Освен това не забравяйте да източите водата от филтрите.

Ако тръбите не са достатъчно дълбоки, те трябва да бъдат изолирани. За да направите това, над мястото, където тръбите преминават, поставете листове от експандиран полистирол или полистирол и го фиксирайте, като натиснете с тухли и вкопаете.

Изцедете водата! Съвети, докато чакате слана

30 септември 2013 г.

Слушам

81678

Лятото винаги завършва по-рано, отколкото бихме искали. Изглежда, че тревата все още е зелена, а листата не падат, но е ясно, че много скоро ще има първите слани, а след това ще има сняг и студ.

Лятото винаги завършва по-рано, отколкото бихме искали. Изглежда, че тревата все още е зелена, а листата не падат, но е ясно, че много скоро ще има първите слани, а след това ще има сняг и студ. Почивката в дачата е към своя край и започва да се подготвя за зимата. Бързо оцветете нещо според последното слънце, проверете (с помощта на есенни дъждове) състоянието на покрива, премахнете скарата, люлката, батута, поставени на цялата площадка в плевнята ... И в края на октомври източете вода от всички устройства и устройства, в които се намира.

Понякога дори опитни собственици, които имат къща за сезонен живот, допускат грешки, като я запазват за зимата. И ако собственикът на къщата я купи през пролетта и това е първата му зима, тогава той трябва да се подготви за нея толкова внимателно, колкото Нансен за плаването на кораба "Фрам" през центъра на Арктика.

Нека оставим настрана опцията, при която електрическите нагреватели, например, топъл под, остават включени, за да поддържат положителна температура в къщата. Такова решение е изпълнено с пожар в случай на повреда на електрическото оборудване или, което се случва много по-често, "размразяване" на всичко, което се пълни с вода в случай на аварийно спиране на тока. Нека извършим "класическата" подготовка на къщата за зимата.

Водопроводни тръби

На какво трябва да обърнете внимание? Какво и къде да се отцеди? Да се ​​разходим заедно из къщата и да видим. Очевидно на първо място трябва да се погрижите за източването на водата от водопроводите. Дизайнът на лятната водоснабдителна система може да бъде различен за всеки, материалът на тръбите и видовете клапани, работното налягане и мястото на монтаж на помпата също могат да бъдат различни, но правилно изработената система трябва да има няколко общи свойства : - Тръбите са положени така, че да имат наклон към водоизточника (например кладенец), което улеснява оттичането му. - На тръбата, през която се подава вода към къщата, има "възвратен клапан", който в режим на работа не позволява да се оттича. В зависимост от дължината на тази тръба и дълбочината на кладенеца или кладенеца, клапанът може да бъде монтиран или в кладенеца, или в къщата, до акумулатора. Задачата на собственика е да го „неутрализира“ и да гарантира, че водата се оттича обратно в кладенеца (ако се използва кладенец) или в специално подреден дренаж (ако се използва кладенец).

За това на захранващата тръба е монтиран дренажен клапан, разположен между възвратния клапан и акумулатора. Ако кранът е разположен в кладенец, той е снабден с дълга дръжка за изтегляне, което му позволява да работи, без да се спуска. Вместо ръчно управляван клапан може да се използва така нареченият „нормално затворен“ електромагнитен клапан. Когато към него се подаде напрежение, той се отваря, което позволява на водата да се оттича. Предимствата и недостатъците на това решение са очевидни - можете да източите водата, без да излизате от дома си, като просто натиснете бутон, но това изисква или мрежово напрежение, или връзка с алтернативни източници на захранване.

Ако възвратният клапан се намира в къщата, близо до акумулатора, тогава всичко е много по-просто - в правилно монтирана система участъкът на тръбата, оборудван с такъв клапан, се дублира от паралелна тръба, на която е монтиран дренажният клапан, а за ръчно управление не е нужно да се качват в кладенеца. Ако няма такава тръба с кран, тогава ще трябва да разглобите водоснабдителния блок, да го източите ръчно.Някои собственици понякога разглобяват този уред, за да се уверят, че акумулаторът е празен, вярвайки, че замръзването на остатъци от вода в него може да повреди гумената мембрана. Многогодишният опит в експлоатацията на това устройство обаче показва, че замразяването на малко количество вода в него не води до неговото унищожаване.

След като приключите с източването на водата с помощта на отводнителния кран (между другото, крановете на крановете трябва да бъдат отворени едновременно), трябва да се уверите, че тя е оставила тръбите, прокарани през къщата. При правилно инсталиране на системата, тройниците с дренажни клапани се монтират в най-ниската точка на всеки клон на тези тръби. Независимо от това, за пълна увереност в успеха, ще бъде полезно да се прочисти системата. Но за тази операция ще говорим малко по-късно.

Филтри и помпи

По правило преди и след акумулатора се инсталират филтри - механични груби и фини, въглища, йонообменни и други - довеждащи вода до необходимите параметри.

Грубият филтър, монтиран на самия вход на системата, като правило се самопочиства чрез обратно промиване, след което трябва да остане без вода. Останалите филтри имат сменяеми касети. Всички те, след източване на водата, трябва да бъдат разглобени, патрони, които не са изтекли, измити и съхранявани (ако дизайнът им позволява дълъг престой без вода).

Следващият елемент на системата, който трябва да бъде проверен, е помпата. Може да е в кладенец или кладенец, тогава няма какво да се притеснявате - в Московския регион кладенците не замръзват, поне не замръзват до дълбочината, където помпата обикновено е окачена. Ако помпената станция е инсталирана в къщата, трябва да отворите специалните запушалки за източване и да се уверите, че в корпуса на помпата не е останала вода.

Понякога трябва да се накланя, за да е сигурно, че водата се оттича напълно. Тази операция трябва да бъде описана в ръководството за помпата.

Бойлери

Сега трябва да се справим с бойлери. От течащи електрически нагреватели

водата излиза, когато системата се източи, въпреки че проверката дали това се е случило ще бъде правилното решение. Въпреки това нагревателите за съхранение от тип котел са по-често срещани. Познати са ми няколко „собственици на дачи“, които едно време са оборудвали къщи с бойлери и след първата зима са ги изхвърлили - не са успели да източат правилно водата. Как можете да избегнете грешки? На първо място, трябва да се има предвид, че тръбата, през която се подава гореща вода към смесителя, я отвежда от горната част на резервоара, а тръбата за подаване на студена вода трябва да се използва за източване. Обикновено върху него е монтиран предпазен клапан, чиято цел е да се изключи възможността нагревателни елементи да работят без вода в аварийни ситуации или да започне изпускането на вода при надвишаване на работното налягане. Формално казано, чрез предпазния клапан, отваряйки го ръчно, можете да източите водата от резервоара. Това обаче изисква търпение. Препоръчително е да поставите тройник, снабден с дренажен кран с дренажен маркуч между предпазния клапан и входа за студена вода.

Можете да правите без кран,

но след това всеки път, когато водата се източи, ще трябва да махнете предпазния клапан и да замените например кофа. Ако обемът на резервоара надвишава 40-50 литра, дренажният клапан, маркучът, от който е свързан към канализацията, е единственият начин за бързо и удобно освобождаване на нагревателя. В този случай не забравяйте, че ако има септична яма, не можете да излеете гореща вода в нея - микрофлората няма да устои на това.

Когато източвате вода от резервоара, оставете въздуха да попадне в него. Най-добре е да изключите тръбата, доставяща гореща вода към смесителя за това. По правило нагревателите за съхранение са окачени от горната част на стената по такъв начин, че долната им част да опира само върху нея. Когато водата спре да тече, трябва да разклатите резервоара няколко пъти, без да го махате от стената. Най-вероятно от него ще изтече още малко вода.След това можете спокойно да го оставите до пролетта.

Пречистване на системата

След като бойлерите се изпразнят и тръбите, които ги снабдяват с вода, се разкачат (като правило такива нагреватели се свързват към мрежата с помощта на гъвкави маркучи в метална оплетка), водопроводната система ще бъде разделена на няколко фрагмента, в които значително количеството вода вече не трябва да остава ... Сега, за пълна увереност в неговото отсъствие, те могат да бъдат издухани. За това се използва специален клапан, към който е свързана помпа или компресор за напомпване на автомобилните гуми. Клапанът се завинтва към краищата на тръби или гъвкави маркучи, освободени след източване на водата от нагревателите. Чрез затваряне на смесителните кранове и отваряне на отводнителните кранове, компресорът се пуска в действие и тръбите се освобождават от останалата вода. Понякога такъв клапан е монтиран за постоянно в системата.

Тъй като всички клапани в такива системи са сферични кранове,

тогава трябва да се има предвид, че те имат кухина, в която през зимата не трябва да остава вода. Това може да се случи, ако сферичният кран на тръбата е затворен преди източване на водата от тръбата. Същото важи и за смесителите с една ръка. Следователно, в края на операцията по източване на тръбата, отворете всички смесителни и дренажни клапани и ги оставете в това положение. Мрежата за душ, особено тази, която е снабдена с превключвател за режим, трябва да се извади от тръбата, да се излее (или дори да се разклати) водата, отстранена преди пролетта.

Пералня и миялна машина

В днешно време няма да изненадате съседите си в страната с пералня и съдомиялна машина. Как да ги подготвим за зимата?

Пералната машина трябва да бъде изключена от водопроводната и канализационната система, а краищата на маркучите да бъдат спуснати в съд с ниски ръбове, например в леген. Включете режима за източване. В края на работата - изключете машината от захранването и развийте капака на дренажната помпа,

заместване на някакъв малък плосък съд. Сега в машината е останало малко количество вода в дебелия гумен маркуч, свързващ резервоара с дренажната помпа. Замразяването на тази вода е допустимо, но понякога се препоръчва да обърнете колата с главата надолу и да я оставите до пролетта. Някои машини са оборудвани със специална тръба за източване на останалата вода.

По-малко ясна е ситуацията с миялните машини.

Дизайнът им е много разнообразен, пътищата на движение на водата и кухините, в които тя може да остане, се различават в зависимост от производителя на машината и нейния тип - например машините за под и маса имат забележими разлики. Ако инструкциите за колата не посочват директно, че тя може да бъде в неотопляемо помещение през зимата и няма алгоритъм за подготовката й за това, тогава е по-добре да не рискувате.

Няма дреболии

Да не забравяме, че освен водопровода, имаме и дренажна система, а водата в него също има къде да замръзне. Трябва поне да разглобите сифоните под мивките. Ако има тоалетна чиния, водата от резервоара трябва да се източи, а от водния уплътнител - да се изпомпва със спринцовка, гумена крушка и др. За да се предотврати пълненето на къщата с "ароматите" на септичната яма след изпомпвайки, антифризът се излива във водното уплътнение. През пролетта се изпомпва по същия начин като водата през есента. Разбира се, не можете да източите антифриза в септична яма.

Като правило в селските къщи има друго устройство, което изисква внимание в края на сезона, въпреки че няма нищо общо с водоснабдяването. Това е мобилен климатик. Нашият „нервен“, както казват метеоролозите, климат ни принуждава да закупим това устройство и активно да го използваме през лятото за охлаждане, а в дъждовния извън сезона - за отопление и борба с влагата.

Не забравяйте, че за разлика от климатиците за прозорци и сплит системите, монтираният на пода мобилен климатик няма дренажни тръби, а водата, взета от въздуха по време на работа, се натрупва в специален контейнер.Някои модели имат специални тръби за оттичане на вода в картер или леген по време на работа на климатика, но дори и в този случай може да остане значително количество вода вътре в него. Остатъчната вода трябва да се отстрани чрез накланяне на устройството към дренажния отвор. Освен това е много препоръчително да включите климатика за съхранение през зимата за около час в режим на вентилация, за да изсъхне топлообменника.

*** Е, приключихме с подготовката на "водосъдържащите устройства" на типична селска къща за зимата. Докато правехме това, кратък есенен ден приключи и небето беше осеяно с ярки октомврийски звезди. Дълго се дрънкахме! Сега трябва да се приберем след залез слънце ... Добре, че не се наложи да обслужваме соларния бойлер и хидромасажния душ.

Но основното е, че работата е свършена. И сега можете спокойно да си починете от дачата до следващата пролет.

Възможно ли е да се справим по-бързо?

По-бързо - възможно е, но в случай на подобрена система. Следователно тази информация ще бъде полезна за тези, които ще възстановят или сериозно ще променят своята лятна водоснабдителна система.

На първо място, можете да се отървете от главния дренажен клапан на захранващата тръба, което беше обсъдено в началото на нашия разговор и съответно да не губите време за манипулации, свързани с него. Заменя се с дренажно устройство от два вида. Първият, най-примитивният вариант е мъничък (около 1 мм) отвор в стената на захранващата тръба в кладенеца, веднага след възвратния клапан. Капацитетът на помпата е толкова голям, че наличието на такъв отвор не засяга потребителските качества на системата, но когато помпата е изключена и крановете на смесителя са отворени, водата напуска системата доста бързо. Съществен недостатък на този метод е, че водата бавно излиза дори при затворени кранове, принуждавайки помпата постоянно да се включва, за да поддържа работното налягане в системата.

Вторият, много елегантен от техническа гледна точка метод е да се инсталира на същото място енергонезависим автоматичен дренажен клапан, който отваря дренажния отвор, когато налягането в системата падне до 0,2 атмосфери, тоест когато помпата е изключен и всички кранове са отворени.

По-горе говорихме за водопроводни системи, сглобени от твърди тръби. Като правило те използват металопластикови тръби и свързващи елементи за тях, чийто избор е много голям на пазара, както и полипропиленови тръби. Такива тръби се считат за по-устойчиви на замръзване на водни остатъци в тях, тъй като имат известна еластичност. Много е удобно да ги свържете чрез заваряване, но за лятното водоснабдяване е по-добре да използвате специални съединители - в този случай през пролетта можем лесно да заменим секцията за спукване. Работното налягане в такива системи е до 3 атм., А релето, което управлява помпата, обикновено е настроено така, че да се изключи, когато налягането достигне 3 атм., И се включва при 1,7 атм.

Възможно е коренно да се промени сложността на обслужването на системата, като се използват гъвкави маркучи на площадката от кладенеца до къщата, които не се страхуват от замръзване на водата в тях. Има маркучи, които могат да издържат на високо налягане - 3-6 атм., Но можете да използвате обикновени градински подсилени маркучи. Вярно е, че те няма да издържат на високо налягане и релето ще трябва да бъде настроено така, че помпата да се изключи при 1,7-1,8 атм., Ако обаче 3-4 души постоянно живеят в къщата и те не отварят всички потупва едновременно, тогава това налягане е напълно достатъчно.

Тези маркучи могат безопасно да оцелеят при тежки студове в отсъствието на собствениците. Те могат да се полагат директно върху повърхността на земята, да се използват до късна есен и в последния момент да се навиват и отстраняват. Дори да пропуснем момента и водата в тях ще замръзне преди нашето пристигане (и ще замръзне по-рано, отколкото в тръбите, положени в къщата), те могат безопасно да бъдат оставени на местата си до пролетта.

Още по-полезна информация от света на недвижимите имоти в нашия Youtube канал Real Estate +

Отговори от експерти

Вземете тоалетна четка и избутайте водата в тръбата с нея. Почти цялата вода ще си отиде, ще стане малко. И тогава добро лекарство, имам - SANOX, изсипете го за няколко минути.

директно с ръкавици и директно във водата със специален химичен агент. Не изпомпвам нищо и всичко е измито

не започвайте и патицата помага за охлаждане + обикновена тоалетна четка, отидете за нея)))

купувайте тези химикали. продуктът се измива с вода и ако нещо е ръкавица + четка, това е всичко. какво толкова сложно има в това.

ако не искате да се намокрите, напълнете 33% разтвор на солна киселина и го оставете за няколко часа и ще се радвате

купете 4 различни продукта, след това ги изсипете и буталото ще завърши работата си)))

просто се нуждаете от добър почистващ препарат за тоалетна. Купих го тук, не е нужно да източвате водата. всичко е добре измито. просто изсипете за няколко минути

ксилитол за тоалетни и няма нужда да се изкачвате навсякъде, всичко изяжда след 10 минути

Често проверявайте отново, използвайте специални инструменти и няма да има проблеми.

Помислете правилно, ако тоалетната е много мръсна и няма да има наслояване без изпомпване. Сложете ръкавици, накиснете с гъба, след това изсипете Silit за тоалетни, оставете го да престои с него 5-10 минути, след това вземете желязна кърпа и тръгнете. Това е за силна мръсотия.

Отиваш и купуваш нова тръба за вентилатор в магазина

Хвърлете парцал за пода, след което го издърпайте, тъй като попива вода

Изтласкайте с бутало, разбира се, няма да работи на сухо, но това ще е достатъчно

Как да премахнете напълно водата от тоалетната (от сифона на тоалетната)?

Необходимо е напълно да източите тоалетната, тоест не само да източите резервоара, но да отстраните водата от сифона на тоалетната.

Как може да се направи това, кой е най-добрият, по-удобен и по-бърз начин?

В началото трябва да затворите крана за подаване на вода към тоалетната, след това напълно да източите водата от резервоара на тоалетната, може би резервоарът тече (дренажни фитинги) и ако това не бъде направено, водата постоянно ще се оттича в тоалетната (купата).

Допълнителни опции за избор:

Ако това е тоалетна чиния с PVC дренажна приставка към пода или тоалетната чиния е монтирана точно чрез такава гофрировка,

Развиваме болтовете (ключ за 10, по-рядко за 9-11).

Повдигнете тоалетната с наклон към канализацията и източете водата от сифона на тоалетната.

Не е необходимо да изваждате тоалетното казанче, освен ако не опира до стената и не пречи на повдигането на тоалетната под ъгъл (говорим за компактна тоалетна)

Ако тази опция не е подходяща (например тоалетната е монтирана върху циментово-пясъчен хоросан, уплътнител или гърлото на тоалетната отива в чугунен тройник), тогава можете да източите водата, без да демонтирате тоалетната.

Можете да използвате тази круша

Ако няма такава круша, ще се получи медицинска спринцовка с голям обем или дори клизма.

Ако случаят не е такъв, тогава ви е необходим голям парцал, естествена тъкан, която абсорбира добре водата.

Спускаме парцала в тоалетния сифон (парцалът трябва да е голям, за да не се плъзне в канализацията), изваждаме го, изстискваме го в кофа и повтаряме стъпките.

По-добре е да работите с ръкавици, кърпата може да бъде заменена с гъба.

След като извадите напълно водата от тоалетната, сменете влажната кърпа на суха и избършете тоалетната.

Възможни неизправности на уреда

Как да източвате вода от бойлер

Ако помпата се включва твърде често и след това се изключва незабавно, тогава трябва незабавно да проверите налягането на въздуха в акумулатора. При подценени показатели ще е необходимо да се изпомпва. Но ще бъде възможно да се реши проблемът по този начин само ако мембраната и тялото на резервоара не са повредени. Тук ще помогне само свързването на сервизния център с майсторите.

Ако на зърното на въздушния клапан се появят капки вода, акумулаторът трябва незабавно да бъде изключен от водоснабдителната система. Това е пряк признак за увреждане на мембраната. В такава ситуация не можете да го направите, без да го замените. Въздухът не трябва да навлиза във водопроводната система на частна къща през мембранния резервоар.

Ако помпата изобщо не иска да се включи, струва си да погледнете настройката на превключвателя за налягане. Има моменти, когато е настроено на твърде високо налягане.Възможно е също така въздухът да попадне в смукателния маркуч, което задейства защитата от сухо движение.

Как да източим тоалетната за зимата

Подготовка на тоалетната

 • Промийте тоалетното казанче няколко пъти, затворете подаването на вода към тоалетното казанче и изплакнете водата от казанчето. развийте капака на резервоара и се уверете, че в резервоара почти не е останала вода, ако желаете, можете да отстраните останалата вода с парцал или гъба (това не е необходимо, ако в резервоара не е останало много вода).
 • Извадете възможно най-много вода от тоалетната чиния.
 • Най-добре е за това да използвате специална лъжичка, направена с нож за тапети от пластмасова бутилка, оформена като черпак.
 • Можете обаче да извадите водата с всякакви подръчни средства. Отстранете излишната вода от купата със стара кърпа или гъба.

За да предотвратите навлизането на миризми от канализационната мрежа през къщата през зимата, плътно запушете отвора в купата с парцал. Все още можете да хвърляте парцали отгоре и дори да затваряте капака, въпреки че това не е необходимо.

Видео: инструкция: източване на вода за зимата в двойна къща

Как да размразите водата в тоалетната чиния?

Веднага искам да отбележа, че не трябва да има вода в тоалетното казанче, ако това е тоалетна във външна тоалетна или тоалетна в къща, която не се отоплява. Тя (вода) там просто не е необходима, никой не използва тоалетната.

За да се предотврати навлизането на миризма на отпадъчни води в стаята, тоалетната (структурно) има "сифон", който осигурява хидроизолация.

Сифонът на тоалетната ще трябва да се размразява.

Силно препоръчвам да не се използва вряща вода, тоалетната веднага ще се спука поради спада на температурата (освен ако, разбира се, това е тоалетна от неръждаема стомана, такава тоалетна е много рядка).

Вместо вряща вода, желаната температура, при която водата ще се размрази, е по-добре да използвате обикновена сешоар (конструкцията не е най-добрият вариант).

Включваме сешоара и постепенно затопляме дъното на тоалетната (има вода).

Топла струя въздух от сешоар трябва да бъде равномерно разпределена, тоест една зона не може да се нагрява дълго време.

С времето този процес е дълъг, можете напълно да размразите тоалетната за 30-40 минути.

Ако има вода в тоалетното казанче, то се размразява по същия начин със сешоар, не източвайте казанчето, докато не се размрази напълно.

Видео: подготовка на тоалетната за зимата

Предназначение, устройство, принцип на действие

Първоначално нека изясним от гледна точка - хидравличният резервоар и разширителният резервоар не са едни и същи устройства. Хидравличният акумулатор се използва във водоснабдителни системи на частна къща, уредени да подават вода с помпа от външен източник, докато разширителен резервоар е инсталиран в отоплителни и водоснабдителни системи, за да стабилизира тяхното налягане и да предотврати появата на воден чук.

Помислете за основните функции на хидравличния резервоар във водоснабдителните системи:

 • устройството предотвратява износването на помпата поради често включване - тъй като резервоарът постоянно съдържа вода, помпата ще стартира само когато е празна, което ще има положителен ефект върху издръжливостта на блока;
 • акумулаторът намалява вероятността от воден чук в тръбопровода, когато помпата е включена, той също така поддържа стабилно налягане в системата, предотвратявайки колебанията на налягането, когато се използват няколко крана едновременно;
 • резервоарът осигурява постоянно подаване на вода, което е особено важно в селските къщи с проблемно захранване.

Помпена станция с хидравличен акумулатор

Устройството на хидравличния резервоар се състои от метален резервоар директно и мембрана вътре в него, която разделя резервоара на две камери - едната за вода, другата за въздуха. Водната камера е направена от бутил - санитарно безопасен вид каучук, съхраняваната в нея течност не влиза в контакт с металните стени на резервоара. Водоснабдяването и изпускането става през две резбови дюзи, към които са свързани тръбопроводи, дюзите имат идентичен диаметър.

Пневматичен клапан е отговорен за регулирането на налягането във въздушната камера.Акумулаторите с голям обем (100 литра и повече) са оборудвани с възвратен клапан, който е необходим за обезвъздушаване на въздуха от водната камера. Спирателен вентил изпълнява подобна функция в малки резервоари. Стандартното въздушно налягане в акумулатора е 1,5-2 бара.

Разновидности на хидравлични резервоари и характеристики на тяхното изчисляване

В зависимост от формата на тялото това оборудване е разделено на два вида - хоризонтален и вертикален хидроакумулатор. Между тях има само една конструктивна разлика - вертикалните резервоари с обем над 50 литра са оборудвани с клапан за изпускащ въздух, който се натрупва във водната камера и намалява ефективността на устройството. В хоризонтални резервоари с обем 50-100 литра, клапанът е разположен в крайната част на страната на тялото.

Във всички акумулатори с обем по-малък от 50 литра въздухът се отделя от водната камера чрез пълно източване на водата. Изборът на формата на резервоара се основава на размера на помещението, където ще бъде монтиран. Тук няма трикове - трябва да вземете резервоара, който се вписва по-добре, в пространството, отредено за него.

Разновидности на акумулатори

По-труден е изборът на резервоара според експлоатационния параметър. Тук се нуждаем от изчисление на оборудването, което ще помогне да се определи необходимия му обем. Изчислението се извършва по формулата: O = K * Rmax * (Dmax + 1) * (Dmin + 1) / (Dmax-Dmin) - (P + 1), при което:

 • K е коефициентът на мощност на помпата, свързана към хидравличния резервоар;
 • Rmax - най-високият планиран разход на литри вода в минута;
 • Dmax - ниво на налягане на водата в резервоара за изключване на помпата (Bar);
 • Dmin - ограничение на налягането на водата за включване на помпата (Bar);
 • P е налягането на въздуха в хидравличния резервоар (Bar).

Коефициентът на помпа зависи от мощността на неговия двигател:

 • мощност 0,55-1,5 kW - коефициент 0,2;
 • 2-3 kW - 0,375;
 • 4-5,5 kW - 0,625;
 • 5-9 kW - 0,875.

Изчисляването на почти всички акумулатори за битови водоснабдителни станции ще покаже, че е необходимо да се използва резервоар с обем 25-50 литра. Това е оптималният обем за повечето помпи за кладенци и кладенци, което ще бъде достатъчно за пълноценно водоснабдяване на частна къща.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни