Как да инсталирате нагревател на кран: правила за работа


При често спиране на топла вода собственикът на жилището мисли да закупи течащ електрически бойлер за кран. Такова устройство е лесно за използване и инсталиране, компактен размер. При избора на устройство се вземат предвид техническите характеристики, които трябва да съответстват на условията на работа и нуждите на обитателите.

Течащият бойлер е малко устройство, което загрява течащата през него вода.

Устройството и дизайнът на електрическия нагревател на крана

Дюзата за отопление на крана изглежда като обикновен миксер. Отличителна черта е големият му размер. В защитния калъф има нагревателни елементи и елементи, които отговарят за безопасността при използване на устройството. По-скъпите модели са оборудвани с цифров дисплей, температурни сензори.

Вътре в модула има патрон, който регулира дебита на течността и контейнер с мощен нагревателен елемент. Наличието на тази част обяснява високата скорост, с която се достига необходимата температура.

Компактният бойлер за чешмяна вода е оборудван със система за сигурност, която включва следните елементи:

 1. Сензор за мощност на водния поток. Изключва нагревателния елемент в случай на критичен спад или повишаване на налягането. Силно налягане уврежда частите на системата.
 2. Датчици за наличие на вода и температура. Те предотвратяват изгарянето на нагревателния елемент при спиране на подаването на течност. Сензорът за потока осигурява бързо загряване, когато кранът се отвори.
 3. Предпазител. Ако характеристиките на електрическия ток се променят или възникне късо съединение, устройството автоматично се изключва от мрежата.
 4. Силиконов амортисьор. Предпазва устройството от воден чук.

От какво се състои кранът за бойлер?

Дизайнът на крана за незабавно нагряване на вода включва:

 • изливане
  през който се подава загрята вода;
 • тяло
  с малък резервоар и нагревателен елемент. Тук се подава студена вода за отопление;
 • сензори и филтри
  ... Първите показват температурата на водата, вторите почистват от вредни примеси;
 • захранващ кабел с RCD
  както и крепежни елементи.

Въпреки привидната сложност на дизайна, инсталирането на кран за бойлер не се различава много от обичайните смесители. Прочетете повече за инсталирането в тази статия.

Разновидности на компактно оборудване

Проточните средства за отопление на водата са разделени на следните категории:

 1. Отделна дюза за отопление. Устройството се поставя върху чучура на предварително инсталирания кран. Не е необходимо да се извършват сложни монтажни работи. Недостатъците на дюзата са ниска мощност, слабост на натиска. Устройството загрява не повече от 4 литра течност в минута. Компактните размери не позволяват комплектоване на нагреватели със сложни модули за безопасност. Има само термичен сензор, който не позволява изгарянето на нагревателния компонент.
 2. Смесител за отопление. Отопляемите кранове стават все по-популярни. Устройството работи в няколко режима. Завъртете копчето надясно, за да изберете подаване на гореща вода. Активиран е отоплителният модул, осигуряващ на потребителя топла течност. Завъртането на копчето наляво ще изключи електрическата система. От чучура тече студена вода. Когато регулаторът е настроен в средно положение, устройството е обезсилено, подаването на течност е спряно.
 3. Монтиран на стена нагревател за поток. Такива модели могат да обслужват едновременно няколко водопроводни инсталации. Той е надеждно защитен от прегряване, падане на напрежението. Ефективността надвишава тази на предишните два типа.Оборудването, което прилича на малка кутия, е монтирано на стената. Извънгабаритният нагревателен елемент позволява бързо повишаване на температурата на течността. Устройствата, монтирани на стена, са под налягане или без налягане.

Всички видове проточни бойлери в Тюмен могат да бъдат разгледани в онлайн магазина KVANTA +.

Популярни модели

На нашия пазар има кранове-нагреватели за вода от руско, китайско, европейско производство. Фирмите предлагат модели за всички сегменти от населението. Независимо от цената, всички видове вършат добра работа - бързо и безопасно загряват течаща вода.

Най-популярните модели на отопляеми кранове:

 • Делимано;
 • Сапрето;
 • Aquatherm.

Това са достъпни и надеждни устройства на руския пазар.

Делимано

Моментални отоплителни кранове на италианско-украинската компания се произвеждат в Китай. Захранващият кабел е включен отзад, температурата на водата се регулира от страничното копче. Сините и червените знаци показват режима на работа. Лостът се върти наляво и надясно, може да се използва за 2 мивки. Предлагат се както хидравлични, така и електронни версии на нагревателя на потока.

Компактният вертикален корпус заема малко място, може да се използва като резервен нагревател, подходящ за вили, нови сгради, стига централната система за водоснабдяване да не е свързана. Производителят предлага различни модификации, предназначени за малки и големи обеми на консумация на вода.

Стенният бойлер с дисплей е оборудван с маркуч, душ, мощен нагревателен елемент. В такива проби, подсилен нагревател, по-мощна система за защита срещу прегряване, "суха" работа, воден чук. Моделите на потока са оборудвани с електроника, работните параметри се показват на екрана.

Супрето

Стилният нагревател се произвежда в Хонг Конг. Вертикалното тяло е във формата на цилиндър, бяло със сребърно покритие. Контролът на температурата се извършва със страничен лост. Електрическият кабел е свързан отдолу. Подходящ за малки количества топла вода. Моделите не са оборудвани с душ, те са инсталирани на плот или на мивка. Плътната пластмаса предпазва тялото от воден чук, скоростта на преминаване на студена вода - 1,5 л / мин, загрята до 50 ° С - 1,3 л / мин. работи от стандартна мрежа от 220-240 V, дължината на проводника е 1 м, така че е необходимо да се мисли за връзката към изхода.

Supretto произвежда същите модели като Delimano, но под собствена марка. Подобно на Delimano, има и по-скъпи модели с дисплей.

Aquatherm

Преглед на популярни модели е невъзможен без представител на местното производство.

Проточното устройство на руската компания има хоризонтално или вертикално тяло. Купувачът може да избере и цвета на нагревателя. Производителят предлага мостри с дълъг и къс дренаж, маркуч с душ глава, електронен контрол на температурата. Оборудването със средна мощност загрява вода до 60 ° C, работи от мрежа от 220 V. Цената на кран зависи от модела - потребителят може да избере проба, която е подходяща по отношение на мощността и дизайна. Това е добра комбинация от достъпна цена и високо качество.

Характеристики на нагревателя на потока

При инсталиране на отоплително оборудване се вземат предвид следните нюанси:

 1. Ограничаване на количеството нагрята течност. Дебитът рядко надвишава 6 l / min. Ефективността на газовия нагревател е 2 пъти тази стойност.
 2. Повишено натоварване на електрическата мрежа. Инсталирането на закрепването в стари къщи изисква отделен проводник. Задължително е да се свържете през заземен контакт, оборудван с RCD.
 3. Възможност за обслужване на една точка за приемане на вода. Доставеният обем нагрята течност не е разделен на няколко потока. За да се осигури топла вода за цялата къща, се закупува котел или монтиран на стената нагревател.
 4. Сложност на услугата.В случай на неизправност е трудно да се поправи преносимото устройство. Ремонтните комплекти рядко се произвеждат от производителите.

Характеристики на нагревателя
Основното предимство на такива инсталации за топла вода е тяхната компактност.

Препоръки за инсталиране

Въпреки редица ограничения, които цитирахме по-горе, обхватът на приложение на проходните нагревателни дюзи на крана е много обширен.

И така, най-оправданата настройка би била:

 • В апартаменти и частни къщи с нестабилно захранване с топла вода. Ако вашата топла вода е изключена с неразбираема честота, тогава ще трябва или да похарчите пари за закупуването на такова устройство, или да се измиете със студена вода.

Забележка! Ако изключванията продължават повече от месец, тогава вместо такава система е по-добре да инсталирате пълноправен котел: ефективността му ще бъде много по-висока и е по-удобно да се използва.

 • През летните вили и селските вили, т.е. където е необходимо снабдяване с топла вода в ограничени обеми.
 • Кухните на къщите са с автономно отопление на газ. За да не стартирате котела заради измиването на няколко съда, е напълно възможно да използвате такова компактно устройство - ще се окаже по-бързо, по-удобно и по-евтино.

За селска кухня или умивалник такива модели са идеални.

Възможност за използване

За да разберат дали си струва да инсталирате компактен бойлер в собствения си апартамент, те оценяват предимствата и недостатъците на устройството.

Положителните качества на въпросното оборудване включват:

 1. Компактни размери. Това предимство се превръща в основно за собственика на типичен апартамент. Нагревателят заема мястото на стандартен смесител на мивка или стена.
 2. Повишена скорост на загряване. Независимо от мощността на уреда, горещата вода започва да тече за 10-30 секунди. Стандартните котли се включват 20-30 минути преди началото на употреба.
 3. Поддържане на постоянна температура. Съвременните модели са оборудвани със сензори, които регулират нагряването на нагревателния елемент.
 4. Естетични качества. Разнообразието от модели ви позволява да изберете устройство, което да съответства на дизайна на вашата кухня или баня.
 5. Лесен за инсталиране. Процесът на инсталиране не се различава от този на обикновен миксер. Освен това се доставя електрически кабел.
 6. Повишена ефективност. Устройството работи само когато се използва. След затваряне на крана, вече не се изразходва енергия.

Производителите на проточни бойлери твърдят, че са икономични. Това обаче не е съвсем вярно. Мощността на нагревателния елемент достига 4,5 kW. С честото използване на устройството разходите за енергия се увеличават.

Кранове с електрически нагревател - което е най-подходящо

Кранчетата за незабавно нагряване на вода са най-евтините устройства, способни да нагряват вода и да я подават към чучура, освен това удобно, без никакви излишни действия от страна на потребителя. Тук най-малко рубли, похарчени за оборудване по отношение на литър готова вода. В този случай просто трябва да отворите крана и след няколко секунди, докато самото устройство се загрява, ще изтече топла вода.

Но дори тези нагреватели се различават значително по отношение на характеристиките и цената. Какво да изберем, кой кран за бързо нагряване на вода е най-подходящ.

Кран за отопление на вода

Типичен дизайн

В нагревателния кран нагревателният елемент е разположен в корпуса на смесителя. Обикновено следното може да се разграничи в дизайна:

 • връзка със студена вода,
 • керамичен патрон за смесител за студена и гореща вода,
 • корпус с чучур и дръжка и превключвател за управление на патрона,
 • спирален десет нагревател, но в мощни устройства от 380 V могат да се използват няколко десетки.
 • електрически тена превключвател, сдвоен с контролна дръжка.

Това е елементарно механично управление при включване и изключване.

Конвенционален дизайн на кран за отопление

Но за мощни модели от 380V е възможно също така да се регулира мощността на отоплението, обикновено поетапно, според броя на десетките, включени едновременно в работата.Това означава, че температурата на водата също се регулира при същия дебит.

По-скъпите модели могат да бъдат оборудвани и с електронен дисплей, показващ температурата на водата и сензори за включване на тенденции, в зависимост от действителната консумация на вода.

Кранчетата за незабавно нагряване на вода могат да бъдат проектирани да работят с мрежа от 220 V или 380 V. Мощността на първата е в диапазона 2,5 - 6,0 kW, а мощността на втората трифазна може да достигне 25 kW.

Каква е температурата на водата от отоплителния кран, достатъчно ли е да настроите ваната

Производителите на кранове посочват абстрактна температура на нагряване от +60 градуса и 80 градуса, без да съобщават нито първоначалната температура, нито количеството нагрята вода за единица време. Основната характеристика на проточните нагреватели остава ефективността на отоплението - броят литри вода, загрята с 25 градуса. Например, на входа температурата е 8 градуса, на изхода - 33 градуса, с дебит от 3 литра в минута. Но можете да получите по-висока температура, например гореща 40 - 50 градуса, просто като намалите дебита с една трета или половината ...

Всъщност, популярните 3 кВт евтини кранове за бойлер осигуряват само тънка топла струя, малък душ за миене на съдове. Невъзможно е да се вземе гореща вана с помощта на тях, водата просто ще се охлади по време на комплекта.

За да настроите вана, ви е необходим поне 15 кВт нагревател на потока с трифазно захранване, но за предпочитане дори по-мощен ...

Мощна чешма за баня

След това нека сравним предимствата на кран за отопление и бойлер за съхранение.

Кранът с водно отопление има следните предимства

 • Минималната цена на оборудването и минималните размери са просто обикновен миксер с малко по-голямо тяло, вътре в което има нагревателен елемент.
 • Изключителна простота на инсталация, която не изисква промяна на системата, - достатъчно е да демонтирате смесителя на мивката и да инсталирате нагревател на кран на негово място, а също така да го свържете към мрежата, за 3 киловата, просто включете щепсела в контакта.
 • По-добри икономии на енергия в сравнение с котел. Почти цялата енергия от електричество ще бъде използвана за отопление на вода, която веднага се доставя на потребителя. С котел, когато се охлади, 30% от енергията (изразходвана за отопление на дома) може да бъде изразходвана от всяко отопление.
 • Топлата вода се генерира веднага по желание и нейното количество е условно безкрайно - стига да има запас от студ и енергия. Котелът свършва с топла вода, неговите не толкова мощни десет не могат да се нагряват в движение. За да получите първото отопление с котел, трябва да изчакате дълго време, обикновено най-малко един час.

Обикновен карн в банята

Предимствата на котела са значителни

 • Котелът може да осигури топла вода условно „като лавина“ - много топла или много топла вода наведнъж, ако е необходимо. За да напълните гореща баня със 100-литров бойлер, загрят до 80 градуса - няма проблем. Изплакнете нещо с високо налягане гореща вода - моля. Такъв комфорт по отношение на потреблението едва се постига с тръба от 25 киловата.
 • Котелът има стабилна температура на нагрятата вода. Трудно е с евтини поточни тръби в това отношение - температурата скача след промяната в дебита, колебания в налягането в мрежата. Но за крана в мивката и мивката това не е толкова критично.
 • Котел с десета от 1,5 - 2,2 kW е свързан към всяка мрежа. А проточникът - само до висококачествени 220 V и по-мощен от 3 kW - специална връзка.

Измиване на ръцете с нагревателен канал

Това, което обикновено се избира

Много е удобно да инсталирате 3-киловат евтин нагревател на кран върху кухненската мивка и да го използвате, за да получите вода с приемлива температура за изплакване на плочите. Същото важи и за мивката за баня за миене на ръце, но заедно те могат да работят само в 32-амперна 220 V мрежа.

Смесителят с кран за душ не е лош в банята, при условие че мощността му е над 20 kW.

Как се инсталират кранове

Правилно свързване на потокния клапан

Остава да се помни, че 3-киловатният нагревател на потока в крана зарежда старата електрическа инсталация с 16-ампер автоматично изключване, както се казва, изцяло.В допълнение към това могат да работят само много незначителни потребители. Но можете да го свържете към заземен контакт в обща кухненска (мощна) мрежа.

Препоръчително е да свържете модели 4-6 kW 220 V с отделен проводник от разпределителното табло с подходящи защити (32 A). Трифазните нагреватели също са само специална връзка.

Проточният нагревател на крана е монтиран на мивката с една шайба, а единственият му маркуч е свързан към захранването със студена вода.

Критерии за избор на бойлер

Преди закупуването на оборудването се изчислява необходимата мощност, сравняват се техническите характеристики на няколко модела.

Избор на бойлер
Електрическите нагреватели позволяват нагряването на течността почти моментално.

Производителност и мощност

Когато избирате бойлер, вземете предвид мястото на инсталиране - баня, кухня. Очакваният капацитет на оборудването зависи от това.

За да изчислите показателя, използвайте формулата: W = V * (T2-T1) /14.3, където:

 • W е необходимата мощност на устройството, kW;
 • V е обемът на консумираната вода;
 • T2 е необходимата температура на отопление (зависи от целта на използване на оборудването);
 • 14.3 - постоянна стойност;
 • T1 е температурата на течността, присъстваща във водоснабдителната система (+15 ° С - през лятото, +5 ° С - през зимата).

Тип нагревателен елемент

TEN е основният компонент на устройството.

Най-често има спирална форма, която увеличава контактната площ. Извити или прави нагревателни елементи са по-рядко срещани.

Ефективността и експлоатационният живот на дадена част зависи от материала на производство:

 1. Нагревателен елемент с медно покритие. Различава се с добра топлопроводимост, устойчивост на образуване на котлен камък.
 2. Тръбен керамичен нагревател. Осигурява на устройството висока производителност. Различава се с висока цена.
 3. Покрити със стъкло спирали. Частите са неизискващи за поддръжка, но когато се появи скала, тяхната топлопроводимост намалява.

Безопасност при експлоатация

В допълнение към стандартното защитно оборудване се оценява съответствието на корпуса на стандартите.

При избора на нагревател се вземат предвид 2 параметъра:

 • степента на защита срещу шок за потребителя;
 • клас на защита от влага.

Повечето проточни бойлери имат 1 степен на защита. Това означава, че проводимите компоненти трябва да бъдат изолирани и заземени.

Други параметри

В допълнение към стандартните показатели, при закупуване на оборудване се вземат предвид следните характеристики:

 • материал на тялото;
 • метод за контрол;
 • наличие на допълнителни функции.

Проточните нагреватели са механични и електронни. Първите имат 3 режима на работа, превключващи се ръчно. Електронните устройства поддържат независимо необходимите индикатори. Приставките са постоянно изложени на негативни фактори, така че тялото трябва да бъде изработено от висококачествени материали - полипропилен, неръждаема стомана, мед.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни