Комбиниран котел на газ и твърдо гориво: видове


Газ-дърва за огрев

Предимството на универсалните котли за отопление на газ е в тяхната автономност: плавен преход на системата към горене на дърва за огрев при липса на газ. Също така, ако желаете, можете да свържете конструкцията "топъл под", тъй като котлите се доставят с необходимите връзки и разклонителни тръби.

Такива универсални котли "газ-дърва" могат да бъдат едноконтурни и двуконтурни, така че няма да е трудно да свържете котел за отопление на вода или затопляне на вода по течащ начин.

Недостатъците включват големите размери на такива единици. Най-често те изискват отделно помещение за инсталиране и предполага сложно обслужване. Обикновено такива котли се произвеждат само от подовия тип.

Комбинираните газово-дървени котли за дома предполагат повишени изисквания. Нормите и правилата за работа са описани в PPB, SNiP и SP.

Комбинираният котел на газ и дърва за частна къща включва следните елементи:

  1. Горивна камера. Изработен е от чугун или стомана. Котелът може да бъде с една или две камини (по-удобно). При двойната версия в горната част се изгарят дърва за огрев, а в долната е инсталирана газова горелка.
  2. Контури за топла вода и отопление. Те се произвеждат от компании специално за отопление или за отопление за получаване на топла вода (двуконтурна). Нагряване на водоснабдяването с топла вода по поточен метод

Универсален котел за отопление на газ на дърва предполага икономия. Това може да се види, като се погледне следната таблица.

Вид горивоПриблизителна цена на 1 kW енергия, $Приблизителна цена от 1 м³, $Приблизителните разходи за отопление на къща с обем 450 m³, $
Газ0,010,000470,2115
Дърва за огрев0,020,00940,423
Въглища0,0550,0025851,16325
Електричество0,030,001410,6345
Дизелово гориво0,040,001880,846

В Русия се произвежда висококачествено оборудване за дърво и газ: "Zota MIX", "Kupper PRO" ("Teplodar"), "Karakan" ("STEN"), "PARTNЁR" ("KOSTER"), "STS" ( "Стоманени системи за твърдо гориво"). А също и чуждестранни компании: Австрия и Германия ("Wirbel"), финландският концерн "Jaspi" и други.

Трябва да се отбележи, че при чуждестранни аналози е по-рядко да се забелязват недостатъци при сглобяването и автоматизацията на устройството. Те могат да се похвалят с надеждност и качество. Въпреки това, местният производител непрекъснато се подобрява в съответствие с желанията на купувачите.

Цените за комбинирани отоплителни котли "дърва-газ" зависят от страната на произход, от популярността на марката. Например, един модел ("KOSTER") ще струва средно 23 хиляди рубли. Много ще зависи от конфигурацията, мощността и други показатели. Но "Jaspi" ще изтегли всички 130 хиляди рубли. Излитането е голямо, но за разлика от финландския, където всичко се регулира от автоматично оборудване, в руския аналог всички настройки на котела ще трябва да се извършват независимо.

Критерии за избор на газови котли на дърва за огрев

Основният параметър на всяко отоплително оборудване е неговият мощност, чийто правилен избор осигурява комфортна стайна температура при минимални разходи. Ако не правите сложни изчисления, тогава, когато избирате котел, трябва да имате предвид, че за 30 m³ в добре изолирана стая е необходим 1 kW топлинна мощност. Топлотехническото изчисление на професионалистите е по-точно и отчита такива фактори като топлоизолацията на помещението, наличието на други видове отопление, функционалното предназначение на помещението

Тъй като един от енергийните ресурси на този тип котел е газ, трябва да се вземе предвид налягането му в мрежата. Ефективността на котела намалява при ниско налягане на газа. В този случай се взема предвид възможен недостиг на капацитет.

Следва важен параметър, според която е избран котелът, е неговата назначаване... Ако във функциите на котела ще бъде включено само отопление, тогава можете да изберете едноконтурно оборудване. В случая, когато е необходимо да се осигури корпус с топло водоснабдяване, се закупува двуконтурен котел. Това устройство е от два вида: с вграден котел или с вградена намотка. Първият винаги има готовност от 40-60 литра гореща вода. Вторият тип устройства отстъпва на котела по обем вода, но в същото време има по-компактни размери, тегло и спестява повече гориво. Винаги можете да използвате едноконтурен котел свържете допълнително котел за индиректно отопление.

При закупуване на котел трябва да се изисква официално удостоверение. Без този документ ще бъде трудно да се регистрира отоплителното оборудване и да се получи разрешение за свързването му с газоснабдителни системи.

Въглищен газ

Универсалният котел на газови въглища е екологичен и лесен за поддръжка. Въпреки това, когато избирате този тип конструкция, ще трябва непрекъснато да наблюдавате наличието на твърдо гориво, защото въглищата бързо се изчерпват. Ако изведнъж стигнете до заключението, че „две в едно“ не ви устройва, тогава винаги можете да замените горелката - и котелът вече ще работи на природен газ.

Повече подробности за характеристиките на пелетния котел можете да намерите тук.

Най-често комбинираният котел за въглища и газ има възможност да се отоплява с дърва. Например в техническите характеристики на двуконтурния модел „Бреза Б“ в позицията „гориво“ е посочено „природен газ / въглища“ (виж таблицата). Купувачите обаче използват такъв котел за отопление и дърва за огрев.

Производител и моделХарактеристика
ATEM (Житомир, Украйна) Berezka VКотелът е изработен от стомана, универсален е и напълно независим от електричество. Той действа като бюджетно решение за отопление на вили, помощни помещения, стопански постройки. Агрегатите от марката "B" са създадени с производството на битова гореща вода. Гориво - природен газ / антрацит (въглища). Площта на отопляемото помещение е 125 m². Номинална топлинна мощност - 12,5 kW. Максималният разход на газ е 1,5 m³ / h. Номинално налягане на газа (мин / макс) - Pa 1274 + 100 (635/1794). Работно налягане на водата - 0,1 MPa. Ефективността при използване на твърдо гориво е 78%. Ефективността при използване на природен газ е 90%. Тегло - 119 кг. Консумация на вода за БГВ - 280 л / ч. Горивната камера е отворена (комин). Броят на контурите е двуконтурен.

Газ-въглища-дърва за огрев

Предимството на котела газ-дърва-въглища е, че той не зависи от електричеството. Това ви позволява да създавате автономни отоплителни системи. Гориво за такъв агрегат се предлага във всяко населено място и освен това на ниска цена. Котелът за дърва-въглища-газ от производителите, изброени в таблицата по-долу, е лесен за обслужване и има атрактивен дизайн.

Производител и моделХарактеристика
Огнище KSTG-10 (Русия)Тази компания е на пазара от 2003 година. Това е динамично развиващ се и надежден производител. Тип котел - едноконтурен. Горивната камера е отворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 200 м². Мощност - 20 kW. Газът е естествен. Тип твърдо гориво - дърва, въглища. Работни температури - 95 ºС. Материал на топлообменника - стомана. Ефективността е 77%. Тегло - 70 кг.
Огнище KSTGV-12.5 (Русия)Този модел на котел за въглища на дърва и газ е нелетлив и стабилен при работа при понижено налягане на газа. Поради оптималния дизайн на горивната камера, котелът има висока ефективност. Вграден бойлер, който осигурява топла вода. Включва регулатор на налягането на газа. Корпусът на котела е устойчив на температурни колебания. Тип - двойна верига. Горивната камера е отворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 125 м². Мощност - 12,5 kW. Газът е естествен. Тип твърдо гориво - дърва, въглища. Котелът е вграден. Работни температури - 95 ºС. Материал на топлообменника - стомана. Ефективността е 83%. Автоматично изключване - не. Тегло - 120 кг.
Raton KS-T-12.5 (Беларус)Котлите са предназначени за отопление на отделни къщи, сгради и конструкции, оборудвани с непрекъснати системи за отопление с топла вода с естествена циркулация на охлаждащата течност и отворен разширителен съд. Тип - едно верига. Горивната камера е отворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 130 м². Мощност - 12,5 kW. Тип твърдо гориво - дърво, въглища, торф. Дисплеят не е. Материал на топлообменника - стомана. Запалването е механично. Ефективността е 77%. Тегло - 138 кг. Срокът на експлоатация на котлите е най-малко 15 години.
Brestselmash KST 12,5 kW (Беларус)По вид гориво, котлите, произведени от ОАО "Брестселмаш", принадлежат към котли с много горива, предназначени за изгаряне на твърди и газообразни горива чрез преоборудване, което не изисква демонтиране на котела. Монтаж - под. Отоплителна площ - 125 м². Мощност - 12,5 kW. Газът е естествен. Тип твърдо гориво - дърво, въглища, торф. Дисплеят не е. Работни температури - до 95 ºС. Материал на топлообменника - стомана. Ефективността е 90%. Тегло - 180 кг. Проектиран за топлоснабдяване и водоснабдяване на жилищни сгради и сгради за комунални услуги, оборудвани с водни отоплителни системи с естествена циркулация, с работно водно налягане до 0,1 MPa (1,0 kgf / cm²) и максимална температура на водата при изход на котела до 95 C °.
Котел PARTNЁR 24 (Русия)Предимствата на продуктите на тази компания са в техните собствени иновативни уникални дизайнерски разработки. Производителят извършва гарантирано качествени компоненти, суровини и материали. Това е стабилно високотехнологично производство. Горивната камера е затворена. Монтаж - под. Мощност - 24 kW. Тип твърдо гориво - дърва, въглища. Ефективността е 80%. Тегло - 108 кг. Височина - 79,5 см. Ширина - 42 см.

Характеристики на експлоатация на газови котли

Тъй като един от енергийните ресурси на котела е твърдо гориво, изисква се постоянно наблюдение на почистването на комина.

Работата на газовия котел за дърва предполага работа по доставката и товаренето на дърва за огрев, а зареждането се извършва ръчно. Експлоатация на оборудване върху дърво не надвишава четири часа.

При закупуване на дърва за огрев се взема предвид тяхното съдържание на влага, което не трябва да надвишава 20%. По-добре да си купите дърва за огрев в специализиран магазин.

Непрекъсната работа отопление и топла вода е възможно благодарение на автоматизацията. Ако липсва единият вид гориво (твърдо), комбинираният котел автоматично стартира другия (газ).

Дърва за огрев-въглища-пелети-газ

В момента тези агрегати се предлагат от: производителя на универсалния котел "Cooper" "газ-дърва за огрев-пелети" и други.

Голям избор (пелети, дърва за огрев, въглища, газ) дава на такъв котел голямо предимство. При липса на един вид гориво, винаги можете да превключите на друг тип и да останете на топло.

Производител и моделХарактеристика
Teplodar Kupper OK15 (Русия)Тип котел - едноконтурен. Горивната камера е затворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 150 м². Мощност - 15 kW. Газът е естествен. Тип твърдо гориво - дърво, пелети, въглища. Дисплеят не е. Ефективността е 78%. Диаметърът на комина е 150 мм. Тегло - 98 кг. Нагряване с двойно завъртане, образувано от подвижен козирка, което осигурява пълно потушаване на пламъка в тръбния лист. В допълнение към стандартната водна риза, в камината има топлообменник. Регулиране на мощността от 30 до 100% (котлите могат да бъдат оборудвани с регулатор на горенето). Просторна горивна камера, която ви позволява да зареждате дърва за огрев с дължина 400 мм хоризонтално и 500 мм вертикално, или две кофи с въглища. Наличието на тръбен електрически нагревател позволява поддържане на отоплителната система след края на процеса на изгаряне на горивото.
Raton KS-TG-35U (Беларус)Тип котел - едноконтурен. Горивната камера е отворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 340 м². Мощност - 35 kW. Газът е естествен. Тип твърдо гориво - дърво, пелети, въглища, торф.Дисплеят не е. Запалването е електрическо. Работни температури - 95 ºС. Материал на топлообменника - стомана. Ефективността е 77%. Котелът е предназначен за отопление на жилищни сгради, които са оборудвани с непрекъснати отоплителни системи с естествена или принудителна циркулация на охлаждащата течност.
Teplodar Uyut-10 (Русия)"Uyut" е бюджетни отоплителни котли за помещения до 100 кв. м. Камината е в хоризонтално положение, което позволява котелът да се отоплява с дърва с дължина до 0,5 m. Високата ефективност на котела се осигурява от оригиналния дизайн на водната верига: застоялите зони са изключени, а площта на топлоотвеждащата повърхност е увеличена до 1,1 кв. М. Възможност за инсталиране на газова или пелетна горелка. Тип котел - едноконтурен. Горивната камера е затворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 100 м². Мощност - 10 kW. Газът е естествен. Тип твърдо гориво - дърво, пелети, въглища. Дисплеят не е. Запалването е механично. Ефективността е 72%. Диаметърът на комина е 115 мм. Тегло - 67 кг.

Как да осигурите дългосрочно изгаряне на котел на твърдо гориво.

Комплект за отопление.

Комплектът включва: контролер, вентилатор, сензор за температура на охлаждащата течност, авариен термостат 85 ° C.

Поддържане на предварително зададената температура на котела
Избор на хистерезис за отопление.
Забавяне на вентилатора при наближаване на зададената температура.
Настройка на скоростта на вентилатора.
Защита срещу кондензация и корозия.
Алармена защита за максимална температура (спиране на вентилатора и принудително стартиране на помпите).
Защита от загуба на мощност.
Приложение на стаен термостат.
Поддържане на температурата на водата в котела.
Избор на хистерезис на БГВ.
Приоритет на котела или отоплението.
Летен режим.
При поръчка чрез нашия уебсайт
Допълнително ще получите от нас схема на свързване на контролера към вентилатора и към котелната помпа. Цена:
10 400
.

Отопление + комплект котли.

Комплектът включва: контролер, вентилатор, сензор за температура на охлаждащата течност, температурен датчик на котела, авариен термостат 85 ° C.

Поддържане на предварително зададената температура на котела
Избор на хистерезис за отопление.
Забавяне на вентилатора при наближаване на зададената температура.
Настройка на скоростта на вентилатора.
Защита срещу кондензация и корозия.
Алармена защита за максимална температура (спиране на вентилатора и принудително стартиране на помпите).
Защита от загуба на мощност.
Приложение на стаен термостат.
Поддържане на температурата на водата в котела.
Избор на хистерезис на БГВ.
Приоритет на котела или отоплението.
Летен режим.
При поръчка чрез нашия уебсайт
Допълнително ще получите от нас схема на свързване на контролера към вентилатора и към котела и котелните помпи.

Цена: 11 700

Важни бележки:
1. На вратата на пепелника (вентилатор) трябва да направите отвор за вентилатора. 2. Котелът трябва да бъде достатъчно плътно при затворени врати, така че вентилаторът да не издухва продуктите от горенето в помещението. 3. Плътността на котела също се изисква, така че изгарянето да не продължи, когато вентилаторът е изключен и амортисьорът е паднал.
Но има готово решение.
За него в края на статията.
Приложение на комплекта "Отопление".
Запалваме котела и включваме контролера. Вентилаторът стартира, който издухва въздуха в зоната на горене. Веднага след като котелът се загрее малко, например до зададените от нас 40 ° C, циркулационната помпа се включва. Тази функция предпазва котела от кондензация и произтичащата от това корозия по време на студено пускане. Освен това помпата вече не спира. Котелът трябва да се нагрее до зададената от нас работна температура, например до 70 ° C. По-близо до него вентилаторът започва да се забавя и когато достигне зададените 70 ° C, вентилаторът се изключва. В този случай амортисьорът се спуска и потокът въздух в котела спира. Изгарянето спира, помпите отвеждат топлината от котела и той се охлажда. Можем също така да зададем стойността, с която температурата на котела трябва да намалее, за да може вентилаторът да започне да работи отново. Например 5 градуса.Ако няма подаване на въздух към котела, температурата ще започне да спада. Когато температурата спадне чрез хистерезис, вентилаторът ще започне да работи и температурата отново ще се повиши до 70 ° C. И така, че през това време котелът изобщо да не изгасне, контролерът включва вентилатора за кратко и поддържа горивото да тлее.

Приложение на комплекта "Отопление плюс БГВ".

Контролерът вече управлява циркулационната помпа за отопление, помпата на котела и вентилатора. Осигурена е връзка на стаен термостат. Запалваме котела и включваме контролера. Вентилаторът стартира, който издухва въздуха в зоната на горене. Веднага след като котелът се загрее малко, например до зададените от нас 40 ° C, циркулационната помпа за отопление или помпата на котела се включва или и двете помпи, в зависимост от избрания от нас приоритет. Тази функция предпазва котела от кондензация и произтичащата от това корозия по време на студено пускане. Освен това помпата вече се управлява от стаен термостат и сензор за температура на котела. Котелът трябва да се нагрее до зададената от нас работна температура, например до 70 ° C. По-близо до него вентилаторът започва да се забавя и когато достигне зададените 70 ° C, вентилаторът се изключва. В този случай амортисьорът се спуска и потокът въздух в котела спира. Изгарянето спира, помпите отвеждат топлината от котела и той се охлажда.

Същото ще се случи, когато се достигне зададената температура в помещението и когато котелът се загрее напълно, независимо дали котелът се е затоплил до зададената температура или още не. Същото ще се случи, когато котелът се нагрява в летен режим.

Вече споменахме аварийния термостат. Има го и в двата комплекта. Той ще спре принудително вентилатора, ако по някаква причина температурата на охлаждащата течност на котела надвиши 85 ° C.

Готово решение.

Котелът от серията Lavoro ECO L вече е оборудван с автоматика и вентилатор. това е модерен стоманен водогреен котел, работещ в полуавтоматичен режим. Предназначен за отопление на жилищни и промишлени помещения, както и за приготвяне на топла вода (БГВ). Като гориво се използват дърва, въглища, различни видове горивни брикети. Поради факта, че в комплекта на котела е инсталирана съвременна автоматизация, която контролира подаването на въздух с помощта на вентилатор, продължителността на изгаряне на гориво в един раздел е значително увеличена и разходът му също е намален. Принципът на работа се основава на факта, че котелът загрява водата до предварително определена температура чрез контролирано подаване на въздух в пещта, при достигане на която тя плавно преминава в тлеещ (икономичен) режим. Котелът работи както в затворени, така и в отворени отоплителни системи, изработен е от стомана клас 09G2S с дебелина 5 мм. Всички стени и прегради на котела са пълни с вода. Котелът е оборудван с големи и удобни врати с затягащ механизъм за плътно прилепване. Това улеснява почистването и поддръжката. Също така всички котли са оборудвани с място за инсталиране на електрически нагревателен елемент. В основната конфигурация котелът е снабден с контролер "Отопление", той управлява вентилатора и помпата за централно отопление; при поискване котелът може да бъде оборудван с контролер "Отопление + БГВ", който може допълнително да управлява помпата на котела .
Съдържание на доставката
Вентилатор за автоматизация на котела Скрепер за почистване на бойлер Решетъчен термоманометър

Захранване от 12

преди
102
KW Фабрична цена от
49 900
₽ до
209 900
₽ съответно.

Когато поръчвате през нашия уебсайт, ще платите незабавно на завода, ще получите котел на фабрична цена, както и допълнително и безплатно ще получите от нас

- най-подробната подробна схема на тръбите на котела до ключ. Просто трябва да се съберете по схемата; - подробна таблица на оборудването; - електрическа схема на контролера към вентилатора и към котела и котелните помпи. С изключение на нас, никой не прави това.

Газови пелети

Котелът на пелети-газ е оборудване, което лесно променя своята работа от отопление с един вид гориво към отопление с друг. Това обикновено отнема около 15 минути.

Тук е възможно и смяна на горелката в случай на преобразуване. В много модели се предлага тръбен електрически нагревател.

Свързването на LPG бутилка е разрешено.

Ефективността на пелетно-газов котел достига 90%.

Уредът има няколко горивни камери. Комплектът включва две горелки и много регулиращи и изключващи устройства. Притежава висока степен на сигурност и автоматизация. Но въпреки това, газовият пелетен котел, както всеки комбиниран газов котел, изисква спазване на правилата на PPB, SNiP (някои откъси са описани в началото на статията).

Не забравяйте да почиствате котела от време на време. По време на поддръжката е необходимо да се отстранят натрупаните дървесен прах, сажди от електрическото задвижване и движещите се части.

Какво ви е необходимо за работа с пелети?

За да превърнете котела в пелети за гориво, трябва да инсталирате горелка за пелети, която е свързана с бункера за гориво. След всички операции функционирането на котела е както следва:

  • по протежение на конвейера от бункера за гориво гранулите се подават към горелката;
  • електрическото запалване възниква незабавно с помощта на пиезоелектричен елемент;
  • в горелката се задейства вграден вентилатор, който увеличава налягането и пелетите се изгарят при висока температура, изкуствено повдигнати.

Обикновено газовите котли са изработени от чугун и поради големите си размери и тегло конструкцията е поставена върху бетонна основа.

Какво трябва да работите на газ?

Пелетните котли с газова горелка са свързани предимно към бутилки и резервоари за газ. Такива агрегати придобиват популярност при изграждането на къщи и парцели, където се планира скоро да бъде инсталиран природен газ.

За да свържете газова горелка, първо трябва да затворите неизползваната горивна камера с херметичен люк. След това устройство за горелка трябва да бъде инсталирано на място, специално предназначено за газово оборудване. В края на краищата, настройте превключвателя за разход на газ. Всичко. Преработката отне не повече от 15 минути.

Комбиниран котел Wirbel ECO-CK 20

Направи го сам

За жителите на частния сектор свързването с газопровода не е евтино удоволствие. Въз основа на това мнозина се опитват да спестят пари за закупуване на газов котел и да оставят котлите си на твърдо гориво, като вкарат горелка в долното отделение. Собствениците на такава отоплителна система обаче не разбират напълно, че ще похарчат много повече, като консумират газ, тъй като котлите на твърдо гориво не са проектирани да работят с газ и съответно такива промени имат много ниска ефективност, тъй като всички топлината отива в комина, т.е. оказва се, че просто отопляваме улицата. От друга страна, ефективността на котела на твърдо гориво може значително да се подобри, ако се направят значителни промени в дизайна. Но преди всичко искам да ви предупредя, че по-късно този котел вече не може да се използва за отопление с твърдо гориво.

Същността на промяната на котела за твърдо гориво KST се свежда до заваряване на стоманени тръби (1 инч в диаметър) над горелката вътре в котела. В този случай пламъкът на горелката няма директно да влезе в комина, а ще загрее тръбите, в които циркулира водата.

На първо място, трябва да демонтирате котела и да премахнете облицовката. След това пристъпваме към маркирането.

При маркирането е необходимо да се вземат предвид някои важни нюанси: - Поставете тръбите на разстояние 30 мм. от горелката. - Тръбите трябва да бъдат разположени под ъгъл, за да се избегне стагнация и кипене на вода в тръбите. - Тръбите трябва да са разположени на 3 реда на разстояние 15-20 мм една от друга

От външната страна на котела, използвайки мелница, изрязахме прозорец във водна риза. Необходимо е да го отрежете с резерв, така че по-късно да е удобно да готвите тръбите.За да пробиете големи дупки в метал, за тръби е необходимо да използвате корона с победни спойки. Диаметърът на накрайника трябва да е с няколко милиметра по-голям от диаметъра на тръбата (в този случай диаметърът на накрайника е 35 mm за 1 ″ тръба), за да може да се позиционира тръбата под ъгъл.

За да не се прегрее коронката и да не отлети победоносното запояване, мястото на сондиране трябва непрекъснато да се полива със сапунена вода. За тези цели можете да използвате патладжан с минерална вода с щампован корк.

Средно отнема 20-30 секунди за пробиване на една дупка в стомана с дебелина 3 мм и не забравяйте да правите почивки след 3-4 дупки, за да охладите тренировката.

Тъй като работата е сложна и взискателна, най-добре е да заварявате тръби с газово заваряване или полуавтомат.

Когато всички тръби са заварени, можете да започнете да запечатвате водната риза, за това заварявате щифт от фитингите в центъра, което в бъдеще ще предотврати издухването на котела на мястото на ревизията.

На последния етап ние попарваме прозореца, който беше изрязан по-рано по периметъра.

Преди да поставите кожуха и да инсталирате котела на старото му място, напълнете го с вода и се уверете, че няма изтичане. Ако някъде се е появил теч, тогава ще трябва да изрежете прозореца отново и да кипнете областите, където дефектът е излязъл наяве.

Дърва за огрев-пелети-газ

Ако се интересувате от дизайна на този тип отопление, таблицата по-долу описва производителя на котли за газ, твърдо гориво и пелети, най-популярния му модел и кратко описание.

Производител и моделХарактеристика
Atmos DC 18 SP (Чешка република)Новата серия комбинирани котли "ATMOS" DC 15EP (L), DC 18SP (L), DC 25SP (L), DC 32SP (L) позволява екологично изгаряне на дървесина на принципа на газификация на генератора в комбинация с пелетна горелка, природен газ или свръхлеки мазути (в зависимост от това коя горелка е вградена в котела). Тип котел - едноконтурен. Горивната камера е отворена. Монтаж - под. Отоплителна площ - 300 м². Мощност - 20,5 kW. Тип твърдо гориво - дърва за огрев, пелети. Дисплеят не е. Котел - външен (по избор). Обем на котела: 78 л. Материал на топлообменника - стомана. Защита от прегряване - да. Защита от замръзване - да. Има термостат. Запалването е механично. Ефективността е 92%. Тегло - 429 кг. Предимствата на този модел са също така, че котелът заема по-малко място от голям брой котли. Що се отнася до екологичната работа, котелът, съгласно CSN EN 303-5, принадлежи към 3-ти клас.

По този начин комбинираните котли за отопление на къща са отлична възможност за получаване не само на топлина, но и спестяване на пари. Тъй като винаги има избор на гориво и неговото автономно превключване, при липса на конкретен вид гориво, вашият дом ще се отоплява по всяко време на годината. Комбинираните котли на твърдо гориво и газ са надеждност, висока производителност и гъвкавост.

Пиролиза

Котлите на твърдо гориво, които работят чрез пиролизно изгаряне, могат да бъдат намерени под наименованието газови котли. Такива котли са не само надеждни и издръжливи, но и имат най-висока ефективност сред всички съществуващи котли. Освен това в такива котли е възможно да се регулира мощността, от която са лишени много аналози на този елемент от отоплителната система.

Такива котли се различават от конвенционалните по това, че в тях изгаря не само самото гориво (дървесина), но и дървесен газ, който се отделя от дървото, поради ефекта върху дървесното гориво с повишена температура. Поради факта, че дървесният газ се изгаря, образуването на сажди е напълно изключено.

Освен това, когато се използва такъв котел, се образува доста малко количество пепел, което е доста важна характеристика за всеки тип котел. Основният недостатък на котлите от този тип е, че те трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа за тяхната работа и те също имат доста висока цена. Такива котли могат да работят върху абсолютно всички видове дървесина или дървесни отпадъци. В допълнение, домашните котли на дърва са доста лесни за направа.

Устройство за пиролизен котел

Една от положителните черти на газогенериращите котли е фактът, че котелът може успешно да работи при едно пълно натоварване на твърдо гориво в продължение на 30 часа. Това работно време не е стандартно. Подобно на много други неща, времето на работа на котела на един раздел на твърдо гориво зависи от много фактори. Тези фактори включват:

  • Температура на външния въздух;
  • Температурата на въздуха в самата стая (необходимите граници);
  • Качеството на изолацията на сградата и проводимостта на топлинната енергия от строителния материал, от който са направени стените на сградата;
  • Видът дървесина, използвана за гориво, и общото му съдържание на влага;
  • Коректността на изпълнението на цялата отоплителна система и нейното състояние.

Но дори и с най-негативните фактори, такъв котел ще работи по-добре и по-икономично от своите колеги. Това стана възможно благодарение на изгарянето на дървесен газ. Изгарянето на всякакъв вид дървесина, която има малко влага, не дава същата температура като изгарянето на газ.

Освен това е необходимо много по-малко въздух за изгаряне на газ, отколкото изгаряне на дърва или въглища. От това зависи не само температурата на горене на горивото, но и времето на горене на горивния материал. Важен фактор е способността да се регулира мощността на котела по доста прост начин или да се автоматизира подобно управление с помощта на спомагателни термостати. По този начин газогенериращият котел на твърдо гориво придобива всички функции на електрически или газови котли.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни