Котелно помещение в сутерена на частна къща - правила за подреждане

Устройство за котелно в сутерена

Така че е възможно или не

Често се задава въпросът: "Възможно ли е да инсталирате газов котел в мазето?" Отговорът е еднозначен и категоричен: можете. Единствените изключения са системите, които се доставят с втечнен нефтен газ (LPG), произведен от нефт.

Историята на този брой се простира от времето, когато разположението на котелните помещения в сутерена и сутеренните етажи беше наистина забранено поради широкото използване на пропан-бутан.

С преминаването към природен газ и котли със затворена камина обаче тази забрана беше отменена и сега могат да бъдат разположени до четири отоплителни или водогрейни газови котли с обща мощност до 200 kW, както и на таваните и покривите на еднофамилни къщи.

Важно! Това разрешение се отнася само за тези котелни помещения, които са построени и оборудвани в съответствие с изискванията на GOST, SNiP и други нормативни документи и норми.

Като цяло, като се вземат предвид спецификите на руския бюрократичен апарат, е по-добре да се изготви проект за бъдещата котелна централа и да се одобри във всички случаи предварително. Това е за предпочитане поради следните причини: ако дойдете в пожарната инспекция или друг надзорен орган за разрешение за вече построена и оборудвана котелна централа, ще бъдете изнудвани от факта, че тя ще трябва да бъде преработена или напълно затворена.

Това ще направи възможно искането на наистина непосилни подкупи, защото даването дори на прилична сума ще бъде по-лесно от възстановяването на котелно помещение или възстановяването му. От друга страна, ако донесете проект за бъдещо строителство, тогава няма да има какво да ви изнудва, длъжностно лице може да прави само мотивирани корекции и коментари, след като вземе предвид кои няма да има какво да прави, освен да одобри вашия проект.

Изисквания към помещенията

За да се постави котелно помещение в определено помещение, то трябва да бъде приведено в съответствие с определени изисквания.

Независимо къде точно се намира стаята, тя трябва да отговаря на следните параметри:

 1. Разстоянието от (височина на стаята) трябва да бъде най-малко 2 метра, оптималната височина - от 2,5 метра;
 2. Помещението трябва да е отделно, строго забранено е поставянето на оборудване в съседни и комбинирани с дневни;
 3. Площта на котелното се взема в размер на 4 квадратни метра на един котел, докато минималното разстояние от предната част на оборудването до противоположната стена не трябва да бъде по-малко от един метър;
 4. Оборудването трябва да бъде свободно достъпно от всички страни за нормална и удобна поддръжка и ремонт на всички части на системата;
 5. В котелното помещение трябва да се осигурят прозорци към улицата, чиято площ се взема в размер на 0,03 кв. метра на кубичен метър от стаен обем, но не по-малко от 0,25 кв. метри;
 6. Ширината на вратата не трябва да бъде по-малка от 80 см;
 7. Подът трябва да е равен и плътен, от незапалими материали. Най-добре е да направите циментово-пясъчна замазка, която след това може да бъде покрита с плочки или друг водоустойчив и огнеупорен материал;
 8. Стенните и таванните конструкции трябва да бъдат направени от негорими материали, довършителни работи - мазилка или плочки. В близост до камината стенните покрития, които могат да се запалят или да се влошат под въздействието на високи температури, трябва да бъдат покрити със специални екрани, изработени от негорими материали с топлоизолационно уплътнение;
 9. Входната врата трябва да има отдолу или междина между завесата и пода с площ най-малко 0,02 кв. метри;
 10. В помещението трябва да има захранваща и изпускателна вентилация;
 11. По-добре е достъпът до котелното да се ограничи до кръга на лицата, които са пряко ангажирани с поддръжката или ремонта на оборудването. Проникването на деца и неупълномощени лица в котелното е неприемливо.

Важно! Всички тези изисквания са продиктувани от обективни причини и са насочени към поддържане на вашата безопасност и нормални условия на работа на отоплителното оборудване. Разходите за игнориране на тези правила могат да бъдат твърде високи, до извънредни ситуации, аварии и пожари.

Ако говорим за обема на помещението за пещта, тогава това има значение само за котли с отворена горивна камера. За блокове със затворена запечатана камина обемът на помещението не е стандартизиран. Между другото, повечето съвременни котли имат затворени пещи, но ако вашето устройство е оборудвано с отворена система, тогава таблицата ще ви помогне:

За да се определи обемът, е достатъчно да се умножи площта на стаята по височината на нейните тавани. Топлинната мощност на оборудването винаги е посочена в техническата документация.

Изисквания за комуникация

За нормална работа на отоплителната стая тя трябва да бъде оборудвана с всички необходими комуникации.

Помещенията трябва да бъдат снабдени с газ, канализация, отопление, водоснабдяване и електричество, които отговарят на следните изисквания:

 • Електрическата мрежа трябва да бъде еднофазна, номинално напрежение - 220 V, максимален ток - 20 А. Не забравяйте да инсталирате индивидуален прекъсвач (бензиностанция) и да направите заземяване. Изолацията на проводниците трябва да бъде надеждна и да отговаря на изискванията на GOST;
 • За всеки монтиран котел е монтиран затварящ блок на газопровода;
 • Доставеният водопровод трябва да бъде свободно свързан към системите за топло водоснабдяване на къщата, както и към отоплителната система;
 • Системите за водоснабдяване, котлите и комините, както и вентилационните системи трябва да могат да отвеждат кондензат и остатъчна влага в канализацията. Това е особено важно за аварийните системи за оттичане на вода;
 • Всички параметри на доставените комуникации (налягане на водата, налягане на газа в електрическата мрежа) трябва стриктно да отговарят на държавните стандарти.

Важно! Преди да закупите и инсталирате котелно оборудване, трябва да се уверите, че параметрите на вашите комуникации отговарят на изискванията, които производителят предлага за тези комуникации. В противен случай вашето оборудване ще работи необичайно и може бързо да се влоши и само нормалната употреба отговаря на условията за гаранция.

Котелно помещение в сутерена на частна къща изисквания

Изисквания на мазето за котелно помещение

Поставянето на газов котел в жилищен район не е добра идея. Това е извънгабаритно оборудване и до него трябва да имат достъп само възрастни, които знаят как да боравят с него. Следователно котелно помещение в мазето е най-добрият вариант.

В това видео ще разгледаме как да оборудваме котел в частна къща:

Изисквания към помещението за котелното

Помещенията са обект на определени изисквания, строителни норми и стандарти, които трябва да се спазват. Това се дължи на необходимостта да се осигури високо ниво на сигурност и лекота на управление на всички комуникации. На първо място е необходимо да се ограничи достъпът до помещенията на лица, които не участват в строителството. Това важи особено за деца и домашни любимци.

Котелно помещение в сутерена на частна къща, основни изисквания:

 1. Разстоянието от пода до тавана трябва да бъде в диапазона 200-260 cm.
 2. Котелното трябва да бъде разположено възможно най-далеч от жилищните помещения.
 3. Забранено е инсталирането на газово оборудване в стая до хола.
 4. Броят на котлите се изчислява според принципа: 1 котел на 4 м2 площ.
 5. Между стената и котела трябва да има разстояние от 1 метър.
 6. Инсталирайте основното оборудване по такъв начин, че лицето, което го обслужва, да може да дойде от двете страни за извършване на поддръжка и ремонт. Оптимално е нищо да не се намира по-близо от 1 метър.
 7. Стаята трябва да има прозорец с изглед към улицата. Размерът му трябва да бъде най-малко 0,25 м2.
 8. Вратата на котелното трябва да осигурява безопасен изход. Оптималната ширина е най-малко 80 cm.
 9. Като подова настилка трябва да се използва циментова замазка. Това ще осигури достатъчна якост, за разлика от линолеум, ламинат и други горими материали. Можете да поставите плочки или друг специален огнеупорен материал.

Оборудвайте мазето като стая за отоплителен котел

 1. Стените с таван също трябва да бъдат направени от огнеупорен материал - плочки или мазилка.
 2. За да се предотврати запалването на материали в близост до котела, трябва да се използват щитове с изолационен материал.
 3. На входа, на вратата, трябва да направите вентилационен отвор. Като правило той се намира в долната част на стената.
 4. Котелното трябва да има захранваща и изпускателна вентилация.

Всички тези изисквания ще осигурят безопасност. Те са създадени така, че хората да могат да напускат помещенията своевременно в случай на извънредна ситуация. Като правило котелното в сутерена е малка стая, така че има много условия, които могат да допринесат за инициирането и разпространението на пожар. Трябва да се направи всичко, за да се сведе до минимум рискът.

Строителни разпоредби

В строителните норми и правила (SNiP) има разпоредби, които уреждат местоположението на всички елементи на оборудването. Според тях в мазето трябва да се монтира затворен котел. Той улавя въздух от улицата, което опростява конструкцията и намалява риска от пожар.

В параграфите на строителните норми, освен установените разстояния на помещението, има ограничение за инсталиране на оборудване. Газовият котел трябва да се монтира на височина 80-160 см. 100 см трябва да останат до тавана.Основни насоки: SNiP II-35-76, SNiP 2.04.14-88.

Нормите на правилата за инсталиране, налични в SNiP, периодично се променят. Ето защо, преди строителството, трябва да се свържете с компетентни отоплителни инженери за съвет. Те ще направят корекции, ако е необходимо, и ще ви посъветват как да инсталирате оборудването.

Изборът на отоплителни устройства

Оптималната работа на системата е невъзможна без необходимите комуникации за оборудването. Инсталирането на котелно помещение в частна къща е сложен процес, за изпълнението на който е необходимо да се грижи за доставката на газ, водоснабдяване, канализация и електричество.

На първо място, трябва да се погрижите за провеждане на еднофазна електрическа мрежа, която има стандартно номинално напрежение и максимален ток от 20 А. Друго важно условие е висококачествената изолация на проводника, заземяването и инсталирането на машината.

Ако на пода на мазето има един котел, тогава един затварящ блок ще бъде достатъчен. Инсталиран е на газопровода. Когато инсталирате два котла за всеки блок, ще трябва да използвате отделен изключващ модул.

Трябва да се внимава да се свърже водоснабдяването към общата система за водоснабдяване и отопление. Това ще ви позволи да използвате котелното помещение, ако трябва да извършвате друга работа.

Кондензът се събира във водоснабдителната система, вентилацията, комина и котела, поради което е необходимо да се използва устройство, което премахва излишната влага. Този въпрос не може да бъде пренебрегнат, тъй като държавните стандарти съдържат регулирани показатели за котелни помещения в мазето.

Монтирана на стена котелна инсталация

За мазето на къщата има газови котли за стена и под. И двете имат свои предимства и недостатъци.Най-често се използват стенни котли, въпреки че те изискват много труд за монтаж.

Основното условие за фиксиране на котела е сигурно фиксиране. Между котела и другото оборудване е необходимо да оставите пространство от поне 20 см. Между стената и инсталацията се изисква отстъп от 2-3 см. Котелът може да се монтира и над друго налично оборудване.

Монтажът на стенен котел трябва да започне чрез събиране на всички необходими елементи: инструкции, скоби, крепежни елементи, клещи, отвертки и други инструменти. Производителите на котли са задължени да поставят техническа табелка с данни върху оборудването. Те трябва да се сравняват с написаните в инструкциите.

Ако стената, към която е монтиран котелът, е направена от дърво или друг материал, който е лесно запалим, тогава е необходимо да се използва топлоизолационен материал. Дебелината му трябва да бъде най-малко 3 мм.

Следващата стъпка е инсталирането на скобите. Тук е задължително да се използват дюбели. Инструкциите имат схема, според която трябва да се извършат всички действия. След това трябва да фиксирате лентите върху котела. Различните производители предлагат свои собствени начини. Необходимо е да се действа според инструкциите. В повечето случаи се използват самонарезни винтове.

Преди да закачите котела върху скобите, измийте тръбите на уреда. За това се използва струя студена вода. Това елиминира частиците, които влизат в системата, когато оборудването е създадено или транспортирано.

Котелът е окачен на скобите с помощта на специална шина. Тази точка също е предписана в инструкциите. След като инсталирате оборудването на място, трябва да се уверите, че то е в хоризонтално положение, без изкривявания.

За да се предотврати запушването на котела по време на работа, е необходимо да се намери тръба, водеща към топлообменника и да се свърже филтриращ елемент към него. От двете страни на този филтриращ елемент има сферични кранове, които позволяват спирането на водата.

Монтирана на стена котелна инсталация

За тези, които са решили да инсталират котела със собствените си ръце, ние сме съставили инструкция:

 1. Избор на място за монтаж
  ... Разстоянието от други устройства не трябва да бъде по-малко от 20 сантиметра, разстоянието между котела и стената се взема от 30 до 50 мм, в зависимост от мощността (посочена в инструкциите). Устройството може да се инсталира над други устройства или каскада, ако има няколко от тях;
 1. Проверка на пълния комплект оборудване
  ... Намерете инструкции, шаблон за монтаж или схема за монтаж, скоби за стена и фиксиращи ленти;

 1. От вътрешната страна на предния капак на устройството намираме идентификационна табела и сравняваме всички технически характеристики на устройството, посочени в него, с тези, посочени на опаковката. След като се уверим в правилната конфигурация, ние продължаваме с инсталацията;
 1. Ако стената се състои от дърво или друг горим материал, тогава между нея и котела трябва да се постави защитен материал с дебелина най-малко 3 mm, а разстоянието от устройството до стената трябва да бъде най-малко 45 mm;

 1. Закрепваме скобите към стената с помощта на дюбели съгласно схемата, предложена от производителя
  ... Височина на монтаж на котела - 0,8 - 1,6 m над нивото на пода;
 1. Закрепваме монтажните ленти към устройството.
  Те могат да бъдат прикрепени по различни начини в зависимост от модела на устройството и производителя. Най-често се използват болтове, винтове или скоби;
 1. Изплакваме всички тръби на котела и отоплителната система с вода, за да отстраним частиците, попаднали в системата по време на монтажа и производството на устройството;
 2. Окачваме котела с лента за закрепване върху скобите в съответствие със схемата на закрепване
  ... Проверяваме пространственото положение на единицата: тя трябва да бъде строго хоризонтална, в противен случай могат да възникнат проблеми в работата;
 1. Монтираме ъглови мрежест филтър върху водопроводната тръба към топлообменника, което ще предотврати запушването на устройството. Оборудваме филтъра от двете страни със сферични кранове за удобство на ремонта и поддръжката;
 1. Свързването и пускането в експлоатация на уреда се извършва от упълномощени служители на лицензирани организации след проверка на съответствието на оборудването с приетите стандарти.

Важно! Само компетентните представители на държавните служби трябва да извършват свързването на газови тръби, както и проверката и пускането на оборудването. Самосвързването няма да се счита за правилно, дори ако е напълно в съответствие с разпоредбите.

Изход

Монтирането на котелно помещение в сутерена на жилищна сграда е напълно приемливо решение. Помещението е приведено в съответствие с изискванията на GOST и е инсталирано оборудване. За по-пълно изживяване препоръчваме видеоклипа в тази статия.

Отдавна е известно, че жилищните помещения не са най-доброто място за намиране на газов котел. В този случай най-доброто решение изглежда да се постави този много газов котел в мазето на къщата. Но какви са изискванията за котелно помещение? Как да се гарантира, че се спазват всички SNIP и държавни стандарти?

Може ли котелът да се монтира в мазето?

Днес много собственици на къщи в страната инсталират газов котел в мазето. Но има и изключения. Така че котелът не трябва да се поставя, ако системата работи на базата на втечнен нефтен газ, произведен от нефт. В продължение на много години държавните стандарти забраняваха котелните помещения да бъдат разположени в мазето на частна къща, тъй като системите за втечнен нефтен газ се използват навсякъде.

Можете да поставите отоплителната система в мазето. ако спазвате необходимите изисквания.

След като се осъществи общия преход към природен газ и специални котли, изискванията за забраната бяха отменени. Сега в сутерена и на сутерена е разрешено да се монтират не повече от 4 газови котли (водно отопление или тип отопление), чийто общ капацитет не надвишава 200 kW. Ако е необходимо, е позволено да се монтира газов котел дори на тавани.

Не забравяйте, че преди да инсталирате газов котел във вашата къща, трябва да одобрите проект за котелно помещение. Това трябва да се направи, преди да поставите котела и да стартирате системата, тъй като в бъдеще са възможни сериозни проблеми с пожарната инспекция, където може да се наложи възстановяване или демонтиране на котелното помещение. Освен това този подход ще ви позволи да се предпазите от факта, че невнимателните инспектори ще изискват подкуп. Ако проектът е представен предварително, тогава длъжностните лица извършват определени корекции по него без никакви проблеми, които трябва да бъдат взети предвид и коригирани на практика.

Какви трябва да са помещенията?

След като сте решили да направите котелно помещение в сутерена на къщата, е необходимо да се вземат предвид някои от изискванията, които обикновено се налагат на такива помещения. Независимо от местоположението на бъдещото котелно помещение се прилагат следните стандарти и изисквания:

 • Височината на помещението трябва да бъде повече от 200 см. Идеалният вариант е 250 см.
 • Помещенията трябва да бъдат отделени от дневните. Инсталирането на газово оборудване в помещение, прилежащо към хола, е забранено.
 • 1 котел (от всякакъв тип) в котелното трябва да има поне 4 м2 пространство. Освен това системата трябва да бъде разположена на повече от 1 м от стената.
 • Необходимо е да се осигури пълен достъп до която и да е част от газовия котел от всяка страна, така че, ако е необходимо, да може бързо да се изключи или поправи.
 • Котелното трябва да има прозорец с изглед към улицата. Размерът на прозореца не може да бъде по-малък от ¼ m2. Най-добрият вариант е 0,03 м2 на м3 от помещението.
 • Вратата на котелното помещение трябва да е удобна и безопасна (най-малко 80 cm широка).
 • Подовата настилка трябва да бъде направена от циментова замазка, за да бъде подът здрав. Не се препоръчва полагане на линолеум, ламинат или други горими материали.Идеалният вариант е облицовката на пода и покриването му със специални огнеупорни материали.
 • Повърхностите на стените и таваните също трябва да бъдат изработени от огнеупорни материали и да бъдат завършени с плочки или мазилка. Ако в близост до камината има материали, които потенциално могат да изгорят или да се влошат под въздействието на температурата, те трябва да бъдат покрити с екрани с изолационен материал.
 • При входната врата към котелното се изисква да се предвиди наличието на вентилационен отвор, който обикновено се намира в самото дъно на крилото на вратата.
 • Задължително изискване е устройство в вентилацията на котелното помещение от захранващ и изпускателен тип.
 • Също така, изискванията за инсталиране на котелно помещение в сутерена предвиждат ограничаване на достъпа до помещенията за лица, които не участват в ремонтни дейности или поддръжка на инсталираното там оборудване. Забранен е достъпът на деца и домашни любимци до котелното помещение.

Всички изисквания, които са описани по-горе, са предназначени, на първо място, да осигурят високо ниво на сигурност за живот в частна къща. Освен това те ви позволяват да управлявате отоплителното оборудване по оптимален начин. Ако тези изисквания бъдат пренебрегнати, тогава рисковете от инцидент, пожар и други извънредни ситуации се увеличават сериозно. В повечето случаи котелното е малко помещение, поради което, когато условията са благоприятни за избухването на пожар, там се появява доста бързо.

Стенните и подовите настилки трябва да бъдат негорими.

Изискванията за обема на котелното се прилагат само ако котелът има отворена камина. Ако пещта на котела е затворена, тогава обемът на котелното може да бъде всеки. Повече от 90% от съвременните котли имат запечатана пещ, но ако използвате стара единица, тогава обемът на помещението трябва да бъде както следва: 7,5 м3, 13,5 м3, 15 м3 с отоплителна мощност на котлите до 30 , Съответно 30-60 и 60-200 kW.

За да определим обема на помещението, умножаваме площта на котелното в сутерена по разстоянието от пода до тавана. В ръководството за газово оборудване винаги има индикация за топлинната мощност на котела. Модерен газов котел в сутерена на къщата може да бъде поставен при всякакъв обем на стаята. Ако котелното ще се намира в сутерена, мазето или приземния етаж на сграда, е необходимо да се предвиди изход към улицата. В случай, че трябва да се направи друг вход от къщата, вратата там трябва да бъде завършена с противопожарни материали.

Когато сградата вече е построена и не беше възможно да се намери подходящо помещение за котелното помещение, не се препоръчва да се разпределят дневни за тези нужди. Най-добрият вариант в този случай е изграждането на отделна сграда. В същото време трябва да вземете предвид някои от правилата и ограниченията, които са описани по-горе.

Изисквания за котелно помещение

 1. Какви са изискванията за котелно помещение, ако планирате да поставите котел на твърдо гориво или печка, оборудвана с топлообменник на сутерена?


На снимката - печка, оборудвана с топлообменник в мазето на вила

Инструкциите за инсталиране на топлинно оборудване, въведени през 1996 г. в параграф 4.2, показват, че капацитетът на котел или друг източник на топлина, когато е инсталиран в мазе, не трябва да надвишава 350 kW.

Освен това:

 • Височина на тавана - 2,5 метра или по-висока;
 • Огнеустойчивостта на стените е най-малко 0,75 часа;
 • Котелното трябва да има естествена светлина. Площта на прозореца (виж Прозорци в мазето: размери, конфигурация и монтаж) трябва да бъде най-малко 0,03 квадратни метра на кубичен метър от стаята;
 • Вентилационната система трябва да осигурява отработен газ в обем, който осигурява пълно обновяване на въздуха 3 пъти на час, и приток в същия обем, коригиран за разхода на въздух по време на изгарянето на горивото.

Забележка: няма ограничения за площта и обема на котелното помещение, когато те са поставени в мазето.Документът посочва само, че помещението трябва да осигурява лесен достъп до оборудването, намиращо се в него.


Размерите на котелното в сутерена не са регламентирани

 1. По-строги ли са изискванията към котелното, ако се планира да се монтира газов котел на сутерена?

Отговорът може да бъде намерен в параграф 6.18 от SP 42-101-2003:

 • Височината на тавана с мощност на газово оборудване по-малка от 60 киловата може да бъде намалена до 2 метра, с по-висока мощност минималната му стойност е 2,5 метра;
 • Изискванията за вентилация и за площта на прозорците напълно съвпадат с описаните по-горе;


Светлинен прозорец в мазето на котелно газово помещение

 • Огнеустойчивостта на ограждащите стени не трябва да бъде по-малка от 45 минути;

Справка: такава огнеустойчивост се осигурява, например, от тухлена зидария с дебелина 25 сантиметра (тухла).

 • С капацитет на газово оборудване от 150 киловата и повече, котелното в мазето трябва да има отделен изход.

Ако планирате да инсталирате газов котел в мазето, изискванията на SNiP 42-01-2002 също ще трябва да бъдат взети под внимание: независимо от капацитета на оборудването, в котелното трябва да присъства система за контрол на замърсяването с газ които могат автоматично да изключат подаването на газ.


Устройство за система за контрол на газа

Комуникации

Оборудваното за котелното помещение трябва да има всички необходими комуникации за оптимална работа на системата. Котелното помещение на частна къща трябва напълно да отговаря на доста строги изисквания: там е необходимо да се въведе не само газ и вода, но и канализация с електричество. Освен това при осъществяване на комуникации трябва да се спазват следните изисквания:

 • Необходимо е да се инсталира еднофазна захранваща мрежа със стандартно номинално напрежение и максимален ток от 20 А. Също така трябва да се инсталира заземяване и автоматично устройство. Освен това не забравяйте за висококачествената изолация на проводниците.
 • Ако е инсталиран един котел, тогава е достатъчно инсталирането на един изключващ блок, който е поставен на газопровода. Когато има 2 или повече котли, всеки от тях трябва да инсталира свой собствен изключващ модул.
 • Водоснабдяването в котелното трябва да работи в една и съща система с подаването на топла вода на сградата и отоплителната система. В този случай котелното се превръща в помещение, в което можете да инсталирате не само котел, но и да извършвате всякакви работи.
 • Във водоснабдителните системи, вентилацията, както и в комини и котли се изисква да се осигури устройство за елиминиране на кондензат и друга влага. Това е много важен момент за система за незабавно източване на вода.
 • Държавните стандарти ясно регулират индикаторите за комуникация за котелните помещения на сутерена, така че е препоръчително да се запознаете с тях, преди да започнете работа.

Характеристики на врати, които се използват за котелното помещение

Ако котелното е отделно помещение във вилата, съгласно стандартите, вратата трябва да е от огнеупорен материал и да издържа на огъня най-малко 15 минути. По правило това са метални врати.

Ако вратата от котелното отива директно към улицата, тогава според SNiP тя трябва да бъде „слабо подсилена“. Това се основава на факта, че по време на взривната вълна рамката на вратата ще бъде изцедена и експлозията ще се втурне в улицата, а не по стените на сградата. Друго предимство на такива врати е изходът за свободен газ.

Обикновено вратите, предназначени за котелни помещения, имат решетка отдолу, позволяваща на свежия въздух да тече в помещението.

Монтирана на стена котелна инсталация

Ако искате да инсталирате газов котел за частна къща със собствените си ръце, тогава първата стъпка е да изберете вида на оборудването: подов или стенен котел. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Фиксирането на котела към стената трябва да бъде възможно най-надеждно.

 1. Избор на място за монтаж.За момента е необходимо да се предвиди, че за друго оборудване разстоянието от стената на котела трябва да надвишава 20 см. Освен това от стената ще трябва да се направи малко отстъп от 30-50 мм (в зависимост от мощността на котела). Разрешено е да се монтира котелът на стената над друго оборудване, разположено в сутерена на къщата, ако в котелното има няколко блока.
 2. Преди инсталацията е задължително да проверите дали всички необходими елементи за работа на място: инсталационен проект, инструкции, монтажни скоби, винтове и т.н.
 3. На капака на котела трябва да се постави плоча с всички технически характеристики на уреда. Преди инсталирането е необходимо да проверите посочените цифри с тези, показани в инструкциите и на опаковката. Ако всичко съвпада, можете да започнете да редактирате.
 4. Ако стените на сутерена на къщата са направени от дърво или друг материал, който е изложен на огън, тогава между стената и блока трябва да се монтира щит от изолационен материал с дебелина 3 mm или повече. Освен това се изисква да се осигури разстояние от котела до стената от 50 мм.
 5. След това скобите са прикрепени. Най-добре е да фиксирате скобите с дюбели. Инструкциите винаги посочват схемата, според която е най-добре да направите това. Трябва да се отбележи, че монтираният на стена котел се препоръчва да се монтира съгласно правилата на височина 80–150 см над пода.
 6. След това монтажните ленти са прикрепени към котела. Закрепването може да се извърши по различни начини (всичко ще зависи от спецификата на устройството и производителя). Като правило се използват обикновени болтове или самонарезни винтове. В този случай няма да има неразбираеми подробности.
 7. Преди да закачите котела върху скобите, е необходимо да изплакнете всички тръби на устройството със студена вода, за да се елиминират частиците от тях, които са влезли в системата по време на производството и транспортирането на оборудването.
 8. Котелът трябва да бъде окачен на предварително инсталираните скоби с помощта на фиксиращата шина. Това се прави, както е посочено в инструкциите, предоставени от производителя. Котелът трябва да бъде поставен хоризонтално, в противен случай могат да възникнат проблеми при работа.
 9. Намираме тръба, която подава вода към топлообменника, след което монтираме специален филтър върху нея, за да предотвратим запушването на котела по време на работа. Филтърът от двете страни трябва да бъде оборудван със сферични кранове, с помощта на които, ако е необходимо, можете бързо да ремонтирате и обслужвате оборудването.
 10. Газовите котли се свързват и пускат в експлоатация само от лицензирани служители на съответните компании, така че това не може да се извърши самостоятелно.

Котелното на селска къща може да има няколко котла наведнъж, ако например къщата е многоетажна или голяма или е необходимо отопление на съседни стопански постройки (гараж, плевня и др.). В този случай изискванията леко се променят.

Монтаж на подов газов котел в сутерена на вила

Подовият котел трябва да бъде здраво закрепен към пода на стаята. За да го инсталирате, препоръчително е да направите бетонна подложка и да поставите котела върху нея. Алтернатива на изливането на бетонна подложка може да бъде инсталирането на подова рамка за газов котел.

Котелът трябва да се монтира строго хоризонтално: точността на инсталацията трябва да се проверява с ниво. Някои модели газови котли са оборудвани с удобни винтови крачета, които ви позволяват точно да инсталирате устройството дори на неравна повърхност.

След това във водопровода трябва да се монтира филтър, подаващ вода към топлообменника на котела, за да се предотврати навлизането на примеси и частици в системата заедно с вода. Освен това водопроводната тръба трябва да бъде снабдена с кран, който да спира подаването на вода към топлообменника.

Когато инсталирате подов газов котел, той трябва да бъде лесно достъпен. Това означава, че такъв котел не може да се монтира близо до стена.

Свързването на комуникации (комин, захранващи и изходящи водопроводни тръби) към газов котел е решаващ етап от инсталацията. След завършване на инсталацията е задължително да се провери херметичността на всички възли и връзки. Забранено е да се свързвате самостоятелно с газовия котел: това трябва да се направи от специалист на съответната държавна организация.

Подова инсталация на котел

Преди да започнете инсталирането на модула, е необходимо да подредите фундаментна възглавница или опорна рамка за него. Котелното в сутерена, като цяло, може да бъде завършено както искате. Освен това в същото време се подготвя място за свързване на тръбопровода и комина.

Ако вашият опит не е достатъчен за извършване на монтажни работи, доверете се на специалистите.

 1. Котелът се монтира на предварително подготвено място. Много единици са оборудвани с удобни винтови крачета, с помощта на които е необходимо да настроите котела хоризонтално.
 2. След проста инсталация на котела е необходимо да го свържете към връщащите и захранващите тръби, което ще доведе до циркулационната система на блока. Ако газовият котел е двуконтурен, тогава е необходимо да приведете водопровод към топлообменника и да извършите гъвкави тръбопроводи на системата. Освен това на връщащата тръба трябва да се монтира филтър за почистване, за да се предотврати навлизането на ръжда в оборудването.
 3. Освен това котелът е свързан към системата за подаване на газ и комина. В повечето случаи тези работи се извършват от професионалисти, а не от собствените им ръце, тъй като на този етап има много технологични характеристики на оборудването, които трябва да се предвидят по време на монтажа.
 4. Веднага след като всички монтажни работи приключат, препоръчва се още веднъж да се провери херметичността на всички шевове и фуги на котела. Обикновено за това се използва сапунен разтвор, който се нанася върху ставите.

Както при стенен котел, всички работи по свързване и пускане в експлоатация трябва да се извършват само от професионалисти. Това е гаранцията, че ще бъдат изпълнени всички необходими изисквания.

Svarog (експерт по Builderclub)
Здравейте. Съществува SNiP 42-01-2002 "СИСТЕМИ ЗА ДИСТРИБУЦИЯ НА ГАЗ" съгласно стр. 7.1

„Забранено е поставянето на оборудване, използващо газ (природен газ и пропан-бутан) в помещенията на сутерена и сутеренните етажи на сгради (с изключение на еднофамилни и блокирани жилищни сгради), ако възможността за такова поставяне не е регламентирана от съответните строителни норми и разпоредби. " По-лесно е, ако къщата е частна и за 1-2 семейства, тогава можете. Това е само в стария SNiP 2.04.08-87 * "Газоснабдяване" имаше допълнителни изисквания за помещенията за инсталиране на котли, където те бяха прехвърлени сега - не знам, но ви съветвам да ги издържите, тъй като инспекционните органи все още го използват активно:

„П. 6.29. При инсталиране в кухнята газова печка и бойлер за съхранение, газова печка и отоплителен котел или отоплително устройство, както и газова печка с вградени устройства за отопление на вода (отопление, захранване с топла вода), обемът на кухнята трябва да е с 6 m 3 повече от обема, предвиден в т. 6.29.

6.42. Помещението, предназначено за поставяне на газов бойлер, както и отоплителен котел или отоплително устройство, отстраняването на продуктите от горенето, от което е предвидено в комина, трябва да има височина най-малко 2 м. Обемът на помещението трябва да бъде най-малко 7,5 m 3 при инсталиране на едно устройство и не по-малко от 13,5 m 3 при инсталиране на два нагревателя.

6.43. Кухнята или помещенията, в които са монтирани котли, уреди и газови бойлери, трябва да имат вентилационен канал. За въздушен поток в долната част на отвора на вратата или стената в съседното помещение трябва да се предвиди решетка или междина между вратата и пода със свободно напречно сечение най-малко 0,02 m 2.

6.44.Не е разрешено поставянето на всички газови уреди в сутеренни етажи (в мазета), а в случай на газоснабдяване с пропан-бутан - в мазета и сутеренни етажи на сгради с каквото и да е предназначение.

Забележка. Изискванията на настоящия параграф не се прилагат за жилищни сгради, собственост на граждани на базата на лични права на собственост, ако мазетата на тези къщи имат естествено осветление и те са снабдени с газ от природен газ.

6.29. Монтажът на газови печки в жилищни сгради трябва да бъде осигурен в кухни с височина най-малко 2,2 м, с прозорец с отдушник (транец), изпускателен вентилационен канал и естествено осветление. В същото време вътрешният обем на кухненските помещения трябва да бъде, m 3, не по-малко: за газова печка с две горелки ... 8 m 3, за газова печка с три горелки ... 12 m 3, за газова печка с четири горелки ... 15 m 3.

6.31. Ако е невъзможно да се изпълнят тези изисквания, инсталирането на газови печки в помещенията може да бъде разрешено във всеки конкретен случай в съгласие с местния орган за санитарна инспекция.

6.35. Не е позволено да се предвижда инсталирането на повече от два бойлера за съхранение или два малки по размер отоплителни котли или две други отоплителни устройства в една стая. "

За височината на уплътнението и захранването вижте SNiP 42-01-2002 "СИСТЕМИ ЗА ДИСТРИБУЦИЯ НА ГАЗ" раздел 5 "Външни газопроводи".

отговарям

Днес много ниско строителни компании предпочитат да строят вили с мазе. Тази опция е препоръчителна, тъй като може да помогне за решаването на някои функционални задачи. Тук можете да оборудвате гараж, пералня, котелно помещение, сауна, басейн и много други.

Въпросът къде да оборудваме котелно помещение за отопление на частна къща е много актуален. Ако се намира в сутерена, това освобождава от необходимостта да се изгради отделно помещение за тези цели. Друго предимство на това местоположение на котелното ще бъде, че няма да има излишни топлинни загуби от тръбите, които отиват към къщата, когато се подрежда котелното в отделна сграда.

Поставянето на котелно помещение в мазето е възможно само ако разпределеното помещение отговаря на определени изисквания:

 • трябва да се монтира система за захранваща и изпускателна вентилация;
 • таваните трябва да са най-малко 2,5 метра;
 • преградите на стаята трябва да бъдат направени от огнеупорен материал;
 • обемът на помещението трябва да бъде най-малко 15 кубически метра. м.;
 • трябва да има отделен директен изход навън;
 • трябва да се осигури свободен достъп до цялото оборудване на котелното.

Възможно ли е или не

 1. Позволено ли е да се постави котелното в мазето?

Да. SNiP 2-35-76, в сила и до днес, директно показва, че е разрешено да се проектират вградени котелни помещения във вените на къщите, при условие че те загряват водата до температура не по-висока от 115 ° C.

 1. Възможно ли е да поставите газови котли в мазето?

В случай на еднофамилна къща, да. Това не противоречи на горния извадка от SNiP: температурата на охлаждащата течност на изхода на котела обикновено се поддържа в рамките на 70-80 градуса.

Нюанс: съгласно текста на същия SNiP, отоплителното оборудване на газ или на течно гориво не може да се използва в мазето с точка на възпламеняване (минималната температура, при която изпаренията на веществото могат да избухнат във въздуха при контакт с източник на запалване) под +45 градуса. Природният газ има точка на възпламеняване -187,8 ° C. Това ограничение обаче не се прилага за сутеренни подове.


Определение на понятието точка на възпламеняване

Моля, имайте предвид, че говорим само и изключително за частни къщи. Друг SNiP - с номер 42-01-2002 - изрично забранява поставянето на оборудване, използващо газ, в сутерена и сутеренните етажи на сгради, с изключение на блокирани (прилежащи нискоетажни) и еднофамилни къщи.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни