Газов котел Navien: неизправности и тяхното отстраняване

Автономната газова отоплителна система от корейския производител Navien е доста търсена сред потребителите, тя е инсталирана както в селски къщи, така и в апартаменти.

Котли Navien

Устройствата Navien придобиха своята популярност благодарение на добрите си технически характеристики, лекотата на използване и монтаж. Както всички домакински уреди, системата за отопление на газ Navien също има свои грешки.

Разбира се, производителят дава гаранция за своето устройство и твърди, че вероятността от повреди е практически нулева, предвид високото качество на оборудването. Но ако това се случи, тогава с компетентен и навременен подход те могат бързо да бъдат елиминирани.

Дизайнерски характеристики

Котелно устройство

За да привлече вниманието на купувачите, корейският производител разработи перфектен дизайн на газовия агрегат, минимизира броя на повредите и пусна своя продукт на относително ниска цена. Едно от предимствата на газовия агрегат е разбираемо и подробно ръководство с инструкции, което значително опростява настройката на избрания режим.

Компанията се придържа към същите принципи при инсталирането на електронната система за управление, при регулирането на други параметри.

За универсалността на газов котел може да се съди по неговите работни способности:

 1. Схема за настройка с микропроцесорен чип ви позволява както да предпазвате, така и да изглаждате скокове на напрежение в захранващата мрежа. В случай на промени в текущите параметри, електронната система е в състояние да поддържа режим за пълноценно функциониране на всички компоненти на блока, което има положителен ефект върху експлоатационния живот на устройството. А също така схемата за настройка ви позволява да избегнете възможни неизправности, когато сензорите са фалшиво включени. Тази характеристика на електронната система е от особено значение за работата на оборудването, като се има предвид нестабилността на напрежението в електрическата мрежа и неговите отклонения в широк диапазон.
 2. Дизайнът на газовия котел е проектиран с възможно падане индикатор за водно налягане до 0,1 бара. Това дава възможност да се сведе до минимум блокиращите действия и повреди на устройството, което е идеално за инсталирането му на горните етажи на сграда.
 3. Котелът Navien е в състояние да неутрализира възможни неизправностипричинени от намаляване на подаващото налягане до 4 mbar, което е критично за нормалното функциониране на много съвременни системи, оборудвани с електронно управление.
 4. Поради конструктивните характеристики на газовия уред Navien, отоплителната система няма да замръзне, дори когато подаването на газ е прекъснато. За да се предотврати активирането на аварийния режим, когато температурата на охлаждащата течност падне под 5 градуса, както и невъзможността за запалване на горелката, беше предвидена вградена помпа за принудителна и непрекъсната циркулация на водата.
 5. Има двоен топлообменник за разделно нагряване на топла вода и топлоносител, което е много удобно (по желание можете да регулирате подгряването на вода). Лесната за използване електроника ви позволява точно да зададете подходящия режим.

Видове котли

На пазара можете да намерите стоки от Navien в доста широка гама, където следните модели са особено популярни:

Оборудване за стена, направено в два варианта

Устройствата обикновено могат да функционират дори при нестабилно подаване на електричество и газ. Агрегатите са оборудвани с турбокомпресор и система за защита от замръзване.

Подови единици

Идеален за монтаж в частни домове. Те осигуряват стаята с топла вода и топлина.Предимства: компактност, простота на дизайна, лекота на използване. Индикаторът за мощност може да варира от 11 до 34 kW.

Кондензиращи продукти

Висока мощност и икономично потребление на енергия. Паспортът на котела от този тип показва нивото на ефективност от 108%. Основното предимство: уредът може значително да намали разходите за отопление на помещението.

Чести неизправности

Газовите котли Navien, въпреки че се отличават с висококачествени компоненти, правилното сглобяване, могат да се провалят. Всяка разбивка има свой собствен код, който се показва на дисплея на устройството.

Често срещаните проблеми включват:

 1. Повишаване на температурата, което води до прегряване на оборудването (01E).
 2. Повредено е недостатъчно ниво на охлаждащата течност в системата, а също и веригата на устройството за измерване на дебита (02E).
 3. Липсва сигнал за пламък (03E).
 4. Невалидно предупреждение за наличие на пожар или късо съединение на веригата на сензора (04E).
 5. Отворена верига в измервателния уред за температура на отоплителната вода (05E).
 6. Късо съединение на верига в температурния сензор (06E).
 7. Повредена верига в сензора за температура на горещата вода (07E).
 8. Нарушаване на верига в сензора за температура на горещата вода (08E).
 9. Неизправности на вентилатора (09E).
 10. Трудност при премахване на дима (10Е).
 11. В процеса на работа пожарът (12Е) угасна.
 12. Възникна късо съединение в разходомера за отопление (13E).
 13. Няма подаване на газ (14E).
 14. Има проблем с контролната платка (15E).
 15. Уредът (16E) е прегрял.
 16. DIP превключвателят (17E) е неуспешен.
 17. Прегряване на измервателя на изгорелите газове (18Е).
 18. Има проблем със сензора за въздушно налягане (27E).
 19. Наличието на шум и жужене, без да се показва грешка на дисплеите, което се случва, когато преминаването на вода е затруднено от мащаба в тръбите, при прегряване или кипене.
 20. Няма подаване на топла вода, което показва проблем с 3-пътен клапан (той трябва да бъде сменен).

Декодиране на грешката

Кодът за повреда 13 е посочен в инструкциите за котлите от серията Navien Ace. Минимална информация: причината е в датчика за потока на отоплителния кръг. Грешка 13 се генерира в електронната платка, когато няма сигнал от нея за нормалната циркулация на охлаждащата течност. Знаейки това, лесно е да вземете решение за по-нататъшни действия.

Откъде да започна

Рестартирайте котела Navien с превключвателя на захранването на дистанционното управление. Корейската технология за отопление е известна със своята устойчивост на нестабилност на напрежението, но при силни отклонения на нейната стойност от номиналната може да се появи фалшива грешка.

Дистанционно табло за управление на газов котел Navien Deluxe
Дистанционно табло за управление на газов котел Navien Deluxe

Ако това не помогне за отстраняване на 13-ия код за повреда, причината е в котела Navien.

Причини за неизправности и тяхното отстраняване

За да разберете как да отстраните конкретна неизправност в газов агрегат, трябва да знаете причините за неизправности:

 1. Код 01Е показва повишаване на температурния режим в устройството. Това е възможно поради запушване на каналите, което е провокирало тяхното стесняване, или е имало проблеми с циркулационната помпа.
 2. Код 02Е показва наличието на въздух, недостатъчно вода, повреда на работното колело в циркулационната помпа, затворен контролен клапан или сензорът за дебита е станал неизползваем.
 3. Код 03Е светва в резултат на проблеми със сензора за йонизация, липса на подаване на газ, запалване, със затворен кран, с неправилно заземяване на котела.
 4. Код 05Е показва лош контакт между температурния сензор и контролера или наличие на късо съединение в същата зона.
 5. Код 10Е се показва на екрана в случай на повреда на вентилатора, както и при неправилно свързване на сензорните тръби директно към вентилатора. В допълнение, запушен комин, силен порив на вятъра също могат да причинят неизправности на устройството.
 6. Код 11Е, като правило, се показва на котли, произведени в Европа (с подходящи сензори).
 7. Код 13Е показва късо съединение в разходомера за отоплителна вода.
 8. Генериране на шум и бръмченето е възможно при лоша охлаждаща течност.
 9. Причината за липсата на топла вода е клапанъткойто е паднал. Оптималният живот на клапана е 4 години.

Как да поправя:

 1. Грешка 01E: внимателно инспектирайте работното колело в циркулационната помпа, за да откриете различни неизправности; проверете съпротивлението в самата намотка на помпата; изследвайте отоплителната система за наличие на въздух (прекомерно обезвъздушаване).
 2. Грешка 02E: издухвам; проверете налягането, съпротивлението в бобината; дали е настъпило затваряне; отворете клапана (контролен клапан); проверете съпротивлението в разходомера; свалете корпуса на сензора и почистете флага.
 3. Грешка 03E: почистете сензора на пламъка от отломки (можете да използвате фино настъргана хартия, за да се отървете от сивите отлагания върху електрода).
 4. Грешка 05E: изследвайте веригата от контролера до сензора. Ако има проблем, сензорът трябва да бъде заменен с нов. Съединителите на измервателния уред и контролера първо трябва да бъдат разкачени и след това отново свързани.
 5. Грешка 10E: поправете вентилатора или го сменете; проверете връзките на тръбите на измервателното устройство; почистете комина от всякакви отломки.
 6. Грешка 13E: сменете сензора.

Можете да се отървете от шума и бръмченето, ако разглобите продукта и почистите топлообменника. Ако проблемът продължава, детайлът трябва да бъде заменен. Огледайте крановете, те трябва да са максимално отворени. Намалете температурата на водата.

Кодове за големи грешки

a2

Грешка a2 показва, че тягата не е достатъчно силна. Това може да бъде причинено от счупен вентилатор, запушен комин или неправилно функциониращ сензор за въздушно налягане. Необходимо е да проверите работата на вентилатора, да инспектирате и, ако е необходимо, да почистите комина.

a3

Грешка a3 означава, че сензорът за налягане е бил задействан преди включването на циркулационната помпа. Сензорът трябва да бъде внимателно проверен и почистен.

a4

Грешката a4 се показва, когато температурните сензори BOuTem или WarmTem се прегреят. Причината може да бъде спирането на циркулацията на охлаждащата течност или липсата му. Необходимо е да отворите крана за парсиране на топла вода, за да намалите температурата. Проверете състоянието на отоплителните тръби и клапани.


температурен сензор

a5

Грешка a5 означава, че налягането на охлаждащата течност е твърде ниско. Това може да бъде причинено от твърде малко течност в отоплителната система, навлизане на въздух в отоплителния кръг или повреда на циркулационната помпа. Необходимо е да се провери системата за разпределение на охлаждащата течност, може би от тръбата някъде капе вода и да се провери правилната работа на сензора за налягане.

а6

Грешка a6 се показва, когато възникне грешка при запалване. В този случай йонизационният сензор не работи поради липсата на пламък. Проверете подаването на газ към котела, работата на газовия клапан и трансформатора за запалване.

а7

Грешка a7 показва неизправност на газовия клапан. Той се задейства, когато релето е затворено. Може да се появи и в случай на повреда на контролния блок.

a9

Грешка a9 извежда сигнала за замразяване. Причината за появата е охлаждането на водата в системата до пет градуса.

аа

Грешка aa означава, че температурата на водата в системата се доближава до 100 градуса. Това се случва, когато отоплителните кръгове са затворени, филтърът е запушен, помпата е повредена или трипътният клапан е повреден.


Трипътен клапан за котли Arderia

Препоръки за експлоатация и ремонт

Газов котел Navien

 1. Така че оборудването да работи дълго време и ефективно Можете да инсталирате стабилизатор на напрежение, филтри (газ и вода), магнитен или полифосфатен воден преобразувател и др.
 2. Газовият котел трябва да се монтира стриктно в съответствие с изискваниятапосочени в паспорта.
 3. За отстраняване на причините за неизправности трябва внимателно да проучите инструкциите и да действате в съответствие с тях.

Газовите котли на компанията Navien са перфектната комбинация от цена и качество.

Грешка 10

Грешка 10 на котела Navien показва неизправност в системата за отвеждане на дим. Може би въпросът е в запушен комин, огъване на тръби от сензора за въздушно налягане или неправилното им свързване. Друга възможна причина за тази грешка са силните пориви на вятъра.

Как да разрешите грешка 10

1. Проверете, поправете или сменете вентилатора. 2. Проверете и почистете комина, ако е необходимо. 3. Проверете как са свързани тръбите от въздушния сензор. Премахнете наличието на извиване.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни