Кой пистолет да изберете за гаража. Топлинни пистолети за гаража: кой е по-добър. Избор на топлинен пистолет


Популярен и удобен въздушен нагревател е топлинният пистолет
Топлинните пистолети имат доста широк спектър на приложение: те се използват за отопление на гаражи, складове, строителни обекти; монтаж на PVC тавани, бетонни замазки и др. Устройствата придобиха такава популярност благодарение на способността им бързо и икономично да отопляват помещение. Освен това често не е трудно да преместите устройството: теглото на пистолета средно е от 2 до 16 кг. Какво представляват топлинните пистолети и как да изберем високоефективна инсталация за различни нужди - прочетете по-долу.

Кой топлинен пистолет е по-добър: газ или дизел

Днес производителите произвеждат термични устройства, които могат да работят с дизелово гориво, газ и електричество. Най-икономичните са дизеловите и газовите нагреватели. Поради широкото използване на гориво, бензиновият топлинен пистолет е особено популярен. Изборът на отоплителна инсталация зависи от размера на помещението, за което е избрано устройството, и от качеството на вентилационната система в сградата.

Така че дизеловите оръдия най-често се избират за отопление на големи промишлени помещения: те работят доста шумно и по време на изстрелването излъчват неприятна миризма.

Както газовите, така и дизеловите топлинни пистолети са практични и с високо качество, които могат да бъдат избрани по ваша преценка

Ако искате да използвате дизелово устройство за монтиране на винилови тавани или сушене на бетонна замазка, тогава ремонтното помещение трябва да бъде добре проветрено и пистолетът да има специален комин. Дизеловите нагреватели обаче са мощни и издръжливи. И в случай на повреди е много по-лесно да се ремонтира дизелово оборудване, отколкото газово оборудване.

Дизеловото оръдие може да работи и на отработено масло, което го прави още по-икономичен за използване.

Газовите топлинни пистолети са удобни устройства, които могат лесно да бъдат премествани. Те работят по-тихо от дизеловите и са оборудвани с газова бутилка, която решава проблема с зареждането на устройството с гориво. Освен това основното предимство на газовите оръдия в сравнение с дизеловите е, че те не генерират неприятна миризма по време на работа. Газовото оръдие обаче „изгаря“ кислород, така че не се препоръчва да се използва в затворени малки пространства.

Когато избирате нагревател за гараж, трябва да вземете предвид площта на стаята и климата. Как да направя правилния избор? Нашите съвети на следващата страница:

https://youtu.be/OPziq7iQglo

Плюсове и минуси на топлинните пистолети

Очевидните предимства на газовите топлинни пистолети са:

 • ниска цена;
 • простота на дизайна (по-голямата част от повредите можете бързо да отстраните сами);
 • спестяване (отоплението е много по-евтино от това на оръдията, захранвани с дизелово гориво, „отработка“ или електричество, някои модели са изцяло свързани с битовата газоразпределителна мрежа);
 • голяма мощ с малки размери и тегло (средното тегло на пистолета с целия комплект тяло е от 5 до 15 килограма, в зависимост от мощността);
 • има модели с поддръжка за свързване на електричество чрез презареждащи се батерии (производителността не зависи от наличността на електрическата мрежа);
 • много по-безопасноотколкото дизеловите.

Как да изберем газово оръдие за вашия гараж

Но те имат и недостатъци. Основните са:

 • като гориво - газ, ако се нарушат правилата за експлоатация на устройството, това ще доведе до огън;
 • необходимо е висококачествена доставка вентилация отопляема стая (в противен случай можете да се отровите от въглероден окис);
 • изискват редовна поддръжка (по-специално почистване на системата за подаване на газ, смяна на филтри и т.н.);
 • неравномерно нагряване помещения (топлия въздух се натрупва отгоре, студен въздух потъва на пода, температурната разлика може да достигне 20 градуса).

Как да изберем газово оръдие за вашия гараж

Дизелови топлинни пистолети: принцип на действие и правила за подбор

Дизеловите топлинни пистолети са безопасни, мобилни устройства, които се състоят от резервоар за гориво, помпа или компресор, горивна камера, горелка и вентилатор. Дизелови модели с мощност от 2,5 до 100 kW могат да бъдат намерени на съвременния пазар. Отделно има мощни индустриални топлинни пистолети с мощност 140-160 kW.

Според принципа на действие дизеловите оръдия се разделят на:

 • Уреди за директно нагряване;
 • Агрегати с индиректно нагряване.

Преди да използвате дизелов топлинен пистолет, трябва да се запознаете с принципа на неговото действие.

Дизеловите отоплителни агрегати с директно нагряване се характеризират с висока ефективност (около 90%). Недостатъкът на такива устройства е, че нагреваният въздух се генерира от оръдието заедно с продуктите от горенето. Поради това те не се препоръчват за вътрешна употреба. Но такива устройства са идеални за бързо отопление на големи производствени и складови помещения, за сушене на бетонна замазка на строителни обекти.

За жилищни инсталации изберете индиректни дизелови нагреватели.

Принципът на действие на такъв нагревател е, че нагретият въздух се транспортира без вредни вещества. Цената на такива нагреватели е по-висока от тази на устройства с директно нагряване. Но те могат да бъдат инсталирани в абсолютно всяка стая, независимо от размера, вида на вентилацията и пропускливостта.

А за оранжериите газовите нагреватели ще бъдат най-добрият метод за отопление. Те ще ви помогнат да получите богата реколта без допълнителни разходи. Прочетете за това в статията:

Сортове

Топлинният пистолет е доста ефективно отоплително устройство, което перфектно отоплява помещението с помощта на въздушен топлинен поток.

Уникалността на този тип оборудване се крие във факта, че ефективността му е почти 100%.

Топлинните пистолети обикновено се разделят на видове в зависимост от това какъв енергиен ресурс се преобразува в поток от топъл въздух.

Днес съществуват следните видове топлинни оръдия:

 • електрически (устройства от този тип работят на конвенционално битово захранване);
 • дизел (принципът на работа на такива устройства е, че дизеловото масло или керосинът изгаря в специална камера, като същевременно отделя топлина, която се изпомпва в стаята с вентилатор);
 • газ (принципът на действие на този тип агрегат е подобен на предишния, но втечнен газ се използва като гориво).

Помислете за предимствата и недостатъците на използването на различни видове отоплителни тела за отопление на гараж.

Електрически

Основните предимства на отоплението на гараж с помощта включват следните точки:

 • малките габаритни размери позволяват инсталирането на уреда навсякъде в гаража;
 • автоматично управление на устройството;
 • безшумност на работата;
 • високо ниво на пожарна безопасност.

Има обаче някои „клопки“ при използването на този тип топлинен пистолет:

 • на първо място, струва си да се има предвид, че цената на електричеството сега не е много евтина;
 • трябва внимателно да обмислите електрическото окабеляване на гаража, тъй като блокове от този тип са доста мощни и някои електропроводи на гаража просто не могат да издържат на това;
 • електрическите уреди от този тип трябва да имат допълнителни функции, които включват защита от прегряване и автоматично поддържане на температурата.

Газ

за гаражни помещения имат следните положителни аспекти:

 • доста икономично използвайте газ;
 • бързо загрява гаража;
 • оборудван с автоматичен контрол на прегряване и сензор за концентрация на въглероден диоксид.

Но не забравяйте за някои от нюансите на газовите нагреватели за гаражни помещения:

 • за работата на единица от този тип е необходим цилиндър с пропан или бутан, който понякога е трудно да се получи;
 • в гаража трябва да работи захранващата вентилация, тъй като в тези устройства, заедно с потока топъл въздух, излизат и продуктите от изгарянето на газ.

Важен момент:

ако гаражното помещение не е оборудвано с вентилационна система, тогава ефективността на използването на газови топлинни пистолети ще бъде намалена до нула, тъй като честото отваряне на портата за вентилация ще допринесе за изтичането на топлина.

Дизел

Агрегатите от този тип могат да имат две опции за отопление:

 • прав;
 • непряк.

В топлообменниците с директно изгаряне продуктите от горенето излизат заедно с въздушния топлинен поток в отопляемото помещение.

Дизайнът на дизеловите агрегати с непряко нагряване позволява изхвърлянето на отработени газове извън отопляемия гараж. Този процес се извършва с помощта на специален комин, който може да бъде представен под формата на гофриран маркуч.

Ето защо е много важно да знаете, че за отопление на гаража е необходимо да изберете с непряко отопление.

Предимствата на единиците от този тип включват следните точки:

 • икономичен разход на гориво;
 • топлинният пистолет може да работи до 10-14 часа при едно пълнене на резервоара за гориво;
 • достатъчно ефективно отоплява гаражното пространство.

Газово оръдие в гаража: характеристики по избор

Домакински топлинен пистолет в гараж е подарък за много автомобилисти, защото често няма възможност да се организира отопление в сгради от този тип. А работата в гаража през зимата може да бъде изключително неудобна. Газовите оръдия са особено популярни сред собствениците на гаражи: те са достъпни, безшумни и не отделят канцерогенни вещества.

Когато избирате газово оръдие за гараж, трябва да определите оптималната мощност на устройството въз основа на 1 kW топлинна мощност на 10 квадратни метра площ на помещението с тавани не по-високи от 3 m.

За гаража експертите препоръчват да изберете газов оръдие

Така че, най-добрият вариант за среден гараж от 25 квадратни метра ще бъде отоплителна инсталация с мощност 3-5 kW. Недостатъчно мощен пистолет няма да се справи със задачата си, а прекомерната мощност ще повлияе на количеството гориво и електричество, необходими за работа на устройството.

В същото време експертите препоръчват да се изолира гаражът или поне да се премахнат пукнатините и дупките, през които може да се отстрани топлия въздух.

Първо, ще бъде по-лесно да се изчисли необходимата мощност на пистолета. На второ място, не е нужно да плащате прекалено много за отопление на "улицата". Изолирането на сградата също ще бъде полезно, ако решите да съхранявате нагревателя директно в гаража: оптималната температура за съхранение на оборудването е +5 градуса.

Избор на топлинен пистолет за гараж

Тъй като трябва да прекарвам по-голямата част от времето си в гаража, като демонтирам коли за части, с настъпването на студеното време си помислих да изолирам работното си място. Първо той изолира гаражните врати с подова настилка от стари автомобили, така че да няма пукнатини или течения. Но това, разбира се, не беше достатъчно, тъй като ще бъде просто невъзможно да се работи при силни студове.

Ето защо беше решено да се купи топлинен пистолет, който може бързо да загрее площ от около 30 квадрата. Отначало разгледах отблизо опциите с мощност от 3 kW, които на пръв поглед изглеждаха много мощни. И без да избирам дълго време, си купих един модел, който трябваше да отоплява достатъчно бързо гаража ми, съдейки по декларираните характеристики. Между другото, тя е на снимката по-долу:

пистолет за горещ въздух

Както можете да видите, съдейки по факта, че името на компанията не е посочено на опаковката, устройството е явно китайско и със съмнително качество, но все пак се надявах, че след като даде 2000 рубли за него, ще работи горе-долу нормално. Но чудото не се случи и след работа с пълен капацитет в продължение на 3 часа, температурата в гаража не се повиши дори с 1 градус по-високо.Това е въпреки факта, че навън имаше само студове (не повече от -3 градуса).

В резултат, когато разбрах, че това е откровена шлака, реших бързо да я върна в магазина и да потърся по-прилични варианти.

Старшият продавач взе пистолета и без да каже дума, тя ме заведе до витрина с подобни стоки, където ми предложи опцията, която би била идеалното решение за мен. Първоначално не разбрах какво иска да ми продаде, тъй като тази пшикалка явно не приличаше на сериозен топлинен пистолет. Ето нейният екран:

Най-добрият топлинен пистолет

Но когато тя го включи пред мен, разбрах, че това е нещото, от което се нуждая. По своите характеристики явно отстъпваше на предишния продукт. Мощността му е 2 kW, производителността е наполовина по-малка, НО - това е само според документите. Всъщност тази печка се загрява като огън, особено когато е включена втората скорост.

Топлината се усеща дори на разстояние 2 метра от нея, въпреки че въздухът е леко насочен нагоре, което в някои случаи дори е доста удобно. В резултат на това, след като тествах това нещо вече в моя гараж, температурата се повиши с 5 градуса за един час: от 10 до 15 градуса. Тази подредба напълно ме устройваше и още повече, тъй като цената на това устройство е само 1500 рубли. Като цяло, дори при слани до -15 градуса, площ от около 28-30 квадрата може да бъде отоплена.

Напълно съм доволен от покупката и засега има достатъчно топлина за гаражната зона, въпреки че трябва да плащам 350-400 рубли за ток всеки месец, но както се казва, здравето е по-скъпо!

Как да изберем топлинен пистолет: препоръки

При избора на нагревател трябва да се вземе предвид не само мощността на пистолета и големината на помещението, но и качеството на вентилацията в помещението. Има много нюанси, от които зависят комфортът и безопасността при използване на термично устройство, неговата издръжливост и ефективност.

Когато избирате топлинен пистолет, експертите ви съветват да се запознаете с неговите характеристики и характеристики.

Така че, когато избирате отоплителна инсталация, е необходимо:

 1. Решете с каква цел имате нужда от устройството. Можете да си купите газово или електрическо оръдие за отопление на дневните. Но трябва да се има предвид, че за втория се нуждаете от постоянна връзка към електрическата мрежа с напрежение 220-380 V.
 2. Уверете се, че в конструкцията има автономни системи за безопасност. Така че, нагревателният пистолет, най-малко, трябва да има сензори, които автоматично да прекъсват работата на устройството в случай на пожар (например прегряване).
 3. Обърнете внимание на наличието на допълнителни функции, аксесоари. Така че, електрически топлинен пистолет трябва да бъде оборудван със специална защитна мрежа; домакински уреди - имат термостат, който ви позволява да зададете желаната температура, а преносимите устройства са в комплект с колела.
 4. Обърнете внимание на нивото на шума, което устройството издава по време на работа. Счита се, че оптималното ниво на шума е в рамките на 40 dB.

Ако изберете топлинен пистолет в магазин, няма да е излишно да помолите персонала да направи тест тест на модела, за да провери неговите характеристики.

Но оръдието за опънати тавани е позволено да се използва само от професионалисти. Какви са типовете функции на устройството, можете да разберете на следващата страница:

Условия за избор на топлинен пистолет

Когато гаражът е изолиран, можете да започнете да го отоплявате. Топлинният пистолет е в състояние да затопли въздуха в помещението за кратко време и да поддържа температурата му в избрания диапазон.

Изборът на пистолета се извършва въз основа на обема на помещението, температурата през зимния сезон, коефициента на изолация, който зависи от топлопроводимостта на гаражните строителни материали и дебелината на слоевете на всеки от тях. Освен това се вземат предвид честотата и интензивността на използване на пистолета и наличието на комуникации в стаята.

Колкото по-голям е гаражът, толкова по-студени са зимите и "по-тънки" стените, толкова повече енергия е необходима за отоплителното устройство. Колкото по-често и за по-дълго време гаражът се нуждае от отопление, толкова по-надежден и ефективен е уредът.

Наличието на електрически кабели изобщо не гарантира възможността за отопление с електрически пистолет.

Кой термопистолет да изберем: рейтинг на най-добрите устройства

При избора на топлинни пистолети трябва да се вземе предвид опитът на купувача. Въз основа на отзивите на потребителите може да се направи преглед на най-качествените и най-ефективните отоплителни устройства.

Когато избирате топлинен пистолет, можете допълнително да проучите рейтинга на най-добрите устройства, които можете да намерите в Интернет.

И така, доказаха се добре:

 • Електрически нагревател Interskol TPE-3;
 • Газово оръдие BLP 17M от американската компания Master;
 • Маслен нагревател BV 77E от Master.

Моделите на производителите Sial и Kroll се отличават с висококачествени продукти. И двете компании правят мобилни топлинни пистолети с вградени термостати, надеждна система за защита от прегряване и много допълнителни опции.

Какво е дизелов топлинен пистолет (видео)

Топлинните пистолети са мобилни, достъпни и икономични устройства, които ви позволяват бързо да затоплите стаята, да ускорите монтажа на подове и тавани. Днес най-популярните топлинни пистолети са електрически нагреватели, устройства, работещи на газ, дизелово гориво. Кой пистолет е по-добре да изберете зависи от размера и предназначението на помещението, качеството на вентилацията в помещението и наличието на връзка към централната електрическа мрежа. И горните съвети и оценки могат да помогнат при избора.

 • Автор: админ
 • Печат

Оценете статията:

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

(0 гласа, средно: 0 от 5)

Споделете с приятелите си!

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни