Как да изчислим обема на секция в отоплителния радиатор

В какви случаи се изчислява обемът на охлаждащата течност?

Течността във водния кръг на отоплителната система изпълнява най-важната функция - тя е носител на топлина. Много елементи от отоплителната система са избрани по отношение на обема на охлаждащата течност, която ще се дестилира. Следователно предварителните изчисления ще позволят да се завърши най-ефективно топлоснабдяването. Лесно е да се изчисли общият обем на охлаждащата течност, като се има предвид, че количеството течност в радиаторите е 10-12 процента от общото количество течност, която трябва да се дестилира.

изчисляване на обема на водата в отоплителната система

Изчисляването на водата в отоплителната система трябва да се извършва в следните случаи:

 • преди да инсталирате отоплението, определете количеството охлаждаща течност, което ще бъде дестилирано от котел с определена мощност;
 • когато в системата се излива течност против замръзване, е необходимо да се поддържа определено съотношение спрямо цялата дестилирана течност;
 • размерът на разширителния резервоар зависи от количеството охлаждаща течност;
 • трябва да знаете необходимия обем вода в отоплителната система на селски или частни къщи, където водоснабдяването не е централизирано.

Освен това, за да монтирате правилно батериите на стената, трябва да знаете теглото им. Например само една част от чугунен радиатор, който вече е тежък, побира 1,5 литра течност. Тоест, седемсекционната чугунена батерия става над десет килограма по-тежка при стартиране на системата.

Защо трябва да знаете количеството вода в батерията

Обикновено те обръщат внимание на радиаторите в началото или в края на отоплителния сезон или по време на генерално почистване. Междувременно вътре в него протичат жизненоважни за човека процеси, за които е отговорен охлаждащата течност - най-често водата. Ценно ли е да знаете колко от тази течност се побира в една батерия, раздел?

Обемът на водата в тази "мрежа" може лесно да бъде разпознат

Оказва се, че има повече от една причина за това:

 • не „претегляйте“ нагревателя, тъй като обемът на водата в чугунен радиатор за отопление увеличава неговото и без това значително тегло;
 • инсталирането на отоплителна система с определена мощност на котела изисква изчисляване на общото количество топлоносител, включително в радиатори;
 • знаейки, че количеството охлаждаща течност в батерията е 10-12% от отоплителната система - всички батерии, тръби и котел, можете да източите водата "суха";
 • при избора на разширителен резервоар;

Обемът на разширителния резервоар трябва да съответства на количеството охлаждаща течност в системата

 • за да не прекалявате с концентриран антифриз, който се излива в определено съотношение с вода;
 • за тип естествена / принудителна циркулация е избран оптималният размер на батерията - голям в първия случай и без разлика във втория.

Какви ситуации могат да бъдат избегнати, ако обемът на охлаждащата течност е изчислен правилно

Много хора правят инсталацията на топлината на системата, разчитайки на съветите на майстори, приятели или собствената си интуиция. Котелът е избран по-мощен, броят на радиаторните секции се увеличава "за всеки случай". В резултат се получава обратната картина: вместо очакваната топлина батериите не се затоплят равномерно, котелът „разклаща“ горивото без товар.

изчисляване на водата в отоплителната система

Следните неприятни ситуации могат да бъдат избегнати, ако знаете как да изчислите количеството вода в отоплителната система:

 • неравномерно нагряване на водния кръг в стаите;
 • увеличен разход на гориво;
 • аварийни ситуации (прекъсвания на връзките, течове в радиатори).

Всички тези "изненади" са доста предсказуеми в случай на неправилно изчисляване на обема на охлаждащата течност.

Внимание! Антифризът не трябва да се използва за отоплителни системи, които използват поцинковани тръби или други елементи.

Обобщаване

По-добре е да се попълни принципът, отколкото обратното не е приложимо в отоплителните системи, тъй като проветряването на системата ще означава студени батерии. Чрез изчисляване на обема на всеки конструктивен елемент на отоплителната система с помощта на маси или емпирично, консумацията на топлина ще стане по-значима и приятна. И ремонтът или подмяната на отделен фрагмент вече няма да бъде тайна зад седем печата.

Видеото в тази статия показва процеса на изливане на охлаждащата течност в отоплителната система.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Какво може да се вземе от документацията

Техническите листове с данни за устройствата, ако има такива, ще ви помогнат да разберете колко вода в отоплителната батерия и котел ще циркулира по време на работата на системата за топлоснабдяване.

Ако трябва да изберете радиатор по обема на охлаждащата течност, можете да сравните различни опции:

 • алуминий и биметал с височина съответно 300 и 500 мм, побират 0,3 и 0,39 л / м;
 • чугун MS-140 с височина 300 и 500 мм. побира съответно 3 и 4 l / m;
 • внесеният чугунен радиатор с височина 300 и 500 mm ще включва 0,5 и 0,6 l / m.

По този начин обемът на биметален радиатор е същият като обема на алуминиев.

колко вода има в радиатора

Друг "мамят" ще помогне при избора на чугунени радиатори от различни модели (посочено е количеството охлаждаща течност на секция):

 • MS 140 - 1,11-1,45 l
 • Световна купа 1 - 0,66-0,9 l s;
 • Световна купа 2 - 0,7-0,95 л;
 • Световна купа 3 - 0,155-0,246 литра;

За тръбите изчисленията са както следва.

Въз основа на вътрешния диаметър на тръбите, в документацията можете да разберете количеството течност, което те задържат на работен метър:

 • 13,2 мм - 0,137 L;
 • 16,4 мм - 0,216 L;
 • 21,2 мм - 0,353 L;
 • 26,6 мм - 0,556 л;
 • 42 мм - 0,139 л;
 • 50 мм - 0,876 л.

Изчисленията са прости. Така например, 4,4 литра вода ще се побере в 5-метрова тръба с вътрешен диаметър 50 mm: 5x0,876 = 4,4

как да изчислим количеството вода в отоплителната система

Внимание! Ако сравните колко литра вода има в отоплителните радиатори от различни модели, можете да изберете подходящата опция, съответстваща на мощността на котела.

Изчисляваме обема на радиатора

Така че остава само да се определи обемът на водата в отоплителния радиатор. Кой е най-лесният начин да направите това? Отново ви съветваме да използвате таблиците. Моля, обърнете внимание, че производителите предлагат на пазара различни модели отоплителни уреди. Моделната линия може да включва радиатори не само с различен дизайн, но и с различни размери. По отношение на обхвата на размерите, основата е разстоянието от центъра до центъра, тоест това е разстоянието между осите на два колектора (горен и долен). Освен това производителите вече предлагат изработени по поръчка устройства, които използват индивидуални скици и чертежи. Определянето на капацитета на тези батерии е много по-сложно.

Но нека се върнем към този показател и да покажем средните стойности за отоплителните уреди. Вземаме модели от формата 500 (централно разстояние).

 • Чугунения радиатор ChM-140 от стар стил - 1,7 литра обем на една секция.
 • Същото е само нова проба - 1 литър.
 • Уред от стоманен панел тип 11 (т.е. един панел) - 0,25 l за всеки 10 см дължина на уреда. Измерването на типа в количествено съотношение увеличава обема на отоплителната среда с 0,25 литра. Тоест тип 22 - 0,5 л, тип 33 - 0,75 л.
 • Алуминиева батерия - 0,45 л за всяка секция.
 • Биметални - 0,25 литра.

В този списък няма стоманени тръбни радиатори. Дори приблизителният обем на този модел ще бъде труден за определяне. Въпросът е, че производителите използват тръби с различен диаметър за производството си, поради което е невъзможно да се избере поне средна версия. Ето защо препоръчваме да обърнете внимание на паспортните данни, където трябва да се посочи индикаторът за обем.


Типово съотношение

Изчисляване на обема емпирично

И ако няма такъв индикатор, какво да правя? Тогава препоръчваме да се намери обемът на отоплителната батерия по практически начин. Как мога да направя това:

 • Инсталирайте три капачки върху радиатора.
 • Поставете го на края, така че отвореното зърно да е отгоре.
 • Вземете измервателен контейнер, например кофа или черпак (т.е. трябва да знаете обема на този контейнер, дори приблизителен).
 • Сега ръчно изливате обикновена вода в батерията, докато броите колко кофи са влезли в нагревателя. Умножавайки количеството по обема на кофата, получавате обема на охлаждащата течност в устройството.

Моля, имайте предвид, че този метод за определяне на обема на отоплителния уред може да се използва за всички видове и модели. Ако капацитетът на устройството не е посочен в паспортните данни и не сте намерили таблицата с дефиниции, тогава можете емпирично да определите този индикатор доста точно със собствените си ръце.

Сега бих искал да засегна темата за това как капацитетът на отоплителната батерия влияе върху общия топлообмен на отоплителната система. Тук зависимостта не е пряка, а косвена. Нека обясним същността на въпроса. Много ще зависи от това как самата охлаждаща течност ще се движи по контурите: под действието на физическите закони (т.е. с естествена циркулация) или под изкуствено налягане (под действието на циркулационна помпа).

Ако е избрана първата опция, тогава оптималното решение е радиатори с голям обем. Ако вторият, тогава няма разлика. Налягането ще създаде условия, при които охлаждащата течност ще бъде разпределена равномерно в цялата мрежа и следователно температурата ще бъде равномерно разпределена.

Как сами да изчислите количеството охлаждаща течност в радиаторите

Понякога трябва да се справите със ситуацията, че е невъзможно да се определи принадлежността на радиаторите към определен модел. Документите на радиатора могат да бъдат загубени, името на модела не се вижда. Има лесен начин да разберете колко литра са в отоплителния радиатор, без да прибягвате до документация или таблици от Интернет.

Направете следното:

 • затворете едната страна на радиатора с щепсел;
 • изсипете течността до върха;
 • изсипете течността в измервателен съд.

Внимание! Има две опции за изчисляване на обема на водата в отоплителния радиатор: веднага отбележете количеството излята течност или след източването му.

колко литра са в отоплителния радиатор

По такъв прост начин можете да изчислите количеството течност, което влиза в радиатор с всякаква сложност или модел.

Средни данни

изчисляване на обема на отоплителния радиатор

Ако по някаква причина потребителят не може да определи точния обем вода или антифриз в отоплителните радиатори, тогава могат да се използват усреднени данни, приложими за определени видове отоплителни радиатори. Ако, да речем, вземем панелен радиатор тип 22 или 11, тогава на всеки 10 см от това отоплително устройство ще има 0,5-0,25 литра охлаждаща течност.

Ако трябва да определите "на око" обема на част от чугунен радиатор, тогава за съветските проби обемът ще варира от 1.11 до 1.45 литра вода или антифриз. Ако в отоплителната система се използват внесени чугунени секции, тогава такава секция има капацитет от 0,12 до 0,15 литра вода или антифриз.

Има и друг начин за определяне на вътрешния обем на секцията на радиатора - за затваряне на долните шийки и изливане на вода или антифриз в секцията през горните - до върха. Но това не винаги работи, тъй като радиаторите от алуминиеви сплави имат доста сложна вътрешна структура. При такъв дизайн не е толкова лесно да се отстрани въздухът от всички вътрешни кухини, поради което този метод за измерване на вътрешния обем за алуминиеви радиатори не може да се счита за точен.

Критичният етап: изчисляване на капацитета на разширителния резервоар

За да имате ясна представа за изместването на цялата отоплителна система, трябва да знаете колко вода се поставя в топлообменника на котела.

Можете да вземете средното. И така, средно 3-6 литра вода са включени в стенния отоплителен котел и 10-30 литра в подовия или парапетен котел.

Сега можете да изчислите капацитета на разширителния резервоар, който изпълнява важна функция. Той компенсира излишното налягане, което възниква, когато топлоносителят се разширява по време на нагряване.

обем вода в отоплителната система

В зависимост от вида на отоплителната система резервоарите са:

 • затворен;
 • отворен.

За малки стаи е подходящ отвореният тип, но в големите двуетажни вили все по-често се инсталират затворени компенсатори (мембрана).

Ако капацитетът на резервоара е по-малък от необходимия, клапанът ще освобождава налягането твърде често. В този случай трябва да го смените или паралелно да поставите допълнителен резервоар.

биметален обем на радиатора

За формулата за изчисляване на капацитета на разширителния резервоар са необходими следните показатели:

 • V (c) е обемът на охлаждащата течност в системата;
 • K е коефициентът на разширяване на водата (приема се стойност 1,04, по отношение на разширяването на водата при 4%);
 • D е ефективността на разширяване на резервоара, която се изчислява по формулата: (Pmax - Pb) / (Pmax + 1) = D, където Pmax е максимално допустимото налягане в системата, а Pb е налягането на предварително изпомпване на въздушната камера на компенсатора (параметрите са посочени в документацията за резервоара);
 • V (b) - капацитет на разширителния резервоар.

И така, (V (c) x K) / D = V (b)

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни