Бакси. Мисля, че има проблем в кръга за топла вода?

Начало / Газови котли

Обратно към

Публикувано: 22.05.2019

Време за четене: 2 минути

4

10674

Газовите котли са предназначени да създават комфортна среда за живот. Двуконтурните модули осигуряват жилищното пространство с топлина и топла вода в крана. Но се случва работещ котел да не загрява добре водата и да не осигурява необходимия комфорт.

Степента на ефективност на цялата отоплителна система зависи от това как работи котелът. Ако има неизправности в самия газов котел, това може да повлияе неблагоприятно на ефективността на цялата система и да причини прекомерно потребление на енергийни ресурси. Какво се случва, когато котелът спре да загрява вода? Нека да анализираме причините и начините за решаване на този проблем.

 • 1 Как работи котелът?
 • 2 Котелът не загрява вода за отопление
 • 3 Котелът не загрява захранването с топла вода

Дизайнерски характеристики на газовия котел Baksi baxi, Navien, Ariston

Във всеки случай ще бъде полезно да се запознаете с техниката на този клас и характеристиките на съвременните модели. Тези знания ще ви помогнат да изберете правилното оборудване, а не да правите грешки по време на работа.

В битовите котли Baksi (baxi), Navien и Ariston, газ, дизел и твърдо гориво се изгарят за нагряване на вода, използват се електрически нагревателни елементи. За по-пълно използване на потенциала на енергийните ресурси се подобряват топлообменниците. В тях са направени дълги канали със сложна форма, за да се осигури дългосрочно присъствие на течността в работната зона.

Настоящата тенденция е компактността. Производителите предлагат газови котли с квадратни тела с относително малка дебелина. Някои модели, поради естетическите си характеристики, заслужават да бъдат поставени на видно място.

Следващата характеристика е въвеждането на автоматизирани системи за управление. Те контролират процеса на горене, променят режимите на работа, като отчитат показанията на температурните сензори на улицата и в отделни помещения. В случай на прегряване, оборудването се изключва без намеса на потребителя.

Необходимо е да се разгледат внимателно ситуациите, когато газовият котел Baksi не загрява водата. Това се случва например, когато доставката на енергийни ресурси е прекъсната. Подходяща проверка не е трудно да се направи дори без специално професионално обучение.

Циркулационните помпи, клапани и други типични компоненти и възли рядко се повредят. Техните проекти са проектирани за много години експлоатация без задължителна поддръжка. В електронните вериги изобщо няма движещи се части. Сривовете им се дължат на брак. При спазване на правилата, установени от производителя, ресурсът на съвременните газови отоплителни котли е повече от 10 години.

Пренапреженията на тока могат да повредят електрическата част на оборудването. За да се изключат подобни влияния, е инсталиран външен стабилизатор. Проверката на системата за заземяване ще ви бъде полезна. Това изчерпва набора от превантивни мерки за тази група проблеми.

Много по-трудно е да се осигури защита срещу най-честата причина за повреди в газовите котли - мащаб.

Тя е тази, която ще бъде проучена подробно в тази статия. При нагряване солите на калция и магнезия се превръщат в твърдо състояние. Именно тези примеси запушват тесните технологични дупки в топлообменниците. Те също така образуват пореста структура на повърхността на електрическите нагревателни елементи. Ако нормалното разсейване на топлината е значително нарушено, корпусите им се повреждат.

За да се предотврати образуването на котлен камък и вар вътре в котела, препоръчително е да се монтират нехимични филтри (водни преобразуватели), магнитни и електромагнитни, които ще осигурят дълъг "живот" на вашия бойлер и непрекъснато подаване на топла вода, тъй като както и защита на отоплителния кръг.

Котелът не загрява вода

Това видео е решението на вашия проблем!

Погледнете до края и не е нужно да се обаждате на специалист.

Човек не може да оцелее без котелни в климатичните зони на Русия. И това се отнася и за най-топлите региони, Сочи, Анапа и Ростов на Дон. Зимите все още са сурови и хората не могат да оцелеят без отопление. Следователно определено е невъзможно да се направи без отоплителни системи и топла вода. И само котелните централи са в състояние да осигурят на града всичко това. Днес ще разгледаме причините, поради които котелът не загрява вода - как да решим този проблем и какво да направим за това ...

Те са много различни. Всичко зависи от източника на топлина. Тя може да бъде или пара, или вода. Те могат да варират в зависимост от местоположението. Ако самата къща реши да построи собствена котелна централа, тогава за нея може да се отдели специално отделно помещение в къщата. Или за тези цели се правят разширения на къщата. Едно от основните изисквания за изграждането на котелни помещения е добрата вентилация.

Ако котелът работи с пара, тогава се налагат много високи изисквания за качеството на пречистването на водата и след това парата. Следователно определено няма да се получи на такива котелни помещения без цял комплекс от пречиствателни станции. Това включва електромагнитните омекотители AquaShield, които сега са много оценени от служителите на котелни помещения.

Ако газовият котел внезапно спре да загрява водата, причините могат да са различни, но най-често при използване на вода от централното водоснабдяване без омекотяващи инсталации, причината може да са отлагания от варовик. Освен това е твърд и лошо свалящ се. Таблицата показва възможните индикации за причината за изключване на котела поради натрупване на котлен камък.

Причина за спиране на котела Признаци
Висока твърдост Нагряване на дъното на газовия котел, но в същото време слабо нагряване на водата

Рязко увеличение на потреблението на електричество или твърдо гориво

Бяло-сиво покритие на дъното на котела

Котелът не загрява водата до определена температура

Лош капацитет на тръбата

Повишаване на електропроводимостта на топлината

Други причини за спиране на котела са по-прости. Може би парче скала се забива в тръбата и блокира нормалната работа, а пукнатина в газовия котел също може да допринесе за спирането. Но в тези случаи определено няма да има остатъци от котлен камък по стените на оборудването. Ако котелното няма омекотител за вода за котли или пречиствателни станции, тогава основната причина, разбира се, ще бъде твърдостта на водата. Ако пречиствателните съоръжения стоят и оборудването е проверено наскоро, тогава най-вероятно това не е проблемът.

Ако видеото не ви е помогнало, опитайте да инсталирате филтри против котлен камък (полифосфатни или електромагнитни) пред котела. Защото твърдата вода и варовикът са основната причина за неизправности и повреди в газовите котли!

Във всеки случай, ако в системата няма почистване, ще трябва спешно да се справите с тази причина и да я разрешите. За котелни помещения има редица устройства за омекотяване на вода, които са подходящи:

 • AquaShield;
 • Ултрафилтрация и кондициониране за парни котли;
 • Йонна борса за икономични потребители на газови котли

Най-разточителното от всички, процесът на пречистване и омекотяване ще бъде в парните котли. Там ще трябва да премахнете не само всички органични и неорганични примеси. Дори разтворените газове ще трябва да бъдат отстранени. Дегазацията е доста обезпокоителна и скъпа. Но работата на котела зависи от качеството на парата. Това е мястото, където мембранните омекотители работят, за да направят водата напълно изолирана.

Много потребители избират газови котли AquaShield по простата причина, че не е необходимо да се грижат за тях и няма нужда да харчат пари за това. Но най-голямото му предимство за котелно оборудване е била и остава способността да се премахват старите варови отлагания дори на най-трудните места. Обикновено, за да се елиминират такива остатъци, оборудването трябва да се развие, частите да се накиснат в агресивна кисела среда и да могат да се държат там два часа. Но дори и след обработката на водата в котела, повърхностите трябва да се почистват с метални четки или почистващи препарати. Ако вашият газов котел не загрява водата до необходимата температура, тогава причината е отлаганията на котлен камък. Електромагнитът извършва цялата тази работа, без да уврежда повърхността, на молекулярно ниво.

Недостатъчна мощност на котела

Ако батериите в частна къща не се нагряват добре, тогава една от причините може да се крие в отоплителния котел. Във вашия дом с почти 100% вероятност може да се твърди, че отоплителният кръг е автономен. Това означава, че има бойлер. Това може да бъде:

 • газов котел;
 • електрически котел;
 • котел на твърдо гориво;
 • котел за течно гориво.

Защо батериите в частна къща са лошо отопляеми? Причината може да е неправилно избраната мощност на котела. Тоест той няма достатъчно ресурси, за да загрее необходимото количество течност. Първото обаждане към факта, че мощността е избрана неправилно, е постоянната работа на нагревателя, без изключвания.

Въпреки че в този случай топлообменниците ще се нагреят поне малко. И ако водата в тях е напълно студена, това означава, че котелът се е повредил или не може да се включи. Съвременните единици имат изискване за минимално налягане

в системата. Ако това изискване не е изпълнено, то няма да се включи. Освен това има система за автоматизация и сигурност.

Вземете например газов котел. Той съдържа сензор, който контролира преминаването на всички газове в комина. Възможно е коминът или някакъв изход за дим да са запушени. Във всеки случай сензорът ще изпрати команда до блока за управление и няма да позволи на котела да се включи.

Проблеми със самите батерии

Батериите в частна къща не се нагряват, какво да правя? Ако няма проблеми с котела и той работи правилно, тогава причината, поради която батериите са студени, трябва да се търси в самата верига. Възможни опции:

 • проветряване;
 • замърсяване;
 • недостатъчно налягане;
 • неправилно преминаване на тръби;
 • неправилно свързване на топлообменници.

Ако батериите са студени, тогава трябва да проверите всички горепосочени фактори. Вече писахме по-подробно за това какво да правим, ако батериите не се загряват. Специфичността на частната къща е, че всички характеристики могат да се контролират независимо.

Трябва да проверите веригата за въздушни ключалки. За това има специални кранове и вентилационни отвори.

След това се уверете, че в тръбите и топлообменниците няма замърсявания. Как да го направя? Ще трябва да източим студените батерии в частна къща. Какво да направите е известно, трябва да развиете единия край (отдолу) в батерията и да замените по-голям съд. Ако се излее черна вода, тогава няма какво да се мисли - това е замърсяване. Необходимо е веригата да се промие с чиста вода. Понякога от радиаторите изтича гъста каша заедно с водата. Това е мръсотия, която се е събрала в изобилие.

Какви други причини може да има защо студените батерии в частна къща? Ако проблемът не е във въздуха или замърсяването, тогава циркулацията е нарушена. Това може да се дължи на ниско налягане. По принцип в автономна верига налягането на охлаждащата течност не надвишава две атмосфери. Ако имате нови батерии, погледнете паспорта им. В съвременните топлообменници изискванията за работно налягане са по-високи, отколкото при съветските модели. Обърнете внимание на това.

Нарушаване на циркулацията на охлаждащата течност

Отделно ще разгледаме нарушението на циркулацията на охлаждащата течност поради неправилно прокарване на тръби и тръбопроводи на топлообменници, в резултат на което батериите са студени. Във вашия дом можете свободно да изберете метода на тръбопровода. Това може да бъде:

 • двутръбна отоплителна система;
 • еднотръбна отоплителна система.

Случи се така, че в миналото мнозина предпочитаха еднотръбната отоплителна система, известна още като "Ленинградка". Смяташе се, че е по-просто и по-евтино, но всъщност не е така. Освен това в тази схема е много трудно да се регулира температурата на топлообменниците, тъй като те се отстраняват от котелното помещение. Колкото по-далеч от котела, толкова повече секции трябва да има. Ето защо не е необичайно, че последната батерия в частна къща не се нагрява. Охлаждащата течност протича през една тръба. В такава схема няма обратен поток.

Оказва се, че водата попада в топлообменника, охлажда се там и отново се вкарва в общия поток. Съответно, след всеки радиатор общият поток става по-студен. Разликата се увеличава с разстоянието от нагревателния елемент. В резултат на това водата може да стигне до екстремния топлообменник почти студена.

В двутръбна система могат да се допускат грешки в тръбопровода:

 • неправилно монтирани спирателни кранове;
 • неправилно свързване на топлообменника (има три вида: отстрани, отдолу, по диагонал);
 • диаметърът на завоите е неправилно избран.

Поради тези причини циркулацията е нарушена и е очевиден отрицателен резултат, а именно студена батерия.

ஜ═══════════════ஜ

Нашите предложения:

Отопление на къща тръби и радиатори Отопление на частна къща с електрически котел Ремонт на котелно Тверска област Дизелово отопление на гараж Дизелово котелно помещение

Причината батериите в частна къща да не се загряват може да са редица фактори. Можем да разгледаме въпроса само като цяло. Има различни причини и те не винаги са очевидни. Понякога такава дреболия като дефектен кран или запушен комин може да се превърне в препъни камък. Въпреки това няма безнадеждни ситуации, основното е да се определи причината, поради която батерията не се загрява в частна къща, останалото е въпрос на технология.

Грешки и техните кодове

Кодовете за грешки, които могат да възникнат по време на работа на газовите котли Baksi, могат да бъдат разделени на две групи:

 • пълно блокиране на работата на оборудването;
 • превключване на устройството в режим на готовност.

В случай на пълно блокиране на инсталацията, ще е необходимо да рестартирате котела в ръчен режим. Блокирането се активира в случай на сериозни неизправности в работата на котела, които могат да представляват сериозна опасност за човешкото здраве. Неизправностите, в случай че котелът е блокиран, могат да се отдадат на прегряване на оборудването, а освен това и на липса на сцепление. Блокирането възниква дори при липса на подаване на газ. Самоотстраняването на грешката се извършва в редки случаи. Ако това се случи, устройството се стартира в автоматичен режим.

Грешка E01

Тази грешка е най-често срещаната. Когато сензорът на пламъка се задейства, се показва този код. Няколко причини могат да доведат до появата му:

 • няма подаване на газ;
 • няма съответствие между фаза и нула; тази причина е от значение за фазово-зависимите модели;
 • няма контакт със сензора на пламъка;
 • сензорът е замърсен или дефектен;
 • неизправност на запалителната система;
 • газовият клапан е повреден или електронната платка не работи;
 • достъпът на въздух е недостатъчен за нормално горене;
 • налягането на газа в системата е недостатъчно.

Ако този код се показва на дисплея, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали сензорът е свързан правилно. Също така си струва да проверите доставката на газ. Ако всичко е нормално, тогава в този случай можете да натиснете R. Трябва да се задържи за 3 секунди.

Ако случайно се задейства, оборудването ще продължи да работи нормално. Ако грешката продължава да се появява, тогава в този случай трябва да се свържете със специалист. Имайте предвид, че тази грешка се дължи на проблем с електрониката.Ако се опитате да разрешите проблема сами, тогава всичко може да завърши с катастрофа за газовото оборудване.

Грешка E10

Друга често срещана грешка е E10. Основната причина за появата му са сензори, които следят работата на помпите и следят циркулацията на водата. Тази грешка може да се покаже на инсталационния дисплей в следните случаи:

 • налягането на охлаждащата течност е намаляло в системата;
 • контактът между платката и превключвателя за налягане е изчезнал;
 • превключвателят за налягане е дефектен;
 • сензорът за работа на помпата е повреден;
 • има неизправности в помпата;
 • запушване на топлообменника.

Когато възникне тази грешка, не е нужно да се опитвате да я поправите сами. Саморемонтът е приемлив, ако се изисква подмяна на помпата. Няма да е трудно да се проведе това събитие. Можете също да почиствате филтрите без помощ. Всички останали работи, свързани с ремонта на котела Baksi, трябва да се извършват от опитен специалист.

Грешки E96, E97, E98

Необходим е спешен ремонт от квалифициран специалист, ако на дисплея на газовия котел се изведат грешки E96, E97, E98. Ако се появят, е неприемливо собственикът на оборудването да пречи на работата на котела. Забраната за намеса при тези грешки се дължи на факта, че тези три кода се появяват в случай, че електронната платка е дефектна.

Видове и причини за неизправности

Ако котелът Baksi спре да работи нормално, тогава можете да извършите ремонт самостоятелно, без да търсите помощ от специалисти. Но отстраняването на неизправности е възможно само ако повредата е малка и лесно се отстранява. Ако никога не сте се сблъсквали с ремонт на котли, тогава в този случай не трябва да рискувате - незабавно се свържете с капитана.

 • горелката на котела не се включва или изгасва;
 • невъзможно е да се запали котелът;
 • когато котелът работи, в горивната камера се чуват пукнатини;
 • прегряване на котела;
 • става недостатъчно макс. температура на нагряване на охлаждащата течност;
 • когато оборудването работи, има много шум;
 • един от системните сензори се повреди.

Причини за повреда на котлите Baksi:

 • влагата е влязла в котела;
 • качеството на използвания топлоносител е ниско;
 • налягането на газа е паднало в газопровода или е настъпил спад;
 • имаше спад на напрежението в електрическата мрежа;
 • инсталирането на отоплителната система е извършено с грешки.

Какво да направите, ако котелът Vailant не загрява топла вода

Намерих този начин. На входа на котела имам магнитен преобразувател, който трябва да премахне твърдостта на водата, но не я премахва, според мен това е измислица. Но за мен хубавото е, че е инсталиран точно на входа на котела. Снимката отдолу може да се види.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата
Върху него има американска гайка, която я отвива, която лесно можете да излеете лимонена киселина в тръбите.

Но за това трябва да изключите водата. Имам колектор до котела. Той е на снимката по-долу.

Сега всички канали по него са отворени и с едно леко движение прекъсвам подаването на вода към котела.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата
Цялата вода е затворена, сега можете да развиете американката на магнитния филтър. И не забравяйте да помислите за нещо, от течащата вода от котела, няма много, но го има. Навих парцал.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата
След това изсипвам лимонена киселина във вътрешността на тръбата.

Извивам американката назад и пускам крана, за да подавам вода от чешмата към котела.

Сега е важно да се разбере кога киселината ще влезе в топлообменника. Тъй като моят кран за вода се намира на метър от котела, определям дали киселината е достигнала до топлообменника на вкус

Просто отварям крана с къси дръпвания и опитвам как мина „кисело“, което означава, че цялата система от магнитния филтър до крана е пълна с лимонена киселина.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата
След това трябва да затворите крана, така че семейството ви да не източи цялата киселина преди време.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата
Зареждам системата през нощта и до сутринта я подкислявам. На сутринта отварям крана за подаване на вода към котела и източвам цялата киселина.Водата ще цвърчи едновременно, не плашете.

Може да възникне въпрос, топлообменникът ще яде ли киселина? Разрових се във форума на химиците и стигнах до извода, че органичната киселина (лимонената киселина се отнася до нея) е безвредна за медта.

При необходимост използвам този метод. Ако не ви харесва как котелът загрява водата или налягането на горещата вода е отслабнало, взимам и обработвам топлообменника с лимонена киселина.

Ако имате полипропиленови тръбопроводи към котела и няма място за пълнене на киселината, тогава помислете за нещо подобно на това няма да отнеме много време.

Котелът Navien Ase не загрява добре водата

Ще отговоря вместо Олга Как да го направя. Естествено, изключвам всичко: газ, вода, изключвам електричеството. Изваждам основния топлообменник. Изключвам съединителите на сензорите, развивам заземяващия проводник. Развивам 4 винта, отстранявам тръба за подаване на газ (горни и долни винтове с различна дължина). Развийте три самореза с гравери и извадете охлюва на турбината. Изваждам пластмасовите тръби за подаване на вода към топлообменника. Извадете пружинните скоби и просто издърпайте тръби. Те са запечатани със силиконови пръстени. процедури, използвайте дълга отвертка, около 30-35 см. От дясната страна достъпът до два винта не е много удобен. Тук имаме топлообменник в комплект с горивна камера. Почистваме външната повърхност на топлообменника. По-добре е да не го разглобявате ненужно, можете да повредите уплътнението и тогава ще се получи пробив на газ и ще се осигури изгаряне. Как правя взимам ... автомивка, имам фреза karcher k5 и просто опирам в една от тръбите на топлообменника. Натискам спусъка на пистолета. Изчаквам, докато изтича чистата вода. I повторете процедурата няколко пъти, като редувате захранващата и връщащата тръби. докато мръсотията и варът престанат да излитат. Изцеждам останалата част от водата и наливам средство за премахване на котлен камък. Няма да рекламирам определена марка, основното е, че има течност. Чакам реакцията да спре, понякога от тръбите излиза пяна. За по-добро пълнене трябва да разклатите топлообменника. След това изплаквам отново няколко пъти. Изцеждам водата и връщам всичко обратно. За пореден път обръщам внимание на правилния монтаж на винтовете. Където късите стояха, завиваме късите.Ако сте завинтвали дълъг, съществува риск да го завиете в тръбите на топлообменника, като по този начин нарушите херметичността.Също така при разглобяване измийте топлообменника с гореща вода. Естествено почистваме филтъра за кал. Просто задръжте U-образната скоба и извадете филтъра. Можете да почистите сензора за потока на течността. Той е на захранващата тръба на топлообменника. Това е тръстиков превключвател, управляван от магнит, този магнит се обраства с мръсотия и утайки и губи подвижността си 02. Извадиха сензора от тръбата, развиха 4 самонарезни винта и сега има достъп до вътрешностите на сензора. ом и съберете всичко обратно. Изглежда, че той е посочил всички нюанси. Можете, разбира се, да сглобите адронен ускорител от кофа с котел и електрическа помпа „Газел“. Налейте лимонена киселина в кофа и закарайте всичко през котела, както аз изплаквам цялата система Но аз описах метода си.

Грешки на контролната платка

Контролната платка трябва да се разглежда като причина за проблеми с горещата вода, когато всички други проверки са неуспешни. Причината може да е неизправност в схемата за модулация на пламъка. Блокът за управление на котела постоянно регулира мощността на горелката в зависимост от условията и ако има неизправност на платката, котелът може спонтанно да се рестартира или изключи, когато достигне максималната си мощност, което в повечето случаи се изисква точно при подготовката на топлата вода режим.

Неправилната конфигурация все още е възможна като грешки на дъската. Но това се отнася само за онези случаи, когато след замяната му се появиха проблеми. Платките BAXI са универсални и изискват персонализиране за конкретен котел.

Италианските газови котли Baxi заемат солидно място на пазара на отоплително оборудване поради своята висока ефективност, стабилна работа дори при неблагоприятни условия и внимателна стилен дизайн

... Но въпреки тяхната висока надеждност,
понякога
при експлоатацията на котли Baksi
възникват неизправности
причинени от нарушение на работните условия или повреда на отделни елементи на котела. Най-често можете да ги премахнете сами, без да прибягвате до извикване на специалисти.

Линията газови котли Baksi включва редица модели, които се различават по обем, тип инсталация, функционалност. Освен това принципът на тяхната работа като цяло е сходен.

Най-популярните модели котли:

 • Бакси Луна
 • Baxi Slim;
 • Бакси Основна четворка
 • Baxi Main 24 fi (Baxi Mine 24 fi);
 • Бакси Нувола
 • Baxi EKO четири (Baxi Eko за, Baxi Ekofor).

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

По тип инсталация

газовите котли са разделени на
стена и под.
Стенен нагревател фиксиран

с помощта на специални скоби
на всяко удобно място,
което прави стенните модели много популярни. Затворените камери като Baxi Main 24 fi предлагат повишена ефективност и екологосъобразност в малък отпечатък.

Обем на охлаждащата течност

в топлообменника зависи от модела, в най-мощния той
достига 80 литра
.
По функционалност
модел
може да бъде едносхемен
- за отопление, или
двойна верига
- освен отоплителната система, те захранват и веригата за БГВ.

Работа

те могат
както на природен газ, така и на втечнен
, от цилиндри, което прави възможно инсталирането им в негазифицирани зони. Котли
напълно летлив
и изискват връзка с променливо напрежение.

Принципът на действие на газовото отоплително оборудване:

 1. Сензорите анализират температурата в помещението и при достигане на минималната стойност подават сигнал за включване на циркулационната помпа.
 2. Помпата се включва, създавайки вакуум във връщащата тръба, докато нагрятата вода навлиза в отоплителната система.
 3. Микропроцесорът подава сигнал за запалване на горелката с ниска мощност, тя постепенно се увеличава и охлаждащата течност се загрява до зададената от потребителя температура.
 4. Освен това котелът работи в режим на модулация - поддържа температурата в определените граници, като се включва, когато падне.

На всеки от тези етапи може да възникне неизправност, която котелът уведомява с помощта на кодирани грешки.

Възможни неизправности на котела Baxi Main за, Baxi Main 24 fi, Baxi Eco за:

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

 • горелката изгасва веднага след включване или по време на процеса на отопление (кодове за грешки e01, e04);
 • котелът не може да се запали;
 • възниква прегряване (код на грешка e02);
 • налягането на водата в системата пада (код за грешка e10);
 • в работата се чува чужд шум;
 • изскачане се появява в горивната камера;
 • охлаждащата течност не се загрява до зададената температура;
 • един от сензорите се повреди (може да се появят различни кодове за грешки).

Най-честите причини за появата на някои неизправности, според специалистите на сервизните центрове, могат да бъдат:

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

 • погрешно
 • грешки при свързване на котела към електрическата мрежа;
 • проникване на вода върху дъската, в горелката или в електрическата част на котела;
 • лошо качество на мрежовата вода или друг топлоносител;
 • рязък спад в налягането на газа;
 • мрежовото напрежение пада или недопустимо се увеличава.

Получените неизправности могат лесно да бъдат отстранени чрез настройка на котела, но понякога е необходимо да се обадите на специалист, който да замени частите на котела.

Принципи на работа

Газовите котли, като правило, имат два кръга - отопление и отопление на водата. Устройствата с двойна верига представляват съвкупност от няколко блока, отговорни за специфична функционалност на системата. И така, газовият блок е отговорен за запалването и изгарянето на горелката, което позволява на топлопроводимата течност да се затопли, водата се подава във водопровода и се осигурява необходимото налягане в мрежата, коминният блок излъчва продукти от горенето в околната среда, управляващият блок контролира работата на всички котелни системи.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Когато устройството се стартира с помощта на помпа, водата се изпомпва в системата, преминавайки през тръбите на топлообменника. Веднага след като течността попадне във водната единица, клапанът за подаване на газ се отваря и горелката се запалва. Процесът на затопляне на тялото на топлообменника протича равномерно и се контролира от температурни сензори.

Важно! Цикълът на отопление се контролира от сензори. Когато температурата на водата падне до определена температура, сензорите предават импулс към модула за управление, за да възобновят нагряването

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Когато горещата вода влезе в смесителя, се свързва датчик за дебит. От него се изпраща сигнал към таблото, след което се задейства трипътният вентил и преминава към отопление на водоснабдяването.

Как работи котелът?

За по-ясно разбиране на ситуацията трябва да разберете принципа на котела. Такива двуконтурни газови котли за стена като Baksi или Ariston се състоят от няколко компонента. В газовата част входящото гориво се изгаря, водната част осигурява подаването на загрята вода от топлообменниците към отоплителната система, част от димните отработени газове е отговорна за отстраняването на продуктите от горенето извън жилището.

След стартиране на котела помпата се включва, осигурявайки необходимото ниво на водата в системата и вентилът за подаване на газ се отваря. Топлоносителят се движи в топлообменник, който се нагрява от пламъка на горелката. Термостатът следи температурния режим в помещението, температурните сензори следят показанията на захранващите и връщащите тръбопроводи. Също така показания на показателите за налягане на горивото, охлаждащата течност във веригите, наличието на сцепление и горене.

В зависимост от настройките на потребителя, температурните сензори регулират режима на отопление на водата. Сензорът на връщащата тръба изключва котела в зависимост от постигането на необходимата температура, зададена за връщането. Системната помпа обаче не спира да работи, докато температурата на топлообменника не спадне.

Това е предвидено, така че водата да не кипи в него. Веднага след като охлаждащата течност се охлади до граничното ниво, електрониката ще изпрати сигнал за включване на изпомпването на водата и на газовия клапан. Целият процес ще започне отначало. Когато отворите крана в смесителя в двуконтурен котел, реагира датчик на потока, който информира електрониката за необходимостта от превключване на трипътния клапан в режим на отопление с топла вода.

Когато затворите крана за топла вода, той превключва обратно в режим на отопление. Някои производители предвиждат и двата топлообменника да се загряват периодично.

Отоплителният радиатор не се загрява

Най-често проблеми с нормалния топлообмен възникват в отоплителните радиатори. Това се дължи на специфичния им дизайн - охлаждащата течност не се движи по една тръба, както в транспортната линия, а се разпределя по няколко.

В какви случаи отоплителният радиатор не се загрява? Има няколко фактора, които пряко влияят върху правилната работа на батерията.

Въздушни брави в отоплението

Има няколко причини за появата на въздушни задръствания в отоплителната система - прекомерна температура, изпаряване на водата и т.н.

Важно е, че последицата от това е появата на места в линията, които не са пълни с охлаждаща течност. Най-често това са отоплителни радиатори

За да ги премахнете, е необходимо да инсталирате кран на Маевски - въздушен клапан, който освобождава излишния въздух от устройството.

Как да определите защо отоплителният радиатор не се нагрява добре? Най-простият метод е спадът на температурата на повърхността. На мястото на образуване на въздушна ключалка тя ще бъде много по-ниска, като по този начин ще се предотврати нормалното преминаване на охлаждащата течност. За да го премахнете, трябва да изпълните следните стъпки:

 • С помощта на отвертка или шарнирно рамо кранът на Маевски се отваря;
 • Добавете вода към системата, докато охлаждащата течност започне да изтича от крана заедно с въздуха;
 • Затворете подаването на вода.

След стартиране на отоплителната система повърхността на радиатора трябва да се нагрее равномерно. В противен случай повторете процедурата.

Неправилен монтаж и варовикови отлагания в тръбите

Ефективността на радиатора зависи от правилната инсталация на радиатора. Тя не трябва да е наклонена спрямо равнината на пода и стената. Ако това условие не е изпълнено, тогава неизбежно ще възникне въпросът - защо отоплителната батерия не се загрява.

За да проверите правилната инсталация на радиатора, можете да вземете стандартно ниво на сградата. Ако горната равнина на батерията има отклонения, трябва да се извърши повторна инсталация. Най-добре е да използвате нови подсилени опори за това.

Ако след това въпросът защо радиаторът на отоплението не се нагрява остава нерешен, препоръчително е да се промие отоплителната система. Този проблем е актуален за стари тръби и радиатори, изработени от стомана и чугун. С течение на времето върху вътрешната повърхност се натрупва варов слой, който предотвратява нормалното протичане на охлаждащата течност. Има няколко начина за извършване на процедурата за промиване:

 • Хидравличен. Към веригата на системата е свързана специална помпа, която създава голямо налягане на водата. Под действието на тази сила, скалата се разбива на малки фракции и се задържа във филтъра на помпата;
 • Химически. Специални добавки действат върху варовик, който губи своята еднородност и се отлепва от вътрешната повърхност. Впоследствие се извършва хидравлично промиване за отстраняване на остатъците от отломки.

Експертите препоръчват използването на изчерпателен метод за решаване на проблема, при който отоплителната батерия не се загрява. След проверка на правилната инсталация системата се промива и след това правилното пълнене с отворен кран на Маевски.

Ако двутръбната отоплителна система не се нагрява поради запушени тръби, трябва внимателно да изберете технологията за почистване. Химическо почистване не е разрешено за полипропиленови тръбопроводи.

Влияе ли охлаждащата течност върху качеството на отоплението

Почти всички производители на отоплителни устройства единодушно препоръчват да не се източва охлаждащата течност от системата, може би само в краен случай. И за това има обяснение.
Батериите може да са студени поради въздушни джобове. Всеки път, когато системата се запълва, се образуват кухини, пълни с въздух. Постоянната циркулация на охлаждащата течност постепенно отстранява въздуха от системата, изхвърляйки го през разширителния резервоар или изпускателните клапани.

Ето защо е по-добре да използвате стара охлаждаща течност за отопление. В резултат, дори ако първоначално дъното беше студено в батерията, горното беше горещо и секциите се различаваха по температурата на нагряване, с течение на времето ситуацията може да се нормализира поради постоянната работа на охлаждащата течност, без да я замества.

Оптималното решение е да се използва специален топлоносител. Той изяжда ръждата и изключва запушването на тръбите и радиаторите, което значително влияе върху преноса на топлина и равномерността на отоплението.

Ако независимите усилия за постигане на равномерно нагряване на радиатора не са работили, тогава очевидно не си струва да отлагате поканата на квалифициран водопроводчик.

Причината батериите в частна къща да не се загряват може да са редица фактори. Можем да разгледаме въпроса само като цяло. Има различни причини и те не винаги са очевидни. Понякога такава дреболия като дефектен кран или запушен комин може да се превърне в препъни камък. Въпреки това няма безнадеждни ситуации, основното е да се определи причината, поради която батерията не се загрява в частна къща, останалото е въпрос на технология.

Характеристики на газови котли Navien

Двуконтурното газово отоплително устройство Navien се откроява сред огромен брой конкуренти със своята компактност и атрактивен дизайн.

Дори и да се използва нискокачествен газ, при спазване на изискванията и препоръките на производителя, газовият котел Navien ще зарадва собственика с надеждна и дългосрочна работа на сложни и скъпи ремонти.

Газов котел Navien е в състояние да поддържа функционалност с падане на напрежението до 30%, спад на налягането на газ и вода в захранващите линии. Котлите Navien, независимо от типа, са оборудвани със системи, които гарантират непрекъсната работа при различни условия на работа. Системата против замръзване ще предотврати замръзването на водата през студения сезон.

Системата за управление е интуитивна и регулируема от разстояние. Конструкцията използва стоманени топлообменници, които гарантират висока ефективност и дълъг експлоатационен живот.

Използваният във веригата сензор за въздушно налягане осигурява пълно изгаряне на горивото, което води до икономия на разходи. Режимът за загряване на водата се включва едновременно с отварянето на крана за топла вода. Горелката се включва автоматично и когато кранът е затворен, системата се превръща в режим на готовност. Котелът загрява само вода за отоплителната система. Режимът зима-лято автоматично превключва системата към БГВ или обратно.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Котелът Navien има затворена горивна камера. Коаксиалната система за отвеждане на дим изключва проникването на продукти от горенето в жилищни помещения.

Широкият диапазон от температурни настройки, както стайни, така и топла вода, прави котела Navien конкурентен дори с представители от високи ценови категории.

Направи си сам ремонт на бойлер Baxi Видео урок

Пламъкът на горелката не достига максимална мощност

Неизправността може да бъде причинена от неправилна настройка на налягането в отоплителната система, неизправност на модулатора на газовия клапан или повреда на диодния мост.

Отстраняване: коригирайте системните параметри, като използвате инструкциите за експлоатация на котела.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Котелът се стартира и незабавно спира да работи

Причината е ниското налягане на газа в газопровода.

Отстраняване: намалете стойността на налягането на входящия газ до пет mbar (стандартно - двадесет и пет mbar).

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Слабо отопление в системата за топла вода

Причината за това е непълно отваряне на трипътния клапан или неговото счупване. За да потвърдите неизправност на клапана, оставете системата да се охлади, затворете спирателните кранове на отоплителната система, след което включете котела в режим на подаване на топла вода. Ако вентилът е повреден, тогава едновременно с отоплението на БГВ ще се появи отопление в отоплителната система.

По време на изгарянето в котела се чуват "изскачащи лъчи"

Такъв шум се появява поради: недостатъчно изгаряне на газа (изисква се регулиране на минималното налягане); промени в разстоянието от подаването на газ до запалителя по време на неточно транспортиране на котела baxi (трябва да регулирате размера на междина, като го настроите на 4-5 mm); прекомерна тяга (с помощта на амортисьор за намаляване на тягата в котела).

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Как да регулирате разликата между горелката и пилота

Отворете предния панел и го извадете напълно от котела. Извадете капака от отвора за проверка. Зад него е запалителят

За да промените размера на междината, е необходимо да развиете винта, на който е прикрепен запалващият електрод, след това да го извадите и внимателно да огънете електрода. След това го поставяме на място и затваряме капака на отвора.

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Рязко намаляване на температурата на охлаждащата течност във веригата

Причините за това са: запушване на филтри (необходимо е почистване или подмяна); повреда на тръби, радиатори, тяхното запушване или замръзване (неизправността трябва да бъде идентифицирана и заменена или почистена дефектната секция на тръбопровода).

Как да почистите първичния топлообменник със собствените си ръце (видео)

Ние източваме водата, като развиваме крана на котела вдясно. Ако е възможно, източете водата от отоплителната система. За почистване използваме устройство, наречено Jel. Свързваме тръбите на устройството с отоплителните тръби на baxi. Развиваме капака на устройството, наливаме почистващата течност.Включваме Jelly в електропреносната мрежа. В рамките на няколко часа използвайте копчето на устройството, за да превключите посоката на промивната течност "напред - назад". След два часа изключете устройството, затворете крана, за да източите водата от котела. Изваждаме маркучите, като се уверим, че промивната течност е стъклена обратно в устройството. Свързваме котела към системата, напълваме го с охлаждаща течност. Почистването на котела ще премахне котления камък от частите му и ще предотврати запушване и повреда.

Почистване на вторичния топлообменник (отоплителен кръг)

Използваме отново устройството за промиване. Свързваме го с котела, включваме го. Затворете крана за газ и отворете крана за топла вода. И след това изключваме устройството за почистване. По този начин течността ще се задвижва по късо съединение на системата.

Преди да инсталирате котела, неговата експлоатация и ремонт, не забравяйте да се консултирате със специалист. Въпреки всички положителни качества на котлите baxi, те, както и цялото оборудване, имат своя собствена граница на безопасност и експлоатационен живот. В тази статия разгледахме основните видове повреди и също така видяхме как да ремонтираме котли baxi със собствените си ръце. Желаем успех на вас и вашите котли.

Baksi е името, дадено на линия газови котли от италианска компания. Ако сте изправени пред задачата да осигурите комфортен микроклимат в стаята, тогава котлите Baksi са най-доброто решение. Инсталациите на този производител имат много предимства. Най-важното е, че котлите Baxi са икономични. Освен това те могат да работят дълго време и да не издават шум по време на работа. Тези устройства показват добра производителност по време на употреба и са лесни за използване. Разумната цена за това оборудване го прави достъпно за повечето потребители.

Чести неизправности и мерки за тяхното отстраняване

Пламъкът на горелката не достига максималната си мощност по време на работа на котела

Тази неизправност на газовия котел може да възникне поради неправилна настройка на налягането в отоплителната система. Също така такава повреда може да се появи при дефектен модулатор на газовия клапан. Друга причина за възникването му е повредата на диодния мост.

Отстраняване: необходимо е да настроите параметрите на системата, като използвате инструкциите за експлоатация на котела.

Котелът се стартира, но незабавно спира да работи

Тази неизправност на газовия котел може да възникне поради ниско налягане в газопровода.

Отстраняване: необходимо е да регулирате налягането на газа до 5 mbar.

Слабо нагряване на охлаждащата течност в отоплителната система

Отстраняване: Направете тест за налягане на газовия клапан. Шансовете са големи, че min и max са се провалили.

Режимът на модулация не работи

За да коригирате проблема, трябва да се извърши смяна на клапана.

Стойностите на температурния сензор стават неточни

За да премахнете този проблем, заменете стария сензор с нов.

Слабо отопление в системата за топла вода

Причината за тази неизправност може да е непълно отваряне на трипътния клапан. В някои случаи появата му е свързана с повреда на такъв клапан. За да се установи какво точно причината за неизправността се крие точно във клапана, е необходимо да изчакате известно време, докато системата се охлади. Тогава спирателните кранове на отоплителната система ще трябва да бъдат затворени. Когато това стане, котелът трябва да бъде включен за подаване на топла вода. Неизправността на клапана ще бъде потвърдена чрез нагряване в отоплителната система.

Когато инсталацията се задейства, се чуват "изскачащи"

Шумът може да се появи по няколко причини:

 • Недостатъчно налягане на газа;
 • Променено разстояние от подаването на газ до запалителя поради неточно транспортиране на котела Baksi.

За да премахнете този проблем, трябва да регулирате размера на празнината. Трябва да се настрои в рамките на 4-5 mm.

Как да регулирате разликата между горелката и пилота

За да направите правилната настройка на газовия котел Baksi, трябва да отворите предния панел и да го извадите напълно от котела. След това е необходимо да се отстрани амортисьорът от ревизионния отвор на инсталацията. Зад него можете да намерите запалител. За да промените размера на междината, развийте винта, с помощта на който запалващият електрод е прикрепен към котела. След това се отстранява и след това се прегъва внимателно. След това трябва да го инсталирате на първоначалното му място и след това да затворите амортисьора.

Температурата на охлаждащата течност във веригата е спаднала рязко

Основната причина за този проблем са запушените филтри. Те трябва да бъдат отстранени и почистени. В някои случаи може да се наложи да бъдат заменени. Причината може да е и повреда на радиатори или тръби. Ако тези отоплителни системи са замръзнали или запушени, е необходим ремонт. Зоната, където е открит дефектът, трябва да бъде почистена или заменена.

Как да почистите първичния топлообменник със собствените си ръце

Първата стъпка е източването на водата от инсталацията. За да направите това, развийте крана на котела отдясно. Ако е възможно, водата трябва да се източи от отоплителната система. За процедурата за почистване трябва да използвате устройство, наречено Jelly.
Тръбите на устройството трябва да бъдат свързани към отоплителните тръби на котела Baksi.... След това трябва да развиете капака на устройството и след това да излеете специална течност, предназначена за почистване. След това устройството е свързано към електрическата мрежа.
В продължение на няколко часа на устройството превключваме посоката на промивната течност в ръчен режим. Когато изминат два часа, устройството трябва да бъде изключено. След това развийте крана, за да източите водата. След това трябва да махнете маркучите. Но преди това трябва да се уверите, че течността е стъклена обратно в устройството... След това свързваме котела към системата. След това трябва да се напълни с охлаждаща течност. След почистване на котела, частите му трябва да бъдат обезмаслени. И това ще изключи запушването на системата и нейния отказ.

Направи си сам почистване на вторичния топлообменник (отоплителен кръг)

За да почистим вторичния топлообменник, ние също използваме устройство за промиване. Той трябва да бъде свързан към котела и след това да включите инсталацията. Газовият кран трябва да се завърти в затворено положение и да се отвори кранът за гореща вода. След това трябва да изключите устройството за почистване. Освен това течността ще циркулира по късо съединение.

Преди да инсталирате котела, трябва да се консултирате със специалист. Трябва също да се свържете с него в случай, когато котелът се нуждае от ремонт. Газовото оборудване Baksi, както всяко друго, има своя собствена максимална якост, поради което в определен момент ще се изисква ремонт на котел.

Основните проблеми са защо котелът не загрява вода

По-често неизправности на котела се откриват по време на отоплителния сезон, когато работят и двете вериги на устройството. Има два основни проблема, с които се сблъскват собствениците на монтирани на стена газови котли, като "Ariston":

 • всички котелни системи работят, устройството се включва, но загрява водата слабо или изобщо не се нагрява;
 • котелът не се стартира и в резултат на това не се подава топла вода.

Всеки от тези проблеми има свои причини и решения. За да отстраните проблеми, трябва да разберете какво е причинило и е причинило възникването им.

Преди да разберете причините за неизправността на устройството, трябва да разгледате ръководството за експлоатация, да прочетете инструкциите и да проверите правилните настройки и свързване на устройството.

Забележка! Съвременните газови котли са оборудвани с диагностична система, която открива неизправности и показва код на грешка на дисплея. Инструкциите за устройството ще ви помогнат да дешифрирате кодовете

Котелът не загрява батериите, но загрява водата

Ако са изпълнени всички изисквания и условия, трябва да се имат предвид най-честите причини за неизправности:

 • Блокиране.Експертите казват, че използването на нефилтрирана работна течност увеличава риска от запушване в тръбите на топлообменника. Получената скала намалява нейната топлопроводимост, което принуждава устройството да работи с прекомерен разход на енергийния носител. В този случай оптималният температурен режим не се постига дори при непрекъсната работа на устройството. Поради варовик, отложен в тръбите на топлообменника, металът претърпява корозивни промени, които могат да доведат до неговото скъсване.
 • Дефектна помпа. Циркулацията на охлаждащата течност може да бъде спряна поради натрупването на въздух, така наречения въздушен шлюз в помпата. Втора причина за неизправност на помпата може да бъде роторът, който е блокиран. Циркулационната помпа, която спира да функционира, може да доведе до прегряване на газовия котел.
 • Датчикът за дебита остана. Вътре в котела има сензор с форма на турбина, който прилича на малък вентилатор. Когато турбината се върти вътре в сензора, се генерира електрически импулс поради потока течност, който се подава към блока за управление. По този начин електрическата система разбира, че е необходимо да се загрее охлаждащата течност.
 • 3-пътен клапан е заседнал. Такава неизправност няма да позволи превключването на водоснабдяването от отопление към БГВ. Спиране на клапана може да възникне поради запушване, както на самата част, така и на газовия маркуч или филтър.
 • Недостатъчно налягане. Ако обемът на течността в системата не създава необходимото налягане, клапанът за подаване на вода не се отваря, което води до неуспех на запалването на горелката.

Неизправности в отоплителните котли

По принцип големите неизправности започват да се проявяват по време на отоплителния сезон, когато работят два кръга на котела - отопление и отопление на водата. Може да се случи изобщо да не започне или да не се загрее достатъчно добре. С изстрелването проблемът ще трябва да бъде решен отделно, но ако не загрява достатъчно водата, тогава причината може да е в запушването на топлообменника. Както знаете, качеството на водата в нашите системи далеч не е идеално и освен това малко от потребителите я инсталират пред котела. Така топлообменникът се запушва, което води до лоша работа на котела.

Ето най-честите неизправности на газовите котли, в случай че те слабо загряват водата:

 • периодично се изключва спонтанно,
 • пуши силно,
 • не развива достатъчно мощност,
 • вдига шум
 • запушен
 • помпата се е счупила.

Ако се случи, че газовият котел не загрява водата, тогава често причината се крие в образуването на варовик по стените на топлообменника, който, като се натрупва, става много издръжлив и не само понижава температурата на водата, но и намалява производителността на котела. Топлопроводимостта на котлен камък е десет пъти по-малка от металната, така че не е изненадващо, че котелът не загрява вода. Ако не предприемете никакви превантивни мерки, много скоро ще трябва да разглобите напълно котела и да отстраните механично отлаганията.

Само навреме може да помогне на този проблем и трябва да се прави редовно, особено ако пред котела не са монтирани филтри за почистване и омекотяване. За промиване се използват специални химикали, но те трябва да се използват с голямо внимание, тъй като те са еднакво разрушителни за варовините отлагания и за материала, от който е направен топлообменника. Най-добре е да поканите специалист за тази цел.

Препоръчва се превантивна поддръжка за безопасна и ефективна работа на газовия котел. Препоръчително е да правите това редовно преди началото на отоплителния сезон; не трябва да чакате ситуация, когато котелът не загрява водата. Този подход ще осигури дълъг експлоатационен живот и икономична експлоатация. Основният ремонт се извършва при необходимост от служител на сервизния център - строго е забранено да правите това сами.

Котлите Vailant са особено надеждни и безопасни.Разбивките на такова сложно оборудване трябва да бъдат отстранени от капитана. Но незначителните неизправности могат да бъдат отстранени сами, ако имате основно ниво на знания относно проектирането на отоплителни и отоплителни котли.

Повечето от неизправностите са показани на дисплея на котела. С тълкуването на грешките ще можете да разберете каква е причината за отказа на котела да загрява водата. Къде да започнем търсенето, ако отоплението на водата в котела Vilant не работи и индикаторът не показва грешка или може да се тълкува по различни начини?

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни