Котли за руски условия. Какво да търсите при избора.


Плюсове и минуси на работата на котела на пропан цилиндри

 • Необходимостта да се контролира пълнотата на цилиндрите. За нормална работа на газов котел са ви необходими 3-4 газови бутилки. Проследяването кога точно свършва газта без допълнително оборудване е доста проблематично. Ако се планира постоянна работа на системата, по-добре е да похарчите пари и да свържете котела към няколко цилиндъра чрез рампа и редуктор.
 • Разходи за газ - в сравнение с основната връзка, разходите за отопление на пропан-бутан са малко по-високи, но по-малко, отколкото при използване на електрически котел.
 • Характеристики, когато е свързан към резервоар за пропан. Според РВ ще е необходимо контейнерите да се занесат в друго проветриво помещение или на улицата, което не винаги е удобно. Необходимо е да закупите отделно устройство за свързване на най-малко четири газови бутилки към котела, както и фитинги за контрол и наблюдение.
 • Преобразуване - не всички котли могат да бъдат преобразувани в LPG със същата ефективност. Смяната на горелката ще струва около 30-40% от общите разходи на котела.
 • Необходимостта от привличане на квалифицирани специалисти. Само лицензиран специалист може да свърже няколко пропанови бутилки в една мрежа, да смени горелката и да направи връзката правилно.

Годишен температурен цикъл

Ако говорим за централната част на Русия и северозапада, средната температура през януари е -8 ° C, пиковите температури през зимата достигат -35 ... -40 ° C. Подобни показатели за минимални температури, макар и при по-висока средна януарска температура, са характерни за южната област. В Урал и Сибир тези показатели са още по-ниски (-45 ... -58 ° C).

Естествено, тези показатели се различават значително от тези на европейските страни. Таблицата показва няколко примера:

СтранатаСредна януарска температура, ºСМинимална температура, ºС
Германия+ 1-10… -15
Франция+ 2-5… -10
Италия+ 3-12*

* температура в субалпийския пояс

Естествено, оборудването, произведено в тези страни, е фокусирано върху използването в тези температурни диапазони.

На първо място, това се отнася до прогнозирания капацитет на котелната централа. Друга климатична зона, разликата в стандартите за изолация и нормите за топлопроводимост на конструкции (прозорци, рамки, стени) в Русия и Европа - всичко това трябва да се вземе предвид при определяне на мощността на котела.

По-ниските температури на околната среда не само изискват значителен резерв на мощност, но също така водят до по-интензивна работа на оборудването, голям разход на гориво, по-голямо износване и увеличават изискванията за надеждност и ефективност на котела.

Вторият важен фактор е невъзможността да се използва незамръзваща течност като топлоносител в котелните централи на повечето европейски производители.

Котлите, произведени в Европа, първоначално са проектирани за работа в по-топъл климат и използват вода като топлоносител, което осигурява по-добро отвеждане на топлината от течността против замръзване.

Когато в такива котли се използва незамръзваща течност, се получава малко, но постоянно прегряване, което води до повреда на топлообменника. Повечето европейски производители не извършват гаранционни ремонти на котли, когато използват незамръзваща течност като топлоносител.

Когато отоплителната система спира поради спад в налягането на газа или други причини и нейното "размразяване", използването на вода като топлоносител води до скъсване на тръбопроводите, което е изпълнено със значителни разходи за ремонт не само на отоплителната система, но и цялата къща.

За съжаление продуктите на много малко производители са проектирани да се използват като топлоносител с течност против замръзване. Това са скандинавските страни - Финландия, Швеция.

Предимства и недостатъци на агрегатите

Котлите за втечнен газ са по-евтини от уредите, които използват други видове ресурси. Сред предимствата на оборудването са такива параметри като:

 • пълна независимост от централизирани доставки на гориво и редовно повишаване на цените за комунални услуги;
 • високо ниво на ефективност (средно 92-95% и до 97% за някои модели);
 • тиха горелка (за сравнение, горелката на дизелов котел произвежда шумов ефект от 60-75 dB);
 • оборудването не изисква отнемаща време и скъпа поддръжка, подмяна на горивния филтър и дюза, преконфигуриране на горелката и почистване на топлообменника;
 • пълна автономност на системата и в резултат на това липсата на аварийни ситуации;
 • непретенциозност на устройства с добра надеждност;
 • възможността в бъдеще да не се купува нов котел, а да се прехвърли съществуващия на основния газ;
 • дълъг експлоатационен живот на блоковете (монтирани на пода - до 25 години, монтирани на стена - 15-20 години), при условие на квалифициран монтаж, спазване на правилата за експлоатация и своевременно обслужване;
 • безопасност на устройства, работещи на втечнен газ (горивото не се възпламенява дори когато контейнерът, който се съдържа, се нагрява. Изгарянето става само в момента на смесване на веществото и кислорода и това се случва директно в горелката и само в нея).

В продажба има напълно нелетливи продукти, които ви позволяват да организирате цялостна отоплителна система в труднодостъпни условия, например в отдалечена горска зона или високо в планината.

От минусите на устройствата следните позиции са най-значими:

необходимостта от постоянна висококачествена работа за свързване на котела към 3-4 цилиндъра с пропан с помощта на редуктор и рампа; нежелателно е да се поставят съдове с втечнен газ близо до котела

По-добре е да ги поставите в близките помещения, оборудвани с добра вентилационна система, или да ги изнесете навън и да ги монтирате в специална кутия; вниманието и предпазливостта, необходими при свързване на цилиндъра, тъй като всички операции се извършват ръчно и изискват използването на физическа сила; последващото преоборудване на някои модели котли за обикновен газ е скъпо (подмяната на горелката струва 30-40% от общата цена на котела); инсталирането на блока и свързването към газоснабдителните комуникации трябва да се извършва от лицензиран специалист с трудов опит .. Съотношението плюсове и минуси трябва да се вземе предвид във всеки отделен случай и въз основа на направените заключения да се вземе решение за целесъобразността на закупуване на един или друг вид оборудване

Съотношението плюсове и минуси трябва да се вземе предвид във всеки отделен случай и въз основа на направените заключения да се вземе решение за целесъобразността на закупуването на един или друг вид оборудване.

Преобразуване на котелното в втечнен газ


Котлите за втечнен газ са добър вариант за отопление на обект, ако няма начин за свързване към главния газопровод. Когато се използва втечнен газ, цената на топлинната енергия е по-ниска, отколкото например в дизеловите системи. Но превръщането на котелното в втечнен газ е доста трудоемко и скъпо. Най-трудното е да добавите държач за газ, който ще осигури работата на котелната централа.

Газодържателят е специален резервоар, в който се съхранява природен или втечнен газ. Има резервоари за газ с променлив и постоянен размер. Алтернатива на резервоара за газ е използването на газови бутилки. Това е добър заместител, само вие трябва предварително да се притеснявате за тяхната доставка и да разпределите място за съхранение, за да осигурите безпроблемната работа на отоплителната система.За отопление на малки помещения това е идеална алтернатива, тъй като инсталирането на резервоар за газ и неговата поддръжка водят до допълнителни материални разходи.

Предимството на дизеловите котли е, че с последващата газификация на съоръжението разходите за преоборудване на котелното ще бъдат минимални.

Прочетете за това каква може да бъде консумацията на дизелов котел тук.

Такива котелни помещения не могат да бъдат разположени в мазета. В сутеренните етажи тяхното поставяне е допустимо, но при стриктно спазване на техническите изисквания, при наличие на отвори за прозорци, с площ най-малко 1 м2.

Как да преобразуваме котел в втечнен газ

Теоретично не е трудно да се преконфигурира топлинният генератор, основното е да се подменят дюзите, отговорни за разхода на газ в котела. След това е необходимо да регулирате газовия клапан в съответствие с инструкциите за експлоатация. Плюс настройката на контролера в случая, когато уредът е автоматизиран. За добър специалист с инструменти и оборудване за всичко половин час е максимумът.

Пропанов газов котел

Инструкциите за продукта могат да включват раздел за сервизни техници, където всичко е подробно описано. Но трябва да имате манометър, за да регулирате налягането на газа. Първото нещо, което трябва да направите, е да смените струите на рампата на горелката. За да направите това, трябва да премахнете предния панел или да го отворите. Освен това групата за запалване се отвива и отстранява, последвана от рампата. Струите се завинтват от вътрешната му страна, която трябва да се смени.

Допълнителни настройки се извършват с помощта на манометър. Трябва да знаете, че използването на втечнен газ в газови котли изисква регулиране на налягането в тръбопровода, водещ от автоматичния клапан към горелката. След като внимателно проучихте инструкциите, трябва да намерите подходящия фитинг и да поставите маркуча от манометъра, а след това, стартирайки топлинния генератор, регулирайте минималното и максималното налягане на газа със специален клапан. Как да извършите тази операция на котела BAXI Eco Compact е показано подробно във видеото:

Газови вени - как газът циркулира през системата?

Преди газът да се превърне в син пламък на печката ви, той изминава стотици и хиляди километри през газопроводи. Най-важната артерия на газопреносната система е газопроводът. Налягането в такива тръби е много високо - 11,8 МРа и е напълно неподходящо за частна консумация.

Син пламък на газ върху кухненска печка

Син пламък на газ върху кухненска печка

Въпреки това, вече в газоразпределителните станции (GDS), налягането пада до 1,2 MPa. Освен това в станциите се извършва допълнително пречистване на газ, дава му се специфична миризма, която се усеща от човешкото обоняние. Без одоризация - това е името на този процес - не бихме усетили присъствието на газ във въздуха, когато той изтича, тъй като самият метан няма нито цвят, нито мирис. Етантиолът често се използва за придаване на миризма - дори ако има една част от това вещество във въздуха за няколко десетки милиона части от въздуха, ние ще усетим неговото присъствие.

Газоразпределителна станция

Газоразпределителна станция

От газоразпределителните станции газовият път минава към контролните точки за газ (GRP). Всъщност тези точки са точката на разпределение на синьото гориво между потребителите. При хидравличното разбиване автоматичното оборудване следи налягането и осъзнава необходимостта от увеличаване или намаляване на него. Също така, в пунктовете за контрол на газа се провежда друг етап на филтриране на газ и специални устройства записват степента на неговото замърсяване преди и след почистване.

Организация на газовата система

За правилната организация на газовата система се изчислява разхода на газ. Разходът на газ се изчислява въз основа на отопляемата площ. Броят на бутилките се изчислява от обема на консумирания газ. Но не повече от 6 броя. в една система. Системата на пикочния мехур е свързана посредством рампа, която осигурява безопасно и стабилно подаване на газ към газовия котел.

Пропанов газов котел

Балонната система се намира в метален шкаф на разстояние най-малко 0,5 м от къщата. В горната и долната част на шкафа са пробити вентилационни отвори. Шкафът трябва да бъде свободно достъпен. Препоръчително е да поставите шкаф с балонна система от северната страна на къщата.

Пропанов газов котел

Видове и характеристики на втечнен газ

За отопление на помещенията е използван природен газ; затрудненията с неговото съхранение подтикват изобретяването на втечнен газ. Това е смес от пропан и бутан. По-удобно е да се съхранява и транспортира втечнен газ.

Предимството на втечнения газ

 1. Технически не е трудно и не е скъпо производство на газова смес.
 2. Газовата смес е екологична поради ниско замърсени отпадъчни материали.

Недостатъци на смес от пропан-бутан

 • зареждане на бутилки за зареждане, има възможност за зареждане с некачествен газ;
 • цилиндрите се сменят ръчно;
 • сместа от втечнен газ е взривоопасна, трябва да се спазват предпазните мерки;
 • за да може сместа да изгори напълно, мястото за съхранение на цилиндрите се осигурява чрез подходяща вентилация.

Характеристики на избора на бутилиран газов котел

Къщите се отопляват с три вида газови бутилки:

 1. Едноконтурен котел.
 2. Двуконтурен котел.
 3. Кондензационен котел.

Произвежда се едноконтурен котел със затворена горивна камера. Пламъкът на котела е обогатен с кислород вътре в стаята. Отпадъчните материали се изхвърлят навън през комина.

Едноконтурният котел е предназначен за отопление на помещенията. Такива котли се инсталират, ако проблемът с топлата вода е решен.

Двуконтурните котли са предназначени за отопление и водоснабдяване у дома. Работата на нагревателя се дължи на работата на 2 горелки. Те се запалват с помощта на запалител с вградени пиезоелектрически елементи. След запалване на запалителя в процеса се включва температурен сензор, който се задейства при достигане на определена температура и затваря горивната камера. Отпадъчните материали се изхвърлят навън през комина или вентилацията. Двуконтурните газови котли, работещи на бутилиран газ, са удобен вариант за решаване на проблема с отоплението и подаването на топла вода.

Кондензационният котел снабдява къщата с топлина и топла вода. Студената вода, постъпваща в топлообменника, се загрява от горелка и горещ въздух. След тази процедура част от водата отива за отопление на къщата, другата част от водата се използва за битови нужди. След като премине през пълен цикъл, водата от радиатора се връща в топлообменника.

Бутилираният газов кондензен котел се предлага в два вида:

 • подов вариант на котела;
 • стенен вариант на котела.

Отпадъчните газови продукти излизат през димоотвода навън.

Зимно налягане на гориво и газ

Помислете за спецификата на работата на котлите на европейските производители на течно гориво и природен газ.

Подобно на невъзможността за използване на течност против замръзване, е невъзможно да се използва "зимно" дизелово гориво (съдържащо допълнителни "добавки") в котелните централи на повечето европейски производители, което създава проблеми с работата на котлите на течно гориво.

Нормалното налягане на газа в мрежата в Европа е 20 mbar. Именно за този натиск е проектирано оборудването на европейските производители. Разбира се, те се опитват да ги "адаптират" към Русия, като препрограмират автоматизацията, но в действителност това води до спад в мощността и ефективността и не спестява с голям спад на налягането.

В същото време нормалното налягане на газа в северните страни - САЩ, Канада, Русия, Швеция - е значително по-ниско - 13 mbar. В същото време реалното налягане в руските газови мрежи може да бъде 5-7 mbar.

На практика това води до неизправности и възможно спиране на европейските котли, които не са предназначени за такъв натиск.

По време на студено време налягането на газа в мрежата намалява, а разходът се увеличава.Този проблем е най-критичен за „задънените“ клонове на газовата мрежа (които често се използват за свързване на вилни селища).

При намалено налягане на газа настъпва намаляване на мощността на котела (например котел с номинална мощност, например 50 kW, често работи само до 2/3 от своите възможности и е готов да отоплява площ от само около 300 м2).

В случай на силен спад на налягането котелът може да се изключи Минималното работно налягане е индивидуално за различните системи, което трябва да се вземе предвид при избора на оборудване. Почти е невъзможно да се избегне спирането на котела; решението на проблема може да бъде използването на резервна верига и системи с много горива. Когато котелът спре поради спада на налягането на газа, става критично да се използва течност против замръзване в системата, което ще избегне повреда на системата.

Как да свържете газова бутилка за LPG

Инсталирането на газов котел, предназначен за автономно отопление с бутилиран газ, е много по-лесно от инсталирането на отоплителна система, използваща основно гориво.

С оглед на това не се препоръчва самостоятелно инсталиране на това устройство. По-добре е да поканите отговорен специалист. Нормите и правилата за правилната инсталация на бутилката се регулират от набора от изисквания на кодекса за индустриална безопасност, който гласи, че бутилките с втечнен газ не трябва да се намират в едно и също помещение с нагревателя.

Пропанов газов котел

Освен това:

 • Цилиндрите трябва да се извадят в съседно помещение или отвън и да се монтират в специален шкаф.
 • Съхранението на празни газови бутилки трябва да се осигури извън сградата. Най-добре е веднага да зареждате резервоарите.
 • Ако цилиндрите, които сте инсталирали в килера на улицата, замръзнат, трябва да изолирате хранилището с негорима топлоизолация.
 • Строго е забранено нагряването на контейнери или самия шкаф с открит огън.
 • Разстоянието между газовата бутилка и котела трябва да бъде най-малко 2 m.
 • Не съхранявайте пропановите бутилки близо до котелното помещение.
 • Разрешено е съхраняването на контейнери само на специално оборудвано място, разположено на разстояние най-малко 10 метра. В него трябва да функционира вентилацията.
 • Също така е забранено използването на мазето за тази цел.

По време на работа на бутилките не се допуска пълното изчерпване на пропан-бутана от резервоара. На всеки 4 години е необходимо да се удостоверява херметичността на контейнерите и целостта на тялото им.

Ниско или средно - кое налягане е по-добро?

Преди това повечето жилищни сгради бяха снабдени с газопровод с ниско налягане (0,003 MPa), тъй като тръбопроводът със средно налягане (0,3 MPa) изисква по-обширни монтажни работи и закупуване на специално оборудване, което намалява налягането директно на входа на газа до тръбите вътре в къщата.

Въпреки това, с увеличаване на броя на потребителите в газопровод с ниско налягане, горивото може просто да не е достатъчно за всички - това става особено забележимо през зимата, когато повечето от тях включват газови котли с пълен капацитет. В система със средно налягане този проблем е практически елиминиран. Трябва да се вземат предвид и високите изисквания на съвременните газови котли. При недостатъчно налягане много агрегати в най-добрия случай произвеждат по-малко мощност, отколкото е посочил производителят, а в най-лошия случай те се изключват, докато необходимото налягане се появи в системата.

Модерни газови котли

Модерни газови котли

Купуването на скъпи котли за потребители с ниско налягане е все едно да хвърлите пари в канализацията, тъй като подобна покупка изобщо не се оправдава. Потребителите решават проблема с прекъсванията на газа. Като алтернатива можете да закупите комбиниран котел за твърдо гориво, който може да бъде зареден с твърдо гориво по време на отсъствие или твърде ниско налягане на газа. В кухнята можете да използвате бутилка за втечнен газ, като настроите една горелка за този вид гориво.

С повишен натиск ситуацията не е по-добра - ако в къщите не са инсталирани разпределителни устройства, рискът от извънредни ситуации се увеличава. Тъй като газът с ниско налягане се счита за по-безопасен, използването му се предписва в публични институции като училища, детски градини, болници, както и във фабрики и предприятия от различен тип, където газът се използва за отопление. Също така газопроводи с ниски тарифи се прокарват до малки населени места.

Газопровод в малко селце

Газопровод в малко селце

В големите градове с висок социален статус се полага газопровод с високо налягане. Това решение се взема не само въз основа на броя на потребителите, но и на тяхната финансова способност да плащат за закупуването на по-скъпо и мощно оборудване. Като цяло потребителите не избират кой газопровод да използват, освен само когато избират място на пребиваване.

Как да изчислим обема на газа за отопление на сграда

За да изградите висококачествена и надеждна отоплителна система, където основният нагревателен елемент е пропанов котел, трябва да имате следния списък от строителни материали:

 • директно котел;
 • фитинги за крепежни елементи;
 • газодържател (контейнер, използван за съхранение на газ);
 • маркучи, които отговарят за свързването на функционални елементи;
 • обикновена лопата.

Газовият котел е инсталиран в специално помещение, което играе ролята на резервоар за гориво. Естествено, всички работи, които се извършват тук, трябва да се извършват при стриктно спазване на правилата за безопасност. Инсталирането на резервоар за газ е задължително условие, тъй като разходът на гориво при използване на бутилки е много голям. Необходимо е този контейнер да се монтира в земята, но също така е възможно да се монтира на повърхност недалеч от самото оборудване.

Въпреки заблудата на някои собственици на частни къщи за безполезността на резервоара за газ, инсталирането му при инсталиране на газов котел има редица предимства:

 • няма да се усети абсолютно никаква миризма на газ;
 • поради големия обем е изключително рядко попълването на резервите на резервоара за газ (приблизително два пъти за отоплителен сезон);
 • възможната опасност от експлозия на газ е абсолютно изключена.

За да изчислите количеството газ, което е необходимо за отопление на определена къща, трябва да запомните, че 0,1 литра. това гориво произвежда 1kW топлинна енергия. Във всеки случай тази стойност може да се различава в определена посока - зависи от работата на котела и неговото устройство. Освен това влияят и фактори като климатичните условия на определена зона, както и инсталирането на топлоизолация в къщата.

Друг важен въпрос е колко често е необходимо да се попълват запасите от газ в хранилището. Като пример ще използваме като основа контейнер, чийто обем е 5 кубически метра. Максималното пълнене на този резервоар е приблизително 4200 литра, което се равнява на 2200 кг газ.

Използвайки формулата, можете да изчислите колко гориво ще бъде изразходвано за час работа на котела: 0,1kgx20kW / 2 = 1kg. Разделяйки 2200 кг на 1 кг / час, можете да изчислите, че обемът на този контейнер е 5 кубически метра. достатъчно за отопление за 2200 часа, това са 95 дни. Естествено, не може да не се каже, че пропанът е много по-евтин, за разлика от електричеството, и е по-икономичен.

Класификация на природния газ по налягане

← предишна статия Преобразуване на мерни единици 1 kW, 1 kcal / h, 1 MJ / h, 1 kWh, 1 kPa, 1 atm, 1 mbar Таблици за единици за измерване на мощност и налягане - преобразуване от една система в друга ... .следваща статия → Химичен анализ на вода за определяне на системата за химическа пречистване на водата в котелното Анализ на водата за химическа обработка на вода, калций, магнезий, флуор, мътност, микроби mg / dm3 (l). Стандарти на нормата. Пример за изследване на Vodokanal на химични показатели на водата за определяне на система за химическо пречистване на вода в котелна централа TKU-1,24 MW (Иваново)….

Автор: Alliansteplo

Дата: 31.07.2014г

Ниско налягане на газаСредно налягане на газаКатегория с високо налягане на газ IIКатегория с високо налягане на газ I
1 MPa до 0,005 от 0,005 до 0,3 от 0,3 до 0,6 0,6 до 1,2
1 kPa до 5 от 5 до 300 от 300 на 600 от 600 до 1200
1 mbar до 50 от 50 до 3000 от 3000 до 6000 от 6000 до 12000
1 бар до 0,05 от 0,05 до 3 от 3 до 6 от 6 до 12
1 атм до 0,049 0,049 до 2,960 2,960 до 5,921 5.921 до 11.843
1 kgf / cm2 до 0,050 0,050 до 3,059 от 3.059 до 6.118 6.118 до 12.236
1 n / m2 (Pa) до 5000 от 5000 до 300000 от 300 000 на 600 000 от 600 000 на 1 200 000
1 мм. вода Изкуство. до 509.858 от 509.585 до 30591.48 от 30591,48 до 61182,96 от 61 182,96 на 122 365,92

Газопровод

Е гръбнакът на газовите мрежи. Прието е да се класифицират газопроводите по налягане:

 • газопроводи с ниско налягане
  служат за отопление на обикновени граждани, малки газови котелни централи, средни предприятия; налягането на газа в тях е до 5 kPa;
 • газопроводи със средно налягане
  до 0,3MPa;
 • газопроводи с високо налягане
  до 1,2 MPa, които от своя страна се подразделят на категории I, II и III.

Докато газопроводите с ниско налягане се използват за работа в малки газови котелни централи, газопроводите със средно и високо налягане осигуряват топлоснабдяване и топла вода за различни комунални и промишлени предприятия. Те обикновено работят чрез блокове за управление на газ.

Газоснабдяването се извършва с помощта на различни системи, многоетапни и едноетапни. Обикновено в малките населени места се предпочитат двустепенни газопроводи, а в големите градове в по-голямата си част се използват многостепенни газопроводи с високо налягане. Много големите потребители на газ имат възможност да се свържат към ТЕЦ с помощта на блок за управление на газ или директно към електрическата мрежа.

Освен това газопроводите с различно налягане са разделени на сушата (или наводнени) и подземни (или подводни).

За да изчислите цената на котелното, моля попълнете въпросника за котелното. Въпросникът може да бъде попълнен онлайн или изтеглен. За всякакви въпроси, които може да имате: многоканален телефонен имейл

Попълнете онлайн въпросника

Изчислете цената на котелното помещение

Може да се интересувате и от

Истина и измислица за блоковите модули

Истина и измислица за блоковите модули Блоковият модул (блоков контейнер, понякога наричан в народите „съблекалня“ или „временна къща“) е метална конструкция, обикновено издигната за решаване на строителни, промишлени и спомагателни задачи.

Биореакторни котли и тяхното използване

Биореакторни котли и тяхното използване Какво представлява биореакторният котел, как да се експлоатира и какви са неговите предимства? Нека да разберем в тази статия.

Общо котелно помещение

Комунална котелна централа Комуналната котелна централа е малка котелна централа, идеална за отопление на една или повече жилищни сгради. предлага блок-модулни модели с пълна фабрична готовност!

Пускане в експлоатация на котелната централа

Въвеждане в експлоатация на котелно помещение за промишлена експлоатация В сферата на строителството на котелни сгради терминът „до ключ” е доста разпространен, но най-често - без никакви специфики. След като не е получил ясна дефиниция, значението на този термин варира от компания до компания, което естествено причинява определени различия в разбирането.

Котелно помещение за промишлено отопление

Намират се индустриални отоплителни котелни централи, които работят не само за производствени нужди (топлина, пара и топла вода за технологични нужди), но и за отопление чрез отопление на жилищни, битови, социални и административни сгради, които са част от инфраструктурата на предприятието.

Газови бутилки през зимата

Ако газовите бутилки са извън къщата, тогава през зимата при отрицателни температури налягането на втечнения газ намалява и котелът може просто да се изключи. За да се предотврати това, цилиндрите се монтират в специален шкаф с добра вентилация, изолиран с негорими материали. За целта са подходящи и отделни нежилищни сгради с минимално отопление. Когато използвате цилиндри, трябва да спазвате мерки за безопасност:

Пропанов газов котел
Специално шкафче за монтаж на цилиндри

 • Забранено е нагряването на съдове с газ с открит пламък;
 • В близост до бутилките не трябва да има мазе или изба, тъй като втечненият газ при изтичане пада, няма мирис и може да се натрупа до експлозивна концентрация;
 • Препоръчително е да инсталирате сензор за изтичане на газ;
 • Складирането на пълни контейнери е разрешено на разстояние 10 м от жилищните помещения;
 • Съхраняването на празни бутилки в къщата е забранено;
 • Веднъж на всеки 4 години е необходимо да проверявате бутилките за целостта и херметичността.

Какво представлява природният газ и как се транспортира по газопровод

Природният газ се извлича от под земята. Химичният му състав се различава при различните отлагания. Тази горима смес е 80% метан. Той е без мирис, добавени са миризливи примеси, одорони, за откриване на теч в газовата смес.

От мястото на извличане метанът се подава по тръби. Налягането в тръбопровода достига 12 MPa. Той навлиза в битовата газопроводна система през разпределителна станция, където газът се почиства от примеси и компресията се намалява до 1,2 MPa. Друг момент от начина на движение е газовият регулатор. Тук налягането в газопровода се регулира, сместа се пречиства допълнително и се разпределя сред потребителите.

как се произвежда природен газ

Как да преобразуваме отоплителен котел в втечнен газ

 1. Необходимо е да се промени скоростта на подаване на сместа газ-въздух.
 2. Ще трябва да инсталирате LPG реактивен комплект.
 3. Настройте автоматиката за други работни параметри.

В техническата документация на отоплителното оборудване е посочено минималното налягане, при което горелката продължава да работи. Колкото по-нисък е този показател, толкова повече смес от пропан-бутан ще бъде възможно да се използва от напълнения резервоар за гориво. Обикновено в контейнера остават 15-30% от общия обем.

Дюзи за котел за LPG

 • Разликата между дюзите за пропан-бутан и основните газови дюзи се крие в различните диаметри на изхода. Обикновено струите пропан / бутан са по-тесни.
 • След инсталиране на комплект дюзи за преобразуване на отоплителния котел от природен газ в втечнен газ, налягането в системата леко се увеличава.
 • Намаленият диаметър на дюзата води до намаляване на скоростта на подаване на сместа газ-въздух пропан-бутан. За нормална работа на единица от 10 kW се изисква главата да е не повече от 0,86 kg / h.

Кой газ е по-изгодно за отопление - естествен или втечнен

 • Промените в конструкцията и преконфигурирането на котела при използване на втечнен газ са временни. Може да отнеме около шест месеца от началото на регистрацията и поръчката на проект за инсталиране на отоплително оборудване, свързано към главния газопровод.През този период е икономически нецелесъобразно отоплението на помещението с електрическо или твърдо горивно оборудване за отопление, специално закупено за тази цел. Цената за преобразуване на конвенционален котел в втечнен газ варира от 500-1000 рубли.
 • Свързване на резервоар за газ - в този случай разходите за използване на сместа са по-изгодни от отоплението с дърва, електричество или дизелово гориво. Единственото условие е да се докладва квалифициран специалист, който да регулира налягането на втечнен газ, да регулира работата на автоматиката. Неправилните настройки ще увеличат дебита с приблизително 15%.

Разлики между котлите на газопровод и на втечнен газ

Въпреки използването на един природен ресурс, котлите за втечнен газ са много различни от котлите на газопровод:

 1. За да превърнете горивото в газообразно състояние, е необходимо да инсталирате специално оборудване (редуктор), когато газът се подава директно от главната линия, това не е необходимо.
 2. Висока ефективност. Ефективността на втечнения газ достига 95-98%. Производителите следят този показател и се опитват да го увеличат, тъй като това гориво не е най-евтиното и е необходимо да се използва максимално неговият потенциал.
 3. Инжектори.
 4. По-ниското налягане е ключовата разлика между котел за втечнен нефтен газ и газов котел.

Метод за изчисляване на природния газ

Приблизителният разход на газ за отопление се изчислява въз основа на половината капацитет на инсталирания котел. Работата е там, че при определяне на мощността на газов котел се задава най-ниската температура.Това е разбираемо - дори когато навън е много студено, къщата трябва да е топла.

Пропанов газов котел

Можете сами да изчислите разхода на газ за отопление

Но е напълно погрешно да се изчислява разхода на газ за отопление при тази максимална цифра - в крайна сметка като цяло температурата е много по-висока, което означава, че се изгаря много по-малко гориво. Ето защо е обичайно да се взема предвид средният разход на гориво за отопление - около 50% от топлинните загуби или мощността на котела.

Изчисляваме разхода на газ чрез топлинни загуби

Ако все още няма бойлер и вие оценявате разходите за отопление по различни начини, можете да преброите от общите топлинни загуби на сградата. Те най-вероятно са ви известни. Техниката тук е следната: вземете 50% от общите топлинни загуби, добавете 10%, за да осигурите захранване с топла вода и 10% за изтичане на топлина по време на вентилация. В резултат на това получаваме средния разход в киловати на час.

След това можете да разберете разхода на гориво на ден (умножен по 24 часа), на месец (по 30 дни), ако желаете, за целия отоплителен сезон (умножен по броя на месеците, през които отоплението работи). Всички тези цифри могат да бъдат преобразувани в кубични метри (като се знае специфичната топлина на изгаряне на газ), след което да се умножат кубични метри по цената на газа и по този начин да се установят разходите за отопление.

Специфична топлина на горене в kcal

Пример за изчисляване на топлинните загуби

Нека топлинните загуби у дома да бъдат 16 kW / h. Нека започнем да броим:

 • средно потребление на топлина за час - 8 kW / h + 1,6 kW / h + 1,6 kW / h = 11,2 kW / h;
 • на ден - 11,2 kW * 24 часа = 268,8 kW;
 • на месец - 268,8 kW * 30 дни = 8064 kW.

Пропанов газов котел

Действителният разход на газ за отопление също зависи от вида на горелката - модулираща най-икономичната

Превеждаме в кубични метри. Ако използваме природен газ, разделяме разхода на газ за отопление на час: 11,2 kW / h / 9,3 kW = 1,2 m3 / h. При изчисленията цифрата от 9,3 kW е специфичният топлинен капацитет при изгаряне на природен газ (наличен в таблицата).

Между другото, можете също да изчислите необходимото количество гориво от всякакъв вид - просто трябва да вземете топлинния капацитет за необходимото гориво.

Тъй като котелът има не 100% ефективност, а 88-92%, ще трябва да направите повече корекции за това - добавете около 10% от получената цифра. Общо получаваме разхода на газ за отопление на час - 1,32 кубически метра на час. След това можете да изчислите:

 • дебит на ден: 1,32 м3 * 24 часа = 28,8 м3 / ден
 • търсене на месец: 28,8 м3 / ден * 30 дни = 864 м3 / месец.

Средното потребление за отоплителния сезон зависи от продължителността му - умножаваме го по броя на месеците, докато продължава отоплителният сезон.

Това изчисление е приблизително. След някой месец консумацията на газ ще бъде много по-малка, през най-студения месец - повече, но средно цифрата ще бъде приблизително същата.

Изчисляване на мощността на котела

Изчисленията ще бъдат малко по-лесни, ако има изчислена мощност на котела - всички необходими резерви вече са взети под внимание (за захранване с топла вода и вентилация). Следователно ние просто вземаме 50% от проектния капацитет и след това изчисляваме дебита на ден, месец, на сезон.

Например проектната мощност на котела е 24 kW. За да изчислим разхода на газ за отопление, вземаме половината: 12 K / W. Това ще бъде средното потребление на топлина за час. За да определим разхода на гориво на час, разделяме на калоричността, получаваме 12 kW / h / 9,3 kW / W = 1,3 m3. Освен това всичко се разглежда както в горния пример:

 • на ден: 12 kW / h * 24 часа = 288 kW по отношение на количеството газ - 1,3 м3 * 24 = 31,2 м3
 • на месец: 288 kW * 30 дни = 8640 м3, консумация в кубични метри 31,2 м3 * 30 = 936 м3.

Пропанов газов котел

Можете да изчислите разхода на газ за отопление на къща според проектната мощност на котела.

След това добавете 10% към несъвършенството на котела, получаваме, че за този случай разходът ще бъде малко повече от 1000 кубически метра на месец (1029,3 кубически метра). Както можете да видите, в този случай всичко е още по-просто - по-малко числа, но принципът е същият.

Природният газ и неговата циркулация по газопровод

Газът се нарича конвенционален природен, той се добива под земята и се доставя на потребителите под формата на топлина. Съставът на горимата смес може да варира, но най-вече в нея има метан, от 80 процента. Метанът е основният елемент на състава, а останалите вещества се считат за замърсяващи отпадъци, те допринасят за разрушаването на тръбите.

Естественият газ е без мирис, така че може да се открие теч. Към него се добавят различни примеси, одорони. Преди газът да влезе в жилището, той преминава през газовата система, основният път преминава през газопровода.Има прекалено голямо налягане в основната линия от 11,8 MPa, тази цифра не е подходяща за консумация от обикновените къщи. Налягането се намалява в специални газоразпределителни станции и след това се доставя на потребителите. В същото време налягането спада до 1,2 МРа. Освен това газът се почиства в станцията и се обогатява с мирис, така че да може да се открие теч по време на работата му. От разпределителната станция газът тече до точките на газовия регулатор, които го разпределят до потребителите. Такива точки са в състояние да контролират налягането и да определят степента на неговото намаляване или увеличаване. Също така в тези точки газът отново се филтрира и специални устройства показват неговите примеси.

Избор на котел за втечнен газ

Важен критерий е мощността, измерена в kW. Нагрятата площ, като правило, е 9-10 пъти по-голяма от тази стойност. Тоест, избирайки котел с мощност 11,3 kW, ще отоплявате помещение с площ около 100 m2.

Необходимо е обаче да се вземе предвид фактът, че при продължителни и тежки студове оборудването с такава мощност няма да може да поддържа зададената температура. Ето защо експертите препоръчват да се избере котел с марж.

Други параметри:

 • Тип котел. По метода на монтаж се отличават стенни и подови модели, по функционалност - едноконтурни и двуконтурни (топлина + топла вода), с отворена или затворена горивна камера.
 • Ефективност. Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-икономична и ефективна ще бъде инсталацията. Параметърът варира от 90-94%.
 • Налягане. Уредът за LPG трябва да работи при ниско налягане (3-5 mbar). Ниска стойност ще осигури производството на газ от бутилките без остатък.
 • Разход на газ. Цифрите, посочени от производителя, са произволни и зависят от мощността и ефективността на уреда, зададената температура в помещението и извън прозореца, топлинните загуби на сградата и други фактори.

Когато планирате изграждането на къща, трябва да се обърне внимание и на проекта за отоплителна система. Правилното решение е да делегирате задачата на опитни дизайнери, които:

Правилното решение е да делегирате задачата на опитни дизайнери, които

:

 • изчислява количеството топлинно натоварване;
 • ще разработи препоръки относно избора на отоплително оборудване и свързаните с него материали.

Познавайки необходимите параметри на котела, остава да изберете устройство по отношение на външния вид и цената. Руските котли са най-евтините. Популярните модели японско производство струват двойно повече. А "германците" ще струват още повече.

Пропанов газов котел
LPG котел

Газови котли

Котел, който получава газ от електрическата мрежа, в момента е най-икономичният вариант за жилище.

Природен газ

Сместа от газове, произведени в природата, се нарича природен газ. Основният елемент е метан (приблизително 98%), допълнителни елементи: въглероден диоксид, азот, наситени въглеводороди (пропан, бутан, етан).

Тези компоненти са разделени на запалими и незапалими. Запалим:

 • Метан (нетоксичен газ, без цвят и мирис).
 • Водород (нетоксичен газ, смесите му са експлозивни).

Незапалим:

 • Азот.
 • Кислород.
 • Въглероден двуокис.

Всички компоненти на такъв газ са без цвят и мирис, поради което за бързо откриване и отстраняване на течове те придават на газа специална миризма, преди да бъде подаден в тръбите. Благодарение на това дори малко количество газ може бързо да бъде открито.

Налягане на газа в главната

Ако решите да закупите котел от чуждестранен производител, трябва да обърнете внимание на възможността за работа с руска мрежа. Всъщност в нашите газопроводи налягането на горивото е много по-ниско, отколкото в други страни.

Важни условия в този случай: номинално и минимално налягане.

Номиналната стойност е стойността, при която котелът ще произвежда мощността, зададена от централата.

Минимум - долната граница, ако налягането падне под, котелът ще спре да функционира.

Освен това в европейските страни номиналната стойност на магистралата е 20mbar, в Русия - 13-17mbar.Производителите се опитват да произвеждат най-гъвкавите котли, но има средна стойност на номиналната и минималната стойност на този параметър, в зависимост от вида на единицата:

 • Стенни котли. Номиналната стойност е 13mbar, минималната е 4,5mbar.
 • Подови котли. Номинална - 18mbar, минимумът зависи от индивидуалните настройки на уреда.
 • Подова стойка с атмосферна горелка. Номинална - 15mbar, минимална - 5mbar.

Тези номера не са задължителни, всичко зависи от производителя. За точен избор на оборудване е по-добре да потърсите професионална помощ. В крайна сметка, като сте направили грешен избор, можете да изберете котел, който например ще произвежда необходимото количество енергия, но няма да работи с пълна сила. Следователно такава покупка няма да бъде оправдана.

Предимства на котлите на газопровод

Този тип отоплително оборудване стана широко известно в Русия поради няколко предимства:

 • Сигурност. Въпреки факта, че газът е експлозивно гориво, използването му в съвременните котли не е свързано с никакви рискове, благодарение на модерна система за автоматизация, която спира работата на блока в случай на неизправности.
 • Разходи. Газът е най-евтиното гориво в Русия, така че няма равен в оперативните разходи. Свързването на газопровод е, разбира се, скъп процес, но всички разходи бързо се изплащат.
 • Тишина.
 • Лесно използване. Процесът е автоматизиран, така че човешката намеса е сведена до минимум.

Недостатъци на котлите на газопровода

Въпреки широкото използване на този вид гориво у нас, котлите на газопровода имат значителни недостатъци:

 1. Сложност на монтажа. Не е достатъчно да изберете и свържете котела, необходимо е да се разработи проектна документация за свързване към електрическата мрежа (това трябва да се направи от акредитирана компания). Освен това инсталирането на това устройство е отговорен въпрос, поради което то трябва да се извършва от професионалисти, което увеличава разходите за монтажни работи.
 2. Не винаги стабилна работа на газовата мрежа. Възможни са скокове на налягането, което може да доведе до спиране на отоплението във вашия дом и бързо износване на оборудването.

В случаите, когато тези недостатъци са критични или не е възможно да се извърши газопровод до къщата, отлично решение е инсталирането на котел за втечнен газ.

газопровод

Какъв обем да изберете газова бутилка

Тегло и вътрешен обем на газовите бутилки
Обем (l) 5 12 27 50
Тегло на празния резервоар (кг) 4 5,5 14,5 22,0
Тегло на пропан цилиндъра (кг) 6 11 25,9 43,2
Тегло на газа (кг) 2 5,5 11,4 21,2
Височина на цилиндъра (mm) 290 500 600 930
Диаметър на балона (mm) 200 230 299 299
Обемът на газа в бутилката, в зависимост от капацитета
Капацитет на резервоара (l) 5 12 27 50
Газов капацитет (m³) 0,95 2,59 5,38 10,01
Обем на течен пропан (l) 4,3 10,2 22,9 42,5

Как да свържете колона с газова бутилка

 • цилиндрите са свързани през рампата, няколко от 2-4 бр .;
 • инсталиран е регулируем редуктор за нормализиране на налягането.

Разлики между втечнен газ и природен газ

Втечненият газ има предимства и недостатъци пред природния газ. А именно:

 • Природният газ е много по-евтин от втечнения газ.
 • ВНГ (втечнени петролни газове) има по-висока калоричност от природния газ.
 • Втечненият газ има по-малко разпадане на пропан, което има положителен ефект върху безопасността на вашия дом.

Оценете тези положителни и отрицателни характеристики на използването на втечнено гориво и направете заключение или ни се обадете и ние ще ви помогнем да вземете правилното решение за комфорта във вашия дом.

Как трябва да се направи подготовката за първото изстрелване

Преди да включите газовия котел, е задължително да извършите подготвителна работа. За това:

 1. Напълно монтирайте оборудването, завършете тръбопроводите и осигурете правилната инсталация.
 2. Не пренебрегвайте правилата за пожарна безопасност. Инсталирайте всички крепежни елементи според тях.
 3. Оставете малко пространство между котела и стената. Това разстояние трябва да бъде посочено в инструкциите.Не се препоръчва да инсталирате оборудването близо до прозорец.
 4. Преместете всички запалими предмети далеч от себе си.
 5. Прикрепете барабана на котела равномерно, без изкривяване.
 6. Свържете го със студена водопроводна система, като премахнете запушалките на тръбите. На входа монтирайте филтъра, върху който е разположен сферичният кран. По този начин системата ще бъде защитена от замърсяване, което може да доведе до повреди. На всеки тръбопровод трябва да се монтира сферичен кран.
 7. Инсталирайте внимателно газовите тръби.
 8. Преместете изхода по-близо до отоплителното оборудване. Не забравяйте, че котелът трябва да работи от отделен електропровод. В някои случаи е разрешено свързването на оборудване към генератор на газ с цел неговата автономна работа.
 9. Свържете комина и проверете неговата тяга.
 10. Напълнете котела със студена вода с изключено захранване. Основният комплект ще ви помогне да премахнете наличието на течове.
 11. Завъртете термостата на максимум.

Видове газове за отопление на дома

Има три вида газове за отопление на къща:

 • Естествен метан (G20).
 • Течен бутан (G30).
 • Течен пропан (G31).

Официалният документ на нагревателя посочва кой газ е подходящ за този модел. Основната роля при прехвърлянето на отоплителен котел от един вид газ към друг се играе от подмяната на дюзите. Следващата стъпка е инсталирането на нов комплект, предназначен за втечнено гориво на мястото на стария. След това има настройка на различни функциониращи елементи на котелни устройства.

Доверете тази трудна и отговорна работа на нашите опитни майстори и няма да съжалявате. Попълнете формуляра и очаквайте обаждане от нашия мениджър.

Най-добрите производители и модели: характеристики и цени

Страната на производство определя функционалността и качеството на устройството: като се има предвид, че той е закупен за много години напред, не бива да обменяте за съмнително оборудване, предлагано от китайския пазар. По-добре е да се спрете на доказани опции от европейски или руски производители.

Protherm Gepard 23 MOV

Пропанов газов котел

Добре познатият двуконтурен монтиран модел с мощност 23 kW. Той има отворена горивна камера (естествена тяга) и топлообменник с медна плоча: по-топлопроводим и устойчив на корозия. Отлично, като се има предвид ценовата категория, автоматизацията ви позволява да прецизирате работата на котела и ефективно да изразходвате гориво (макс. 1,9 l / h).

Цена: 39 870 - 42 480 рубли.

Производител: Protherm (Proterm), Словакия.

Bosch Gaz WBN6000-24C RN S5700

Пропанов газов котел

Немският BOSCH с мощност 24 kW е направен от по-добри материали, не е придирчив към качеството на горивото и охлаждащата течност. Той е напълно адаптиран към руските условия: устойчив е на падане на напрежението, спадане на налягането и внезапни застудявания (до -35 ° C). Икономичният разход на газ (макс. 1,5 l / h) се осигурява от модулиращ вентилатор, тристепенна помпа, както и топлоизолация на корпуса.

Цена: 36 900 - 38 460 рубли.

Производител: Bosch Thermotechnik (Bosch Thermotechnik), Германия-Русия.

Buderus Logamax U072-18K

Пропанов газов котел

Можем да кажем, че този евтин едноконтурен котел е един от най-добрите газови котли за втечнен газ за отопление на частна къща: с мощност от 18 kW, той изразходва гориво много умерено (макс. 1,5 l / h). Вграденият мембранен разширителен резервоар и трипътният клапан улесняват прехвърлянето му към БГВ. В същото време моделът е известен с висока надеждност, характер

Цена: 26 200–31 840 рубли.

Производител: Buderus (Buderus), Германия-Русия.

BAXI SLIM 1.150 I

Пропанов газов котел

Известният италиански подов котел с ниска мощност (15 kW) е известен с минималния разход на газ (макс. 1,1 l / h). От завода е оборудван с автоматична система, зависима от времето, чугунен топлообменник и контролен модул с интегрирана опция за самодиагностика. И още един важен плюс са неговите скромни размери: например ширината му е само 35 см.

Цена: 62 090 - 71 300 рубли.

Производител: Baxi, Италия.

Wester Lemax Clever-30

Пропанов газов котел

Домашно едноконтурно стенно устройство с мощност 30 kW, което не зависи от наличието на електричество. Той може да работи в система както с принудителна, така и с естествена циркулация на охлаждащата течност, а непрекъснатата плавна модулация на пламъка от 30% до 100% може значително да намали обема на разхода на гориво (макс. 1,7 l / h). С такава висока ефективност той се различава и по надеждност близо до европейските производители.

Единственият съществен недостатък е стоманеният топлообменник, който се характеризира с ограничен ресурс (10-14 години).

Цена: 34 250 - 40 500 рубли.

Производител: Lemax (Lemax), Русия.

Оборудване на котелно помещение


Котелът за втечнен газ по отношение на системата и техническите характеристики практически не се различава от конвенционалния газов агрегат. Единствената разлика е, че се използват специални дюзи с по-малък диаметър, които са предназначени за определено налягане на газа. Често тези дюзи са включени в основното оборудване, но понякога трябва да бъдат закупени допълнително.

Пълният комплект котелно помещение за втечнен газ и обикновена котелно помещение буквално не се различава. Когато котелът работи на втечнен газ, горивото се подава по тръбопровода от газодържателя до блока.

Работата на оборудването се регулира от автоматично оборудване и в случай на неизправности спира. Системата не се нуждае от постоянно наблюдение на експлоатационния персонал и работи почти автономно.

Избор на място за съхранение на газови бутилки

Пропанов газов котел
Схема на свързване на цилиндъра
Преди да вземете решение за метода за съхранение на газовите бутилки, е необходимо правилно да изберете техния капацитет. В момента можете да използвате контейнери с вместимост 5, 12, 27 и 50 литра. Ако отоплението на частна къща с бутилиран газ е редовно, най-добре е да закупите контейнери с максимален обем от 50 литра.

За подаване на газ се прави тръбопровод от зоната за съхранение на бутилките към котела. Можете да използвате няколко контейнера наведнъж, като инсталирате на всеки редуктор на газ. Той трябва да включва два манометра. Единият от тях е необходим, за да се провери отчитането на налягането вътре в цилиндъра, а вторият показва тази стойност на изхода. Спирателният клапан се използва за регулиране на дебита на горивото.

Пропанов газов котел
Редуктор за цилиндри

Мястото на избор за тяхното съхранение директно зависи от това колко цилиндъра са необходими за отоплителния котел. Очакваният брой контейнери зависи от следните показатели:

 • Общата площ на къщата;
 • Загуба на топлина в сградата;
 • Минимална температура през зимата.

Важен момент е мястото, където ще бъде монтиран отоплителният котел с газова бутилка. Дължината на захранващата линия трябва да бъде минимална, за да се намали вероятността от нейното разхерметизиране и да се оптимизира разхода на газ.

Отделно помещение за цилиндри

Пропанов газов котел
Съхранение на газови бутилки у дома
Най-добрият начин за съхранение на газови бутилки за отопление е да се подготви отделно помещение. Правилата за подреждането и изискванията за него са описани подробно в SNiP 2.04.08-87. Ето защо, преди да инсталирате отопление с помощта на газови бутилки, е необходимо да се запознаете с този документ.

Най-добрият вариант, ако складовото помещение ще бъде разположено в непосредствена близост до мястото за инсталиране на котела. По този начин захранващата линия може да бъде възможно най-къса. Също така е необходимо да се осигурят следните условия за съхранение на контейнери за отопление на частна къща от газови бутилки със собствените си ръце:

 • В стаята не трябва да се съхраняват запалими или смазочни материали;
 • Забранено е използването на всякакви отоплителни устройства - конвектори, нагреватели. Изключение правят тръбите за отопление на водата и радиаторите;
 • Захранваща вентилация. Средната скорост на обмен на въздух е 12 m³ / час на 1 m² от помещението;
 • Всеки цилиндър трябва да бъде поставен на палет. Това е необходимо, за да се поддържа стабилност срещу възможни колебания в капацитета по време на освобождаването на газ.

За да се гарантира безопасността, стаята трябва да бъде затворена. Горивото за отопление на частна къща с бутилиран газ се доставя през електрическата мрежа. Ако за това се използват гъвкави маркучи, по време на монтажа е необходимо да се избягва прегъването им.

Изисквания към шкафа за съхранение на газова бутилка

Пропанов газов котел
Съхранение на бутилки в шкафове
Алтернатива на горния метод е използването на специални метални шкафове. Това е важно за отопление на лятна вила с газови бутилки с нисък разход на гориво.

Препоръчително е да закупите готова конструкция, тъй като тя ще вземе предвид изискванията на GOST 15860-84. Те са както следва:

 • Проветряване. За това в конструкцията на шкафа трябва да има вентилационни отвори;
 • Премахнете възможността слънчевата светлина да удря газовите бутилки. Това може да доведе до повишаване на температурата на повърхността им;
 • Всички елементи на индивидуално отопление от газови бутилки трябва да бъдат изработени от негорими материали. Същото се отнася и за шкафовете за съхранение;
 • Наличие на предупредителни знаци и надписи.

Колко време е 50-литрова газова бутилка за отопление? Всичко зависи от номиналната консумация на котела. Но въпреки това в един шкаф могат да се съхраняват само два цилиндъра. Оптималните размери на конструкцията в този случай ще бъдат 2000 * 1000 * 570. Преди да инсталирате шкафа, трябва да се направи отделна основа. Размерите му трябва да надвишават размерите на конструкцията с 15-20 cm.

Правилата за инсталиране на отопление на частна къща от газови бутилки със собствените си ръце също се спазват:

 • Минималното разстояние от врати и прозорци трябва да бъде 5 м;
 • Стената, към която ще се прилепи шкафът, е направена от негорими материали.

Не забравяйте да направите специални пролуки за вентилация на повърхността на основата. Експертите препоръчват заземяване на конструкцията, за да се премахне възможно статично напрежение.

Налягане на газа в газопровода у дома

Газопровод е движението на газ през тръби от мястото на съхранението му до потребителя. Газопроводите могат да бъдат повърхностни, подземни, заляти или подводни. Газопроводът е разделен на различни категории, които се определят от налягането на газа. За осигуряване на населени места и градове налягането може да бъде ниско до 0,05 kgf / cm2, средно - до 3 kgf / cm2 или високо до 6 kgf / cm2. Много висок показател се счита до 12 kgf / cm2. Нивото на налягането зависи от предназначението на този участък от газопровода, най-високото налягане е в главния тръбопровод, а най-ниското е вътре в жилището. Има специален GOST за газопровода, който трябва да бъде спазен. Зоните с високо налягане са предназначени за промишлени предприятия или газоснабдяване между градовете. Ниско или средно налягане е предназначено за обикновен потребител; обикновено 0,05 kgf / cm2 се подава към жилищна сграда.

Изчисляване на разходите за устройството за автономно отопление на газ

Сравнявайки кой от видовете отоплителни системи ще бъде най-евтиният, първо трябва да обърнете внимание на потреблението на втечнен газ за отопление. Препоръчително е да сравните предстоящите разходи с подобни разходи за други видове горива и да решите кой вариант ще бъде по-изгоден.

Първоначални разходи за оборудване и обзавеждане

Разходите за закупуване на оборудване и инсталиране на автономна отоплителна система на втечнен газ във вашия дом могат да варират леко в различните региони на пребиваване. Но като цяло, в сравнение с връзката към главния газопровод, разликата в разходите ще бъде незначителна. Ще бъде по-скъпо само ако използвате не бутилки, а газодържател с обем от няколко кубчета. Цената му ще бъде повече от 300 000 рубли.

Също така, разходите за оборудване на помещения за котли, използващи LPG, са почти еднакви в сравнение с тези, които работят на дизелово гориво.Както се вижда от прегледите, отоплението с втечнен газ изисква само по-високи първоначални разходи, когато служи като алтернатива на отоплението на твърдо гориво или електричество. Но в хода на по-нататъшната експлоатация средствата, инвестирани в отопление на частна къща с втечнен газ, постепенно ще се изплатят поради рентабилността на този вид гориво.

Изход

За отопление на частна къща идеалният вариант е инсталирането на котел на газопровод. Но в някои случаи (например, когато рядко сте на дача през зимата или когато основният газопровод е само планиран), такава работа не се извършва, тъй като отнема много време и пари или все още не е възможен. Отлична алтернатива е закупуването на котел за втечнен газ. Основното нещо е правилно да се изчисли необходимата мощност и да се извърши инсталацията в съответствие с всички стандарти. Тогава няма да имате проблеми с течовете и комфортният микроклимат в къщата ще бъде непрекъснат.

28.06.2017

Обратно към списъка

Причини за използване на втечнен газ за отопление на дома ви

Втечненият газ придобива все по-голяма популярност сред жителите на частни къщи, вили и вили. Използването му има предимства пред другите методи за отопление:

 • По-ниско налягане в сравнение с основния газ (не повече от 3-4 mbar).
 • Висока ефективност - 92-95%.
 • Той е универсален, така че ако промените решението си, можете да преконфигурирате към основния тръбопровод.

Можете да се обадите на специалист, който да реши проблема ви. Попълнете формуляра, опишете накратко проблема си и ние ще ви се обадим за консултация.

Безплатна консултация

Класификация

Котлите за втечнен газ са едноконтурни и двуконтурни. Едноконтурният котел е предназначен само за отопление, докато двуконтурният котел е способен както да отоплява къщата, така и да осигурява топла вода в нея.

На потребителите се предлагат монтирани на стена, с отворени и затворени горивни камери. Освен това трябва да обърнете внимание на мощността на този нагревател. Разнообразието от модификации често затруднява избора на потребителя, така че си струва да се спрем по-подробно на най-важните характеристики.

За котли, работещи на втечнен газ, способността да работят при ниско налягане е от основно значение.

Непрекъснатото подаване на бутилиран газ ще се извършва при налягане от 3-4 Mbar. Ето защо, когато трябва да обърнете внимание на този параметър.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни