Резервоар за батерия: какво е това, устройство, монтаж


Мембранният резервоар за БГВ е изключително важен елемент от тръбите на котела за индиректно отопление. Важно е да е като цяло, важно е да изберете правилния обем и първоначалното налягане.

За да се убедите в това, искам да ви разкажа една история, след това ще преминем към избора на параметрите на резервоара и след това ще разгледаме основните елементи на тръбопровода на котела.

Материалът ще бъде много полезен, така че изтеглете моето ръководство „Разширителен резервоар за мембрана и основните елементи на тръбопровода на котела“ за справка.

История на откриването на течове на вода.

Веднъж стигнах до сайта при клиента. Беше необходимо да се направи отопление и водоснабдяване на банята - къща за гости с плувен басейн. Има радиатори и подово отопление, вентилация и оборудване за басейна. Накратко, ако добавите и подизпълнители, тогава поръчката е парична. Клиентът не е задушен и не е скъперник, страхотен.
Но в началото на разговора той пита: Сергей Николаевич, имам такъв проблем в основната си къща: консумацията на вода винаги е била 25-40 кубически метра и по някаква причина повече от сто за последните два месеца. Навсякъде в къщата е сухо. Можете ли да видите каква е причината? И разбирам: ако сега намеря теч, ще взема поръчката; ако не го намеря, ще го загубя с позор.

Проверихме всички кранове за потребители - те бяха затворени, миялната машина и пералнята бяха изключени, нямаше мърморене в тоалетните чинии, всички кранове в градината бяха затворени. И броячът се върти. Тръгнах от глюкомера по тръбата за студена вода. Студена тръба, вече с капчици. На пода - колектори за водопроводи - със стайна температура.

Само тръбата към котела е студена, до предпазния клапан. Самият клапан е студен и можете да чуете шумоленето на вода в него. От клапана изпускателната тръба се насочва внимателно към дренажа. Също студено и мокро. Тоест предпазният клапан не задържа и студената вода тече през него директно в канализацията.

Питате, но къде общо има мембранният резервоар на котела? Да, тук е нещото: развих капачката на зърното, натиснах стеблото и замълчах. Няма въздух, изтекъл е. Резервоарът трябва да компенсира топлинното разширение на горещата вода в котела по време на отопление. При разширяване водата влиза в резервоара, компресирайки въздушната му част. Ако налягането се повиши, тогава бавно и няма да надвишава налягането на предпазния клапан. И тук въздухът е изтекъл, няма какво да се компресира. Целият резервоар се пълни с вода. Когато дойлерът се затопли, налягането се повишава бързо над 6 бара и клапанът се активира чрез изхвърляне на част от водата. След няколко десетки такива изпускания предпазните клапани често започват да изтичат. И тогава грижливите монтажници инсталираха изходен канал в канализацията. Потребителят изобщо не разбира какво се случва, някакви чудеса.

Като цяло диагнозата беше около петнадесет минути. Казах, че утре нашият монтьор ще дойде, ще смени клапана и ще изпомпа резервоара. Няма да има течове. Получихме поръчката.

Клиентът също така поиска допълнителен котел, който да бъде доставен. Това, 150 литра, не беше достатъчно за пълнене на джакузито. Ето го! пъзелът се събра. Това означава, че често е било необходимо котелът да се нагрява от минимум до максимум, което означава, че водата се разширява възможно най-много при нагряване. Когато въздухът избяга, това неизбежно причинява прекомерно излишно налягане и задействане на предпазния клапан.

Разбирате ли колко е важно в резервоара да има достатъчно въздух за безпроблемната работа на системата?

Устройството и конструкцията на акумулаторния резервоар BAGV

Дизайнът им наподобява резервоари за съхранение на петролни продукти, но те не са взаимозаменяеми.

BAGV представлява вертикален или хоризонтален цилиндричен изцяло заварен съд с обем от 50 m 3 до 20 000 m 3, монтиран на опори от бетон или метал.

Акумулаторните резервоари с обем до 50 m 3 са традиционно направени в хоризонтален дизайн. BAGV с обеми от 50 m 3 до 100 m 3 се произвеждат както хоризонтално, така и вертикално. По-ефективно е производството на контейнери с обем над 100 m 3 във вертикален дизайн.

Вертикални резервоари за топла вода Представлява цилиндрично тяло с плоско дъно и рамка или самоносещ покрив. Дизайн хоризонтален резервоар за топла вода Представлява цилиндрично изцяло заварено тяло с плоски, конични или конични пресечени глави. Типът дъна се избира въз основа на условията на работа. Те трябва да бъдат окомплектовани със стълба, сервизна платформа и ограда.

За да се поддържа необходимата висока температура, корпусът е снабден с топлоизолационен слой или водна риза (водна верига). Климатичните условия на място определят необходимата степен на изолация и съответно дебелината на топлоизолационния слой.

Освен това има малки резервоари за съхранение, които са инсталирани на покрива или тавана на сградите или в долната част на конструкцията. Когато са монтирани над точката на водоснабдителната система, резервоарите работят при атмосферно налягане. В случая на дънното разположение те работят при работно налягане 0,6 MPa. След това те трябва да бъдат оборудвани с предпазни клапани или хидравлични брави, за да се предотвратят аварийни ситуации при опасно високо налягане.

Дизайнът на резервоарите за съхранение също може да бъде отворен или затворен. Първата модификация е по-безопасна, тъй като работи при атмосферно налягане.

Дизайнът трябва да предвижда пълнителни шийки, люкове, скоби, разклонителни тръби, фланци и фитинги за свързване на технологично оборудване.

Резервоарите BAGV могат да имат секции, в които може да се съхранява течност с различни температури.

Характеристики на резервоари за съхранение BAGV

  • температурата на работната среда не трябва да бъде по-висока от 95 ° С
  • околна температура над -60 ° С
  • сеизмичност на района - не повече от 9 точки
  • натоварване от вятър - под 0,6 kPa
  • натоварване от сняг - под 2,0 kPa
  • необходима е естествена или принудителна вентилация
  • минимално остатъчно ниво - 200 мм

Таблица с технически характеристики на резервоара за гореща вода

размери

(изчислява се по индивидуална поръчка и се дава за справка)

НастроикиBAGV-100BAGV-200BAGV-300BAGV-400BAGV-1000BAGV-2000BAGV-3000BAGV-5000
Работен продуктвода
Конструктивно изпълнениехоризонтално / вертикалновертикален
Работна температура на продукта, ºСдо +95
Основен материалSt3sp, 09G2S
Дебелина на стоманата4-8 мм8-16 мм
Работна работна температура, ºСот -60 до +40
Минимално остатъчно ниво в резервоара, mm200
Сеизмичност на зоната на експлоатациядо 9 точки
Долен типплоска, конична
Установен експлоатационен живот, години10
Диаметър D, mm490066507850860010430151801898020920
Височина H, mm596059607450745011920119201192014900
Тегло, кг122511400017960205003950069500118000176500

Какво е първоначалното налягане за създаване в резервоара.

Резервоарите идват от завода на 2,5 бара. Някой го прави правилно. Имам различен подход и ще обясня защо.
Въздухът трябва да се изпомпва в резервоара въз основа на налягането на студената вода. Например, 4 бара идват в къщата от централното водоснабдяване. Създайте малко повече въздушно налягане в резервоара, например 4.2 бара. Това е мнението на поне още един уважаван автор, съгласен съм с него и обяснявам защо. Ако налягането на въздуха беше 2,5 бара, след свързване на резервоара към водата, той ще компресира въздуха в него до същите четири и работният обем на въздуха ще бъде значително намален, почти наполовина. Ако налягането е настроено на 4.2, тогава обемът на въздуха за компресия ще се консумира само с началото на реалното разширяване на водата. Погледни:

Производство на резервоари за съхранение на топла вода

Резервоарният завод в Саратов има необходимите сертификати за съответствие за производството на BAGV.

Ние произвеждаме резервоари за съхранение от ламарина St3sp (за работа до -40 ° C) и 09G2S (до -60 ° C) с дебелина от 5 mm до 16 mm.

Методът на производство зависи от обема. Резервоарите с голям обем се произвеждат чрез валцуване на търкаляща се стойка, когато дъното и стената се доставят от производителя под формата на навит панел.На строителната площадка стената се разгъва и е заварена до дъното.

Друг вариант за производство е производството на стенната обвивка по протежение на коланите. Този метод на производство допринася за запазването на геометричната форма, отсъствието на клапи и други деформации. На строителната площадка стоманените листове се припокриват, опират се в стената и надлъжния ръб.

Хоризонтални резервоари за съхранение с малък обем се доставят до мястото на инсталация в пълна фабрична готовност.

Обслужване на цистерни.

Ако предпазният клапан е работил, това означава, че въздухът е излязъл от резервоара или мембраната е изтекла. Развийте капачката на нипела на резервоара и натиснете стеблото. Ако излезе вода, тогава мембраната се разкъсва и резервоарът трябва да бъде заменен. Ако нищо не се обърка или въздухът изсъска, тогава трябва да го изпомпате: • дайте накрайника на чистачката - отрязване, • отворете дренажния кран (червена дръжка) и източете водата, • напръскайте налягане, например , с автомобилна помпа, • затворете дренажния клапан. • прикрепете и затегнете съединителната гайка.

Обвързване на резервоари за съхранение на топла вода

Конструктивно, като вертикален или хоризонтален резервоар, резервоарът BAGV е оборудван с технологично оборудване за безопасна експлоатация:

автоматичен контрол на нивото за предотвратяване на преливане

уред за измерване на температура, налягане, ниво на пълнене на течността и др.

блокиращо оборудване, ако е необходимо, изключете подаването на вода, когато минималното ниво остане

устройства за измерване на налягането в захранващите и изпускателните тръбопроводи

дренажна система за отстраняване на остатъци

преливна тръба на максимално допустимото ниво

тръба за оттичане на вода от преливната тръба

преддверна тръба, която предотвратява образуването на вакуум по време на оттичане поради отделянето на парно-въздушната смес

топлоизолация отвън

Специалистите на язовирния завод в Саратов произвеждат резервоари за съхранение на гореща вода BAGV във всякакъв климатичен дизайн, от всякакъв дизайн (хоризонтален / вертикален, отворен или затворен), като ги допълват с необходимото технологично оборудване.

Как да поръчате производството на резервоари за резервоар в Саратовския резервоар?

За да закупите резервоар за съхранение с обем до 5000 m 3, можете:

  • свържете се с нашите специалисти по телефона 8-800-555-9480
  • изпратете техническото задание по имейл
  • използвайте формуляра „Искане за оферта“, посочете информация за контакт и нашият специалист ще се свърже с вас

Схемата на тръбите за котелни помещения за частна къща с акумулатор на топлина и стандартен котел на твърдо гориво е една от най-надеждните и търсени комбинации. Изграждането на веригата започва с поставянето на тръбопроводите на котела за твърдо гориво, както и с поставянето на буферния резервоар. Този елемент е инсталиран, за да се получи допълнителна верига на естествена циркулация. По този начин се създава алтернативен път, по който водата ще върви в случай на непланирано краткосрочно спиране на тока и внезапно спиране на помпата.

Какво се знае Монтаж на котел за индиректно отопление:

• Устройство и принцип на работа. • Как да изберем обема на котела. • Опростена електрическа схема за подови и стенни котли. • Подробна схема на тръбите на котела. • Подробно оборудване. • Как да отоплявате котел с монтиран на стена едноконтурен газов котел. • Свързване на монтиран на стена едноконтурен газов котел с котел. • Как да отоплявате котел с подов котел. • Схема на тръбопроводи на помпения колектор за многоконтурни котелни помещения с котел. • Управление на отоплението на котела от собствен термостат. • Управление на отоплението на котела с отделен потапящ термостат. • Схема на приоритет на котела пред останалите потребители. • Прилагане на нагревателни елементи и нощна тарифа. • Допълнителни материали.
Други статии за мембранни резервоари:

един.Където в котелното трябва да се монтира разширителният резервоар за отопление.

2. Как да изберем мембранен акумулаторен резервоар и да настроим водоснабдителна система. Сергей Волков.

Антикорозионна защита за резервоари за съхранение

Поради свойствата на течността те са подложени на високи корозивни ефекти и други негативни фактори. Следователно марката стомана, от която са направени резервоарите за съхранение, трябва да има високи антикорозионни характеристики, да е устойчива на износване и да има добра устойчивост на ниски температури.

Защитата от корозия се състои от цялостна обработка на вътрешната и външната повърхности. Като покрития се използват уплътнители, алуминиево метализирано покритие, бои, епоксидни съединения, емайли, самовъзстановяващи се антикорозионни смазки, катодна защита.

Главна информация

Характеристики на устройството

Резервоарите за съхранение на топлина имат формата на цилиндър или квадрат. Устройството е оборудвано с разклонителни тръби, излизащи от корпуса. Броят на разклонителните тръби се влияе от броя на доставените отоплителни устройства, вериги.

Обемът на резервоара трябва да съответства на размера на помещението за отопление, параметърът е в диапазона от 200 - 3000 кубически метра. За да се запази топлината, между контейнера и външния материал се полага слой топлоизолация с дебелина 5-10 сантиметра. Вътрешната структура на резервоара зависи от вида на конструкцията.

Основните подробности включват:

1. топлообменник (един или два),

2. електрически нагревател от тръбен тип.

3. Магнезиев анод.

Двуконтурните системи съдържат топлообменници. Тези устройства в резервоара са представени от намотки, изработени от меден материал. Електрическите нагреватели помагат за поддържане на температурата на средата във веригите в случай на неизправности в котела.

Как работи резервоарът

В стандартна система топлоносителят се загрява в специален котел на твърдо гориво, който след това преминава през тръбите по посока на радиаторите. В отоплителните устройства средата се охлажда, през втората линия тече обратно в нагревателя.

След изгарянето на котела носителят се охлажда, докато горивото се зареди отново. В този случай стойността на температурата на въздуха спада. Ако отоплителната система е снабдена с резервоар за съхранение, тогава операцията е различна. Веднага след като котелът започне да работи с пълна мощност, охлаждащата течност започва да циркулира между отоплителното устройство и резервоара за съхранение в малък кръг.

Буферният резервоар се пълни с нагрята вода. Когато пълните резервоара с помпа, охлаждащата течност се изпомпва в отоплителната система. По това време котелът изгаря, докато горивото се зарежда, отоплителните устройства ще получават топлина от резервоара на акумулатора.

Внимание! Наличието на акумулаторен резервоар в отоплителната система позволява да се поддържа температурата на въздуха на едно и също ниво в помещението.

Плюсове на резервоар за съхранение

Ако в отоплителната система има резервоар, тогава такава система може да отоплява сградата дълго време, ако котелът е напълно изключен. Водната верига в котела има добра защита срещу кипене и повреди. Ако температурата на носача се повиши рязко, акумулаторният резервоар ще поеме излишната топлина, която ще защити котелното оборудване. Системата е снабдена с блокиране срещу потока на студен топлоносител през връщащата тръба в горещия топлообменник по време на повреда на циркулационната помпа.

Ако отоплението се състои от няколко вериги, тогава резервоарът разпределя топлинната енергия на носителя, позволявайки на няколко линии да функционират независимо. Тази функция ви позволява да намалите разходите за топлина и гориво.

Внимание! Инсталирането на резервоара е скъпо, а изискванията за условията на поставяне на оборудването също се увеличават.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни