Защо газовият котел постоянно се изключва

Характеристики на подпалването на газови отоплителни котли

Всеки нагревател е оборудван с автоматика. Процедурата на запалване зависи от неговия дизайн и характеристики. Съвременните котли са оборудвани с пиезо запалване или автоматично стартиране. В селата това е рядко, но все още има стари котли KST, които могат да работят на твърдо гориво и газ. По време на преобразуването нагревателните устройства бяха оборудвани с примитивна автоматизация, където запалването се запалва с кибрит.

Характеристиките на запалването зависят от автоматизацията на газовия котел

Независимо от модела на котела и неговата автоматизация, преди подпалването се извършват подготвителни мерки:

 1. Преди първото стартиране след летния сезон всички блокове на захранващия газопровод, автоматиката се проверяват за течове на газ. Направете това лесно със сапунена вода. Ако газът се гравира върху конеца или връзката, ще се появят сапунени мехурчета.
 2. Не е излишно да проверите самата отоплителна система за течове. Уверете се, че има достатъчно охлаждаща течност. За да направите това, в затворена система налягането се проверява на манометър. Ако отоплението е гравитационно, уверете се, че разширителният резервоар е пълен с вода.
 3. След ремонт в къщата се образува много прах. С помощта на тягата той частично влиза в пещта на котела, утаява се върху горелките. Подобна ситуация се наблюдава, ако отоплителното устройство в страната стои бездействащо дълго време. Преди да запалите, опитайте се да почистите всички модули на горелката с прахосмукачка или други устройства.
 4. Непосредствено преди стартиране на запалването проверете наличието на сцепление. Това може да стане лесно с лента хартия. Ако е изтеглен вътре в горивната камера, тогава има течение.

След подготвителните мерки те преминават към самия процес на запалване на котела.

За да запалите правилно газов уред, трябва да знаете характеристиките на автоматизацията Важно! Когато използвате нов газов котел за първи път, внимателно прочетете инструкциите от производителя.

Процесът на запалване започва чрез отваряне на клапана за подаване на газ към котела от главната линия. Ако отоплението е оборудвано с циркулационна помпа, то трябва да бъде пуснато в експлоатация. По-нататъшните действия зависят от характеристиките на автоматизацията:

 1. Старите KST с древна автоматика се запалват ръчно. Първо, в прозореца се въвежда горяща кибрит или факла, газът се доставя с регулатор. След като запалите запалителя, дайте му няколко минути да се загрее. Лостът на регулатора се премества в следващото положение. Основните горелки са запалени.
 2. Съвременните бюджетни котли също се стартират ръчно, но с помощта на пиезоелектричен елемент. Натиснете регулатора на пламъка с една ръка. Продължавайки да го държите, втора ръка натиснете бутона на пиезоелектрическия елемент. При всяко действие се получава щракане и върху електродите близо до запалителя се образува искра. Действието продължава, докато пламъкът се появи. След запалването на запалителя, регулаторът се задържа за около 30 секунди, за да загрее термодвойката. Вече може да се освободи и завърти, за да запали основната горелка.
 3. Скъпите газови котли са оборудвани с електронен старт. Има дори модели, които се управляват от дистанционно управление. Запалването на такива устройства се извършва с едно щракване на бутона "Старт". Тогава автоматиката ще направи всичко сама. Важно е само да не забравите да свържете устройството към електрическата мрежа.

Само специалист има доверие да настрои автоматизация
Всяка газова автоматизация има свои собствени характеристики. Регулаторите са маркирани с цифри, звездички, кръгове.Те посочват различни позиции, при които се подава искра, горелката се запалва и се задава температурният режим. Всички нюанси на определен модел са описани в инструкциите на производителя. Трябва да се проучи, преди да започне запалването.

Недостатъчно налягане на горивото

Една от най-честите причини за затихване на горелката в газовите котли е недостатъчното налягане на подаване на газ. Ако причината е свързана с неизправност в газоразпределителната мрежа, тогава единственото нещо, което трябва да се направи, е да се съобщи за неизправността на газовата служба. Но най-често причините не са в газоразпределителните мрежи, а в самия котел или неговите тръбопроводи.

Газов котел

Какво може да доведе до затихване?

Ако газовият котел често изгасва, може би това се дължи на следните фактори:

 • Бензометът е заседнал На тръбата за подаване на газ е монтиран метър. Случва се, че устройството започва да предава по-лошо газ. За да проверите изправността на глюкомера, трябва да видите как работи. Ако показанията се променят плавно с дебита на газа, то уредът е в изправност. Ако показанията се променят рязко или устройството започне да издава необичаен шум, тогава причината за лошата работа на котела е очевидна. За да разрешите проблема, трябва да се свържете с бензиностанцията. Специалистът ще замени измервателния уред и уредът ще спре да амортизира.

Съвет! Категорично е забранено да се опитвате сами да ремонтирате газомера. Ако работниците на газови услуги видят, че потребителят е пречил на работата на устройството, тогава собственикът на жилището ще бъде глобен и задължен да замени брояча, разбира се, за своя сметка.

Опция за газов котел

 • Сензорът, който управлява горелката, не работи. Това може да е температурен сензор, който при нормална работа изключва горелката, когато охлаждащата течност се нагрее до определено ниво. Или сензор, който анализира съдържанието на газ във въздуха. Този уред спира подаването на газ, когато концентрацията на газ в стайния въздух се повиши. Диагностиката на работата и подмяната (ако е необходимо) на сензорите трябва да се извършва от специалист.
 • Лошо качество на връзката. Ако връзките в газопровода не са достатъчно плътни, това ще доведе до образуване на течове. В резултат на това газът постъпва в пещта при понижено налягане. За да се установи течът, е необходимо ставите да се третират със сапунена вода. Ако изтича газ, течността ще започне да се пени. Идентифицираните течове ще трябва да бъдат запечатани, за да се елиминират течовете.

Причините, поради които газовият котел изгасва

Има много причини за потушаването на пламък в горивната камера. Те са различни за всеки тип котел. Това се дължи на факта, че газовите отоплителни уреди от различни модели се различават по принципа на работа.

Атмосферни котли

Атмосферните котли се считат за най-простите по функционалност. Изгарянето в пещта се поддържа от естествен въздухообмен - тяга. Ако изчезне, горелката в газовия котел изгасва, а заедно с това и запалителят. Други причини за гасенето на пламъка могат да бъдат неизправности в автоматиката.

Запушени работни единици

Газът се подава към запалителя и горелките през дюзите на дюзите. Наричат ​​се още дюзи. Газовите горелки имат филтър с фина мрежа на входа. Ако тези елементи са замърсени, запалителят няма да се запали при стартиране или горелките често ще изгаснат.

Когато дюзите, мрежестите филтри са запушени, котелът не се запалва или изгасва

Обикновено запушване на прах се издухва с прахосмукачка, сешоар или компресор. Ако горелките продължават да изгасват, те ще трябва да бъдат отстранени и почистени от изгаряне. Когато запалителят изобщо не се задейства, струята вероятно кипи. Дюзата се отстранява, внимателно се почиства от изгаряне. След почистване струята трябва свободно да влезе в гнездото си.

Внимание! Забранено е увеличаването на отвора на струята.

Неизправност на термодвойките и други електрически проблеми

Термодвойка следи управлението на пламъка в камината на газов котел.Възелът е свързан към електрическа верига, където има електромагнит, свързващ контакти. Ако някой от блоковете се повреди, газовият котел AOGV изгасва при изгаряне.

Термодвойката следи за наличието на пламък в пещта

Ако термодвойката не успее, до електромагнитния клапан се изпраща сигнал, че няма пламък. Сглобката спира подаването на газ. Същото се случва и при отказ на соленоидния клапан. Дори и с работеща термодвойка, уредът няма да изпуска газ. Ако възникне повреда в работещ котел, той веднага изгасва. Когато термодвойката или вентилът обикновено не работят, нагревателят не може да се запали.

Подобна ситуация се отнася и за контактите. С времето се окисляват. Проблемът е лесен за изчисляване, когато газта в котела излиза често и без видима причина. Слаб ток протича през окислени контакти. Веригата периодично се прекъсва, соленоидният клапан спира подаването на газ и котелът изгасва.

Неизправността на всяка единица може да бъде открита чрез набиране на мултицет. Окислените контакти се почистват. Термодвойката и соленоидният клапан не могат да бъдат ремонтирани. Те само се променят.

Важно! Дефектната термодвойка често се бърка с неправилно подравняване. Сензорният елемент на комплекта трябва да бъде постоянно разположен в зоната на горене на запалителя. Ако пламъкът не го удари, котелът изгасва.

Проблем с тягата

Най-често атмосферните котли излизат поради проблем с течението. Пълното му отсъствие показва, че пещта или комина са задръстени от сажди. Изходът е само един - да започнете цялостно почистване.

Можете да проверите наличието на сцепление с горяща клечка, донесена до прозореца за гледане

Има такова нещо като обратна тяга. Когато се появи, газовият котел моментално изгасва. В стаята има силна миризма на въглероден окис. Обратната тяга е, когато движението на въздуха традиционно не се извършва от камината през комина към улицата, а в обратна посока.

Ако котелът изгасне без причина, първо проверете тягата. Захранването с газ от главната линия се спира с кран. Горящ кибрит се довежда до прозореца за гледане. Ако пламъкът влезе в пещта, всичко е в ред с течението. Газовият уред изгасва по друга причина. При липса на сцепление пламъкът ще гори равномерно близо до прозореца без колебание. Ако пламъкът се отклонява от прозореца за гледане към стаята, това е ясен признак на обратна тяга, поради което горелката на котела изгасва.

Съвет! Наличието на сцепление може да се провери с тънка лента хартия.

Обратната тяга се причинява от вятър, духащ през неправилно монтиран комин

Обратната тяга възниква от духането на вятъра в комина. Въглеродният окис се връща през тръбата към пещта на котела, възниква замърсяване с газ и горелката изгасва. Проблемът се решава чрез удължаване или скъсяване на комина, инсталиране на капачка, която предпазва от вятър и валежи.

Липса на кислород

Изгарянето се поддържа от кислород. Ако не е достатъчно вътре в горивната камера, фитилът на газовия котел изгаря и горелката изгасва по време на работа.

Изгарянето вътре в пещта поддържа кислород

Липсата на кислород възниква по няколко причини:

 • стая с газов уред е херметично затворена от врати, монтирани са прозорци с двоен стъклопакет, които не позволяват на въздуха да премине;
 • грешки при планирането на котелно помещение;
 • до котела има газова печка с мощен аспиратор;
 • неправилно подреждане на принудителната вентилация в къщата.

Лесно е да възстановите кислородния достъп, като просто отворите прозорец или врата. В котелното е инсталиран специален прозорец в долната част на стената за въздушен поток.

Спад на налягането на газа

Всеки газов уред е проектиран за определено налягане на газа. Ако параметърът в линията не отговаря на необходимите стандарти, горелката изгасва.

Наличието на манометър ще ви позволи постоянно да наблюдавате промяната в налягането в газопровода

Намаляването на налягането обикновено се случва в началото на отоплителния сезон, когато газът се консумира масово. С течение на времето услугата се възстановява чрез метода за настройка. Ако е настъпило понижение на налягането поради изтичане на газ в котелните блокове, то незабавно се изключва и се извикват специалисти, без да се чака котелът да започне да изгасва.

Турбокомпресори

Характеристика на газовите уреди с турбокомпресор е наличието на затворена горивна камера. Принудителната тяга се осигурява от вентилатор. Причините, поради които подовият или стенният газов котел изгасва, са същите като при атмосферните колеги, но трябва да се обърне внимание на още две точки.

Заледяване на изхода на комина

По време на работа на газовия уред в коаксиалния комин се образува конденз поради температурната разлика. През зимата при силни студове се превръща в ледени израстъци. Същата ситуация се случва, когато за защита от валежи коминът на газовия уред е оборудван от коаксиална тръба или глава от корниз. Ледът затваря каналите, течението изчезва, горелката на нагревателя изгасва.

Образува се лед върху неизолиран коаксиален комин

Проблемът се решава чрез изолиране на участъка на комина, стърчащ извън сградата. Натрупването на лед се размразява със сешоар, строителна горелка или топла вода. Нежелателно е да се разбива ледът. Тръбата може да бъде повредена.

Неизправност на турбината

Предимството на турбинните устройства е постоянната тяга, осигурявана от турбокомпресора. Изпускателният вентилатор е отговорен за отстраняването на продуктите от горенето. Ако уредът не успее, тягата изчезва. Горелката, заедно с запалителя, незабавно изгасва.

Когато турбината не работи, горелката с запалителя незабавно ще изгасне

Работеща турбина се чува при равномерно бръмчене. Промяна в звука или пълна тишина показва проблем. За да поправят уреда, те се обаждат на специалисти или извършват неговата подмяна.

Двуконтурни котли

Характеристика на двуконтурните газови уреди е наличието на допълнителна верига, вградена в основния топлообменник. Той служи за осигуряване на захранване с топла вода на един кран.

Котлите могат да излязат навън от всички горепосочени причини, както и когато се задейства защитата срещу прегряване на водата. Вторият проблем възниква в два случая:

 • смесени студени и горещи потоци вода;
 • мембраната на редуктора е износена.

Вторият проблем е ясен. Мембраната трябва да бъде заменена. Що се отнася до смесването на потоци, производителят в инструкциите уведомява, че не можете да отваряте крановете със студена и гореща вода едновременно. Ако студеният поток е по-висок, топлата вода остава в топлообменника. За да не се спука от натиск, защитната система спира газа, горелката изгасва.

Летливи електронни котли

Съвременните летливи котли са натъпкани с електроника. Устройствата са чувствителни към пренапрежения на напрежение, неправилни фазови и нулеви връзки. Газовият уред се изключва, ако поне един възел в системата не работи.

Електронните летливи котли са чувствителни към удари на тока

Горелката може да изгасне поради неправилно течение, износване на йонизационния електрод, спиране на циркулационната помпа. Всички неизправности се записват от сензори, предават информация на електронното устройство, което от своя страна показва кода на грешката на дисплея. Повечето повреди могат да бъдат отстранени само от специалисти.

Неправилно разположение на газовия котел в стаята

Разположението на газовия котел в стаята също играе важна роля. В някои случаи се наблюдават подобни ситуации, когато например бойлерът е в кухнята, която от своя страна се намира някъде на втория или третия етаж на сградата и тази кухня има балкон.

Е, какво става? Хората отварят вратата на балкона, тягата в комина е отлична и ... Какво се случва? Първоначално имахме някакъв въздушен поток от коридора или от съседните стаи, когато отваряхме вратата на кухнята и течението беше повече или по-малко стабилно. И тогава, с рязко отваряне на балкона, какво се случва? Огромно количество чист студен въздух навлиза в кухнята и в комина се образува много остра силна тяга.

Количеството въздух се увеличава и горещият въздух започва да навлиза в комина с още по-голяма скорост. Така фитилът буквално започва да се колебае, да ходи. Тоест, той може просто да бъде издухан или, ако има лоши контакти на веригата за безопасност, или износени датчици. Това също може да доведе до изключване на котела.

Трябва да се отбележи, че горните причини са най-често срещаните проблеми. Може да има специални случаи, когато причината за избледняването и издухването на газовия котел може да бъде определена само от специалист в резултат на задълбочен преглед.

Важно е само едно - спазвайте правилата за безопасност при доставка на газ и спазвайте предписаните там стандарти.

Какво да направите, ако газовият котел изгасне

Когато пламъкът изгасне, не изпадайте в паника. Първата стъпка е да изключите подаването на газ от главната мрежа с кран на входа. Помещението се проветрява, тъй като миризмата на изпарения или чист газ не винаги се усеща от миризмата.

Следващата стъпка е да се опитате да установите причината. Проблемът с тягата се решава самостоятелно. Огледайте комина. Ако е необходимо, почистете го от сажди, лед.

За да го почистите от изгаряне или да смените термодвойката, устройството се отстранява от котела

Ако устройството изгасне поради незначителни неизправности, можете да ги отстраните сами. За да смените термодвойката, извадете възпламенителния възел от котела, развийте гайките на капачката с ключ.

Когато има пренапрежение на електрозахранването, предпазителите често изгарят

Дори летлив газов уред може да бъде ремонтиран самостоятелно. Ако не се включи, предпазителите може да са прегрели от пренапрежение. Необходимо е да стигнете до основното устройство и да замените неуспешните елементи.

Всички други неизправности на сложни възли, газово оборудване се доверяват от специалисти. Допуснатите грешки ще доведат не само до по-сериозни повреди, но и опасни за живота, тъй като газът е взривоопасен.

Видеото разказва защо запалителят на газовия котел не се запалва или не угасва:

Проблеми със затихване, свързани със самия котел

Различни неизправности също могат да възникнат в самия котел и да доведат до изключване или овлажняване на устройството.
Проблемите могат да се изразят със следните симптоми:

1. Газовата горелка не стартира или изгаря много слабо. Произходът на проблема може да се крие в запушените дюзи. В случай на незадоволителна работа на дюзите, горелката може да започне да пуши. Можете сами да почистите газовия котел с помощта на тънка тел или мека четка.

2. Горелката изгасва след кратко време. Това може да бъде причинено от замърсяване на йонизационния електрод, нарушение на междина или откачен оловен проводник, който кара устройството да вие и да бръмчи. Този тип разбивка е напълно подвижна.

3. Разделяне на пламъка. При тази неизправност е необходимо да се регулира налягането на газа в запалителя. Причината може да е и прекомерната вентилация.

4. Страничен шум в устройството и неразумно изключване. Това може да означава повреда на вътрешния вентилатор или помпа, както и повреда на термостата.

Отличен избор за защита на газов котел от пренапрежения в къщата ще бъде закупуването на непрекъсваемо захранване. Повече информация:

Професионален съвет

За да не угасне горелката или фитилът неразумно, газовото оборудване се нуждае от грижи. Експертите съветват периодично да извършват рутинна проверка, да измиват агрегатите, за да търсят течове на газ.Комините и горивната камера се почистват оптимално на всеки шест месеца.

Правилната работа на горелката се обозначава със син пламък

В случай на повреда на устройството, което е в гаранция, не може да се извършва самостоятелна работа. Оптимално е да се свържете със сервизния отдел. Същото важи и за електронните котли. Комплексната автоматизация не може да бъде ремонтирана без специални устройства и инструменти, както и опит.

Основните неизправности на газовите котли Lemax

Най-честите неизправности включват:

 • Теч на газ. Незабавно отворете прозорците, изключете подаването на газ, изключете котела и се обадете на работниците в газовата служба.
 • Цветът на пламъка е червеникав, езиците са удължени и опушени. Лошо течение или запушване на горелката. Почистете комина и горелката, коригирайте положението на тръбата.
 • Спонтанно изключване на основната горелка. Проблеми с комина или термостата.
 • Няма циркулация на водата. Ако има помпа, причината се крие в нея. Ако се използва естествена циркулация, е необходимо да се коригира конфигурацията на тръбопроводите, като им се даде правилен наклон.
 • Изключване на котела. Обикновено се случва поради спиране на подаването на газ.

Списъкът с възможни неизправности може да продължи дълго време, но няма смисъл от това, тъй като всяка ситуация изисква отделно разглеждане.

Как да включите (светне)

Котелът Lemax се пуска след зареждане на системата с необходимия обем вода (12-14 литра за всеки kW мощност) и свързване на газопровода.

Процедура:

 • Отворете капака, осигурявайки си достъп до регулатора и бутона за пиезо запалване.
 • Завъртете регулатора обратно на часовниковата стрелка, което ще премести котела в положение "включено".
 • Потопете регулатора докрай и го задръжте в това положение, докато натискате бутона за пиезо запалване.
 • След като пламъкът се появи на пилотната горелка, бутонът може да бъде освободен, но регулаторът трябва да се задържи още една минута.

ВАЖНО!

Ако опитът за запалване на котела е бил неуспешен, той може да се повтори само след 1 минута, а не по-рано.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни