Как да източвате вода от котел: тънкостите и нюансите на "мокрия случай"

Какво е?


Сухата техническа дефиниция казва: клапан за свръхналягане е котва, която автоматично освобождава излишната вода, когато възникне свръхналягане.
Това е устройство с директно действие, тъй като реагира директно на ефекта на нагрятата среда. (вода или друг топлоносител).

Като правило, клапанът за свръхналягане е включен в основното оборудване на всички компактни бойлери.

Понякога клапанът за свръхналягане се бърка с възвратен клапан. Често пъти и двете устройства се намират в един корпус, поради което възниква объркване. Но, тези устройства се използват за различни задачи и са фундаментално различни помежду си.

За какво е необходимо?

Задачата на клапана е да изхвърля излишната гореща вода в работния резервоар на нагревателя. Разширяването на водата създава голям натиск, който застрашава целостта на уреда.

Клапанът автоматично източва малко вода, като общия обем достига номиналната стойност. Това спестява нагревателя и предпазва оборудването и хората от контакт с топла вода.

Излишните обеми вода се изхвърлят през специален разклонителен тръбопровод, свързан към дренажна система или специален приемен резервоар.

Целесъобразността на процедурата за източване на течността

Тази процедура може да е необходима по всяко време. Едно от условията е банално почистване на котела от натрупаната мръсотия под формата на плака. Също така, този процес може да е необходим, ако това устройство не се използва целогодишно. Друга често срещана причина за източване на нагревателя е ремонт или подмяна на оборудването.

На първо място, за да извършите процеса на източване на течността от котела, имате нужда прочетете инструкциите, предоставени с оборудването по време на покупката... В тази брошура ще бъде разкрита цялата същност на процедурата за вашия модел оборудване. Далеч не винаги е възможно да се източи водата без помощта на специалисти; трябва да сте готови за такъв завой. Основният враг се счита за ръжда, която се образува по стените на резервоара след източване на течността. Ръждата може да причини големи и понякога непоправими щети на котела.

Експерти в услугата на бойлери съветват да тече студена течност през системата в продължение на няколко месеца. Това ще изисква приблизително 200 литра. Времето на този процес е веднъж на 3-4 месеца. В някои случаи е разрешено стандартното свързване на бойлера към мрежата.

По времето, когато устройството не функционира, е необходимо да се следи температурата в помещението и при необходимост да се включи отоплението. Ако температурата в стаята е спаднала до 5 градуса със знак плюс, тогава съществува риск от повреда на устройството. Има случаи, когато поради ниската температура резервоарът дори избухна.

Ако котелът се повреди или се появи теч, течността трябва да се източи от капитана. Докато вашето устройство е в гаранция, източването ще бъде безплатно, тогава тази операция ще изисква известно плащане.

Последици от отсъствието


При нагряване течността увеличава обема си (се разширява) с 3%... Това означава, че в нагревател с работен обем 10 литра ще се появят допълнителни 0,3 литра.
Ако размерът на резервоара не е проектиран да приема допълнителни обеми вода (и това се случва най-често), тялото на нагревателя ще бъде унищожено. Тогава ще се появи пукнатина, в която водата ще започне да навлиза.

Повечето нагреватели са проектирани по такъв начин, че намаляването на налягането в работния съд веднага да се компенсира от грима от мрежата. Следователно дебитът ще бъде постоянен, докато контейнерът не бъде заменен или ремонтиран..

Кога е необходимо да се източи водата от котела?

Изтичане на вода от резервоара на котела.

„Все още не използвам котел, което означава, че в него определено не е необходима вода, в противен случай той ще застоява“ - това мнение на потребителите може да се срещне навсякъде. Но се оказва, че в случая с нагреватели за съхранение нещата не са толкова прости.

Например, ако устройството е в гаранционно обслужване, тогава подобни действия се разглеждат от представители на сервиза като намеса на трета страна. Това означава, че в случай на повреда на котела, собственикът му автоматично се лишава от правото на безплатен ремонт или подмяна.

В допълнение, магнезиевият анод, предназначен да предпазва вътрешните елементи на устройството от корозия, изпълнява функциите си изключително във вода. Следователно, изпразвайки резервоара, потребителите неволно ускоряват корозионните процеси.

Но има обстоятелства, при които експертите отговарят положително на въпроса дали е необходимо да се източи водата от котела или не:

 • понижаване на температурата до стойности от + 5⁰C и по-долу (ако нагревателят е монтиран в неотопляема къща, процедурата трябва да се извърши преди настъпването на зимното студено време);
 • самостоятелна подмяна на магнезиевия анод, почистване от варовик и отстраняване на повреди след края на гаранционния срок (в противен случай водата трябва да се източи от капитана от сервизния офис).

Ще се влоши ли водата в котела?

В други ситуации се препоръчва да оставите котела пълен, дори ако никой няма да го използва дълго време. Не се притеснявайте, че водата в резервоара ще се влоши. Ако първоначално е бил чист, отсъствието на застояли фактори (въздух и светлина) ще предотврати появата на зацапана миризма и „разцвет“.

Човек не може да не отбележи един категоричен плюс - винаги има резерв от течност в къща или апартамент. Може да се използва за технически цели в случай на спиране на централното водоснабдяване или повреда на помпата.

Съвет: Най-подозрителните потребители могат да бъдат посъветвани да сменят пълненето на резервоара около веднъж на тримесечие. За да направите това, трябва да държите горещия кран отворен в банята или кухнята за 10-15 минути (не е необходимо да включвате нагревателя).

Устройство и принцип на действие

Вентилът за свръхналягане е директно действащ пружинен клапан. Изходът му е затворен от топка, притисната към отвора от пружина.

Когато H2O главата в нагревателя надвиши силата на пружината, топката отваря прохода и освобождава излишъка вода. Веднага щом налягането падне, пружината отново притиска топката и затваря изхода.

Съществуват различни конструкции на клапаните, при които не само топка се използва като заключващ механизъм, но също така и клин, изпъкнал елемент и други части. Общият принцип на действие обаче е един и същ за всички дизайни.

Външно вентилът наподобява конвенционален обков за тройник, но на перпендикулярния му изход е монтирана дръжка за източване на вода. Изходът е снабден с оребрени издатини за свързване на тръба, която се свързва към дренажната система.

Изгледи

Има няколко вида такива устройства.... На първо място, те се разделят според стойността на ограничаващото налягане:

 • за контейнери до 50 л;
 • от 50 до 200 литра;
 • над 200 литра.

По правило устройствата от първата и втората група са еднокомпонентни. По-мощните предпазни клапани са проектирани за високо налягане (обикновено до 7 бара).

Има модели със и без дръжка за източване. Първите са по-удобни, те ви позволяват да проверите работата на устройството или ръчно да намалите количеството вода в контейнера.

Видове и сортове

Ако говорим за обикновени предпазни клапани за бойлер, те изглеждат почти еднакви, само нюансите се различават. Но именно тези малки детайли са отговорни за лекотата на използване.

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

Предпазен клапан на котела с принудително освобождаване на налягането

На снимката по-горе има два предпазни клапана с освобождаващи лостове. Те са необходими за периодични проверки на ефективността. Знамето на лоста е повдигнато нагоре. Той издърпва извор заедно със себе си, освобождавайки го да изпуска вода. Тази проверка трябва да се извършва около веднъж месечно. Можете също да изпразните резервоара на котела - вдигнете знамето и изчакайте всичко да изтече.

Разликата в представените модели е, че в модела на снимката вляво лостът е фиксиран с винт. Това елиминира възможността за случайно отваряне и пълно изливане на вода.

Още две разлики са поразителни. Това е стрелка върху тялото, показваща посоката на движение на водата, и надпис, показващ за какво налягане е предназначено устройството. Привидно незначителни подробности. Но ако можете да разберете посоката на движение на водата (погледнете в коя посока е задействан отворен клапан), тогава е по-трудно с номиналната стойност. Как да различаваме например при 6 бара или при 10 бара? Само чрез проверки. Как ще ги различават продавачите? Няма начин. По кутии. Ами ако го поставите в грешната кутия? Като цяло е по-добре да не се вземат без маркировки на кутията. Това обикновено са най-евтините от китайските дизайни, но разликата в цената не е достатъчно голяма, за да си заслужава риска.

Обърнете внимание и на формата на изхода за вода. Моделът отляво има дълъг, нелинеен дросел. Маркучът ще се побере доста лесно върху него и ще има достатъчно дължина за монтиране на скобата. Формата на фитинга на модела вдясно е различна - с удължение към края, но по-важното е, че фитинга е къс. Все още можете да издърпате маркуча върху него, но скобата е под въпрос. Освен ако кримпване с тел ...

Свързана статия: Модел на числа за кръстосано зашиване: метрики как да бродирате, малък римски, красив шрифт, като калкулатор

Следващата снимка показва предпазни клапани без принудителен флаг за освобождаване на налягането. Този отляво има капачка с винт отгоре. Това е обслужван модел. Ако е необходимо, можете да развиете капака, да премахнете запушването, котления камък и други замърсявания.

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

Предпазни клапани - изправни и не

Моделът вдясно е най-лошият вариант. Няма индикации, принудително нулиране или поддръжка. Те обикновено са най-евтините от наличните, но това е единственото им предимство.

Всички горепосочени модели са подходящи за бойлери до 50-60 литра. Предлагат се и други модели за по-големи котли, много от които имат вградени допълнителни устройства. Това обикновено е сферичен кран и / или манометър за контрол на налягането.

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

За котли до 200 литра

Тук връзката за изпускане на вода има стандартна резба, така че няма да има проблеми с надеждността на закрепването. Такива устройства вече имат доста висока цена, но тяхното качество и надеждност са много по-високи.

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

С манометър и оригинал

Не всички харесват тези устройства на външен вид. За тези, които придават голямо значение на естетиката, се произвеждат много атрактивни устройства. Тяхната цена обаче е сравнима с цената на скъп бойлер, но красива.

Как да изберем модел на котел?

Ако бойлерът е оборудван със стандартно предпазен клапан, трябва да се закупи същия модел за подмяна. Понякога обаче възникват ситуации, когато е необходимо да инсталирате устройството на стар модел котел, който не е оборудван с такава защита.


В такива случаи е обичайно да се ръководи от цвета на дръжката за източване:

 • червено - моделът е проектиран за максимално налягане от 0,6 MPa;
 • черен цвят - 0,7 МРа;
 • син цвят - 0,8 МРа.

Параметрите на котела могат да бъдат намерени в инструкциите. Понякога максималното налягане е посочено на специална плоча или хартиен стикер, монтиран върху корпуса на устройството.

Необходимо е да изберете устройство в точно съответствие с предстоящото натоварване.... Ако е проектиран за по-малко налягане, водата постоянно ще се оттича. Ако рейтингът на клапана е много по-висок от работната стойност, устройството няма да работи, ако е претоварено, създавайки опасност за нагревателя.

Как да изберем и инсталираме

Изберете предпазния клапан за бойлера в съответствие с налягането, за което е проектиран уредът. Тази цифра е в паспорта. Също така, изборът се влияе от обема на резервоара. Те произвеждат устройства с граница на отговор 6, 7, 8, 10 бара. По принцип всички агрегати са проектирани за такъв натиск. Така че всичко е просто тук.

Монтажът е лесен: тегленето на ленено семе или димната лента се навиват върху резбата, след което клапанът се завинтва към разклонителната тръба. Усуква се докрай на ръка, след това още един или два завъртания с помощта на клавиши. Много по-важно е да изберете правилното място за инсталирането му. Когато инсталирате бойлера, този клапан се монтира директно на входа за студена вода.

Свързана статия: Довършване на склонове на прозорци със сандвич панели - последният етап от инсталацията

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

Пример за инсталиране

Освен това може да има и възвратен клапан, който също се нарича спирателен клапан. Но това вече е успокоение - същото устройство се предлага и в защитното, а дори и често след водомера на входа. Схемата за инсталиране е показана по-долу. Това е една от нормалните опции.

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

Схема за монтаж на предпазен клапан на котела

Диаграмата има сферичен кран. Необходимо е резервоарът да се изпразни преди съхранение през зимата (в летни вили) или преди демонтаж за поддръжка и ремонт. Но по-често го слагат на тройник, който се завинтва директно върху входната тръба на бойлера. На тройника отдолу се завинтва предпазен клапан, а в страничния изход се поставя сферичен кран.

Клапан за бойлер: кой е необходим и защо

Монтиране на предпазния клапан след тройника

Всъщност това са нормални опции.

Инструкции за инсталиране стъпка по стъпка

Клапан за свръхналягане е монтиран на линията за подаване на студена вода към бойлера. Не трябва да има никакви допълнителни устройства или спирателни клапани между котела и устройството.

На корпуса на устройството стрелка показва посоката на водата, за да се премахнат грешките при инсталирането.

Инструменти и материали

За да инсталирате, ще ви трябва:

 • FUM лента или санитарен лен;
 • прозрачна тръба към изхода;
 • газов ключ (малък).

Намотката е необходима за запечатване на резбови връзки. Необходимо е внимателно да използвате гаечния ключ, за да не откъснете конеца или да не откъснете тръбата на котела.

Прозрачната тръба се изтегля през изхода, а другият край се поставя в канализацията.... Тръбата не трябва да е прозрачна, но е по-удобно да контролирате процеса на отводняване, ако виждате режима на изхвърляне на излишната вода.

Процес на инсталиране


Преди да започнете инсталацията, е необходимо да изключите захранването от котела, да източите водата и да изключите захранващия клапан.

Клапанният възел обикновено се завинтва директно върху връзката за нагряване на нагревателя.... Водопроводна лента или FUM лента се нанася върху резбовите връзки, след което тялото на клапана се завинтва.

Изходът трябва да сочи надолу. След това се завинтва гъвкавият маркуч за подаване и тръбата за оттичане на вода се опъва.

За да тествате ефективността на защитата, налейте вода и включете отоплението. Когато устройството достигне номиналния режим, дръжката за източване е настроена във вертикално положение. Ако водата е изтекла от тръбата (тя може да се види през прозрачните стени на тръбата), тогава инсталацията е извършена правилно.

Отцеждане

След това продължете директно към канализацията. Колко бързо ще се извърши операцията зависи от това как устройството е свързано (закопчано).

Връзката е проста

как да източите котела

Разхлабете гайката на тръбата за подаване на студена вода.

Най-простият от вариантите за свързване на котела не предполага наличието на каквито и да е устройства, които да улеснят задачата за източване.Тук най-вероятно ще ви трябват инструменти - регулируем или гаечен ключ (броят на последните се избира независимо), маркуч с подходящ диаметър.

И така, има две налични тръби, свързани към дюзите на тялото. Студената вода влиза в резервоара един по един, горещата вода излиза от другата, те лесно се различават по цвета на уплътненията в точката на свързване към тялото на котела (съответно синьо и студено). На първата (студена) тръба трябва да се монтира възвратен клапан - той преминава течността към резервоара и не позволява да изтече обратно.

За да източите водата от котела, трябва да направите следното:

 • развийте гайката на кръстовището на тръбата за захранване със студена вода и разклонителната тръба на тялото на нагревателя (малко вода ще изтече, необходимо е предварително да замените леген);
 • поставете гъвкав маркуч с подходящ диаметър върху дюзата (понякога маркуч от душа се побира по протежение на конеца) и го изпратете до канализацията - до тоалетната или ваната;
 • развийте гайката на кръстовището на изходната тръба за гореща вода - въздухът ще влезе в тръбата, ще се чуе характерно буболене и течността ще започне да тече по маркуча.

Съвет: как да източите котела с този метод на свързване е наличен и показан във видеото в края на статията.

Как да направя без демонтиране на тръби?

По описания по-горе начин водата от котела може да се източи достатъчно бързо, но има един проблем - ще трябва да поработите с отвиване и затягане на гайките. За тези, които не обичат (не знаят как) да правят това, можете да опитате да освободите течността през възвратния клапан.

Необходимо е да повдигнете флага върху него във вертикално положение и да поставите кофа под изхода. Когато се наложи изпразване на контейнера, той се спуска отново и течността спира да тече.

Важно: ако спирателният клапан няма клапан, няма да е възможно да се направи без демонтиране на връзката.

Остава да се реши проблемът с изходната тръба за топла вода. За да не го развиете, можете да опитате да продухвате въздух през най-близкия миксер. За да направите това, препоръчително е да поставите малък маркуч на лентата и да издухате в нея със сила. В този случай горещият кран трябва да е отворен.

Важно: Този метод има няколко недостатъка. Първо, отворът на възвратния клапан е много по-малък от диаметъра на тръбата и следователно водата във всеки случай ще изтече много по-дълго, отколкото през крана на тройника. На второ място, възможно е да се вдухва въздух в системата през смесителя само ако е разположен близо до котела и тръбите за подаване на топла вода не са със сложна конфигурация.

Свързване с фитинги за бързо източване

Бързо източване на вода от котела.

Въпросът за това как бързо да се източи водата от котела не се занимава с тези потребители, чийто котел е свързан по сложен начин - с инсталирането на специални тройни клапани. Те се монтират на тръби, директно на изхода на котела (в студена вода, не забравяйте да се намирате над възвратния клапан).

В този случай, след извършване на подготвителни мерки, те действат по опростена схема:

 • гъвкав маркуч се поставя на изхода на тройника на тръбата за подаване на студена вода, спуска се в тоалетната или банята;
 • стартирайте въздуха през тръбата за гореща вода (отворете крана);
 • завъртете крана на тръбата за подаване на студена вода в хоризонтално положение;
 • източете течността, докато потокът изтече.

Важно: често изходът на тройника на тръбата за гореща вода е незабавно (когато е свързан бойлер) свързан към канализацията. Този метод на монтаж несъмнено е удобен - няма нужда всеки път да дърпате и сваляте маркуча. При тази опция обаче само чрез ухо се определя дали водата е изтекла от котела.

Неизправности: техните причини и отстраняване

Има два вида неизправности:

 1. Непрекъснато изтичане от изхода. Това показва свръхналягане във водоснабдителната система. Проблемът се решава чрез инсталиране на скоростна кутия.
 2. Не се отделя излишна вода при високо налягане в резервоара.Това означава, че клапанът е повреден или има по-висок клас на налягане. Във всеки случай устройството трябва да бъде заменено, като се избере подходящ модел по номинал.

Необходимо е периодично да проверявате функционалността на устройството. Смяната му ще бъде много по-евтина от ремонта или закупуването на нов котел.

Какво да направите, ако тече от предпазния клапан от бойлера, видеото ще ви каже:

Изливане на вода от котела през изпускателния кран

източване на вода от котела през дренажния кран

Ето как най-далновидните хора освобождават бойлера от вода. Знаейки за неизбежността на този процес, те предварително инсталират дренажен клапан в схемата на свързване на котела към водопровода. Кранът е монтиран на захранването със студена вода директно на входа на котела. Ясно е, че е необходим още един кран преди отводнителния кран, който ще спре подаването на вода към котела. В противен случай опитът за източване на водата от "аристон" ще превърне апартамента в басейн, където щрангът ще работи, за да го запълни. На крана се поставя парче маркуч, през който водата може просто да се отведе на правилното място, без да се разлее капка. И важен детайл. Тръбата за топла вода на котела трябва да е в комуникация с околния въздух. За да направите това, достатъчно е например да завъртите клапана за топла вода на смесителя в банята. Без това вакуумът вътре в котела ще ви попречи бързо и лесно да се отървете от водата. Това правило важи за всеки метод за отстраняване на вода от котела.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни