Термична глава за отоплителен радиатор: устройство, принцип на действие, предимства на употреба, видове, монтажни характеристики, съвети и трикове


Видове елементи

Само горната сменяема част на устройството се нарича термична глава. Тя може да бъде ръчна, механична и електронна. Повечето от големите производители на този вид оборудване правят корпуса на клапана напълно съвместим с всички видове термодвойки.

Термична глава за отоплителен радиатор

Така че, ако радиаторът има вграден термостатичен клапан, тогава върху него може да се монтира всякакъв тип глава. Най-надеждната е механична част, оборудвана с термостат.

Има и вандалоустойчиви модели. Предлагат се системи с дистанционни сензори. Такива решения се купуват и инсталират, ако настоящите условия не позволяват контрол на температурата на самия радиатор. Например батерията е инсталирана зад шкаф или скрин. Цената на такива модели започва от 40 евро.

Ръчните термостати са същите клапани за управление на радиатора. Принципът на действие тук е същият.

Инсталационни характеристики

При инсталиране на термична глава на отоплителния радиатор трябва да се вземе предвид основното изискване: тя трябва свободно да се "прелива" по въздух. Неговата инсталация е нежелана:

 • зад завесите;
 • под перваза на прозореца;
 • в чернова;
 • където ще падат слънчевите лъчи.

Ако тези изисквания не бъдат взети предвид, измерванията на температурата няма да съответстват на истинските стойности на цялата стая. В резултат работата ще бъде неефективна. Ако въпреки това термичната глава е инсталирана на едно от тези места или достъпът до нея е ограничен, можете да я оборудвате с допълнителен дистанционен сензор и регулатор.

Термичен клапан за класификация на отоплителните радиатори

Сега нека поговорим за дъното на термостата - клапана (клапана). На първо място, трябва да знаете, че индустрията произвежда контролни устройства за различни системи. И трябва само да използвате устройствата за вашата система.

Устройствата за двутръбни системи имат поне два пъти хидравличното съпротивление, отколкото за еднотръбните системи. Това се прави нарочно, тъй като балансирането в този случай се дължи на спада на налягането в клапаните. Следователно се инсталират устройства с малка площ на потока. Чрез поставяне на такова устройство в еднотръбна система. със сигурност ще замръзвате. Затова бъдете внимателни.

Термична глава за отоплителен радиатор

Има термоклапани за радиатори в еднотръбни и двутръбни системи. И е невъзможно да се използват устройства за двутръбна система в еднотръбна система.

Понякога модификациите за еднотръбни системи се позиционират като устройства за системи с естествена циркулация. Те имат намалено хидравлично съпротивление и могат да се използват в единични тръби.

Инсталирайте термостати с капацитет на потока най-малко 3 (Kvs = 3 и повече) в еднотръбна система.

Според метода на тръбопроводите регулаторите на температурата на радиатора са ъглови или прави (прави). Има и аксиални модели. В този случай те се избират в зависимост от вида на свързване на нагревателя. Ако тръбата се побира отстрани, по-удобно е да се монтира прав клапан, ако отдолу - един от ъгловите.

Термична глава за отоплителен радиатор

Според вида на връзката термостатичните клапани за радиатори са прави и ъглови

Термичните клапани се различават и по материала, от който са направени. Използват се метали, които имат добра устойчивост на корозия. На някои от тях се нанася допълнително защитно покритие (обикновено никел или хромиране). И така, термостатичните клапани са направени от:

 • бронз, никелиран и хромиран;
 • месинг, никелиран;
 • неръждаема стомана.

Ясно е, че неръждаемата стомана е по-добра, но такива клапани струват много и рядко се срещат в продажба.

Термостатични глави

Има три вида термостатични елементи за отопление на термостати - ръчни, механични и електронни. Всички те изпълняват едни и същи функции, но по различни начини, осигуряват различни нива на комфорт и имат различни възможности.

Ръчните термостатични глави работят като обикновен кран - завъртете регулатора на едната или другата страна, пропускайки повече или по-малко охлаждаща течност. Най-евтиното и надеждно, но не и най-удобното устройство. За да промените топлопредаването, трябва ръчно да завъртите клапана.

Термична глава за отоплителен радиатор

Ръчна термоглава - най-простият и надежден вариант

Тези устройства са доста евтини, те могат да бъдат инсталирани на входа и изхода на отоплителния радиатор вместо сферични кранове. Ще бъде възможно да се регулира всеки от тях.

Механични

По-сложно устройство, което поддържа зададената температура в автоматичен режим. Основата на този тип термостатична глава е духало. Това е малък еластичен цилиндър, напълнен с термичен агент. Термичният агент е газ или течност, които имат голям коефициент на разширение - при нагряване те значително увеличават обема си.

Термична глава за отоплителен радиатор

Термостатно устройство за отоплителен радиатор с механична термостатична глава

Маншонът поддържа стъблото, което покрива областта на потока на клапана. Докато материалът в духалото се нагрява, стъблото се повдига. С повишаването на температурата цилиндърът започва да се увеличава по размер (газ или течност се разширява), той притиска пръчката, която все повече блокира зоната на потока. Все по-малко охлаждаща течност преминава през радиатора, той постепенно се охлажда. Веществото в духалото също се охлажда, поради което цилиндърът намалява по размер, пръчката се издига, повече охлаждаща течност преминава през радиатора, започва да се затопля малко. След това цикълът се повтаря.

Газ или течност

При наличието на такова устройство температурата в помещението се поддържа доста точно на + - 1 ° C, но като цяло делтата зависи от това колко инертно е веществото в духалото. Може да се напълни с някакъв вид газ или течност. Газовете реагират по-бързо на температурни промени, но технологично са по-трудни за производство.

Термична глава за отоплителен радиатор

Течен или газов духал - няма голяма разлика

Течностите променят обемите малко по-бавно, но са по-лесни за производство. Като цяло разликата в точността на поддържане на температурата е от порядъка на половин градус, което е почти невъзможно да се забележи. В резултат на това повечето от представените термостати за отоплителни радиатори са оборудвани с термоглави с течен духал.

С дистанционен сензор

Механичната термостатична глава трябва да бъде монтирана така, че да е насочена към помещението. По този начин температурата се измерва по-точно. Тъй като те са доста големи по размер, този метод на инсталиране не винаги е възможен. За тези случаи можете да доставите термостат за отоплителен радиатор с дистанционен сензор. Температурният сензор е свързан към главата с помощта на капилярна тръба. Може да се позиционира във всяка точка, където предпочитате да измервате температурата на въздуха.

Термична глава за отоплителен радиатор

С дистанционен сензор

Всички промени в топлопредаването на радиатора ще настъпят в зависимост от температурата на въздуха в помещението. Единственият недостатък на това решение е високата цена на такива модели. Но температурата се поддържа по-точно.

Електронна

Размерът на електронния термостат за радиатор за отопление е още по-голям. Термостатичният елемент е още по-голям. В него освен електронното пълнене са монтирани и две батерии.

Термична глава за отоплителен радиатор

Електронните термостати за батерии са големи

В този случай движението на стеблото във клапана се контролира от микропроцесор. Тези модели имат доста голям набор от допълнителни функции. Например възможността за настройване на стайната температура от часовника. Как е модерно да се използва? Лекарите отдавна са доказали, че е по-добре да спите в хладна стая. Следователно през нощта можете да програмирате температурата по-ниска и до сутринта, когато е време да се събудите, тя може да бъде настроена по-висока. Удобно.

Недостатъците на тези модели са големият им размер, необходимостта от наблюдение на разреждането на батериите (достатъчно за няколко години работа) и високата цена.

Принципът на работа на термичната глава

Температурата на въздуха в близост до термичната глава влияе върху състоянието на веществото в контейнера за духало. Увеличавайки или намалявайки обема, веществото действа върху позицията на пръта, като по този начин регулира обема на охлаждащата течност, влизаща в радиатора.

Термостат Danfoss на панелен радиатор.

Ако температурата на въздуха в помещението се повиши, веществото в духалото започва да се разширява, изстисквайки пръта, което от своя страна намалява напречното сечение на канала и обемът на охлаждащата течност, влизаща в радиатора, намалява. С понижаване на температурата се получава обратният процес: веществото в духалото се компресира, поради което пръчката се издига, увеличавайки напречното сечение на канала и обемът на входящата охлаждаща течност се увеличава.

Отварянето и затварянето на стеблото се улеснява от две пружини от неръждаема стомана: едната връща стеблото след затваряне на клапана, другата след отваряне.

Valtec VT.5000.0. Течност, пълнител на духало - толуен.

Забележка! Един от най-често срещаните проблеми с термостатите е залепването на движещи се елементи, когато те са неактивни за дълго време (или ако настройките са фиксирани за дълъг период от време). Това важи особено за термостатичните клапани със сила на натиск до 2 кг върху стеблото. За да се реши този проблем, трябва да се инсталират устройства със сила на натиск от 4 kg или повече. Освен това, след края на отоплителния сезон се препоръчва да се свалят термичните глави от клапаните, което ще удължи техния експлоатационен живот.

За да функционира нормално термичната глава, тя трябва периодично да се почиства от прах и мръсотия. Трябва да се помни обаче, че почистващи препарати и абразивни материали не трябва да се използват за почистване.

Термостатичен елемент RTR 7091 за радиаторни клапани Danfoss.

Видове термични агенти

Най-често в неговата роля се използват течност и газ. Поради това се отличават следните видове термични глави:

Регулаторите от първия тип са по-евтини и по-прости. Поради тази причина те са представени от много голям брой модели. Те обаче работят батерията по-бавно.

Газовият регулатор за отоплителната батерия има по-малка инерция, поради което той е в състояние да реагира достатъчно бързо на промените в стайната температура.

На практика разликата между двата вида отговор е много малка.

Ето защо, когато избирате, е по-добре да се съсредоточите върху качеството на изпълнението. Зависи и от производителя.

Почти всички видове термостати могат да задават температура, чийто обхват е + 6 ... + 28 ° С. Има, разбира се, опции за приспособяване на други температурни нива. С покачването на температурния диапазон обаче цената се повишава.

Видове глави по дизайн

Има термостатични устройства според вида на дизайна. Те се избират в зависимост от характеристиките на тръбопровода на определена отоплителна система и начина на монтаж на радиатора.

Също така е необходимо да се вземе предвид особеността на инсталирането на главата. Този възел винаги е бил разположен хоризонтално. В това положение устройството ще бъде по-ефективно. Главата ще може по-добре да се мие от въздушни течения.

В продажба има независими устройства без радиаторни клапани или заедно с тях.Термостатичният клапан на Danfoss например има точно такава подредба. Но компанията прави напълно различни системи. Вместо скала, този продукт има специална диаграма, която може да се използва за фина настройка на настройките.

Но не винаги е препоръчително да се използва такова оборудване. В този случай вместо автоматични решения могат да се използват други видове клапани. Разликата тук е, че настройката се извършва не автоматично, а в ръчен режим. На поточната линия са монтирани регулируеми клапани и термоглави. Препоръчително е да инсталирате по-прости фитинги на обратния изход от батерията.

Термостатични глави

- устройства с цилиндрична форма, вътре в които има работещо вещество, което реагира на промени в температурата на въздуха. Когато температурата се промени, обемът на работното вещество се променя, в резултат на което клапанът се затваря. Обикновено термостатичните глави регулират температурата в диапазона от -6 до +30 градуса.

Термичните глави могат да имат различни работни вещества (течност, газ и др.). Обхватът на течните термостатични глави Heimeier е много голям. Основното им предимство е повишено ниво на точност, тиха работа, простота и лекота на използване.

Термоглавите на газовия кондензат са по-чувствителни към температурни промени и реагират по-бързо на температурни промени в помещението.

Повечето от моделите термични глави са оборудвани с вградени или дистанционни сензори, които са съответно разположени в корпуса на термостатичната глава или отвън (свързването към сензора се извършва с помощта на тънка метална тръба).

Трябва да се помни, че инсталирането на термични глави с вграден сензор не е толкова лесно. За да може термостатичната глава от този тип да работи с максимална ефективност, трябва да бъдат изпълнени следните условия: дълбочината на радиатора е не по-малка от 16 см, ширината на перваза на прозореца не е по-голяма от 22 см и разстоянието от перваза на прозореца към радиатора е не повече от 10 см. В случаите, когато тези изисквания не са възможни пълни, препоръчително е да се използват термични глави с дистанционен сензор, които могат да бъдат разположени на разстояние от 2 до 8 метра от термичната глава .

Инсталиране на термичната глава на радиатора

Свързването на всеки конкретен модел на термичната глава трябва да се извършва съгласно препоръките на производителя, които са посочени в инструкциите за експлоатация. Възможно е обаче да се подчертаят общите изисквания за инсталиране, които са типични за повечето модели:

Правилна инсталация на термичната глава.

 • Директната слънчева светлина не трябва да попада върху корпуса, тъй като това ще доведе до неправилна работа на устройството;
 • Различни интериорни предмети (мебели, защитни кутии, завеси, декоративни радиаторни решетки, первази на прозорци и др.) Не трябва да "скриват" топлинната глава на отоплителния радиатор от останалата част на стаята. Освен това не трябва да се намира над възходящите потоци нагрят въздух (например над отоплителните тръби). В противен случай температурата на въздуха близо до главата ще бъде по-висока от температурата в останалата част от стаята;

Термостатична глава Danfoss върху радиатор от стоманен панел.

Съвет! Ако въпреки това термостатичният клапан е затворен от някакъв интериорен елемент, тогава се препоръчва да се използва термоглава с външен сензор. Сензорът е монтиран на стена, на място, където не е изложен на топлина от елементи на отоплителната система, пряка слънчева светлина, течение и др. Сензорът е свързан към главата с помощта на 2-3 м капилярна тръба (максимум 8 м).

 • Ако термостатичната глава е в практически затворено положение, тогава за правилната циркулация на охлаждащата течност през отоплителната система се препоръчва да се монтира байпасен клапан или байпасна линия между подаването и връщането;
 • Корпусът на термостатичния клапан не трябва да изпитва никакъв натиск от свързаните тръбопроводи.

Инсталиране на термостат върху радиатор

Термостати на радиатора са инсталирани главно на потока пред входа на нагревателя. Всеки от клапаните преминава охлаждащата течност в една посока. Накъде трябва да отиде потока е показано със стрелка върху тялото. Охлаждащата течност трябва да тече точно там. Ако е свързано неправилно, устройството няма да работи. Друг е въпросът, че можете да поставите термостат, както на входа, така и на изхода, но спазвайки посоката на потока. И в двата случая те работят по един и същи начин.

Термична глава за отоплителен радиатор

Варианти на свързване и монтаж на регулиращи клапани. Но за да можете да ремонтирате радиатора, без да спирате системата, трябва да поставите сферичен кран до регулатора (щракнете върху снимката, за да увеличите размера му)

Струва си да се обърне внимание на препоръките на производителя относно височината на монтаж. Повечето модели трябва да са на 40-60 см над пода

Те са калибрирани до температури на това ниво. Но не навсякъде фуражът е отгоре. Често радиаторите имат долна връзка. След това, в допълнение към типа на системата (еднотръбна или двутръбна), изберете височината на инсталация. Ако такъв модел не бъде намерен, можете да зададете по-ниска температура на термичната глава. Ако поставите препоръчания, ще бъде твърде горещо, тъй като въздухът е по-хладен отдолу, в подовата зона, а моделът е настроен да поддържа температурата, измерена на височината на горния ръб на радиатора. Вторият вариант е да конфигурирате устройството сами. Процедурата обикновено е описана в паспорта, а най-често срещаната последователност от действия е описана по-долу. И третият вариант е да поставите термостат с външен сензор на батерията. Тогава е абсолютно все едно на каква височина е термичната глава. Основното нещо е местоположението на сензора. Но такива модели са много по-скъпи. Ако това е критично, по-добре е да настроите регулатора.

Моля, обърнете внимание, че термостатичната глава трябва да бъде обърната хоризонтално (гледа към стаята). Ако е слято нагоре, то постоянно е в поток горещ въздух, който идва от тръбата.

Следователно веществото в духалото почти винаги се загрява и радиаторът е изключен. Резултатът е студена стая.

Термична глава за отоплителен радиатор

За да работи устройството правилно, трябва да го инсталирате "главата" в стаята

Ситуацията е малко по-добра, ако батерията е инсталирана в ниша, покрита с екран или завеса. Термодвойката също е "гореща", но не толкова гореща. Тук можете да отидете по два начина: или задайте по-висока температура на регулатора, или използвайте външен сензор. Моделите с външни терморегулатори, разбира се, не са евтини, но можете да изберете контролната точка по ваш избор.

Друго нещо, което трябва да запомните: при инсталиране в еднотръбна система се изисква байпас. Освен това е нерегламентирано. След това, когато захранването на радиатора е затворено, щрангът няма да бъде блокиран и няма да получите „здравей“ от съседите.

Термичните клапани също се различават по вида на връзката: има ги с съединителни гайки, има кримпвани. Съответно те се съединяват с определени видове тръби. Обикновено спецификацията или описанието на продукта посочва вида на връзката, както и с кои тръби може да се използва.

Неправилен монтаж на топлинната глава на отоплителния радиатор

Добър ден!

Купих си апартамент в нова сграда. Разработчикът извърши отоплителното окабеляване с долна връзка (Rehau), инсталира биметални радиатори, термостатични глави на Danfoss с дистанционен сензор и свърза индивидуален измервателен уред за отопление.

Реших да добавя отоплителен радиатор към остъклената лоджия, така:

По време на монтажа водопроводчикът отказа да инсталира термоглавата. Освен това той препоръча да се премахнат останалите, като се заменят с обикновени ръчни клапани.

Мотивация: термичните глави са капризни, често работят неправилно, „всички ги отнемат“ и т.н. Радвам се, че не послушах съвета му.Както показа времето, тази система не само перфектно поддържа зададената температура, но и ви позволява значително да спестите, когато плащате за топлина. Но батерията на лоджията трябваше да се регулира ръчно и тъй като апартаментът не е жилищен (довършването все още не е завършено), ние рядко го посещаваме, консумацията на топлина на този радиатор беше неоправдано висока. Исках да го направя правилно и красиво и аз, както всички аматьори, арогантно реших, че тук няма нищо сложно и мога да направя всичко сам, без да прибягвам до услугите на специалист. Решено е системата да бъде сглобена въз основа на батериите в стаята. За целта закупих следните части (давам пълното име от разписката за продажба):

 1. "Клас ½ gsh срок. въглища с кр. ITAP 994 C "- 1 бр.
 2. "Ъглов обратен клапан ½ gsh ITAP 396" - 1 бр.

Но имаше проблем с термичната глава. Главата на Danfoss с дистанционен сензор струваше около 2 хиляди рубли в магазина, което ми се стори малко скъпо. Тогава продавачът предложи икономична опция: глава Luxor TT3000 на стойност 700 рубли, чийто сензор беше разположен вътре в самата глава. След като реших, че за лоджията „така или иначе ще се справи“, направих глупост и купих Луксор. Сглобих системата без никакви проблеми; проверено - няма течове, настройте настройката на "3" (в средата) и си тръгна доволен от себе си.

Връщайки се две-три седмици по-късно, той установява, че в апартамента е топло както обикновено; всички радиатори в стаите бяха или студени, или едва топло. Едва на лоджията беше забележимо горещо, но въпреки това батерията черпеше мощно и главно. "Нещо се обърка…"

Едва след това прочетох инструкциите за главата в Интернет. Оказва се, че трябва да се инсталира хоризонтално, а не вертикално. И също така е забранено да го инсталирате на батерия, която се намира в ниша или под перваза на прозореца. Инструкциите изрично посочват това:

„Внимание: термостатичните глави не трябва да се монтират под первазите на прозорците, в ниша, по пътя на топлия въздух, в изправено положение или зад завеса. Неправилната инсталация на главата води до образуване на излишна топлина в непосредствената област на главата. В този случай температурата, възприемана от сензора, ще се различава от действителната температура в стаята. "

Е, това е показано на снимките:

"Нищо грешно!" - Реших. „Е, температурата ще е различна - и по дяволите. Трябва само да намерите желаната позиция за настройка. За лоджия и така ще слезе! " Настроих настройката на "2" и тръгнах. При следващото посещение всичко се повтори: на лоджията е топло и батерията е гореща. Опитах се да отвия настройката до минимум - тя се припокрива. До максимум се отваря. Тоест термостатичният клапан работи, но главата не. И ако сензорът не беше наред, тогава трябваше да е по-студено в лоджията, отколкото в апартамента; в края на краищата, намирайки се в непосредствена близост до батерията - а също и в ниша - сензорът трябва да прегрее и да достави по-малко топлина, но, напротив, доставя повече. Оказва се, че цялата система работи като ръчен клапан и нищо повече.

Първоначално реших да подменя термостатичния клапан с хоризонтален, за да монтирам правилно главата, но след това се отказах от тази идея. Първо, главата все още ще бъде разположена в ъгъла на нишата, което може да доведе до неправилно определяне на температурата. Второ, аз смъртно не искам да разглобявам системата отново. По-лесно - макар и в пъти по-скъпо! - сменете главата на друга с дистанционен сензор. Скъпер плаща два пъти ... Също така реших да си купя термоглава ITAP, а именно ITAP 891SD, за всеки случай, така че всички части да са от една и съща марка. Може би така системата ще работи най-правилно? (въпреки че това вероятно е глупост). Цената на ITAP 891SD е просто кон, но къде да отида! И така, поглеждам предварително в инструкциите за инсталиране на ITAP 891SD и виждам същото предупреждение там: вертикална инсталация - "НЕ"!

Но какво, по дяволите ?! В главата няма сензор, той е външен! Тогава защо "НЕ"?! Danfoss с дистанционен сензор, инсталиран вертикално, работи чудесно в апартамент, но има различно закрепване към термовентила, така че не можах да го сваля и да го свържа към батерията на лоджията за тестване. Други идеи вече не ми идват на ум.

Много моля специалистите да препоръчат термоглава с дистанционен сензор, която може да се монтира вертикално и да се свърже с термовентила ITAP 994 C, или друг метод за модификация, който накрая ще накара отоплителната система на лоджията да работи правилно. Благодаря!

Характеристики на термичния клапан

По-рано беше споменато, че тя е универсална, тоест върху нея може да се монтира всякакъв вид термична глава. Въпреки това обаче има две разновидности. Те зависят от това в коя отоплителна система ще се използва кранът. еднотръбна или двутръбна.

Не трябва да се пренебрегват разновидностите на термичен клапан, тъй като чрез инсталиране на клапан за двутръбна система в еднотръбна система. радиаторът няма да се загрее добре. Причината за това е, че спирателният клапан за двутръбна система има висок спад на налягането. Всъщност това е два пъти повече от клапаните за еднотръбна система. За да постигнат тази устойчивост, производителите правят малки размери на отворите. Също така ви позволява да намалите налягането върху клапаните и да балансирате налягането в системата. Поради това при условие на ниско налягане (типично за еднотръбна система) през вентила влиза малко охлаждаща течност.

За еднотръбни системи са подходящи клапани с капацитет на потока, равен или по-голям от 3.

Много е лесно да монтирате електронен термостат на батерия. За да направите това, изпълнете следните действия:

 1. Изключете щранга и източете водата.
 2. От радиатора се отрязва парче тръба. Дължината му трябва да съвпада с дължината на термостатичния клапан. Всъщност тръбата се реже на едно място.
 3. Демонтирайте частта от тръбата, която остава в радиатора. Тези стъпки не се извършват, ако отоплителната система се създава само или ако има клапан със същите размери като необходимия клапан.
 4. Развийте фитинга с американеца от термо клапана.
 5. Монтажът е фиксиран в радиатора, а основата на крана върху тръбата.
 6. Кранът се поставя върху фитинга в радиатора и американецът се затяга. Клапанът трябва да бъде разположен така, че стеблото да "сочи" встрани.
 7. Фиксирана е електронна или механична термична глава.

Инсталационните характеристики са както следва:

 • термостатът обикновено се поставя върху входящата тръба. В този случай стрелката върху него трябва да съвпада с посоката на движение на охлаждащата течност;
 • електронното устройство трябва винаги да е в хоризонтално положение. Забранено е поставянето на термоглавата над тръбата. Това е така, защото топлината от тръбата ще нагрее цилиндъра и ще доведе до ненужно изключване на радиатора. Последицата е студена стая;
 • повечето електронни и механични контроли са настроени за монтиране на височина 40-60 см. Ако се поставят на височина 10-15 см (долна връзка на батерията), стаята ще бъде твърде топла. Проблемът с долната връзка може да бъде решен чрез преконфигуриране на термостата, използване на външен сензор или закупуване на специално проектиран регулатор;
 • ако отоплителната система е еднотръбна, тогава входните и изходните тръби са правилно свързани с допълнителна тръба. Тоест, необходимо е да се създаде байпас.

Как правилно да инсталирате термичната глава на батерията

Междинните позиции, когато регулират водния поток, могат да доведат до бързо износване на заключващия механизъм и неговото изтичане.

Факелен клапан е по-подходящ "кандидат", тъй като този клапан може да не е напълно отворен / затворен.

Важно. Кранът трябва да се върне в първоначалното си положение след известно време.

Настройката се извършва ръчно.

Регулирането на батериите с помощта на автоматичен регулатор, в противен случай, термостат, се извършва по няколко схеми, в зависимост от вида на отоплителната система.

Термостати за еднотръбни отоплителни системи

Принципът на такава настройка

Те се инсталират само ако има свързваща част между тръбите (байпас), която осигурява постоянно движение на водата в батерията към радиатора от охлаждащата течност.

Прочетете повече за целта, дизайна на байпаса тук: https://kvarremontnik.ru/bajjpas-dlya-otopleniya/

За всеки тип отоплителна система термостатът е монтиран пред радиатора / радиатора, строго в хоризонтално положение. Това компенсира нагряването на тръбата и термостата.

При инсталиране на управляващ клапан трябва да се вземе предвид посоката на движение на топлинния поток: при вертикални тръбопроводи движението се настройва по тях. На клапана стрелките са посочени от посоката на движение на охлаждащите течности.

При инсталиране на регулатора на двутръбна система се спазват общите изисквания:

 1. инсталирането се извършва на мястото на джъмпера (щепсела) между батериите и захранващата тръба на охлаждащата течност;
 2. свързването се извършва с изключена отоплителна система и източена вода от системата;
 3. термостатът трябва да се монтира строго хоризонтално.

Специални условия за инсталиране на термостат

Пример за термостат

Термостатът работи съгласно принципа: когато се достигне определена температура, газът в регулатора се разширява, спира или намалява подаването на топла вода.

Следователно са необходими специални условия за монтаж, за да могат отоплителните радиатори да бъдат регулирани правилно:

 1. Термостатът не трябва да бъде изложен на пряка слънчева светлина.
 2. Не трябва да се покрива от завеси, екрани на батерията.
 3. Въздухът в помещението трябва да се проветрява, особено близо до самото устройство.

Освен това работата му се влияе от външните температури и източниците на студ и топлина.

Съвети. На първо място, термостатите са най-добре инсталирани в помещения със силни температурни колебания (кухни, дневни), както и в горните етажи на частни къщи.

Прочетете повече за термостатите и как да работите с тях. И ето подробен материал за инсталирането на оборудване.

Домашен уют

Тип термостатичен елемент

Термичната глава за радиатора е горната, сменяема част на устройството. Тя може да бъде от няколко вида:

За да можете да се ориентирате в цените: европейските производители продават механични термични глави от 15 евро до 25 евро, има антивандални модели, струват от 40 евро. Има устройства с дистанционен сензор. Те се инсталират, ако условията не позволяват регулиране на температурата на радиатора (например, той е инсталиран зад шкаф, затворен в ниша и т.н.). Тук дължината на капилярната тръба, която свързва сензора с термостата, е от голямо значение. Цените в този сегмент са от 40-50 евро.

Термична глава за отоплителен радиатор

Изглежда като ръчно устройство за регулиране на температурата на радиаторите в секцията

Ръчният термостат е същият управляващ клапан за радиатора. И принципът на работа е същият: завъртете копчето, променете количеството на топлоносителя, преминаващо през. Единствената разлика е, че ако желаете, можете просто да премахнете този термоелемент и да поставите механичен или електронен. В същото време случаят не трябва да се отвива или променя. Те са универсални. Главите за ръчно регулиране имат ниска цена - от 4 евро.

Електронните термични глави са най-скъпите опции, те са и най-масивните: в корпуса има място за две батерии. Те се различават по това, че имат повече възможности. В допълнение към поддържането на стабилна температура през цялото време, можете да програмирате температурата по дни от седмицата или по време на деня. Например след 9 ч. Сутринта всички членове на домакинството си тръгват и се появяват едва след 18 ч. Оказва се, че няма нужда да харчите пари за поддържане на високи температури през деня.Електронните термоелементи правят възможно задаването на по-ниска температура в този интервал през всички дни, с изключение на почивните дни. Поставете го най-малко 6-8 ° C, а вечер можете отново да загреете въздуха до удобните 20 градуса. С тези устройства е възможно да се спестят разходи за отопление, без да се нарушава нивото на комфорт.

Термична глава за отоплителен радиатор

Електронните модели имат много по-широка функционалност

Термичните глави също се разделят според вида на температурния агент (веществото, което е в духалото). Те са:

Газовият термостат се счита за по-малко инерционен, казва се, че реагира по-бързо на промени в температурата. Но разликата не е толкова голяма, че да се даде предпочитание на определен вид. Основното е качеството, а не вида на термичния агент. Течните термостати са с не по-малко качество. Освен това те са по-лесни за производство, тъй като се произвеждат в по-широк диапазон.

Когато избирате термодвойка, трябва да обърнете внимание на температурния диапазон, който устройството може да поддържа. Обикновено е от +6 o C до + 26-28 o C

Но може да има разлики. Колкото по-широк е диапазонът, толкова по-висока е цената. Размерите и дизайнът, методът на свързване също се променят.

Как работи термичен клапан?

Термоглавата е необходима за регулиране на температурата на радиатора.

Първите версии на термостати, инсталирани на отоплителни радиатори, са създадени през 1943 г. от DANFOSS. Няколко десетилетия по-късно такива устройства са претърпели много промени, в резултат на което те са станали по-точни. Дизайнът им се състои от няколко части: клапан и термична глава. Освен това те са свързани със специален заключващ механизъм. Целта на самата термична глава е да измерва и анализира температурата и да й влияе, като използва клапан механизъм за това, който отваря и затваря потока на водата в радиатора.

Този метод на регулиране се нарича още количествен поради факта, че устройството променя температурата чрез промяна на количеството охлаждаща течност, което преминава през отоплителния радиатор. Съществува и друг метод, наречен качество. Неговият принцип е да променя температурата на водата директно в самата система. Това е отговорност на смесителния блок, който обикновено се монтира в котелното помещение.

Вътре в такъв елемент има духало, изпълнено с чувствителна на топлина среда.

Освен това последните могат да бъдат от няколко вида:

 • течност;
 • пълни с газ.

Струва си да се отбележи, че течните версии са по-лесни за производство, но скоростта им е по-ниска от тази на газовите. Същността на тяхната работа е следната: когато температурата се повиши, вътрешното вещество, съгласно законите на физиката, се разширява, поради това маншонът се разширява. Освен това последният намалява размера на секцията на клапана чрез преместване на специален конус. В крайна сметка дебитът на охлаждащата течност намалява. Когато въздухът в помещението се охлади, процесът е обърнат.

Опции за регулиране на отоплителния радиатор с термоглава

Корекцията може да бъде два вида: количествена и качествена.

Принципът на първия метод е да се промени температурата чрез промяна на количеството охлаждаща течност, преминаващо през радиатора.

Вторият метод включва промяна на температурата на водата директно в системата. За това в котелното е монтиран смесител с сифон, напълнен с чувствителна на температура среда. Тази среда може да бъде пълна с течност или газ.

Версията с течна среда е лесна за производство, но действа по-бавно от газовата. Същността на двата варианта е следната: при нагряване работната среда се разширява, което води до разтягане на сифона. В резултат на това вътре в него се движи специален конус и намалява размера на секцията на клапана. Това води до намаляване на дебита на охлаждащата течност. Когато въздухът в помещението се охлади, процесът протича в обратен ред.

Данфос

Тази компания е изобретател на описаното оборудване. Повече от 60 години продуктите на този производител въплъщават най-доброто качество, висока надеждност и асортимент. Тази техника може да ви помогне да спестите много.

Термична глава за отоплителен радиатор

Сред популярните продукти са термостатичният клапан RA-N. Проектиран е за двутръбни системи и има вградена функция за предварително задаване на дебита. Устройството е направено в издръжлив корпус от лят бронз и е максимално защитено от корозия.

Както можете да видите, тези решения са чудесен вариант, когато трябва да спестите от отопление или когато е много горещо в апартамент или къща. Тези устройства могат да направят живота по-комфортен.

Автомобили Сервоуправителен колан: описание и принцип на действие

Всяка кола има допълнителни спомагателни устройства - това са климатици, сервоуправление, генератори. Всички тези елементи се задвижват от двигателя с помощта на задвижващи ремъци. ...

Автомобили Система за подаване на гориво. Инжекционни системи, описание и принцип на действие

Системата за подаване на гориво е необходима за потока на горивото от резервоара за газ, по-нататъшното му филтриране, както и образуването на кислородно-горивна смес с прехвърлянето му в цилиндрите на двигателя. В момента има няколко вида ...

Домашен комфорт Импулсни релета за управление на осветлението: описание и принцип на работа

Релето е устройство за превключване на електрическа верига, когато входните влияния се променят. Класическата версия е електромеханично устройство, което отваря или затваря контакти при преминаване ...

Домашен комфорт Дивани, механизъм за трансформация "акордеон": описание и принцип на работа

В съвременните апартаменти понякога няма достатъчно място за подреждане на всички необходими мебели. Следователно диваните и леглата от трансформационен тип са повсеместни. Те изпълняват много функции. Това позволява…

Домашен комфорт Описание и принцип на работа на сандвич-производителя Maxwell MW-1552

За да нахрани семейството бързо и вкусно по всяко време, домакинята не трябва да бъде страхотен готвач. Тя просто трябва да има машина за сандвичи Maxwell MW-1552 в кухнята си. С негова помощ ще може да се готви отлична ...

Технологии Общо описание и принцип на работа на мултикукър

Обичайно е мултикукърът да се нарича многофункционален уред, който принадлежи към кухненските уреди и ви позволява автоматично да готвите голямо разнообразие от ястия. Има два основни типа ...

Стойка за вибрации на автомобили за диагностика на окачването на автомобила: описание, характеристики и принцип на работа

Различни неизправности в системите за окачване на автомобили могат да доведат до неприятни последици. Колата може да влезе в буксуване при влизане в завой и по този начин да предизвика сериозна катастрофа. Трябва да разберете, че всеки ...

Автомобилен турбо двигател: описание, характеристики, принцип на работа и снимки

Всеки шофьор знае, че двигателите с вътрешно горене, според тяхната структура и принцип на действие, се разделят на атмосферни и турбокомпресори. Но не всеки разбира каква е разликата между тези силови агрегати. Дай ...

Бизнес съединител на маховика: описание, видове, предназначение и принцип на действие

Всеки знае, че основната задача на мотора е да преобразува енергията в въртящ момент. Предаването му се осъществява чрез специален маховик на диска на съединителя. Това устройство се предлага във всяка кола. Как мустаци ...

Бизнес пиезоелектричен сензор: Описание, ускорение, принцип на работа и характеристики

За получаване на данни за температурата или налягането на атмосферната среда се използват специални сензори от пиезоелектрически тип. Основните параметри на устройствата включват не само работната честота, но и проводимостта ...

Принцип на действие

Термостатичните клапани са основно цилиндър, който е изпълнен с топлинен агент (този елемент на водопровода се нарича духало). Течност или газове могат да се използват като термичен реагент. Но нищо няма да работи за това. Обемът на охлаждащата течност трябва да зависи от температурата. Има и устройства с твърди компоненти. Те обаче не са популярни поради дългите им реакции.

Термична глава за отоплителен радиатор

В процеса на нагряване работното вещество започва да увеличава обема си, като по този начин разтяга цилиндъра. Последният започва да притиска буталото, което от своя страна задвижва спирателния конус на клапана.

Конусът напълно или частично блокира потока на топлинния агент, поради което работното вещество в термостатичната глава започва да се охлажда. По време на процеса на охлаждане обемът на веществото намалява и в резултат еластичният елемент повдига затварящия конус. Охлаждащата течност отново ще влезе в отоплителния радиатор и главата отново ще се нагрее.

По този начин термостатичните клапани помагат за прецизен контрол на температурата с висока точност (до един градус по Целзий).

Принципът на работа на термичната глава на радиатора

• потребителят задава определен температурен режим, който е удобен за живеене;

• в случай на повишаване на температурата в помещението, газообразното вещество в духалото започва да се нагрява, като по този начин оказва натиск върху стеблото на клапана;

• подаването на охлаждаща течност към радиатора намалява или спира напълно (подаването на вода се извършва през байпаса);

• намаляване на отоплението на радиатора води до намаляване на температурата в помещението.

Термостат

Как да изберем

Когато избирате термичен клапан, трябва да вземете предвид всички съществуващи характеристики на отоплителната система

Въз основа на характеристиките на отоплителната система, както и условията за нейното инсталиране, за да се контролира температурата, е възможно да се използват различни комбинации от клапани и термични глави.

Така например, клапани с по-голям капацитет на потока трябва да се използват за използване в еднотръбни системи.

Същото се отнася и за онези двутръбни системи, в които циркулацията на водата се извършва от гравитацията, тоест по естествен начин, без принудителни механизми. В случаите, когато се използва двутръбна система, където има циркулационна помпа, се препоръчва да се изберат онези видове клапани, където е възможно да се регулира производителността.

След избора на клапана е необходимо да изберете термоглавата.

Най-често срещаните опции, които могат да бъдат закупени днес, са:

 • с вътрешен термоелемент;
 • електронен (който може да бъде програмиран);
 • с външен температурен датчик;
 • антивандален;
 • като има външен регулатор.

Най-често се инсталират класически термостати с вътрешна версия на сензора в случаите, когато тяхната ос ще бъде в хоризонтално положение.

Моля, обърнете внимание: термостатът не трябва да се монтира вертикално, тъй като топлината, излъчвана от тръбопровода на тялото, ще повлияе силно на духалото, поради което цялото устройство няма да функционира правилно.

В случаите, когато не е възможно да се монтира главата хоризонтално, най-добре е да се монтира допълнителен външен температурен датчик със специална капилярна тръба.

В допълнение към опциите за вертикална инсталация има и други причини да закупите версия на отдалечен сензор:

 • в случай, че радиаторите за отопление с разположен върху тях терморегулатор ще бъдат разположени зад завесите;
 • когато има друг източник на топлина до инсталираната термична глава;
 • ако местоположението на батерията е под голям прозорец.

Много често в тези помещения, където изискванията за интериора са увеличени, батериите са покрити с декоративни екрани.Поради това вътрешният термостат ще регистрира само температурата, която е вътре в тази обвивка. В този случай достъпът до настройките на термичната глава ще бъде затворен. Ето защо в такива случаи се препоръчва да спрете избора си на дистанционно управление с термодатчик.

Заслужава да се знае: ако все още не сте закупили отоплителни радиатори, можете да закупите модели Kermi с вградени температурни сензори.

Ако говорим за електронни термостати с дисплей, те са от няколко вида, първите имат вграден блок за управление, а вторите имат подвижен. Последните имат характеристика на способността да се отделят от термичната глава, докато тя ще продължи да работи в същия режим. Целта на такива модели е да осъществяват контрол на температурата в различни режими, по различно време на деня. Това дава възможност да се намали нивото на топлина през деня, а през нощта, когато цялата къща спи, да се повиши до желаното ниво. Поради това е възможно значително да се спести енергия.

Ако в семейството има малки деца, които винаги искат да докоснат и изкривят всичко, препоръчително е да инсталирате антивандални термостати. Това ще предпази настройките на устройството от неоторизирана намеса. Същата ситуация се отнася за опции, инсталирани в различни обществени сгради, от детски градини до болници.

Правила за избор на термостатична глава

Трябва да изберете устройство, като вземете предвид характеристиките на отоплителната система и нейната инсталация. Въз основа на това се използва клапан и термостатична глава за радиатори за контрол на температурата. Освен това те могат да се комбинират в различни версии.

Например за еднотръбни системи е по-добре да се използват клапани с голям капацитет на потока. Подобни елементи са подходящи за двутръбни системи с естествена циркулация на работната среда. За двутръбни системи с принудително движение на охлаждащата течност най-добрият вариант би бил инсталирането на термоглава на радиаторите, което ви позволява да регулирате производителността.

термо кран за радиатор

Изборът на термична глава за радиатор също трябва да се подхожда отговорно. Най-често срещаните са следните опции:

 • С термодвойка, монтирана вътре.
 • Програмируем.
 • Със сензор за външна температура.
 • Антивандалски.
 • С външен регулатор.

Класическият вариант е термостат, който има вътрешен сензор и е разположен хоризонтално. Не се препоръчва да свързвате термичната глава към радиатора във вертикално положение. В този случай нарастващата топлина може да доведе до неизправност на термостата.

Ако не е възможно да се извърши хоризонтална инсталация на термичната глава на отоплителния радиатор, тогава допълнително се монтира външен сензор със специална капилярна тръба.

Настройка на термостата

Термична глава за отоплителен радиатор

За правилната настройка на температурния контролер е необходимо да се намалят до възможно най-ниските топлинни загуби в помещението. Термометърът трябва да бъде разположен там, където ще има постоянна температура. След това завъртаме главата на терморегулатора наляво до края, отваряйки клапана, в резултат на което се постига максимален топлообмен. Веднага след като температурата се повиши с 5-6 градуса, клапанът се затваря чрез завъртане на главата в обратна посока.

След достигане на необходимото ниво на температура започваме внимателно да отваряме клапана. Настройката приключва, когато се чуе звукът на водата в регулатора и бързото нагряване на клапана стане забележимо.

Най-добре е да поверите инсталирането на термостати на отоплителни радиатори на професионалисти, които ще се свържат според инструкциите на производителя. Правилно инсталираното оборудване ще ви позволи да създадете оптимален температурен режим в помещението и ще осигурите рационално потребление на топлинна енергия, което ще има благоприятен ефект върху финансовите разходи на семейството.

Дистанционен температурен сензор

Използването на външен сензор е необходимо в още няколко случая:

 • Отоплителните радиатори с термостат са затворени със затъмняващи завеси.
 • Допълнителен източник на топлинна енергия се намира в непосредствена близост.
 • Батерията е разположена под голям прозорец.

Понякога отоплителните радиатори са покрити с декоративни екрани. Тази ситуация се наблюдава в стаи с повишени изисквания към интериора. В този случай вътрешният термостат регистрира само температурата зад декоративната облицовка. Освен това достъпът до термичната глава става труден. За да се реши проблемът, е инсталирана термична глава за отоплителен радиатор с външен сензор.

кран с термоглава за радиатор

Що се отнася до програмируемите устройства, те са оборудвани с дисплеи за визуално управление и също са разделени на два типа. Някои от тях са оборудвани с вграден контролен блок, докато други имат този елемент, който може да се сваля. Вторият вариант има известно предимство: изключеният блок за управление продължава да работи както преди. В същото време е важно да се контролира как работи термичната глава на отоплителния радиатор.

Такива модели ви позволяват да регулирате температурата индивидуално за конкретна ситуация. Например, през деня можете да намалите стойностите на температурата, а през нощта да ги увеличите. В резултат на това спестяванията са доста сериозни.

Антивандалните устройства са идеални за домове, където има малки деца, които докосват и извиват всичко. Ето защо е важно да знаете и да разберете как да инсталирате термостатичната глава на радиатор. Терморегулаторите от този тип не ви позволяват да събаряте настройките, ако се работи небрежно. Използва се и в обществени сгради, включително детски градини и болници.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни