Как да изберем бойлер за съхранение - електрически, газов, комбиниран


Какво е газов бойлер


Газов бойлер

Газовата колона се нарича устройство, което загрява вода поради изгарянето на газ. Горивото е природен или втечнен газ.

Проточните бойлери се използват в домове, където няма водоснабдяване с топла вода. Поради цената на консумираното гориво тези устройства са много по-евтини от тези, захранвани с електричество.

Предимства и недостатъци

В къщи с окабеляване с ниска мощност водата може да се нагрява само с колона, тъй като в тях не може да се монтира кухненски котел. Такива единици се използват в сградите на Хрушчов и Сталин. Има модели, които могат да бъдат осветени с кибрит, регулирани с температура или електронно.

Предимствата на устройството са следните:

 • бързо загрява голям обем вода;
 • размерът на устройството е малък, така че няма да заема много място;
 • топла вода може да се получи веднага след включване на колоната;
 • относителна икономия на употреба, но всичко зависи от цената на горивото.

Голям брой изисквания за инсталиране се дължат на риска от катастрофа при неправилна употреба.

Сред недостатъците са:

 • риск от пожар или експлозия, въпреки че повечето съвременни устройства са оборудвани със защитни системи;
 • необходимостта от добра вентилация, тъй като можете да отровите с въглероден окис;
 • невъзможност за инсталиране в банята;
 • необходимостта от съгласуване на инсталацията с водоснабдителната и газовата служба.

Съвременните технологии правят възможно получаването на най-ефективните устройства, като същевременно се запазва надеждността на устройството и всички компоненти, участващи в системата.

Котел за съхранение на газ

Бойлерите за съхранение се състоят от система за изгаряне на газ (газова горелка) и резервоар, съдържащ вода. Резервоарът е с топлоизолация, тъй като висококачественото задържане на топлина позволява да се спестят до 50% от горивото.

Изключеният от газ резервоар поддържа температурата на водата до 7 дни и всичко това благодарение на многослойна топлоизолационна възглавница.

Котел за съхранение на газ за отопление на водата се подразделя според обема на водата в резервоара. Например за кухнята и душа (при условие, че живеят не повече от двама души) са достатъчни 50-80 литра.

Ако едно семейство се състои от 3-4 души, има дете, често се пише баня, тогава обемът на бойлера не може да бъде по-малък от 100 литра. За техническа работа, както и в производството, се използва газов котел аристон за 200 литра или дори повече.

Предимството на котлите за съхранение е, че те работят перфектно със слаб газов поток, а също така съхраняват голямо количество топла вода за дълго време. Е, недостатъкът на такива бойлери е, че те имат голям обем конструкция, такъв котел разваля целия външен вид на банята. Ето защо той често се инсталира на тавани или мазета. Друг недостатък на такъв котел е ограничението на горещата вода. Ако сте се изкъпали и сте изразходвали цялата вода, ще трябва да изчакате поне час, докато другият човек се измие.

По тази тема:

Домашен бойлер 50 литра

5 юни 2017 г.

Самозамяна на нагревателни елементи в котела

4 юни 2017 г.

НАЗАД НАПРЕД 1 от 23

Схема на устройството за газов котел

Газовият котел за съхранение има регулатор на мощността, който задава температурата, до която се загрява водата. Той също така показва колко е изразходвано по време на употреба и колко остава топла вода. Ако започнете да взимате душ или да миете чинии, правете го повече от няколко минути, котелът автоматично се включва и започва да загрява новопристигналата студена вода.Ако вече не се къпете, той продължава да работи, докато водата се загрява според зададените индикатори, след което автоматично се изключва и съхранява за вас готова топла вода.

Технически изисквания и експлоатация

Има ясни разпоредби относно монтажа на бойлери. Нарушаването на правилата ще доведе до факта, че газът ще бъде изключен. Можете да разчитате на включването му само след коригиране на всички недостатъци. След това се извършва проверка и се издава разрешение за монтаж. Манипулациите трябва да се извършват от организации, които имат съответните сертификати. Газът може да се свързва само с разрешение, така че е важно да ги издадете навреме.

Изискванията за инсталиране на газов бойлер в апартамент са както следва:

 • Размерът на кухнята трябва да бъде най-малко 8 квадратни метра. м.
 • Важно е за стените и маскиращите панели да се използват негорими материали.
 • Таванът е висок над два метра.
 • Диаметърът на вентилационния отвор е най-малко 120 mm.
 • Тръби с дължина до 2,5 м и диаметър 13 мм.
 • Газовите тръби трябва да висят свободно или да бъдат маскирани с отваряща кутия. Те не могат да бъдат зазидани, тъй като е необходим свободен достъп.
 • Спирателният вентил за газ трябва да бъде разположен до нагревателя и да има жълта дръжка.
 • Коминна тръба, изработена от стомана или поцинкована, дебелината й е не по-малка от 1 мм.
 • В стаята трябва да има врата.

Устройството се експлоатира съгласно следните правила:

 • Газовите уреди се поставят в баланса и се проверяват веднъж годишно.
 • Има модели, които не се обслужват от работници на газ. В този случай трябва да се свържете със сервизния център и да се обадите на специалист.
 • Когато купувате устройства със затворена горивна камера, коминът не е необходимо да се монтира, но трябва да се обърне повече внимание на вентилацията.

Ако кухнята е комбинирана с дневни, тогава е незаконно да се използват газови уреди в този случай.

Препоръки за осигуряване на обмен на въздух

свързване на газов котел

Свързването на газов котел задължително се придружава от инсталирането на система за обмен на въздух. Ако капацитетът на оборудването е 23,3 kW, тогава за оптимална температура ще е необходимо да се осигурят 2,5 м3 газ на час. За такъв обем гориво са необходими 30 м3 въздух. Ако не е достатъчно в стаята, тогава ще се сблъскате с проблем, който се изразява в непълно изгаряне на газ. Това ще доведе до неефективно използване на горивото, а процесът на горене ще бъде придружен от отделянето на вещества, вредни за човешкото здраве. Ако не бъдат изведени извън помещенията навреме, човекът може да умре.

Важен момент е да се осигури разстоянието от повърхността на оборудването до стената, което трябва да бъде 10 см. Това е вярно, ако повърхността на стената е завършена с негорими материали.

Инсталационен алгоритъм и какво се изисква за това


Схема за монтаж на строителството

Възможно е да инсталирате газов бойлер само след събиране на документация и получаване на всички разрешителни.

Ако моделът се промени, трябва:

 1. Закупете устройство от производител, който може да потвърди качеството му със сертификати.
 2. Вземете в жилищния офис схемите на газоснабдителната и водоснабдителната система, които ще посочат мястото на бъдещото местоположение на устройството.
 3. Отидете на бензиностанцията с декларация за подмяна на уреда, но мястото за инсталиране трябва да остане същото. Също така е необходимо да се предостави заявление за ремонт на водопроводи и газопроводи.
 4. Газовата служба ще извърши цялата работа и ще издаде документация, потвърждаваща, че оборудването отговаря на изискванията и е пуснато в експлоатация.

Ако заменят не само самото устройство, но и го пренаредят на друго място:

 1. Променете схемата на изхода за газ, вода и въздух.
 2. Те вземат акт от пожарната инспекция, който ще потвърди, че коминът е в добро състояние.
 3. Проектът за трансфер се поръчва от GORGAZ или сертифицирани организации. За жилищни сгради ще се изисква разрешение за преустройство, което се получава от градската администрация.
 4. С всички документи те отново кандидатстват за газовата служба, чиито специалисти ще инсталират и свържат устройството и ще го пуснат за първи път.

След това ще запечатам брояча и ще издам документите за въвеждане в експлоатация.

При първата инсталация, ако все още не е подаден газ в къщата, ще трябва да изградите линия за доставка на газ. Това е скъпа процедура, поради което котлите на твърдо гориво по-често се избират за частна къща.

Ако в сградата има много апартаменти, тогава предприемачът, жилищният офис или собствениците доставят газ. След събиране на всички разрешителни и документи се извършват и пускат в експлоатация строително-монтажни работи. След това сключват договор за доставка на газ.

Схема на свързване

Газов котел, чиято схема на свързване трябва да бъде проучена от вас преди започване на монтажните работи, се инсталира на няколко етапа. Последната стъпка е коминното устройство. Но първо собственикът на имота трябва да сключи договор за доставка на газ. Ако говорим за най-простото оборудване, то то се състои от топлообменник и газова горелка. Към такова устройство трябва да бъдат свързани газ и вода, а отработените газове ще се изхвърлят в коминната система.

Преди да инсталирате котела, е необходимо добре да почистите стените на входящите тръби от отломки, които могат да останат след завършване на сглобяването на оборудването. На тръбите за водоснабдяване трябва да бъдат монтирани филтър и спирателни кранове, които трябва да бъдат разположени преди и след филтъра. След това се инсталира комин, на тази система се налагат определени изисквания. Газовият котел трябва да съдържа изпускателна тръба с диаметър, който отговаря на изискванията, посочени в ръководството. Тръбата трябва да се издига над билото на покрива с 0,5 м; за това е по-добре да се използва стоманен цилиндричен комин, в който има отвор за почистване.

Капитанът трябва да провери сцеплението, тъй като автоматизацията няма да ви позволи да продължите да работите, ако се окаже недостатъчна. Специална чистачка и стоманена тръба ще позволят на котела да бъде вграден в системата на газопровода. За да извършите тези манипулации, трябва да прибегнете до помощта на специалисти. Газовият котел трябва да бъде свързан към електрозахранващата система и да се включи автоматично устройство за защита от претоварване.

Списък на необходимите документи

За да инсталирате газов проточен бойлер, е важно да съберете редица документи:

 1. Ще се изискват доказателства, доказващи, че лицето е собственик на дома и плаща данъци.
 2. Трябва да разрешите обработката на лична информация.
 3. Представете паспорт за бензин и писмо, потвърждаващо, че договорът за работа е сключен.
 4. Посочете кои устройства в къщата работят с газ.
 5. Покажете паспорта на газомера.

Също така трябва да направите копие на страницата на проекта за газификация със съответните печати.

Изисквания за инсталиране

инсталация на газов котел

Газов воден котел трябва да бъде инсталиран съгласно определени правила. Казват, че ширината на вратата в стаята трябва да бъде 80 см, а самият котел трябва да бъде монтиран по такъв начин, че да е естествено осветено. За всеки 10 м2 от котелното помещение трябва да има 0,3 м2 от прозореца, тази стойност е минималната. Площта на отвора за всмукване на външен въздух трябва да бъде 8 cm2 за всеки киловат мощност на устройството.

Видове колони и котли за апартаменти и частна къща


Устройство за поток

Газовите нагреватели са поточни и складови. Но на газовите котли рядко се дава предпочитание, тъй като те не са толкова удобни, са скъпи и заемат много място в стаята. Препоръчва се да се монтират с твърде слабо подаване на газ.

Ето защо, най-често поточните газови нагреватели се инсталират в апартаменти. Съвременните модели са оборудвани с отворена или затворена горивна камера. Първият вариант е по-сигурен, поради което изисква по-малко документи по време на инсталацията.

Такива единици се използват в къщи, в които няма комин. Ако трябва да смените старото устройство с ново, всички проверки вече са извършени и състоянието на подаването на газ и комина отговаря на стандартите, препоръчително е да закупите устройства със затворена горивна камера.

Производителите предлагат устройства с различни видове мощност:

 • 17-20 kW. Те са подходящи за едностайни апартаменти с един обитател. Но ако се къпете, няма достатъчно вода за миене на съдовете.
 • 20-26 kW. Тази сила е достатъчна за четирима души. Устройствата ви позволяват да получите 15 литра вода.
 • 26-28 kW. Те са подходящи за частни къщи и апартаменти на две нива.

Преди да закупите устройство за отопление на вода, препоръчително е да претеглите всички плюсове и минуси, да изчислите колко вода е необходима, за да изберете устройство с достатъчна мощност. Това ще избегне повторно закупуване и инсталиране на устройството.

Кой газов котел да изберем?

За да отговорите на този въпрос, първо трябва да вземете решение за вида и вида на бойлера. Вече знаете за съхранението и потока и можете да изберете това, което отговаря на вашите нужди и възможности.

Газовият котел има редица предимства пред електрическия, а именно неговата ниска цена. Водонагревателите с мрежово захранване обаче са по-безопасни и не се нуждаят от комин.

Когато решите кой газов котел да изберете, обърнете внимание на производителя. В момента на пазара се предлагат следните марки котли:

Когато нагревателите нямат право да се свързват

В някои случаи е забранено използването на газови бойлери. Това се отнася за:

 • Едностайни апартаменти, в които дневната е комбинирана с кухнята.
 • Дневни, бани или лоджии. Нагревателите не трябва да се използват в тези помещения.
 • Дължината на маркучите за вода и газ е повече от 2,5 m.
 • Стени, прилежащи към хола. Не можете да окачите колона върху тях.
 • Помещения с липсващи вентилационни отвори.

Важно е да запомните, че спонтанното инсталиране на газово оборудване води до административна и наказателна отговорност, чийто размер се определя в зависимост от последиците.

Благодарение на колоните можете да се наслаждавате на вода с комфортна температура, независимо от сезона. Въпреки че към инсталацията важат строги изисквания, това е необходимо, за да се избегне бедствие. Ето защо е по-добре незабавно да извършите процедурата в съответствие с всички правила и да избегнете допълнителни разходи за преместване на колоната и повторно свързване на газа.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни