Фланцово свързване на стоманени тръби: техните предимства и обхват


Друга класификация

За някои се правят специални видове елементи. Какво е специален фланец? Това са един и същ хардуер, но за да бъде удобна работата, дизайнът им е леко модифициран. Те също могат да бъдат заварени, разхлабени, отлити, резбовани. Само върху тях се изрязват канали или се заваряват издатини. За тяхното производство първо се разработват специални чертежи и се отливат форми. Такъв хардуер се прави по поръчка на предприятия.

Отдалеч огромни и дълги магистрални тръбопроводи (газ, вода, нефт, пара) изглеждат твърди и непрекъснати линии. Но си струва да се приближите и ставите на тръбите стават забележими. Тук е отговорът на въпроса какво е фланците. Те са различни: кръгли и квадратни, стоманени плоски заварени или стоманени фланци. Но всички са много важни, за да се гарантира безопасността на тръбопроводите.

Производство на фланец

За производството се използват различни марки стомана: 13XFA, 20 / 09G2S, 12X18H10T, 15X5 M и други. Освен това те могат да бъдат стоманени или неръждаеми. Използваната технология е различна. Производителите използват коване, щамповане, отливане. За всеки метод се използва специално оборудване и формуляри. Когато пускат своите продукти, производителите внимателно проверяват тяхното качество. Прилагайки специални тестове в работата си, служителите от отдела за контрол на качеството ги проверяват за здравина и надеждност. Фланците също са тествани за устойчивост на влага.

Какво е? Тъй като те са крепежни елементи и участват в свързването на метални части, които могат да влязат в контакт с вода, е важно те да не корозират. Ето защо се използват водоустойчиви метални сплави.

Производителите често покриват повърхността на фланеца с допълнителен защитен слой.

Височина на проекция

Ако погледнете чертежа на стоманен фланец, той има няколко параметъра, включително височината на издатината. Той е обозначен с буквите H и B, може да се измерва във всички видове продукти, с изключение на този, който има скул. Трябва да се помни следното:

 • модели с клас на налягане 150 и 300 ще имат височина на издатина 1,6 мм;
 • модели с клас на налягане 400, 600 900,1500 и 2000 имат височина на раменете 6,4 мм.

Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
С перваза и депресия
В първия случай доставчиците и производителите на части вземат предвид повърхността на издатината, във втория случай повърхността на издатината не е включена в посочения параметър. В части от брошури тези цифри могат да бъдат посочени в инчове, където 1,6 мм е 1/16 инча и 6,4 мм е ¼ инча.

Работно налягане

Това е налягането, с което течността (газ, пара и др.) Се транспортира през системата. Следователно, колкото по-високо е работното налягане в системата, толкова по-високи якостни характеристики е необходимо да се изберат крепежни елементи. На свой ред необходимите якостни характеристики на крепежните елементи се осигуряват от правилния избор на материал, режими на термична обработка и т.н. По този начин, в температурния диапазон от -40 до + 400 ° C и при налягания до 100 kgf / cm2, препоръчително е да се използват крепежни елементи от стомана 35, докато увеличаването на налягането до 200 kgf / cm2 изисква използването на крепежни елементи от стомана 20Х13.

Фланец - снимка уикипедия

Фланцово свързване на газова тръба Фланцова тръба, глух фланец, О-пръстен.
Фланец (от немски Flansch) е плоско парче квадратна, кръгла или друга форма с отвори за болтове и шипове, служещо за здрава (възли на дълги строителни конструкции, например ферми, греди и др.) И плътна връзка на тръби, фитинги за тръбопроводи, свързващи тръби помежду си, с машини, апарати и контейнери, за свързване на шахти и други въртящи се части (фланец връзка).

Тръби и фитинги за тръбопроводи

Фланците се използват по двойки (комплект).Дизайнът на фланците в съответствие с GOST 12820-80 и GOST 12821-80 се регулира от GOST 12815-80 и зависи от работното налягане, за което се изчислява фланецът или връзката на фланеца:

 • Изпълнение 1 - със свързващ перваз.
 • Изпълнение 2 - с перваз.
 • Изпълнение 3 - с куха.
 • Изпълнение 4 - с трън.
 • Изпълнение 5 - с жлеб.
 • Изпълнение 6 - за уплътнение на лещата.
 • Изпълнение 7 - за уплътнение с овална секция.
 • Изпълнение 8 - с шип за флуоропластично уплътнение.
 • Изпълнение 9 - с жлеб за флуоропластично уплътнение.

Фланците се различават по видове: плоски фланци с яка, свободни на заварения пръстен, фланци на съдове и апарати.

Руските стандарти регулират налягането на средата на тръбопроводите и свързващите части, както и на свързващите фланци на фитингите, свързващите части на машини, разклонителните тръби на устройствата и резервоарите за номинално налягане на Pу от 0,1 до 20,0 MPa (от 1 до 200 kgf / cm2)

Общи методи за производство на фланец:

 • щамповане на фланци в затворени матрици,
 • коване на опорен пръстен (щамповане),
 • центробежно леене под електрошлаг (TsEShL),
 • производство от валцувани пръстени (изковки),
 • плазмено (лазерно или газово) рязане от лист.
 • Продуктивен метод за производство на фланци е щамповането на фланци в затворени матрици, този метод прави възможно производството на фланци до DN 700 PN 2,5 MPa. Фланците с по-голям диаметър се изработват от валцувани пръстени или по CESL методи.

  Производствените разходи за плоски фланци с диаметър до DN 2200 позволяват да се намали рязането на ламаринени ленти, последвано от нагряване и валцуване върху фланцов огъващ елемент. За този метод ултразвуковото откриване на дефекти на заварени шевове е задължително. Тази технология позволява да се намалят производствените разходи с 50-70%, за разлика от производството на фланци от плътен лист.

  Напоследък, във връзка с прехода на много руски предприятия към оборудване, произведено по американски и немски стандарти (ANSI / ASME, DIN / EN), има нужда от нестандартни "преходни" фланци. На "преходните" фланци свързващата повърхност е направена съгласно стандарта за внос, а "яката" (полата) част на фланеца съгласно GOST (за руския размер на тръбопроводите).

  Стандартни размери на плосък фланец

  Точните параметри на всички стандартни размери на фланците, в зависимост от номиналното налягане, са представени в GOST 12820-80. Основните размери варират в следните диапазони:

  • вътрешен диаметър на отвора: от 10 mm до 1000 mm;
  • външен диаметър: от 75 mm до 1175 mm;
  • най-голяма дебелина: от 8 mm до 25 mm;
  • номинално тегло: от 0,25 кг до 52,58 кг.

  Строителство на сгради

  За свързване на отделни малки по размер строителни конструкции в цели огромни конструкции, например ферми, греди и др., Във възлите на опънатите конструкции се използват болтови фланцови връзки със следните профили [1]:

  • отворен профил - T-греди, I-греди, сдвоени ъгли;
  • затворен профил - кръгли и квадратни тръби.

  org-wikipediya.ru

  Геометрия и специфично тегло на продуктите

  Важен параметър, който определя геометрията, е номиналният отвор на продуктите. Както вече беше отбелязано, той се обозначава с буквите "DN" и има индикатори от 10 до 200. Това се отнася до избора на необходимата част: когато потребителят знае DN, всички други размери се присвояват на фланеца автоматично. Например за модел DN 50 височината на вдлъбнатината ще бъде 57-59; DN 80 тази цифра е 89-91 и DN 100 - 108-110, където първата фигура показва вътрешния диаметър на тръбата или разклонителната тръба, а втората показва външния диаметър.

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
  Чертеж на плосък фланец

  Друг важен показател е теглото на фланците. Това зависи не само от обема, размера и височината, но и от неговата геометрия, материал на изработка. Струва си да се даде пример: фланец съгласно ГОСТ 12820-80 с DN 100 от плосък тип има тегло 2,85 кг, докато фланец със същия диаметър, но от тип яка съгласно ГОСТ 12821-80, има тегло от 4,4 кг. От това следва, че фланците с яка са по-тежки от плоските части.

  Характеристики на дизайна на фланеца

  В Русия се използват 3 вида свързващи фланци на тръбопроводи, които се различават структурно. Параметрите се задават от GOST.Типичната класификация на използваните стоманени фланци е включена в няколко стандарта:

  • GOST 12820-80 се използва за плоски заварени части. Елементът се "поставя" на тръбата с последващи закрепващи закрепващи елементи. Връзката се осъществява с два шева в съединението. Инсталирането е трудоемко, но осигурява особено надеждна докинг станция.
  • GOST 12821-80 се използва за стандартизиране на заварени челно части (друго име е фланец с яка). При сглобяването на връзката краят на тръбата и яка на основната част се съединяват. За здраво положение на частите заваряването се извършва с един шев.
  • GOST 12822-80 се използва за свободни части на пръстена. Пакетът включва допълнителен елемент - пръстен с диаметър, равен на фланеца. Дизайнът се характеризира с лесна инсталация, която ефективно се използва на труднодостъпни места. Типът на връзката се използва, когато се изискват чести ремонти. Особеността на инсталацията се състои в заваряването на пръстена със свободното поставяне на фланеца, който може лесно да се върти върху тръбата.

  По-рядко се използва GOST стандартизацията, приета за резбови фланци, изолационни видове за подводни тръбопроводи и други. Тези форми на тръбни връзки имат специално предназначение и са рядкост.

  Като част от изискванията на GOST, се определят характеристиките и параметрите за всеки тип фланци:

  • Условен пас.

  Измерва се в милиметри и показва разликата в диаметрите между фитинга и тръбата. Параметрите не съвпадат и са важни за стоманени плоски фланци и елементи със заварен пръстен. За типовете съединителни части този параметър е без значение. За номиналния проход се използва символът DU, използвайки индексите A и B, където буквата A означава диаметъра на детайла, а B означава тръбите, изразени в милиметри.

  • Редицата от дупки.

  Параметърът задава разликата в размерите между свързващите отвори. В някои случаи за дупките се използват различни параметри на диаметрите, изразени в милиметри. Частите се произвеждат по подразбиране по ред 2 по подразбиране.

  • Условен натиск.

  Индикаторът изразява максимално допустимото налягане, способно да издържи връзката без възникване на течове и разрушаване. Параметърът се влияе от вида на частта, материала на производството, диаметъра, ширината на свързващата повърхност. Физическите параметри и тяхното влияние върху индикатора за максимално налягане се определят от GOST. При използване на данните се вземат предвид разликите в размера на обозначението на налягането.

  • Работна температура.

  Параметърът е необходим за определяне на граничната стойност на налягането. Физическата взаимозависимост на налягането и температурата на транспортираната течност трябва да се вземе предвид при преминаване на високотемпературна среда през тръби. Изчислената линейна интерполация влияе върху възможностите за свързване на фланеца, които намаляват с увеличаване на работните температури. В GOSTs връзката между температурите и налягането се установява за всеки тип фланец.

  Какво представляват фланците

  Обикновено се използват по двойки. Казано по-просто, това е кръгла или квадратна закопчалка, в която се вкарва тръба или друг тръбен елемент. Следващата тръба се вкарва в другия фланец, след което двете крепежни елементи се закрепват заедно с болтове. За това са предвидени голям брой отвори по външния периметър на детайла. Други видове продукти се поставят в края на тръбата. Съединението на тръбата и фланеца е заварено. По този начин той е свързващ елемент за тръбопроводи, резервоари, съдове, шахти, инструменти и т.н. За него също трябва да изберете правилните фланцови крепежни елементи (болтове, гайки, шайби, шипове), чийто вид и якост пряко зависят от едно и също налягане, температура и тип на транспортираната среда.

  Фланцови приложения

  Самият фланец не е свързващ елемент: неговата задача е да поддържа крепежните болтове и да гарантира плътността на това съединение. Като заключващи или свързващи елементи, фланците се използват в комуникациите на системата за жилищно-комунални услуги, петролната и химическата промишленост, горивната и газовата промишленост. Достатъчно здрава и издръжлива фланцова тръбна връзка се използва и за монтаж на измервателна система. Различни технологии и видове материали, използвани за производството на фланци, позволяват успешно експлоатация дори на системи, които провеждат агресивни среди под високо налягане.

  Фланцова връзка
  Фланцови стоманени тръбопроводи

  За монтажа на тръбопроводи обикновено се използват дискове от същия материал като основните елементи. Това гарантира равномерност на товара и застраховка срещу повреда на елементи в резултат на температурни спадове по шевовете на материали с различна топлопроводимост. Съответно, фланцовото свързване на полиетиленови тръби се извършва в подобен възел, но за стоманени тръби може да се използва фланец от чугун, алуминий, месинг, бронз. Лидер обаче е карбоновият стил - евтин, лесен за работа и практичен материал.

  Описание на изолационните фланцови връзки, предназначение на IFS.

  Изолационно фланцово съединение е структура, често използвана в тръбопроводите, състояща се от три фланца, между които паронитово уплътнение PON-B се използва като изолационен уплътнител. Фланците са свързани помежду си с помощта на шипове, които от своя страна също са изолирани от фланеца с помощта на флуоропластични втулки. Дизайнът на изолационната фланцова връзка включва също три винта за свързване на електрически инструменти.

  Изолационният фланец е тръбен елемент, предназначен за защита на тръбопровода от разсеяни токове - така наречената електрохимична корозия. Проблемът с електрохимичната корозия е остър при работата на тръбопроводи, положени под земята. Бездомните течения, проникващи в тръби, които нямат надеждна изолация, са безопасни на входа, но създават опасна анодна зона на изхода, в която металът постепенно се разрушава под въздействието на електрически ток. Впоследствие в системата могат да се появят пукнатини, които могат да доведат до течове и аварии в тръбопроводната система.

  При производството на IFS се използват шисти от стомана 09g2s, уплътнения и втулки, направени от флуоропласт, хардуер от стомана 40x (съгласно GOST 12816).

  Случаи, когато е инсталиран IFS:

  • на клоновете на участъци от тръбопроводи от главния тръбопровод;

  • в близост до обекти на вероятни източници на бездомни течения, такива обекти могат да бъдат електрически подстанции, трамвайни депа, ремонтни бази;

  • при инсталиране на тръбопровода, ако частите му са изработени от различни метали;

  • да се изключи изолиран тръбопровод от различни потенциално опасни конструкции или на входа на такива съоръжения;

  • на изхода на тръбопроводната система от територията на доставчика и на входа й на територията на потребителя;

  • на вертикални издигнати участъци на входове и изходи на газоразпределителни пунктове и газоразпределителни станции.

  Изолационната фланцова връзка е направена от два фланца, произведени в съответствие с GOST 12820-80 или GOST 12821-80.

  В конструкция, при която се използват фланци съгласно GOST 12820-80, към фланците се заваряват стоманени тръби, за да се осигури неразделимо сглобяване на връзките. Това позволява заваряване на фуги без страх от прегряване, загуба на херметичност или загуба на електроизолационни свойства.

  Общи изисквания за ремонт на фланцови връзки на оборудване и тръбопроводи променлив ток

  Ремонт или други работи (включително заваряване) с разглобяеми съединения на оборудването и тръбопроводите под налягане не се допускат, освен при специални операции за дистанционно презареждане на горивни възли без изключване на реактора с помощта на специални машини или механизми.

  При извършване на ремонтни дейности, свързани с декомпресията на оборудването и тръбопроводите, трябва да се вземат мерки за изключване на замърсяването на вътрешните кухини или проникването на чужди предмети там.

  Запечатването на разглобяемите съединения на оборудването и тръбопроводите трябва да се извършва в съответствие с производствените инструкции, като се използва специален инструмент, който изключва възможността за създаване на неприемливи напрежения в крепежните елементи. Стойностите на затягане за щифтове с контролирано извличане трябва да бъдат формализирани с актове и да бъдат въведени в специални формуляри.

  Ремонтът на тръбопроводните фланци и фитинги се състои от

  при отстраняване на дефекти по уплътняващите повърхности (огледала), премахване на овалността на отворите за шпилки и подмяна на счупени или дефектни шпилки с нови.

  След разглобяване фланцовите огледала се почистват от стари уплътнения, графит и следи от корозия до метален блясък. Почистването се извършва със скрепер. Чистотата на повърхността на огледалата се проверява за драскотини и удари от стъргалото.

  След като разглобите фланците, не забравяйте да смените уплътненията. Не можете да поставите старо уплътнение, дори ако състоянието му е напълно задоволително.

  Единични дълбоки дефекти, образувани на огледалото на фланеца в резултат на разрушаването му от струя пара или вода в случай на повреда на уплътнението (ерозионни канали), както и различни прорези и кухини, се елиминират чрез електрическо топене с предварителна селекция на дефектът механично. Заварените места се почистват и смилат.

  Вижте фланцовата шлифовъчна машина и инструмента за притискане фиг. 11.9

  Страница 1

  Паралелизмът на фланците се определя чрез измерване на пролуките между фланците по периметъра им с помощта на габарит. Проверката на степента и еднородността на затягането на болтовете се извършва чрез измерване на тяхното удължение с помощта на микрометър или индикатор. За всеки 100 mm от дължината на шипа се допуска удължаване от 0 03 до 0 - 15 mm. Окончателното затягане на гайките на всички фланцови съединения, включително съединенията на капаците с корпусите на клапаните, с изключение на съединенията с метални уплътнения, се извършва при загряване на тръбопровода преди пускане в експлоатация при налягане, не по-голямо от 0 4 - 0 5 MPa. Мустаковата връзка се заварява, ако е необходимо, в следната последователност, както е показано на фиг. 4.4. В същото време, преди започване на заваряването върху мустаците, трябва да се извършат всички необходими тестове на продукта, да се провери неговата работоспособност и да се изключи необходимостта от рязане и повторно заваряване. Когато заварявате мустаци, заваряваните части трябва да бъдат компресирани от силата, посочена в техническата документация, която може да бъде осигурена или чрез затягане на определен брой шипове с зададения въртящ момент, или чрез използване на специално оборудване за връзване на два фланца. Мустаците, като правило, трябва да бъдат заварени по метода аргон-дъга. Изискванията за заваряване, контрол на заваръчния шев и последващата му проверка трябва да отговарят на инструкциите на техническата документация за всеки конкретен продукт.

  Паралелността на фланците се проверява с помощта на хидравлично ниво или дебеломер. В този случай клапанът трябва да бъде монтиран с долния фланец върху хоризонтална опора.

  Успоредността на фланците един с друг и краищата на тръбите се проверява със сонда. В същото време проверете дали няма пролука между носещите повърхности на фланеца и гайките. При условията на монтаж несъответствието на тръбопровода не трябва да се елиминира чрез счупване на оста във фланцовата връзка. Когато се подготвя фланцова връзка за монтаж, първо фланците се валцуват от тръбите, след това се измива консервантът и се проверява състоянието на резбите върху тях.За да се сглобят фланцовите връзки на тръбните кабелни елементи, тръбите се полагат и подсилват върху открити, проверени и подсилени опори. В този случай между краищата на допиращите се тръби остава минимална междина, през която може да се вкара лещата. Преди да поставите лещата на място, един или два щифта се поставят предварително във фланците. Обективът, изтрит с чист парцал, се проверява и, ако няма повреди по него, се монтира между двата фланца с помощта на специални клещи. След инсталирането на лещата тръбите се събират заедно и напълно притискат лещата между краищата на тръбите с шипове.

  Паралелността на фланците на устройството по време на сглобяването се проверява с манометър.

  Допустимите отклонения от паралелността на фланците при сглобяване на фланцови съединения при работно налягане до 16 tegs / sr1 трябва да бъдат: не повече от 0 2 mm за тръби с външен диаметър до 108 mm и не повече от 0 3 mm за тръби с диаметър над 108 mm.

  Допустимите отклонения от паралелността на фланците при сглобяване на фланцови връзки при работно налягане до 16 kg / cm2 трябва да са не повече от 0 2 mm за тръби с външен диаметър до 108 mm и не повече от 0 3 mm за тръби с диаметър над 108 mm.

  Допустимите отклонения от паралелността на фланците и сглобяването на фланцови връзки при работно налягане до 16 kgf / cm трябва да бъдат: не повече от 0,2 mm за тръби с външен диаметър до 108 mm и не повече от 0,3 mm за тръби с диаметър над 108 мм.

  При сглобяването на маслената линия е необходимо: да се осигури успоредност на фланците чрез изстъргване или изравняване чрез нагряване на тръбата до температура 300 - 400 C; инсталирайте картонни уплътнения с вътрешен диаметър с 2 - 3 mm по-голям от вътрешния диаметър на фланеца.

  Когато се сглобяват фланците, фланците трябва да са успоредни. Стойностите на допустимите отклонения (в mm) за всеки 100 mm от номиналния диаметър на тръбопровода, в зависимост от категорията на тръбопровода, са дадени по-долу.

  При сглобяване на фланцови връзки се допускат отклонения от успоредността на фланците на всеки 100 mm от номиналния диаметър; за тръбопроводи от 3-та категория - 0 1 mm, 4-та категория - 0 2 mm. Изправянето на изкривяването на фланците, когато те са свързани чрез затягане на болтовете или шпилките, както и премахването на процепа чрез инсталиране на клинови разделители не е разрешено.

  Поради необходимостта от точно подравняване на комуникационните елементи и успоредността на фланците, за да се осигури правилното им затягане, перпендикулярността на осите на фитингите или спазването на посочения ъгъл се проверяват с помощта на специални шаблони, направени за закрепване към реброто от ламарина.

  Фланците се използват широко за надеждно и плътно свързване на тръби, шахти, различни въртящи се части и компоненти на устройства и машини. Най-често срещаният начин за инсталиране на фланец на тръба е заварен.

  Изолационни фланцови връзки на газопровода

  Централен склад и монтажна зона

  поз. Ридж, ул. Sputnik / ул. Курган, 330-37-01, 246-53-78

  LLC "Stroykomplekt" е сертифициран производител на IFS (изолационна връзка на газопроводи, изолационна фланцова връзка). Сертификат за съответствие № С-RU.АE56.B.00987 TP 0681219, издаден от сертифициращия орган. Валиден от 06.06.2011 до 05.06.2016. ...

  Възможна е специална поръчка за производството на компоненти и IFS (изолационна фланцова връзка, изолационна връзка на газопроводи) с DN до 300.

  IFS (изолираща фланцова връзка), изолираща връзка на газопроводи) е здраво закрепена връзка на две секции на тръбопровода, която с помощта на електрически изолационно уплътнение и втулки предотвратява преминаването на електрически ток по тръбопровода. IFS (изолационна фланцова връзка, изолационна връзка на газопроводи) се състои от три фланца. Като уплътнител-изолатор между тях е използвано паронитно уплътнение PON-B. Свързването на фланците се осигурява от щифтове, които са изолирани от фланеца чрез флуоропластични втулки.Предвидени са три винта за свързване на електрически измервателни уреди в конструкцията IFS (изолационна фланцова връзка, изолационна връзка на газопроводи).

  Техническа характеристика:

  Номинално налягане на средата (PN) 10, 16, 25 kgf / cm2 Температура на средата: от -30 до 250 ° С Устойчивост при напрежение 1 kV, не по-малко от 5 MΩ

  Отговаря на GOST 12816-80 Сертификат № ROSS RU.AYU96.B03259 от 04/12/05 Лиценз № AYu96.V00415 от 05/07/01

  Фиг. 1 Изолираща фланцова връзка

  Техническо описание:

  IFS (изолационно съединение на газопроводи, изолиращо фланцово съединение) е здраво плътно свързване на две секции на тръбопровода, което посредством електрически изолиращо уплътнение и втулки предотвратява преминаването на електрически ток по тръбопровода. Дизайнът на IFS (изолационна връзка на газопроводи, изолационна фланцова връзка) е показан на фиг. 1. IFS (изолационна връзка на газопроводи, изолационна фланцова връзка) се състои от три фланца (поз. 1 и 3). Като уплътнение между тях се използва паронитно уплътнение PON-B (т. 5). Връзката на фланците (поз. 1 и 3) е закрепена с болт (поз. 4), който е изолиран от фланеца (поз. 1) чрез флуоропластична втулка (поз. 2). Предвидени са три винта (т. 6) за свързване на електрически измервателни уреди в конструкцията на IFS (изолационна връзка на газопроводи, връзка на изолационен фланец).

  Предимства на заварен фланец

  Фланцовите връзки са вид подвижен метод за закрепване. Използването на метални дискове позволява, ако е необходимо, да разглобявате участъка на тръбопровода за рутинна поддръжка. Заварените фланци, за разлика от резбовите аналози, осигуряват по-висока надеждност на връзките и са икономически изгоден начин за свързване на тръби с други продукти.

  Монтажът на фланцови дискове и тяхното закрепване към тръбата може да се извърши чрез:

  • ръчно дъгово заваряване;
  • полуавтоматичен.

  Резултатът с най-добро качество се осигурява чрез устойчиво заваряване. Фланцовото свързване е наличен метод за монтаж. Голямо разнообразие от стандарти и материали, от които са изработени фланците, ви позволява да изберете най-добрите опции за висококачествена разглобяема връзка. Фланците за заваряване се използват навсякъде във всички области на индустриалното производство.

  Класове на налягане във фланеца

  Частите, произведени съгласно стандартите Asme (Asni), винаги се характеризират с редица параметри. Един от тези параметри е номиналното налягане. В този случай диаметърът на продукта трябва да съответства на неговото налягане в съответствие с установените проби. Номиналният диаметър се обозначава с комбинация от буквите "ДУ" или "DN", след което има число, характеризиращо самия диаметър. Номиналното налягане се измерва в "RU" или "PN".

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
  Чертеж на фланец с различни обозначения

  Класовете на налягане на американската система съответстват на преобразуването в MPa:

  • 150 psi - 1,03 MPa;
  • 300 psi - 2,07 MPa;
  • 400 psi - 2,76 MPa;
  • 600 psi - 4,14 MPa;
  • 900 psi - 6,21 MPa;
  • 1500 psi - 10,34 MPa;
  • 2000 psi - 13,79 MPa;
  • 3000 psi - 20,68 MPa.

  Преведено от MPa, всеки клас ще посочи налягането на фланеца в kgf / cm². Класът на налягане определя къде ще се използва избраната част.

  Съединителни уплътнения

  При избора на уплътнение за фланцова връзка е задължително да се вземе предвид естеството на средата, с която ще работи тръбопроводът. Вземат се предвид и следните параметри: температура, налягане, околна среда. Фланцовото уплътнение може да бъде подвижно или неподвижно. В зависимост от това се използват ниско топящи се уплътнения, паронит, каучук и други материали. За плоски фланци те се запечатват с помощта на гофрирани или метални уплътнения, които са меко подплатени.

  Много важен параметър при свързване на фланец към тръбопровод е силата, с която се компресира уплътнението. Обикновено се измерва в стотици килонутони.

  Ако говорим за това какви размери имат уплътненията, тогава отбелязваме, че те са предназначени да осигурят сглобяването на блока, като се вземат предвид повърхностите, които заема самото уплътнение. Когато центрирате целия монтаж, не трябва да има екструзия на уплътнение. Допълнителни конструкции на фланец могат да се използват за по-добро закрепване на уплътнението към фланеца. По-специално, шип и жлеб на две повърхности, противоположни една на друга, могат да бъдат някаква брава. Той не само предпазва уплътнението, но и увеличава уплътнението на фугата.

  Фланцови сортове

  На официалния сайт на нашата компания е представен виртуален каталог, в който всички продадени фитинги са поставени според тематичните раздели. В него е отделено отделно място за фланци, които се различават помежду си не само по модификация, но и по следните параметри:

  • по метода на монтаж;
  • по обхват на приложение;
  • върху материалите, използвани при тяхното производство;
  • по параметри на работа.

  Днес нашите клиенти са на разположение плоски и ходови фланци. Те се използват активно от стопански субекти, специализирани в производството и добива на полезни изкопаеми.

  Характеристики на фланците за яка

  В процеса на производство на фланци за яка, производителите използват високоякостна стомана с различни маркировки като основна суровина. Готовите продукти могат да издържат на налягане от 1-10 МРа и могат да работят при различни работни температури, поради което се класифицират, както следва:

  • марка стомана № 20 и 25 - фланецът ще изпълнява възложените му функции при температури до - 30 градуса;
  • конструкционни стоманени класове - фланците могат да се експлоатират при изключително ниски температури до - 70 градуса.

  Характеристиките на дизайна на фланерите на яката включват наличието на пресечени издатини на повърхността им. Функцията на този елемент е да осигури херметична тръбна връзка.

  Технически възможности на плоските фланци

  Плоските фланци се произвеждат в производствена среда с високотехнологично оборудване и съвременни технически стандарти. Готовите продукти напълно отговарят на държавните норми и стандарти и се продават за продажба заедно с придружаващата документация и съответните сертификати. Основната цел на плоските фланци е да осигурят разглобяеми тръбни връзки по време на монтажа на тръбопроводи и блокове за управление на спирателни кранове и системи. Трябва да се отбележи, че въпреки възможността за бърз демонтаж на такива фланци, тяхното използване гарантира най-плътната връзка за инженерни комуникации. Тези фитинги могат да изпълняват своите функции в продължение на много десетилетия при широк температурен диапазон: от + 300 до - 70 градуса. Посетителите на уебсайта на компанията TK Engineering имат достъп до различни модификации на плоски стоманени фланци, които са направени от следните видове:

  • топлоустойчив;
  • неръждаема;
  • легирани и др.

  Ние също така предлагаме:

  Плоски стоманени фланци

  Функции и характеристики на фланец за свързване

  Какво представлява фланецът на тръбата? Това е плоска стоманена плоча с пръстеновидна (по-рядко квадратна или правоъгълна) форма. В средата има отвор върху него, където се вкарва крайният участък на тръбата. Ръбовете на плочата са оборудвани с няколко отвора, разположени на еднакво разстояние един от друг: болтове или щифтове са резбовани през тях и затегнати с гайки.

  Фланцовите тръбни връзки са добра алтернатива на заваряването и съединителите, с възможност за бърз монтаж и демонтаж. Монтажът е придружен от заваряване на крайната част и проходния фланец един към друг. Освен това двете плочи се изтеглят една с друга с помощта на ключове с подходящ размер. За големи фланци при затягане са необходими рамена на тръбите.

  Как фланецът е прикрепен към тръбата

  За да се направи докингът херметичен, се използват гумени или флуоропластични уплътнителни уплътнения. Освен това, ако има нужда от припокриване на определени участъци от тръбопровода за ремонт, се предвижда да се използват специални тапи, наречени уплътнения. По този начин тръбопроводите могат да бъдат свързани към различни устройства и технологични резервоари: това са главно топлообменници. За това краят на тръбата е снабден със заварен фланец, който е свързан с всмукателната тръба на блока.

  Фланците по тип приложение са разделени на следните типове:

  1. Отделни участъци от тръбопроводи, съединяващи се един с друг. Проектиран за налягане от 0,1 - 20 MPa (GOST # 12815).
  2. Осигуряване на възможност за свързване на тръбопроводи с оборудване и контейнери (GOST # 28759).

  За изчисляване на фланцовите връзки има специална литература със съответните таблици.

  От какво са направени?

  Фланците са направени от стомана. В зависимост от работното налягане, температурата и вида на транспортираната среда (пара, газ, нефт, вода) те се произвеждат или от специална сплав, или от конвенционални класове въглерод и неръждаема стомана.

  Основни видове:

  - най-често срещаните са конвенционалните плоски заваръчни фланци;

  - стоманените фланци са по-трайни и удобни;

  - за монтаж на труднодостъпни места най-често се използва свободен фланец на заварения пръстен;

  - нестандартни фланци, които се изработват по индивидуални чертежи за конкретна поръчка.

  Помислете за най-популярните опции за продукти.

  Производство на фланец: технология и материали

  Фланците обикновено са направени от нисколегирана въглеродна стомана, която е устойчива на корозия. Ако се използва чугун, се използват следните марки: SCh15, SCh20, ковък чугун KCh30-6; високоякостен чугун VCh 40 и VCh 45.

  Що се отнася до фланците от тип 01-04, за тяхното производство може да се използва ламарина. В случай, че шевовете са заварени по цялата секция, фланците също могат да бъдат заварени. За продуктите от тип 11 обаче не се използва ламарина. Тук се използват щамповани заготовки или изковки.

  Фланците, които се изработват чрез коване, щамповане, валцуване с горещ метал, отговарят максимално на съвременните оперативни изисквания. Най-добре е, когато след горещо щамповане продуктите се подлагат на допълнително термично втвърдяване.

  Чугунните фланци са по-малко деформирани. С тях обаче трябва да се работи внимателно, като се има предвид, че чугунът е крехък материал. Например, при затягане на крепежни елементи трябва да се спазва прагът на сила, за да не се счупи чугунът.

  Типове фланци

  И така, фланецът е преди всичко хардуер. В зависимост от приложението тези части могат да бъдат плоски, яка, безплатни. Дизайнът не е много по-различен. Фланците на яката имат малка конусовидна издатина. Често се нарича яка. Този тип фланец се използва, когато частите трябва да бъдат заварени челно. Тази издатина помага за плътно свързване на тръбните фитинги заедно. Те са необходими и когато тръбопроводите се доставят към резервоари или друго техническо оборудване. Основното предимство на тези фланци е, че те могат да се използват няколко пъти. Този хардуер е направен от трайни материали и това им позволява да се използват при работа, където температурата варира от -253 до +600 градуса по Целзий.

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията

  Какво представлява плосък фланец? Това е хардуер, който прилича на плосък диск с дупки. Използва се, когато трябва да свържете части от фитинги, шахти, съдове, тръбопроводи, устройства и други подобни. С този елемент можете плътно да закрепите части от тръбопроводите.

  Разхлабен фланец - какво е това? Тази гледна точка не се различава много от изброените по-горе. Състои се от две части: правилен фланец и пръстен

  Важно е те да са направени от един и същ материал и да имат еднакъв диаметър и налягане. Те се използват там, където работата е най-трудна, където монтажът е труден.

  Поради двете части връзката ще бъде плътна и здрава. Първо се свързва конвенционален фланец (той е заварен), а след това другият пръстен може безопасно да се завърти по време на работа.

  Степента на херметичност на връзките

  Най-важното изискване за свързването на тръбопровода с фитингите е плътността. Струва си да се отбележи, че загубата на уплътняване на фланцовите връзки не се дължи на обективни недостатъци, а поради ненавременна и небрежна поддръжка. За да се гарантира, че връзките на тръбопровода са винаги плътни, е важно редовно да затягате държачите на фланеца. Разбира се, не трябва да забравяме и за уплътненията.

  Надеждност, възможност за многократна инсталация, приложение при различни температурни условия - всичко това, а не само се отнася до предимствата на въпросната връзка. Може да се използва за свързване на тръбопроводи с почти всякакъв диаметър (от 10 до 1800 мм).

  Имайте предвид, че огромен брой фланцови разновидности не объркват специалистите. Напротив, те имат много възможности за създаване на качествени връзки. Различни варианти за дизайн, стандартни продукти, общи технически изисквания ни позволяват да изпълняваме работа на най-високо ниво.

  Днес в Русия има стандартен GOST 33259-2015 Фланцови клапани, връзки с номинално налягане до PN250. Размери, дизайн, общи технически изисквания. Този документ заменя GOST, които са били използвани преди това.

  По-специално, GOST 33259-2015 изброява 6 вида фланци. Първите четири елемента имат следното име: стомана, плосък фланец.

  Що се отнася до стоманените плоски фланци за заваряване, те се поставят върху тръбата и след това се заваряват към нея.

  Разхлабените фланци се характеризират с факта, че диаметърът на вътрешния участък е по-голям, отколкото на тръбата във външния диаметър. Следователно заваряването на тръбопровода се извършва лесно, което означава, че инсталирането става лесно.

  Плоският стоманен фланец върху заварен пръстен, освен самия фланец, има и пръстен, който съвпада с фланеца по отношение на номиналния диаметър. Чрез заваряване можете да фиксирате не само пръстена, но и да оставите фланеца свободен. Този метод на фиксиране е полезен при инсталиране на фланцови връзки на места, където е много трудно да се достигне, с необходимостта от честа подмяна и ремонт на клапани.

  За да се използват стоманени, плоски фланци от свободен тип, краят на тръбата трябва да бъде подготвен върху фланеца. Той се деформира до равна, упорита повърхност. Тези фланци се използват най-добре на цветни тръбопроводи.

  Когато стоманени, плоски фланци от свободен тип са монтирани върху скоба, скоба се поставя под заваряване вместо затворен пръстен.

  Стоманеното челно съединение е съединено от единичен заваръчен шев, който свързва края на тръбата с краищата на фланеца. Вътрешният му диаметър е точно същият като този на тръбата.

  Въз основа на GOST 33259-2015, за типове 01.02, 11 и 21, са предвидени 2 серии размери. Първият ред се счита за предпочитан.

  Как се прави фланцова връзка?

  Когато е необходимо да се свържат две части на тръбопровода, се използва заваряване на стоманен фланец към тръбата. Такава фиксация се нарича фланцова връзка и в бъдеще дава възможност за разглобяване на тръбопровода, за да се извърши ремонт. За да разберете как се извършва сглобяването, трябва да разгледате подробно процеса:

  1. За свързване на два елемента се използват плоски части, които имат отвор в центъра, където е поставен краят на тръбата.
  2. По периметъра на пръстена има дупки - в тях се вкарват крепежни елементи: болтове или болтове с гайки.
  3. Връзката ще бъде разглобяема, така че да бъде запечатана с помощта на уплътнения. Фланцовата връзка е проектирана да свързва две тръби или да свързва тръба към резервоар, оборудван с входяща тръба с фланци.

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
  Илюстративен пример за фланцова връзка
  Фланецът може да бъде направен със собствените си ръце - такъв детайл е идеален за острие за машина за заточване на предмети.

  Инструменти за производство на съединения

  За да направите независимо свързването на две тръбни части, трябва да подготвите инструменти.По принцип това е оборудване, предназначено за затягане на болтови съединения по обиколката на фланците:

  • ръчен ключ;
  • гаечен ключ;
  • пневматичен гаечен ключ;
  • хидравличен динамометричен ключ;
  • болт обтегач хидравличен тип.

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
  Докинг на тръби

  Освен това ще се изисква специален лубрикант, който се нанася върху двете повърхности, за да се избегне триенето между частите и да се осигури лекота на въртящия момент. Последователността на работа е проста: първо затегнете първия болт, след това продължете да затягате този, който е диагонално на 180 градуса от първия. След това те отиват до болта, разположен под ъгъл от 90 градуса от втория, а от него към противоположния.

  Съвети от майсторите

  Има редица полезни препоръки от професионални майстори, които ще ви помогнат да се справите с фланцова връзка за първи път:

  1. Ако частите имат 4 отвора, тогава болтовете трябва да бъдат затегнати напречно.
  2. Повърхността на конструкцията трябва да бъде обезмаслена и проверена за корозия и ръжда.
  3. Препоръчително е да се използват само нови уплътнения и те трябва да се монтират строго в центъра.
  4. Моментът на затягане на болтовете трябва да бъде еднакъв - това е единственият начин да се осигури надеждна и плътна връзка на фланеца.

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
  Свързани тръби с фланци

  За да се премахне фланеца в бъдеще, се използват специални машини, които помагат за пробиването му и разхлабването на болтовете. Трудно е да се отстраняват части ръчно, поради което се използват пневматични инструменти.

  Свързването на тръби с фланци е удобен и надежден начин за съединяване на две части. Това помага в бъдеще да се извърши ремонтът на тръбопровода чрез премахване на свързващите елементи, докато заваряването няма да позволи извършването на тази процедура. Той е избран точно в съответствие с условията на работа, температурата и диаметъра на тръбата.

  Инструменти

  51 гласа

  +

  Глас за!

  Против!

  Надеждността на всяка система зависи от надеждността на най-слабото звено в системата. Заварените съединения на стоманени тръби са надеждни и се използват в повечето случаи. Но възникват ситуации, при които използването на заварено съединение е невъзможно. Свързване на различни фитинги, осигуряване на сгъваема връзка, възможност за предотвратяване и ремонт на тръбни фитинги, както и работни възли на единици, свързване на различни тръби: чугун-пластмаса, чугун-стомана, стомана-пластмаса, стомана-азбестоцимент, пластмаса азбестов цимент и решаването на много повече технологични проблеми. Фланцовата връзка трябва да гарантира надеждността и дълготрайността на работата на такива връзки. По принцип конструкциите на фланеца включват двойка фланци и уплътнение и пръстени, които са закрепени с болтове или шипове.

  Съдържание

  1. Фланци - общи характеристики на видеото
  2. Характеристики на дизайна на фланеца
  3. Обозначение на фланеца
  4. Фланцови уплътнения
  5. Затягащи фланцови връзки видео

  Фланци - общи характеристики

  За унифицирането на продуктите и възможността за използване на тези продукти в различни страни по света без допълнителна обработка е въведена ясна класификация на фланцовите връзки. Понякога един и същ фланец в различни класификации ще има различни обозначения.

  Основните класификации, използвани в света:

  • ГОСТ - стандартът, приет в СССР и действащ в постсъветското пространство;
  • DIN - немски стандарт, валиден в Европа;
  • ANSI / ASME е американски стандарт, валиден в САЩ, Япония и Австралия.

  Има стандарти за преобразуване на таблици, които показват кой стандарт отговаря на даден фланец.

  За производството на фланци се използват различни материали:

  • излято желязо;
  • ковък чугун;
  • въглеродни стомани;
  • неръждаеми стомани;
  • легирани стомани;
  • полипропилен.

  Полипропиленовите фланци са широко разпространени през последното десетилетие. Те се използват главно за монтаж на системи без налягане, свързване на PE тръби с метални тръби, свързване на фитинги за тръби, върху които е монтиран фланец. Фланци като метални фланци се правят чрез отливане или щамповане.

  Фланците също са разделени по видове:

  • плосък (GOST 12820-81);

  • яка (GOST 12821-81);

  • разхлабени фланци на заварения пръстен (GOST 12822-80);

  • фланци за съдове и апарати (GOST 28759.2-90);

  • пръстен (GOST 12836-80).

  Разрешено е да се произвеждат квадратни фланци, които имат поне 4 отвора за болтове или шипове. Такива фланци могат да се използват в системи с максимално налягане не повече от 4,0 МРа.

  Според номенклатурата и съответно ГОСТ 12815-80, фланците на фитингите и фитингите за тръби имат девет основни версии на уплътняващата повърхност:

  • интернет доставчик. 1 - със свързващ перваз, най-често срещаната версия на фланците, има специален свързващ перваз под формата на фаска под ъгъл от 45 °
  • интернет доставчик. 2 - подобен по дизайн на предишния модел, само свързващият перваз върви под ъгъл от 90 °;
  • интернет доставчик. 3 - с вдлъбнатина от вътрешната страна и издатина от външната страна под ъгъл 45 °;
  • интернет доставчик. 4 - с трън;
  • интернет доставчик. 5 - с жлеб под формата на пръстеновидна проба;
  • интернет доставчик. 6 - под уплътнението на лещата е избрана фаска отвътре;
  • интернет доставчик. 7 - за уплътнение с овално сечение, пръстеновидна проба във формата от крайната страна;
  • интернет доставчик. 8 - с шип за флуоропластично уплътнение;
  • интернет доставчик. 9 - с жлеб за флуоропластично уплътнение.

  Фланците на съдовете и апаратите имат свои собствени изисквания за производителност, посочени в GOST 28759.2-90, а за плоски заварени фланци - в GOST 28759.390

  Характеристики на дизайна на фланеца

  Фланците, както всяка тръба или спирателен вентил, имат няколко конструктивни характеристики. Когато избирате и декодирате обозначението на фланците, тези характеристики трябва да бъдат известни.

  Условен пас

  Номинален отвор на фланеца е вътрешният диаметър на тръбата, фитинга или спирателния вентил, към който е заварен фланецът. Той се взема на базата само на номиналния диаметър на тръбата.

  За плоски заварени фланци с номинален отвор 100, 125, 150, в зависимост от версията, е посочена буквата (A, B, C) - от нея зависи външният диаметър на тръбата, ако буквата не е посочена, буква А се счита по подразбиране.

  Редове

  Всички геометрични размери на фланеца ще зависят от номиналния размер. Същият фланец със същия номинален отвор може да бъде направен по два начина - ред1 и ред2. Те се различават в различните централни разстояния между свързващите отвори, както и в някои случаи в различен диаметър на свързващите отвори. По подразбиране фланците се правят в ред 2.

  Налягане

  Важно свойство на фланцовата връзка е способността да поддържа налягането в системата без течове и разрушаване на системата. Този показател е обозначен като условно налягане. Индикаторът за номинално налягане зависи от геометричните размери на фланеца, материала на производството, конструкцията и уплътнителното уплътнение.

  Важно: Когато поръчвате фланци, не забравяйте, че има различни размери на налягането: в kgf / cm2, Pa (MPa), atm., Bar. Поради това е необходимо да се посочи точно за какъв натиск трябва да бъде проектиран този продукт.

  Температура

  Температурата на работната течност ще стане температурата на фланеца, трябва да се отбележи, че параметрите на налягането и температурата са взаимозависими. С повишаване на температурата максималното налягане, при което работи фланцовото съединение, ще спадне. Зависимостта може да се изрази чрез линейна интерполация. Връзката между работната температура и налягането за всеки фланец е дадена в специални таблици и GOST.

  Обозначение на фланеца

  Всеки от видовете фланци има свое специфично обозначение, ние ще разгледаме всеки от тях.

  Плоски заваръчни фланци

  Нека вземем пример за обозначението на плоски заварени фланци:

  Фланец 1-65-25 09G2S ГОСТ 12821-80

  Плосък заварен фланец версия 1 с номинален отвор (DN) - 65 mm, проектиран за номинално налягане 25 kgf / cm2, изработен от стомана 09G2S в съответствие с ГОСТ 12821-80.

  Когато избирате фланец за флуоропластично уплътнение след цифрата Du, посочете буквата F.

  Фланци за яка

  Фланец 1-1000-100 ст. 12x18n10t ГОСТ 12821-80

  Означава фланец от версия 1, с номинален отвор 1000, проектиран за налягане от 100 kgf / cm2, изработен от стомана 12x18n10t, която е структурна неръждаема стомана.

  За квадратни фланци допълнително е посочено името - квадратен фланец.

  Както и при плоски фланци, когато използвате флуоропластично уплътнение, посочете буквата F.

  Разхлабени фланци на заваръчния пръстен

  Обозначението на свободните фланци, както и на плоските фланци е малко по-различно. Тъй като този продукт използва заварен пръстен, обозначението на фланеца включва и обозначение на пръстена, например:

  Фланец 50-6 ST20 ГОСТ 12822-80

  Пръстен 1-50-6 ST 35 GOST 12822-80

  Тук: 50 - номинален отвор, номинално налягане 6 kgf / cm2, фланецът е направен от стомана st20, пръстенът е направен от стомана st35.

  За условен пасаж 100, 125, 150 трябва също да посочите буквата (A, B, B), по подразбиране - A.

  Фланцови уплътнения

  Уплътняването на единица или съединение под прекомерно налягане, често в агресивна среда, играе важна роля при проектирането на фланцово съединение.

  В зависимост от вида на използвания фланец или иго, конструкцията, налягането, температурата, химичните свойства на средата, като уплътнителни уплътнения се използват следните:

  • KShch (7338-77) - технически киселинно-алкален каучук;
  • MB (7338-77) - гума, устойчива на масло и бензин;
  • Т (7338-77) - техническа топлоустойчива гума;
  • PON (481-80) - паронит с общо предназначение;
  • PMB (481-80) - устойчив на масло и бензин паронит;
  • Азбестов картон;
  • Флуоропласт-4.

  Затягащи фланцови връзки

  Затягането на фланцовите връзки е ключът към монтажа на фланеца. За да се постигне максимално уплътнение, всички части трябва да бъдат точни.

  Подготовка на елементите

  Почистете и обезмаслете повърхностите на фланеца, проверете за драскотини, вдлъбнатини и вдлъбнатини. Проверете за корозия на самия фланец и на крепежните елементи - болтове и гайки. Отстранете прорезите от резбата, можете също така да "забиете" всеки болт и гайка по протежение на резбата. Смажете резбите или болтовете на болтовете. Подгответе и монтирайте уплътнението. Уверете се, че е инсталиран правилно, трябва да бъде центриран.

  Важно: Не използвайте стари уплътнения, ако не е възможно да се замени уплътнението, могат да се монтират няколко стари уплътнения.

  Последователност на затягане

  Правилният ред на затягане на болтовете ще гарантира, че фланецът е здраво и правилно поставен. За да направите това, леко засенчете първия болт, изберете следващия болт от противоположната страна, затегнете също леко. Третият болт, който затягате, е на четвърт оборот (90 °) зад първия или близо до този ъгъл. Четвъртият е срещу третия. Продължете последователността, докато всички болтове бъдат затегнати. Когато затягате фланците с приставка с 4 болта, използвайте техника на кръстосване.

  Въртящ момент

  За да се получи най-течащата връзка, болтовете трябва да имат правилния момент на затягане. Стягащото напрежение трябва да бъде равномерно разпределено по фланеца. По време на затягане, сила на опън действа върху болта, противоположен на силата на затягане на съединението. Прекомерната сила на затягане може да оголи резбите на болта или да счупи самия болт.

  За регулиране на затягащия момент се използват различни техники на затягане:

  • хидравличен опъващ механизъм;
  • хидравличен динамометричен ключ;
  • пневматичен гаечен ключ;
  • ръчен динамометричен ключ.

  В краен случай можете да използвате затягане на ръката, но е по-добре професионалистът да работи по този начин.

  Независимо от избрания метод на затягане, въртящият момент, с който се затягат гайките, трябва да отговаря на спецификациите на продукта.

  След инсталиране на фланеца и стартиране на системата, през първите 24 часа работа е възможна загуба на момент на затягане до 10%. Това е присъщо на всяка болтова връзка поради вибрации, свиване на уплътнението и температурни промени.

  След ден-два допълнително затегнете резбовите връзки към зададения въртящ момент, съгласно спецификацията.

  От какво е направена частта

  В индустрията се използват стоманени фланци, но стоманата, от която е направена частта, също варира. Маркирането на стоманените фланци ще определи при какви условия е най-добре да се използва дадена част:

  1. Стомана 20 е най-използваната суровина. Това е въглеродна стомана, части от нея се използват за сглобяване на фитинги по магистрали, където външната температура не е по-ниска от –40 градуса, а вътрешните показатели не са по-високи от +475 градуса.
  2. Стомана 09g2s - стомана от сплави на никел, хром и молибден, предназначена за заваряване. Продуктите от този материал могат да се използват при външна температура от –70 градуса.
  3. 12Х18Н10Т - криогенна стомана. Части, изработени от този материал, могат да се използват в агресивна среда, например с основи и киселини. Допустимата температура е от - 196 градуса до +350 градуса.
  4. 10Х17Н13М2Т - устойчива на корозия обикновена стомана. Крепежни елементи от него се използват в особено екстремни условия, тъй като той остава устойчив на корозия под напрежение. Работни температури от -196 до +600 градуса.
  5. 15Х5М - нисколегирана топлоустойчива стомана. Такива продукти имат висока устойчивост на окисляване при температури от + 600-650 градуса.

  Тези марки са най-използваните, но производителите използват и други суровини освен тях. Има модели от полипропилен - те са предназначени за свързване на полипропиленови тръби с метални клапани. Работната температура на такъв материал е много по-ниска - +80 градуса. В комплект може да им се продава яка за фланец - специална част за създаване на фланец връзка от полипропилен.

  Какво представляват фланцовите връзки Видове фланцови връзки. Фланцови връзки в индустрията
  Полипропиленов фланец

  В допълнение към стоманата и пропилена се използват два вида чугун - ковък и сив. Частите, изработени от ковък чугун, се използват при работни температури от -30 до +400 градуса, а от сив чугун - при температури от -15 до +300 градуса.

  Фланци

  Производител: LLC "Liskimontazhkonstruktsiya"

  Най-често срещаният тип свързване на спирателни, регулиращи клапани, филтри и друго технологично оборудване към тръбопроводи е фланцова връзка. Предимства: възможността за многократно монтиране и демонтиране на тръбопровода, надеждността на уплътняващите фуги и възможността за затягането им, голяма здравина и годност за много широк диапазон от налягания и проходи.

  Недостатъци: възможността за разхлабване на затягането и загубата на херметичност с течение на времето, значителна трудоемкост на сглобяването и разглобяването, големи размери и тегло, особено с увеличаване на налягането и номиналния отвор.

  Фланцовите връзки на тръбопроводи и фитинги за номинални налягания от PN 1 до PN 200 са стандартизирани от GOST 54432-2011.

  Фланците, използвани за свързване на фитинги, оборудване и инструменти към газопроводи, трябва да отговарят на GOST 54432-2011.

  Типове фланци

  Фиг. 1.1. Типове фланци

  Забележка. Фланците от тип 21 са елемент от фитинги, оборудване или фитинги за тръби и не се произвеждат отделно.

  Видовете фланци са показани на фиг. 1.1, и дизайна на уплътняващите повърхности на фиг. 1.2.

  Типове фланци

  Фиг. 1.2. Дизайн на запечатващи повърхности

  Забележка. Уплътняващите повърхности на версии L и M се използват за флуоропластични уплътнения.

  Приложимостта на фланците с номинален диаметър DN в зависимост от номиналното налягане PN за всеки тип фланец е дадена в табл. 1.1

  Таблица 1.1. Приложимост на фланеца

  Тип фланецНоминално налягане PN, kgf / cm2Номинален диаметър DN
  DN 10DN 15DN 20DN 25DN 32DN 40DN 50DN 65DN 80DN 100DN 125DN 150DN 200DN 250DN 300DN 350DN 400DN 450DN 500DN 550DN 600DN 700DN 800DN 900DN 1000DN 1200DN 1400
  Тип 01.Стоманени плоски заварени фланциPN 1хххххххххххххххххххххххххх
  PN 2.5хххххххххххххххххххххххххх
  PN 6хххххххххххххххххххххххххх
  PN 10хххххххххххххххххххххххххх
  PN 16ххххххххххххххххххххххххх
  PN 20хххххххххххххххххххх
  PN 25хххххххххххххххххххххх
  Тип 02. Разхлабени стоманени фланци на заваръчния пръстенPN 1ххххххххххххххххххх
  PN 2.5ххххххххххххххххххх
  PN 6хххххххххххххххххххх
  PN 10хххххххххххххххххххх
  PN 16хххххххххххххххххххх
  PN 25хххххххххххххххххххх
  Тип 03

  Тип 04. Разхлабени стоманени фланци на фланеца и на скобата за заваряване

  PN 6хххххххххххххххххххх
  PN 10хххххххххххххххххххх
  PN 16хххххххххххххххххххх
  PN 25хххххххххххххххххххх
  Тип 11. Стоманени фланци за челен заваръчен шевPN 1хххххххххххххххххххххххххх
  PN 2.5хххххххххххххххххххххххххх
  PN 6хххххххххххххххххххххххххх
  PN 10хххххххххххххххххххххххххх
  PN 16хххххххххххххххххххххххххх
  PN 20хххххххххххххххххххх
  PN 25ххххххххххххххххххххххххх
  Тип 21. Фланци от лята стомана (подсилващи тела)PN 6хххххххххххххххххххххххххх
  PN 10хххххххххххххххххххххххххх
  PN 16хххххххххххххххххххххххххх
  PN 20хххххххххххххххххххх
  PN 25хххххххххххххххххххххххххх

  На фиг. 1.3 и в табл. 1.2 показва размерите на уплътняващата повърхност на фланеца в зависимост от версията.

  Размери на уплътняващата повърхност на фланеца

  Фиг. 1.3. Размери на уплътняващите повърхности на фланците за номинално налягане PN 10, PN 16, PN 25

  Таблица 1.2. Размери на уплътнителните повърхности на фланеца за номинално налягане PN1, PN2.5, PN6, PN10, PN16, PN25 в съответствие с ГОСТ 54432-2011

  DNPN, kgf / cm2D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11b2зh1h2h3h4h5
  Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2
  DN 10PN 133191830183024343
  PN 2.52429342335
  PN 6
  PN 1041243423352335
  PN 16
  PN 25
  DN 15PN 13823332234223424343
  PN 2.529392840
  PN 6
  PN 1046293928402840
  PN 16
  PN 25
  DN 20PN 14833433244324424343
  PN 2.536503551
  PN 6
  PN 1056365035513551
  PN 16
  PN 25
  DN 25PN 15841514052405224343
  PN 2.543574258
  PN 6
  PN 1065435742584258
  PN 16
  PN 25
  DN 32PN 16949594860486024343
  PN 2.551655066
  PN 6
  PN 1076516550665066
  PN 16
  PN 25
  DN 40PN 17855695470547024343
  PN 2.561756076
  PN 6
  PN 1084617560766076
  PN 16
  PN 25
  DN 50PN 18866806581658124343
  PN 2.573877288
  PN 6
  PN 1099738772887288
  PN 16
  PN 25
  DN 65PN 110886100851018510124343
  PN 2.59510994110
  PN 6
  PN 10118951099411094110
  PN 16
  PN 25
  DN 80PN 112410111510011610011624343
  PN 2.5106120105121
  PN 6
  PN 10132106120105121105121
  PN 16
  PN 25
  DN 100PN 114411713711613811613824,53,565
  PN 2.5129149128150
  PN 6
  PN 10156129149128150128150
  PN 16
  PN 25
  DN 125PN 117414616614516714516724,53,565
  PN 2.5155175154176
  PN 6
  PN 10184155175154176154176
  PN 16
  PN 25
  DN 150PN 119917119117019217019224,53,565
  PN 2.5183203182204
  PN 6
  PN 10211183203182204182204
  PN 16
  PN 25
  DN 200PN 125422924922825022825024,53,565
  PN 2.5239259238260
  PN 6
  PN 10260239259238260238260
  PN 16
  PN 25274
  DN 250PN 130928330328230428230424,53,565
  PN 2.5292312291313
  PN 6
  PN 10319292312291313291313
  PN 16
  PN 25330
  DN 300PN 136333633533535733535724,53,565
  PN 2.5343363342364
  PN 6
  PN 10370343363342364291313
  PN 16
  PN 25389
  DN 350PN 141338640638540738540725465
  PN 2.5395421394422
  PN 6
  PN 10429395421394422394422
  PN 16
  PN 25448
  DN 400PN 146343645643545743545725465
  PN 2.5447473446474
  PN 6
  PN 10480447473446474446474
  PN 16
  PN 25503
  DN 450PN 151848950948851048851025465
  PN 2.5497523496524
  PN 6
  PN 10530497523496524496524
  PN 16
  PN 25548
  DN 500PN 156854156154056254056225465
  PN 2.5549575548576
  PN 6
  PN 10582549575548576548576
  PN 16609
  PN 25
  DN 600PN 166763566163466263466225465
  PN 2.5649675648676
  PN 6
  PN 10682651677650678648676
  PN 16720
  PN 25
  DN 700PN 177273776373676473676455465
  PN 2.5751777751778
  PN 6
  PN 10794751777751778751778
  PN 16
  PN 25820
  DN 800PN 187884186784086884086855465
  PN 2.5856882855883
  PN 6
  PN 10901851877850878855883
  PN 16
  PN 25928
  DN 900PN 1978554
  PN 2.5961987960988
  PN 6
  PN 101001
  PN 16
  PN 251028
  DN 1000PN 11078554
  PN 2.51062109210601094
  PN 6
  PN 101112
  PN 16
  PN 251140
  DN 1200PN 11295554
  PN 2.51262129212601294
  PN 6
  PN 101328
  PN 16
  PN 251350
  DN 1400PN 11510554
  PN 2.51462149214601494
  PN 6
  PN 101530
  PN 16
  PN 251560

  Фиг. 1.4. Стоманен плосък заварен фланец (тип 01) и монтажна схема. Фиг. 1.5. Разхлабен стоманен фланец на заварения пръстен (тип 02) и монтажна схема

  Стоманени свободни фланци

  Фиг. 1.6. Свободни стоманени фланци (типове 03 и 04) монтажна схема. Фиг. 1.7. Заварен стоманен фланец (тип 11)

  Фиг. 1.8. Фланец от лята стомана на корпуса на клапана

  Таблица 1.3. Размери на плоски заварени стоманени фланци, тип 01 в съответствие с GOST 54432-2011

  DNPNdbбc1дD1днНоминален диаметър на болтове или болтове
  Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2
  DN 10PN 1151027550114М10
  PN 2.51812
  PN 612
  PN 1014906014М12
  PN 1614
  PN 2516
  DN 15PN 1191028055114М10
  PN 2.52212
  PN 612
  PN 1014956514М12
  PN 1614
  PN 20129060,516М14
  PN 25191614956514М12
  DN 20PN 1261229065114М10
  PN 2.527,514
  PN 614
  PN 10161057514М12
  PN 1616
  PN 2028141007016М14
  PN 252627,518161057514М12
  DN 25PN 13312310075114М10
  PN 2.534,514
  PN 614
  PN 10161158514М12
  PN 1618
  PN 2011079,516М14
  PN 2533181158514М12
  DN 32PN 13912312090144М12
  PN 2.543,516
  PN 615
  PN 10161813510018М16
  PN 1618
  PN 201208916М14
  PN 25392013510018М16
  DN 40PN 146133130100144М12
  PN 2.549,516
  PN 616
  PN 10181814511018М16
  PN 1620
  PN 201913098,516М14
  PN 2546221814511018М16
  DN 50PN 159133140110144М12
  PN 2.561,516
  PN 616
  PN 10182016012518М16
  PN 1622
  PN 206221150120,5
  PN 255961,52420160125
  DN 65PN 178144160130144М12
  PN 2.577,516
  PN 616
  PN 102020180145188М16
  PN 162420
  PN 2074,524139,54
  PN 257877,524221458
  DN 80PN 191144185150184М16
  PN 2.590,518
  PN 618
  PN 1020201951608
  PN 1624
  PN 2026190152,54
  PN 259126241951608
  DN 100PN 1110 116144205170184М16
  PN 2.5110 11611618
  PN 6110 11618
  PN 10110 11622222151808
  PN 16110 11626
  PN 2027230195,5
  PN 25110 116282619022М20
  DN 120PN 1135 142164235200188М16
  PN 2.5135 142141,520
  PN 6135 14220
  PN 10135 1422422245210
  PN 16135 14228
  PN 20143,52825521622М20
  PN 25135 142141,53027022026М24
  DN 150PN 1154 161 170164260225188М16
  PN 2.5154 161 170170,51620
  PN 6154 161 17020
  PN 10154 161 170242428024022М20
  PN 16154 161 17028
  PN 2031241,5
  PN 25154 161 170303030025026М24
  DN 200PN 1222184315280188М16
  PN 2.5221,522
  PN 622
  PN 10242433529522М20
  PN 16302612
  PN 2034345298,58
  PN 2522232323603102612М24
  DN 250PN 12732163703351812М16
  PN 2.5276,524
  PN 623
  PN 10262639035022М20
  PN 16312840535526М24
  PN 2027638362
  PN 25273276,5343542537030М27
  DN 300PN 13252264353952212М20
  PN 2.5327,524
  PN 624
  PN 102828440400
  PN 16323246041026М24
  PN 2032742485432
  PN 25325327,536384303016М27
  DN 350PN 13772274854452212М20
  PN 2.5359,526
  PN 626
  PN 10283050046016
  PN 16343552047026М24
  PN 203594353547629,512М27
  PN 25377359,542425504903316М30
  DN 400PN 14262275404952216М20
  PN 2.541128
  PN 628
  PN 10303256551526М24
  PN 16383858052530М27
  PN 20410,54860054029,5
  PN 25426411444661055036М33
  DN 450PN 14802475905502216М20
  PN 2.546230
  PN 628
  PN 1030356155652620М24
  PN 16424264058530М27
  PN 205263557832,516М30
  PN 2548048506606003620М33
  DN 500PN 15302476406002220М20
  PN 2.5513,532
  PN 629
  PN 10323867062026М24
  PN 16484671065033М30
  PN 205135670063532,5
  PN 25530513,5525373066036М33
  DN 600PN 16302577557052620М24
  PN 2.5616,536
  PN 630
  PN 10364278072530М27
  PN 16505284077036М33
  PN 2061662815749,535,5
  PN 25630616,5546884077039М36
  DN 700PN 17202698608102624М24
  PN 2.5*36
  PN 63240
  PN 103989584030М27
  PN 165291036М33
  PN 256096087542M39
  DN 800PN 18202699759203024М27
  PN 2.5*3830
  PN 63244
  PN 1042101095033М30
  PN 1654102039М36
  PN 2568107599048М45
  DN 900PN 1920289107510203024М27
  PN 2.5*40
  PN 63448
  PN 1045111010503328М30
  PN 1659112039М36
  DN 1000PN 110203010117511203028М27
  PN 2.5*42
  PN 63652
  PN 10481220106036М33
  PN 16631255117042M39
  DN 1200PN 112203010137513203032М27
  PN 2.5*44
  PN 639601400134033М30
  PN 101222561455138039М36
  PN 161220761485139048М45
  DN 1400PN 114203210157515203036М27
  PN 2.5*48
  PN 648681620156036М33
  PN 10651675159042M39

  * Диаметърът на отвора се определя от клиента. Забележки: 1. Размер c1 може да бъде посочен в зависимост от технологията на заваряване и размера на тръбата. 2. Фланците трябва да се произвеждат с уплътняващи повърхности A, B, C, D, E, F, L и M.

  Таблица 1.4. Размери на заварени стоманени фланци тип 11 в съответствие с ГОСТ 54432-2011

  DNPN, kg / cm2DmD nН1бЗ.Н1дD1днНоминален диаметър на болтове или болтове
  Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2Ред 1Ред 2
  DN 10PN 1221581057550114М10
  PN 2.52617,2141 1228
  PN 61229
  PN 10252812,6143535906014М12
  PN 162614
  PN 2516
  DN 15PN 128191210286805511М10
  PN 2.53021,317,71230
  PN 61230
  PN 10303214,9143538956514М12
  PN 1614
  PN 203021,51611,5489060,516М14
  PN 2530321921,31214,916143538956514М12
  PN 40
  DN 20PN 13626181030906511М10
  PN 2.53826,923,51432
  PN 61232
  PN 10384020,5141638401057514М12
  PN 16
  PN 203826,52113521007016М14
  PN 2538402626,91820,51636401057514М12
  PN 4016
  DN 25PN 142332510301007511М10
  PN 2.54233,729,71435
  PN 61432
  PN 10454627,31640401158514М12
  PN 16
  PN 204933,526,514,55611079,516М14
  PN 2545463333,72527,3161638401158514М12
  DN 32PN 1503931103071209014М12
  PN 2.55542,437,81635
  PN 61435
  PN 10555635,21518424213510018М16
  PN 16
  PN 2059423516571208916М14
  PN 2556563942,43135,218184542100
  DN 40PN 16046381236713010014М12
  PN 2.56248,343,71638
  PN 61538
  PN 10626441,11618454514511018М16
  PN 1664
  PN 206548,54117,56213098,516М14
  PN 2564644648,33841,11918484514511018М16
  DN 50PN 1584912368140110144М12
  PN 2.57055,71638
  PN 67460,31538
  PN 107652,31620454816012518М16
  PN 1648
  PN 207860,552,519,564150120,5
  PN 2576745860,34952,320204848160125
  DN 65PN 188776612369160130144М12
  PN 2.58876,170,91638
  PN 61538
  PN 10949270,31820484510180145188М16
  PN 1650
  PN 20907362,522,570139,54
  PN 2596927776,16666,122225352145
  DN 80PN 11029078143810185150184М16
  PN 2.510288,983,11842
  PN 616408
  PN 1010511082,518205050195160
  PN 1611020534
  PN 20108897870190152,5
  PN 251101109088,97877,722245558195160
  DN 100PN 112211096144010205170184М16
  PN 2.5130114,3107,91845
  PN 61641
  PN 10128107,1202251522151808
  PN 1613053
  PN 20135114,5102,576190,5
  PN 25132134110114,396101,724246165230190
  DN 125PN 1148135121144010235200188М16
  PN 2.5155139,7132,51848
  PN 61843
  PN 10156158131,722226055245210
  PN 16
  PN 20164141,512824891225521622М20
  DN 150PN 1172161146144110260225188М16
  PN 2.5184168,3160,32048
  PN 61846
  PN 10180159,32224605528024022М20
  PN 16
  PN 20192168,515425,58912241,522
  DN 200PN 1235222202164816315280188М16
  PN 2.5236219,1210,12255
  PN 62053
  PN 10240234206,52224616233529522М20
  PN 162412
  PN 20246219202,529102345298,58
  PN 25245244222219,1202206,5303078803603102612М24
  DN 250PN 128827825419481637033518М16
  PN 2.52902732632460
  PN 62882902153
  PN 10290288260,42426636839035022М20
  PN 16292262668702040535526М24
  PN 20305254,530,510236226
  PN 25300296278254260,43232788842537030М27
  DN 300PN 13403303032049184353952212М20
  PN 2.5342323,9312,72462
  PN 62254
  PN 10345309,726266468440400
  PN 16346282870782046041026М24
  PN 2036532430532114485432
  PN 25352350330323,9303309,7363484924303016М27
  DN 350PN 13903823512049204854452212М20
  PN 2.5385355,6344,42462
  PN 62254
  PN 10400390339,62626646850046016
  PN 163230748252047026М24
  PN 20400355,5*351272253547629,512М27
  PN 25406398382355,6351339,64038891005504903316М30
  DN 400PN 14404323982049205404952216М20
  PN 2.5438406,4393,82465
  PN 62254
  PN 10445440388,82626647256551526М24
  PN 164504443632798558052530М27
  PN 20457406,5*37127600540
  PN 25464452432406,4398388,8444010411061055036М33
  DN 450PN 14944844502054225905502216М20
  PN 2.5492457444,42465
  PN 622
  PN 10500488437262869726155652620М24
  PN 165064903840898764058530М27
  PN 20505*14063557832,516М30
  PN 2551550048445043746461041106606003620М33
  DN 500PN 15455355012354206406002220М20
  PN 2.5538508495,42668
  PN 654
  PN 10550540486282869752267062026М24
  PN 165595464244949071065033М30
  PN 20559*4314570063532,5
  PN 25570558535500486484810412573066036М33
  DN 600PN 16506366022460187557052620М24
  PN 2.5640610597,43070
  PN 6
  PN 105852934708078072530М27
  PN 166606504654959584077036М33
  PN 20664609,5*48152815749,535,5
  PN 2567066063661060058554581201252084077039М36
  DN 700PN 1740726692*24208608102624М24
  PN 2.5740711266070
  PN 6
  PN 107447463030708089584030М27
  PN 16750750483810010091036М33
  PN 25766760726690584613012596087542M39
  DN 800PN 1826792*24209759203024М27
  PN 2.5844842813266570
  PN 6
  PN 1085084832328090101095033М30
  PN 165038100105102039М36
  PN 258748648268137906050140135107599048М45
  DN 900PN 1926892*266520107510203024
  PN 2.59449429142670М27
  PN 6
  PN 1095094834348595111510503328М30
  PN 169585240115110112039М36
  PN 2598096892691489262541501451185109048М45
  DN 1000PN 110441028992*266516117511203028М27
  PN 2.5104510162670
  PN 6
  PN 101050105034348595221230116036М33
  PN 161060105654421151201255117042M39
  PN 25108410701028101699264581551551315121055М52
  DN 1200PN 1124412281192287016137513203032М27
  PN 2.512451220*2670
  PN 612481248287590201400134033М30
  PN 1012561256383895115251455138039М36
  PN 161268126056481301301485139048М45
  PN 2512881228119267165301525142055М52
  DN 1400PN 1144514281392287016157515203036М27
  PN 2.514451420*2670
  PN 61456145232329090201620156036М33
  PN 10146042120251675159042M39
  PN 1614655214530168548М45
  DN 2200PN 2.52248*289025240523403352М30
  PN 622602220421152475239042M39
  PN 10227558160352550244055М52
  DN 2400PN 2.524482420*289025260525403356М30
  PN 62462441252685260042M39
  PN 10247862170352760265055М52
  DN 2600PN 2.526482620*289025280527403360М30
  PN 62665461302905281048М45
  PN 10268066180402960285055М52
  DN 2800PN 2.528482820*309025303029603664М33
  PN 6286548135303115302048М45
  PN 10288270190403180307055М52
  DN 3000PN 2.530503020*309025323031603668М33
  PN 6306850140303315322048М45
  PN 10308575200453405329060М56
  DN 3200PN 2.532503220*309025343033603672М33
  PN 6327254150303525343048М45
  DN 3400PN 2.534503420*329528363035603676М33
  PN 6347556160353735364048М45
  DN 3600PN 2.536523620*3210028384037703680М33
  PN 6367860165353970386055М52
  DN 3800PN 2.538523820*3410028404539703980М36
  DN 4000PN 2.540524020*3410028424541703984М36

  * Размерът се определя от клиента.

  Забележка. Фланците трябва да се произвеждат с уплътняващи повърхности от следните версии:

  • - А, В - за фланци с РN ≤ 63;
  • - C, D, E, F, J, K, L, M - за всички PN.

  Позволено е да се произвеждат фланци от всички конструкции (с изключение на фланците за ред 2), които имат четири отвора за болтове (болтове), квадратни при номинално налягане не повече от PN 40. Размерите на квадратните фланци са показани на фиг. 1.9 и в табл. 1.5. Списъкът на материалите, използвани за производството на фланци, е даден в табл. 1.6, очакваното тегло на фланците е в табл. 1.7.

  Всички фланци, различни от тип 21, се маркират, както следва:

  • търговска марка на производителя;
  • DN;
  • PN;
  • номер на типа фланец;
  • номер на диапазона на размера (1 или 2);
  • дизайнът на уплътняващата повърхност съгласно фиг. 1.2;
  • клас на фланцовия материал;
  • контролна група.

  Пример за маркиране на стоманен заваръчен фланец DN 50 до PN 10, тип 11, ред 1, версия M, изработен от стомана 25 съгласно контролна група IV:

  Търговска марка на производителя - 50-10-11-1-M-St 25-IV.

  За фланци с контролна група V серийният номер е допълнително маркиран.

  В раздела. 1.8 и в табл. 1.9 показва сравнителни обозначения на фланци и варианти на уплътняващи повърхности съгласно GOST 12817-80 - GOST 12822-80 и съгласно националния стандарт GOST R 54432-2011.

  Като се има предвид постоянното нарастване на използването на оборудване с чуждестранно производство в Русия, чертежите с размери на фланците съгласно стандарта ASME / ANSI са показани на фиг. 1.10, а размерите и теглото на фланците са в табл. 1.10.

  Фиг. 1.9. Размери на квадратни фланци, D и D1 - в съответствие с GOST 54432-2011

  Таблица 1.5. Размер B на квадратни фланци, mm

  DNPN 1 и PN 2.5PN 6PN 10PN 16PN 25PN 40
  DN 10606070707070
  DN 15656575757575
  DN 20707080808080
  DN 25757590909090
  DN 329595105105105105
  DN 40100100110110110110
  DN 50110110125125125125
  DN 65125125140140
  DN 80140140
  DN 100155155

  Таблица 1.6. Препоръчителни фланцови материали

  Стоманена или чугунена групаКлас на материалТемпература на приложение, ° СPN, MPa (kgf / cm2), не повече
  Леене от нелегирана стомана25L-II 20L-III 25L-III-30 до 4506,3 (63) 20 (200)
  Леене от легирана стомана20H5ML 20GML-60 до 650 -40 до 450
  Леене от високолегирана стомана16Х18Н12С4ТУЛ 12Х18Н9ТЛ 10Х18Н9Л-70 до 300
  Въглеродна стоманаSt3sp не по-ниска от 2-ра категория 20 20K 20KA–253 до 600 –30 до 300 –20 до 300 –40 до 475 –20 до 475 –30 до 475 –40 до 47510 (100) 20 (200)
  Нисколегирана стомана20YUCH 15GS 16GS 10G2S1 17GS 12HM 15HM 09G2S 10G2–40 до 475 –30 до 475 –70 до 475 –40 до 475 –30 до 475 –40 до 475 –40 до 560 –70 до 475
  Топлоустойчива стомана15Х5М-40 до 650
  Устойчива на корозия стомана08Х18Н10Т 12Х18Н9Т 12Х18Н10Т 10Х18Н9 08Х22Н6Т 08Х21Н6М2Т 15Х18Н12С4ТЮ 06ХН28МДТ 10Х17Н13М3Т 10Х17Н13М2Т 07Х20Н25М3Д2ТЛ ЭИ 943Л–270 до 610 –270 до 600 –40 до 300 –70 до 300 –196 до 400 –196 до 600 –253 до 700 –70 до 300

  Таблица 1.7. Приблизително тегло на фланците

  DNТип фланецТегло на фланеца, kg, за PN, kgf / cm2
  PN 1 и PN 2.5PN 6PN 10PN 16PN 25
  DN 2501 02 110,55 0,60 0,550,64 0,60 0,760,89 0,96 1,051,17 1,10 1,051,17 1,24 1,19
  DN 3201 02 110,79 0,87 0,781,01 0,87 1,101,40 1,49 1,541,58 1,68 1,541,77 1,87 1,85
  DN 4001 02 110,95 1,01 1,091,21 1,01 1,361,71 1,92 1,831,96 2,13 1,852,18 2,35 2,19
  DN 5001 02 111,04 1,11 1,261,33 1,11 1,532,06 2,27 2,262,58 2,54 2,282,71 2,79 2,78
  DN 6501 02 111,39 1,55 1,621,63 1,55 1,972,80 3,01 3,173,42 3,31 3,193,22 3,43 3,71
  DN 8001 02 111,84 2,05 2,432,44 2,05 2,763,19 3,77 3,673,71 4,11 4,214,06 4,25 4,44
  DN 10001 02 112,14 2,38 2,982,85 2,38 3,353,96 4,55 4,704,73 4,93 4,905,92 6,19 6,58
  DN 12501 02 112,6 2,84 3,723,88 2,84 4,665,40 6,09 6,716,38 6,56 6,768,26 8,82 9,45
  DN 15001 02 113,61 3,94 4,304,63 3,94 5,376,92 7,86 8,178,16 8,48 8,3010,5 10,9 12,6
  DN 20001 02 114,73 4,93 6,925,89 4,93 8,378,05 9,02 11,410,1 9,36 11,813,3 12,6 17,4
  DN 25001 02 116,95 6,38 9,887,67 6,38 11,010,7 11,3 14,614,5 13,9 17,418,9 17,7 25,7
  DN 30001 02 119,33 10,4 13,410,3 10,4 14,812,9 13,9 18,717,8 17,9 22,824,0 22,8 33,3
  DN 35001 02 1110,5 13,5 16,012,6 13,5 17,715,9 18,0 24,022,9 22,8 32,034,4 31,7 46,6
  DN 40001 02 1111,6 17,0 18,615,2 17,0 20,621,6 24,4 30,031,0 29,1 43,044,6 42,5 64,8
  DN 45001 02 1114,6 20,0 23,617,3 20,0 23,622,8 25,6 33,339,6 35,3 54,051,8 48,2 72,3
  DN 50001 02 1116,0 25,4 26,819,7 25,4 26,627,7 33,2 39,257,0 49,3 71,067,3 64,6 88,9
  DN 60001 1121,4 35,826,2 35,839,4 48,880,0 99,390,9 124
  DN 70001 1129,2 44,336,7 44,359,5 65,384,2 106127 167
  DN 80001 1136,6 46,246,1 56,279,2 87,2104 131181 215
  DN 90001 1144,2 66,455,1 66,894,1 103129 158— 253
  DN 100001 1152,6 73,464,4 73,5118 119179 203— 312
  DN 120001 1162,4 92,999,0 111197 180298 285— 388
  DN 140001 1177,6 101161 157279 —— —— —

  Таблица 1.8. Структура на обозначението на фланеца

  КартинаГОСТ 12820-80 - ГОСТ 12822-80ГОСТ R 54432-2011
  Стоманени плоски заварени фланци

  Челни заваръчни стоманени фланци
  Разхлабени стоманени фланци на заварения пръстен

  Размерни чертежи на фланеца

  Фиг. 1.10. Чертежи с размери на фланци ASME / ANSI

  Таблица 1.9. Обозначителна структура на уплътняващите повърхности

  КартинаГОСТ 12815-80ГОСТ R 54432-2011
  СамолетИзпълнение A
  Повдигнат фланец на лицетоИзпълнение 1Изпълнение Б
  Повдигнат фланецИзпълнение 2Изпълнение E
  Кух фланецИзпълнение 3Версия F
  Трън фланецИзпълнение 4, 8Изпълнение C, L
  Фланец с жлебИзпълнение 5, 9Изпълнение D, M
  Фланец за уплътнение на лещатаВерсия 6Версия К
  Фланец с овално уплътнениеВерсия 7Изпълнение J

  Таблица 1.10. Размери и тегла на фланеца на ASME / ANSI, вижте фиг. 1.10

  DNКлас *** (налягане в psi)Външен диаметър, mmДиаметър на разделителя, кръг на шипове, ммДебелина на фланеца, mmДолен диаметър на шийката, mmДиаметър на врата, ммВисочина на фланеца, ммДиаметър на отвора, mmКуха височинаДиаметър на отвора на шпилката, mmБрой шиповеТегло, кг
  Резен с гнездоАпартаментЧерен заваръчен шевС кухаАпартаментЧерен заваръчен шев с гнездо
  ОWмин. tfхНОY.Y.Y.мин. ATмин. ATATддн
  15 (½)150 300 600 900/150090 95 95 12060,3 66,7 66,7 82,69,6 12,7 14,3 22,330 38 38 3821,3 21,3 21,3 21,314 21 22 3246 51 52 6046 51 52 6022,2 22,2 22,2 22,222,9 22,9 22,9 22,915,8 15,8 * *10 10 10 1015,9 15,9 15,9 22,24 4 4 40,8 1,0 1,4 2,2
  20 (¾)150 300 600 900/1500100 115 115 13069,9 82,6 82,6 88,911,2 14,3 15,9 25,438 48 48 4426,7 26,7 26,7 26,714 24 25 3551 56 57 7051 56 57 7027,7 27,7 27,7 27,728,2 28,2 28,2 28,220,9 20,9 * *11 11 11 1115,9 19,0 19,0 22,24 4 4 41,0 1,4 1,8 3,2
  25 (1)150 300 600 900/1500110 125 125 15079,4 88,9 88,9 101,612,7 15,9 17,5 28,649 54 54 5233,4 33,4 33,4 33,416 25 27 4154 60 62 7354 60 62 7334,5 34,5 34,5 34,534,9 34,9 34,9 34,926,6 26,6 * *13 13 13 1315,9 19,0 19,0 25,44 4 4 41.1 1,8 2,3 4,1
  32 (1¼)150 300 600 900/1500115 135 135 16088,9 98,4 98,4 111,114,3 17,5 20,7 28,659 64 64 6442,2 42,2 42,2 42,219 25 29 4156 64 67 7356 64 67 7343,2 43,2 43,2 43,243,7 43,7 43,7 43,735,1 35,1 * *14 14 14 1415,9 19,0 19,0 25,44 4 4 41,4 2,7 3,2 4,5
  40 (1½)150 300 600 900/1500125 155 155 18098,4 114,3 114,3 123,815,9 19,1 22,3 31,865 70 70 7048,3 48,3 48,3 48,321 29 32 4460 67 70 8360 67 70 8349,5 49,5 49,5 49,550,0 50,0 50,0 50,040,9 40,9 * *16 16 16 1615,9 22,2 22,2 28,64 4 4 41,8 3,6 4,5 6,4
  50 (2)150 300 600 900/1500150 165 165 215120,7 127,0 127,0 165,117,5 20,7 25,4 38,178 84 84 10560,3 60,3 60,3 60,324 32 37 5725 33 37 5762 68 73 10261,9 61,9 61,9 61,962,5 62,5 62,5 62,552,5 52,5 * *17 17 17 1719,0 19,0 19,0 25,44 8 8 82,7 4,1 5,4 11,3
  65 (2½)150 300 600 900/1500180 190 190 245139,7 149,2 149,2 190,520,7 23,9 28,6 41,390 100 100 12473,0 73,0 73,0 73,027 37 41 6429 38 41 6468 75 79 10574,6 74,6 74,6 74,675,4 75,4 75,4 75,462,7 62,7 * *19 19 19 1919,0 22,2 22,2 28,64 8 8 83,6 5,4 8,2 16,3
  80 (3)150 300 600 900 1500190 210 210 240 265152,4 168,3 168,3 190,5 103,222,3 27,0 31,8 38,1 47,7108 117 117 127 13388,9 88,9 88,9 88,9 88,929 41 46 5430 43 46 54 7368 48 83 102 11790,7 90,7 90,7 90,791,4 91,4 91,4 91,4 91,477,9 77,9 * * *21 21 21 — —19,0 22,2 22,2 25,4 31,74 8 8 8 84,5 6,8 10,4 14,5 14,5
  100 (4)150 300 600 900 1500230 255 275 290 310190,5 200,0 215,9 235,0 241,322,3 30,2 38,1 44,5 54,0135 146 152 159 162114,3 114,3 114,3 114,3 114,332 46 54 7032 44 49 33 4870 79 86 75 84116,1 116,1 116,1 116,1104,1 104,1 104,1 116,8 116,8102,3 102,3 * * *— — — —19,0 22,2 25,4 31,7 34,98 8 8 8 86,8 11,3 19,1 23,2 23,2
  125 (5)150 300 600 900 1500255 280 330 350 375215,9 235,0 266,7 279,4 292,122,3 33,4 44,5 50,8 73,1164 178 189 190 197141,3 141,3 141,3 141,3 141,335 49 60 7954 70 90 36 51102 114 124 87 97143,8 143,8 143,8 143,8116,8 116,8 116,8 144,4 144,4128,2 128,2 * * *— — — —22,2 22,2 28,6 34,9 41,38 8 8 8 88,6 14,5 30,9 39,0 39,0
  150 (6)150 300 600 900 1500280 320 355 380 395241,3 269,9 292,1 317,5 317,523,9 35,0 47,7 55,6 82,6192 206 222 235 229168,3 168,3 168,3 168,3 168,338 51 67 8660 79 105 40 52114 127 156 87 97170,7 170,7 170,7 170,7144,4 144,4 144,4 171,4 171,4154,1 154,1 * * *— — — —22,2 22,2 28,6 31,7 38,18 12 12 12 1210,9 19,0 37,0 50,0 50,0
  200 (8)150 300 600 900345 380 420 470298,5 330,2 349,2 393,727,0 39,7 55,6 63,5246 260 273 298219,1 219,1 219,1 219,143 60 76 10267 86 119 44117 140 156 100221,5 221,5 221,5 221,5171,4 171,4 171,4 222,2202,7 202,7 * *— — — —22,2 25,4 31,7 38,18 12 12 1217,7 30,5 53,0 85,0
  250 (10)150 300 600 900405 445 510 545362,0 387,4 431,8 469,928,6 46,1 63,5 69,9305 321 343 368273,0 273,0 273,0 273,048 65 86 10862 76 114 49110 133 162 100276,2 276,2 276,2 276,2222,2 222,2 222,2 277,4254,6 254,6 * *— — — —25,4 28,6 34,9 38,112 16 16 1623,6 41,5 86,0 122,0
  300 (12)150 300 600 900485 520 560 610431,8 450,8 489,0 533,430,2 49,3 66,7 79,4365 375 400 419323,8 323,8 323,8 323,854 71 92 11795 111 127 56116 152 184 113327,0 327,0 327,0 327,0277,4 277,4 277,4 328,2304,8 304,8 ** **— — — —25,4 31,7 34,9 38,112 16 20 2036,3 62,5 103,0 269,0
  350 (14)150 300 600 900535 585 605 640476,3 514,4 527,0 558,833,4 52,4 69,9 85,8400 425 432 451355,6 355,6 355,6 355,656 75 94 13079 111 127 156125 141 165 213359,2 359,2 359,2 359,2360,2 360,2 360,2 360,2* * * *— — — —28,6 31,7 38,1 41,312 20 20 2046,3 84,5 158,0 255,0
  400 (16)150 300 600 900595 650 685 705539,8 571,5 603,2 616,035,0 55,6 76,2 88,9457 483 495 508406,4 406,4 406,4 406,462 81 106 13387 121 140 165125 144 178 216410,5 410,5 410,5 410,5411,2 411,2 411,2 411,2* * * *— — — —28,6 34,9 41,3 44,416 20 20 2057,7 111,5 218,0 311,0
  450 (18)150 300 600 900635 710 745 785577,9 628,6 654,0 685,838,1 58,8 82,6 101,6505 533 546 565457,0 457,0 457,0 457,067 87 117 15297 130 152 190138 157 184 229461,8 461,8 461,8 461,8462,3 462,3 462,3 462,3* * * *— — — —31,7 34,9 44,4 50,816 24 20 2063,6 138,0 252,0 419,0
  500 (20)150 300 600 900700 775 815 855635,0 685,8 723,9 749,341,3 62,0 88,9 108,0559 587 610 622508,0 508,0 508,0 508,071 94 127 159103 140 165 210143 160 190 248513,1 513,1 513,1 513,1514,4 514,4 514,4 514,4* * * *— — — —31,7 34,9 44,4 54,020 24 24 2091,0 172,0 313,0 528,0
  600 (24)150 300 600 900815 915 940 1040749,3 812,8 838,2 901,746,1 68,3 101,6 139,7663 702 718 749610,0 610,0 610,0 610,081 105 140 203111 152 184 267151 167 203 292616,0 616,0 616,0 616,0616,0 616,0 616,0 616,0* * * *— — — —34,9 41,3 50,8 66,720 24 24 20118,0 247,0 444,0 957,0

  * За фланците за челен заваръчен диаметър на гърлото е приблизително същият като външния диаметър на тръбата.

  ** Произведено по специална заявка.

  *** Преобразуването в kg / cm2 се получава чрез разделяне на коефициента на преобразуване k ~ 15.

  Изолационни фланцови връзки

  По този начин той не абсорбира едновременно влагата и избягва преминаването на електрически ток през тръбопровода. Понякога уплътненията са направени и от флуоропласт или винил пластмаса. IFS също така съдържа свързващи пръти, полиамидни втулки, шайби и гайки. Благодарение на този хардуер фланците се изтеглят и фиксират в това положение. Поръчайте само нашето производство на фланци.

  Като цяло, изолационната фланцова връзка е здраво закрепване на два елемента на тръбопровода. Електроизолационното уплътнение играе важна роля в него, което позволява да се изключи проникването на електрически ток в тръбопровода. Средно съпротивлението на една изолационна фланцова връзка е най-малко 1000 ома.

  Характеристики на процеса на сглобяване на фланцова връзка

  Фланцовата връзка е слаба и уязвима точка в тръбопровода.

  Изкривяването на самолетите по време на монтажа на пръстените може да доведе до образуване на дефекти, нарушаване на плътността на монтажа и в крайна сметка да създаде аварийна ситуация на линията.

  Ето защо, когато сглобявате фланцови връзки, е важно да осигурите:

  • перпендикулярност на пръстена към основната тръба;
  • съвпадение на осите на отворите за болтове спрямо оста на симетрия.

  Перпендикулярността на монтажа на фланцовите връзки се контролира с помощта на специален контролен квадрат и сонда. Липсата на изместване на осите на отворите се разкрива от нивото и отвеса. Допустимото отклонение от перпендикулярността на пръстена спрямо тръбата не трябва да надвишава 0,2 mm на 100 mm от диаметъра на тръбата. Отместването на оста на отворите на фланеца спрямо оста на симетрия на основната тръба трябва да бъде по-малко от 1 mm с диаметър на отвора на болта 18-25 mm и не повече от 2 mm с диаметър до 41 mm.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни