Как да стартирам газов двуконтурен котел след аварийно спиране?

Как да стартирам газов котел: подготовка

Има проста инструкция, обясняваща как да стартирате газовия котел, показан на снимката. Стартовият старт се извършва, когато монтажът и тръбопроводите на всички елементи на отоплителното оборудване са завършени и коректността на работата е проверена от съответните органи.
Местоположението на отоплителното тяло трябва да бъде избрано в съответствие със стандартите за безопасност и правилата, които предотвратяват възникването на пожари. Котелът трябва да бъде разположен на определено разстояние от стената, което зависи от препоръките на производителя. Между другото, за някои модели газови уреди това изискване не е от значение. Освен това се уверете, че наблизо няма запалими материали или предмети.

Освен това е забранено да се поставят котли близо до прозорци, тъй като работата им е нарушена. Равното позициониране на корпуса на устройството е от не малко значение - дори леки изкривявания са неприемливи.

След като инсталацията приключи, те започват да свързват оборудването към източника на студена вода: щепселите се отстраняват от дюзите и на входа се поставя филтър със сферичен кран. Такова устройство предпазва отоплителната конструкция от всякакви замърсители, които причиняват повреда. Сферичните кранове трябва да бъдат инсталирани на всички разклонителни тръби, използвани за тръбопроводи.

как да запаля газов котел
При решаването на проблема как да стартирате газов котел, трябва да се обърне специално внимание на тръбопроводите от газопровода. Те не извършват тези монтажни работи самостоятелно, а канят специалисти от съответните служби, които се занимават със свързване, уплътняване и, ако е необходимо, инсталиране на газомер.

До момента, в който включите газовия котел, трябва да бъде положен отделен електропровод, специално за отоплителното тяло. Оборудването трябва да бъде снабдено с електрически кабел с щепсел, а до устройството трябва да бъде монтиран контакт, отделящ го от останалите.

След това котелът е свързан с комина, в който се проверява тягата и неговите характеристики. Тя трябва да излезе навън. Инсталационната работа за монтаж на комина зависи от вида на отоплителното устройство.
Завършвайки подготовката за пускане в експлоатация, котелът се изключва от захранването, за да го напълни и отоплителната система със студена вода. След това те проверяват за течове, включват термостата до максималната стойност, така че превключвателят на режима на работа да светне в автоматичен режим.

Откъде да започнем?

Домакинският газов котел е мощно и ефективно устройство, предназначено за отопление на охлаждащата течност и прокарване на нагрятата течност през отоплителната система на къщата. Съвременните котли отопляват не само батерии, но и вода в крана в големи обеми, имат електронно управление и различни механизми за безопасност. Когато купувате котел, трябва да обърнете внимание на отоплителната площ, така че тя да е малко по-голяма от вашата жилищна площ.

Естествено, вие вече сте инсталирали самия уред и сте изпълнили всички необходими връзки и тръбопроводи на отоплителната система. Проверихме комина и тягата, както и самото устройство за правилна работа и липса на течове. Този етап на работа, като правило, се извършва в присъствието на служители от газовата индустрия, които внимателно записват всички резултати и "дават добро" за използването на това устройство.

Някои модели битови газови котли са много взискателни за инсталиране. Необходимо е стриктно да се спазват инструкциите в инструкциите - спазвайте разстоянието от стената, не инсталирайте устройството близо до прозорци или под ъгъл. Вече можете да започнете отоплението.

Преди да стартирате самия котел, е необходимо да напълните отоплителната система - тръби и батерии, с охлаждаща течност, тоест с вода. За да направите това, развийте клапана в долната част на котела. За различните модели котли „външният вид“ на този захранващ клапан може да е различен, но не може да бъде объркан с нищо. В краен случай проверете инструкциите за вашето устройство.

След като отворихме клапана, ще започнем да подаваме вода към тръби и радиатори. Не забравяйте да контролирате нивото на налягане, чакаме марка от 2 - 2,5 атм. Този индикатор може да бъде измерен с помощта на манометър, вграден в котела.

Ако първото пускане на газов котел се случи през студения сезон, по-добре е предварително да се загреят помещенията с помощта на алтернативни нагреватели и да се подаде "лятна" вода - около 18-20 °.

Когато се достигне необходимото налягане вътре в системата, е необходимо да се отдели въздух, който може да остане вътре в батериите и тръбите. Затрупването на въздух значително влошава преноса на топлина на вашата батерия, това резултат ли постигате?

За бързо и ефективно обезвъздушаване е необходимо да развиете крановете на Маевски на всяка батерия. Отначало ще чуете съскане или съскане - това е нормално. Ако водата започне да изтича от радиатора, това означава, че тук няма въздушен шлюз.

Изпускайте въздух от батерията, която е най-високата на ниво.

След като сте проверили всички отоплителни устройства, вижте какво показва сега манометърът на котела. Налягането вероятно ще спадне леко и ще трябва да презаредите отоплителната система с вода.

Но освен запушалки в тръбите, нормалната работа на котела може да бъде възпрепятствана от въздуха вътре в циркулационната помпа. Лесно е да се поправи. Някои модели са оборудвани с автоматична система за обезвъздушаване, но като правило тя не е достатъчно ефективна, така че е по-добре да се отървете от проветряването ръчно за първи път.

За целта отстранете предния капак от корпуса на котела, след това потърсете самата помпа - цилиндрична част с тапа за плоска отвертка. Понякога помпата се намира зад таблото, което може лесно да бъде изтласкано назад или отстранено от клапаните. За да освободите въздух от помпата, включете котела в контакт и започнете да загрявате водата. Котелът започва да се стартира. Помпата също ще започне да се включва в работния процес - това ще бъде потвърдено от неразбираеми бълбукащи звуци вътре в уреда - не се тревожете, това е въздух. Вземаме плоска отвертка и бавно развиваме капачката. Когато тече вода, ние завъртаме щепсела обратно. Тази процедура трябва да се извърши няколко пъти. Когато спрете да чувате шумолене на вода вътре в устройството и вашият газов котел започне да работи, това означава, че сте успели да се отървете напълно от въздуха вътре в помпата. На този етап трябва отново да проверите показанията на манометъра с инструкциите за устройството. По принцип можете да спрете на това - сега вашият котел ще загрява водата вътре в радиаторите и ако е двуконтурен блок, то във водоснабдяването.

След стартиране на котела отдалечените батерии се включват максимално, а близките се завинтват. За това се използват специални регулаторни клапани, които са монтирани на входната тръба на радиатора. След отстраняване на грешки в отоплителната система можете да настроите комфортната температура на батериите.

Но няма да е излишно да се извърши изпитване под налягане и промиване на отоплителната система. След тези процедури ще бъдете 100% сигурни, че вътрешността на радиаторите е чиста и вашата отоплителна система няма течове.

Правила за зареждане на системата с вода преди включване на газовия котел

Преди да запалите газовия котел и да включите отоплителната система, първо той се пълни със студена охлаждаща течност, която след нагряване ще циркулира през тръби и радиатори.По време на първото изстрелване всичко се проверява внимателно, така че работата в бъдеще да бъде непрекъсната и оборудването да не изисква ремонт.

В корпуса на блока има специален клапан, разположен близо до разклонителната тръба, за подаване на охлаждащата течност към системата. По време на процеса на пълнене налягането в системата се следи, благодарение на наличието на сензори и манометри. Те вече са инсталирани в съвременните котли и не е необходимо да ги купувате допълнително. Когато уредът се напълни с вода, на сензора се издига знак. Когато достигне отметката от 1,5-2 атмосфери, подаването на вода се спира и по този начин пълненето е завършено.

как да стартирам газов котел
Тези параметри на налягането могат да се променят, тъй като те зависят от изискванията на производителя за работното налягане в отоплителната система. Но пълненето със студена вода накрая не свършва дотук, тъй като ще е необходимо презареждане, след като конструкцията бъде освободена от въздушни задръствания.

Включване на котела

  1. Газовият котел е включен в контакт.
  2. Превключвателят трябва да бъде настроен на нула.
  3. Захранването с газ се включва (клапанът на газопровода се отваря).

По-нататъшните стъпки могат да се различават за различните модели газови котли.

Например, превключвателят за котли Aton или Danko трябва да бъде настроен на иконата "звездичка", натиснете целия превключвател и го задръжте за 5-10 секунди.

След това, без да освобождавате превключвателя, натиснете бутона, разположен до него.

Устройството ще отговори с характерно щракване и бръмчене. След това регулаторът се освобождава и се настройва необходимата мощност.

За да включите котела Baksi, трябва също да включите газта, да включите щепсела и да натиснете бутона "Старт". Ще се появи звук от работата. Устройството трябва да получи малко време и то автоматично ще запали пламъка.

След това трябва отново да натиснете бутона за захранване и по този начин да свържете отоплителния кръг (съответната икона ще се появи на дисплея). В заключение, с помощта на бутоните се задава желаната температура.

Нагревателите Buderus се характеризират с висока надеждност. - кратък преглед на популярните модели и тяхната цена.

Ще разгледаме видовете генератори за газови котли.

За да организирате пълноценна отоплителна система в частна къща, е необходимо да инсталирате котел. Статията разглежда основните критерии за избор на отоплително оборудване.

Отстраняване на въздушните джобове преди запалване на газовия котел

Преди да запалите газовия котел, трябва да напълните отоплителната конструкция със студен течен топлоносител. Но самото пълнене с вода не е достатъчно. Или няма да работи, или степента на отопление на стаята ще бъде недостатъчна. Пълноценното първо стартиране е невъзможно без обезвъздушаване на натрупания в системата въздух. Често съвременните газови котли имат специална система, която автоматично освобождава въздух при напълване. Но често ефективността му е недостатъчна: пак ще трябва да нулирате ръчно задръствания. Само тогава може да се извърши изстрелването.
Необходимо е да се отстранят въздушните тапи, преди да включите газовия котел не само от отоплителния блок, циркулационната помпа, но и от всички отоплителни радиатори. Процесът трябва да започне с батерии - за това, както бе споменато по-горе, те са оборудвани с кранове на Маевски. Те се отварят чрез заместване на контейнер отдолу. Първоначално ще има леко свистене, което показва, че въздухът постепенно излиза от системата. След отстраняване на щепселите водата започва да тече. След това крановете се затварят. Подобна процедура трябва да се направи с всеки от радиаторите.

Ново поколение AGV устройства

Руските фабрики произвеждат AOGV - 23.2 - 1. Това е битова газова бутилка за отопление. Предназначен е за отопление на къщи с площ 140-200 кв. метри. Има устройство с малко по-ниска мощност за отопление на площ от 100 - 140 квадратни метра. м. В противен случай тези два вида нагреватели практически не се различават един от друг.

Наскоро се появи по-модерен модел AKGV - 23.2 - 1 с водна верига. Може да се използва и за отопление на дома и водоснабдяване с топла вода. И вместо тръба, минаваща вътре в котела, са инсталирани три стоманени секции, които са направени по специален метод за щамповане и са кухи отвътре. Секциите са монтирани вертикално и са свързани в един комин, през който продуктите от изгарянето на газ се подават в отделен комин.

Как да изберем газови отоплителни котли?

arb отопление снимка
Ново поколение AGV устройства

Водата се загрява с помощта на специална намотка, която обгражда абсолютно цялата верига вътре в котела и водата, която се използва за ежедневието, тече през нея. И котелът също така загрява водата за отопление. Тоест се оказва, че това устройство е две в едно.

Комплектът на новия модел включва инжекционна горелка, която осигурява ефективно изгаряне на газ без остатъци. Този вид горелка работи чудесно дори когато налягането на газа в тръбопровода е спаднало.

Полезни съвети

За да стартирате котела, е необходимо да подадете енергия и да настроите регулатора на отоплението в необходимото работно положение. Наличието на слабо бръмчене показва, че циркулационната помпа работи. С помощта на отвертка леко развийте капака в откритата част. Но това трябва да се направи преди водата да започне да тече. Ако течността започне да изтича, завийте капачката на място. Такива действия се извършват няколко пъти и след това въздушните ключалки ще бъдат напълно отстранени от системата. Бълбукащите звуци също ще изчезнат и помпата ще работи тихо.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни