Колко можете да персонализирате всяко малко нещо ръчно? Аргументи за инсталиране на контролер за отопление


Принципът на действие и функциите на автоматизация за котли на твърдо гориво


Модернизиран автоматичен блок за управление на ТТ котел.
Автоматичното управление може да бъде както летливо, така и енергонезависимо. В съвременните модели на твърдо гориво, нестабилна опция - регулатор на тяга - е инсталирана от завода и работи съгласно принципа на разширение при нагряване: чувствителният към температура метал се нагрява, когато температурата в котела се повиши и механично покрива вентилатор, намаляващ скоростта на горене (и обратно).

Енергийната опция (изискваща връзка с електрическата мрежа) е по-ефективна и многофункционална. Стандартният комплект автоматизация за котли на твърдо гориво се състои от два основни елемента:

 • вентилатор - инсталиран в дъното на котела, на вратата на подаващия въздух (вентилатор) или пепелника, той се използва за принудително подаване на въздух в горивната камера. Интензивността на горенето зависи от обема на входящия въздух.
 • контролер - електронен блок за управление, който задава скоростта на вентилатора. При максимална скорост на въртене максималният обем въздух се подава в горивната камера и се поддържа най-интензивното горене. Когато са зададени минимални изисквания за температура, минималната скорост на въртене на вентилатора се поддържа или се приема, че е напълно спряна.

Контролерът и вентилаторът могат да бъдат закупени или като готов комплект, или отделно. Те обаче работят само по двойки. Също така, повечето контролери поддържат управление на циркулационна помпа, димоотвод, възможно е да се управлява с помощта на стаен термостат и да се организира управление, зависещо от времето. Най-функционалните модели имат вграден GSM модул.


Готов пълен комплект автоматизация.

В резултат на това функциите на комплекта за автоматизация са:

 • увеличаване на ефективността на изгарянето на горивото (ефективност на котела) чрез контролиране на издухването;
 • стабилна поддръжка на зададената температура или нейната промяна в зависимост от зададените настройки на стайния термостат;
 • автоматично запалване (по избор, при наличие на запалител);
 • увеличаване на продължителността на изгаряне на един товар гориво.

В този случай няма разделение според видовете използвано гориво. Един комплект автоматизация може да работи както с котли на въглища, така и с дърва или пелети.

Автоматично подаване на гориво

Отделно си струва да се подчертаят автоматичните системи за подаване на гориво, тяхната работа може да се контролира и от някои от моделите контролери. Системата за автоматично зареждане е най-често бункер с гориво (дърва, въглища, пелети, торф), инсталиран на котела или до него. Гориво от него може да се достави посредством: насип (попадащ под собственото му тегло), шнек (зъбно-винтов механизъм), конвейерна лента. Във всеки случай захранващата система се управлява от контролера.

Използването на автоматична система за подаване решава въпроса за ниската автономност, тъй като едно зареждане на бункера е достатъчно за непрекъсната работа на котела в продължение на 2-30 дни, в зависимост от обема на бункера и интензивността на горенето.

Заслужават ли си парите пелетни котли с автоматично подаване на гориво?

Отличителни черти

 • контролерът е оборудван с LCD дисплей;
 • възможност за избор на един от четирите режима на работа на помпата: отопление на дома, приоритет на котела, паралелни помпи, летен режим;
 • осигурява се съвместна работа на контролера TECH ST-48 с двупозиционен стаен термостат или термостат с RS комуникация;
 • управление на вентилатора;
 • управление на захранващото устройство;
 • управление на помпата за централно отопление;
 • управление на помпата за гореща вода;
 • управление на помпата за подово отопление;
 • управление на рециркулационната помпа;
 • възможността за свързване на TECH ST-505 Ethernet или WiFi RS интернет модул;
 • възможност за управление на два клапана с помощта на допълнителни модули i-1, i-1m, ST-431n; седмично управление (опция);
 • импулсна дръжка;
 • сензор за температура на централното отопление (инсталиран на потока на котела);
 • сензор за температура на подаването на топла вода (инсталиран в резервоара за гореща вода);
 • сензор за температура на подово отопление (инсталиран в отоплителния кръг);
 • защита от кипене - термична (инсталирана на захранващата линия на котела);
 • температурен сензор на подаващото устройство (термостат за защита на системата за подаване на гориво от обратен огън);
 • корпусът е направен от метален материал и е предназначен за монтиране на монтиран в котела.

Прегледи за използването на комплекти за автоматизация на домакинствата: предимства и недостатъци

Ползинедостатъци
Повишена ефективност - осъществява се благодарение на прецизно регулиране на продухването, стабилна топлинна мощност през цялото горене (за разлика от пиковите стойности при интензивно горене и минималните стойности през периода на изгаряне при стандартен дизайн на котела)Допълнителен шум - работата на вентилатора предполага наличието на допълнителни звуци, но според прегледите на собствениците шумът е практически неразбираем дори през тънките стени на котелното помещение.
Икономия на гориво - необходимо е по-малко гориво, за да се постигне една и съща отоплителна мощност, огромна част от излишната топлина не "лети в комина"Допълнителни разходи - цената на стандартен комплект "контролер + вентилатор" е средно 7-11 хиляди рубли. По желание стаен термостат (около 1-3 хиляди рубли), система за автоматично подаване (от 10 хиляди рубли)
Поддържане на постоянна температураНестабилност - котелът ще трябва да бъде свързан към електрическата мрежа, за да работи
Автоматично запалване и гасене (по избор)
Възможност за външен контрол - чрез свързване на стаен термостат или външни сензори, автоматиката ще се ръководи не от температурата на охлаждащата течност, а от температурата в помещението или отвън, което е по-ефективно и удобно
Увеличаване на времето за горене на една отметка, възможност за свързване на система за автоматично подаване
Безопасност - повечето контролери са оборудвани със защита срещу прегряване или спиране на циркулационната помпа

Какво е блок за управление на газов котел

Блокът за управление на газовия котел (CU) е устройство, което регулира, оптимизира и следи работата на нагревателя с максимална точност. Това устройство е оборудвано с функция за програмиране на предварително зададените режими на работа, сензори, които улавят всички промени в показанията и подават тези данни към контролния блок.

Основните функции, възложени на блока за управление на котела:

 • контрол на работата на горелката;
 • регулиране на доставката на газ:
 • осигуряване на подаване на топлина;
 • контрол на тягата на комина;
 • изключете подаването на газ, ако е достигната максималната температура;
 • включете подаването на газ при маркировката при минимална температура.

Първото отоплително устройство с помпа-вода в Русия е тествано в ранните години на 19-ти век при отопление на Михайловския театър в Санкт Петербург. След успешен експеримент системите бяха инсталирани в Ермитажа, Мариинския театър и Инженерния институт за комуникации.

Най-известните производители и модели: характеристики и цени

ATOS + WPA 120

Един от най-добрите и най-често срещаните комплекти за автоматизация на котел за отопление на твърдо гориво.

Контролерът ATOS има изключително широка функционалност, значителен брой регулируеми работни параметри и достъпна цена.В допълнение към стандартните функции, има: защита от замръзване на отоплителната система; уведомление за спад на температурата или прегряване, липса на гориво; LED индикатори за работата на циркулационната помпа и вентилатора; регулируема хистерезис. За практиката на експлоатация е известен и със своята надеждност. Производител: KOM-STER, Полша.

Вентилаторът M + M WPA 120 е и най-често срещаният, изпитан във времето полски модел. Проектиран за работа с котли с мощност 25-50 kW. На пазара има и други версии за повече или по-малко мощни котли.

Цена на комплекта: 8 900-10 000 рубли

Котли с време на изгаряне от един елемент за гориво до 7 дни

КОМФОРТ-ЕКО + NWS-100

Контролерът е друг полски модел: с почти същата функционалност и надеждност за още по-скромна цена. Функционалността предполага наличието на всички функции за безопасност, възможността за свързване на стаен термостат и външни сензори, управление на циркулационна помпа (но не и БГВ). Различава се в присъствието на филтър против повреда и предпазител за претоварване.

Турбината Nowosolar NWS-100 е прост полски алуминиев модел, един от най-евтините на пазара. Той има незабележим стандартен дизайн и е известен със своето качествено сглобяване и надеждност. Моделът е предназначен за монтаж в котли с мощност 30-50 kW.

Цена на комплекта: 8 500-9 800 рубли

Технология ST24 + WPA 120

Контролерът е безпроблемен, по-опростен модел, оборудван само със стандартни функции: контрол на скоростта на вентилатора на вентилатора, контрол на циркулационната помпа, LED индикация за работата на елементите. Монтаж на външни сензори и системи за автоматично подаване също не е предвидено. Отличен избор, но на цена, сравнима с по-функционалните модели. Вентилаторът е най-често срещаният модел, описан по-горе.

Цена на комплекта: 9 200-10 500 рубли.

KG Elektronik CS-18S + DP-120

Полският контролер KG Elektronik CS-18S е един от най-модерните и функционални на пазара. Различава се в присъствието на сензорен екран, възможност за управление на вентилатора, циркулационна помпа, подаване на топла вода, автоматична система за подаване. Помпата за топла вода може да бъде приоритет; има и специални режими, адаптирани за всеки вид гориво: дърво, дърва и въглища, въглища, дървени стърготини. Осигурени са и всички съществуващи защитни механизми: от прегряване и замръзване, спиране на циркулационната помпа.

Вентилаторът KG Elektronik CS-18S + DP-120 също е един от най-добрите. Отличава се с асинхронен двигател и висока производителност с относително ниско ниво на шум до 63-65 dB. Той има метална изходна клапа, която блокира обратния поток на отработените газове.

Цена на комплекта: 11 000-12 500 рубли.

Автоматизация на управлението на котела

Модернизираната система за управление значително улеснява използването на домашно и индустриално котелно оборудване.

Основните компоненти на контролния блок са:

 • вентилатор на вентилатора;
 • контролер;
 • регулатор на течението;
 • циркулационна помпа.

Освен това те могат да бъдат оборудвани със сензори за нивото на водата, сензори за ниво на гориво и разход на гориво, регистриращи налягането, предпазни клапани, както и аларма, която се задейства, ако нивото на температурата надвишава допустимия диапазон на монтаж (25-50 ° C).

Принцип на действие

Автоматизацията на отоплителните уреди работи просто и ясно:

 • контролира издухването;
 • контролира целия обем въздух, постъпващ в горивната камера;
 • осигурява оптимално изгаряне.

За разлика от предишните модели, в новите подобрени устройства не е необходимо постоянно да отваряте ръчно вратичката за пепел и да наблюдавате температурата с помощта на термометър. За това те имат регулатор на проект.Това е много удобно летливо устройство, което автоматично отваря и затваря вратата в съответствие с температурата на водата, съдържаща се в контейнера.

Вместо стандартния амортисьор е монтиран вентилатор, управляван от контролера. Неговата задача е да подава точно толкова въздух в горивната камера, колкото е необходимо за пълна и безопасна работа.

Предпочитаното ниво на температурата на охлаждащата течност се задава с помощта на контролер с екран и дистанционен контролен панел. За да може температурният режим да се поддържа в съответствие с климатичните условия на улицата, можете да инсталирате допълнителна система с дистанционни контролери и външни въздушни сензори.

Горивото се запалва с помощта на електрическа подгревна свещ, вградена в горелката.

автоматизация

Предимства и недостатъци на използването

Малък брой сензори и инструменти контролират процеса на горене на всякакъв вид твърдо гориво, поддържат зададената от собственика температура и гарантират безопасност.

Най-важните полезни функции и предимства от използването на автоматизация включват:

 • рационален и икономичен разход на твърдо гориво;
 • увеличаване на показателите за ефективност на отоплителното устройство;
 • осигуряване на безопасна работа;
 • няма нужда от самоконтрол на горенето;
 • увеличаване на интервала между планираните технически проверки на устройството;
 • постоянно поддържане на температурата в отоплителната система на необходимото ниво;
 • автоматично изключване на котела в случай на повреда на някоя от неговите части - чрез сигнал от сензорите.

Има и недостатъци на автоматизираните системи, но те са минимални:

 • висока цена, която пряко зависи от броя на наличните опции;
 • необходимостта от закупуване на непрекъсваемо захранване поради енергийната зависимост на контролния блок.

Свързване на автоматика към котел на твърдо гориво

Инсталационният процес започва с вентилатор, който се монтира на въздухозаборника или вратата на пепелника. В много съвременни модели на твърдо гориво вече има места и дупки за усилващото монтиране. В противен случай трябва сами да пробиете дупките и да фиксирате вентилатора на вентилатора с четири болта.

Обърнете внимание на наличието на термоустойчиво уплътнение: то е задължително, но не се предлага при всички модели вентилатори. В резултат на това турбината трябва да бъде инсталирана в съответствие със снимката по-долу.


Добре инсталиран вентилатор на вентилатора.

Втората стъпка е инсталирането и свързването на самата автоматика към котел на твърдо гориво. Контролерът е инсталиран отгоре или отстрани на кутията през отворите, предвидени за това устройство. Въпреки факта, че корпусът на много контролери е направен от топлоустойчиви материали, препоръчително е да инсталирате устройството върху най-студената част на тялото на котела, ако е необходимо, поставете топлоустойчиво уплътнение, изработено от негорим материал.

Остава само да свържете всички елементи и да свържете контролера към електрическата мрежа. Подробна схема на свързване винаги е посочена в ръководството за автоматизация, например, така изглежда схемата на свързване към контролния блок Komfort ECO:


Схема за свързване на автоматизацията, използвайки примера на Komfort ECO.

Как да настроите

Подробният алгоритъм за настройка също зависи от модела и винаги е описан в инструкциите. Най-общо, настройката предполага следната процедура:

 1. Настройка на температурата за включване на циркулационната помпа - ви позволява да включите помпата не веднага, но когато охлаждащата течност вече се загрява, е необходимо да се предотврати образуването на конденз (обикновено е настроен на 50 ° C).
 2. Задаване на желаната температура за отоплителния кръг или въздуха в помещението, в зависимост от модела и контролите.
 3. Настройка на скоростта на вентилатора (от 1 до 10) или избор на един от автоматичните режими за управление на неговата скорост. Когато ръчно настройвате въздушния поток, е необходимо също така да зададете параметрите на времето за работа на вентилатора и честотата на неговото активиране в режим на поддържане на горенето.
 4. Зареждане с гориво и изгаряне на котел. Наблюдение на работата му и при необходимост коригиране на параметрите.

При някои модели също е възможно да програмирате операцията за ден или седмица предварително, задайте температурен праг, след което вентилаторът ще започне плавно да намалява скоростта и т.н.

Котли

Избор на инструмент

Снимка 4

Такова устройство е особено важно за тези случаи когато наемателите често отсъстват от дома... Чрез свързване на това устройство към терминалите за управление на котела, външни и вътрешни температурни сензори е възможно автоматично да се контролира промяната в работата на горелката.

Какво да търсите при избора на контролер:

 • Брой компонентиприложими за управлението. В някои модели техният брой може да достигне 15.
 • Скорост на актуализация на софтуера. Някои видове контролери за системи за отопление и водоснабдяване са свързани директно към компютър и на официалния уебсайт на производителя винаги можете да изтеглите последната версия на актуализацията.
 • GPS устройство. Ако е включен в контролера, става възможно дистанционно управление на системата за отопление и водоснабдяване.

Ако имате нужда от професионален съвет при избора на контролер по-добре е да се консултирате със специалист.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни