Предпазен клапан на котела и неговото важно предназначение


За какво е необходимо

Когато водата се нагрява, тя се разширява и увеличава обема си и налягането се повишава съответно. Ако надвишава нивото на якост на котела, тогава той просто ще експлодира. За да се предотврати това, е монтиран предпазен клапан. Той не позволява налягането вътре в нагревателя да се повиши над нормалното.

В допълнение към защитата срещу възможна авария, клапанът изпълнява следните функции:

 • не позволява топлата вода да се връща от резервоара към водопровода;
 • предпазва от воден чук;
 • ако подаването на вода е прекъснато, няма да е необходимо да пълните отново контейнера с вода.

Ако смятате, че вашето устройство ще бъде защитено от термостат, тогава грешите. Те контролират степента на нагряване на водата и не позволяват да заври. Както всяко друго устройство обаче, те могат да се провалят, в резултат на което последиците ще бъдат необратими. Следователно не си струва риска.

Можете да прочетете за видовете термостати за бойлер на страницата.

Какво може да се случи при липса на защита на котела


Помислете за възможността за липса на защита, която блокира обратния поток на подаването на вода към резервоара. В този случай бойлерът, дори при стабилно налягане във водопроводната мрежа, няма да функционира правилно. Според закона на термодинамиката, с повишаване на температурата на водата в постоянен обем, нейното налягане със сигурност ще започне да се увеличава. В резултат на това може да дойде момент, когато налягането на водата започне да надвишава подаващото налягане. Тогава изпускането на топла вода ще започне да се случва във водопроводната система или дори в тоалетното казанче. В тази ситуация студената вода продължава да тече в котела, а работещият термостат дава команда на нагревателния елемент за постоянно нагряване, като по този начин губи скъпо електричество.

По-критична ситуация може да възникне, когато налягането на водата във водопроводната мрежа рязко спадне. Това обикновено се случва често през нощта, когато съответните служби извършват непредвидени ремонти или работи по поддръжката, като спират подаването на студена вода. В този случай пълното източване на вода от котела води до изгаряне на нагревателния елемент.

За да се избегнат подобни ситуации, много "скръбни кулибини", без да осъзнават сложността на ситуацията, поставят обикновени възвратни клапани в системата за бойлер. Те обаче не разбират, че поставят „бомба със закъснител“ в домовете си.

В края на краищата бойлерът е сложно термотехническо устройство, неговата автоматизация и термостат също могат да се провалят в най-неподходящия момент. Тогава събитията могат да станат много тъжни. Ако материалът, от който е направен резервоарът за бойлер, е избран правилно, тогава кипенето не се получава там, тъй като точката на кипене тук се измества над обичайните 100 градуса и ситуацията е под контрол. Ако обаче материалът не съответства на якостните характеристики, тогава ако някой кран за вода в апартамента се отвори случайно, вътрешното налягане на резервоара може рязко да спадне, точката на кипене на водата ще се върне до 100 градуса и след това подобен на лавина поток пара се появява със светкавична скорост, което може да доведе до механични повреди на границите на резервоара и мощна експлозия.

Изход

Когато се прави заключение относно инсталирането на допълнителна защита за бойлер, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Изхвърляйте излишната вода, когато тя се нагрява, запазвайки параметрите на зоната на безопасното си налягане;
 • Предотвратяване на обратен поток от вода от нагревателя;
 • Изгладете водния чук и скоковете на налягането във водоснабдителната система.

Как работи и работи

Когато говорим за предпазен клапан за бойлер, по-добре е да използваме фразата "клапанна система", тъй като има два от тях в устройството.

Устройство за предпазен клапан

Устройство за предпазен клапан на котела

Те са разположени в месингов или никелиран корпус. В долната част на корпуса е монтиран възвратен клапан, който в момента на намаляване на налягането в системата предотвратява изтичането на вода от бойлера. В перпендикулярния клон има втори клапан, поради което в момента на повишаване на налягането част от водата се изпуска през дюзата.

Как работи предпазният клапан

Принцип на действие:

 1. Докато налягането е нормално, клапанът е затворен и не позволява на течността да изтече, веднага щом стане равно на налягането във водопровода, пружината притиска плочата към изпъкналостите на тялото и блокира поток от вода.
 2. При включване на отоплението температурата на водата постепенно се увеличава, заедно с това се повишава и налягането.
 3. Веднага щом налягането надвиши силата на пружината, се отваря изход към фитинга, през който се източва излишната вода. Когато налягането се нормализира, пружината затваря прохода и потокът от вода спира.

Въз основа на принципа на действие става ясно, че водата от дюзата постоянно ще капе. За източване на оттичащата се течност трябва да се постави тръба с подходящ диаметър върху разклонителната тръба и да се закрепи със скоба. Налягането, необходимо за нормалната работа на бойлера, е 6-10 бара.

Тръбата на фитинга трябва да е прозрачна, за да можете да контролирате процеса на функциониране на устройството.

За какво служи предпазният клапан?

За да разберете защо е инсталиран клапан на бойлер, струва си да припомните училищната програма. Според закона на физиката водата се разширява при нагряване. Течността е в запечатан контейнер. Ако няма парсинг на вода, налягането се повишава и резервоарът може да се спука. Предпазен клапан за котела, който изпуска излишната течност от контейнера, ще помогне да се предотврати инцидент.

Във форумите можете да намерите информация, където се препоръчва просто да не се монтира възвратен клапан. Тогава не е необходимо да се прави монтаж на предпазния клапан за свръхналягане. Според тях, когато се появи излишък от налягане, част от водата ще се върне обратно в тръбопровода. Част от съветите са верни, но системата ще работи, докато водоснабдяването е стабилно. Заблудата на този съвет се крие в три причини:

 • няма стабилно работещи водопроводи без аварии;
 • без възвратен клапан, цялата вода от резервоара ще отиде в празния тръбопровод;
 • голият нагревателен елемент ще загрява въздуха вътре в празния контейнер.

Сега нека разгледаме крайния резултат от проблема. В случай на прекъсване на водоснабдяването тръбите остават празни. На входящия тръбопровод няма възвратен клапан и водата от резервоара за съхранение тече свободно в системата. Термостатът ще включи нагревателния елемент, когато температурата спадне. Без вода нагревателят просто ще изгори, но това е само половината от проблема.

Има и друга опасност. Нагревателният елемент се нагрява и водата се появява във водоснабдителната система. В резервоара внезапно се образува голямо количество пара и свръхналягане, което няма време да изтече обратно в тръбопровода. Гарантирано е, че резервоарът ще се спука на няколко места. Вряща вода ще се излее в апартамента. Поради тази причина е по-добре да не сте умни, а просто да инсталирате предпазен клапан за вода.

Изгледи

Конвенционалните предпазни клапани са сходни на външен вид и се различават само по малки детайли, но те са отговорни за практичността на употреба.

Фигурата показва два предпазни клапана с освобождаващи лостове. Те ви позволяват да проверявате (трябва да се извършва ежемесечно) работоспособността на устройството.

Предпазни клапани на котела с принудително освобождаване на налягането

Разликата между двете представени модификации е, че в пробата на снимката вляво лостът е закрепен с винт, което елиминира възможността за случайно отваряне или пълно изпускане на вода.

Друго несъответствие: формата на фитинга. Пробата отляво има продълговато, нелинейно напасване. Лесно се поставя маркуч и е достатъчно дълъг, за да се монтира скобата. Но монтирането на правилния модел е кратко, с удължение към края. Ще бъде много трудно да дръпнете скобата на такъв случай.

Следващата илюстрация показва предпазен клапан без положителен флаг за освобождаване на налягането. Моделът в горния ляв ъгъл има винтова капачка. При необходимост може да се развие и почисти от всякакви запушвания.

Предпазен клапан без принудително освобождаване на налягането

Примерът вдясно е най-лошият вариант, тъй като не може да се обслужва. Единственият плюс на тези модели е ниската цена.

Горните модели са подходящи за бойлери с обем 50-60 литра. За по-големи котли други модели са подходящи с вградени аксесоари: сферичен кран или манометър, който контролира налягането.

Предпазен клапан на котела

Предпазен клапан за големи котли

В такива устройства има връзка за изпускане на вода със стандартна резба, следователно закрепването е здраво. Такива модели са с високо качество и надеждност и следователно не са евтини.

Как да изберем

Когато избирате предпазен клапан за бойлер, обърнете внимание на следните компоненти:

 • температурата, за която е предназначена;
 • резбови връзки (обикновено половин инч);
 • налягане;
 • дали дизайнът осигурява дръжка за принудително източване.

Когато купувате предпазен клапан, не забравяйте да проверите налягането му, защото това е един от най-важните показатели. Ако закупите устройство с по-малък размер, непрекъснато ще трябва да се сблъсквате с проблема с изтичането на вода. Ако с повече, тогава може да е безполезно и няма да предпази контейнера от експлозия.

Също така ще трябва да инсталирате воден филтър, който ще предпази бойлера.

Инсталация

Преди да започнете инсталирането на предпазния клапан за бойлера, не забравяйте да източите водата от устройството и да го изключите.

Местоположението на устройството е входът на студена вода към котела. Процесът на инсталиране е съвсем прост: с ключ за 3-4 завъртания с помощта на уплътнения клапанът е свързан към системата за захранване със студена вода с втория край с резба.

Не забравяйте да проверите посоката на входящата вода - тя е маркирана със стрелка върху корпуса на клапана.

Ако налягането на водата постоянно скача и често надвишава нормата, първо трябва да инсталирате редуктор за вода.

Водата изтича от клапана от време на време. Това е абсолютно нормално явление, което показва нормалната работа на котела, но не всички го харесват. В този случай дренажната тръба трябва да бъде свързана към канализационната система посредством гъвкав прозрачен маркуч, който ще ви позволи да контролирате работата на устройството.

Инсталиран предпазен клапан

Инсталиран предпазен клапан на бойлера

Някои хора на улицата не искат клапата да се вижда и го поставят далеч от бойлера. Такива манипулации са доста приложими, но при спазване на две важни условия:

 • спиращите устройства не трябва да се монтират на разстоянието между клапана и входа на котела;
 • дълъг вертикален участък на водопровода сам по себе си ще увеличи налягането върху клапана и може да възникне ненужно изтичане.

Разстоянието между клапана и котела трябва да бъде не повече от 2 m.

Проверка на работата на клапана

Първият начин: може да се определи визуално. Достатъчно е да включите бойлера. Работещ продукт - водата започва да капе.За удобство маркуч с прозрачна повърхност е монтиран на изхода за източване. Краят му се изхвърля в канализацията или близката чиния.

Втори начин: използване на лост. С негова помощ се извършва принудителното източване на водата. Този метод е полезен, ако входният отвор е запушен с различни частици отломки, ръжда. Ръчното източване на малко количество вода на редовни интервали ще гарантира, че клапанът функционира.

Как да изберем правилния продукт

Закупуването на предпазен клапан се извършва, като се вземат предвид някои параметри:

 • каква температура се задейства продуктът;
 • размер на конеца;
 • предварително зададено налягане за клапана. Ако параметърът не е посочен в случая, трябва да попитате продавача. Закупеният продукт с по-висока стойност на налягането ще доведе до експлозивна ситуация;
 • наличието на принудителна дръжка за източване на продукта.

От голям брой дизайни експертите съветват да изберете продукт с пружина. Отличава се със своята надеждност. Такъв механизъм е способен да издържа на налягането на течността.

Препоръчително е да изберете продукт с ниско или пълно повдигане по отношение на неговата производителност. Предпазният клапан от отворен тип се избира, ако излишната вода се изхвърля в атмосферата. Ако е в специален маркуч, тогава предпочитание се дава на затворен тип клапан.

Инсталиране на продукта

Съвременните модели котли в продажба се предлагат с монтиран предпазен клапан в тях.

Ако продуктът липсва, препоръчително е да го върнете на място:

 • Бойлерът е изключен от мрежата.
 • От него се оттича течност. Не трябва да е в котела.
 • На тръбопровода за студена вода е монтиран клапан. За работа трябва да подготвите ключ, FUM лента.
 • Проверява се правилността на инсталацията: водният поток трябва да съвпада със стрелката на стената на конструкцията.

Препоръки за употреба

Не инсталирайте спирателни механизми между предпазния клапан и входа към бойлера за съхранение.

Клапанът е фиксиран на разстояние не повече от 2 метра от входа на котела.

Защо капе вода от чешмата

Капещата вода сигнализира за неизправност на детайла, но дори ако водата капе под високо налягане, не се паникьосвайте предварително. Това може да бъде предизвикано по няколко причини:

 • твърдостта на пружината е слабо регулирана;
 • налягането в тръбопровода надвишава нормата.

В първия случай може да възникне неизправност поради факта, че инсталацията е извършена от непрофесионалисти. Много възвратни клапани са произведени с възможност за промяна на фабричните настройки за пружината. Специалист трябва да регулира твърдостта. Ако настройките не са се променили, тогава най-вероятно пружината е отслабнала, в този случай е препоръчително да я замените с нова.

Ако причината за повредата се крие в повишеното налягане в тръбопровода, преди да инсталирате предпазния клапан, се препоръчва да инсталирате редуциращ клапан.

Ако има прекомерен натиск в тръбопровода, можете да инсталирате редуциращ клапан на входа на апартамента, така че ще защитите всички устройства в дома си наведнъж.

Ще похарчите много малко пари за закупуване на предпазен клапан и ще получите безопасността и дълъг експлоатационен живот на бойлера.

Как да проверите изправността?

Можете да проверите изправността, като включите бойлера (не отваряйте едновременно крана за топла вода) и изчакайте водата да се загрее напълно до максимално възможната температура. След известно време излишната вода трябва да капе от механизма за защита на безопасността.

Клапанът няма да работи, ако:

 • кранът за подаване на топла вода е повреден (налягането ще се освободи през него);
 • термостатът е настроен на 30-40⁰ С (водата няма да се загрее до такава степен, че налягането вътре в резервоара да достигне допустимото ниво);
 • работното налягане на предпазния клапан е високо, не отговаря на капацитета на съоръжението за отопление на водата (максимално допустимото налягане в резервоара за съхранение няма да бъде достатъчно за задействане на механизма на предпазния клапан. Това може да има опасни последици).

Водата от вентилното устройство трябва периодично да се източва. Ако това не се случи и всички горепосочени случаи са изключени, самият предпазител е повреден. Той трябва да бъде заменен с нов, след проверка на неговите характеристики.

На съоръженията за отопление на водата трябва да бъде инсталиран предпазен механизъм, за да се осигури продължителна, безпроблемна, безопасна работа на устройството. Трябва да изберете опцията, най-подходяща за всички дизайнерски и функционални параметри, в противен случай нейните дейности ще бъдат неефективни и дори опасни. В този случай е необходимо периодично да се проверява неговата изправност, приблизително веднъж месечно. Ако се установи неизправност, сменете неработещия клапан с нов.

Много е опасно да го подобрите самостоятелно, да го замените с механизъм на възвратния клапан. Това ще доведе до неприятни последици, поради което е вероятно да се наложи да замените закупения бойлер с нов.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни