Вакуумен клапан за канализация - принцип на действие и видове

За да се стабилизира налягането в тръбите и да се предотврати разпространението на неприятни миризми, е инсталиран канализационен вакуумен клапан. Всъщност това е алтернатива за вентилаторна тръба, която не винаги е възможно да се инсталира, например в такива случаи като:

 • плътността на покрива не трябва да се нарушава;
 • изходът на тръбите на фунията не трябва да се намира близо до балкона или прозореца.

Аераторът (така нареченото вентилационно вакуумно уплътнение) може да бъде инсталиран в апартамент или къща, например в баня или тоалетна. Нека ви разкажем повече за това устройство.

Принципът на действие на вакуумния клапан и неговият дизайн

Преди да говорите за това как работи въздушен възвратен клапан с вакуумен тип, помислете за устройството му, показано на фигурата.

Дизайн на вакуумен амортисьор (опростена схема)
Дизайн на вакуумен амортисьор (опростена схема)

Обозначения на конструктивни елементи:

 • A - амортисьор;
 • B - отвор за вентилация;
 • C - горната част на щранга;
 • D - стени на корпуса на устройството;
 • E - въздушен канал;
 • F - вмъкване.

Сега да преминем към принципа на вакуумното заключване. Когато водата се източи в системата, настъпва промяна на налягането. За да се стабилизира, в клапана се отваря капак, през който въздухът влиза в системата.

Отворете клапата на амортисьора
Отворете клапата на амортисьора

Когато налягането в системата се изравнява, амортисьорът е в заключено положение, така че неприятните миризми не могат да проникнат в стаята.

Клапанът е затворен, което предотвратява рециркулацията на въздуха
Клапанът е затворен, което предотвратява рециркулацията на въздуха

Аераторът трябва да бъде инсталиран в следните случаи:

 • когато канализационните системи не са оборудвани с дренажни тръби;
 • ако не е възможно да прокарате вентилационната тръба през покрива.

Целта на този тип спирателни кранове е да осигури необходимото ниво на вентилация в системата. Като правило вакуумните клапани се инсталират в нискоетажни сгради (не повече от 5-6 етажа), в противен случай има голяма вероятност от провал на запек.

Кога би бил полезен вакуумен клапан?

Препоръчително е в няколко случая да се монтира вакуумен клапан за канализационната система. Първо, ще бъде полезно, ако канализационната система в къщата няма подходяща вентилация. Вторият случай, когато вакуумният клапан ще бъде просто незаменим, е невъзможността да се изведе канализационният щранг на покрива.

Клапанът ви позволява веднъж завинаги да разрешите проблема с натрупаните газове в щранга. Освен това такова устройство предотвратява неприятната миризма на щранга да влезе в къщата, тъй като когато е инсталиран в системата, този елемент действа като вентилация. В допълнение към самия щранг, такъв елемент може да бъде инсталиран за организиране на вентилация в септична яма.

Клапанът е необходим, ако къщата няма вентилационна система

Така че, като вземем предвид всичко по-горе, можем да направим следните заключения:

 • с помощта на вакуумен клапан можете да разрешите проблема, свързан с вентилацията на канализацията, независимо от етажа и площта на къщата. Но тук е важно да се вземе предвид, че един клапан е предназначен за една тоалетна;
 • забранено е инсталирането на вакуумни клапани в многоетажни сгради без предварително съгласие със съответните органи.

Какво да търсите при избора

Има три фактора, които трябва да имате предвид, преди да закупите клапан от вакуумен тип:

 1. диаметър на вакуумната брава, клапаните могат да бъдат Ø110 mm и Ø50 mm. Първият е инсталиран на канализационния щранг, вторият - на ъгловия изход от него.Моля, обърнете внимание, че аераторът Ø50 mm е проектиран да изравнява налягането при източване на вода от две устройства (не повече), например тоалетна чиния и мивка;

Устройства с диаметър 50 и 110 mm
Снимка: вакуумен клапан с диаметър 50 и 110 мм

 1. дизайнерски характеристики. Устройствата могат да бъдат оборудвани с диафрагма или стебло, като последното е за предпочитане, тъй като експлоатационният им живот е по-дълъг;
 2. производител на оборудване. Препоръчваме да закупите модели на известни марки, например: Ostendorf, TDI, Ssangyong, EGR, KVE, KVM, KVR и др.

Въздушен предпазен клапан Ostendorf за вътрешни канализационни системи
Въздушен предпазен клапан Ostendorf за вътрешни канализационни системи
Подобни видеа:

Инструкции за инсталация

Почти всички вакуумни аератори са произведени за общата тръбна връзка DN110 с диаметър 110 mm. Ако диаметърът не е подходящ за свързване, се използва профилен адаптер. Има и тръби DN50 и DN75, със съответното цифрово обозначение на диаметъра, за които се използват клапани с изход 50 и 75 mm.

Важно е да се разбере, че 110 mm вентил за канализационен въздух, използван за тръби с диаметър, по-малък от този размер, е инсталиран на максимум две точки в тръбопровода. За монтиране на клапана в метална тръба се използват и специални адаптери, които гарантират запечатано съединение от пластмаса към метал.

Преди да инсталирате вакуумен аератор, трябва да вземете решение за мястото на инсталиране, като вземете предвид правилата за местоположение и наличността за бъдеща поддръжка. След това водата в стаята се затваря чрез затваряне на крановете на тръбите. Ако е необходима инсталация в готов тръбопровод, вентилът се натиска и се инсталира съответният адаптер.

Инсталационен алгоритъм

Монтирането на вакуумни спирателни кранове се извършва съгласно следния алгоритъм:

 • изберете място за свързване на клапана;
 • необходимо е да се провери плътността на устройството;
 • Инсталирай.

Препоръки за избор на място

При избора на място за инсталиране трябва да се вземат предвид следните съвети:

 • клапаните трябва да бъдат свързани на по-висока височина от свързания маркуч от водопроводната арматура. В този случай може да се гарантира стабилна и надеждна работа на вакуумното уплътнение;
 • помещенията, в които се извършва инсталацията, трябва да имат добра вентилация. Тоест, ако това е таванското помещение на частна къща, то трябва да се проветри. Когато мястото за включване е баня или тоалетна, те трябва да бъдат оборудвани с абсорбатор;
 • вакуумният спирателен клапан не понася охлаждане, поради което в помещението, където е монтиран, температурата не трябва да пада под точката на замръзване на водата (0 ° C). Ако това правило не бъде спазено, устройството може да загуби своята функционалност или може напълно да се провали;
 • клапанът трябва да бъде монтиран вертикално. В случай, че тръбата е поставена хоризонтално на избраното място, в нея трябва да се изреже лакът. По-долу има снимка, показваща подобно решение.

Коляно, изрязано в тръбата за вертикална инсталация на вакуумното уплътнение
Коляно, вградено в тръбата за вертикална инсталация на вакуумното уплътнение
Считаме за необходимо да обърнем внимание на следната точка: клапанът трябва да бъде монтиран на такова място, така че достъпът до него винаги да е осигурен в случай, че е необходимо да се извърши ремонт или ръчно (принудително) стартиране на устройството. Също така е необходимо за профилактична поддръжка (навременно почистване на устройството).

Как се проверява херметичността

Има няколко начина да проверите анти-вакуумното уплътнение, без да използвате специално оборудване, тоест у дома:

 • необходимо е да напълните клапана с въздух (можете да използвате велосипедна помпа за това), след като предварително сте обработили повърхността на клапана със сапун. Появяващите се мехурчета ще покажат мястото, където херметичността е нарушена;
 • устройство, напълнено с въздух, се поставя под вода, появата на въздушни мехурчета ще показва нарушение на херметичността;
 • налейте вода в клапана, ако тя е запечатана, тя няма да изтече от клапана.

По правило клапаните се проверяват директно от производителя, както се вижда от вписването в паспорта на устройството. Ако е закупен модел на неизвестен китайски производител, тогава е по-добре да се извърши тест за херметичност, като се използва един от методите, описани по-горе.

Инсталация

След като изберете място и проверите за течове, продължете с инсталацията. Това зависи от конструктивните характеристики на затвора, може да бъде:

 • фланцови, в този случай връзката се осъществява с помощта на болтове;
 • с резба, ще трябва да отрежете резба на тръбата;
 • расклешен, връзката се извършва с помощта на специален гумен маншет. Тази опция за свързване, макар и най-проста, осигурява необходимата надеждност.

За херметичност в точката на свързване се препоръчва да се използва уплътнител на силиконова основа.

Процедурата за инсталиране е следната:

 • необходимо е напълно да изключите къщата или апартамента от водопровода;
 • подгответе тръбата за монтаж, отрежете резби, ако е необходимо, или инсталирайте специален коляно (адаптер);
 • инсталирайте по подходящ начин;
 • проверете съединението за течове.

Припомняме, че по време на работа вакуумният клапан за канализационната система трябва периодично да се почиства, това значително ще удължи експлоатационния му живот.

Правила за подреждане на канализацията съгласно SNiP

Инсталирането на един вакуумен клапан за регулиране на работата на цялата канализационна система със сигурност няма да е достатъчно. Освен това всеки човек трябва да разбере, че в процеса на подреждане на канализационната система, човек трябва да се придържа към определени правила на SNiP. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че канализационната мрежа за всякакви цели трябва да се вентилира през щранговете, това е мястото, където е необходим вакуумен клапан.

Пример за инсталиране на клапан в канализационна тръба

Според изискванията на SNiP вентилационният щранг трябва да бъде изведен от покрива, но в случай на вакуумен клапан това не е необходимо. При организирането на вентилацията е много важно да се вземе предвид, че дренажите никога не трябва да бъдат свързани с вентилация и комин. Друго изискване на SNiP се отнася до диаметъра на канализационната канализация и вентилационната дренажна система, факт е, че диаметърът на тези две части на канализацията трябва да бъде еднакъв.

Това е фактът, че повечето от изискванията на SNiP се отнасят до изтеглянето на вентилационната част на щранга извън къщата, което стана причина законодателството да не предвижда инсталирането на вакуумен клапан в многоетажни сгради. Разбира се, ако положите усилия и посетите много власти, жителите могат да получат разрешение да инсталират вакуумен клапан в дома си. Що се отнася до частните къщи, собствениците могат да оборудват канализационна вентилация в тях по свое усмотрение.

Предишни статии Следващи статии

Подобни публикации
 • 25.06.2016.
  Канализационни тръби от Politek: изберете сами
 • 23.06.2016.
  Канализационни тръби Polytron: характеристики, цена, монтаж
 • 14.05.2016.

Други видове вакуумни клапани

Вакуумните уплътнения се използват не само в канализационни системи, например електромагнитният (електровакуумен) клапан с духал осигурява освобождаване или подаване на въздух в различно оборудване.

Електромагнитният клапан на дроселната клапа (електрически) осигурява вакуумна опора в обичайните системи.

В допълнение, вакуумните клапани се използват широко в автомобилната индустрия (усилвател на спирачките, горивна помпа, автоматична скоростна кутия, в хидравличната кормилна система на предната ос, за рециркулация на отработени газове (термичен вакуумен клапан), вакуумен модулатор на турбина и др.)

Двигателят на съвременна кола не може да функционира без това оборудване. Разбира се, такива устройства са много по-сложни от вакуумните клапани за канализационни системи, съответно цената за пакет оборудване е много по-висока.

Монтаж на вакуумен клапан на канализацията

Как правилно да инсталирате вакуумен клапан на канализацията?

Появата на неприятна миризма в банята може да е признак за неправилно функциониране на канализацията. Вакуумният клапан за канализационната система може да коригира ситуацията. Инсталирането на тази част не изисква пълно демонтиране на системата. Наличието на аератор (това е друго име за вакуумен клапан) може значително да подобри работата на системата, а в някои случаи и да улесни инсталирането на канализационната система.
Когато сами изграждат канализационната система у дома, собствениците често забравят за необходимостта от вентилационно устройство.

Последицата от тази грешка ще бъде появата на неприятна миризма в помещенията, тъй като газовете в тръбите могат да "пробият" в къщата. Грешката може да бъде коригирана без извършване на основен ремонт на системата. Ще бъде достатъчно да инсталирате вакуумен клапан.

Функции

Не всички собственици разбират защо изобщо е необходимо да се монтира вентилационен щранг (тръба на вентилатора

) или аератор. Изглежда, че е достатъчно да се монтира сифон с воден уплътнител на всяко водопроводно устройство, за да се реши ефективно проблемът с проникването на канализационни газове в помещенията. На практика обаче всичко не е толкова просто:

 • при източване на голям обем вода, когато потокът почти напълно блокира лумена на канализационната тръба, вътре в канализационните тръби възниква вакуум. В този случай водни тапи (водни шлюзове в канализационната система
  ), разположени в сифоните на водопроводните инсталации, разположени наблизо, се развалят. Сифонните тръби остават празни, така че газове с неприятна миризма проникват в помещенията без да срещат препятствия по пътя;
 • може да се получи миризма, ако канализацията често е гореща. Най-често миризмата се появява, когато излеете топла вода в тоалетната.


Ако канализационната система в къщата работи правилно, тогава източването на водата не води до появата на миризми. Канализационната вентилация бързо отстранява парите, които се появяват при източване на топла вода и елиминира вакуума, който се появява в системата.

Устройство

Принципът на действие на вакуумен клапан за канализация е съвсем прост. Когато възникне вакуум, клапанът се задейства, отваряйки диафрагмата. В резултат на това въздухът влиза в системата и налягането се изравнява. Когато ситуацията се нормализира, мембраната идва на мястото си.

Стандартният аератор има полипропиленов корпус, който е със стандартни размери за вграждане полипропиленова тръба

... Основният елемент е стеблото, чието движение отваря и затваря клапана. Гуменото уплътнение ограничава движението на стеблото, предотвратявайки издигането му по-високо от допустимото. Вторият вариант на проектиране е мембранният клапан с пружина, но тази опция се счита за по-малко издръжлива.

Мембраната на вакуумния клапан се износва относително бързо, така че тази част трябва периодично да се подменя.

Налични са два аератора:

 • за мивки, душ кабини и други водопроводни устройства се използва клапан с диаметър 50 mm;
 • за монтаж на щранг се използва модел с диаметър 110 mm.

Кога има смисъл да се инсталира?

Кога е препоръчително да инсталирате аератор? Инсталирането се препоръчва в следните случаи:

 • ако няма вентилация в канализационния щранг, може просто да не е направено, или работи неефективно;
 • ако не е възможно да прокарате вентилационната тръба през покрива.

Препоръчително е да инсталирате вакуумни клапани в частна къща. Ако собствениците решат да инсталират този елемент в многоетажна сграда, тогава ще трябва да получат разрешение от съответните органи.

Предимства и недостатъци

Преди да решите да инсталирате вакуумен клапан на канализацията, струва си да научите за предимствата на това устройство и да оцените неговите недостатъци.

Нека започнем с плюсовете:

 • Основното предимство на инсталирането на аератор преди инсталирането на вентилаторна тръба е, че не е необходимо да правите дупка в покрива. И това може значително да намали риска от течове на покрива;
 • друг положителен момент е, че наличието на допълнителна тръба няма да развали външния вид на сградата;
 • не бива да се подценява и икономическият аспект. Инсталирането на вакуумен клапан ще струва значително по-малко от инсталирането на вентилаторна тръба;
 • друг плюс е възможността да инсталирате частта сами, тъй като инсталационната работа е доста проста.

Недостатъците включват факта, че устройството ще трябва периодично да се проверява и почиства и ремонтира.

Как да изберем?

В продажба можете да видите различни опции за вакуумни клапани, различни в цената. Но принципът на работа за всички опции е един и същ, така че няма нужда да купувате най-скъпата опция.

Най-важният критерий е диаметърът на устройството, той се предлага в два размера. Моделът от петдесет милиметра може да бъде инсталиран на канализационни кранове със същия размер. Като правило този вариант на клапана е инсталиран близо до мивката или душ кабината. Моделът с диаметър 110 е предназначен за монтаж в канализационен щранг.

Инсталация

Нека да разберем как е монтирана вакуумна канализационна система, тоест система, оборудвана с аератор. Ето общи насоки за работа:

 • преди да започнете работа, трябва да се уверите, че клапанът не изтича. За да направите това, препоръчително е да отворите водопровода и да напълните аератора с вода. Ако моделът не пропуска капка, това е качествена опция;
 • клапанът може да бъде монтиран както на вертикални, така и на хоризонтални тръби, но самият аератор винаги трябва да бъде монтиран вертикално. Ако поставите част с наклон, тогава устройството ще бъде много по-лошо да се справи с възложените му функции;
 • Ако не е възможно правилно да инсталирате аератора на тръбата, препоръчително е да използвате фитинги - колена и тройници;
 • необходимо е устройството да се позиционира така, че да може да се осъществява достъп за поддръжка и ремонт;
 • препоръчва се аераторът да се свърже по-високо в нивото на най-високата точка на мрежата;
 • инсталирането на устройството трябва да се извършва над най-високата точка на източване;
 • не се препоръчва да монтирате клапата близо до пода. Най-малката височина на клапана трябва да бъде най-малко 20 cm.

Извършване на работи

На пазара се предлагат два размера клапани. Ако трябва да инсталирате част на тръба с различен размер, трябва да използвате специални адаптери. Работна поръчка:

 • първо очертайте местоположението на аератора;
 • след това водоснабдяването е изключено, това е необходимо, за да не случайно някой използва канализацията по време на монтажните работи;
 • ако инсталацията се извършва на вече функциониращ тръбопровод, тогава моделът е вграден чрез специални фитинги;
 • монтажните работи се извършват, като се вземе предвид вида на закупения клапан;
 • повечето модели аератори са инсталирани в гнездо за тръба
  .

Свързването на елементи с гнезда се извършва, както следва:

 • частите, които трябва да бъдат свързани, се почистват от прах;
 • след това трябва да инсталирате гумено уплътнение в специален жлеб вътре в тръбата;
 • в гнездото се вкарва тръба, след като детайлът е напреднал до края, се прави маркировка отвън с молив;
 • след това временната конструкция се разглобява и се извършва монтаж;
 • за това контактните повърхности се смазват със силиконова грес. След това гладката тръба на аератора се вкарва в гнездото до маркировката и леко се завърта, за да разпредели смазката равномерно;
 • ако е необходимо, фиксирайте тръбата с монтирания аератор, използвайте метални скоби.

Веднага след приключване на работата трябва да проверите херметичността на всички връзки. След като се уверите, че връзките не изтичат, можете безопасно да използвате канализационната система.
Ако се планира скрита инсталация на вакуумен клапан, тогава трябва да изберете специални модели аератори. Ако щрангът е в кутия от гипсокартон или друг материал, тогава трябва да се уверите, че въздухът може лесно да влезе в кутията.

За да направите това, се препоръчва да направите "прозорец" в кутията, който съответства по размер на размерите на вентилационната решетка на аератора. При този метод на монтаж, само решетката остава в полезрението. Следователно изпускателните решетки се произвеждат в различни цветове. Този елемент може да бъде бял или черен, но особено популярни са опциите с хромирана решетка.

Така че, има ситуации, когато вакуумният клапан за канализационната система е единственият приемлив вариант за нормализиране на дренажната система. Тези устройства осигуряват изравняване на налягането в системата и премахват миризмата на отпадъчни води в апартамента.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни