Преглед на монтирани на стена двуконтурни газови котли. Корея


Предимства и недостатъци

Могат да се отбележат голям брой предимства, които са присъщи на котлите, произведени в Корея:

 1. Универсалност. Например, монтираните на стена системи могат да се използват за отопление на всякакви предмети и, без да се купуват допълнителни конфигурации, да работят както на природен, така и на втечнен газ.
 2. Непрекъсната работа. Дори в условия на нестабилно налягане в газопровода, оборудването ще работи безотказно.
 3. Висока степен на сигурност. Например, монтираните на стена котли са оборудвани с дванадесет защитни сензора срещу всякакви неизправности.
 4. Висока ефективност.
 5. Широка гама от модели.
 6. Модерен дизайн.
 7. Ниска цена.
 8. Компактност.

Недостатъкът на газовите котли, произведени в Южна Корея, е недостатъчно добре установената работа на сервизните центрове. Освен това няма да е лесно да се намерят резервни части за такова устройство.

На руския пазар най-известни са такива корейски производители на отоплителни котли като Kiturami, Navien, Daewoo, Olympia и други.

Нека се запознаем и разгледаме подробно всеки от тях.

Ползи

В допълнение, корейските единици успешно съчетават приемлива цена с отлична производителност, възможност за използване за отопление на промишлени съоръжения и частни къщи.

Привлечени от корейските газови отоплителни котли и възможността за безопасна работа. Например, монтираните на стена газови устройства са оборудвани с 12 защитни сензора, докато закупуването на предпазни устройства за монтирани котли европейско производство е допълнителна позиция на разходите.

Корейските стенни газови отоплителни устройства се характеризират с компактност и надеждност, висока ефективност. Някои проби са оборудвани с тръбен топлообменник, който е по-траен и устойчив на корозия.

Навиен

Тази южнокорейска компания е една от водещите в момента и котлите на този производител са в голямо търсене сред руските собственици на частни къщи. В началото отзивите за корейските газови котли Navien бяха доста лоши, но компанията предприе определени мерки и подобри качеството на своите устройства.

Първоначално Navien доставяше на руския пазар само климатици и конвектори. Руските жители се запознаха с отоплителното оборудване през 2007 г.

Моделната гама е представена от двуконтурни газови и дизелови котли във версии за стена и под.

Газов кондензационен котел Navien NCN

СерияОписание
Навиен атмосСерията включва 4 модела с мощност 13, 16, 20, 24 kW. Всички модели имат система за БГВ.
Навиен луксНа пазара има 7 модела с мощност 13-40 kW. Те могат да отопляват помещения до 300 m², ефективността достига 90%.
Navien primeСтенните газови двуконтурни котли от серията Prime включват 6 модела с мощност 13-35 kW. Произведено изключително от европейски компоненти от производители като SIT, OTMA, WILO, Polidoro, Valmex, NordGas, Bitron. Идеален за монтаж в апартаменти и самостоятелни къщи. Адаптиран към спада на налягането на газа.
Навиен асУстройството има система за управление на работата на газова горелка, с помощта на която устройство от 13 kW е в състояние да загрее същия обем вода като 24 kW агрегат. Котлите от този модел са оборудвани с дисплей с течни кристали и дистанционно управление с дистанционен сензор.
Navien NCNТози модел е представен от двуконтурни кондензиращи отоплителни стенни конструкции.Те могат да работят на природен и втечнен газ, ефективността им достига 98%, контролният панел на устройството е снабден с течнокристален дисплей с екран за подсветка, оборудван с програмируемо дистанционно управление и премикс горелки.

Защо корейският котел е по-евтин от европейския?

Всъщност това не винаги е така. Трябваше да се справя със скъпи корейски котли, чиито цени бяха дори по-високи от топ европейските модели. Няма да обявя името на производителя, за да не го направя безплатна реклама.

Като цяло обаче корейските котли струват по-малко от европейските си колеги и това се дължи на два фактора:

 • По-евтин труд
 • Икономии на компоненти.

По-евтиният труд не означава, че корейските котли се събират от неграмотни селяни за чаша ориз на ден. Просто хората в Корея печелят по-малко, но в същото време имат необходимата квалификация (поне от големи фирми). Но с качеството на компонентите въпросът е по-сложен. Не е тайна, че висококачествените материали са скъпи и ако искате да спестите пари, трябва да потърсите заместител. Например скъпите медни топлообменници се заменят с по-евтини топлообменници от неръждаема стомана (говорим за плочи топлообменници). Същото се отнася и за месинговите части, които се заменят с полимерни. Самият аз видях корейски котел, в който топлообменникът е свързан към циркулационната помпа с помощта на гумен маркуч, а самият маркуч е затегнат върху тръбата с обикновена скоба за кола. Всичко това повдига въпроси относно надеждността на оборудването.

Друг интересен момент е, че всички (които видях) корейски котли бяха двуконтурни.

Сега да преминем към изследване на отделни агрегати на корейски и европейски котли.

Китурами

Отоплителното оборудване, произведено от тази корейска компания, е известно със своето високо качество и надеждност; то може лесно да се конкурира с европейските производители.

Компанията Kiturami е основана през 1962 г. В момента в структурата си има над 16 производствени центъра.

Устройството на стенния газов котел Kiturami TWIN ALPHA-25R

Стенните двуконтурни газови котли са представени от следните модели.

МоделОписание
Китурами близнак алфаОборудван с медни и алуминиеви топлообменници. Той има система за принудително впръскване на въздух и отстраняване на продукти от горенето. Можете да прецизирате настройките за работа на котела, като използвате няколко опции на режима. Оборудван със система за защита срещу прегряване на охлаждащата течност и срещу навлизане на газ в помещението.
Kiturami world pluТози модел за първи път е оборудван с патентована горелка за газ с вътрешно горене, която позволява пълно изгаряне на гориво и в резултат спестява газ. Пълният комплект устройства от този модел включва дистанционен термостат. Газовият котел е снабден с контролер, с който режимът на отопление на помещението може да бъде програмиран според индивидуалните нужди.
Kiturami World 5000Газови отоплителни системи, с които можете да отоплявате помещение до 350 m². Устройството е в състояние автоматично да поддържа оптималния климат дори след рязък спад на температурата. Има вградена кръгла помпа. Блокът за управление е оборудван със система за защита от изтичане на газ. В случай на рязко спадане на налягането на газа, прегряване на топлообменника, прекъсване на електрозахранването, системата за безопасност на оборудването автоматично спира подаването на газ.

Антифризът може да действа като охлаждаща течност за отоплителната система.

Топлообменници за корейски и европейски котли.

Както бе споменато по-горе, много корейски производители използват по-евтини топлообменници от неръждаема стомана. Такива топлообменници имат по-тънки стени от своите медни колеги. Тънките стени съкращават живота на този скъп уред.Знам за случаи, когато корейски топлообменници се повредиха дори преди края на гаранционния период и това се дължи на използването на "незамръзващо" на основата на етилен гликол или пропилей гликол като охлаждаща течност. Факт е, че такива течности разсейват топлината по-зле от обикновената вода. Следователно стените на топлообменника започват да се прегряват и в крайна сметка изгарят по-бързо. Освен това имаше случаи, когато поради прегряване на такава охлаждаща течност валежите паднаха вътре в топлообменника, което също води до неговия отказ. Поради всички тези проблеми гаранционните центрове строго забраняват използването на такава охлаждаща течност в техните котли.

Що се отнася до "европейците", те са по-толерантни към използването на такива течности, но когато дават строги инструкции относно химичния състав и концентрацията на охлаждащите течности. Ако потребителят наруши препоръките си. Те отказват да правят гаранционен ремонт

Топлообменник от неръждаема стомана Меден топлообменник със специално защитно покритие.

Daewoo

Daewoo се характеризира с производството на котли с ниска цена, компактност, режимът на работа в тези устройства е програмируем, а освен това те са лесни за работа.

Домакинските уреди на южнокорейската компания DAEWOO са известни по целия свят, следователно руските обикновени хора избират газов котел от тази марка като следствие от доверието си в компанията.

Стенни газови котли Daewoo

Стенно монтиран газов котел Daewoo с дистанционно табло за управление

СерияОписание
Daewoo mcfГазовият двуконтурен котел от тази серия е оборудван с отворена горивна камера. Оборудван с два топлообменника за отопление и водоснабдяване. Може да функционира до 3 дни в аварийно състояние.
Daewoo mscТази серия е представена от двуконтурни устройства със затворена горивна камера, мощност от 7 до 46,5 kW. Оборудван със система за автоматизация и сигурност. Топлообменникът е изработен от мед, което осигурява на оборудването дълъг експлоатационен живот

Газовият котел се нуждае от периодично почистване.

Описание на газовите котли

Оборудването за отопление с газ може да се използва за отопление на помещения с различни размери. В сравнение с електрическите котли и тези, работещи на твърдо гориво, газовите котли имат някои предимства:

 • Експлоатационните характеристики са високи.
 • Цените на газа са достъпни за повечето потребители.
 • Не е необходимо да се отделя място за съхранение на гориво, какъвто е случаят с въглища или дърва.
 • Не е необходимо да почиствате тавата за пепел и да контролирате течението.

двуконтурен газов котел за отопление

Газовите котли са разделени на два вида: монтирани на стена и на пода. Стенните газови котли за отопление могат да се използват за отопление на помещения, чиято площ не надвишава квадратни метра, или градски апартаменти. Подово оборудване се използва за отопление на по-големи предмети.

За да изберете най-добрия вариант за газов котел и да избегнете неприятни моменти по време на работа, е важно да разберете какви видове котли съществуват, техните характеристики и характеристики, както и да проучите известни марки газово оборудване и тяхната цена.

Олимпия

Котлите, работещи на газ и течно гориво, се произвеждат под марката Olympia.

Концернът Olympia започва да завладява вътрешния пазар от 1995 г. Дизеловите котли се продават от началото на 2000 г.

МоделиОписание
Олимпия олбУстройства със затворена горивна камера. Диапазон на мощността от 15 до 700 kW. Оборудван с меден топлообменник, газова горелка от неръждаема стомана, тристепенна циркулационна помпа, електрическо запалване, сензор за сухо движение на входа на студената вода, дистанционно програмируем термостат, с който можете да регулирате температурата на охлаждащата течност , цифров процесор за данни.

Цени: Обобщена таблица за сравнение

Трудно е да се каже кой корейски котел е по-добър. Но изборът е достатъчно голям. Първо трябва да вземете решение за метода на инсталиране. След това изберете между отворена и затворена горивна камера.Ако планирате да инсталирате котел, струва си да разгледате по-отблизо едноконтурните модели. Ако няма отделен бойлер, двуконтурен котел ще направи. И след това трябва да определите мощността, фирмата и модела.

Марка и моделМетод на монтиранеБрой контуримощност, kWtЦена, рубли
Navien Delux-24kСтена22429 000-31 500
Navien GA 23KNЕтаж22336 900-39 000
Kiturami TWIN ALPHA-20Стена22329 900-31 000
Kiturami TGB-30RЕтаж23565 000-66 000
Daewoo DGB160MSCСтена21833 000-42 000
Daewoo DGB160MESСтена21945 000-48 000
Koreastar Premium-20Стена22030 000-31 500
Кореастар Буран 10Етаж11919 000-22 300
Olympia OLB 200 WGRСтена22033 000-34 500
Olympia OLB 130 GRЕтаж21240 000-41 000
Olympia OLB 250 GRЕтаж22546 800-47 500

Корейските котли отдавна са се утвърдили на руския пазар. Те са прости и евтини за поддръжка. Знаейки цената им, трябва обективно да се свържете с качеството и дълготрайността, не е нужно да се притеснявате, ако се установи някаква неизправност. Всичко се разваля, включително и най-скъпото оборудване. Не изхвърляте колата, ако се повреди. Същото е и с бойлера. Ако е правилно инсталиран и обслужван навреме, той ще работи дълги години, без да създава проблеми.

Газови котли Бойлери Преглед Производители на котли

Преглед на модела

KSG 100

Капацитет на отопление 116 kW. Две вериги - отоплява къщата и загрява водата. Затворена камера. Стоманен радиатор. Комплектът включва контролен блок, дистанционен термостат, инструкция, съдържаща кодове за грешки и отстраняване на неизправности, схема на свързване и др. Той е в състояние да отоплява помещение от 4600 кв. М. Горелка с турбоциклонен тип, характеризираща се с минималната емисия на азотни оксиди. Компактният модел се вписва лесно в модерния интериор. В сравнение с конвенционалните котли с подобна мощност, той тежи около 40% по-малко, обем - 65%. лесен за транспортиране. Ефективната работа на топлообменника гарантира висока температура на горене. Иновативен комин - направен по патента на Kiturami, той е с 3% по-ефективен от другите модели. Има самодиагностика и три режима - сън, нагряване на вода, отсъствие.

Модел KSG 100 с турбоциклонна горелка

KSG 70

Мощно подово устройство с 81,4 kW. Работи за отопление на помещения и отопление с топла вода. Отоплява помещения до 650 кв. М. Тип комин - отворена горивна камера. Максималната температура на охлаждащата течност е 85 ° C. 92% ефективност. Размери 128х58х89 см.

Мощен модел KSG 70 с отворена горивна камера

Свят 5000

Монтаж на стена. 2 вериги. Отопляеми помещения от 400 кв. м и топля вода за битови нужди без допълнително оборудване. Максимален разход на топла вода 14,6 л / мин. На територията на Руската федерация е разрешено да се използват модели World-5000 13R-35R - има разрешение от Държавната агенция за технически надзор. Има функция за самодиагностика. Защита от течове.

Стенен двуконтурен модел World 5000

Свят 3000 30R

Уред за конвекция от стена. 34,9 kW. Отоплителна площ 350 кв.м. Ефективност 93%. Затворена камера. Летлив. Има автоматично запалване и модулация на пламъка.

Конвекционна стена модел World 3000 30R

Здравей, Fin 20

Спиран монтаж. Затворена камера. Максимална отоплителна мощност 23,3 kW. Предназначен за отопление на помещения до 230 кв. м. 85,9% ефективност. Икономичен разход на газ. Радиатор от неръждаема стомана. Иновативен дизайн на горелката - има вътрешно и външно горене. Благодарение на взаимодействието на процеса с електронната вентилация, стабилността на горенето се поддържа независимо от метеорологичните условия. За да се постигне минимален разход на гориво, разходът на гориво се регулира. Има разширителен резервоар и циркулационна помпа.

Панта модел Hi Fin 20 със затворена камера

Избор на газови отоплителни котли

Когато решавате кой шарнирен газов котел да изберете, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Нужда от топла вода. Необходимо е да се изчисли колко вода е необходима за хората, живеещи в апартамента, и също така да се определи дали няколко точки за подаване на топла вода ще се включат едновременно.
 • Обемът и мощността на котела, тези показатели се определят от размера на отопляемата площ.
 • Видът на отоплителната система (отоплителната среда циркулира принудително или естествено).
 • Очаквани разходи, а именно какви средства се планират да бъдат изразходвани за закупуване на газов котел.
 • Степента на комфорт, базирана на този фактор, се определя от системата за управление на оборудването.
 • Производител. Възможно е всички останали фактори да нямат значение, ако изборът е направен в полза на определена марка.

как да изберем двуконтурен газов котел за дома

Освен това си струва да се има предвид, че захранващата система може да работи периодично, което води до допълнителни разходи за стабилизатори на напрежението за деликатно европейско оборудване (за повече подробности: „Кой стабилизатор на напрежение е по-добър за газов котел - видове, разлики, правила за избор за отоплителната система "). Твърдостта на водата в системите за водоснабдяване с топла и студена вода също влияе неблагоприятно върху работата на някои устройства, така че този фактор също трябва да се вземе предвид.

Как да изберем котел от добър производител

Когато избирате двуконтурен котел, трябва да обърнете внимание не само на качеството и производителя и неговата репутация, но и на това дали устройството е подходящо за работа в руски условия. Много често чуждестранните газови котли са доста чувствителни към използвания топлоносител и неговото качество. Електрониката се разпада при скокове на тока.

Един от важните моменти при избора на устройство е наличието на услугата му след монтажа, тъй като през зимата при отрицателни температури закъснение в случай на неизправност може да завърши фатално за отоплителната система. Ситуацията също е неприемлива, когато, ако трябва да смените който и да е елемент на котела, трябва да пътувате до съседен регион или дори държава.

Може да ви интересуват: Везни за камиони за претегляне в движение

Топлообменници

В зависимост от материала на производство се определя едно или друго свойство на топлообменника, което е много важно при решаването на проблема как да се избере двуконтурен газов котел. Медните изделия се характеризират с висока топлопроводимост, а продуктите от неръждаема стомана служат дълго време. Битермалните топлообменници са компактни, но експлоатационният им живот е много кратък. Когато купувате котел, трябва да се има предвид, че топлообменниците много често се нуждаят от подмяна. Ето защо е по-добре да се даде предпочитание на добре известни марки, тъй като комплектите за ремонт и части от популярни марки са много по-лесни за намиране.

газов котел за отопление на апартамент двуконтурна стена

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни