Газов котел на стена или на пода - кое е по-добро? Аргументи за избор на най-доброто оборудване


Размери и тегло

Размерите са една от най-важните разлики между стенните и подовите газови котли. Размерите и теглото на стенните модели са много по-скромни, в противен случай би било просто невъзможно да се фиксират на стената без риск от срутване. Лекотата на дизайна се постига не само от общата компактност на стенните модели, но и от материала, от който е направен топлообменника.

За стенни модели топлообменникът е направен само от стомана, подовите модели могат да имат топлообменници от чугун, който има значително по-голямо тегло, или стомана.

Стенните котли често се наричат ​​мини-котли. И това не е случайно, тъй като в сравнително малък размер корпус са разположени не само горелката, топлообменника и компонентите на системата за управление, но циркулационната помпа, разширителният резервоар и други елементи, без които работата на конвенционално котелно помещение не може направете. Компактността на стенния котел е неговото основно и безспорно предимство. За такова устройство не е необходимо да отделяте отделна стая, защото можете да го поставите навсякъде, например в кухнята.

Стенен газов котел
Газов котел на стена с коаксиален комин, разположен в зоната на кухнята.

Подовите модели вдъхват увереност с размерите си. Точно такъв трябва да бъде мощен котел, осигуряващ способността да отоплява голяма сграда. Размерите на подовите котли обаче често се превръщат в проблем за техните собственици. Понякога, за да вкарате такъв "гигант" в стаята, трябва да демонтирате вратите. Имаше случаи, когато поради невъзможността за въвеждане на оборудването в котелното помещение, закупеният подов газов котел трябваше да бъде заменен с два с по-ниска мощност.

Подов газов котел
Газов котел на пода и котел за индиректно отопление.

Кой котел е най-подходящ за къща и апартамент?

Универсален подход към избора, който специалистите предлагат, е, че подовите устройства се купуват главно за отопление на отделни домакинства с огромна отоплителна площ според двуконтурната версия: отопление и топлоснабдяване и монтирани на стена - за малки голям жилищен фонд, например за апартаменти и селски къщи.

Най-добрият източник на топлоснабдяване за апартамент

За газифицирани апартаменти е препоръчително да закупите стенни котли за отоплителна площ от 40 до 200 m2. Тъй като в такива апартаменти има пространствени ограничения, те купуват монтиран на стена или газ котел с двуконтурен принцип на отопление, който генерира топлина за зареждане на отоплението и водоснабдяването.

Тъй като тези апартаменти се характеризират и с липсата на комин, монтираните на стена блокове трябва да бъдат със затворена горивна камера. В комплект такъв блок е оборудван с димоотвод или центробежен вентилатор, които отделят димни газове в коаксиален тръбопровод.

Популярни стенни котли на местни производители:

 • ДОН ЕКО;
 • ZhMZ Газово оборудване за автономни отоплителни системи, механична централа в град Жуковски;
 • котли "Сибир";
 • Neva и NevaLux, произведени от OJSC Gazapparat от Санкт Петербург;
 • котли на OOO Signal-Teplotekhnika, модификации: Икономичност, Стандарт и Комфорт.

Популярни стенни котли от европейски производители:

 • Baxi DUO-TEC COMPACT 24 GA;
 • Bosch ZSC24-3 MFK;
 • Ariston CLAS X SYSTEM 28 CF NG;
 • Buderus Logamax U044-24K;
 • Chaffoteaux Pigma ULTRA SYSTEM 25 FF.

Газов котел за частна къща

В частните къщи като правило има повече свободно пространство за поставяне на отоплително оборудване, а понякога има дори отделни пещи.Следователно при такива условия ще бъде по-надеждно да поставите подов газов котел с големи размери и мощност. Моделите с чугунен топлообменник са по-трайни.

Популярни подови котли на местни производители:

 • Borinskoe AOGV - 23.2 (М) "EUROSIT";
 • ЖМЗ АКГВ-11.6-3 Универсален N;
 • KCHM -7-GNOM 48 kW;
 • Lemax WISE-16.

Популярни подови котли от европейски производители:

 • Ariston GPV-24 RI MET;
 • Baxi SLIM / 1.300i 5E;
 • Bosch F / 30, 26 kW;
 • Buderus Logano G124, WS 20;
 • Ferroli PEGASUS 56.

Оборудване

Във фабричната конфигурация на монтиран на стена газов котел по правило има не само отоплителното устройство, но и циркулационна помпа, разширителен резервоар, елементи на контролната система, всички необходими сензори и клапани. Освен това всичко това е скрито в корпуса на самия котел.

Закупувайки монтиран на стена газов котел, получавате миниатюрно котелно помещение за ваше ползване, тоест минималния комплект, който след свързване към отоплителната система е в състояние да започне пълноценна работа за отопление на дома ви.

Разбира се, ако желаете, можете допълнително да закупите всякакви стайни термостати и регулатори, датчици за външна температура, GSM комуникационен модул и много други, подобрявайки отоплителната система на вашия дом и повишавайки комфорта при управлението му.

Подовият котел обикновено е само котел. Циркулационните помпи, разширителният резервоар и много друго свързано оборудване не са включени в комплекта за доставка - ще трябва да закупите всичко необходимо поотделно.

Секционен стенен газов котел
Стенен газов котел със свален капак.

Предимства и недостатъци на стенните модели

Една от основните характеристики, които отличават този модел от подовите, е мястото за монтаж. От самото име става ясно, че такива котли са окачени на стени, за които в комплекта са включени специални скоби. Но това не е всичко. Нека започнем с достойнствата:

 • Малки габаритни размери и не много голямо тегло на продукта (до 50 кг). Съответно, процесът на инсталиране е прост, плюс такива котли заемат малко място, така че инсталирането им в кухнята или в банята е често срещано нещо. Просто още един шкаф за стена се появява в интериора. Освен това модерните газови котли, монтирани на стена, са устройства с представителен външен вид. Така че няма проблеми по отношение на интериорния дизайн.
 • По принцип днес пазарът предлага двуконтурни устройства, които не само загряват охлаждащата течност за отоплителната система, но и водата за системата за топла вода. Тази позиция обаче има няколко недостатъка. Но повече за това по-долу.
 • Ако разгледаме монтирано на стена устройство от позицията на вътрешно устройство и го използваме за избор на газов котел, тогава това е доста сложна конструкция, която включва циркулационна помпа, разширителен резервоар и сложна система за автоматизация и инфлационна система. Всъщност този малък апарат съдържа малка малка котелна стая, която прави всичко сама. В тази връзка показателят за удобство е на най-високо ниво.
 • И още един плюс е коминът. В момента производителите произвеждат повече модели със затворена горивна камера. Това означава, че коаксиалният комин е част от структурата на модела на стената. Това е обикновена тръба с въглероден окис, която не заема място. Но работи много ефективно. Плюс това, като се има предвид рейтингът на двуконтурните газови котли, може да се направи едно заключение - това е икономична опция по отношение на липсата на необходимост от организиране на вентилационна система в стаята. Това е първото нещо. Второто е пълното уплътняване на устройството, поради което продуктите от горенето не проникват в помещението.

Скрит котел
Газов котел в интериора
Сега има няколко недостатъка на този дизайн.

 • Комплексна система за автоматизация. Именно тя е най-капризният блок по отношение на поддръжката на котела. Случаите, при които автоматизацията не функционира правилно, не са необичайни.Освен това не можете да го поправите със собствените си ръце и това е друга позиция от разходите ви.
 • Всички необходими устройства, които отговарят за качеството на отоплителната система, са разположени вътре в газовия котел. Това усложнява устройството, прави го уязвимо и усложнява ремонтните дейности.

Бойлер с бойлер

Лесно инсталиране

Кой котел, стенен или подов, е по-лесен за инсталиране? Изглежда, че този въпрос не трябва да засяга потенциалните собственици на блока, а изключително майсторите, които ще бъдат ангажирани с внедряването на отоплителната система. Не забравяйте обаче, че купувачът, тоест вие, ще трябва да платите за това и колкото по-трудоемка е работата, толкова по-голяма сума ще трябва да се разделите.

От гледна точка на лекотата на монтаж, монтираният на стена котел е безспорен лидер. В случай на подова единица, трябва да оборудвате цяла котелно помещение, тъй като в допълнение към самия котел ще трябва да инсталирате циркулационни помпи, разширителен резервоар и, може би, котел. Обемът на работата, както се досещате, се различава много съществено и цената на работата също ще варира значително.

Допълнително оборудване за подов газов котел

Преглед на двата вида единици

Основната характеристика, която отличава подовия газов котел, е оборудването с чугунен топлообменник от тип тръба, стоманени на практика не се срещат в тези топлинни генератори. Това е камера, пълна с вода и пронизана с вертикални канали. Продуктите с горещо горене преминават през тях, давайки топлинна енергия на водата през чугунените стени. Освен това топлообменникът се загрява отдолу от пламъка на горелката.

Подови газови котли, предназначени за отопление на частни къщи, могат грубо да бъдат разделени на 2 категории:

 • бюджет;
 • скъпи устройства с разширен набор от функции.

Когато избират монтиран на стената или на пода източник на топлина, собствениците на жилища най-често се навеждат към бюджетни топлинни генератори. И не само заради разходите, но и заради най-простия им дизайн. В допълнение към топлообменника и устройството за горелка, такъв отоплителен блок е оборудван с минимален набор от автоматизация, изискван от правилата за доставка на газ. В същото време апаратът е снабден с отворена горивна камера, а обхватът на предлаганите мощности е достатъчно широк - от 7 до 200 kW и повече.

В скъпите модели има пълен набор от различни автоматики, които ви позволяват да програмирате режимите на работа на източника на топлина, да свързвате стайни термостати и датчици за времето, както и да управлявате отоплителната работа от разстояние. Такива газови котли са оборудвани със затворена горивна камера с принудително подаване на въздух, някои модификации са оборудвани с втори кръг за нагряване на вода за нуждите на топла вода.

Окачените на стена топлинни генератори са оборудвани със стоманени топлообменници и се предлагат в различни дизайни:

 • с отворена или затворена горивна камера;
 • с минимален набор от автоматизация или с широк набор от функции;
 • оборудван с допълнително оборудване, което превръща котела в мини-котелно помещение.

Последната опция са агрегати със собствена циркулационна помпа и разширителен резервоар, инсталирани вътре. Ако направите преглед на всички подови модели от различни производители, можете да разберете, че вградената помпа и резервоар са доста редки в тях. При избора на стационарен или монтиран на стена котел, собствениците на апартаменти и селски вили обръщат внимание на този момент.

Живот

Когато купуваме каквото и да е оборудване, камо ли скъпо, искаме то да служи, ако не винаги, то поне възможно най-дълго. Това важи изцяло за газовите котли. Какъв вид котел, стена или под, редовно ще отоплява дома ни в продължение на много години?

Срокът на експлоатация на газов котел се определя преди всичко от експлоатационния живот на неговия топлообменник. В момента няма консенсус относно това кой материал е най-добрият топлообменник - всеки има своите предимства и недостатъци.

В подовите модели обикновено се монтират чугунени топлообменници. Чугунът е по-малко податлив на корозия, но в същото време е крехък, което означава, че има риск от микропукнатини по време на транспортиране. Освен това не понася внезапни промени в температурата. Когато се използва твърда вода като топлоносител, чугуненият топлообменник бавно се разрушава в резултат на образуването на котлен камък и вследствие на това локално прегряване на материала.

Чугунен топлообменник
Чугунен топлообменник.

За монтирани на стена газови котли чугунени топлообменници не са подходящи, тъй като са твърде тежки. Най-предпочитаният материал в този случай е стоманата. Последният не се страхува от удари по време на транспортиране, но силно корозира по време на работа, особено неправилно.

Стоманен топлообменник
Стоманен топлообменник за газов котел.

И така, кой топлообменник е по-добър? Тъй като котелът не трябва да се транспортира много често, устойчивостта на корозия може да се счита за фактор, който има най-голямо влияние върху експлоатационния живот на даден конструктивен елемент. От това може да се заключи, че от подов котел с чугунен топлообменник може да се очаква по-дълъг период на нормална работа.

Не трябва да се забравя, че експлоатационният живот на котела се влияе и от износването на други конструктивни елементи - циркулационни помпи, газов клапан, електроника и др. Качеството на агрегата зависи от качеството на изпълнение на всеки негов отделни единици. Практиката показва, че средният котел от добре познат производител, който не е безразличен към репутацията на марката, ще ви служи редовно 15-20 години, независимо дали е монтиран на стена или е на пода. Никой не знае какво да очаква от звеното „без име“.

Разбира се, за да може отоплителното оборудване да работи достатъчно дълго, трябва да се спазват всички препоръки на производителя относно експлоатационните условия и да се извършва своевременно необходимата поддръжка. Потребителят е в състояние да се справи сам с много възникващи проблеми благодарение на самодиагностиката, предлагана в съвременното оборудване.

Разлики между подовите и стенните газови котли: сравнете по критерии за избор

Ефективност и икономичност

Ефективността (ефективността) на съвременните подови котли е доста висока (средно 88-90%), но по-ниска от тази на стенните котли (средно 90-94%). Съответно, това предполага средно по-голям разход, следователно монтираните на стена газови котли в повечето случаи консумират гориво по-икономично. Това се постига поради разликата в принципа на действие и функционалността на автоматиката.

Подовите модели обикновено са конвекционни (традиционни). Горелката загрява топлообменника и продуктите от горенето незабавно се изхвърлят през комина. Котлите, монтирани на стена, могат да бъдат както конвекционни, така и кондензни, при които топлината на кондензат, образуван от нагрети газове и продукти от горенето, допълнително се натрупва чрез връщането. По този начин част от топлината не просто се „изхвърля в комина“. Недостатъкът обаче е допълнителната нужда от отводняване на кондензат от котела.


Устройството е обикновен кондензиращ едноконтурен газов котел.

Ефективността на монтираните на стена конвекционни модели (90-94%) се постига благодарение на ефективни сплави, модулирани горелки и интелигентна атомна техника. Ефективността на кондензационните модели е 105-109%, тъй като по време на изгарянето на газ се използва не само топлинна енергия, но и допълнителна топлинна енергия на кондензата.

Моделите на пода също могат да бъдат кондензиращи, но цената им започва от 150 хиляди рубли, а мощността е от 50 kW. Те могат да бъдат намерени при производители като BAXI, De Dietrich, Vaillant. Цената на монтираните на стена кондензационни модели е само малко по-висока от конвекционните; има достатъчно модели в ценовата категория до 50 хиляди рубли.

Следователно по отношение на ефективността и икономичността, монтираните на стена газови котли определено са по-добри от подовите.

Надеждност и експлоатационен живот

Подовите котли се считат за по-надеждни, тъй като почти всички модели, с изключение на бюджетния ценови сегмент, са оборудвани с чугунен топлообменник. Той е по-дебел, практически неуязвим за корозия и има експлоатационен живот над 25 години.


Почти вечен, устойчив на корозия и устойчив на котлен камък чугунен топлообменник.

Моделите, монтирани на стена, обикновено са оборудвани с по-лек стоманен или меден топлообменник. Стоманата има най-ниска цена, но е силно податлива на корозия, стените им са с дебелина само 3-5 мм, такива топлообменници рядко издържат повече от 12-14 години, независимо от какви сплави са направени.

Медните топлообменници имат няколко пъти по-висока топлопроводимост и са по-малко податливи на корозия, но се използват само в скъпи модели поради високата им цена.

Има и мит, че монтираните на стена газови котли, особено двуконтурните, са по-малко надеждни поради много по-големия брой елементи и сложния компактен дизайн. На практика броят на обажданията до сервизния център за първите 7-8 години експлоатация на модели от известни производители практически не се различава. Следователно, на първо място, надеждността зависи от ресурса на топлообменника, който е много по-голям за повечето подови котли (с чугунен топлообменник).

Останалите елементи, като циркулационна помпа, автоматика или турбина, рядко се провалят, ако се спазват работните условия.

Оборудване


Устройството на модела Buderus Logamax plus GB072-24K: използване на най-добрите материали, сигурност и надеждност на всички възли. Вече е монтиран предпазен предпазен клапан, има устройство за отводняване на кондензат.
Стенните отоплителни котли са миниатюрно котелно помещение. Въпреки по-малките си размери, те са фабрично оборудвани с една или дори две циркулационни помпи, затворен разширителен резервоар, манометър и термометър, в повечето случаи въздухоотвод и предпазен клапан.

Подовите котли имат по-опростен дизайн и рядко са оборудвани с допълнителни елементи; те изискват отделно инсталиране на разширителен резервоар и помпа (ако е необходимо) от група за безопасност и други инструменти.

Енергийна независимост

Почти всички модели на стени са летливи, т.е. изискват електрическа връзка. В случай на прекъсване на електрозахранването те напълно спират работата си. Ситуацията с прекъсвания може да бъде коригирана чрез инсталиране на генератор или UPS, което, разбира се, ще струва допълнителна сума.

Почти половината от подовите газови котли са нелетливи. Те са оборудвани с проста автоматизация и атмосферна горелка, която не изисква използването на турбина. Електричеството, генерирано от отоплението на термодвойката, е достатъчно, за да осигури абсолютно автономна работа, която не изисква свързване към електрическата мрежа. Единственият недостатък е ръчното пиезо запалване. Подовите енергонезависими котли са отличен избор при условия с често спиране на тока.

Функционалност за автоматизация


Моделът BAXI LUNA 3 Comfort 1.240 i има подвижен контролен панел с голям брой настройки.
Автоматизацията на повечето стенни котли е по-функционална, което допринася за икономичност и комфортна работа. В по-усъвършенстваните модели има седмични режими на планиране, прецизен контрол на мощността (ако е налична модулираща горелка).

Подовите котли най-често са оборудвани само с контрол на газа и предотвратяване на прегряване, по-рядко с автоматично запалване. Моделите, монтирани на стена, са по-безопасни и имат режим против замръзване, защита срещу прегряване или липса на течение, самодиагностика, защита срещу блокиране на помпата.

Изисквания за охлаждащата течност

Подовите модели, особено едноконтурните, могат да работят с почти всяка охлаждаща течност.Включително с незамразяващи течности, което е много удобно за рядко използване в частна къща, когато собствениците идват само за уикенда, изключвайки отоплителната система през останалото време, без да се притесняват, че може да замръзне и да се разхерметизира.

Много производители на монтирани модели забраняват използването на течности с ниско ниво на замръзване като топлоносител поради техния по-висок вискозитет, течливост и различна точка на кипене. Антифризът унищожава много по-бързо топлообменниците от лека стомана и мед.

Горелки и организация на комина

Горелките могат да бъдат едностепенни (включени или изключени), двустепенни (0, 50 или 100% капацитет) или модулиращи (20 до 100% капацитет). Едноетапни и двустепенни обикновено се използват в подови модели, рядко при по-скъпи летливи котли се инсталират модулирани.

В шарнирните газови котли в повечето случаи се инсталират модулиращи горелки, често дори в бюджетни модели. Те позволяват не само да се регулира по-точно температурата, но и да се използва по-икономично газ, за ​​да се намали броят на циклите на включване и изключване. Идеалната работа на горелката е непрекъснато изгаряне на гориво с минимална мощност.

Повече от 90% от подовите модели имат атмосферна горелка и отворена горивна камера, т.е. въздухът за изгаряне на газ се отвежда от помещението и се отстранява чрез естествена тяга през вертикален комин. Моделите, монтирани на стена, най-често са оборудвани със затворена горивна камера, в която въздухът влиза и излиза през коаксиален (двутръбен) комин. Организацията му е много по-проста, но при конвекционните модели, когато студовете са над -15 ° C, в комина се образува кондензат, което води до заледяване и автоматично спиране на котела.

Изходът от ситуация 3: изборът на модела на кондензация, организацията на структурата против заледяване или просто навременното механично размразяване.

Размери, тегло и сложност на монтажа

Предимството на стенните котли, както вече споменахме, е тяхната компактност и лекота, по-стилен модерен дизайн. Не е необходимо да се отделя отделно помещение за котелното; достатъчно е да закачите котела в кухнята, вместо един от стенните шкафове, или дори да го скриете вътре. Това решение е особено важно за малките апартаменти.

Едно подово котелно устройство е малко вероятно да бъде монтирано в кухнята поради големите си размери и необходимостта от място за връзване около него. По същата причина е по-трудно да се инсталира подова стойка и само малцина го извършват сами, спестявайки до 5-7 хиляди рубли за работата на майстори.

Разходите

Въпреки по-сложния и компактен дизайн, по-голямата функционалност и безопасност, монтираните на стена модели са с 20-50%, а понякога дори 2 пъти по-евтини от монтираните на пода. Това се обяснява с по-ниската цена на компонентите, по-голямата популярност и конкурентоспособността на пазара за стенно монтиране. Например, нека сравним цените за подобни добре познати модели на стени и подове:

Стенни моделиРазходи, търкайте.Подови моделиРазходи, търкайте.
Ariston ALTEAS X 24 CF NG (23,7 kW)49 000Ariston UNOBLOC GPV 24 RI (24 kW)80 000
BAXI ECO-4s 24F (24 kW)37 000BAXI SLIM 1.230 iN (22,1 kW)61 000
Bosch Gaz 6000 W WBN 6000-24 С (24 kW)28 000Bosch Gaz 2500 F 25 (25 kW)48 000
Protherm Panther 25 KTO (25 kW)43 000Protherm Bear 30 KLOM (26 kW)62 000
Vaillant turboFIT VUW 242 / 5-2 (23,7 kW)44 000Vaillant atmosVIT VK INT 254 / 1-5 (25 kW)99 000

Качество на охлаждащата течност

Животът на газов котел и неговата мощност пряко зависят от качеството на охлаждащата течност. Използването на вода с повишена твърдост като топлоносител води до образуването на котлен камък вътре в топлообменника. Скалата от своя страна е причината за значително намаляване на ефективността на котела и в резултат на това увеличаване на разхода на гориво.

Стоманен топлообменник, запушен с варовик
Топлообменник на газов котел, запушен с вар.

Както подовите, така и монтираните на стена котли "страдат" от мащаба в еднаква степен, само нивото на сложност на решаването на вече възникнал проблем се различава. Лекотата при разглобяване и промиване на стоманения топлообменник на монтирания на стена котел ви позволява бързо да възстановите работата на отоплителното оборудване точно на мястото на инсталиране.

Промиването на чугунения топлообменник на подов котел е трудно и освен това не винаги е възможно (много производители настояват неговото разглобяване и сглобяване да се извършва изключително в завода). Най-често дефектен или запушен от измет чугунен топлообменник просто трябва да бъде заменен и тази част в никакъв случай не е евтина.

От това следва, че инсталирането на подов котел с чугунен топлообменник предполага, че имате инсталация за химическа пречистване на водата. Това устройство не е евтино, но в този случай е изключително необходимо.

Модулация на мощността

В зависимост от внедрения метод за регулиране на интензивността на пламъка, всички котли са разделени на котли със стъпаловидна или модулираща горелка. Едно- и двустепенните горелки имат съответно един или два режима на работа (обикновено 100% и 70% от максималния). Мощността на модулиращите горелки може плавно да се регулира в доста широк диапазон, което позволява фина настройка на работата на котела. Модулиращите горелки осигуряват икономия на гориво и поддържат желаната температура с минимални отклонения.

Значителен брой подови газови котли са оборудвани с едно- или двустепенни горелки. Повечето от монтираните на стена модели имат голям обхват на модулация на мощността (от 40 до 100%), поради което работят "по-меко" - те се включват и изключват много по-рядко от котлите със стъпкови горелки.

Предимства и недостатъци на подовите котли

Първо, за предимствата на подови единици. Ето списък с тях:

 • има много модели комини, чиято работа не зависи от електричеството. Това е най-надеждният котел за частна къща, разположена в район с ненадеждно захранване;
 • генераторът на топлина е конструктивно по-опростен и по-надежден от своите "братя", окачени на стената.
 • източниците на топлинна енергия с ниска мощност не трябва да бъдат разположени в пещта; те могат да бъдат инсталирани във всяко помещение, където има добър комин;
 • стационарната версия е по-лесна за свързване с други котелни системи, като се използват отделни циркулационни помпи.
 • когато са необходими голяма топлинна мощност и значителен разход на вода за нуждите на топлоснабдяването, подовият газов котел е най-доброто решение.

По отношение на монтажните работи. Това не означава, че инсталирането на стационарно устройство ще струва повече от окачването и свързването на стенен модул. Всъщност, в последния случай трябва да извършите работа по довършване на стаята или сглобяване на шкафа. Така че всичко зависи от индивидуалните условия.

Атмосферните топлинни генератори, поставени на пода, изискват комин, това е основният им недостатък. Ако цената на котела е по-евтина от окачения, тогава коминното устройство ще покрие тази разлика с лихва. Изводът е следният: когато къщата вече има димна шахта, тогава можете да си купите атмосферен стационарен модел. Ако няма комин, тогава си струва да изберете версия с турбокомпресор - на пода или окачена, в зависимост от необходимата мощност.

Енергийна независимост

За някои потребители важен параметър на газовия котел може да бъде зависимостта от работата му от електричество. Енергийната независимост на отоплителното оборудване е от значение за тези, чиято къща или лятна вила се намира на значително разстояние от големите населени места, т.е. на тези места, където са възможни прекъсвания на електрозахранването или пренапрежения, което води до провал на скъпата автоматизация.

Автономността на газов котел може да бъде постигната по два начина. Първият е да се опрости системата за управление на котела възможно най-много. Тоест, необходимо е да се използва уред, в който изобщо няма електроника. Цялата автоматизация на такъв котел е механична. Отоплителната система, която използва подобен котел, работещ без електричество, трябва да бъде с естествена циркулация.

Вторият метод е използването на електрически генератор, който преобразува топлината, получена по време на изгарянето на газ, в електричество, необходимо за работата на автоматиката на котела. Тази опция е за предпочитане за повечето потребители, тъй като създава по-малко ограничения.

Възможно е да се намерят енергонезависими модели само сред газовите котли на пода, което за някои купувачи ще бъде сериозен аргумент в полза на последните.

Какво се отразява на дългосрочната работа?

Монтираните на стена, за разлика от подовите газови котли, често се развалят с малки скокове на напрежението. В този случай основната платка изгаря. Смяната му струва много пари. Важен момент: подовите котли са пригодени за обработката на лошо качество на водата. В монтираните на стена котли топлообменниците често са направени с лошо качество, поради което лесно се запушват. Избирайки стенен котел, не спестявайте от разходи.

Кой котел е по-добре монтиран или на пода

Ако вашата чешмяна вода е с повишена твърдост и соленост, по-добре е да закупите подов котел с бойлер. Те не се страхуват от натрупване на сол.

Също така не забравяйте за по-нататъшната поддръжка на вашия газов котел. Запомнете: колкото повече е капацитетът му, толкова по-скъпа ще бъде годишната поддръжка на газовите услуги.

Обобщавайки и отговаряйки на въпроса кой да изберете стенен или подов котел, е необходимо да се вземат предвид не само личните предпочитания и външния вид на газовия котел, но и следните фактори: площта на Стаята, прекъсвания на тока, финансови възможности и качество на водата.

За малка къща със стабилно електрозахранване и висококачествена водопроводна вода е по-добре да изберете стенен двустепенен котел. Ако изберете висококачествено отоплително оборудване, то ще ви служи много десетилетия и ще донесе много ползи и топлина.

За стая с голяма площ и прекъсвания на тока е подходящ мощен подов котел.

Предлагаме ви да се запознаете с комина през стената: основни изисквания и правила за безопасна инсталация

След анализ на всички тези фактори, сравняване на условията, в които живеете, с характеристиките на котлите, можете да направите най-оптималния избор в полза на един или друг котел. Основното нещо е да не бързате, не се заблуждавайте от евтина реклама. Отделете време, за да изберете подходящия за вас котел.

Подробно видео за избор на монтиран на стената или на пода газов котел

Изисквания към мястото за инсталиране

Преди да изберете подов или монтиран на стената газов котел, трябва да решите мястото на неговото инсталиране.

Стенният котел, поради своята компактност, може да бъде поставен в почти всяка стая. Основното е, че са изпълнени редица изисквания, които гарантират безопасността на неговата работа: затворена горивна камера, свързване към коаксиален комин, принудително отстраняване на димните газове и впръскване на въздух, което осигурява поддържането на горивния процес. Инсталирането на котел с отворена горивна камера в кухня с изпускателен аспиратор е неприемливо, тъй като в този случай е възможно така нареченото „обръщане на течението“, при което димът от котела няма да отиде в комина, а в стая.

Няма толкова много възможности за поставяне на подов газов котел. Поради размера на самия котел, както и на всички видове свързано оборудване, можем да говорим само за отделно помещение - котелното. Въпреки факта, че котелното помещение не принадлежи към жилищни помещения, при инсталирането на газов котел е необходимо да се осигури нормалното отстраняване на продуктите от изгарянето на горивото и въздушния поток.

Котелно помещение в частна къща

Видове газови котли

Системите за газов котел от общ тип могат да бъдат едноконтурни и двуконтурни.

Едноконтурният котел само отоплява къщата, а двуконтурният решава два проблема наведнъж, отоплението и отоплението на водата. В този случай изборът трябва да се направи въз основа на ежедневните ви нужди.

Подови и монтирани на стената газови котли могат да бъдат едноетапни, двустепенни и модулиращи.Последните от изброените са по-изгодни за използване, тъй като позволяват на котела да работи не с пълен капацитет дори при силни студове. Това ще ви спести много пари, особено в региони със студена зима.

Допълнителен котел може да бъде свързан към котел с двустепенна система. Също така този тип котел ще спести газ и ще продължи много по-дълго, за разлика от едноетапния.

Котлите с две горива могат да работят както на газ, така и на дизелово гориво. Такива модели са най-популярни. Те са икономични, безопасни и безшумни. Собственикът на такъв апарат обаче трябва постоянно да наблюдава показанията на манометъра, така че налягането в системата да е правилно.

Мощност

Мощността на окачените на стена газови котли, като правило, варира от 10 до 40 kW. Това е достатъчно достатъчно за отопление на жилище с площ от 100 до 400 квадратни метра. м. Ако обаче част от топлината се използва за нагряване на вода за битови нужди, тогава тази мощност ще бъде достатъчна за отопление само на относително малка къща.

Възможностите на подовите газови котли са значително по-високи. Мощността на подовите модели може да достигне 80-100 kW и ако е оборудвана не с атмосферна, а с принудителна горелка, тогава дори повече. Ако трябва да отоплявате огромна къща или промишлено съоръжение, тогава подовият котел е точно това, от което се нуждаете.

Окончателно сравнение на стенни и подови газови котли

Стенен газов котелПодов газов котел
Размери (редактиране)По-малко| Повече ▼
ТеглотоПо-малко| Повече ▼
ОборудванеКотелът е оборудван с допълнително оборудванеДопълнителното оборудване трябва да бъде закупено отделно
Лесно инсталиранеПо-простПо-трудно
ЖивотСтоманените топлообменници са по-податливи на корозия, което намалява експлоатационния животАгрегатите с чугунен топлообменник могат да работят по-дълго време
Качество на охлаждащата течностЗависимостта от качеството на охлаждащата течност е висока, но е по-лесно да се промие топлообменникаЗависимостта от качеството на охлаждащата течност е средна, но е по-трудно да се промие топлообменника
Модулация на мощносттаПовече възможностиПо-малко възможности
Енергийна независимостНапълно летливи единициИма нелетливи единици
Изисквания към мястото за инсталиранеПо-малко| Повече ▼
мощност, kWt10 — 4080 — 100
РазходитеПо-долуПо-висок

Ако забележите грешка, а не работещо видео или връзка, моля, изберете част от текста и кликнете Ctrl + Enter.

0

Инсталационни характеристики

Стенен двуконтурен котел - функционалност и компактност, обаче е забранено да се инсталират такива котли в кухни! Повече за това ...
Разбирайки кое е по-добре, монтиран на стена или на пода газов котел, е необходимо да се разгледат подробно характеристиките на едната и другата опция. Никой специалист няма да може да отговори еднозначно на този въпрос, защото изборът в този случай е чисто субективен.

Добра видео скица за избора на стенен или подов котел

Такива дизайни се появяват по-късно от подовите, но бързо придобиват висока популярност сред потребителите. Окачените на стена котли включват всички необходими компоненти и не изискват допълнителни блокове да бъдат свързани към системата. Следователно те се наричат ​​мини-котелни помещения.

Основните предимства на окачените на стена котли:

 • Може би основното предимство е неговият компактен размер. Такова оборудване не изисква задължително присъствие на помощно помещение и дори може да бъде инсталирано в кухнята.
 • Удобно управление с помощта на дистанционното управление. Дистанционното управление е осигурено за почти всички модели, монтирани на стена.
 • Монтажът на стенен котел е изключително лесен и бърз. Инсталирането на стенен котел отнема само няколко часа. Професионалистът ще отдели не повече от час за целия набор от произведения.

Стенна двуконтурна схема на котел

 • Такова устройство може безопасно да се монтира с коаксиален комин.
 • Приемливи разходи. По отношение на цената разликата между подов и монтиран на стена газов котел е много значителна. Първият вариант е около два пъти по-скъп от втория.

Препоръчваме ви да изучите и тази тема:

Изпитване под налягане и хидропневматично промиване на отоплителната система

Съвременната система за отопление на вода е високотехнологична инженерна мрежа, която е сложна и скъпа. В допълнение към ефективността на съвременните отоплителни системи, много важна характеристика е тяхната надеждност, която показва възможността за непрекъсната работа. За съжаление един от най-често срещаните проблеми в отоплителните системи е изтичането на веригите. За ефективно откриване на проблемни зони се използва кримпване на отоплителната система.

Естествено, стенните конструкции не могат да бъдат лишени от недостатъци:

 • Ниска мощност. Стенният котел е добър за отопление на къща с площ не повече от 100 m2. За къщи с по-голяма площ е по-добре да изберете вариант на пода, в противен случай може да се наложи да закупите няколко котла, монтирани на стена.
 • Такива конструкции са подходящи за използване в системи с принудителна циркулация.
 • Ниска надеждност. Това оборудване се разваля много по-често от подовото оборудване.
 • Срокът на експлоатация е не повече от 20 години, което е значително по-малко от този на подовите колеги.

Подовите котли са по-големи, но в същото време имат по-голяма мощност.

стенен или подов газов котел, което е по-добре

Подовите конструкции имат следните предимства:

 • Наличието на висококачествен топлообменник в системата осигурява дълъг експлоатационен живот на оборудването. Топлообменникът изпитва най-голям стрес по време на работа на това оборудване. Подовите газови котли служат около 50 години.
 • Възможност за монтаж във всякакъв вид отоплителна система: както с принудителна циркулация, така и естествена.
 • Подовите газови котли нямат никакви ограничения по отношение на мощността. Каквато и да е площта на къщата, един такъв котел ще може да я отоплява (естествено, при правилен избор на оборудване).

Предлагаме Ви да се запознаете с Дешифриране и отстраняване на грешки 03, 09 и 27 на котела Navien

Недостатъци на подовите котли:

 • Големи размери и тегло. За да инсталирате газови котли, е необходимо да отделите отделно помещение за котелното помещение. Важно е да се вземат предвид всички изисквания на SNiP.
 • Газовите котли не могат да се използват с коаксиални комини.
 • Оборудването е скъпо.
 • Комплексен монтаж на подови отоплителни котли. За да инсталирате такъв котел, трябва да прекарате около четири часа. Наложително е да се извършат тестови пробези, за да се гарантира, че инсталацията е извършена правилно.

Как работи подовият котел

Читателите намират тези материали за полезни:

Когато купувате оборудване, трябва да обърнете внимание на закрепването му. Препоръчително е комплектът да включва необходимите крепежни елементи. Ако те не са налични, трябва незабавно да закупите всички необходими крепежни елементи.

Следните публикации ще допълнят идеално този материал:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни