Покривни котелни къщи - работа, предимства и изисквания


Видове покривни котелни помещения

Най-приемливият вариант за поставяне на такова котелно помещение се счита за плоска покривна конструкция. За тези източници на топлоснабдяване са предвидени инсталации: вградено и блоково модулно котелно помещение (BMK).

BMK

Блочно-модулните газови котелни се доставят в пълен заводски комплект. Те пристигат до клиента по същество със 100% готовност, поради което стартират възможно най-скоро. Модерните котелни къщи на покрива работят през цялата година в автоматичен режим за отопление и водоснабдяване и не се нуждаят от постоянен оперативен персонал.

Цялото котелно оборудване е избрано по проектните технологични параметри и отговаря на действащото законодателство по отношение на осигуряване на безопасна експлоатация. Блокът включва котли, отчитащи пиковата мощност, помпи за отопление и водоснабдяване, вентилатори и димоотводи, комини, първични устройства за управление на топлинни процеси и система за автоматично управление. BMK е оборудван с висококачествена изолация и надеждна захранваща и изпускателна вентилация.

Вграден

Вграденото котелно помещение на покрива в жилищна сграда е изградено по индивидуален проект, при който всеки елемент от топлинната верига е внимателно изчислен, за да се създаде безопасна и ефективно функционираща отоплителна система.

Най-често котелното е направено от сглобяеми сандвич конструкции или стандартни стоманобетонни продукти. Сглобяването на отоплителната схема на котелната централа се извършва на място, като се използват точно избрани съоръжения, разработени схеми на вградената котелна централа, в съответствие с проектните спецификации за оборудване и материали.

Завършването се извършва от клиента на обекта или, съгласно отделно споразумение, с инсталационната компания. Схемата на покривно котелно помещение в жилищен блок от вграден тип включва газови котли, като се вземе предвид резерв, помпено оборудване, система за отвеждане на дим и вентилация, химическа обработка на водата и уреди.

Обикновено такива котелни помещения се инсталират в рамките на няколко дни, след това започва процесът на настройка на котелното оборудване и последният етап от приемането на котелната централа в експлоатация.

Покривно котелно помещение в жилищен блок през 2020 година

Покривните котелни помещения са измислени специално, за да може да се проектира върху покривите на жилищни сгради. Може да се инсталира и на отделни конструкции, които се монтират на специални основи.


Фиг. 1 Покривно котелно помещение

Покривните газови котли на къщи са инсталирани на тези места, където проектирането и спазването на нормите на централизиран газопровод по принцип е невъзможно. Ако сградите в големите градове с реконструкция и точково изграждане ще бъдат разположени в центъра на града, тогава нормата за изграждането на елитни комплекси е проектирането на котелни котелни покриви. И всичко това поради факта, че площта е малка и съответно ценовата ставка за закупуване на земя е много висока, така че е невъзможно да се инсталират стационарни централизирани отоплителни системи.


Фиг. 2 Газово котелно помещение на покрива

Покривните котелни помещения могат да бъдат инсталирани както при реконструкция на жилищни сгради, така и при проектиране на нови високи сгради.

Проектирането на сгради е възможно по два начина:

 • Първият вариант е така наречената рамкова структура, която е разположена на блокове. За тази опция трябва да се издигне специална сграда. Проектирането на покривни тела в тази форма е подходящо за многостайни нови сгради.
 • Вторият вариант на проектиране за котелни са газовите котелни на покрива с блокови модули. За тяхното проектиране и изграждане се използват сандвич панели.
 • Покривните котли имат 2 вида котелни приложения: парни котли и оборудване за топла вода.


Фиг. 3 Газово оборудване на покрива

Покривните котелни къщи за жилищни сгради са модерно решение на проблема за проектиране на автономно отопление, без да се свързва с централизирана газова мрежа. В крайна сметка съвременното строителство на сгради понякога изисква такива норми, които не могат да бъдат приложени. Загубата на топлина, благодарение на такъв дизайн на отопление за жилищни сгради, има ниска скорост, така че инсталирането на котелно помещение на покрива е дори норма за икономичен вариант.

Популярността на газовите котелни на покрива нараства всеки ден, тъй като благодарение на такъв дизайн на отоплението разходите за придобиване на земя ще изчезнат, няма нужда да се проектира отоплителна мрежа. И дори температурата може да бъде настроена по-точно.

Какви други предимства има дизайнът на котелни помещения на покрива? Има ли недостатъци при използването му за жилищни сгради? Има ли стандарти за безопасност, които трябва да се спазват при проектирането на котелни помещения на покрива?

Изискванията и нормите по отношение на проектирането и монтажа на тази конструкция изобщо не са съществени, но въпреки това са. Тъй като безопасността е основното нещо в нашия свят и на първо място, трябва да се погрижите за нея.


Фиг. 4 автономни котелни помещения

И така, какви норми, предпазни мерки и поддръжка трябва да се вземат, за да работи котелното на покрива дълго и добре?

 • Необходимо е да се проверят захранващите и изпускателните клапани, тъй като благодарение на тях котелното се проветрява.
 • Необходимо е да се инсталират сензори, чиято конструкция контролира работата на газовото устройство и които се задействат директно по време на най-леките пожари. Те са необходими, за да няма пожар или експлозия. Желателно е при проектирането на покривни инсталации да се инсталира функция, която автоматично да гаси първите признаци на пожар.
 • Също така е необходимо да се монтира газоизолиращ фланец, който може да изключи цялата система при първите признаци на пожар.
 • На покривите на многоетажни сгради е задължително да се инсталира аларма, която показва и предава светлинни и звукови сигнали в случай на пожар.
 • Височината на комина трябва да бъде много по-висока от височината на котелното помещение на покрива. Минималната разлика е 2 м. Всеки газов котел в къщата трябва да има отделен комин, но е задължително те да са с еднаква височина. Какво ще бъде разстоянието между тях - няма значение.
 • Газовите агрегати на покрива трябва да работят на отделно електричество, т.е. да имат отделен клон на електрическата мрежа. Напрежението в къщата може да бъде различно, така че не бива да рискувате с електричество, тъй като поради прекъсване на електрозахранването в къщата могат да се появят проблеми в работата на цялата отоплителна система. Дизелов генератор може да се използва като независим източник на енергия.
 • Невъзможно е да инсталирате това оборудване директно над апартаменти в къщи. Наличието на технически етаж е предпоставка за монтиране на котелно помещение на покрива. Подът, на който ще стоят газовите агрегати на покрива, трябва да бъде направен от стоманобетонни плочи.
 • Не забравяйте, че това отоплително оборудване вдига много шум, следователно, за да може да се монтират котелни помещения на покрива в многоетажни сгради, се изискват специални изисквания в съответствие с нормите за шумоизолация в помещенията.
 • Котелното помещение трябва да има прозорци и врати, които водят директно към покрива. Отделен асансьор е задължителен, тъй като ще се използва само от пожарникарите.Също така е необходимо да се проектира изходът от услугата. Котелното помещение трябва да бъде осветено в съответствие със стандартите (0,03 кв. М / 1 м³).
 • Не трябва да забравяте и за обслужващия персонал - при проектирането трябва да има отделен безопасен изход за тях.


Фиг. 5 Газово оборудване на покрива

След проектирането и монтажа на котелното на газовия покрив е необходимо да се грижи за него, тоест да се извършва сервиз. Сервизният персонал също може да се справи с това. Но не трябва да забравяте и за представителите на газовата служба. Те трябва да бъдат сигурни, че проверяват това оборудване поне веднъж годишно.

Когато разглеждате всички недостатъци и предимства на това устройство, можете да видите, че има, разбира се, и повече предимства. Строителните компании избират покривни тела за монтажа им в жилищни сгради. И всичко това поради факта, че е едновременно икономично и разумно и те работят в съответствие с всички установени стандарти. Това е особено удобно, когато или няма централизиран газопровод, или той е изоставен по време на строителството.

И така, основните предимства на това оборудване:

 • Покривните устройства могат да се справят без отделно място за себе си. Тоест, не е необходимо те да инсталират допълнителна сграда. Покривът е подходящ и за експлоатация на газово оборудване в многоетажна сграда. Рамката или колекторът за вода могат да бъдат разположени далеч от дизайна на котелното помещение на покрива (таванско помещение, мазе).
 • Загубата на топлина е много ниска по време на работа на тези блокове. Няма повече нужда от инсталиране на отоплителни мрежи и благодарение на това ще бъдат изразходвани много по-малко пари за поддръжка на оборудването.
 • Намалени са и разходите за свързване към централизирани комуникации. И всеки знае, че за това трябва да дадете чиста сума в наше време.
 • Дизайнът на котелните къщи на покрива не е по-взискателен. Не се изисква принудителна вентилация и подреждане на комини. SNiP прави възможно такова огромно оборудване да отоплява сгради с височина до 30 m.
 • При проектирането на това оборудване в жилищни сгради ще се спазват всички стандарти и според SNiP системата може да бъде напълно автоматизирана. Операторът няма да бъде нает дори за цял работен ден, а само за няколко часа. Благодарение на SNiP, нормите за проектиране на котелни помещения на покрива ще дадат възможност да се инсталират сензори върху тях, които да следят температурата навън и сами да включват необходимото ниво на отопление.
 • Добре е също така, че хората вече няма да се налага да се приспособяват към установените в страната норми (лятото няма отопление). Устройството, ако е необходимо, може да работи през лятото. Кой може да обслужва котелното на покрива? Да, прост персонал, който се грижи за нея целогодишно. Дори няма да е необходимо да се обаждате на специалисти. Това оборудване е лесно за работа.

Това е интересно: Как сами да свържете домофон в жилищна сграда през 2020 г.
Ако оборудването е проектирано съгласно SNiP, в никакъв случай не трябва да отоплява допълнителни сгради. Тъй като SNiP заявява, че мощността на оборудването трябва да бъде точно толкова, колкото е необходимо за проектирането и отоплението на цялата сграда.


Фиг. 6 Въз основа на два бойлера

Плюсовете и минусите на покривното котелно помещение вече са ясни. Сега си струва да поговорим малко за минусите. Недостатъците съгласно SNiP и стандартите за проектиране са свързани с изискванията, които са били при проектирането на самата сграда, където ще бъде инсталирано оборудването.

 • Въвеждане на нови стандарти в конструкцията на повдигателни системи, както и проектиране по SNiP и монтаж на отоплителна система.
 • Ако теглото на оборудването в документите е ограничено, тогава котелното помещение на покрива не може да надвишава теглото, посочено в SNiP. И съответно инсталацията ще се провали.
 • За това оборудване трябва да се инсталират сложни автоматични системи. Това се казва и в SNiP.
 • След проектирането на работа с такова газово оборудване е необходимо да се спазват всички норми.
 • И няма да е излишно да инсталирате пожаробезопасни системи в котелни помещения на покрива, които са направени според всички стандарти и са описани в SNiP.

При проектирането строителните норми и SNIP предупреждават, че капацитетът на котлите на покрива на къщите трябва да бъде точно този, който може да отоплява една сграда. Снип също така казва, че е забранено оборудването да надвишава мощността, необходима за консумацията на многоетажна сграда. Всички стандарти са посочени по време на процеса на проектиране. Изчисляването и нормите за Snip трябва да се извършват въз основа на максималната стойност на дебита на охлаждащата течност.

Ако е необходимо да се използва нагревателният елемент на котелното помещение на покрива на покрива на къщата, за да се отопляват съседни, тогава само в този случай е възможно да не се придържате към нормите и SNIP, но леко да увеличите производителността на единицата. Максимумът, който може да бъде, е 100% от цялото електричество в основната сграда.


Фиг. 7 Блочно-модулни котелни помещения

Ако изведнъж в бъдеще се планира да се проектира според всички отоплителни стандарти за съседни сгради, то котелно помещение на покрива, което се нарича блоково-модулно, за многоетажна сграда е просто най-добрият вариант за проектиране. Блочно-модулната система може да бъде възстановена, за да отговаря на всякакви нужди.

Инсталирането на котли на покрива върху къщи е много успешен бизнес, който става все по-популярен. Дизайнът на това оборудване е доста изгодно решение. Въпреки че такива единици на къщи се появиха на територията на Руската федерация и други страни от ОНД сравнително наскоро, те вече успяха да спечелят добра репутация. Поради факта, че оборудването е разположено на покрива на къщата, има по-плавно отопление на апартаментите.

Януари, а заедно с него и зимата, надхвърлиха половината. Но къщите в нашия климат трябва да се отопляват както през пролетта, така и през есента, а горещата вода обикновено е необходима през цялата година. И бих искал да получа топлина и топла вода с минимални разходи. Желателно - намаляване до нула загуби на отоплителни мрежи. Говорихме за отделни котли в статията "Как да избегнем проблеми с инсталирането на автономно отопление в апартамент?" Сега ще обсъдим предимствата и недостатъците на друг вариант за реконструкция на отоплителната система - котелни къщи на покрива.

Котелното на покрива е автономен източник на отопление, предназначен за отопление и осигуряване на топла вода за жилищни сгради. Както подсказва името, той е издигнат на покрива на сграда, в специално оборудвана стая. Тук няма да разглеждаме стационарни котелни помещения на покрива. Те са построени по време на строителната фаза на сградата, свързани са с нея в проектирането и инфраструктурата, така че местните и регионалните власти нямат въпроси за тях. Възможно е обаче да се препоръча изграждането на стационарни котелни къщи на покрива, когато има недостиг на топлинна мощност в изграждания микрорайон.

Но блоково-модулни покривни котелни помещения се закупуват за вече завършена сграда. Блочно-модулното котелно помещение е произведено в съответствие с необходимите параметри, сглобено от фирмата доставчик, транспортирано до мястото на монтаж и пускане в експлоатация в готов вид, снабдено с имуществена гаранция. Свързването му с отоплителни мрежи отнема изключително кратко време. Друго много интересно и полезно свойство на модулните котелни къщи на покрива: тяхната отоплителна точка може да бъде разположена не само в самата котелно помещение, но и в сутерена на потребителската сграда, в мазето или на първия етаж.

Топлинната точка се състои от елементи на ТЕЦ, които осигуряват свързването на тези инсталации към отоплителната мрежа, тяхната работоспособност, контрол на режимите на консумация на топлина, преобразуване, регулиране на параметрите на топлоносителя и разпределението на топлоносителя по видове потребители . Той прехвърля топлата вода към отоплителните системи, към системата за подаване на топла вода.Той също така доставя топлина към вентилационната система на жилищна сграда (без която, да речем, елементарни канализационни канали биха се превърнали в източник на изключително неприятна миризма, а ледените ветрове биха свистели по щранговете в баните).

Но защо е толкова важно, че в случай на блоково модулно котелно помещение, то може да бъде поставено в сутерена на потребителската сграда, както и в сутерена или на първите етажи? Да, защото това дава възможност да се свърже модулното покривно котелно помещение с отоплителните, водоснабдителните и вентилационните системи, налични в къщата. Щрангове, окабеляване, отоплителни устройства - всичко това ще остане на място. Шумните помпи също ще останат в мазето или цокъла, карайки вода нагоре. В същото време газовата модулна котелна централа всъщност е огромен индивидуален отоплителен котел, това ни дава възможност да формулираме нейните предимства.

На първо място, той изключва загубите на отоплителната мрежа, което ще намали текущите разходи за отопление поради икономия на ресурси; елиминира риска да останете без топлина и топла вода в случай на прекъсване на комуникациите. В случай, че капацитетът на централизираните котелни централи в микрорайона не е достатъчен, за да осигури правилните параметри на охлаждащата течност при студове, той ще осигури на къщата топлина при всякакви условия. Това са нейните общи предимства с индивидуалните отоплителни котли.

Втората група предимства го отличава за по-добро от отделните котли. Е, най-важното е способността да се запази самото оформление, което първоначално е било заложено от строителите на къщата. След като окачим отоплителен котел в кухнята или в коридора, ще бъдем принудени да водим тръби към него от батерии, поставени в целия апартамент (по-рано батериите се захранваха от вертикални щрангове, а хоризонталните връзки към тях преминаваха през тавани, мазета). Така че къщата преминава към индивидуални котли - всеки апартамент неизбежно ще претърпи значителни ремонти, които може изобщо да не са в плановете и финансовите възможности на жителите). И в случай на котелно помещение на покрива, тези неприятни проблеми могат да бъдат избегнати.

Интересно: Подмяна на асансьори по програмата за основен ремонт в жилищен блок през 2020г

Третата група заслуги е свързана с експлоатацията. За разлика от газовия бойлер, който работеше в краткосрочен режим, индивидуален отоплителен котел по време на отоплителния период, седем месеца по нашите географски ширини, гори постоянно. Той, разбира се, е автоматизиран. Но все пак е добре, ако в апартамента живее голямо семейство и някой гледа, за да не стигнат по-младите до котела с комплект отвертки.

От друга страна, гъвкавостта на отделния отоплителен котел е, разбира се, по-висока, отколкото в случай на централизирано модулно котелно помещение на покрива. Можете да го стартирате в режим на отопление и просто в прекалено хладен и влажен летен ден - в случай на котелно помещение на покрива ще ви е необходимо решение от домашния съвет или подобен орган.

Икономиката ще ви даде отговор на този въпрос. На първо място, трябва да се има предвид, че преминаването на къща към индивидуални котли и инсталирането на котелни помещения на покрива, въпреки че повишава комфорта на живот и дава в дългосрочен план икономии от сметки за отопление и топла вода , но е свързано с необходимостта от капиталови инвестиции. Ако жителите на къщата, които искат да подобрят ситуацията с топлоснабдяването, нямат свободни средства, тогава е по-добре да забравим за тази опция и да се ограничим до стандартни мерки за запазване на топлината.

Това не са единствените разходи. Котелно помещение на покрива не може да се монтира на подови плочи, под които се намира жилищната площ - тоест при липса на технически етаж ще трябва да се издигне върху част от покрива. Под котелното помещение на покрива трябва да има хидроизолация с дебелина на слоя най-малко 100 mm и надеждни дренажни системи. При височина на сградата над 26,5 м (по-висока от стандартната девететажна сграда) ще е необходима допълнителна координация с пожарната служба. Но на насоките може да се даде нещо подобно.

За къщи с 36 апартамента и по-малко най-вероятно ще бъде по-евтино да се инсталират индивидуални отоплителни котли по време на реконструкцията. Но със сто и повече апартамента икономиката ще се наклони много силно към котелната централа на покрива (ефектът от нарастването на капацитета е по-бърз от цената!). В междинни случаи са необходими изчисления на различни опции - това е отговорна и квалифицирана работа на изчисленията в строителната индустрия, но ние се опитахме да дадем най-общите насоки и най-общите идеи за котелните котелни къщи.

Ако статията ви е харесала, препоръчайте я на приятели, познати или колеги, свързани с общинска или обществена услуга. Струва ни се, че ще им бъде едновременно полезно и приятно. При препечатване на материали се изисква препратка към източника.

предлага проектиране и монтаж на котелни помещения на покрива на многоетажна сграда!

Нашата компания предлага най-доброто съотношение цена-качество. Работим до ключ, предоставяме пълен цикъл от услуги от подготовка на проекти до въвеждане в експлоатация, използвайки най-модерните енергоспестяващи технологии.

Ефективността на котелните къщи на покрива в жилищна сграда от Alyansteplo е 94–95%, те се изплащат за няколко години. Попълнете въпросника, обадете се, попитайте - ние ще ви посъветваме по всички въпроси.

Експлоатацията и поддръжката на котелното на покрива на къщата е възможна или в блок-модулен дизайн, или ако нейното изграждане е било предвидено още на етапа на изграждане на къщата: този модел се нарича „вграден“. Но в 95% от случаите покривното котелно помещение на жилищна сграда е комплекс от блокови модули, които се сглобяват във фабрика, довеждат се до високи сгради и се сглобяват на място.

Изграждането на котелно помещение на покрива на къщата е наредено, за да се спестят пари и да се отървете от "обвързването" с централизираните отоплителни мрежи. Частно котелно помещение дава на жителите на къщата от 30% спестявания при плащания, а също и възможността да стартират и приключат отоплителния сезон, разчитайки не на графика, а на реалната температура на въздуха.

Цените за котелно помещение на покрива на многоетажна сграда започват от 5 милиона рубли. Това включва цялата работа, включително проектирането, изграждането и пускането в експлоатация, както и пълната цена на оборудването.

Монтаж на котелно помещение на покрива на къщата - получаване на напълно автономна отоплителна централа. Това има няколко предимства:

 1. Не е необходимо да сключвате договори с всякакви организации и да им плащате за поддръжката на котелното на покрива на къщата.
 2. Намаляване на топлинните загуби, които неизменно съществуват, ако котелното е инсталирано на разстояние от отоплявания обект. Отоплителните системи, чрез които носителят се прехвърля в жилището, са актуализирани, което означава, че тяхната ефективност е по-висока.
 3. Плащането за топлоснабдяване е намалено до минимално ниво, включително защото газовата котелна централа на покрива в жилищен блок е автоматизирана и не изисква постоянно присъствие на обслужващ персонал.
 4. Можете да започнете и завършите отоплителния сезон, когато това е удобно за жителите и продиктувано от здравия разум. Ако студеното време дойде по-рано, котелното на покрива може да започне по-рано от „официалната“ дата.
 5. Много хора питат дали къщите с котел на покрива са безопасни. Нашият отговор е абсолютно. Всички инсталации се подлагат на многократни тестове, инсталирана е сложна сигнализация и противопожарно оборудване. Ако се обърнете към професионалисти за изграждането на котелно помещение на покрива на многоетажна сграда, всички рискове се свеждат до нула.

Въпрос номер 1: Газовото котелно помещение на покрива на многоетажна сграда общ имот ли е?

Отговор: Да, в съответствие с чл. 36 стр. 1 от LC RF. Всички технически помещения са на жителите на сградата. Отговорността за котелното помещение е на изпълнителя, натоварен с тази задача от собствениците на жилища. Ето защо, ако договорът за поддръжка на котелното на покрива на къщата е сключен без съгласието на абсолютно всички жители на къщата, той може да бъде оспорен в съда.

Въпрос номер 2: Котелното на покрива отделен етаж ли е?

Отговор: Не, котелно помещение на покрива е сграда, която се издига на покрива и не се счита за допълнителен етаж. Техническото помещение се счита за етаж само ако се намира на тавана, в мазето или някъде между жилищните етажи, докато височината му трябва да е по-висока от 1,8 m.

Въпрос номер 3: Трябва ли ми лиценз за поддържане на котелно помещение на покрива на многоетажна сграда?

Отговор: Лицензът е задължителен за котелни централи, които работят на природен газ и обслужват населението и в същото време имат клас на опасност по-висок от 4. Всичко това е посочено във Федерален закон 116. Също така е необходим лиценз за котелни са разположени на техническите етажи на жилищна сграда.

Въпрос номер 4: Има ли шум от котелното на покрива?

Отговор: Не по-висока от 60 dBA в самата котелна и 35 dBA в близките апартаменти - това са ограниченията, продиктувани от законодателството. Шумът не трябва да смущава обитателите. Най-много ще чуете незначително бръмчене на горните етажи.

Въпрос номер 5: Изгодно ли е за жителите покривното котелно помещение?

Отговор: Цената на котелното на покрива на многоетажна сграда е разделена между всички наематели, ако те са собственици. Срокът на експлоатация е над 15 години, след което е необходимо да се закупи нов котел. В същото време жителите плащат изключително за електричество и газ, спестявайки от отопление средно с 30–45%.

Интересно е: Разликата между основен ремонт и ремонт през 2020 г.

предлага проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация на котелно помещение на покрива на къщата, както и поддръжката му. Попълнете въпросника и ние ще изчислим цената на котелното на покрива на къщата, а по телефона можете да получите подробни съвети по всички въпроси и спорни въпроси.

Важен фактор при избора на апартамент в многоетажна сграда е възможността за спестяване на отопление и водоснабдяване (БГВ). Смята се, че използването на отделна котелна централа значително намалява разходите за комунални услуги. В тази статия ще разгледаме защо разработчиците строят автономни съседни котелни помещения, какво представлява тази отоплителна система и колко печеливша и безопасна е за жителите.

Днес в Русия по-голямата част от жилищните сгради, болниците, детските градини и офис сградите използват централизирана отоплителна система и топлоснабдяване от централи за централно отопление (RTS), комбинирани топлоелектрически централи (CHP) или големи котелни централи.

За никого не е тайна, че състоянието както на когенерацията, така и на общинските котелни и отоплителни мрежи оставя много да се желае, а в някои градове е близо до катастрофа. Влошаването на отоплителните мрежи, нерационалното използване на мощностите, високата консумация на енергия на остарялото оборудване, честите аварии и ремонти водят до факта, че потребителите са принудени да плащат огромни топлинни загуби (до 20% от потреблението), амортизация на мрежите и разходи за труд за обслужващ персонал.

Освен това жителите на къщи, свързани към централната отоплителна система, зависят от началото и края на отоплителния сезон, приет от градската администрация, независимо от стайната температура. Този факт ги принуждава да използват битови нагреватели през есента, което води до увеличаване на сметките за ток, и да изключват батериите през пролетта, като същевременно продължават да плащат рекетни квитанции за отопление.

Превантивното спиране на топлата вода през лятото за период от две седмици или повече е свързано и с голям брой съоръжения, свързани с една ТЕЦ или котелна централа, където текат диагностични или ремонтни дейности.


Често в апартаментите на горните етажи качеството на отоплението и топлата вода намалява поради недостатъчно висока температура на водата в тръбите.

Тези недостатъци доведоха до факта, че разработчиците все повече изграждат блокови (модулни) котелни къщи за отопление на жилищни комплекси и дори отделни жилищни сгради.

 • Липса на инженерна инфраструктура на строителната площадка;
 • Отдалечеността на съоръжението от градските топлоцентрали, но наличието на газопровод в близост;
 • Недостиг на капацитет и неефективност на топлофикационната система;
 • Сложност и / или високи разходи за одобрение на технологична връзка със съществуващи мрежи;
 • Плътността на сградите в централните райони пречи на работата по полагане на отоплителни мрежи;
 • Площта на сградата, без отоплителни мрежи, ви позволява да оборудвате атрактивни зони за отдих, паркоместа, детски площадки.

В допълнение, наличието на отделно котелно помещение се представя от разработчиците като допълнително предимство за потенциалните клиенти и позволява съоръжението да бъде позиционирано като жилище от комфортен клас.

Блочните котелни централи (BKU) се произвеждат в завода и се доставят на вече сглобения обект, така наречените блокови модули. Отвън е малка едноетажна сграда, подобна на ремарке за сандвич панели, вътре в която са монтирани следните компоненти и системи:

 • бойлер за топла вода, горивна камера за гориво, топлообменници;
 • помпи за циркулираща вода в системата;
 • оборудване за пречистване на вода и пречистване на вода;
 • газопроводи, комини;
 • газово оборудване (при използване на газ);
 • Оборудване за верига за БГВ (ако има такава);
 • система за автоматично управление и диспечериране, контролно-измервателна техника.

По вид консумирано гориво разграничавам газ, твърдо и течно гориво BKU. Възможни са комбинации от няколко вида гориво. Газовите котелни са най-широко разпространени поради високата си ефективност (до 95%), те са и най-екологичните. Твърдото гориво е въглища, дърва за огрев, торф, палети, течно гориво - мазут, дизелово гориво, отработено масло

По вид изпълнение разграничават се следните модули на котелни централи:

 • Самостоятелно използвани, като правило, за отопление на няколко сгради и разположени на определено разстояние от тях.

 • Приложен поставени близо до края на конструкцията.

 • Покрив разположен на покрива или техническия етаж на жилищна сграда.

Последната версия набира популярност поради техническите и икономическите предимства, както и най-доброто представяне по отношение на безопасността и екологията.

Спестяванията от комунални услуги в сравнение с апартаменти от подобен район, отоплявани от гръбначните мрежи, са най-малко 45%, а в някои случаи достигат 200 - 300%. Този ефект е сумата от няколко фактора: не е необходимо да се плаща за топлинни загуби, разходите за транспортиране на охлаждащата течност, разходите за поддържане и ремонт на износени магистрални мрежи, труд на работниците.

Изчисляването на плащанията за отопление и топла вода става ясно и разбираемо за потребителя. Състои се от физически обеми на ресурси, реално консумирани за производство на топлинна енергия за периода на фактуриране, умножени по тарифите, съответстващи на всеки ресурс. Консумацията на суровини, а именно газ (или друго гориво), студена вода и електричество, се потвърждава от измервателните уреди. Общите разходи се разпределят между собствениците пропорционално на площта на апартаментите и нежилищните помещения.

Допълнително предимство от наличието на котелно помещение в къщата ще бъде независимостта на жителите от графика на отоплителния сезон и планираните прекъсвания на топлата вода, приети от градските власти. Възможността за незабавен незабавен контрол на мощността на генерирането на топлина, в зависимост от температурата извън прозореца, позволява ефективно използване на ресурсите, спестявайки от сметки за комунални услуги.

По отношение на безопасността съвременните автономни котелни централи не отстъпват на централизираните системи. От проектирането до пускането в експлоатация, процесът на създаване на модулна котелна централа се контролира от надзорните органи. В допълнение, автоматичните системи за безопасност, вградени в контролния контур, сигнализират за заплахи и блокират работата на оборудването при аварийни ситуации. В случай на повреда са осигурени резервен котел и помпи.

По отношение на екологичните параметри на емисиите на отработени газове в атмосферата, модулната котелна централа е много по-безопасна от когенерационната централа, тъй като обемът на замърсяването е с порядък по-малък и ако е разположен на покрива, дисперсията му се подобрява .

Единственият недостатък на автономното котелно помещение за собствениците на апартаменти е фактът, че той принадлежи към вътрешни инженерни системи, тоест обща собственост. Според Жилищния кодекс на Руската федерация ремонтът и поддръжката на такова имущество се извършва за сметка на собствениците на жилищни и нежилищни помещения. На практика тези нужди са включени в тарифата за поддръжка и ремонт на общо имущество в жилищна сграда. Но тъй като планираният експлоатационен живот на оборудването се изчислява за 25 години, значителните разходи за неговата подмяна и инсталиране се разтягат във времето и се разпределят върху площта, в резултат на което за собственика на апартамента остава рентабилно в сравнение с централизираното отоплителна система.

»

Други

Запушване на канализацията в жилищна сграда: кой е виновен? 2020 година

Прочетете още

Други

Как да водите счетоводни записи в HOA - инструкции стъпка по стъпка 2020

Прочетете още

Други

Как да сключим договор за сметосъбиране? 2020 година

Прочетете още

Други

Как да изоставим управляваща компания: инструкции стъпка по стъпка 2020

Прочетете още

Отлична статия 0

Предимства и недостатъци

Основното предимство на газовата котелна централа на покрива е нейната автономност, в резултат на което отоплението и захранването с топла вода се подават директно към къщата, на която е инсталирана. Това спомага за намаляване на топлинните загуби, във връзка с което цената на единица топлинна енергия KKg е значително намалена до минимален показател.

По желание на клиента е възможно да се сключи споразумение с експлоатационната организация, която едновременно обслужва няколко подобни обекта.

Началото и краят на отоплителния сезон започва при необходимост, а не по решение на общинските власти. Високо ниво на експлоатационна безопасност се гарантира от съвременните системи за управление на топлината.

Покривните котелни къщи имат редица отрицателни качества:

 • Ограничения за инсталиране, такова оборудване може да се инсталира в къща не по-висока от 9 етажа.
 • Повишени вибрации поради работата на циркулационни помпи, димоотводи и вентилатори.
 • Висока цена за изработка на проекта, закупуване на оборудване и монтажни и строителни работи. В зависимост от капацитета и пълнотата, приблизителната инвестиция в такава схема за топлоснабдяване ще възлезе на 5-18 милиона рубли.

Какво е котелно помещение на покрива на къща и защо е необходимо

Експлоатацията и поддръжката на котелното на покрива на къщата е възможна или в блок-модулен дизайн, или ако нейното изграждане е било предвидено още на етапа на изграждане на къщата: този модел се нарича „вграден“. Но в 95% от случаите покривното котелно помещение на жилищна сграда е комплекс от блокови модули, които се сглобяват във фабрика, довеждат се до високи сгради и се сглобяват на място.

Изграждането на котелно помещение на покрива на къщата е наредено, за да се спестят пари и да се отървете от "обвързването" с централизираните отоплителни мрежи. Частно котелно помещение дава на жителите на къщата от 30% спестявания при плащания, а също и възможността да стартират и приключат отоплителния сезон, разчитайки не на графика, а на реалната температура на въздуха.

Въпреки това, стандартите за проектиране на котелни помещения на покрива за жилищни сгради изискват къщата да отговаря на определени параметри: например, тя не трябва да бъде по-висока от девет етажна сграда. Всичко това е посочено в SNiP II-35-76 „Стандарти за проектиране. Котелни централи "и в P1-03„ Проектиране на автономни и покривни котли ". Можете да получите подробна информация от нашия специалист по телефона.

Цените за котелно помещение на покрива на многоетажна сграда започват от 5 милиона рубли. Това включва цялата работа, включително проектирането, изграждането и пускането в експлоатация, както и пълната цена на оборудването.

Изисквания за къща

Разрешено е да се монтират такива котелни помещения по подовете на сградите, с изключение на сгради с експлозия и пожарна опасност с категории А и Б. Не се допуска поставянето им директно на тавана. Максимално допустимата топлинна мощност KKg за къщи е 3,0 MW, а за промишлени съоръжения - 5,0 MW.

Има няколко забрани при инсталиране на източници на топлина на покрива:

 1. Височината на котелното помещение заедно с обекта не може да надвишава 26,5 м, което е равно на 9-етажна типична къща.
 2. Размерите на горивната стая не трябва да са по-големи от плана на къщата.
 3. Не е позволено да се увеличава ширината на стените и да се извършва модернизация на покрива, за да се намали натоварването на основните носещи конструкции.

Монтажът на отоплително оборудване се извършва само след оценка на проекта.

Вградени котелни помещения

покривно газово котелно в жилищна сграда

Основната отличителна черта на вградената или стационарна котелна централа е нейното техническо и структурно съответствие със самата сграда. Тоест, помещение с съставните му компоненти е подобно на строителните конструкции, които образуват самата къща. Ако сградата е направена от панели или тухли, тогава помещението за котелното се прави по същия начин. В известен смисъл това е съвсем техническото помещение, ориентирано само към нуждите от отопление. Друг признак може да бъде фактът, че самият проект на къщата, в който е инсталирана автономната котелна кофражна стая, предвижда такава възможност. Това може да се прояви в изчисляването на носещата способност на стените и в избора на изолационни материали и в създаването на вериги за същата газификация. Да не говорим за факта, че дизайнерите можеха умишлено да откажат да въведат тръбопровода в стените по една или друга причина и разчитаха на укрепване на горния етаж.

Изисквания към покрива за монтаж

При изграждането на този тип котелно помещение е необходимо да се предвиди изход директно към покрива. Изходът към котелното от входа на къщата трябва да се извърши по походно стълбище. С ъгъл на наклон над 10% на покрива на къщата, те оборудват навигационни мостове с размер 1 m, с височина на парапета най-малко 0,9 m.

Конструкциите на стълби и парапети трябва да бъдат предвидени от огнеустойчиви строителни материали. Общото натоварване на котелното оборудване не трябва да надвишава изчисляването на натоварванията върху покрива.

Положението на котелната сграда трябва да се изгражда, като се вземат предвид натоварванията от вятъра в климатичната зона на местоположението и се вземат предвид специфичните напрежения, заложени в дизайна на къщата.

Къде трябва да се намира котелното

Правилното разположение на котелното е много сериозен проблем. Най-често в жилищните сгради котелните помещения се инсталират или на покрива, или в мазето. предвиждат присъствието на последните само в мазето или.

Вярно е, че понякога можете да видите и котелни помещения, разположени в малки сгради, стоящи на няколко десетки метра от къщата. Това може да бъде добро решение: няма нужда да се повдига и монтира оборудване на покрива на сградата, но в същото време няма опасност от експлозия поради изтичане на гориво и натрупването му в сутерена на сградата.

Но все пак този метод не е много популярен: необходимостта от допълнително строителство, изливане на основата и извършване на голямо количество земя работи плаши много потенциални собственици на автономни отоплителни котли. Следователно обикновено се разглеждат само два варианта - котел на покрива и в мазето. И си струва да разкажете за тях малко по-подробно.

Как да направите автономно отопление в жилищна сграда

Стандарти за проектиране на покривни газови котли

Проектирането на KKg се извършва от компании, лицензирани за съответния вид работа. Преди одобрението проектът трябва да бъде съгласуван от архитектурния надзор, SES, пожарната инспекция с експлоатиращите организации, които са формализирали техническите спецификации в процеса на проектиране.

Тъй като проектните услуги за котелни къщи са доста скъпи, препоръчително е да се заплати извършената работа, след като проектът е съгласуван с всички регулаторни органи и одобрен. Това ще стане възможно само ако проектната документация отговаря на изискванията на SNIP, VSN и правилата за експлоатация на котелно оборудване.

Подът KKg е направен с хидроизолация, способна да осигури наводнение с височина до 100 мм. Отворите за прозорци трябва да осигуряват естествено осветление и следователно те се монтират от съотношение най-малко 0,05 м2 на 1 м3 от общия обем на съоръжението за топлоснабдяване.

Схемата на тръбопроводите за вътрешни отоплителни и вентилационни мрежи се осъществява по зависима схема, чрез смесител за подаване на топлинна енергия, а системата за подаване на топла вода - съгласно затворен кръг през топлообменник.

Отоплителните системи са разделени отпред, с индивидуален блок за търговско измерване на топлинната енергия. В котелното помещение трябва да се инсталира система за химическа обработка на водата, която да подава мека вода към котела и отоплителния кръг. Тези изисквания са изпълнени, за да се предотврати образуването на котлен камък върху нагревателни повърхности.

Какви котли да се използват

Като източници на топлинна енергия в KKg се използват автоматизирани котли за гореща вода, способни да загряват вода с охлаждаща течност до 95 C и налягане до 1,0 MPa.

Например, модулно котелно помещение ARGUS TM-1000.00.PR.10 с мощност 1050 kW, оборудвано с:

 1. Газов котел PROTHERM 120 SOO с мощност 105 kW и ефективност -90%, 10 единици.
 2. Помпа група с центробежна помпа WILO HWJ 202 EM 20L.
 3. Разширителен мембранен резервоар REFLEX N 200/6.
 4. Система за автоматизация и регулиране.
 5. Група инструментални и първични сензори.
 6. Устройство за химическо пречистване на вода.
 7. Система за вентилация на дим.

Как да доставяме газ

Налягането на газа в газопровода за KKg не трябва да надвишава 5 kPa.

Външното окабеляване на газопровода към котлите се извършва на места, които са удобни за извършване на последваща поддръжка и изключват възможността за неговото скъсване. Свързването на други потребители с този газопровод не е разрешено.

Газопроводът не трябва да минава през вентилационни системи, прозорци и врати. Вътрешният газопровод в котелното е положен открито, докато трябва да има свободен достъп за контрол и технически преглед на устройствата за безопасност и автоматизация.

Устройствата за спиране и управление на газопровода са монтирани на входа към котелното помещение, на всеки клон към котелното тяло, пред запалителните устройства, на продухващите газопроводи и дренажните фитинги.

Освен това на газопровода в системата за безопасност е монтиран предпазен спирателен вентил (SSV) с електромагнитен задвижващ механизъм, който аварийно прекъсва газа.

Захранване на покрива

Електрическото оборудване KKg трябва да отговаря на PUE, като обект от втората категория на надеждността на електрическото захранване.

Сградата трябва да има мълниезащита и система за заземяване на газопровод. Осветеността на помещенията трябва да отговаря на изискванията на SNiP 23-05-95. Електрическото оборудване трябва да има автоматична защита срещу прегряване и претоварване в мрежата.

Схемата за захранване трябва да предвижда възможност за включване на резервно електрическо оборудване, когато основното устройство излезе, например помпа, вентилатор и димоотвод.

Автоматизацията на безопасността трябва да гарантира, че подаването на газ към котела е изключено в случай на авария: високо налягане на газа, отделяне на горелката от горелката, замърсяване с газ в котелното помещение, ниска тяга в пещта, висока температура и налягане на охлаждащата течност.

Пожарна безопасност

Съществуват редица важни изисквания за пожар за безопасност за KKg в многоетажна сграда:

 1. Местоположението на котелното помещение непосредствено над апартаментите е забранено.
 2. На котелното съоръжение е присвоена категория от клас "G" за опасност от експлозия и пожар.
 3. Височината на таваните на обекта трябва да бъде по-висока от 2,65 m
 4. Ширина на вратата над 0,8 м.
 5. В сградата трябва да се монтират огнеупорни прегради.
 6. Стаята трябва да има отделен авариен изход.
 7. Съоръжението е оборудвано с противопожарни звукови и светлинни аларми и аварийни пожарогасителни системи.

Въпроси, отговори и отзиви за котелни помещения на покрива на многоетажна сграда

Въпрос номер 1: Газовото котелно помещение на покрива на многоетажна сграда общ имот ли е?

Отговор: Да, в съответствие с чл. 36 стр. 1 от LC RF. Всички технически помещения са на жителите на сградата. Отговорността за котелното е на изпълнителя, натоварен с тази задача от собствениците на жилища. Ето защо, ако договорът за поддръжка на котелното на покрива на къщата е сключен без съгласието на абсолютно всички жители на къщата, той може да бъде оспорен в съда.

Въпрос номер 2: Котелното на покрива отделен етаж ли е?

Отговор: Не, котелно помещение на покрива е сграда, която се издига на покрива и не се счита за допълнителен етаж. Техническото помещение се счита за етаж само ако се намира на тавана, в мазето или някъде между жилищните етажи, докато височината му трябва да е по-висока от 1,8 m.

Въпрос номер 3: Трябва ли ми лиценз за поддържане на котелно помещение на покрива на многоетажна сграда?

Отговор: Лицензът е задължителен за котелни централи, които работят на природен газ и обслужват населението и в същото време имат клас на опасност по-висок от 4. Всичко това е посочено във Федерален закон 116. Също така е необходим лиценз за котелни са разположени на техническите етажи на жилищна сграда.

Въпрос номер 4: Има ли шум от котелното на покрива?

Отговор: Не по-висока от 60 dBA в самата котелна и 35 dBA в близките апартаменти - това са ограниченията, продиктувани от законодателството. Шумът не трябва да смущава обитателите. Най-много ще чуете незначително бръмчене на горните етажи.

Въпрос номер 5: Изгодно ли е за жителите покривното котелно помещение?

Отговор: Цената на котелното на покрива на многоетажна сграда е разделена между всички наематели, ако те са собственици. Срокът на експлоатация е над 15 години, след което е необходимо да се закупи нов котел. В същото време жителите плащат изключително за електричество и газ, спестявайки от отопление средно с 30–45%.

предлага проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация на котелното на покрива на къщата, както и поддръжката му. Попълнете въпросника и ние ще изчислим цената на котелното на покрива на къщата, а по телефона можете да получите подробни съвети по всички въпроси и спорни въпроси.

За да изчислите цената на котелното, моля попълнете въпросника за котелното. Въпросникът може да бъде попълнен онлайн или изтеглен. За всякакви въпроси, които може да имате: многоканален телефонен имейл

Попълнете онлайн въпросника

Изчислете цената на котелното помещение

Може да се интересувате и от

Газов котел на покрива

Газова котелна къща на покрива Газовата котелна централа на покрива придоби популярност сред потребителите от 2000 г. насам. Удобното местоположение, сравнителната евтиност на използваното гориво - и в него може да се използва само газ - компактността и възможността за придобиване на котелно помещение за вече преустроена сграда ги направи изключително популярни.

Котелни системи

Котелни системи Днес е невъзможно да си представим живота без котелна система дори в най-топлите кътчета на нашата страна. В повечето жилищни сгради централните котелни отдавна ни лишават от почти всички проблеми, свързани с топлата вода и топлите радиатори ...

Безопасна работа на котелното

Безопасна експлоатация на котелната централа Безопасната експлоатация на котелната централа се осигурява чрез спазване на редица правила и разпоредби, заедно с правилното инсталиране на оборудване и получаване на разрешения от държавни агенции.

Как се лицензира котелното?

Как се лицензира котелното? Лицензирането на котелната централа става чрез специален документ - лиценз за експлоатация на котелно помещение и отоплителни мрежи. Това е издаден от правителството документ, който позволява експлоатацията на топлинни системи и цялото свързано оборудване.

Спецификации за газ (TU за газ)

Технически спецификации за газ (TC за газ) Техническите спецификации за газ е документ, който позволява на собствениците на котелна къща да го свържат към централната система за газоснабдяване.

Въвеждане в експлоатация на котелно помещение

Процедурата за получаване на покривното котелно помещение се определя от PTE. Основните етапи на въвеждане на KKg в експлоатация:

 1. Разработване на проекти.
 2. Одобряване на завършения проект и съгласуването му с общинските профилни отдели - архитектура и жилищно-комунални услуги.
 3. Извършване на техническа експертиза.
 4. Покупка на оборудване и материали съгласно раздела спецификации и материали.
 5. Производство на котелно помещение и инсталирането му на покрива на сградата.
 6. Пускане в експлоатация на котелно оборудване.
 7. Създаване на комисия за приемане на котелната централа в експлоатация. Комисията трябва да включва представители на клиента, проектантската и монтажната организация, градската газова компания, както и общинските отдели за капитално строителство, жилищно-комунално обслужване, SES и пожарна инспекция.
 8. След подписването на акта от всички членове на комисията те издават разрешение за работа в газоснабдителната организация.

Разновидности на котелни помещения


Блочно-модулен тип

Техническите и експлоатационни характеристики на сградата, нейният вид, състояние и предназначение определят вида на използвания покривен котел:

 • блок-модулен тип;
 • вграден тип.

Първият тип се използва, ако е необходимо да се инсталира автономна отоплителна система във вече издигната сграда. Те се инсталират, като правило, по време на основен ремонт, където вградената отоплителна система се нуждае от модернизация.

Проектът на автономна котелна централа на газов покрив е създаден, като се вземат предвид техническите характеристики на конструкцията. Готовата система се транспортира до съоръжението и се инсталира на определено, предварително уговорено място.


Преди да инсталирате оборудването, основните елементи на конструкцията се проверяват внимателно

Преди да продължите с монтажа на блочно-модулен тип котелни помещения, е важно да подготвите правилно покривното покритие за предстоящите товари:

 • Специалистите проверяват състоянието на основните елементи на конструкцията, особено на носещите стени.
 • На мястото на монтажа се нанася защитно покритие. Като правило се използва бетонна подложка с дебелина най-малко 20 cm.
 • Необходим е набор от мерки за осигуряване на мерки за безопасност и подобряване на звукоизолацията.
 • След монтажа електроцентралите са свързани към отоплителната мрежа на конструкцията, създавайки единна система. Вече директно на място те регулират режима на работа, свързват се към водоснабдителната и отоплителната система.

Въпреки пълната автоматизация на работата, котелното е оборудвано със специално помещение за обслужващ персонал.

Ползи

За да може инсталацията да оправдае очакванията и инвестицията, е важно да изберете правилния избор. Когато избирате, трябва да вземете предвид мнението на специалисти и жители, на чиито къщи системата вече е инсталирана. Също така е важно да разберете коя система е подходяща за използване. Подробна информация, помощ при избора ще предоставят специалисти. Мениджърите ще отговорят на вашите въпроси, обадете се на телефоните, изброени на сайта.

Котелната къща на покрива е автономна отоплителна станция. Котелно помещение, инсталирано директно на покрива на многоетажна сграда, ви позволява да намалите разходите и топлинните загуби при транспортиране на топлоносителя до обекта. Благодарение на това наемателите на къщата ще спестят значителни суми през отоплителния сезон.

Можете да отоплявате жилищна сграда, когато градската отоплителна мрежа все още не е стартирала подаването на топлина, което ви позволява да регулирате само температурата на въздуха. Избраният от наемателите на високата сграда изпълнител може да стартира устройството, когато навън е студено и да го изключи, когато е топло, независимо от графика на централизираната основна система.

Други предимства включват:

 1. Няма нужда да сключвате договори с различни компании, няма да има допълнителни такси за поддръжка на котелно помещение.
 2. Намалени разходи. Топлината ще бъде по-евтина, инсталацията не изисква постоянно присъствие на инженер или оператор, който контролира работата на устройството.
 3. Системата е напълно безопасна, преминава множество тестове, проверки и напълно отговаря на установените стандарти.

Свържете топлината, когато навън е наистина студено, намалете плащането за подаване на топлина до минималното ниво. Това е добър начин да спестите пари, поради което предложените котелни помещения на покрива набират популярност в наши дни.

Някои характеристики на устройството на автономни котелни помещения

За да се спазят изискванията за безопасност, в котелните помещения се поставят не повече от два бойлера - единият е основният, а другият е резервен. Монтажът се извършва в централната част на помещението, тогава най-малко проблеми възникват при поддръжката и ремонта.

За облицовка на стени е задължително да се използват материали, които не поддържат горенето. Пример за чудесен вариант са стоманените листове. Подовете се изсипват с бетонна замазка, негоримото покритие се полага отгоре. Основното изискване е противоплъзгащо покритие.

Природният газ е съставът, който се преработва по време на работа на автономни котли. Агрегатите с автоматична работа допринасят за плавен поток. Ако се открие теч или повреда, специални сензори просто блокират работата на системата.

За разработчиците една от най-печелившите опции ще бъде придобиването на блокови автономни котелни помещения. Доставката и инсталирането на такива инсталации отнема минимално време. Оборудването също се различава на приемливо ниво на цените. В бъдеще такава покупка ще помогне да се предпазите от недостатъците на централизираните системи.

Анализ на типични грешки при инсталирането на котелни помещения може да намерите в това видео:

Вижте също Телефони за консултация 13 декември 2020 г. Виктория М. 217

Споделете записа

Дискусия: има 1 коментар

 1. Иван казва:
  21.12.2019 в 18:23

  Такова котелно помещение със сигурност осигурява значителни икономии. Топлофикацията вече е много скъпа. Дават ли производителите на такива автономни котли гаранции, че котелът ще работи без прекъсвания в къща с голям брой етажи?

  Отговор

недостатъци

Ако къщата има повече от 9 етажа, няма да работи за инсталиране на котелно помещение - това е забранено от SNiP. По време на работата на системата се излъчват големи вибрации, които могат да причинят неудобства на жителите на последните етажи. Инсталацията е скъпа, но разходите бързо ще се изплатят.

Не всеки дом може да си позволи да инсталира системата. Покривно котелно помещение на многоетажна сграда - това е допълнителен товар, ако къщата е стара, тя няма да може да издържи на това натоварване. Всички необходими стандарти, правила за монтаж и експлоатация са регламентирани от закона.

Автономна газова котелна централа: какви са предимствата?

Едно от основните предимства е намаляването на топлинните загуби по време на транспортирането на топлоносителя

Отделни помещения се използват за инсталиране на оборудване. Допустим вариант са отделни стаи, които допълват покрива.

Цялото оборудване е поставено вътре, осигурявайки непрекъсната работа на конструкцията. Основното е, че има достатъчно мощност, за да загрее радиаторите и да поддържа температурата на водата около къщата.

Мини-котлите се доставят с цялото оборудване, което осигурява стабилност на работата. Автономните системи предполагат използването само на съвременни технологии. Ползата е по-голяма и от факта, че едно котелно помещение може да се използва за осигуряване на ресурси за няколко къщи наведнъж.

Повечето предимства, когато се вземат предвид следните фактори:

 1. Намаляване на разстоянието между топлинния генератор и радиаторите, тръбите в апартаментите.

Загубата на топлина при циркулация на вода в системите става по-малка. Според груби оценки разходите на жителите в такива ситуации се намаляват с 30% или дори повече.

 1. Стандартният резултат от инсталирането на автономни котелни къщи е намаляване на разходите за комунални услуги.

Системите не изискват такава редовна поддръжка, демонтиране на конкретни елементи. Съвременното оборудване се отличава с висококачествена изработка и надеждност.

Водата поема по-кратък път от централната отоплителна среда. Вътре в системата скоростта на нагряване се увеличава. Топла вода, батериите работят при високи температури. Но настройката на газовия котел може да се регулира така, че всеки да се чувства удобно.

Ефективността, скоростта на отопление са основните предимства за тези, които избират самостоятелната опция.

Централното отопление се включва при достигане на специфични температури. Но студеното време често трае по-дълго и жителите понасят студа в апартаментите през това време.

Има ли някакви недостатъци на съвременните отоплителни системи

Има по-малко минуси в сравнение със системите за централно отопление. Само намирането на оборудване създава проблеми за потребителите. Не можете без допълнителни разходи. Но в резултат нивото на комфорт се повишава значително.

Газовите котли не могат да се монтират без отделни помещения. Това ще изисква разглеждане на следните проблеми:

 • Разпределете необходимата площ близо до къщата.
 • Повдигнете покрива, за да отговаря на необходимите технически условия.
 • Конструкцията на блока е монтирана на покрив.

Ще трябва да похарчите допълнителни ресурси или за предприемача, или за жилищния фонд, създаден за сметка на наемателите.

Газовите отоплителни системи могат да отделят вредни за околната среда вещества. Необходимо е допълнително да се предвиди система, отговорна за филтрирането. За да се съобразите със стандартите на SNiP, трябва да изберете и подходящото оборудване. Поради това разходите за покупка нарастват.

Но пробивът на главната магистрала също изисква разходи поради необходимостта да се получат няколко разрешителни от надзорните органи. Трябва да изчакате да бъде взето решение, често процесът се забавя повече от един месец.

Но тук наемателите вземат отделно решение за всеки отделен случай.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни